Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Re: Каква техника да си купим? SONY, CANON, NIKON | Фотография на диви животни.
Автор: keri-di   
Дата:   04-12-23 21:03

По отношение на изрзяването на кадрите:Понеже останах с убеждението от някои писания,че това е привилегия само на така нареченият фил фрейм-защо ли е нарочен за такъв,не знам,но както и да е.
Един пример с няколко посредствени кадърчера-дистанция около 9-10 метра/по мой окомер/,зрителен ъгъл 3°10',матрица М4/3-20,4МР.
/Тези,които снимат дребни птички,знаят,защо давам този пример/

Това е фул фрейма от М4/3./директен jpg/

https://live.staticflickr.com/65535/53375622130_e2fa355ebf_h.jpg

Изрязване на около 50% от целия кадър на М4/3.

https://live.staticflickr.com/65535/53374904653_316bbbde19_h.jpg

Изрязване на около 50% от 50те% на М4/3.

https://live.staticflickr.com/65535/53373720260_198868f611_h.jpg

Питането ми е:Какъв ще е резултата от камера с формат FX + обектив със зрителен ъгъл от 4°10' и същата дистанция?
И още нещо:Има ли обектив с такава разрешаваща способност за камерите с формат FX,който да позволи толкова голямо изрязване?
Обективите за М4/3 без проблем разрешават 100МР!

пс-Ако имах излишни 20000 левчета,щях да си взема Nikon Z8+Nikon NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S ей така за кеф-но дали ще получа три пъти по-добър резултат?

Публикацията е редактирана (04-12-23 21:43)

Отговори на това съобщение
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   04-12-23 21:57

keri-di написа:

> Обективите за М4/3 без проблем
> разрешават 100МР!

Някакви тестове, нещо? Не се заяждам, но ако е вярно, наистина ми е интересно.

Дата:   04-12-23 22:05

IShoot4Fun,във режим на висока разделителна сособност Олимпус правят 80МР,а новият G-2 на Панасоник 100МР.Даже някои китови обективи се справят без проблем/за всички не мога да твърдя/

Дата:   04-12-23 22:11

keri-di написа:

> IShoot4Fun,във режим на висока
> разделителна сособност Олимпус
> правят 80МР,а новият G-2 на Панасоник
> 100МР.Даже някои китови обективи се
> справят без проблем/за всички не
> мога да твърдя/

Да де, ама доколкото знам, се комбинират четири 20мп кадъра, за да станат 80мп - съответно за Панасоника четири 25мп за да станат 100мп. Ако за това говорим, тогава не съм съгласен, че обективът разрешава 80 или 100мп.

П.П.
По твоята логика мога да кажа, че обективите на Сони разрешават 240мп, щото по-новите им модели могат да комбинират четири 60мп кадъра.

Цък

П.П.П.
Чисто технически, фулфреймът пак бие. Казвам го като човек, непритежаващ фулфрейм. Най-голямият ми сензор е APS-C (D7200), ама през повечето време залежава. Най-вече снимам с по-малки сензори дори от м4/3.

Публикацията е редактирана (04-12-23 22:42)

Дата:   04-12-23 22:46

"Да де, ама доколкото знам, се комбинират...."
Слабо сте запознат!?

Олимпуса във режим на висока разделителна сособност без статив/снимане от ръка/ комбинира 16 кадъра със резолюция 50 МР.В режим на висока разделителна сособност от статив апарата снима със изместване на матрицата със 1/4 стъпка от размера на пиксела,и се получава 80МР-лов файл.
И ако ви се гледа-по-задълбочено сравнение аз не съм гледал.
/Само да не вземете да го обвинявате във пристрастие,защото до преди 2 години ника му беше Un Nikonista/

https://www.youtube.com/watch?v=JhVlsx-v5-8

https://www.youtube.com/watch?v=-HkDlkdxaQs&t=288s

И дуги интересни неща обяснява човека,но....?

Публикацията е редактирана (05-12-23 00:27)

Дата:   04-12-23 22:55

keri-di написа:

> "Да де, ама доколкото знам, се
> комбинират...."
> Слабо сте запознат!?

Не съм се задълбочавал толкова в тези пиксел шифтове и тем подобни. Затова написах "доколкото знам". После се порових и намерих линка с примера със Сонито.

Благодаря за споделените линкове, засега не смятам да гледам по-задълбочени обяснения - мързи ме.

Публикацията е редактирана (04-12-23 22:58)

Автор: Kalimas   
Дата:   05-12-23 08:58

Бързо сравнение между GFX, A7RIV и E-M1 MK3 пиксел шифт.
https://www.youtube.com/watch?v=s27PieFs5CE

И да не забравяме, че Fuji могат 400mp пиксел шифт [smilie3]

Иначе пиксел шифта, може та ти направи проблеми и при пейзажи с повечко движение в тях, затова май се ползва основно в архитектурата, заснемането на изкуство и др. неподвижни цели (пр. реклама), особено в контролирана среда.

Дата:   05-12-23 09:08

"По твоята логика мога да кажа, че обективите на Сони разрешават 240мп, щото по-новите им модели могат да комбинират четири 60мп кадъра"

Комбинирането на четири 60мп кадъра съвсем не означава,че обектива разрешава 240 МР.Това е работа на процесора-изчислителна фотография,и колкото по-голяма разрешителна способност има обектива,толкова по-добър ще е резултата!
Режим на висока разделителна сособност от статив със изместване на сензора работи на друг принцип.

"- мързи ме" Мързела не е помогнал на никого [smile] [beer]

Публикацията е редактирана (05-12-23 09:43)

Автор: Grimjaur   
Дата:   05-12-23 17:13

Колеги, така и така се спори, някой може ли да ми препоръча обектив за пилци/катерици. С никон съм (D80 и D3500, по-натам планирам D7200), като телеобективите са ми дърти, дървени и тъмни - Nikkor 70-300AF и един Soligor 250mm f4.5. Дебело подчертавам, че снимам любителски, през джама/терасата, тия дни даже ще си сложа хранилка на едни клонаци, че да докарам по-близо пилците до мен. Оглеждах се за Nikkor 300mm, ма уви... Нямам проблем да снимам с ръчнофокусни обективи. Снимката е с D3500 и Nikkor-a(по спомен)https://flic.kr/p/2pjPchK
Фейса я е смачкал, но все пак.

Дата:   06-12-23 11:11

Не съм много по никоните, но за D7200 си се препоръчваше Nikor 200-500 f5.6, ако може да си го позволиш, няма да сбъркаш с него.

Дата:   06-12-23 18:49

Не съм притежавал Nikkor 200-500mm f/5.6E VR, но имаше момент в който oбмислях дали да не си го взема. Едно от ревютата, които тогава четох беше това . И аз съм с D7200. Обективът не е с голд рингове, но все пак не е евтин. Поне според това което пише, излиза че има големи вариации между бройките. Ако се попадне на хубава бройка, която да се "хареса" с тялото, то тогава обективът е страхотен. Но имало и кофти бройки, от които човек може да се разочарова. Сигурен съм, че който и да купува този обектив ще е с големи очаквания относно представянето му, както и трябва да бъде. Затова е от съществено значение да се отдели достатъчно време за тестване при покупката, а най-добре е да се тестват няколко бройки.

Не са обаче вариациите в бройките, които ме отказаха от обектива, а теглото му от 2,3кг след проби на сухо.... без обектив.[smilie5]
Напълних една пластмасова бутилка Пепси от 2,5л до 2,3 литра с вода. Хванах и държах бутилката пред тялото - таман някакви 3 килограма се заформиха. Подържах така известно време.... и реших че ми тежи. Толкоз.[smilie7]

Дата:   06-12-23 19:39

А грешен ти е бил теста, дебалансиран. Трябвало е да закачиш за капачката и едни 800гр. боб/ориз за баланс.[smilie3] [smilie5] [beer]

Автор: Grimjaur   
Дата:   06-12-23 20:26

Мм, бая топуз, определено. Солигора, хем е желязо и стъкло само, е около 700гр, с тялото иде към кило и половина... Два пъти по-тежка двойка от сегашните ми... А аз даже на сегашните се лигавя със статив. Ами, ще се заяква [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   06-12-23 21:04

Стативът винаги е добро решение.

Автор: victory13   
Дата:   06-12-23 22:55

е то на кутията си пише, че не са за нежни души, а само за бодибилдъри или щангисти… [smilie21]

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »