Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 "Фотография"
Автор: dekov   
Дата:   05-04-26 16:56

https://www.dnes.bg/media/files/resized/article/752x423/2cb/43b59026e35fb009409014d89d9c22cb-4b70ae8

Мъчно ми е за критериите при публикациите днес.[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: "Фотография"
Автор: estate   
Дата:   05-04-26 20:54

С телефона ....

Автор: asahi   
Дата:   05-04-26 21:21

Фотографът на Румен Радев в последно време е зациклил на един ракурс.

Re:
Автор: Synthy   
Дата:   06-04-26 08:35

estate написа:

> С телефона ....

С телефона може мноооого по-добре. Само мързела на държащият го трябва да е по-малко.

Публикацията е редактирана (06-04-26 09:56)

Автор: CDman   
Дата:   06-04-26 09:50

Обработка за 1 минута на ФотоШоп:

https://i.ibb.co/YFCtgQ93/222222.jpg

Re:
Автор: Валери_Колеффф   
Дата:   06-04-26 10:03

Бил е далече, със стара камера и напомпано ISO — ясно. Но това не оправдава резултата. А редакторът къде е в този филм?

Публикацията е редактирана (06-04-26 10:40)

Дата:   06-04-26 10:30

Редакторът е завършил НСА (ВИФ) и е на маникюрист.

Автор: bobyn   
Дата:   06-04-26 11:39

[smilie24]

Автор: leitz   
Дата:   06-04-26 22:35

"Обработка за 1 минута на ФотоШоп" не е толкова трагична , ама пак не е "за пред хората"

Дата:   07-04-26 13:12

Тази снимка с много компромиси може да бъде поправена само с AI. Ще има загуба на текстура, но поне ще изглади шума и сенките. Просто има елементи, които липсват в кадъра и никакъв Photoshop не може да помогне.

Автор: my.point.of.view   
Дата:   07-04-26 14:37

На мен ми е мъчно в по-глобален аспект – че България така и не успя да има качествени фотографи на световно ниво. Имаме един Жеко Василев и един Милан Христев.

Автор: hose   
Дата:   07-04-26 17:01

модата на "без-светкавици"...

П.П. не мисля, че това е телефон - новите поне доста добре изравняват и правят автоматичен ХДР, макар че зависи нали... но за телефон трябва да е бил и доста близо

след 1 мин. ФШ ми е дори по-зле на мен ;)

по този повод едно видео, на което попаднах днес - https://www.youtube.com/watch?v=zOGmwd7kauE

Дата:   09-04-26 08:11

my.point.of.view написа:

> На мен ми е мъчно в по-глобален
> аспект – че България така и не
> успя да има качествени фотографи
> на световно ниво. Имаме един Жеко
> Василев и един Милан Христев.

Майсторите, които искат да има продължение на занаята им, си наемат калфи и ги учат. Не съм видял нещо такова при майсторите на фотографията. [smilie8]

Дата:   09-04-26 09:46

Не ъм срещал още майсторите, които искат да има продължение на занаята си. Срещал съм майстори, които търсят работници, помагачи.

Дата:   09-04-26 10:04

То това е повсеместно.
Ей го на, в университета, в който работя в момента е имало една доцентка, която е изкарала 40 години на това работно място.
Пенсионираха я преди година.
След нея няма млад доцент нейно производство. Та опряха до мен.

И това не е изолиран случай, а практика.
Във ветеринарния институт разни мумии пред пенсия нарочно не взимаха млади хора, за да ги оставят след пенсия. Е, пенсионираха ги и днес "няма хора".

"Няма хора" е реплика, казана по два възможни повода –

1. никой не желае да работи при тези условия
2. ние сме се погрижили да няма хора / конкуренция

По т.2 ви е известно, че всеки гледа подчинените му да са по-глупави от него, за да няма как те да блеснат пред Началството с интелект. Само че, докъде ще я докараме с това мислене? Лично аз бих се радвал да имам докторанти, които са по-интелигентни от мен и могат да допринесат с личните си качества за утвърждаването на университета в световен план. Млади хора до 30, които имат интелект, не разни мумии на по 50 години, които са се сетили да правят докторати в годините преди смъртта.

Ей го на, около мен има няколко човека, включително хора на почти 60, които правят докторати. Аз защитих на 30. Като защитиш на 60, какви са точно перспективите? Осмисляш си живота? Е, дотам ли я докарахме, че да се налага на разни пенсии да осмисляме живота чрез докторат? Това ли е функцията на тази образователна и научна степен? Тоз чиляк няма ли нещо друго да му осмисля живота?

Та и във фотографията така.

Аз не се сещам за майстори във фотографията, ако може, избройте ми няколко човека, които да са можели, но да не са взели калфи.
Жеко Василев направи онзи албум-бомба, хората му се нацупиха, кадрите са велики, човекът е манипулатор, но е фотограф. Никой не е казал, че фотографията трябва да е чиста документалистика. Дали прави школа в САЩ, не зная.

Милан Христев живее в Пловдив, дали около него има школа новобранци, нямам представа. Човекът снима. Можем да го питаме.

И фантазията ми стига дотук. Защото другите, така наречени фотографи, масово имат проблем с композицията. Нямат проблем, когато снимат човек в режисирана поза на някакъв едноцветен фон. Това са им уменията. Нататък могат само да надградят с правилото на третините, което прилагат частично и с променлив успех. Пример са Бони и Георги – успяха да затрият поне две поколения фотоентусиасти с тяхната книжка как да се снима, в която описват своите слаби разбирания за добра фотография. Да не говорим за зелено-кафявата боза, която наложиха като стил в сватбената фотография. Кравите произвеждат продукция в такава разцветка, по спомен говоря. Че сега единият говори за психология на сватбената фотография, а другият води курсове, които рекламира с някаква усмихната кривоока дама, която държи фотоапарата нелепо и изглежда гротескно. Но ако го напиша, че тоя кадър показва единствено как не бива да се прави, ще се нацупи. Той е майстор.

Такива са и специалистите от Фотографска школа, за част от които съм събрал впечатления през курсистите им. Та, мои познати, били на техни курсове, споделят, че наистина лекторът ХУZ не бил кой знае какъв фотограф, но добре обяснявал. Като не може да снима, кое точно обяснява добре, питах аз. Как кое, теорията – отвръщаха курсистите. Има ли нужда да казвам, че то теорията не е да ти рецитират / декламират слайдове? Но, то, разбира се, че не са велики фотографи, се вижда и като се отворят сайтовете на тези лектори. Снимат разни натюрморти на маса тип микросток фотография. Ако курсовете са обявени като "как да снимаме микросток по най-безличен начин, че да може снимката да е вървежна", това е друго.

Проф. Рум почина преди години, бях още студент. Той се опитваше да прави интересна фотография, имам негов ръчно правен албум, подарен ми от Момчил Гяцов, който също ми е давал ценни съвети.

Никон Ф2 познавах и сме се виждали през годините. Подкрепял ме е и ме е насърчавал. Мир и светлина на душата му.

Ходил съм на лекции по Философия на фотографията на Цочо Бояджиев преди години в Университета. По-редно е предметът да се казва "Фотографията като инструмент на философията", но то филисофите смятат, че всичко е философия на този свят, та не им забелязваме. Някои лекции ги водеше Катерина Гаджева, която доста слабо преразказваше какво някой друг е казал по темата. Това е основен проблем в българската наука – желанието да покажем какво сме прочели, а не какво ние реално мислим по темата. Първото е на ниво дипломна работа, второто вече отива към докторат. Той написа и книга. Така че, който прочете книгата, може да се каже, че е общувал с Цочо Бояджиев и е научил нещо от него. Макар че книгата се различава коренно от лекционния курс, който водеше. За което нямам обяснение. Самият лекционен курс беше стойностен.

Коко Трейман води школа Паралакс вече почти 30 години. Цочо Бояджиев е едно от попаденията му.

Дата:   09-04-26 11:37

Ами, това е положението.[smilie8]

За това нямаме фотографи, артисти, режисьори и т.н.

Още повече, че дори да имаш наченки на талант, за да минеш в отбора на добрите, трябва да получиш оценка от същите тези "мумии", които не харесват нищо друго, освен тяхното.

Аргументи защо нещо не е добро, винаги могат да се изсмучат от пръстите, да не говорим, че понякога даже не са релевантни.

Няма нищо по-демотивиращо от ниска оценка. Скапва ти ентусиазма и загубваш всякакво желание да се учиш и да се развиваш.

Параграф 69.[smilie2]

Автор: lamerko   
Дата:   09-04-26 12:02

Изглежда, че тази снимка води от портала на БГНЕС. Те от своя страна са публикували клип, а не снимки - единствено тази същата е използвана като миниатюра в прегледа на новините, но не и в самата статия. А защо 30-на други "медии" са решили да "откраднат" точно нея... друг въпрос [smilie18]

Дата:   09-04-26 12:23

Малко излизам от темата за фотографията, но вие чрез индукция и дедукция ще си транспонирате темата сами.

За ниските оценки – споделих с колеги, че в САЩ 80% от студентите имат отлични оценки по физиология. Не, защото някой им пише високи оценки, а защото там обучението е платено и а си изкарал Мн. добър 5, таксата ти е скочила с 15 хил долара. Та, всеки кълве до откат.

Разбира се, нужно е едно уточнение – там /а и в Европа, както обичам да казвам "НА ЗАПАД", но вече и "НА ИЗТОК" или с други думи, там, дето е НЕБЪЛГАРИЯ/ 60% от оценката се формира през цялата година, а изпитът допринася за 40%. През цялата година студентите работят, учат, получават задания да изработят курсови работи, изпитват ги и ги гърчат здраво. За разлика от тук, дето ние държим да ги караме да спят с учебниците по няколко дни преди изпита, а преди това цял семестър – иху-аху. И след две седмици всичко са забравили.

И колегите ме изслушаха и казаха, че това няма как да стане.
И аз им казах – да, разбира се, докато светът се развива, за нас не е проблем да си живеем в 60-е години на миналия век.

За да не кажете, че упреквам конкретни хора от конкретен университет, ще кажа, че съм работил в няколко български университета, както и че имам роднини, които са дългогодишни университетски преподаватели, с които сме единодушни по тази тема и не успяваме да си отговорим на въпроса: "Защо българските учебници, дори и тези, които сега излизат от печат, са преписани стари учебници от 60-е години, въпреки очевидното разминаване между световната наука и достижения с нашата собствена изостанала реалност? Защо не препишат един модерен учебник, а продължават да се издават старите грамофонни плочи?".

Ние сами можем да разсъждаваме, че има много българчета, учещи в Европа и много малко европейчета, учещи в България. Което е ясен индикатор "къде сме ние и къде са те".

В коя държава студентите учат по конспект, от който на случаен принцип им се падат 2 въпроса, които да развият писмено в стил "КАКВО ПОМНИШ по темата?".

Хората се питат на изпит, по таксономията на Блум:
1. какво помниш
2. какво разбираш
3. как прилагаш това знание в практиката
4. как можеш да анализираш информация по темата
5. как можеш да оцениш друга информация по тази тема
6. как можеш да създаваш нова информация по темата

И в света на фотографията сме на този хал, вероятно.

Re:
Дата:   09-04-26 13:32

Примерът с Бони и Георги е доста пресилен — твърдението, че едва ли не са „затрили две поколения фотоентусиасти“ с книжката си, сериозно се разминава с реалността по чисто обективни причини. Колко души всъщност са се „самозатрили“, след като са я прочели? В какъв тираж изобщо е била тази книга? Подобни квалификации звучат по-скоро грозно и леко пейзански, щом ще държим същия тон.
Аз бих казал друго: далеч по-тъжно е, че новото ръководство на сайта положи немалко усилия едно някога обичано място — където фотоентусиасти развиваха вкус и любов към фотографията — да започне да прилича на селска кръчма, в която петима стари познайници просто плюят по всичко, за което още имат енергия да си спомнят.

[smilie7]

Публикацията е редактирана (09-04-26 13:33)

Автор: estate   
Дата:   09-04-26 13:35

А фотографията е просто една игра със светлината.Ами дайте малко светлина на кадъра и ще станат нещата.Другото е мерене на обективи ако ме разбирате ......[shtrak]

Автор: victory13   
Дата:   09-04-26 15:43

ах… първата снимка става за секунди, ако се зареже меренето от апарата… ама нали ръчните настройки се оказаха кауза пердута тук, според другата тема, тъй ще е [smilie18]

Дата:   09-04-26 16:41

Малкото, което съм научил за композицията, е от четене на книги и анализиране на картинки на базата на получената информация. А като знам колко не знам заключавам, че в рамките на един курс това няма как да се научи.

Дата:   09-04-26 17:06

Книжката на Бони сме я чели всички, защото 20 години стоя на сайта като полезно четиво. Какъв ѝ е тиражът, е без значение, ако са я прочели 10 хиляди души, пък впоследствие е била отпечатана в тираж дори 100 бройки.

Преди години така стана, че случайно споменах на роднините /това са други роднини, художник, изкуствовед и професионален фотограф, даскалите от университета са в другата тема/ за правилото на третините. Оказа се, че не са чували. И тримата.

Изкуствоведът веднага обсъди с колеги от Академията дали са чували за правилото на третините. Художникът с други художници. Фотографът не се занимава, щото вече беше пенсионер.

Оказа се, че хората учат Композиция и стават изкуствовреди или художници, но никой не им е споменавал за правилото на третините.
Учат и как се прави анализ – даже няколко вида анализ, като започнем с формалния анализ и минем през още десетина вида.

Разглеждайки впоследствие кадри на добри фотографи, реално си дадох сметка, че никой не се е водил от правилото на третините.

Пускал съм теми в този форум за златното сечение и винаги ми се обяснява, че един опростен фотографски вариант е правилото на третините. И мога леко и бързо да посоча кой го следва, само като видя една негова снимка, защото това чудо на чудесата си личи.

Правилото на третините е един ужасяващ начин човек да прави скучна фотография, без да си дава сметка за това. Пораженията се виждат всеки ден. Разбира се, те не са били умишлени. Хората са направили това, което могат. И тук само можем да съжаляваме, че фотографията не се възприемаше като изкуство в онези години, иначе щяхме да имаме добра книга за композиция на фотографския образ.

Ако някой иска да си набръчка мозъка, препоръчвам книгата на Василий Кандински "Точка и линия в равнината".

Re:
Автор: mitpis   
Дата:   09-04-26 17:47

Да не обобщаваме за всички художници. Не знам къде са завършили въпросните роднини, аз съм учител в художественно училище. С преподавателя по перспектива сме приятели и понякога му влизам в часовете. Картинката е яка- като луди чертаят убежни точки, златни сечения и т.н. Също така имат и домашни. Ако не знаят за третините просто ще получат двойка и няма да могат да преминат в следващия клас. Освен това накрая имат и държавен изпит, който включва перспектива, анатомия и История на изкуството. А относно фотографията - тя е динамичен процес и не винаги е възможно да се спази правилото на третините.

Публикацията е редактирана (09-04-26 18:12)

Re:
Автор: compur   
Дата:   09-04-26 18:38

Аз, пък, ще препоръчам да прочетете "Равнина и пространство, или животът като квадрат" на Александър Лапин... естествено продължение на "Точка и линия в равнината". [beer]

Публикацията е редактирана (09-04-26 18:54)

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »