Автор: Synthy
Дата: 09-01-24 10:36
Mogila написа:
> Synthy, 20-30 лева не е скъпо за камък за
> точене, а е ефтино. Лошо качество.
> Хубави камъни, които и повече
> издържат са от 30-40 евро нагоре, а
> има и по над 200.
>
> Евтините камъни се изхабяват
> супер бързо, но не само заради
> кофти качество, а и заради
> неправилна употреба.
> Човек трябва да знае първо какъв
> камък има. Има такива, които се
> ползват сухи, такива които само
> леко се мокрят и веднага може да се
> ползват, но много от тях пък трябва
> да се накиснат преди това.
> Другото важно е да не се ползва
> натик при точенето!
Това с натиска - го разбрах по трудният начин Сега вече е малко по-различно
А камък 20-30лв. от железарията си е доста скъп. Масовите са по 3-4лв. Тези, които закупих са специализирани за тази цел, общо струват 220лв. и са водни - според ръководството им за употреба трябва да се накиснат като после се поддържа върху тях малка локвичка.
KAI 400/1000
TAI 3000
TAI 6000
Със сигурност не са най-високо качество, но и нямат нищо общо с предишният ми уред за заточване. Засега съм доволен - направих ъпгрейд
petervassilev, Прав си, ако ножовете не са нищо особено, и аз мисля, че е излишна инвестиция в хубаво заточващи средства. моите в случая са някакви среден клас, но най-важното за мен е да са остри, да не се изхабяват бързо поради неправилна употреба и да ми е лесно да режа с тях. След наточването усилието, което трябва да приложа върху тях за да режа (чушки, лук, картофи, моркови...) е осезаемо по-слабо спрямо преди това. И се уморявам по-малко, няма опасност да ми се отплесне ножа защото е затъпен. Случвало ми се е ужким остър нож, а като тръгна да режа чушката от външната страна и да се хлъзга, върху лука да се хлъзне... не е добре - риска за инцидент се увеличава, а аз не обичам да съм порязан.
|
|