Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: asahi   
Дата:   12-05-23 07:35

По-страхотно е. Купуваш, мериш и продаваш информацията.

Отговори на това съобщение
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: stef7   
Дата:   12-05-23 09:50

@Yog - Ако говориш за т.нар. Rolling Shutter или електронен затвор, на Cined.com имат тестове на някои безогледални камери, защото това е основен и важен параметър за видео. Но само на някои и измерванията са при снимане на видео. По принцип те трябва да съвпадат при фото и видео. Но това не винаги е така. Nikon Z9, Z8 за фотография времето за четене на сенсора е заначително по-малко отколкото - 3.7ms отколкото това при видео - 14.5ms. Мисля все пак че Никона е по-скоро изключение от правилото. Добър ориентир за нисък Rolling Shutter е камера която в спецификациите и за видео и дават 120fps на 4К. Примерно Sony A7S III, Canon R5. Но за фотография където си има механичен затвор този електронен не е чак толкова важен.


Отговори на това съобщение
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: Yog   
Дата:   12-05-23 14:17

Да, това е параметър, който е важен за ползването на електронния затвор. Аз точно затова се интересувам от него. За мен, едно от най-големите предимства на безогледалките е безшумното снимане и винаги проверявам, ако има къде, каква е скоростта на четене. DPReview също го включваха в статиите си напоследък. Ама и тях ги затварят...

Отговори на това съобщение
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: hotsnail   
Дата:   12-05-23 17:10

Stef7 не съвпада баш меренето за видео и снимки.

1. Видеото е 16:9. А снимките са целия сензор 3:2

2. Видеото често се заснема от 10, 12 бита прочетени от сензор и скоростта на четене е по-висока. Сензорите могат да се четат на различни дълбочини 16, 14, 12, 10, 8 бита например. Между 14 и 12 бита при Сони камерите от 3-то поколение разликата в скоростта е около 2 пъти. (В най-високия клас видеото и снимките са 16 бита)

Така че видео замерванията са често твърде оптимистични и неприложими за фотография.

При фотография има мегдан за компромиси - 12 бита роу, апс-ц кроп и т.н. Ама за пълно качество 14 бита от 3:2 ....

Отделно е, че за фотография значение има скоростта до около 1/500. А за видео всичко над 1/200 го водят, че няма ролинг шътър.

ПП за любителско щракане без светкавици и без спорт май около 1/100 или 10мс е границата на приемливото. 1/60 ако е четенето не е приятно и прави проблеми т.е. разкривени лица при снимане на събития например. А доста камери има със 1/160 или 1/125 затвори и хората са ок с тяхПубликацията е редактирана (12-05-23 17:21)

Отговори на това съобщение
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: stef7   
Дата:   12-05-23 22:09

Не съвпада но с някои малки изключения е доста близко до истината.

Сони сенсорите вадят 12 и 14 бита. На 10 и 8 бита във видеото ги свалят кодеците и процесора. От сенсора потока след A/D конвертора е 12 бита или 14 бита за фото и само 12 бита във видео. Може да разгледаш спецификациите на Сони сенсорите за 35мм Leica формат, примерно

ето тук

Да виждаш някъде 10 или 8 бита споменати ?

Единсвената разлика между фото и видео може да дойде от форматите 3:2 за фото срещу 16:9 за видео но това са има няма 20%. Т.е. ако за видео Rolling Shutter ти се вижда добре приблизително същото ще е и за фото. И ако искаш да си точен може да умножиш измерената стойност за видео по 1.2 за да получиш точната за фото.

14bit. Айде сега ако искаш да използваш безшумен затвор, 12 бита не са проблем. Не искам даже да коментирам и споря има ли смисъл от 14 бита при положение че всички гледаме снимките на 8 битови и в редки случаи на 10 битови монитори.

Rolling shutter винаги има, досега не са пускали фото/хибридна камера с глобален затвор. При какви стойности става приемлив вече всеки решава според задачите и финансовите си възможности. По това което гледам и чета Sigma FP която е с около 20ms rolling shutter и без затвор става само за статични обекти. Rolling Shutter не дразни във видеото и малко хора му обръщат внимание защото 24те кадъра в секунда по принцип замазват здраво всяко движение. Но стои много зле във фотографиите в които има движение, хеле пък бързо движение направо не може да снима като хората. Хората дето ползват Sigma FP и за фотография са много малко, даже не знам дали ги има. От друга страна досега не съм чул някой да се оплаква от Nikon Z9 където rolling shutter е 3ms във фото и цели 10ms във видео. Но това поне засега е по-скоро изключение и специален случай, там според мен играе специален хардуер и софтуер, но може и просто сенсора да си е много бърз. Т.е. практически всичко друго освен Z8 и Z9 ако държиш да снимаш само на електронен затвор ще е компромис. Но всеки си решава сам. Аз само споделям инфо.Публикацията е редактирана (12-05-23 22:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Затварят DPREVIEW.COM
Автор: hotsnail   
Дата:   13-05-23 02:43

Въобще не разбрах какво и защо го написа.

Тия два никона ползват технология ,която Сони и Канон продават от 4 години поне в тоя клас, ... нищо уникално няма. На z8 може би е добра цената. Супер честито. Дано и другите свалят цените...и друго няма.

Другото дето си написал....дори не ми се коментира, че ще е дълго и ще се обидиш.Публикацията е редактирана (13-05-23 03:03)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »