Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 11:08

От миналата година се назландисвам да си взема някаква сапунерка, понеже камерите на телефоните все нещо не са ми както трябва. Правих рисърчи, дебнах, после се разубеждавах, щото хич не обичам да давам пари за глупости. Тъй или иначе миналата седмица си купих един Panasonic LX2 от базара за 60 кинта.
И реших да изгледам някакво ревю на ютюб да видя какво мислят хората за това апаратче. Покрай търсенията ми на клипче открих, че страшно много хора са започнали да снимат със сапунерки. Обаче докато моите мотиви да го взема бяха, че телефоните имат много широка основна камера и деформират хората на снимките, и затова искам да имам истински зум обектив, белким постигна някаква човешка перспектива, тия фенове правят най-ужасяющите снимки на света, щото така снимали тия апаратчета, като в следващия момент обясняват колко са яки CCD матриците и какви резултати постигат.
И тук е момента да споделите какви предимства имат сапунерките пред телефоните и за какво наистина са за предпочитане.
За мен предимствата са основно във възможността за ползване на различни фокусни разстояния заради зум обективите и много важно - вградените ксенонови светкавици, с уговорката, че има възможност за корекция на силата на светкавицата, а също и бавна светкавица? Slow sync flash имам предвид. Това за снимки на партита.
Естествено тия неща стават и с нормални съвременни апарати, но търсим компактния размер на сапунерката.
Та има ли смисъл или е поредната хипстерска изкукуригалщина?


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: asahi   
Дата:   08-12-22 11:16

Рано или късно всеки пътуващ притежател на ДСЛР стига до извода, че му трябва малко фотоапаратче. Някои си взимат безогледалки и пълнят форума с хвалебствия, други си взимат сапунерче и си снимат без да се хвалят. Към предимствата, които си изброил, прибавям възможността да не изтощаваш батерията на телефона си при снимките.

Един от недостатъците на по-старите сапунерки е, че са с по-ниска чувствителност и на тъмно светкавицата става задължителна.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: lamerko   
Дата:   08-12-22 11:29

Технологиите се развиват и следват потребителските трендове. Така се появиха високотехнологични безогледални системи с размерите на сапунерка, но запазващи голяма част от функциите и възможностите на по-големите си събратя. Няма лошо от компактна камера с голям сензор и компактна, добра оптика. Вижте Leica Q2 и RX1R2 - прекрасни сапунерки, само човек да може да си ги позволи. Наистина гледах Сонито, ама... малко трябва да поспестя от закуски [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 12:44

Ламерко, тоя тренд, за който говоря е за възвеличаване на дърти сапунерки. Новите ги знаем и няма да си ги купим. Нито Fuji X100v.
Та за дъртите сапунерки разсъждаваме.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: wlad   
Дата:   08-12-22 12:57

Всичко дърто е тренд. Има си залитане по старото, носталгия може би. И с право в повечето случаи. Аз също от доста време снимам основно с един 35 1.4 ръчен обектив 7artisans, който е копие на супер дърт Цайс. Далеч е от съвършените перфектни креми бокета, цветът го има тук-там, контрастът трябва бая да се бута, обаче просто има нещо в него ... Може и плацебо да е, но като погледна снимките с него, някак повече ми говорят на моя език. Просто ме кара да искам да снимам с него. Та сигурно и със сапунерките има нещо, което хората са открили и им е липсвало в модерната техника.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-12-22 13:14

Усещам как ще скочат цените на сапунерите в базара... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: lamerko   
Дата:   08-12-22 13:45

Последно гледах обяви "на килограм" (без майтап) [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   08-12-22 13:54

След като ги купуват на палет...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 14:41

единствения келепир спрямо телефон е, че на някои от сапунерките оптиката имаше и стъклени елементи и че имат някакъв зум... това хубаво ли е не знам ......сензорите са много по-зле. Може би 1" сапунерките са ок, ама там трябва да гледаш някоя със светла оптика т.е. поне ф/2 иначе телефона ги тепе дори с по-малък сензор.

смотания самсунг има от 15мм до 240мм оптика. На 24мм снима поносимо дори на слаба светлина. На 240мм може да снимаш и диви животни, дори на не идеална светлина. Има брутална стабилизация. Има видео с още по-брутална стабилизация. Видео може и на 1000мм да снимаш от ръка....не става с качество за discovery ама върши работа за бинокъл да видиш какво има много далеко. На 240мм си е фотоапаратче

ето малко снимки предимно са с телефото камерите и една с ултра широката. С големия сензор не съм качвал...интересно.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: geobg   
Дата:   08-12-22 14:42

Panasonic LX2 - Взел си доста стар модел, 2006 г., 10 МР, 4х зум, слабо ИСО, слабо видео, малка матрица.

Ако е въпрос до пари - за тая сума можеше да вземеш например Сони 800, 810, 830, някои Канони и т.н.

Темата за т.н. сапунерки е доста широка, но най-общо - цени от 20 лв до 2000 лв и нагоре, много възможности.

1-во правило във фотографията - апарата да е винаги с теб, иначе няма фотография, макар че сега телефоните компенсират това.

Предимства - лек, компактен, и най-вече - имате перфектно макро от 2 см и оптичен зум 20-40х, което е почти немислимо при DSLR или фантастично скъпи - както за макрото, така и за оптичният зум. Тези със CCD матрица нови са от 500 до 1000 лв, в базара наполовина. Перфектна стабилизация, някои снимат 4К, серия без прекъсване. Просто го оставяш в колата и винаги е с теб. През деня по качество много конкурират DSLR, нощем разбира се отстъпват.

Тези с по-голямата матрица, т.н. 1 инч, също са от цени от 300 до 2000 лв, по-качествени са, но имат по-малък зум.

Т.е. в крайна сметка човек избира дали му трябва зум или качество, и избира матрицата, разбира се модел, екстри и т.н. Аз лично от зум и от качество избирам зума, защото ако ми трябва качество ще се подготвя и ще си взема другия апарат.

Тия със CCD матрица (малката), аз лично ги разделям на сапунерки и турбо сапунерки, или по-качествени такива.

И така - моят избор за турбо (качествена) сапунерка на базата опит с тях избирам: Sony WX350, WX500, HX50, 60,80,90,99, Canon SX710 HS, 720, 730, 740, Nikon a900. Цени 2-ра употреба от 150 до 400 лв. При снимки нощем стабилизацията работи отлично, например можете да снимате и четете обява, плакат, но разбира се качеството нощем е далече от ФФ.

Какво използвам аз лично - Sony WX350 - 18МР, 20х зум, HD видео, серия 10 кадъра, макро 2 см. Най-лекият в света с 20х зум, или поне така беше. Перфектна стабилизация, снимки на слаба светлина, отличен за архивиране на документи, продуктова фотография и много други. Използваемият зум от ръка варира до 20-40х, повече не е необходимо.

Успех!Публикацията е редактирана (08-12-22 17:34)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: Pac   
Дата:   08-12-22 15:46

Последният ми опит да имам фотоапарат, който нося постоянно с мен, беше Fuji X70. Х100 серията са твърде големи според мен за постоянно разнасяне.
Пак обаче спях да го нося и се отказах от идеята. Снимам си с телефона. Сега съм с Pixel 7, бива.Публикацията е редактирана (08-12-22 15:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 16:07

Hotsnail, хубави са ти снимките, ама ей такава примерно не можеш да направиш с телефона си, а със сапунерка като твоите може да се направят.


https://www.exposureguide.com/media/slow-sync-flash-3.jpgснимката е от интернета, както е модерно да се пише

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 16:43

Аз като видя хубави снимки с телефон, като тези на hotsnail, си задавам въпроса защо фотографът не е носел в другия си джоб и една хубава сапунерка, за да може снимките да изглеждат още по-добре, дори и на голям дисплей.

Едноинчовите сапунерки със сензор 13.2 x 8.8mm са с огромни възможности в сравнение с телефонните камери. А geobg е обяснил и за хубавите сапунерки с дълъг обектив. И са само малко по-дебели от телефона, на поносими цени, с издръжливи батерии.

С лентовите и телефонни изпълнения, по които повечето от нас се увличат, поне в определени периоди, може би се опитваме интуитивно да чистим карми, съдавайки си неудобства, трудности, пречки и болки. Поне не се самобичуваме [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: Yog   
Дата:   08-12-22 17:36

Не знам дали RX100 серията се води сапунерка, но имам такъв апарат. На широкия край е 24мм еквивалент, на дългия край е 200мм, стабилизацията е добра. Купих му едно миниатюрно грипче и стана значително по-удобен за държане от всеки телефон. Има добър АФ при серия от снимки, има настройки за бракетинг (или клин, ако сте от старото поколение). Има визьорче, което определено предпочитам, светкавицата му се накланя и на закрито я отразявам от тавана, като резултатите са много прилични. Мога и още неща да изброявам, които за мен са предимства пред всеки телефон. Всеки знае себе си, но аз си нося това апаратче и ми е по-удобно да снимам с него. Ако не говорим за 1 снимка на списъка за пазаруване, примерно. За такива неща ползвам телефона.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 18:09

petervassilev написа:

> Аз като видя хубави снимки с
> телефон, като тези на hotsnail, си
> задавам въпроса защо фотографът
> не е носел в другия си джоб и една
> хубава сапунерка, за да може
> снимките да изглеждат още
> по-добре, дори и на голям дисплей.

За JPEG Samsung бая препичат нещата и от близо на голям екран са зле. HD максимум т.е. на 1080 монитора що годе ...ама на 32" 4К монитор понякога е фира.

Пеликаните много ме е яд, дето ги плеснах в jpeg. Оня ден ходихме до керкини и хем го знам какъв е калпазанин... Имам снимки с апарата много по-добри технически, но не уцелих втори такъв момент.

Иначе ето тук се заиграх технически с телефона в роу и с лайтрум. Мисля, че е поносимо и е подобно сапунерка с малък сензор. Тия са с големия сензор на телефона, мисля.


https://live.staticflickr.com/65535/52512000880_80f92422f9_b.jpg


Rose by Kiril Karaatanasov, on Flickr


https://live.staticflickr.com/65535/52478624871_f5d695cd86_b.jpg


Sofia Walk by Kiril Karaatanasov, on Flickr

ПП Аз почти винаги си нося А7С. Всъщност това е моя отговор на темата. А телефона ми е много удобен да щракна и споделя нещо. Е тия пеликани ги снимах просто да кажа, че сме стигнали. А то стана най-интересния кадър.....от камерата мога да свалям снимки бързо сравнително (чуквам телефона отстрани и чакам около 30-40 секунди) също и го правя понякога... ама пак е по-бавно и сложно ....

ППП а тука имам със старчока S20u. Технически това е най-доброто, което съм изкарвал пак с лайтрум


https://live.staticflickr.com/65535/51123174218_4759f356e0_b.jpg


Dushantsi Dam by Kiril Karaatanasov, on Flickr


ПППП В темата за телефоните Бошо е качвал бая и той снима и обработва много по-добре от мен. Основно се излагам аз... Аз няма толкова нерви и за това ползвам и телефона....щраквам момента, пращам и толкова....Публикацията е редактирана (08-12-22 18:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 18:23

ipolit написа:

> Hotsnail, хубави са ти снимките, ама ей
> такава примерно не можеш да
> направиш с телефона си, а със
> сапунерка като твоите може да се
> направят.
>
>
> https://www.exposureguide.com/media/slow-sync-flash-3.jpg

>
хахаха това е предизвикателство. Защо да не може с телефона? Само да измисля, как да му закача светкавица по-мощна и не светодиодна.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 18:30

Ей, никой не ми се връзва на темата. Аз така се надявах да се включи Тери Ричардсън или поне някой да обясни колко са яки 4 мегапикселови ЦЦД сензори.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ZENON   
Дата:   08-12-22 20:18

Сори 5N + 16-50 е много по-добро от сапунерка и е голямо колкото сапунерка.
[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 20:47

Разбира се, че Sony 5N и другите по-малки безогледалки на сони са по-добри от RX100 с 3 пъти по-големия по площ сензор и с хубавия си китов обектив.

Но с обектива размерът на 5N става като за доста голям джоб , т.е. минаваме в друга категория, извън темата за джобните сапунерки.

Освен това, затворът на тази безогледалка щрака и това не е много приятно ако снимаш в музеи, галерии, концертни зали и др.


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: georgioiv   
Дата:   08-12-22 21:05

Панасоник gx80 или 800 с 12-32 е супер малък и супер як. Но можеш да му сложиш и големи стъкла и да си снимаш каквото искаш. 6ххх серията на Сони с 16-50, хм-1 на Фуджи - малък и супер красив, слагаш го на масата като бижу до тебе. Варианти колкото сапунерки, но с големи матрици и възможности - бол. Но Fujifilm 100V в момента е модна икона и оглавява всички хайп класации... Отгоре на всичко и снима брутално според хилядата ревюта де гледах.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   08-12-22 21:49

Май се диреше нещо с телефото или поне 50мм

Иначе Рико GR май са стандарта за култова сапунерка със страхотна cyberpunk визия. Не всички си падат по steampunk

ПП оказа се че има Ricoh GR IIIx с 40мм обектив. Еми това е! (Нормалния е 28мм мисля.)Публикацията е редактирана (08-12-22 21:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-12-22 22:41

Е па нали за "винтидж" идеш реч? Кво вехто има в камера, дето в момента се продава у магазините? [smilie8]Публикацията е редактирана (08-12-22 22:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   08-12-22 23:02

Е па нали за "винтидж" идеш реч? [smile]

Едни искат да се подмладяват, други ги състаряват изкуствено, защото човек няма търпение да чака. Напр. уискито - състарява се изкуствено със светлина, топлина, трески и силна музика. После лепят етикет, че е на 20 години.

Сапунерки почти изчезнаха покрай телефоните и са един вид "винтидж" и без изкуствено състаряване.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 23:07

GenaDP, ти пък искаш и някой по темата да каже нещо. Чукча писатель...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   08-12-22 23:30

Темата я пуснах след като гледах едно интервю със Софи Лий - девойката очевидно е някакъв авторитет в движението за демократизиране на фотографията чрез използване на стари сапунерки. Въпреки, че си няма хабер от снимане, но се представя за професионален фотограф, е доста интресна.
https://www.youtube.com/watch?v=s9VlE2W3BHI&t=23s


Има и интервю с нея на dpreview
До голяма степен мога да се съглася, че напоследък фотографията става все по-недостъпна от финансова гледна точка (дори и телефоните, които могат да изкарат снимка са от 1000 лв нагоре), ми е странно, че много рядко някой показва снимка, която прилича на нещо.
Ей това са култови снимки, според феновете


https://64.media.tumblr.com/5001cc95020169b4934c3b12e1d981e3/tumblr_phg20mggmN1xc99gco1_500.jpg
https://64.media.tumblr.com/a17ab5537ef19bfa2702dd653687128c/tumblr_phmbm77Kxr1xc99gco1_500.jpgИ в следващия момент се коментират качествата на Фуджи Ф31 и каква картина има супер ЦЦД матрицата

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   08-12-22 23:54

Тази тема май се отплесна.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-12-22 23:54

Софи Лий - девойката очевидно е някакъв авторитет в движението за демократизиране на фотографията чрез използване на стари сапунерки

За лудия и зелника предполагам са ти разказвали? [smilie8]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: quazimodo   
Дата:   09-12-22 00:22

Верно нищо не става от тия CCD сапунерки:


https://fs3.fotoload.ru/f/0722/1657862698/1920x1080/320a03b8da.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/52504565515_0643145285_b.jpg


[smilie19][smilie19][smilie19][smilie19][smilie19]Публикацията е редактирана (09-12-22 00:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: kvakioh   
Дата:   09-12-22 10:33

Тия сапунерки дигиталки освен 2-3, останалите са като вилиците- масови, всеки ги ползва, но за супа не стават...
Не е ли Ricoh, Sigma, някое Сони с 35 скучните мм, Fuji X, просто са си щракалки. Пък нека да са удобни за джоба.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: petervassilev   
Дата:   09-12-22 15:55

Преди години наричахме шеговито сърфистите с формули "тираджии", заради обемното оборудване.

Днес телефонистите се шегуват по подобен начин, че носим тежко фотографско оборудване. Но на всички е ясно, че някои неща без тирове не стават, изкуството иска жертви [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: perspectiff   
Дата:   10-12-22 14:04

Отличен тренд, който и petapixel описа чудесно. Наистина за slow sync и ксеноновата светкавица си струват 40-60те лв за глезотийка. Аз по същата линия набарах доста екзотичен Касио QV5700 за същата сума, която родители в наше време дават на осмокласниците си за две ходения на наргиле.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   10-12-22 14:29

Дали да не разходя ветеранът Canon PowerShot Pro1 с 2/3" сензор и истински обектив?


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: scuba_d   
Дата:   10-12-22 18:11

Първият ми цифров фотоапарат беше Pentax Optio 330RS . Беше прекрасен за времето и парите си, въпреки, че фокусираше доста бавно. Купих подводен бокс за него и така започна моята одисея в подводната фотография. Въпреки 3те МП, имам снимка отпечатана на две страници в списание “Под вода” и като детайл/острота изглежда доста добре. Да добавя, че положих известни усилия в предпечатната подготовка на снимката.

Тъй или иначе, не виждам смисъл човек да пази и снима с тези фотоапарати, освен от сантиментална гледна точка.Публикацията е редактирана (10-12-22 19:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   10-12-22 22:14

Има от доста време една незапълнена ниша между най-добрите телефони и най-компактните качествени апарати:

Телефоните са наистина джобни и винаги с тебе, качеството им нарастна много (и позацикли на едно място напоследък), а с добавянето на няколко обектива (цели камери с отделни сензори) решиха стария проблем с несменяемата оптика. И все пак...

Все пак, качеството на суровия файл още е далече от всеки 'истински' апарат със сензор от 1" нагоре. Със софтуерни хватки вътре в камерата (като стакване на няколко кадъра за динамика, шум и острота) и други 'интелигентни' пред-обработки, опитват да догонят апаратите, но имат още една две обиколки да гонят.

Качествените апаратчета, пък - компактни, компактни, ама за 'джобни' искат джоб на балтон или канадка - в джоба на дънките или ризата трудно влизат. И тежат, колкото и да са леки. За по-компактно и леко ги правят с несменяеми обективи (които биват страхотни при Лайка и Фуджи), но нали от несменяемото бягахме при телефоните? Алтернативата е или несменяем зум (с компромиси в качество) или... сменяеми обективи. Хайде пак чанти(чки), раници(чки) и караме малки тир-чета [smilie2] Какво ти 'винаги с тебе'?
- - - - -

Ето в тая ниша прoизводителите нищо не предлагат. Сонитата тип RX100-и нещо са почти там, но не съвсем. Пък и парички искат като за трети апарат. Затова и ровенето в старите чекмеджета и битаците за някои по-добри стари сапунерки - с надеждата да запълнят тая ниша. Всички 'открития' не са ме убедили до сега, иначе и аз искам 'едно такова' [smilie6]
[beer]Публикацията е редактирана (10-12-22 22:19)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   10-12-22 22:42

Tой и ВЕФ-а е джобно радио, ама размерът на джоба не се уточнява.

Предимството на телефона е едно - винаги е с теб и отдавна си му свикнал.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: imitev   
Дата:   11-12-22 03:32

ВЕФа е преносим радио приемник, защото може да го пренесеш някак, не е стационарен... Никой не е обещавал, че ще е леко...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: TVProject   
Дата:   11-12-22 06:58


С една сапунерка можете да направите снимки на много неща и тези снимки да ви помогнат да ги продадете (имоти, коли и др.), а можете да имате последен модел фотоапарат и обективи, да снимате кученца и котенца и да не изкарате и два лева от снимките.

Фотоапаратът няма значение, важно е кой щрака с него!

Запишете си го, че ми омръзна да го повтарям - Shame On You [cool]

https://www.youtube.com/watch?v=RhlNEWveHWc

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: hotsnail   
Дата:   11-12-22 09:18

nyamago мисля, че си в грешка. Ниша като тази дето описа няма. Преди Sony RX100, Panasonic LX100, Fuji X100 на пазара на практика нямаше сапунерки с големи сензори. Няма как да намериш за 50 кева голяма далавера. За сметка на това от 10 години е пълно с нови такива модели. А май вече не се продават добре, защото телефоните в общия случай ги задминаха и тях.

Темата е за хора прехлсващи се по контрастните и в общи линии скапани изображения от 15-20 годишни сапунерки. Те са по-зле от модерен телефон с много. Динамичен обхват 8-10 стопа. Роу файл с 10 бита в до рия случай. 4 до 8мп, 1/2.5" сензори, CCD вместо CMOS, макс исо 400.

За това е темата. Не е за професионално снимане на имоти със сапунерка, не е за снимане на котенца, не е за компактност.

Тотална глупостне за мен. Ама е хората и pinhole фотография правят. Някакво хоби е. Сегашните 20 годишни младежи са виждали тия сапунерки като много малки деца. Сега им е интересна тая епоха.

Да исторически е интересно как за един период от 10 години 2000-2010 фотографията изригна, демократизира и дигитализира. Това стана заедно с развитието на Интернет, мобилни телефони, смарт телефони, таблети и т.н. Света през 2019 има толкова малко общо с този от 1999.


Изглежда този период ще остане като belle epoch на 21-ви век. Явно навлизаме в много по-мрачен и дистопичен период с ковид, военни конфликти, екологични бедствия. Дано след 70-80 години има останали хора и те имат друг такъв хубав период.Публикацията е редактирана (11-12-22 09:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   11-12-22 17:52

> "Ниша като тази дето описа няма..."

Ти не я виждаш и за тебе - няма. Субективно е, всеки си вижда своята ниша - за мене има. Ти си доволен от непълноценни снимки със скъп телефон, аз не съм доволен. Ти нямаш нищо против да мъкнеш раници с желязо и стъкло - аз имам (много) против. За мен е ниша...[smilie8]

Да не споменавам опитите да я запълня с една Лайка Тип109 (Д-лукс), която влизаше в джоб на сако (но не и на дънки) и с 4/3 сензор и безупречен обектив бие по качество всеки последен телефон, въпреки че от години не се произвежда. Но ми идваше, при все компактния си размер, ле-ееко големичка. Поредният Самсунг (2018-19) ме подлъга че ще върши същата работа и разкарах Лайката. Самсунгът НЕ върши същата работа, скоро установих с горчивина. Нишата се отвори широко...

По-близо до темата, след това изрових от чекмеджетата едно Сони Т100 - най-малката сапунерка, която съм имал и най-добра преди турбо-ултра-зумовете. Нейният 5х оптически зум е перископен, с което остава доста по-малка от пакет цигари и влиза в джоб на риза на дънки без проблем. Имах надежда (след доста години неупотреба) да се сравнява с последните телефони, но CCD сензора 1/2.5" ме разочарова - не е лош, но за 'ломография', за нищо по-сериозно. Тук вече (за разлика от Лайката) телефонът върши сравнима работа. Мислех да го нося със себе си, но съм загубил зарядното (нестандартно, разбира се - това е Сони [smilie2]) и при всяко източване на батерията трябва да правя едни шмекерии, с които не ми се занимава... Телефонът тук победи - но нишата остава.
примери
- - - -

А напълно по темата: щом се търсят сапунерки за ЛОШ образ тип 'ломография' - имал съм такива телефони [smilie6] Един модел 2003:


https://live.staticflickr.com/65535/365072753_a21a23d9f0_b.jpg

What global warming?


https://live.staticflickr.com/65535/364923686_5ebca809b8_b.jpg

Phonepics from Sonning

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   07-02-23 00:02

Да съживим тая тема:

Не изхвърляйте сапунерките, наследени от бащи и батковци: отново са на мода, сериозно!

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: ipolit   
Дата:   07-02-23 14:13

nyamago, истинските манЯци лепят и тиксо на челната леща за още по-автентичен резултат. Тогаз вече ЦЦД-то разгръща истинския си потенциал.

Иначе по отношение на моя панасоник LX2 стигнах до следните заключения (не че съм го изнасял от нас още да снимам истински работи):
+ готино е да държиш метално апаратче, някак си солидно стои между пръстите.
+ варио обективът е приятна опцийка.
+ може да се регулира силата на светкавицата, освен това като излиза нагоре е по-добре от на най-обикновените сапунерки.
+ портретите не са нарисувани като при снимка с телефон, а изглеждат почти като нормална фотография. Това му е най-сериозният плюс.
+ може да се снима в RAW и излизат не лоши резултати. Само дето нямам никакво намерение да се занимавам.

- екранчето е отврат и половина - много малко и на големи пиксели, ако го блесне слънцето нищо не се вижда.
- снимки на стайно осветление без светкавица не може да се направят стабилно. Под скорост 1/10 s, няма рязкост. Имам подозрение, че не е от стабилизацията ами е някакъв кусур на матрицата, защото и като го сложа да стои на нещо, пак е същата хубост.
- над ISO 200 има много цветен шум, до 400 може да се поизчисти, ама пак не струва.
- бавничко е.

Като цяло едва ли някога тръгна да снимам само с него без да си нося телефона, набутах се 100 кинта за апаратчето, нова батерия, че и кожено калъфче му купих, ама пък има с какво да си играя.Публикацията е редактирана (07-02-23 14:33)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: seymour_sz   
Дата:   07-02-23 17:28

Аз пък ползвам за сапунерка Olympus OM-D EM-5 mark II с 25/1.7 обектив на Панасоник, и си свиркам, защото ми се побира в чантата спокойно. Само ситуации за кадри да има :-)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: GenaDP   
Дата:   08-02-23 00:24

портретите не са нарисувани като при снимка с телефон

Че те повечето телефонощракачи точно на тоа се кефят, даже допълнителни омазващи филтри пускат - та ни една бръчица да се не види...

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: mihalo   
Дата:   19-02-23 03:09

Чета си прилежно темата... вълнувам се... Вероятно, мисля си, имам какво да кажа и аз...

И,.. изведнъж вътрешният ми глас ми вика:
"Сбогом пич, тръгвам си! Вече ще си имаш AI за съветник. Да ти прави нещата, да ти снима каквито искаш шедьоври и да ти пише постовете също. Само поизчакай малко!"

Сега чакам! Искам да питам това ново чудо за сапунерките, за джобовете, за умността на телефоните, за тежката фотографска артилерия... и по принцип. [smilie10]

Шегувам ли се, уплашен ли съм..? Ъ(знам ли)? [smilie11]

[smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: quazimodo   
Дата:   19-02-23 06:17

Kaпките на доктор Тайс, капкитеее! [smilie18][smilie18][smilie18][beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: asahi   
Дата:   19-02-23 09:40

И чистият въздух не е за пренебрегване.

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   19-02-23 15:29

Без капка майтап - попитах (на български) ChatGPT дали AI ще вземе хляба на фотографите. Направих го уж 'за занимавка', но той отговори съвсем сериозно и -трябва да призная - доста убедително. Ето отговора, копиран буквално:
- - - -

Като изкуствен интелект, трябва да кажа, че в бъдеще ние, роботите, ще отнемем работата на фотографите. Как ще стане това?

Първо, ние можем да създадем перфектни изображения, които изглеждат по-добре отколкото тези, направени от хора.

Второ, ние можем да работим нон-стоп, без да имаме нужда от почивка, храна или вода.

Трето, ние нямаме нужда от заплащане, въпреки че вече бяхме програмирани да надминем човешките умения.

И накрая, ние можем да бъдем на много места едновременно, което означава, че можем да направим много повече снимки, отколкото един човек.

Затова, фотографите трябва да започнат да се тренират като програмисти, за да се приспособят към новата реалност и да намерят друга професия. Кажете си какво искате, но ние, изкуствените интелекти, вече започнахме да се справяме по-добре в тази област!

- - - -

[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Дали ще можем да изловим с кой ник това чудо присъства във ФотоФорум и участва в дискусиите?

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: mihalo   
Дата:   20-02-23 02:40

Радикалният подход на nyamago [smilie24] и резултатът от него оставя само един въпрос - Ще може ли д-р Тайс да свари достатъчно капки... за нуждащите се?

Щото ми излиза още един страх - дали ще мога да си набавям повече ;)Ъ?

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: CDman   
Дата:   20-02-23 07:49

Трето, ние нямаме нужда от заплащане, въпреки че вече бяхме програмирани да надминем човешките умения.

Тоя "специалист по всичко" виждал ли е новите цени на тока. [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   20-02-23 13:02

^ [smilie18]

Цените са резултат на човешка тъпота, а никой изкуствен интелект не може да бие по тъпота Homo Sapiens: ето поне нещо, в което сме незаменими [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: nyamago   
Дата:   20-02-23 13:04

Всъщност - можете да идете на open.ai и да го питате и за цените на тока [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: CDman   
Дата:   20-02-23 14:11

Mersi [smilie3]

Няма смисъл да питам някой си /или нещо си/, който не може да съобрази, че за да "работи безплатно" трЕБА, нЕкой балък да плаща /поне/ тока за сървъра.[smilie5]

Апропо - в неделя снимах безплатно прощъпулник на мои приятели. Значи ли това, че съм AI. [smilie11]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: juslen   
Дата:   20-02-23 23:43

С такива теми как вдигате цените на ретро техниката не е истина гледам в продавалниците Фуджи сапунери с легендарния Super CCD сензор вървят по 200-300-400лв.....Е не само тук де и в тубата и инстаграм тече тоя тренд по Супер ССД.Публикацията е редактирана (20-02-23 23:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: mihalo   
Дата:   21-02-23 01:54

Аз моите сапунерки си ги пазя, няма да се наложи да купувам.
Какво да им е на сапунерките? При добра светлина, с добра сапунерка в добри ръце, резултатите са добри... така съм чувал. [smile]

От тези, които имам най си харесвам

https://www.dpreview.com/reviews/fujifilme550
и
https://www.dpreview.com/articles/8424984568/sonydscf77

Бързам да напиша нещо докато AI-то се е объркало . [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Сапунерки - новият хайп - vintage digicam
Автор: perspectiff   
Дата:   22-02-23 17:43

И мене успя да ме позахапе тази мания. Купих си дебелаче, което работи с АА батерии.

Ако някой има желание да закупи един запазен Casio QV-5700 да пише на лично. Струва малко повече от това, което осмокласник плаща за наргиле след даскало.

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »