Автор: Ivodam
Дата: 23-06-24 14:50
Ако имах излишни 20000 левчета,щях
да си взема Nikon Z8+Nikon NIKKOR Z 600mm f/6.3 VR S
ей така за кеф-но дали ще получа
три пъти по-добър резултат?
Не бях минавал много отдавна през този форум, зачетох се тук-там и в частност в тази тема и ми стана много забавно, че още се водят такива разговори и препирни.
На вашия въпрос - да, ще получите много по-добър резултат (не знам как се смята колко пъти по-добър), нещата са несравними, когато се инвестира в добро тяло и добра оптика. Аз преди петнайсетина години внесох в България първия Канон 600/4, струваше нещо по спомени около 15 хил лв, но си заслужаваше всяка стотинка. Имам кадри в профила, ако ви се рови, може да позяпате.
Основният ни проблем с ДСЛРите навремето ни беше, че фокусните системи бяха много несъвършени и искаха много светлина, за да фокусират. Затова инвестирахме в големи като кюнци, тежки обективи (600/4 тежеше над 6 кг), които да са използваеми и с двойни конвертори. Сега не е за вярване, но преди време само скъпите професионални тела на Канон примерно, от серията 1, фокусираха на бленда, свита до 8, и то само по централна точка. Безогледалките промениха коренно нещата. Но някои неща си остават същите - кропката не те доближава повече до обекта и няма как да ти даде по-добро качество. Тия приказки за "еквивалент" са само относно зрителния ъгъл. Затова във фотографията на диви животни беше и си остава главното да се приближиш достатъчно до това, което искаш да снимаш, или да си направиш постановка, така че то да се приближи до тебе и така да си напълниш кадъра. Това е начинът за получаване на качествена снимка, а не да се разчита на кроп фактор. По която логика би трябвало да стават суперяки снимки със сензори с размер колкото един човешки нокът. Нема как да стане.
ПП: Не ме разбирайте погрешно, за вайлд и аз използвам кропка, в момента съм на Fujifilm X-H2S и съм доволен, но ще взема по всяка вероятност и един Canon R7, за да мога да ползвам ообектива им 200-800. Фулфрейм имам една Лайка, която е най-бавното нещо на света, ма тя е за съвсем други цели. :)
Публикацията е редактирана (23-06-24 23:32)
|
|