Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Избор на фотоапарат и обектив SH 1500лв.-2000лв.
Автор: Synthy   
Дата:   13-09-24 08:31

Какво е хубаво бОке (пише се с О) според теб? Това е доста субективно понятие и всеки има различно виждане за хубаво боке. Обясни, моля!

Отговори на това съобщение
Автор: dionisy   
Дата:   13-09-24 14:21

Благодаря за корекцията. Имам предвид добре разфокусиран заден фон без разни ефекти на сърчица и звездички. Разбира се, за да е универсален търся и да е варио.

Публикацията е редактирана (13-09-24 14:23)

Автор: Synthy   
Дата:   13-09-24 14:40

Звездички и сърчица се постига с разни неща пред/зад обектива.
Бокето, всъщност, са "фигурите", които се получават при светлите обекти (или по-скоро светлинките) когато са разфокусирани. Моето виждане за красиво боке е ясно очертаното кръгче (някои го наричат паричка), което се получава от по-старите обективи. Други харесват тъй нареченото кремообразно. И сега, отново, според теб: какво е добре разфокусиран заден фон? Я направо сложи един пример тук, някоя снимка [shtrak]

Автор: dionisy   
Дата:   13-09-24 14:57

Примерно това.

https://ibb.co/4SLFDTc

Автор: quazimodo   
Дата:   13-09-24 15:27

dionisy написа:

> Примерно това.

Всеки китов обектив ще разфокусира по този начин фона. За Хелиос-44 да не говорим [smilie5] Eто ти един елементарен Никон 35/1.8 ДХ(за кроп)

https://i.postimg.cc/yYhPDKHW/DSC-2347.jpg

Хубав зум за Канон и за 6-700 лева - EF 24-105/4 IS "L" .

Автор: A.Y.   
Дата:   13-09-24 21:01

Помислете какво Ви харесва във фотографията.
-смяната на обективи
-обработка
-или просто да си щракате

И нека това да е отправната Ви точка.
С безогледално тяло ще можете да закачат всякакви обективи и да експериментирате с тях.
С DSLR ще усещате повече камерата в ръцете си.

И имайте предвид, че хубавите обективи са скъпи (за ФФ да не говорим)

За мен най-важното си остава удоволствието от снимането.

(запознат съм със Sony системата и ако мога да помогна, с радост ще го направя).

И както се казва: най-важния аксесоар на фотографа е неговото сърце...

Поздрави.

Автор: ombre   
Дата:   14-09-24 09:53

Авторе, на тези модели които си се спрял (цитирам последния ти пост), общото м/у двете ,че и с двете може да се снима. Но до там. Едното е кропка,другата фф. Никога кропка няма да докара фф визия,ако се сравняват и на двете са закачени хубави джамци, затова и казах,че не е само да се вземе фф камра но си трябват хубави обективи иначе е безсмислено. Помисли и за сервизната част. На Сори сервиза е много добър (може би най-добрия), Никон също имат. Канон не знам дали имат нов (ако някой знае може да ти помогне с инфо).Това Сони (без да съм имал въпросния Канон), според мен е по добре във всичко с оглед,че се ползва по нова технология, но си остава кропка. Няма как да ти се даде съвет,тъй-като си се спрял на тотално различни камери. Поне да бяха от една марка или да са и двете кроп или фф. Ако си от София можем да се видим и да ти го дам да поснимаш и да видиш как е. Същото можеш да направиш и с Канона. Вярвам,че никой няма да ти откаже. И след това във вкъщи гледай и сравнявай.

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   14-09-24 11:52

dionisy, двата модела, на които си се спрял са много различни. Фулфрейм DSLR срещу безогледална кропка. 6D-то е доста по-голямо и почти двойно по-тежко от а6400. Като му закачиш и светкавицата става още по-тежко и обемно. Друг начин няма, тъй като моделът няма вградена такава. Вградената светкавица никога не ми е била излишна и има ситуации, когато я ползвам. Иначе ясно е, че с качествена външна светкавица е по-добре.

Автор: A03   
Дата:   16-10-24 16:12

Преди 2 часа пред аптеката видях един чичак с “Безалкохолка“ та размерът и беше колкото Олимпуса на жената Е410 а той е ДСЛР все пак ! Аз съм с канон 7д и не страдам че не е пълен кадър –за това си имам лентови ! След леко размишление стигнах до извода че от моя гледна точка Канон е по за предпочитане ,обективите са повече като избор ,има широк набор от преходници аз съм с Канон –М42,Канон –Пентакон 6 и Канон –Екзакта има и Канон Еос =ФД избор много ! Като с тези преходници си позволявам хубави твърди обективи които ако са от Канон ще трябва да си заложа апартамента или поне дроба ! Другото което ме влече към ДСЛР е наличието на огледало и затвор пред матрицата ! Пак е още една преграда за прах и боклуци ! Да 6Д тежи 770g. 145 x 111 x 71 mm да вярно няма светкавица но не тежи колкото 7Д 860g. 148 x 111 x 74 mm ! Принципно са едни големи “котви“ но да ти дам да носиш Киев 6С тогава ще разбереш какво е тежко ! Аз съм за ДСЛР Канон и заради широтата с преходниците и за наличието на фирми дето им правят обективите ! а и като вземеш канона може да боднеш Биотар 58-2 та да видиш „Боке„ или „Боке монстъра„ на Маер Оптик или Пентакон Имам ги и наистина са впечатляващи ! Не знам как се слага снимка да ти ги покажа на Канона с преходника Екзакта или Зонара на Пентакона СИКС ма там требва две здрави ръце оти става котва за супертанкер ! Хайде успех ,и наздраве време е за бира [beer] [beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (16-10-24 16:34)

Автор: wlad   
Дата:   16-10-24 19:32

Далеч по-кораво боке от горепоказаното изкарвам с Оли m10 и 7artisans 35 1.4. Обективът нов е 189лв, по петъците май го и намалят още.
За пейзаж ползвам палачинката на панасоник, която е същите пари що-годе. Не се оплаквам от острота изобщо.
Там другите екстри блутут вифи ги има дори на първа версия, прехвърлям на телефон в движение [smile]
С две думи - за целите, които са посочени - чанта пари и кило стъкларии не е наложителна.

Автор: Mogila   
Дата:   16-10-24 20:54

Бих си вложил 1/3 от парите в камера и 2/3 в обектив.

6Д2 е супер камера, но ако му сложиш обектив за 700лв. няма да имаш нищо хубаво и ще е жалко за камерата.

От твоите 2000 лева бих взел един 6Д1 и една сигма 50мм арт. Ще имаш страхотни снимки.

Автор: ПеПе   
Дата:   22-10-24 11:09

Здравейте,
Имам нужда от съвет свързан с подобен бюджет. В монента имсам стар Canon 1100, който иска да заменя с нов. Снимам основно по ескурзии и в движение. Използвам обектив Canon EF-S 18-135mm. Каква ми е чуденката?
Вариант 1:
Харесал съм си Canon EOS R10 + обектив Canon RF-S 18-150mm = 2239лв. Ако се спра на този вариант оставам с един обектив, който няма да използвам (Canon EF-S 18-135mm) и ще трябва да го пусна за продажба (не съм сигурен как върви и дали изобщо ще има пазар за него).
Вариант 2:
Да си закупя само тяло на Canon EOS R10 = 1700лв., да си закупя един адаптер и да изпозлвам обектива, който имам в момента (Canon EF-S 18-135mm). Не знам обаче на кой от всичките адптери да се спра, каква е съвметимостта, че и цените им варират доста. Видео снимам рядко. При този вариант ще мога да си взема и една светкавица (500лв.), ако адаптерът е на цена около 200лв. и да се побера долу горе в 2200-2300лв.
Ако знам, че мога да продам Canon EF-S 18-135mm (поставен е на тялото и не е сменян, не е изтърван или удрян, ползван е с предпазен филтър) за 400-500лв. бих се спрял на Вариант 1.

Публикацията е редактирана (22-10-24 11:17)

Автор: asahi   
Дата:   22-10-24 11:24

За снимане основно по ескурзии и в движение много подходящи са фотоапаратите с несменяеми обективи. Помисли и за тях.

Автор: Mogila   
Дата:   22-10-24 12:07

Ако ще снимаш с подобни обективи по-добре снимай с телефон.

Автор: Yog   
Дата:   22-10-24 14:04

@ПеПе
R10 e добър апарат (според мен). Купи му Sigma 18-50/2.8 и ще отидеш от бленди като f/5.6 и f/6.3 (сегашния ти обектив и RF версията му) на f/2.8. Да, ще излезе към 2600, но ти след като обмисляш тоя комплект за 2240 не си толкова далеч... Ако няма по магазините нов R10 без обектив, прати на MPB, които макар и на по-ниски цени, изкупуват техника като твоя 1100D и стария ти обектив (които не струват почти нищо). Ще са някаква отбивка от цената на един R10 в състояние "като нов" и така...

Дата:   22-10-24 17:14

ПеПе написа:

> Снимам основно по ескурзии и в
> движение. Използвам обектив Canon EF-S
> 18-135mm.

Апарат с несменяем обектив може да бъде доста добро решение.
Например този. Откъм бюджет също се включва.

Автор: quazimodo   
Дата:   22-10-24 20:38

Аз бих купил тяло и адаптер плюс торба ЕФ и ЕФ-С обективи на половин цена. За адаптер бих взел оригиналния канонски, който се предлага във Фотосинтезис за около 200 лева.

Дата:   23-10-24 11:54

Yog написа:

> @ПеПе
> R10 e добър апарат (според мен). Купи
> му Sigma 18-50/2.8 и ще отидеш от бленди
> като f/5.6 и f/6.3 (сегашния ти обектив
> и RF версията му) на f/2.8. Да, ще
> излезе към 2600, но ти след като
> обмисляш тоя комплект за 2240 не си
> толкова далеч... Ако няма по
> магазините нов R10 без обектив,
> прати на MPB, които макар и на
> по-ниски цени, изкупуват техника
> като твоя 1100D и стария ти обектив
> (които не струват почти нищо). Ще са
> някаква отбивка от цената на един
> R10 в състояние "като нов" и така...

Благодаря за съвета и конструктивното предлоложение. Ще го обмисля.Обективи от този тип (18-150мм) ми вършат добра работа за целите на моите пътувания. Туристически обектив - мога да снимам фасадата на някоя сграда или детайл от фасадата, или паметник. Понякога нямам време да се приближа достатъчно или пък изобщо нямам възможност да се приближа, а ми трябва кадър от текста на фасадата примерно. Не се занимавам професионално с фотография т.е. вложените средства няма да ми донеаст печлаба или каквато и да било възвращаемост. Снимките, които правя не са предназначени за конкурси или да се харесват от някого. Важни са ми обектите (сградата или паметника), защото снимките на тези исторически обекти в интернет имат авторски права и не искам да ги използвам. Светлият обектив е чудесна идея и ще ми помогне да снимам при слаба светлина. Винаги съм искал да имам и такъв, и един 85мм примерно. Но всичко опира до пари и време, което да отделя, за да снимам. В противен случай затварям определена сума, която не използвам, а бих могъл да използвам за друго. Едно по едно, ще си ги набавя.

Дата:   23-10-24 11:56

написа:

> Ако ще снимаш с подобни обективи
> по-добре снимай с телефон.
Благодаря за съвета. Кой знае, може един ден да снимам с други обективи.

Дата:   23-10-24 12:09

написа:

> Апарат с несменяем обектив може да
> бъде доста добро решение.
>
И това ми мина през ума, но искам да имам по голяма гъвкавост за всеки случай.

Дата:   23-10-24 18:30

ПеПе написа:

> IShoot4Fun написа:
>
> > Апарат с несменяем обектив може
> да
> > бъде доста добро решение.
> >
> ПеПе написа:
< И това ми мина през ума, но искам
> да имам по голяма гъвкавост за
> всеки случай.

Зависи. Погледнете в профила ми. От 105 снимки, 81 са снимани с апарат с несменяем обектив. Предложих такъв, тъй като става въпрос за екскурзии. FZ1000 II e достатъчно добър за това, и достатъчно гъвкав: 25-400мм еквивалент. С 18-135 имате 29-216мм еквивалент. Не отричам предимствата на апаратите със сменяем обектив - в случаите, когато това наистина е необходимо. Ако питането Ви се отнасяше за снимане най-вече на портрети да речем, не бих предложил FZ1000 II. Въпреки, че и с него не е невъзможно да се направи портрет, но все пак не е нормалния, обичаен избор за този жанр.
Изискване за гъвкавост, в съчетание със сравнително малък обем и тегло, се удовлетворява лесно от апаратите с несменяем обектив и малък сензор. Тук искам да поясня: Предложеният от мен Panasonic FZ1000 II не е от турбосапунерките с най-малък сензор - 1/2.3', а е 1', т. е. с 4 пъти по-голяма площ.
И да - напълно съм наясно с недостатъците на по-малките сензори. Система с по-малък сензор си има и плюсове и минуси. Снимам най-вече с такива, като за мен резултатът е достатъчно добър.

Разбира се изборът си е Ваш. Всеки си преценява и гледа от неговата си камбанария.

Успех!

П.П. Извинявам се, но съм отговорил прочитайки само последния пост по темата, който беше адресиран към мен. Сега прочетох отговора, даден от автора към Yog. Щом се говори за набавяне едно по едно, явно ще се купува апарат със сменяеми обективи.
Какъвто и да е - на фокус![shtrak] [beer]

Публикацията е редактирана (23-10-24 21:12)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »