Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-23 21:50

след китайските строители дойде реда на американските банки.....

(Това да не вземе да повлече нова 2008?)Публикацията е редактирана (10-03-23 22:10)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   11-03-23 01:34

> "Това да не вземе да повлече нова 2008?.."

Ще ми се да не го вярвам. Тогава в играта беше вкарано масовото население, особено тези със скромни (или без) доходи, на които безотговорно бяха продадени неизплатими ипотечни заеми. Цяла Америка, дето се казва, беше съучастник в далаверата и провала ѝ.

СВБ е в нишата на калифорнийските техничари и дигитални 'предприемачи', това не е цялата синеблуза Америка. Вярно, голям сегмент е (те в Долината се роят като невидели). Вчрно е също, че напоследък в старт-ъп и венчър сферата е израсъл поредния балон (съизмерим с дот-кома в зората на века) - но все пак не е цялата икономика.

Пазарите както винаги преиграват в реакциите, една бака като закъса, на вси1ки банки им падат акциите (дори на здравите и читавите). Но ми се ще да си мисля, че е локална и временна аномалия а не лавина, която да ни замете всички. Ще видим.[smilie8]Публикацията е редактирана (11-03-23 01:35)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   11-03-23 02:33

анализа в CNN е много неприятен. Накратко казват, че банките пак щастливо са мятали пари на ниски лихви на всякакви хора без да му мислят.

А сега вдигат лихвите и голям процент от хората ще се окажат неплатежоспособни. Май ипотеките в САЩ са над 7% лихва вече.

То и в България е така, но банките продължават да раздават пари като за последно все ощеи инфлацията яко върви по тоя случай... защо е това не мога да разбера..... Куцо и сакато купува апартаменти заради ниските лихви и заради растящите цени на имотите. А в същото време сме в демографска катастрофа - от 9 милиона сме станали 6. Няма хора, дето да населят бясно строящите се апартаменти, къщи и какво ли не. Доходите паднаха значително за последната година и от наем трудно ще избиеш.... каква е идеята да се пазаруват апартаменти в България идея си нямам. Преди 4-5 години говореха за 40-50% пусти апартаменти в София. Сега сигурно ще са над 60%...това става един призрачен град.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   11-03-23 03:28

> "...казват, че банките пак щастливо са мятали пари на ниски лихви на всякакви хора без да му мислят."

Не знам за всички банки, но в СВБ случаят е различен - дори точно обратното: не са раздавали кредити, а са взимали депозити!. В Долината фирмите (стартъп-и) нямат кредитоспособност, защото още не са проработили и нямат приходи. Обаче имат инвеститори - ВеЦе-та, които им дават пари срещу дялово участие. Тия пари идват накуп, а се изгарят за определено време според нуждите от персонал, развойна дейност и маркетинг.

Като са взели от инвеститора пара на куп, старт-ъпите я слагат в някоя банка, поне да им носи някакви лихви. СВБ е именно такава банка, специализирана да държи инвестирания в стартъп-и кеш.

И с това идва проблема: обикновено е гот да държиш много кеш - прави банката ликвидна, надеждна и богата. Но САМО ако има къде да го вложиш, за да ти носи повече от лихвите, които плащаш на вложителите. За лош късмет, с бързото вдигане на лихвите в цялата банкова сфера, СВБ трябва да дава на тия вложители все повече (напоследък гонят 5%). А няма много (сигурни) инвестиции, откъдето да вадят повече. Ключовата дума е 'сигурни - най-сигурното са облигациите (бондове), но точно сега - за още по-лош късмет - те падат катастрофално. И за банката се получава нездрав дебаланс между дължими лихви и възможни/реални доходи. Почва да губи. (Бях чел, че СВБ има вече 1-2 милиарда загуби).

В света на банките (а СВБ не е малка) 1-2 милиарда не е края на света - обикновено се наваксват за няколко тримесечия. В нормални условия. Но ненормалното идва от паниката: клиентите, уплашени, че може не само лихвите да не вземат, но и главницата да си загубят - почват да си теглят парите от банката. Гледат един от друг и паниката расте лавинообразно... Останалото е познато.
- - -

Сега страхът във финансовия свят е именно от такава заразна паника - да не вземат не само стартъп-и, но и всякакви други фирми, а и масовия потребител - да се панират и да почнат да си теглят парите от вси1ки банки. Тогава я закъсахме! [smilie10]
- - -

И въпреки, че съм изгарял с едни пари в подобна ситуация, пак казвам, че се надявам да не е лавина а само временна локална аномалия. А дано[smilie8]Публикацията е редактирана (11-03-23 03:30)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   11-03-23 05:45

Ето и проблема на банката:
When interest rates were near zero, banks loaded up on long-dated, seemingly low-risk Treasuries. But as the Fed raises interest rates to fight inflation, the value of those assets has fallen, leaving banks sitting on unrealized losses.

Иначе казано при ниски лихви са тръгнали на дълга позиция (инвестиране) в ценни книжа с малка доходност.
Пример:
вложителите си слагат парите на 0.1% лихва и банката щастливо купува ценни книжа на 1% от държавата.
Но... в един момент държавата сменя лихвите до 2-3% и вложителите искат толкова и от банката, иначе ще си изтеглят парите.
И ще не ще трябва да плаща по 2-3% доходност на клиентите (загуба за банката) при печалби от по 1% от ценни книжа.

И ... бълбук.

В крипто търговията това го има всеки ден поради голямата разлика при цените, достигаща понякога до 10-20% за ден. Пример вчера.
И който е бил на къси позиции (като мен [smilie18] ) реализира печалба, а който не е... ами супата.

Нищо трагично и нищо, което не се е случвало досега.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   14-03-23 17:36

И Binance даде назад

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-03-23 19:05

Арестуван е До Куон за предполагаемата му роля във фалита на Terra Luna (LUNC) и Terra USD (USTC) на стойност 40 милиарда долара през май 2022 г.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   24-03-23 02:36

Тия като гръмнаха и се вдигна голям шум и ги забелязах че съществува подобна 'валута' LUNC. При цена около $1 (от предишна $120) направих една къса позиция и след като падна до 0.005 благодарно прибрах една 5 цифрена сума и сега с умиление си спомням за тях [smilie18]. Дай боже всекиму...

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »