Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: sas   
Дата:   07-01-22 11:13

Здравейте,

искам да отворя тази тема и дискусия относно съвременните crypto технологии и отношението им към креативните индустрии.

NFT - Non Fungible Token (Незаменим токен) е уникален запис в даден блокчейн. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Незаменим_токен

Последната година се говореше особено усилено за еуфорията около продажбата на NFT за Digital Art. Повечето неща звучат като спекулации. Но е важно да се отсее и осмисли истинската бизнес стойност и какво добавя това към индустрията. Кои са работещите бизнес модели? Кое реално ще добави стойност към живота ни?

NFT са записи в Smart Contract блокчейни и позволяват различни логики и автоматизации. Достоверността им е много голяма поради логиката на работа на блокчейна и децентрализацията им. В NFT се записват метаданните, които обозначават определен файл, записва се автора, а собствениците могат да се сменят. Това позволява да може да бъде заложено авторът да получава процент от всяка препродажба на собственост. Позволява и проследимост на промените в собствеността.

С NFT могат да бъдат обозначавани и физически продукти. Стига разбира се метаданните да могат да опишат еднозначно за кой физически продукт става въпрос. Имаше статии в нета по въпроса, а за пример беше дадена компания за търговия с диаманти, която ползва NFT, за да създава цифрово досие на всеки свой диамант и да има история на придобиванията. Отново стои въпросът как еднозначно е ясно кое NFT за кой диамант е.

От най-спекулативните примери за покупка на NFT е покупка, за да си собственик и след време да го продадеш по-скъпо. Да, би могло, но само ако авторът е наистина известен и това NFT показва, че ти държиш собствеността. Или пък авторът е с нарастваща известност, или пък искаш да си един от притежателите на част от някаква супер популярна колекция. Друг смисъл би имало в неща, които са полезни и биха били търсени/продавани.
Платформите за NFT изглеждат странно за новак в областта. И ми прави впечатление, че повечето неща вътре не са фотография, а Digital art. Фотографията за момента е в периферията:
https://opensea.io/


А цените! Има какво да се каже за тях (те са обявени в някоя крипто валута в зависимост платформата NFT от кой блокчейн ползва). Особено за тази колекция, която не е съставена от уникален кадър, а по-скоро много вариации на една и съща ситуация. И всеки от кадрите е обявен отделно за продажба.
Снимка от opensea.io


Днес има статия за Extended NFT-та.
Nas Sells Song Royalty Rights Through Crypto Platform Royal
В нея се говори как рап певецът Nas смята да си продаде новите песни. Едната от тях щяла да бъде предложена като собственост разделена на 760 NFT-та. Не съм сигурен, че правилно разбирам всичко, но това би могло да е голяма сума. Ако всяко NFT бъде продадено поне за 1000 USD, то това прави 760 000 USD, а цената ще е вероятно много по-голяма. Това ще даде възможност на притежателите на NFT-а да получават отчисления от бъдещи приходи от песента, но за автора ще даде една сериозна финансова инжекция още с появата на песента, а не след множество концерти и рекламата й. За рекламата често се разчита на агенциите и волята на радиата да я въртят. С предаването на собствеността към много хора, вероятно и този модел ще подлежи на преосмисляне и ще се промени в някакъв тип борса.

Ще ми е интересно да споделите мнение и какво знаете по тези въпроси, или да споделите полезни ресурси и линкове, които да подредим в статия или пък да направим физическо събитие.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 11:31

Наш колега от ФФ прави дигитален арт, който се предлага като NFT. Към днешна дата няма кой знае какво за споделяне.

Това, което засега ме впечатлява, е, че тази форма на търговия и разплащане се разпространява върху предмети и услуги, които не са намерили своята обективна оценка в познатите ни средства за търговия и разплащане. Единствената връзка е през обменния курс към световна валута, подаден моментно от доверената крипто борса.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SLR   
Дата:   07-01-22 11:36

Четох някъде, че момичето от популярното меме с горящата къща, сега като пълнолетна, успяла да го запише като NFT, с помоща на адвокатска кантора де, и го осребрила за към 400 000 долара.
Това мисля че защото баща и я снимал, и притежавал оригиналният кадър.

Нещо от този род беше, не помня добре, че го четох отдавна.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 13:28

Хакери откраднаха NFT за над 2 милиарда долара от колекционер

Сега милиарди ли са, милиони ли са, за мисирките няма много значение.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   07-01-22 13:48

Само да не забравяме златното правило на ценообразуването, постулирано още от Адам Смит и валидно с пълна сила днес:

"Правилната цена на всяко едно нещо под слънцето е толкова, колкото оня, комуто то е нужно, е готов да заплати за него."

Някому трябва да е нужно и да е готов да плати:

Не ми е нужна абстрактна картина от неизвестен художник и не ме интересува цената. Нужен ми е мега-фотоапарат с ултра-обектив, но не съм готов да платя исканата цена. Нужна ми е бира и съм готов да платя цената...

Трябва да са изпълнени И ДВЕТЕ условия и тогава цената е точна.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: jingov   
Дата:   07-01-22 14:00

...Публикацията е редактирана (24-01-22 00:48)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   07-01-22 16:41

Сложи още една точка:
6. Гарантиран добър доход за борсата при "качване" на творбата.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   07-01-22 19:09

Няколко капанчета, с които съм се сблъскал до момента в NFT пространството:

1. Ако нямате сериозно количество последователи в Туитър, възможноста да направите продажба клони към 0. Висите по цял ден и си рекламирате фотографията, оказва се, че акаунтите подканящи ви да го правите са ботове, които въобще не купуват и нямат намерение да купуват, а правят т.нар. "engagement farming", т.е. събират последователи за да си ги ползват после както намерят за добре.

2. Дори и да намерите купувач, въпросния може да бъде "спрян" от покупката от т.нар. gas fees, т.е. таксите които трябва да се платят на мрежата в която е направен NFT токена. Най-често това е ETH мрежата, която е известна с високите такси. Въпросните варират, като понякога се виждат и някакви баснословни суми (наскоро моя позната фотографка показа скрийншот със 6000$ такса, която разбира се е отказала).

Факта, че купувача трябва да изчака таксите да паднат, което чакане може да се проточи с дни е...

3. Случват се кражби. Буквално "десен клик -> save as", след което го превръщат в собствено NFT и варианта да разберете е малък, а да направите нещо по въпроса е още по-малък.

4. Както всички поприща на фотографията, NFT пазара се насити изключително бързо, куцо, кьораво и сакато (yours truly included) се опитва да продава NFT, а лидерите на пазара, влязли сравнително рано, не спират да бълват.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   07-01-22 22:55

@jingov

>3.Невъзможност да се направи копи -пейст от медии -снимка >интернет/съществуват алгоритми проверяващи авторството/извън >браузърните добавки.

Какво имаш предвид това?
Кои са тези алгоритми и имат ли връзка с метаданни и NFT?


@ATHOM

>2. Дори и да намерите купувач, въпросния може да бъде "спрян" от >покупката от т.нар. gas fees, т.е. таксите които трябва да се >платят на мрежата в която е направен NFT токена. Най-често това е >ETH мрежата, която е известна с високите такси. Въпросните >варират, като понякога се виждат и някакви баснословни суми >(наскоро моя позната фотографка показа скрийншот със 6000$ такса, >която разбира се е отказала).

За таксите при етера ясно. То затова са се пръкнали и нови технологии с цел да оптимизират скоростта и таксите.
Примерно Tezos е евтин и поддържа NFT-та, дори днес имаше новина, че една от гейминг платформите започва да работи с него, за да има в игрите им размяна на ценности подписани с NFT-та. В новината за рап певеца е спомената и друга платформа Polygon.


>3. Случват се кражби. Буквално "десен клик -> save as", след >което го превръщат в собствено NFT и варианта да разберете е >малък, а да направите нещо по въпроса е още по-малък.

Верно ли, че и от някъде другаде освен от Фото Форум могат да се крадат снимки [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   08-01-22 11:44

точно попаднах на тази смешка - текст

а иначе - на мен това ми се струва вятър работа като цяло... по няколко причини, най-основната от която е бъдещето въобще на тези платформи, криптовалути и тн... колкото и да им се струват "джелезни" на новите поколения, за мен са твърде технологично обвързани, а това е първата жертва на всеки един по-сериозен катаклизъм... твърде абстрактна е тази собственост и трудно доказуема в един момент, малко се оставяме в ръцете на "техно експертите" и тяхната валидация... спорно и накъде въобще ще тръгне света следващите години... дали и аз остарявам, но все повече се завръщам към старите недигитални технологии

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   08-01-22 11:51

Хосе, хич не се лъжеш - вятър работа е както и всичките му там криптовалути. Човек е аналогово конструиран а тялото му иска незаменим хляб, а не някакви хвърчащи токени-мокени. Всичките му криптовалути са фикция, която е камуфлаж за различни пирамиди. Но докато има абдали ще има и тарикати дето да купуват "незаменими" токени.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   08-01-22 12:01

да, само дето вече и "реалните" пари са така... та не е сигурно накъде ще тръгнат нещата или по-скоро накъде ще ги бутат хората които могат, ясно е че спекулации винаги ще има, както и шарани, които се надяват на лесен живот.. та аз не се наемам да твърдя нищо със сигурност, криптовалутите явно се оказаха доста изгодни последно време, колкото и да ги отричаха в момента се "въртят" с реални капитали, до колкото и те са реални нали... това сега е естествен опит дигиталното изкуство да влезе в света на "големите" търгове, продажби и инвестиции с произведения на изкуството, Банкси също е подобен прецедент - реално как точно и какво се продава и съхранява от уличните графити?!.. от друга страна са призивите "фотографията се нуждае от тяло" с уж уникалните печатащи технологии... и се връщаме към Бенямин и знаменитото му есе от началото на века

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   08-01-22 12:07

NFT се опитва да реши два проблема които вече са решени.
- Удостоверяване на собственост на нещо.
- Остойностяване на нещо.

NFT конкретно визира нещо което е дигитално и не съществува в друга физическа форма освен нули и единици записани някъде си на някой компютър.

Да кажем вие сте нарисували някаква графика на вашия iPad. Много артисти особено които работят примерно за gaming индустрията рисуват някои неща само дигитално. И след време искате да продадете собствеността на тази графика.

Е в реалния свят този проблем отдавна е решен. Има си начини да се определи собственика на дадено нещо пък било то и дигитално.

Когато примерно наследниците на David Bowie продадоха правата за музиката му за 250mln долара тия дни какво всъщност продадоха ? Замислете се. Формата под която съществува дадено нещо което обозначаваме като изкуство няма никакво значение. Дали ще е физическа - графика на лист хартия, дигитален файл и т.н. няма никакво значение. Продават се правата за негово разпространение, изпълнение и т.н. И тия права имат определен срок. И за да работи всичко това има закони и органи които прилагат тия закони. Ако последните две липсваха стойността на правата за музиката на David Bowie щеше да е значително по-малка, да не кажа клоняща към нула.

Втората част - остойностяване също отдавна е решена. По принцип остойностяването на изкуството е трудно нещо, но то се базира общо взето на сметките какви пари могат да се изкарат от него, каква стойност може да се извлече от прадажбата му. Не казвам цена, защото тя варира. В света на инвестициите се прави отчетлива разлика между двете и на тая разлика се базира цял един метод и клон в инвестирането наречен value investing.

Оттам насетне NFT както и цялата лудост около крипто валутите е едно ново предложение на вече известни решения.

Работя в IT индустрията и смятам че съм развил прилична способност да разбирам по-сложни технически, теоретични и математически концепции. Но не мога да кажа че разбирам докрай как работят криптовалутите. Виж Blockchain технологията която е в основата на криптовалутите и се използва в NFT за удостоверяване на собственост не е чак толкова трудна за разбиране.

За мен Blockchain като метод за пазене на данни решава ефективно един проблем - невъзможност за манипулация или подправяне на засис за сметка на два други - цена и скорост. Стойността на една транзакция може да достигне 200-300$ и ще се увеличава а скоростта стига до часове. Която я прави в десетки да не кажа стотици пъти по-неефективна от традиционните бази данни. Може би за някои специфични приложение като например особено скъпи активи (било то физически или дигитални) този подход има смисъл. Но като цялостно решение е според мен неприложима и провал отвсякъде. Т.е. може да има приложение в някаква малка и специфична ниша

Jack Dorsey продава първия си tweet за $2,915,835.47

Купен от собственик на крипто борса. Ха-ха страхотна реклама. И какво точно продава, снимката на първия си tweet, която виждате на страницата от линка ? Не е точно ясно. Ама това не е важно, важно е да се знае че е за $2,915,835.47.

Така че ако смятате да продавате NFT и успеете да изкарате пари от това - ами чудестно, поздравления. Но аз няма да се наредя на опашката да купувам [smilie5] и не съветвам и другите да го правят. Ако искате толкова много да придобиете digital Art използвайте стандартните методи, като например да си го купите директно от човека който го прави. Сигурен съм той с радост ще се отзове.

Оттам насетне не е трудно да се разбере какво е моето разбиране за криптовалутите. То се припокрива с това на Charlie Munger инвеститор и мултимилиардер и съдружник на друг такъв инвеститор и мултимилиардер - Warren Buffet. Цитирам дословно мнението на Charlie за криптовалутите - лайна. [smilie5]

Цялата тази история с криптовалутите е Nто повторение на подобни лудости в човешката история които се определят най-общо като теорията на по-големия глупак. Всеки глупак си купува това нещо/нищо с надеждата че ще се намери по-голям глупак който да даде повече пари за това нещо/нищо. Търговията с луковици на лалета в Холандия през 16 век и всеки следващ балон. До някое време това работи и някои хора успяват да забогатеят и то доста. Но накрая някои други ще се опарят доста. Печалбата на един е за сметка на загубата на друг. Така мисли Munger и аз съм съгласен с него.

Ама банките вече използвали криптовалути. Банките и всичките компании занимаващи се с инвестиции са опортюнисти. Виждат възможност да правят пари използвайки глупостта на хората и го правят. Имат доста умни хора работещи за тях, така че имат всички основания да се надяват че в редиците на глупаци те няма да са последните. Но това не е сигурно. По-скоро знаят че каквито и лайна да изсерат, накрая държата пак ще им обърше задника и дори ще им благодари, защото са too big to fail [smilie5] За сметка на обикновения данъкоплатец като всеки от нас. Справка - кризата от 2008 и примерно филма The Big Short, който показва колко "умни", "предвидливи" и "съвестни" са директорите, управителите, шефове на отдели на някои от най-големите щатски инвестиционни банки.Публикацията е редактирана (08-01-22 12:26)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Джъмбо   
Дата:   08-01-22 12:17

както каза известният български фотограф Павел Червенков: "Фотографията се нуждае от тяло"

печатайте 1-5 снимки сертифицирайте, продайте реално изкуство... може да не са 3 милиона, но ще радва нечии очи

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Mihalaki   
Дата:   08-01-22 17:43

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

https://i.imgur.com/kpYQrT1.jpeg
Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: rorus   
Дата:   09-01-22 13:59

Метавселените яко ще захранят тази лудост!
Опс, искаш да кажа - иновация:)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   09-01-22 19:01

Гледам, че в типично български стил, всичко що не разбираме не става за нищо, тъпотия е, и каквото още се сетите.

И докато тук си говорим как крипто валутите и NFT токените са бошлаф, едни хора се наместиха в тази пазарна ниша и реализираха продажби за стотици хиляди долари.

Кордан вчера пусна първата си колекция направена от кадрите с червените платна около грендландските айсберги. 30 кадъра се продадоха за 30мин, за обща сума от около 22к USD, а тепърва Кордан ще прибира и royalties за продажби на вторичния пазар.

Но те тия нищо не разбират.

@SaS - да, има възможност да се правят NFT и на други мрежи, но тези на ETH мрежата са най-разпространени за момента. Нямам нищо в Tezos мрежата, имам в ETH и Polygon. Polygon доста често е долу, не съм навлизал в детайли защо.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Джъмбо   
Дата:   09-01-22 19:12

ти колко продаде?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: jingov   
Дата:   09-01-22 23:53

...Публикацията е редактирана (24-01-22 00:49)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   10-01-22 08:20

Кордан вчера пусна първата си колекция направена от кадрите с червените платна около грендландските айсберги. 30 кадъра се продадоха за 30мин, за обща сума от около 22к USD, а тепърва Кордан ще прибира и royalties за продажби на вторичния пазар.

Но те тия нищо не разбират.


Така, така [smilie18]

Дето се вика - ВидЕла жабата, че подковават коня .... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Mihalaki   
Дата:   10-01-22 09:04

Нещо ми се струва, че много грешно се бъркат двата неоспорими факта:
- от една страна имаме хора/фирми, които наистина правят пари, продавайки "нищо" на балъци. Това аз лично грам не го отричам, даже им се радвам [smilie5]
- от друга е фактът, че това е крайна глупост, нещо като късането на салфетки по чалготеките....Дават се стотици хиляди $$$ за картинки на маймуняци......

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   11-01-22 22:00

Поредната пирамида. Не би биткойни, не би Ружа Койнова ...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   12-01-22 10:38

Каква пирамида ви гони, че нещо пропускам явно?

Взимате собствените си фотографии, правите ги на НФТ токени и се опитвате да ги продадете на хора, които виждат какво ще им струва.

Каква пирамида, какви 5 лева?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   12-01-22 11:28

Без НФТ не мога ли пак да продавам? Без да плащам абсурдни такси, свързани с цената на газа?
Има си една хубава приказка за зелника...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   12-01-22 12:37

Кажи сега за Гейц, рептилите и международното положение.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   12-01-22 13:45

Те това е пирамида: "и се опитвате да ги продадете на хора, които виждат какво ще им струва" - ще им струва някакъв въздушен токен а не фотографиите.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   12-01-22 15:49

Да продажбата е едно а покупката друго. Писах в дългия си пост че ако можете да продавате на печалба супер, но да се купува е голяма глупост. Доколкото знам обаче много от тия борси искат нещо като такса за включване, както е с много криптовалути. Ако таксата е малко - ОК, ако обаче е голяма, тогава въпроса дали си струва отново излиза на дневен ред и нещата започват да изглеждат по-скоро като измама.

Краткото шеговито пояснение на Mihalaki е самата истината. Ето в това видео специалист занивамащ се с инвестиции обяснява накратко какво са NFT От 10:00 до 10:50

https://www.youtube.com/watch?v=w4LDNIE60wQ


Ето тук още едно обяснение. Купуването на NFTs е общо взето като хвърляне на пари на вятъра.
https://www.youtube.com/watch?v=_V0-HGMB8SI


Също така не случайно публикувах линка за tweeta на Jack Dorsie продаден за 2mln. Така стартира и интереса към NFT, някакъв продава едно нищо за 69млн. Но не мислете че са го купили глупаци и пълни куку. Не това са пари дадени за реклама и зарибяване [smile] Много добре премислено е.

Цитирайки отново Munger ако нещо изглежда прекалено хубаво за да е истина, то почти сигурно не е.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   14-01-22 20:05

stef7 [smilie24]

и аз точно това си помислих - дали реално има промяна на собственст на тез милиони.. или всичко е точно за примамка на стадото... а те фиктивно превъртат едни пари, уж

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   15-01-22 01:25

Най-учтиво ще помоля тези, които не разбират или не са чели достатъчно първо да прочетат, а после да размишляват в темата. В противен случай си е чист СПАМ.

Дигиталните пари били пирамида или абстракция! А какви са доларът, еврото... От началото на корона кризата не са спрели да ги печатат и да ги раздават на хората. Пакети за справяне с кризата, хартийки. Показателна е и нарастващата инфлация.

Още в началото съм написал, че по темата има спекулации, спор няма. Това е очевидно. Написах, че това не е важно в случая, по-важно е какво полезно може да се извлече от нея. Чисто технически кое как може да се ползва и как да се оптимизира. Някакви хитрини и трикове. Съвети коя система за какво е добра или за какво не е добра. Как се правят някои конкретни неща. Примери.

От десетилетия съм забелязал, че когато подценя някоя технология и я загърбя тотално или се правя, че не съществува след това пак стигам до нея, и то доста късно след като тя отдавна е полезна и се ползва от други. Не мисля, че технологията е лоша, важното е кои са добрите й приложения.

В случая NFT е и маркетинг. Хората харесват новото, харесват иновациите. Много компании го ползват вече като реален маркетинг.
Друг е въпросът защо и по какъв начин го правят.
https://cryptopotato.com/clothing-brand-gap-launches-nft-collection-with-artist-brandon-sines/


https://cryptopotato.com/australian-open-joins-the-metaverse-by-partnering-with-decentraland/

В случая с Australian open ти си купуваш NFT, което после може да ти донесе сувенир от турнира. Нямам идея колко ще струва това, но има закачка и дава възможности, които преди нямаше лесен начин да се правят. Тук ще стои и въпроса колко от гостите са готови да се включат, имат регистрация или крипто портфейл. Но то преди време и смартфоните бяха екзотика, но сега всеки има по няколко.

За Джъмбо ще кажа, че тялото на фтографията също може да се възползва от NFT. В най-простия случай по този начин може да се направи проследяване на смените на собствеността и това да е като добавена стойност.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: jingov   
Дата:   15-01-22 09:46

...Публикацията е редактирана (24-01-22 00:49)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   15-01-22 11:56

Чудя се тоя, дето купил туита за $2,915,835.47 нямаше ли още 53 цента, че да закръгли на $2,915,836 [smilie5]

Да не е Габровец [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   15-01-22 12:51

CDman,
Благодаря за 'приноса' към темата.
Еми чуди се!
Имал човека възможност, врътнал едни пари от единия към другия си портфейл, нито данъци дължи, нито пък големи такси.
Ефект е постигнал, едни хора чули за него, чули за технологията, и по име даже вече го знаят. Може това да е неговия начин да остане в историята.
Какъв е твоя?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   15-01-22 12:59

Уникално постижение. Да изпереш 2млн. Наистина ще остане в историята. Всички, които не го правят са нещастни фашисти, които не разбират "новите технологии" и не заслужават да пишат в темата.[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   15-01-22 19:23

Предлагам да се абстрахираме от собствените си личности и тези на събеседниците ни.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: yovko   
Дата:   16-01-22 10:13

Един линк за фенове: https://web3isgoinggreat.com

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: MauMyHa   
Дата:   16-01-22 11:41

Харесвам и споделям написаното до тук. Със скромност ще отбележа че съм виновен за First Genesis Block. То май цял свят знае, вече!
Аз, така от любопитство ги изкопах[smilie5] . Само не дейте да спамите под поста ми със личностните си "разтройства" по отношение на това което написах.
И понеже съм се подписал още през 2020 година в Опенсии но, тази година разбрах как става качването на колкото си искате NFT без таксата на етериум мрежата. Има видеа в ютуб, които указват кога и къде да отметнете да качвате през Полигон мрежата без такса само с подпис. Ето това съм качил до сега!
https://opensea.io/Svetoslav_Radkov
[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hose   
Дата:   19-01-22 23:47

stukloplast [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-22 02:02

Само да вметна за размисъл, че обезценката на биткойн последните 3 месеца е по-висока от инфлацията на долара за последните 10 години.Публикацията е редактирана (20-01-22 02:06)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   20-01-22 06:18

"Само да вметна за размисъл, че обезценката на биткойн последните 3 месеца е по-висока от инфлацията на долара за последните 10 години."

Явно Мъск отдавна не се е изказал в Туитър, та затова...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   20-01-22 10:29

От гледна точка на продавач, Opensea е доста офертния пазар, защото ETH таксата е еднократна, след което можем да качваме колкото си искаме токени. В други пазари, дължим такса за всеки токен и там заглавянето на пари става доста сериозно, особено ако не сме популярен автор и нямаме гаранция за продажби.

Индиректен проблем на продавача в Opensea е ETH таксата, която евентуален купувач трябва да плати, която такса както вече сме коментирали, варира доста и понякога стига абсурдни стойности.

И за това обаче си има лекарство, и то е да се "минтва" на Polygon мрежата, което е опция в Opensea. В Polygon мрежата таксите са незначителни, но е по-нестабилна и понякога направо си я няма. [smilie18]

Разбира се, тепърва навлизат опции за минтване на SOL мрежа, на FTM и т.н., NFT са още в стадий зародиш.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   20-01-22 10:35

Има ли опция за фъкване на тия минтове докато са още в зародиш? Нали знаеш песента: - Дорде е мъничка змията, ...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   20-01-22 10:50

фъкване = ?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-22 12:32

@landstar ами Туитър е пълен с хора, които протестират срещу налагането на NFT.

Проблема не са снимките, картините и други неща, които продават хора на изкуството.

Огромния проблем са фирми като Square Enix, EA, UbiSoft, Meta, които мислят да ни цакат за всякакви дреболии с тия NFT-та. Примерно купуваш игра за да цъкаш ти или детето... ама сега искат освен играта да ти продадат и NFT-та, за да има какъвто и да е шанс да стигнеш и средата на играта. Яко безумна история. Това е след като ги погнаха за loot box-вете, че е чист хазарт и трябва да си плащат данъци като за хазарт и да не са достъпни за деца.

Тоя тип NFT-та, дето ще доказват, че имаш право да дишаш, са вредни. Много хора протестират и ги осмиват, това което правят гигантите... ама от другата страна е корпоративното печалбарство.....

Тук има дискусия по темата

Представи си филм, който гледаш и за да виждаш лицето на главния герой -трябва да си купиш NFT освен билета, наема за филма.....е това се опитват да измислят олигофрените.... по-добре да вдигнат наема от 7 на 12 лева. Ама тях идеята им е да захапеш куката за без пари и после да те одрусат 70 лева ако може.....(при игрите цените са с порядък нагоре т.е. ще гледат да одрусат разни хлапетии по 1000-1500 лева, за да победят в някоя игра. Това друсане е отгоре на цената от 100-150 лева за играта)

stef7 много детайлно е описал безсмислието на NFT-тата в голямата им част на предната страница.

Да вероятно ще имат някакъв успех и във финасови измерения може би ще е голям подобно на крипто валутите. Ама ми се иска да видя какво ще се случи с крипто валутите при началото на следващия икономически цикъл. Биткойн съществува горе долу от края на предната финансова криза. Ама дали ще съществува след края на следващата? Доста хора помним дотком кризата от 2001 и после кредитната криза от 2008......много такива интересни идеи умряха особено 2001-ва....


ПП Честно казано фирми като Майкрософт, Сони, Валв, CDPR, Bungie ми се издигат в очите, защото гледат да си въртят нормалния бизнес (поне за сега, въпреки че чат пат добавят някакви допълнителни покупки, евтини игри, които искат абонамент после и т.н.) - правят игри, продават ги или си вземат абонаментите и това е. Плащаш едни пари и получаваш 20, 30, 50 часа забавление....А тия щуротии дето те цакат на всяка крачка, ще ме извиняват ама....Публикацията е редактирана (20-01-22 13:06)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   20-01-22 14:32

@хостнаил: Е, който държи да е по модата купува игри. Който иска здрави деца ги води на фотоекскурзии например. Аз със тия от МЕто, пето и десето нямам проблем - нямам такива глупости. Единствено съм регистриран във ФФ и тука екшъна ми стига. Веднъж само купих едно приложение - Буум, много добър плейър за андроид. А майкрософт са първите дето те качват на шейната - нали затова измислиха 365 дена да си на абонамент. И те поведоха хорото на всички фотошопи и други дървени шопи. Не можеш да си платиш веднъж като хората и да приключиш. Но и те ще слязат на земята. Новият им офис вече се върна на еднократно плащане.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-22 20:09

Руската централна банка предложи забрана за използване и копаене на криптовалути. Да се готви NFT.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: vladis   
Дата:   20-01-22 20:59

И индийците уж забраниха биткойна, а сега се говори, че ще пускат Bitcoin ETF.
И турците се правиха на интресни, но след колапса на лирата, пак взеха да се оглеждат.
Руснаците пускат разни новини и се опитват да манипулират пазара, както го правят при горивата. Нямат никакъв интерес да са извън крипто пазара.
Майкрософт се стремят към "нормален" бизнес...затова купуват големите имена в гейм индустрията.
Сега в игрите изобщо не се купуват глупости с фиатни пари. Нали точно така "работят" всички безплатни игри в Google Play, App store и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   20-01-22 22:16

Специално руснаците ще го забранят копането. Първо, преправиха спогодбите за двойно данъчно облагане със Швейцария, кипър и Малта. Холаднците се опънаха но просто действащата такава руснака я скъса. През криптовалутите изтичат реални пари навън. Второ - изтича евтина ел. енергия вместо да сия продават навън за пари. Днеска един само руснак е разтоварил 100 млн. долара от някакво бионсе.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-22 22:19

Китай и Косово са забранили копаенето. Сигурно има и други.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-22 23:38

Русия има реален проблем с копачите на крипто. Китай ги изгони и отидоха в Русия. Сега дестабилизират енергетиката.

Цялата крипто глупост....кефя се, че цената на крипто нещата пада като като оловен балон. Поне ще изяде парите дето банките печатаха

ПП етеруим е под 3К и биткойн под 40К.....


ППП само вчера 10% пострижка на криптото. Биткойна за 24 часа от 43 хиляди на 38 хиляди.....дали ще падне на 5000?

ПП 22-ри Януари - Биткойна е 35000 т.е. още един ден и още 10% загуби. Спада от пика е 50%. Голяма част от собствениците на биткойн са на загуба.....при 45000 бяха 30% сега са сигурно около 50%Публикацията е редактирана (22-01-22 09:49)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-01-22 20:10

Криптото глътна много въздух


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   22-01-22 20:15

Ооо, и още може. Сега е $34,500. Понеже съм хейтър на тема койни, обичам да се бъзикам в темите за инвестиране :)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: linken   
Дата:   22-01-22 20:55

[beer] 34500 да, на 69000 никъде не се чу :) Имай впредвид, че някой хора дърпат печалби, ан е държат само [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-01-22 22:14

Други пък инкасират загуби. Ентропията остава една и съща. Файда няма.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   22-01-22 23:17

Сега не дърпат печалби, а ограничават загуби. 1 трилион загуби от криптото само тая седмица.......всички пари дето ЕЦБ напечати вече ги няма. Да се надяваме че колапса или края на криптото заедно с охладняването на борсите и качването на лихвите ще стабилизират реалната икономика.

ПП криптото няма да изчезне или свърши, ама ще се промени за добро. Една работеща валута не може да е толкова нестабилна, колкото са сегашните пирамиди, не може и да струва толкова много (имам предвид транзакциите и преразхода на енергия). А трябва и баланс на скорост и цена със системи за сигурност.Публикацията е редактирана (23-01-22 01:12)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   24-01-22 15:40

$33k [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   24-01-22 16:24

Днес се търси сигурност. Криптото не я предлага. Не е време за рискови инвестиции.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   24-01-22 17:00

лошото е, че май удря следващия кредитен цикъл. Акциите падат последните 2-3 дни със скоростта на криптото.....

Предполагам, че до седмици ще вдигнат и лихвите, щото парите ще станат дефицит..... с тоя крипто балон дето гръмна отлетяха 1-2 трилиона, добави и падането на акциите, добави и инфлацията и печатането на пари последните 10 години се занули........Публикацията е редактирана (24-01-22 17:01)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   25-01-22 09:11

Няма как две световни сили да дрънкат оръжията и акциите да се качват.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   27-01-22 00:22

След Китай, Индия и Русия ЕС забранява копаенето на крипто. Демек края биткойн, Етериум и повечето познати крипто валути и NFT ще е следващите седмици.

Добрата новина е, че ще има Proof of Stake валути, които не изискват копачи.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   27-01-22 08:32

Засег ае рано да се твърди. "Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) поднови призивите си за „забрана“ на ниво Европейски съюз върху основната форма на добиване на биткойн и алармира за нарастващ дял на възобновяема енергия, отиваща за копаене на криптовалути."

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   27-01-22 08:37

Вчера има интересно развитие в Русия: Путин казва, че вероятно трябва да се върви по-скоро към регулация тъй като имат излишък от енергия. Практически от изчислителна мощност цената на разните койни в бъдеще ще зависи от цената на електрическата мощност.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   27-01-22 10:29

Там щяха да забраняват не само добива, но и всички сделки с койни. А вчера МВФ вика на Салвадор да разкарат биткойна като платежно средство :)BBC: IMF urges El Salvador to remove Bitcoin as legal tender

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   27-01-22 10:36

Тази тема лека полека се изражда в поредното погребване на технология или компания, от хора които си нямат и грам понятие от материята, типично за този форум.

Колкото умре Никон откакто го погребвате, толкова ще умрат и крипто валутите.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   27-01-22 10:50

То и МММ, и Лайфчойс уж бЕха безсмъртни ама ... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   27-01-22 12:11

Atom, слушай батковците! Понятие може да нямаме /то не ни и трябва/ но здрав разум и мъдрост във ФФ има. Пази си паричките за важни неща, не се увличай във всякакви измамни схеми. ФФ не ти е фейсбук или тик-ток. Тука сме хора всякакви, та се възползвай от по-зрели съвети.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   27-01-22 18:59

По недоразбрани теми масовите дискусии между недозапознати хора увеличават експоненциално объркването и недоразбирането. Така се раждат и много митове.

Да продължаваме ли тук? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   27-01-22 19:13

за ползата от NFT

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: ATHOM   
Дата:   27-01-22 19:25

hotsnail-e, ако си беше направил труда да прочетеш коментарите под тая титанична статия, някои приложения на NFT можеха да ти станат примерно интересни.

Но понеже си търсиш confirmation bias, дори и толкова труд не си положил.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   27-01-22 19:38

Пък ти да беше прочел поне мнението на единия от създателите на нфт за развитието на тая "технология". Ма нищо де, и ратаи станаха милЕонери от нея, мое и тебе да те Угрее...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   27-01-22 20:16

По-важно е да не мелеонерстват за твоя и моя сметка.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   28-01-22 13:07

Тук особено мъдро е станало поле за "закопаване" на биткойна.
Може ли някой от певците в този хор да ми кажат кое е общото между биткойн и NFT, че ми убягва?

Темата тук е NFT.
Моля за концентрация.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   28-01-22 13:11

SaS: ти самия също омеша тематиката - справка - една страница назад [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   28-01-22 14:02

"кое е общото между биткойн и NFT, че ми убягва?"

В ерата на новите технологии, отговора е на един сърч разстояние [smilie21]


Similarities between NFTs and Cryptocurrency
First, NFTs and cryptocurrencies are digital assets that exist on the blockchain. NFTs are pieces of data stored on a decentralized ledger similar to a cryptocurrency which is also a collection of binary data.

Second, NFTs, like cryptocurrencies, can also be stored in a digital wallet. In fact, NFTs and cryptos can be stored on the same wallet using the same public wallet address.

Third, non-fungible tokens are minted or created according to set standards depending on which blockchain they are hosted.

For example, the most popular NFT platform happens to be Ethereum, whose native currency is Ether (ETH).

NFTs created on Ethereum use a minting standard dubbed ERC-720 or 1122. Tokens or cryptocurrencies of smart contracts created on the platform also have to adhere to a standard, and in most cases, that is the popular ERC-20 token standard.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   28-01-22 15:55

SaS, общото е, че и двете са въздух под налягане - единият е пържен, другият - боядисан в розово!

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   28-01-22 20:22

Stukloplast,

аз знам какво е общото между криптовалутите и NFT. Има общо само с някои и то такива, които поддържат smart contracts.

За Bitcoin беше въпросът. Тази система не поддържа NFT и неразбирам защо трябва да се дивим за него. Колко поскъпнал или колко поевтинял.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   28-01-22 21:01

:) Ето един добър случай от съседната тема

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=1959760&t=1959760


Някой ден такива технологии като NFT ще могат лесно да решават подобни спорове. Когато човек създава, подписва и намалява трудностите за отговор кой е първия създател.

Даже наскоро имаше новина, че Photoshop ще вградят функция за mint-ване на NFT в момента на експорт на снимка.

https://www.theverge.com/

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   28-01-22 21:18

За това не трябва NFT.

Имаше фирми с които регистрираш изображения още преди 15 години. В случай на спор те можеха да свидетелстват в съд, че този кадър е регистриран от еди кой си на еди коя си дата. Така да помогнат да докажете авторството си

Дори правеха скенери да търсят крадени изображения в мрежата.

Има теми за тези услуги във фото форум.

Дори имам приятел чиято доктурантура в ТУ София е на тази тема. Как да установи кражба на изображение дори ако има редакции с фотошоп - кроп, въртене, ресайз, черно бяло, яркост, наситеност..... никакво NFT нямаше в доктурантурата му. Използваше бесни математики - wavelet-и и подобни неща.

За да се реши спор за кражба на интелектуална собственост трябва (1) да откриете кражбата и ако може автоматично, (2) да се докаже собствеността Ви в съда.

NFT ужка помага с второто. Ама дали българския съд знае за NFT? Дали NFT дава някаква стойност повече от регистрация в нормална база данни?

Аз мисля, че не дава абсолютно нищо. Нула. Дори е под нулата, щото е супер скъпа и бавна технология. Регистрация в обикновенна база данни да кажем ще струва 1 стотинка. А регистрация на NFT 30 лева. Какъв е смисъла?

Тука обърнахте темата в началото на рекламна кампания на едни измамници. Две фирми, които в общи линии са мошеници. Нито ще помогнат в съда. Нито сканират мрежите за кражби. Ама цоцат яко кинти.....


ПП. Честно казано фото форум ако се консултирате с адвокати може да предложите услуга за регистрация на изображения, базирайки се на сегашната Ви функционалност. Ако може да свидетелствате в Български и европейски съдилища, ще е супер по-полезна и смислена услуга от тия NFT.

Дори и и нищо да не правите, сегашната Ви база данни вероятно е по-добро доказателство в съд от етериум NFT. Просто като покажа, кога е качено изображението в моя профил, вероятно ще има по-голяма тежест от дигитална щуротия записана в блокчейн, която съда не може да разбере въобще……


ППП съмнявам се дълбоко, че за подобна услуга има достатъчен пазар. Демек дали фотографи биха платили достатъчно като абонамент да си регистрират изображенията. Иначе за облачна услуга е супер. Дори плъгин за лайтрум и кепчър лесно може да се направи. Маркирате снимки и казвате да ги регистрира. Това прави експорт с достатъчна резолюция и го праща във фото форум. Фото форум подписва с напълно законен по нашите закони цифров подпис, че на тая и тая дата са дошли тия изображения от тоя човек, заснети с еди коя си камера и това е (ако трябваи веднъж седмично лицензиран нотариус ще подписва базата Ви - я то стана proof of stake blockchain). Фотографа плаща да кажем 200 лева на година, което включва да му пазите архива с регистрани изображения и да регистрира нови до 5 хиляди изображения примерно.


Колко човека ще дадат 200 лева на година?Публикацията е редактирана (28-01-22 22:04)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   28-01-22 22:05

Чак ми се не вярва, че споделям едно мнение с Киро.
Единствената файда от нфт е за продаващия, ако има късмет като младия индонезиец дето изкарал милион от селфита с уебкамера, и за платформите, които разпространяват и поддържат(хостват оригиналния "продукт" докато съществут) тази "технология". Нито можеш да докажеш нещо с нфт, нито можеш да спреш някой да притежава субекта на токена безплатно. Е, ще плаче "пирата" по 2 часа вечер, че не държи "оригинала", ма ще му мине...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   28-01-22 22:20

Що се хабиш да им обясняваш! Той който е решил да се хвърля от някоя пирамида ... На народа му дай вълшебното хапче, т.е. - токън некакъв. Днеска си хвърли всичките 1000 долара /от тях половината на бърз кредит/ и утре - на С класата директно.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   29-01-22 00:33

С летни гуми, щото... Знаеш.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   29-01-22 01:24

...и алчни банкери ги осени внезапна мисъл чудна....

Изгоряха с един или два трилиона и сега взе да им идва акъла.

Балона е яко надут.

ПП само едно допълнение - крипто валутите не са децентрализирани! Изненада! Биткойн се контролира от 4-5 големи асоциации. Ако две от най-големите обединят сили могат да закрият спестяванията на когото поискат. Всъщност криптото е по-централизирано и с по-малка сигурност от банков влог.....ооо чудо.. .Публикацията е редактирана (29-01-22 01:27)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   29-01-22 13:44

А Сатоши сан се кефи на мощта зад струята си (ако някой е чел "Шогун".

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: MauMyHa   
Дата:   29-01-22 19:34

Ето ви един казус за дискутиране с реален пример.
Става дума за снимка правена през 2010 година. През 2013 година забелязвам че се ползва от информационни сайтове без разрешение. Знате как става!
Темата е, Сирни Заговезни. Предвид това че, съм правил констативни протоколи и имам няколко решени случаи и Дело спечелено на втора инстанция без право на обжалване в моя полза. Но уви толкова много време от установяването на нарушението и до произнасяне на съда минаха 4 години. Ако за 20-те протокола ми отнема по 3-4 години то, този живот е невъзможно да бъда обезвъзмезден. И, реших да го кача като НФТ. Сирни Заговезни

Снимката продължва да се ползва и всяка година има нови и нови "ползватели"
Дето се казва ето ви прясна публикация с дата от тази година

https://www.bgdnes.bg/Article/7334690


Сега по казуса. Значи ли че с продажбата на файла-снимката като NFT. Този който се сдобие с него ще има право като собственик на NFT-то и аналогично на правата върху снимката от покупката. Ще може ли да Води дела срещу нарушителите по закона за авторските и изпълнителските права?

Аз съм, озадачен но в действителност просто ми се ще да реализирам продажба.Публикацията е редактирана (30-01-22 11:44)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   29-01-22 19:46

по българския закон има ли такова нещо като прехвърляне на авторски права?

ааа извинявай това са измамниците, за които писах... те дали са запознати със закона в България? не са нали?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   29-01-22 21:03

А трябва ли? Законът не им пречи да си мамят.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   29-01-22 22:15

А някой (измамниците или друг) да е обещавал някога защитени авторски права по всеки закон по де-централизираната планета? Или някому са се присънили такива обещания, ама caveat emptor [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   29-01-22 23:52

nyamago амазон например начислява ДДС и предоставя възможност да върнеш продукта в съответствие със законите за търговия с електроника, дрехи и т.н.

Търговията с интелектуална собственост е доста сложна и специфично регламентирана сфера. В САЩ и ЕВропа порядките са силно различни. Предполагам в Европа има специфики между държавите.

Дали въпросните NFT търгаши работят в рамките на закона?Публикацията е редактирана (30-01-22 01:37)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   30-01-22 11:03

Всеки интелигентен бизнесмен прави това, което не е забранено от закона. Останалите спорни моменти оставя на адвокатите.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: MauMyHa   
Дата:   30-01-22 11:46

Извинявам се че подразбирате написаното буквално и не допускате възможноста да греша. Все пак не се занимавам всеки ден с правни казуси. И славо бого щото сигурно бих заприличал за смачкан охльов

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   30-01-22 16:29

Интересни мисли по въпроса от много уважаван от мен автор*.

*("Гледам кого уважаваш и си правя заключения дали да те уважавам" - неизвестен мъдрец)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   30-01-22 17:14

Зае§и, няма 15 бона да си оправи двора.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   31-01-22 07:41

Хм, оказва се, че 80% от безплатните нфтита минтвани в opensea, са спам и/или крадени "произведения на изкуството". Кой да заподозре...

текст

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   31-01-22 08:03

Демек всичкото това МИНТ-ване и токени, е едно голЕмо тинтири-МИНТири от което печелят само собствениците на въпросните сайтове [smilie5]


Ама аз съм некомпетентен - не ме слушайте. [beer]
Минтвайте си и кат' станете милЮнери, почерпете по едни солети купени с Биткойн. [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   31-01-22 17:27

OpenSea признават, че 80% от токените им са за крадени творби......


Да не говорим за другите обяснения в статията...

тия са си за съд....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stukloplast   
Дата:   31-01-22 17:43

И ако погледнеш през един пост нагоре... Ама не читател.
И за какъв съд са? Това е все едно да съдиш олх, щото продават крадени колела и др. Или на заложна къща да съдиш [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   31-01-22 17:54

[smilie24] извинявай.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   31-01-22 17:57

Стукопласт е прав: Помагачество
Според чл. 20, ал. 4 от НК Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин. От обективна страна помагачът създава условие за изпълнение на престъплението.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   31-01-22 18:01

Цитат от посочената статия:

"Някой си направи профил в OpenSea и взе всичко от моя профил в Twitter", оплака се потребител, идентифициран като Holley. "Сега тoй продава моето изкуство като NFT. Това не съм аз! Ако можете да помогнете и да подадете сигнал за този човек, ще съм благодарен."


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   31-01-22 21:22

Аз затуй не си публикувам шидьоврите! Навсякъде дебне някой фунги да ги минтва. Само по вайбъра!

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   02-02-22 18:24

Добро обяснение за състоянието на NFT пазара.

Доста е неутрално, но е реалистично.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   03-02-22 07:55

Абе яз се чудим що нема снимки на масторята у форумо, па те орта минват ли минтват [smilie18] и трупат шит-койни [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-22 11:20

Според мен явлението NFT няма напълно да отмине и изчезне, а ще се трансформира от пазарните сили и ще улегне в области, в които наистина има смисъл и полза. Най-пресен пример е това, което се случва (в по-голям мащаб и по-широки сфери) с явлението 5G: не е точно това, което се пророкуваше, но не е и за изхвърляне.

А конкретно за фотографията - такава каквато я разбираме тук във форума (и понякога практикуваме) - приложимостта на модела е още неясна, но по-скоро минимална или нулева. И както с всяка мода-балон, потенциалът за самозаблуди и измами е значителен.

Пробвайте, но с премерени очаквания и без изхвърляния - на слука!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-02-22 20:58

Изненандващо, но може би смислено приложение на NFT


Не разбирам, защо е NFT, но идеята за надежден запис в случая е важна.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: landstar   
Дата:   10-02-22 21:25

Общо взето - Солунската митница на бай Ганьо. Най-големия бизнес е да държиш печатчето и да сертифицираш нещо. Цялата дандания се свежда до там дали съдът ще приеме НФТ за доказателство за авторство. Според мен - едва ли. Става въпрос не за експертиза върху снимки или картини а за софтуер! Авторството върху софтуер се закриля нормативно само в САЩ и Китай, другаде е абстрактна работа. Т.е., някаква хвърчаща в облаците платформа дава честна дума, че един цифров код /на екрана показва снимка/ е регистрирана в същата платформа от Иванчо. Ама Иванчо ли е автора се пита в съда, не кой я регистрира?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   11-02-22 00:59

НПК казва интересни работи:
Чл. 135. Компютърни информационни данни трябва да бъдат записани и върху хартиен носител по реда на чл. 163, ал. 7.
Чл. 163 (7) Изземването на компютърни информационни данни се извършва чрез запис върху хартиен носител и друг носител. Когато носителят е хартиен, всяка страница се подписва от лицата по чл. 132, ал. 1. В останалите случаи носителят се запечатва с бележка, в която се посочват: делото, органът, извършил изземването, мястото, датата и имената на всички присъстващи съгласно чл. 132, ал. 1, които се подписват.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   13-02-22 15:22

Какво е web3?(англ., дискусия на достъпно ниво)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   13-02-22 23:50

Минтват и пет пари не дават.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   14-02-22 00:06

това някак го разбирам. Пак не ми е ясно, каква е ползата ако закона не признава и не налага ограничения.

Имаше сравнение, че NFT е като брачния договор - обещаваме си да не си лягаме с други. Ама не винаги е така

Говорят за smart contracts и как blockchain-а ще ги налага автоматично. Ама ще ги налага във виртуалния свят при хората, които минават през него. А който иска да сваля от Замунда, ще го хванат за чочко и стойността на тоя smart contract в съда е по-малка от споразумение на салфетка подписано в пияно състояние......

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   14-02-22 10:33

https://thekiss.artМагазин за сувенири... тоя път дори не трябва да ги поръчват в Китай.....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: linken   
Дата:   14-02-22 11:09

[beer] Хората правят и перат пари, а вие стоите тука и се чудите какви са тези неща.
Излагате се [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   15-02-22 02:40

Толкова е зле, че ги хвана срам и спряха услугите си минтаджиите

ПП Тия дето правят пари през NFT и без NFT щяха да ги направят...... може би музеите с тия сувенири да изкарат някой лев да си платят сметките за ток. Ама толко' ще е изкарването на пари....Публикацията е редактирана (15-02-22 02:42)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   16-02-22 09:15

Много интересна дискусия за криптовалутите

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-02-22 15:07

Британските данъчни власти заявиха в понеделник, че са направили първата си конфискация на незаменими токени в акция срещу предполагаема престъпна дейност за укриване на пари.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-02-22 20:22

Романтична идея, която се сблъсква с комерсиалната реалност и желанието за бързо забогатяване

Ама все ще се намери някой да вдигне полата на булката [smilie2] .

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   23-02-22 20:41

...горе долу най-ясния индикатор, че говорим за безпрецедентно голяма финансова измама от тип пирамида е въпроса под статията:

"Защо първоначалните инвеститори в блокчейн стават милиардери?"

след тоя въпрос всякаква дискусия на настоящите крипто технологии загубва всякакъв нормален смисъл......Публикацията е редактирана (23-02-22 20:41)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-02-22 20:42

Може да са допринесли най-много?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   23-02-22 22:44

Еми да това е точно което казват всички в пирамидите. Като влезеш пръв си положил най-много усилия, дават те за пример, пишат статии за теб, снимат те в джета бла бла....

Всъщност идеята е, че пръвия чака едни пари от 4096 души, те от други 17 милиона и после от много милиарди. Някъде по трасето балъците свършват и схемата рухва. Просто няма как една пирамида да се разраства без край в край о голяма вселена. В един момент хорицата дали по 5-10 хиляди на биткойн ще си потърсят печалбата до 30 хиляди и ще се окаже, че няма кой да им я даде.....ама по-лошо и 100-ка няма да има кой да даде....Публикацията е редактирана (23-02-22 22:46)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   23-02-22 23:52

Само да не забравяме, че не става дума за 'блокчейн', нито за 'криптовалути', нито за НФТ (за които е темата) - а за сляпа жажда у някои хора за бързо и лесно забогатяване.

Пирамидите дали са с блокчейн или с луковици, работят все по един и същ начин и резутатът е един и същ. Алчност и глупост живеят твърде често под една и съща шапка.

А иначе в луковиците няма нищо лошо!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-02-22 23:53

А топлото чувство, че цакаш системата? Е, най-накрая и ти си прецакан, ама животът по дефолт не е справедлив.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   24-02-22 00:47

Всички пирамиди ти обясняват, че цялото общество са идиоти тъпи, които ходят на работа и са бедни. А сега ти ще станеш богат само се включи.....

Нашата родна крипто валута си беше чиста работа OneCoin - 7 милиарда евро от западна Европа и Китай. После закриха и отидоха да си ги харчат. Е още продават, колкото да седи офиса на пл. Славейков.

Интересно е, че базирано на блокчейн ще има скоро паралелни валути в Индия, Бразилия, Китай и може би дори Русия. Вероятно няма да ползват proof of work тия законни и управляеми неща. Говори се, че ща се ползват предимно между банките първоначално.

Има нещо много странно. Крипто валутите са проследими. Публично при това. Ако ти преведа 100 кинта мога да следя къде и какво става с тях къде си ги похарчил, къде ги харчи търговеца и т.н.
Всъщност се оказва, че тая либертарианска работа биткойна и етера са инструменти на сатаната от 1984. С крипто правителството може да ни следи всеки харч, всяко най-малко пристъпване извън правия път. В крипто света няма и банкова тайна. Ако знам кой е портфейла ти, знам и колко кинти имаш и не само аз а всички. А правителствата знаят много и най-вероятно не им е проблем да знаят кой е портфейла ти.

Като някаква крайна теза може да кажем, че крипто валутите са продукт на ЦРУ за глобално следене на нелегалните финанси. Все пак Сатоши Накамото не е действителен човек, това е просто псевдоним. Много вероятно е, да е синоним ба ЦРУ, NSA, GCHQ **.....


** а понеже това учих т.е. компютри. Мога да кажа че още средата на 90-те четох книжки за цифрови валути и алгоритми за тях. Имаше даже цифрова валута от края на 80-те (да преди Интернет да стане хит) - DigiCash. DigiCash се провали напълно след 10-тина години опити, да получи някакво приложение. А сега изненадата DigiCash е непроследима напълно анонимна валута точно като банкнотите. Алгоритмите, които ползааха, прекъсват веригата на проследяване. В книжките по криптография от времето тази валута беше основен пример, защото ползваше всички трикове на занаята и дори добавяше 10-тина чисто нови. Не е ли странно, че 30 години по-късно биткойн, неволно подкрепен от правителствата на изток и запад, има непоклатима проследимост на всички транзакции и някак пропуска лесни и евтини, но работещи трикове от 80-те? Интересно съвпадение.

А да добавя по-това време средата на 90-те NSA се опитваха да вкарат специални криптографски чипове с три ключа - за изпращача да кодира, за получателя да декодира и за ФБР да подлсушва. Не мина тая идея на Бил Клинтън. Ама май докато стигна до продажби вече NSA имаха други способи. Та тука трябва да имаме в предвид и достиженията на шпионския апарат на държавитеПубликацията е редактирана (24-02-22 02:11)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   24-02-22 12:55

Самия факт, че някаква снимка на екран се "продава" за огромни пари, лично на мен ми навява мисли, че е "сиренцето в капана". [smilie3]
Алчността човешка е велика сила, която е причина ако не за всички, то поне за повечето проблеми на човечеството. [smilie8]

Ама какво разбирам аз [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   24-02-22 13:08

В конкретния слуай малко разбираш. Не се продава снимка на екран, парцел на Марс или прасе в чувал. При толкова ясно написан и хармонизиран с EU Закон за авторското право се чудя как някой (не ти) може да си гради някакви илюзии? Тина Търнър, Брус Спрингстийн, Стинг, Нийл Йънг, Джон Леджънд и още стотици знайни и незнайни (за нас) творци продадоха правата за музиката си, но никой от купувачите няма как да каже "Тази песен е моя!".


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: radoslavst   
Дата:   09-03-22 20:24

Моето мнение е, че е абсолютна пирамида. Ще обясня и защо.

NFT набира популярност, защото хората виждат възможност за изкарване на лесни пари. Как? Просто - чрез спекулиране. Целта им е да закупят нещо, което имат очакване да стане по-скъпо. А защо е пирамида, отговорът е още по-прост. Текущо NFT набира все по-голяма популярност и все повече хора изкарват пари чрез спекула. Тези пари идват, защото нови хора се включват в използването на NFT. Когато цената се движи основно от това колко хора ще влезнат в схемата, то тогава е пирамида. Това е моето мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   09-03-22 20:27

Бай Дън вдигна мерника на криптото.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-22 02:11

Криптото в сегашните си форми като биткойн и етериум е най-голямата мечта на службите. Всичко отвсякъде е проследимо. Няма повече банкова тайна. Това за службите е направо мана небесна. Ще следят всеки и всичко което правят. По-добро е от дебитните карти. По-добро е за следене от мобилните телефони и дори Гугъл.


Не е модерно да пишем за Русия. Ама последния пример е от там. Преди 2 месеца централната им банка каза - “дайте да забраним криптото. Това има потенциал да срути икономиката.”. Няколко дни по-късно след консултации с Кремъл рязко направиха кръгом и продължиха напред с подкрепа за криптото……. А сега се замисли какво точно им е било идеята в Кремъл.

Байдън има същите идеи. Същите идеи са в Индия, Китай, Бразилия…..,

С криптото следиш всеки и всичко по-всяко време.Публикацията е редактирана (10-03-22 02:12)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   10-03-22 12:07

^ За следенето е така, но не става дума за 'крипто' (криптовлути).

Правителствата подкрепят, поощряват и планират централизирано въвеждането на дигитални валути, които не са крипто. CBDC (Central Bank Digital Currencies) не са разпределени чрез DLT (distrobuted ledgers technology) на безброй анонимни и неизвестни компютри по света, а са централизирани (както името показа и е самата идея) в системата (системите) на ЕДНА организация - държавната Централна Банка, която ги емитира. Именно това дава пълния контрол, за разлика от децентрализирано емитираните криптовалути, които продължават да са голям проблем за идентифициране на трансакции и страните по тях. (Не е невъзможно, но е много трудно и голяма част продължават да остават неуловени).

Подозирам, че веднъж установили работещи(! - засега са само проект) CBDC и принудили всички да се прехвърлят на тях, правителствата ще обявят децентрализираните криптовалути за незаконни и ще преследват строго издаването и използването им.

Ще видим...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   10-03-22 12:16

Не е модерно да пишем за Русия. Ама последния пример е от там. Преди 2 месеца централната им банка каза - “дайте да забраним криптото. Това има потенциал да срути икономиката.”. Няколко дни по-късно след консултации с Кремъл рязко направиха кръгом и продължиха напред с подкрепа за криптото……. А сега се замисли какво точно им е било идеята в Кремъл.

Крипто-колхози /ТКЗС-та / [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-22 12:25

Няма децентрализирани валути. Това е мит.

Технически е възможно. В реалността биткойн и етериум се държат от 5 организации. NFT-тата се държат и те от 3-4 организации.

В реалността традиционните банки са много по децентрализирани. В реалността баните намаляват риска ако държиш парите си в 5-6 банки в различни географии.

Криптото въобще не е децентрализирано


Огромни митове и лъжи са това за криптото, дето било децентрализирано или анонимно. Реалността е точно обратното.

Наскоро слушах и мисля, че споделих тук, един podcast на The Economist. Някои от говорещите там много точно го обясниха с примери.Публикацията е редактирана (10-03-22 12:28)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-22 12:44

Около 1995-а година изучавах щастливо и безгрижно компютърни науки. Тогава криптографията ми беше интересна т.е. кодиране на данни, електрони подписи. Още тогава в дебелите книги имаше теория за крипто валутите. Дори имаше една крипто валута - DigiCash. Още тогава преди интернет и мобилните телефони да станат гръбнака на обществото, DigiCash имаше алгоритми, които гарантират анонимност, липса на проследяемост, децентрализация и т.н. Нямаше универсално достъпен, публичен, вечен и лесно проследим ledger т.е. blockchain. Разчита се на банките, да ти издават нещо като цифрови чекове, които да използваш за пазаруване. Така беше измислено, че дори банката да получи собствения си чек, да не може да разбере със 100% сигурност, че това е техен чек от еди коя си сметка.

Сегашните менте валути с blockchain в общи линии са измислени да има 100% проследимост. Уж портфейлите са анонимни произволни числа. Ама колко да са анонимни и непроследими, като интернета не е. В реалността 99% от нас си получават доходите от някакви фирми по някакви договори. Харчим в разни магазини и доставяме на адрес. В тоя момент целия blockchain свързан с нас се деанонимизира и всеки може да види какви доходи имате и какви разходи, какви спестявания и за какво.... всъщност правителствата са тия с потенциала да го правят.

Те вече демонстративно го правят

Ето пресен пример - Two Arrested for Alleged Conspiracy to Launder $4.5 Billion in Stolen Cryptocurrency

ПП Монеро уж използват по-сигурни алгоритми, които гарантирали непроследимост и от там анонимност. Не съм им чел спецификациите. Вероятно са по-добре от етериум и биткойн.Публикацията е редактирана (10-03-22 18:46)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   13-03-22 16:11

Дубайски драми

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   13-03-22 17:46

Икономиката и финансите се държат по свои закони, които доста приличат на природните закони. А природата не търпи вакуум [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   14-03-22 11:09

Чета някакви анализатори, които предричат началото на финансов армагедон следващите 6 месеца. Казват, че от Януари е започнала пързалката надолу (10-15% надолу са индексите) и ще се засилва. Обвиняват, че правителствата прекалено много за напомпали пазарите с финансови помощи. А реалната икономика е влязла в рецесия от 2-3 години. Казват, че всичко от имоти през акции и злато ще загуби до 80-90% от стойността си. За криптото прогнозите им са още по-лоши. Според тях войната е просто повода, който ще ускори рецесията. Предричат масови фалити на бизнеси съществуващи само заради изкуствено напомпания пазар. Интересното е, че според тях инфлацията ще спре много рязко, когато се срутят фондовите пазари.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   14-03-22 14:00

> Чета някакви анализатори, които предричат началото на финансов
> армагедон следващите 6 месеца...

Ами последна поръчка с оставащите ни доживотни спестявания докато още важат за нещо - да си изпишем по един ковчег ида лягаме? [smilie2]

Абе тия анализатори по-добре да вземат да споделят числата за тото-то, а? [smilie6]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   18-03-22 19:27

Хайде на NFT-то :)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-03-22 23:46

Опашка от купувачи има ли или друг път?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Lighter   
Дата:   21-03-22 10:26

https://fstoppers.com/fine-art/nfts-are-terrible-6-reasons-why-should-avoid-them-599287Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: MauMyHa   
Дата:   30-03-22 13:26

Аз, реално не разбирам много от Крипто но, ми се струва че постът ви е, изклучително провокативен и цели пропаганда. Или пък сте си намерили публика която да кима с глава утвърдително. Смея да заява че дори най-изявените криптозащитници не биха се вързали на твърденията ви с извадки от организираните антикрипто настроените Банкери в световен мащаб.
Вижте, предвид това че, темата отдавна е изчерпана не виждам смисъл от напъните ви! Да отметна все пак, не сме в началното училище 3 отделение... Извинявам се, Ако нещо, такова съм ви засегнал[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   30-03-22 13:44

Предлагам ако ще обобщаваме нека поне малко разделяме нфт-то от криптото.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   30-03-22 14:08

@MauMyHa какво точно коментирате? Явно не сте съгласен. А не се разбра с какво не сте съгласни? Да материята относно крипто и NFT е противоречива. Много пари се наливат с надежда да се извадят още повече. За сега NFT не е особено успешно в опитите си. Има доста морално обществени проблеми, които се дискутират. Говори се за децентрализация, но реално цялата система се стопанисва и администрира от две фирми т.е. по-централизирано е и от банките и от крипто валутите и дори интернет гигантите като фейсбук и гугъл предлагат по богат избор.

@asahi не може да разделим дискусиите за крипто от NFT. NFT е приложение на криптото Друго такова приложение са крипто валутите. Все едно да разделим дискусия за графиката или фотографията на Андроид телефоните от самия Андроид. Еми няма как те са едно и също.Публикацията е редактирана (30-03-22 14:10)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   31-03-22 01:20

Ето че не е съвсем умряло NFT-то

Който му е интересно и има визия, може да изкара джобни.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: MauMyHa   
Дата:   01-04-22 19:26

ами, то аз лично и да дам съгласие и да не съм съгласен няма никакво значение. В свободното пространство на интерент е изписано и дискутирано достатъчно по отношение на биткойн и производни!
Малко е тесногръдо от ваша страна да предизвиквате дискусия чрез, пропаганда и провокации. Темата до 4 страница вклучително се изчерпи. Нямам идея защо се опитвате да "замажете" интелекта на участниците и читателите на темата. Осъзнайте се, ФФ не е, центъра на вселената!

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   08-04-22 22:31

MauMyHa въобще не разбирам за какво пишеш. Някакви местоимения, някакви увъртания.

Ако имаш теза кажи я. Нали за това има дискусия?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   08-04-22 23:01

"Автор: hotsnail
Дата: 31-03-22 01:20

Ето че не е съвсем умряло NFT-то"

Ами не е. Все още има организации, кото искат да заработят някоя кинта в повече. Затова ще вдигат пушилка дотогава, докато си заслужава. От този известен факт не бива да се правят генерални изводи. Виждали сме упадъка на не една идея или институция. До последно са били the best of the top. А за неимеющие аналогов мира даже няма да обръщаме дума.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   14-04-22 07:34

Скъпо NFT показа нагледно риска на криптоактивите

Случаят показва, че NFT активите не са гарантираната печалба, за която често биват представяни. "Ако някой иска да плати 2,9 млн. долара за виртуален сертификат, че притежават даден туит, могат да го направят. Номерът е да убедят други хора да го купят за повече пари и Естави не е успял да го направи", коментира Protocol.
Освен това NFT сертфикат, че притежаваш даден туит или друг актив или обект, не е гаранция, че това е така, припомня анализаторът Константин Бористович. Той припомня, че туитът си остава реално притежание на Джак Дорси и той може по всяко време да го изтрие и собственикът на NFT-то не може да направи нищо.


[smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-22 23:37

…..обезценка само 300 пъти…. и това след като търга почти е приключил на 10 хиляди пъти по-ниска цена т.е. 277$

Тая история с първия туйт на Джак Дорси обезценен от 2.9 милиона до 10 хиляди долара доста шум вдигна.

Нагледно показва, че още нищо не е ясно за този пазар.

Може би подобно на .com трябва да гръмне един или дава балона, за да се види, кой бизнес носи пари и кое е чиста измама/

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   15-04-22 10:48

Изглежда, че произведението и NFT-то му могат да водят съвсем независим един от друг живот.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   15-04-22 11:49

Горния случай е много добър пример за абсурдността на NFT-то. Като цяло хората не разбират какво всъщност представлява, като се подвеждат по разни медии и събития за уж модерните тенденции. Дори в този случай това е видно - гордия собственик на сутришна мараня в кибритена кутийка е представен като човек с опит в крипто свята, но не е осъзнал, че няма връзка между "собствеността" си и това, което би трябвало вече да притежава...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   15-04-22 13:06

"Имал бол пари - дал." би казал един доста известен литературен персонаж с инициали Б.Г. [smilie5]

От тук нататък - ще знае. [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   15-04-22 13:38

Друго щеше да бъде ако Джак Дорси беше продал за някакви пари - без NFT - акаунта си в Туитър, с пълни права за ползване от негово име и подобие. (Сделката не е нужно да е публично оповестена, дори ако е тайна, цената ще е по-добра ;)

А ако споменатият БГ персонаж се сдобиеше с тия права, щеше само да напише за цял свят една трибуквена дума и да си ходи...[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-22 22:13

Еее вече знаем , че една от трибуквените думи е част от най-тежката клетва в славянския свят. Кораби потапя, за има няма 50 дни. [smilie18] [smilie18] леене на куршум не помага. Даже хиперзвукова ракета пробвали, да спасят кораба, ама потъна.

Та е по-хубаво, че бай Елон ще вземе туитър а не някой нашенец. Кой знае какво ще вземе нашичкия да потопи.Публикацията е редактирана (15-04-22 22:13)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   18-04-22 13:55

Еее вече знаем , че една от трибуквените думи е част от най-тежката клетва в славянския свят. Кораби потапя, за има няма 50 дни.

Излиза, че БГ отборите тая "клетва" хич не ги лови. [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   19-04-22 11:25

Покупката на NFT-та вече се наказва...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   19-04-22 12:25

... от кака Чери.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: SaS   
Дата:   10-05-22 11:59

Както писах и преди NFT-тата може и да са вързани с крипто валутите и да споделят обща технология, но реално не са едно и също нещо.

Някои се радваха, че Биткойна (и другите валути) падат, макар, че технологията на Биткойн мрежата не поддържа NFT. Вчера стигна 10 месечно дъно. Част от цикъла и навлизането на технологията. Вероятно ще падне още, а вероятно и ще се качи следващите месеци. Това няма особено голямо значение. Всички тези страсти не са нито нови, нито уникални за пишещите тук. Описани са.

Много ми хареса ето тази публикация в Twitter

https://twitter.com/chrisdunntv/status/1523695729822347269


Добре дошли във фазата на пазарния цикъл, в която...

- HODLers проверяват своята убеденост (HODLer - такъв, който държи крипто и чака по-добра цена)
- Страст на туристите се прекратява
- Журналистите пишат биткойн некролози
- Тези, които нямат крипто се радват
- Търговците се активизират
- Някои шиткоини умират

Затегнете коланите!

А аз ще допълня и - Меметата тръгват!

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   16-06-22 16:31

Бил ГейЦ: Скъпите дигитални рисунки на маймуни наистина правят света по-добро място. И други мъдрости.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: vinse   
Дата:   17-06-22 10:08

Криптото винаги е било на цикли, при предния мечи пазар преди няколко години, JP Morgan, Blackrock и всякаквите му там инвестиционни компании се надпреварваха да плюят криптото. BTC слезна под $4000. Малко по-късно всички тия дето плюха, обявиха крипто инвестиционни програми. Криптото влезна в бичи пазар и BTC стигна $60000. В момента имаме поредния спад. Ако по някаква случайност BTC стане отново 4к, без да се замислям бих купил, макар да осъзнавам безполезността на тази крипто монета.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   19-06-22 21:06

Ето алтернативна теория - биткойн е творение на NSA. С това изобретение искат да балансират всякакви грешки на американското правителство. Например спукват биткойна и стабилизират долара….а май точно това стана през изминалата седмица……случайност? Дали?

ПП прогнозите са за много тежка рецесия следващите години т.е. Масови фалити, много висока безработица, глад в голяма част от света и след 3-4 години пак ще тръгнем нагоре. Та купуване на биткойн не знам, дали е умно. Дано не стане и голяма война….(на Балканите шанса за локална война не е никак малък. Мисля, че е над 60% вероятността България и съседите да се изтрепем взаймно следващите 3 години. Особено ако изберем някои малоумник като Янев. За това Французите отчаяно искат да ангажират държавите с разширяването на ЕС - това в общи линии намалява шанса за война)Публикацията е редактирана (20-06-22 00:56)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-06-22 07:33

Следва да се замислим може ли BTC с пазарна капитализация 3.5 по GDP на България да има някакво влияние в/у световните финанси?

А списъкът с малоумници хич не е къс и непрекъснато се дописва.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   05-07-22 01:38

първия nft търг на GM завършва без участници, въпреки включения безплатен единствен по-рода си корвет

Ако сега кажете, че още има смисъл от тая технология……

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   05-07-22 07:53

И много правилно. Тази глупост трябва да се приземи докато е време :)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   16-07-22 09:32

OpenSea съкращава 20% от персонала си

Това стана масово сред крипто фирмите, които още не са фалирали. Има и много ама много фалити. Балона се пукна майПубликацията е редактирана (16-07-22 09:39)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   16-07-22 16:19

> "Има и много ама много фалити. Балона се пукна май..."

Балоните винаги се пукат - някои с оглушителен гръм, други с малка дупчица и по-продължително издишане, псссссс...ссст.. [smilie6]

Обаче - забележете(!) - макар и резултат на алчност и глупост, във всеки балон има рационално начало. И след спукването на балоните винаги сред полето от трупове остава някой на крака, който не само оцелява, а в последствие доминира и процъфтява.

Балонът 'Дот-ком' преди 20-тина години ни остави Гугъл и Амазон (другите никой не ги помни, но тези стигат да оправдаят цялото упражнение).

След това балонът 'Уеб 2.0' и 'социални мрежи' ни остави Туитър, фейсбук и ЛинкдИн - и тези стигат (кой помни МайСпейс?)...

От балона 'Крипто' (и НФТ покрай него, макар да е нещо различно) - кой ли ще остане? [smilie11] Въпрос 'за милион долара', както наричат такива въпроси. Ако знаех, щях да инвестирам в бъдещия победител, но казва ли ти някой?[smilie2]
- - -

(Въпреки критичната маса и преднина на Биткойн, лично бих заложил на Виталик и неговата екосистема (не просто валута), но и там е рулетка - да не вземе да ме послуша някой!)[smilie10]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   16-07-22 17:13

Може и да греша, но все още сме в епохата на Алтависта, Яхуу, Excite и още 50-тина подобни творения преди да се появи Гугъл. Яхуу доста порасна и дори май още дишат, но всички знаем какво стана.

В момента всички крипто валути са силно централизирани, изключително бавни и в болшинството си не сигурни за нормална употреба, в същото време изключително подходящи за пране на пари, не екологични… някой трябва да преосмисли нещата подобно на Гугъл, да махне неужните глупости и да направи функционална система.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   16-07-22 20:34

> "... някой трябва да преосмисли нещата подобно на Гугъл, да махне
> ненужните глупости и да направи функционална система.

Този 'някой' са Централните Банки на почти всички държави, които се юрнаха да си правят дигитални валути (забележи - собствени, а не универсални/глобални)и със стройни "функционални системи без глупости" да задържат (и усилят) контрола над всичко, свързано с пари.

Някои още умуват как да го направят, други вече опитаха (с леки препъвания), а повечето са помежду тия фази, "в процес на създаване и регулиране". От това усилие ще произлязат наистина функционални и стабилни системи без изненади - но ще изчезне чарът на сегашното 'крипто' като нещо 'самоделно', несистемно и 'бунтарско'. И разбира се - напълно ще изчезне възможността (дори илюзорна) за бързо забогатяване. Скука! [smilie8]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   16-07-22 23:37

Вероятно си прав!

ЕС се е засилил да надене хомота на реалността върху крипто мечтите. От една страна са екологичните притеснения. От другата изискванията за всяка банкова дейност - банкова тайна за всички освен прокурорите, гарантиране на влоговете до някаква граница, прозрачност в някакви рамки

Някой се кефят, че било много прозрачно. Закъсва крипто фирмата/банката, всички се паникьосват на мига и до час имаме фалит......Пък с банките чакаш за отчет за тримесечието. Понякога отнема ден и дори два да схванат пазарите къде е резила. До тогава току виж правителството спасило банката с пари от данъците преди да фалира и изчезнеПубликацията е редактирана (16-07-22 23:39)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   22-07-22 23:40

Sony и Minecraft (Майкрософт) се рекламират, че не ползват и няма да ползват NFT......

Стана гордост да нямаш нищо общо с NFT.

А сега де. Да кажат, че сестра ти е продавала NFT, пък ти после се оправдавай, че нямаш сестра.....Публикацията е редактирана (22-07-22 23:48)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   12-01-23 12:21

Тежък ден за криптоброкерите. Удариха НЕКСО


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   12-01-23 13:30

Още не е се е разчуло отвъд Голямата вода - биткой шита е на зелено [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: petervassilev   
Дата:   12-01-23 16:03

Не разбирам нищо от тези НФТ, и може би точно заради това или защото съм станал податлив на конспиративни теории, предполагам, че това може да има връзка и с AI от друга тема.

Не вярвам чак самолети да пръскат НФТ и да извличат AI чрез 5G, но предметите и на двете дискутирани теми си приличат.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: E.Yonkov   
Дата:   18-01-23 00:05

Що така отдавна не бях влизал в тоя форум, сега почетох малко и си спомних колко беше забавно [smile]


> В момента всички крипто валути са
> силно централизирани,
> изключително бавни и в
> болшинството си не сигурни за
> нормална употреба, в същото време
> изключително подходящи за пране
> на пари, не екологични…

Ако сложи човек по едно "не" пред прилагателните от горното изречение ще получи относително добро описание на Биткойн. Опс, сега прочетох "изключително подходящи за пране на пари" - това е вече вярно, колкото е вярно и за фиатните пари впрочем. А, и ток хаби мамка му и биткон [smilie3]

> някой
> трябва да преосмисли нещата
> подобно на Гугъл, да махне
> неужните глупости и да направи
> функционална система.

Направено е вече, прочети за втори слой, а работата едва сега започва.


> Тежък ден за криптоброкерите.
> Удариха НЕКСО

Като прочета в заглавието на статия словосъчетания от сорта на "... фирма за криптовалути ..." и преставам да чета. Интелигентни хора сте тука, подбирайте си източниците, не им трупайте трафик на такива.


> > "... някой трябва да преосмисли
> нещата подобно на Гугъл, да махне
> > ненужните глупости и да направи
> функционална система.
>
> Този 'някой' са Централните Банки
> на почти всички държави, които се
> юрнаха да си правят дигитални
> валути (забележи - собствени, а не
> универсални/глобални)и със
> стройни "функционални системи без
> глупости" да задържат (и усилят)
> контрола над всичко, свързано с
> пари.

CBDC няма общо с темата (защото е диаметрална противоположност на основната идея в криптото - децентрализацията), но това че се създава с цел контрол (и не само на нещата свързани с пари) е вярно. А това е вече една много сериозна и неприятна тема, която пряко ще засяга всички ни в близко бъдеще.

> Още не е се е разчуло отвъд
> Голямата вода

То уж оттам тръгна разследването, ама какво стана и кой кого ще съди сега не се знае.

Въобще не съм от дивите криптофанатици, и аз имам доста съмнения в тия неща, но си мисля, че човек трябва да се старае да се информира от източници с различни гледни точки.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 00:37

"Автор: E.Yonkov
Дата: 18-01-23 00:05
То уж оттам тръгна разследването, ама какво стана и кой кого ще съди сега не се знае.

Въобще не съм от дивите криптофанатици, и аз имам доста съмнения в тия неща, но си мисля, че човек трябва да се старае да се информира от източници с различни гледни точки."

Когато става въпрос за Прокуратурата на РБ без съмнение можеш да се информираш от официалните им канали.
Разследване на ОПГ за пране на пари, данъчни и компютърни престъпления, и банкова дейност без лиценз . Различните гледни точки ще бъдат представени в съдебния етап.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   18-01-23 00:43

дори не знаеш какво значат половината думички обаче нали си прочел няколко статии до средата и дай да се правим на велики. Крипто феновете изглеждат супер жалки отстрани. Не разбирате дори какво се говори извън групичките и каналите за крипто. Индоктринирани сте с глупости, които нямат грам общо с реалността. Това което написа единствено показва колко нямаш и идея какво обсъждашПубликацията е редактирана (18-01-23 00:56)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   18-01-23 07:04

asahi написа:

> "Автор: E.Yonkov
> Дата: 18-01-23 00:05
> То уж оттам тръгна разследването,
> ама какво стана и кой кого ще съди
> сега не се знае.
>
> Въобще не съм от дивите
> криптофанатици, и аз имам доста
> съмнения в тия неща, но си мисля, че
> човек трябва да се старае да се
> информира от източници с различни
> гледни точки."
>
> Когато става въпрос за
> Прокуратурата на РБ без съмнение
> можеш да се информираш от
> официалните им канали.
>
> Разследване на ОПГ за пране на
> пари, данъчни и компютърни
> престъпления, и банкова дейност
> без лиценз . Различните гледни
> точки ще бъдат представени в
> съдебния етап.
>


Може би се шегуваш, цитирайки прокуратурата. Същата, която бе осъдена да плати над 80млн на ЛевИнс (потърси точно колко).

Замисли се: как може фирма, която няма бизнес в БГ да се съди за пране на пари, банкова дейност без лиценз и данъчни престъпления?

Единственният им бизнес в БГ е да плащат заплати на персонала и това е.
Гледай как пак прокуратурата ще плати едни 10-20млн обещетения за фирмени загуби. От твоя джоб [smilie5]Публикацията е редактирана (18-01-23 07:06)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 08:33

Не. Не се шегувам. Шегите в този случай са неуместни. Неслучайно двама от заподозрените старателно се укриват вместо да се шегуват.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   18-01-23 10:18

Ето пример как работят - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/aleksandur-tomov-osudi-kpkonpi-za-25-000-lv

Но... ще видим как ще се развие тоя случай с данъчните измамници [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 10:55

Пуснах сълза за Лупи.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   18-01-23 11:58

За NEXO нищо не мога да кажа но в световен мащаб изгърмя една доста голяма , разбирайте много милиардна пирамида свързана с криптовалутите. Cryptocurrency exchange FTX начело със Sam Bankman-Fried и свързната с нея cryptocurrency trading firm Alameda Research . Крипто боклука малко пак тръгна нагоре след огромния срив, но както писах в началото глупаци на този свят много [smile]. Този цикъл вече се повтаря за 2ри или 3ти път. Алчността така замъглява разума, който и без това е кът, че свят да ти се завие. Който му е интерсно може да прочете как въпросния господин Sam Bankman продавал на мастити инвеститори от мастити фирми крипто ала балата си, докато играел компътрни игри [smilie5] и те се кефели даже.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   18-01-23 12:30

Малко ми се губят новините от родната сцена, но насам по чужбинско достигат съобщения за нова 'българска следа' - в Перник била пусната нова оригинална криптовалута - пребиткойн[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: petervassilev   
Дата:   18-01-23 14:51

Това е като да започнеш да обясняваш основите на теорията на вероятностите на човек, пристрастен към хазарта.

Ефектът е нулев, дори обратен. В неговия свят важат други теории. Въпреки че организаторите често създават схемите си използвайки теорията на вероятностите.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: mmjm   
Дата:   18-01-23 15:59

Като стана дума за официалните източници на прокуратурата, след тези техни разкрития и при положение, че Сийка Милева все още е PR на ПРБ ми е много трудно да приема сериозно всичко публикувано на сайта им.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   18-01-23 17:00

Недей така, asahi още им вярва. Не убивай детското в него [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 17:34

Какво означава да им вярваш или не? И какво значение има вярата на един човек в нещо, от което не разбира? Защото съм сигурен, че не разбираш от наказателно право. Аз също не разбирам. Факт е, че съдът им вярва и образува дело съобразно направеното обвинение. По-натам коя теза ще приеме съда - обвинителната или защитната - не е въпрос на вяра, а на доказателства. До които пък ние нямаме никакъв допир, защото нито ни е работа, нито разбираме. А ако някой тук се чувства по-добър адвокат или прокурор на съответното професионално поприще има много работа за него.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   18-01-23 18:27

asahi проблема е, че нашата прокуратура няма и една осъдителна присъда за престъпления на хора от това ниво за последните много години. Няма осъден министър или едър бизнесмен и един е тъй за показно. Осъдиха една фризьорка, която няколко месеца бе кметица и явно разръчка далаверите, не вярвам да е завела свои далавери или нещо друго. Направиха постановка по ченгесарски обичай и я опандизиха…..друг случай голям не знам. Има там осъдени 4-5 келемета за корупция по по-малките градове. Най-вече синове и братчеди на кметове…..дори може да спекулираме, че нещо друго са прегрешили и за това са ги стреснали…имаше един сенилен човек, шеф на Топлофикация, дето беше редил далавери с майка си….вероятно бушон за големи политици, но до политиците не се стигна.

Кандидат премиерката ни беше изгонена от място на зам министър преди 15-Тина години по молба на ЕС заради корупция…но я изгониха без да кажат защо и без дори да се заведе дело в което да се гледат фактите…..Публикацията е редактирана (18-01-23 18:29)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 18:49

Проблемите, които виждам, са два:
1. Очакваш прокуратурата да осъди, а тя не осъжда. Осъжда съдът.
2. С лека ръка оправдаваш осъдените без дори си се доближавал до делото. А те най-често са осъдени на 3 инстанции, от три различни съдебни състава.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: E.Yonkov   
Дата:   18-01-23 18:59


> дори не знаеш какво значат
> половината думички обаче нали си
> прочел няколко статии до средата и
> дай да се правим на велики. Крипто
> феновете изглеждат супер жалки
> отстрани. Не разбирате дори какво
> се говори извън групичките и
> каналите за крипто.
> Индоктринирани сте с глупости,
> които нямат грам общо с
> реалността. Това което написа
> единствено показва колко нямаш и
> идея какво обсъждаш

То аз написах, че въобще не съм от най-върлите криптофенове, но предполагам, че за мен става въпрос. Не съм наясно с техническите тънкости, което си личи, така че с програмисти въобще не ми е по силите да споря (прост железар съм). Ама дай някакви по-конкретни аргументи, че общи приказки от сорта на пране на пари, екология и т.н. звучат несериозно, при положение, че всеки който иска може да види всички трансакции в блокчейна, а електроенергия харчим за какви ли не дивни простотии. Вероятно пак го формулирах тъпо, извинявам се за което.

Аз съм просто един от тия дето не им харесва как работи системата. Възможно е и тука да съм в грешка - като гледам примерно при тези умопомрачителни кражби (тук включвам корупция, конфликт на интереси, проценти дадени за нещо си на служители, на които ние им даваме заплата ...), какъв висок рейтинг имат некои индивиди дето трябва да пишат обвинения, вместо което просто си разхождат стилните каскети... За дивотиите, които се правят в световен мащаб да не говорим.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: mmjm   
Дата:   18-01-23 19:00

Поне аз не очаквам прокуратурата да осъди, когото и да било. Очаквам в рамките на правомощията им да събират законно достатъчно и годни за съда доказателства, на база на които да изграждат и защитават обвинителните си тези и съответно да се стига до осъдителни присъди. То не че и сега няма присъди по т.нар. знакови дела, но те са са с/у прокуратурата, чат-пат и с/у държавата.Публикацията е редактирана (18-01-23 19:03)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 19:26

"Автор: E.Yonkov
Дата: 18-01-23 18:59

...

всеки който иска може да види всички трансакции в блокчейна"

Да, трансакцията можеш да я видиш, но между кого и кого е не можеш да видиш. Това свойство се ползва за пране на пари и за финансиране на престъпни дейности, вкл. тероризъм.

Ако сте жадни за сензации може да посетите страницата на Върховния касационен съд


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   18-01-23 21:57

Asahi преди нещата малко да заприличат поне на Румъния, въобще няма какво да обсъждаме, дали имаме съд и прокуратура. Всичко друго са оправдания.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-01-23 22:20

Румънците пък си мечтаят за нещо друго. Нищо ново под слънцето.

Междувременно удариха Bitzalto. Към края на декември са ударили FTX. През септември Thodex.
Това ще се окаже доста рисков бизнес.Публикацията е редактирана (18-01-23 22:24)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   18-01-23 23:15

> Това ще се окаже доста рисков бизнес.

Винаги е бил. Риск и печалба са обикновено ковариантни, макар и нелинейно и не-каузални (без причинно-следствена връзка). Печалба и алчност са в корелация. Алчността заслепява и практикуващият напълно игнорира другата променлива (риска).

В цялата тая картина има единични 'щастливи овчарчета', за сметка на многобройни 'нещастни овчици'.

Не е ли така навсякъде в живота? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   19-01-23 00:22

Често се среща. Тук странното за мен е, че съдбата на щастливите овчарчета поражда съчувствие вместо порицание.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   19-01-23 01:07

> Често се среща. Тук странното за мен е, че съдбата на щастливите
> овчарчета поражда съчувствие вместо порицание.

Нямах предвид пастирите-злодеи, които карат овцете не към пасището, а към кланицата. 'Щастливо овчарче' нарекох хазартните играчи, на които (както на рулетката или на ТОТОто) е провървяло и не са си загубили гащите, а са направили някой лев (но честно - рискувайки само себе си и без да завличат други. Те не са нито за порицание, нито за съчувствие - а за (благородна) завист.

Онези 'злите' - използват примера на късметлиите за 'блеснА' - лъскава примамка, на която рибоците се хвърлят като невидели. Уловените рибоци (закланите овце) не заслужават съчувствие: всеки е длъжен да бъде умен. А за коварните им водачи към пропастта порицание не е достатъчно. Трябват си Крумови закони за тях [smilie22]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   19-01-23 06:52

Всъщност поради неразбиране или нежелание от страна на някои хора, темата се отклони леко от NFT.

Според мен, нито биткойните, нито NFT имат някакво реално приложение за момента, а дори и за в бъдеще. Те предлагат едно 'решение' на проблеми, които не съществуват. Това обаче не пречи на доста хора да направят едни пари от тях - както и всяко друго нещо, щом има пазар защо да не се търгува.
Всеки е достатъчно голям (няма да пиша разумен) да си прецени кое и как може да използва от тия нови технологии, течения, писъци на технологичната мода и т.н.

NFT доста се доближава до фотографията - предлагат ти нещо 'заснето' в определено време и ако искаш, купуваш. Щом някои фотографи продават снимки за милиони, ще се намерят фенове и за NFT.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   19-01-23 13:22

От доста време маркетингът измисля някаква необходимост и любезно се заема със задоволяването и. Последната тъпня, за която чух, е безглутенова бира.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   19-01-23 15:47

Ако намеря такава, ще ти купя [smilie5]

Виж попрочети за родната прокуратура как се бори с новите технологии - https://www.segabg.com/category-observer/5-neudobni-vuprosa-za-akciyata-sreshtu-nexo

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   19-01-23 20:11

Дай го малко по-критично. Започни с източника.

"1. Колко солидни са доказателствата на прокуратурата срещу Nexo?"
отговорът на този въпрос ще даде единствено и само съдът. Отговорът е уникален за всяко дело и няма как да важи за всички случаи.

"Както никога досега обаче, държавното обвинение отказа да назове имената им..." Това е решение единствено и само на наблюдаващия прокурор. Общественото очакване не е фактор в разследването. И слава Богу!

"Нищо от съществената част на обвинителния акт, който предстои да се изготви, не намери място в презентацията на прокуратурата..." Също като горното. Май бъркат разследването с Шоуто на Слави.

"2. Има ли прокуратурата експертизата да докаже вина на Nexo?" Проуратурата няма експертиза да сравни едни пръстови отпечатъци. Това не и пречи да ги прилага като доказателства. Случаенос? Или непознаване на видовете и способите на доказване? Кой не знае да чете чл. 136 на НПК.

"3. Защо прокуратурата се активизира точно сега?"
Същият е въпросът защо не се активира вчера, защо не се активира утре. Иначе са се активирали през септември месец, ама май няма кой да ги попита. Това е пример за въпрос-твърдение. Отговорът не е важен. Подобно е намесването на Уорън Дейвидсън. Името му не е споменато в молбата за правна помощ от американските прокурори. Ама като ще се прави пушилка всякакъв боклук е подходящ.

Тема за сериозен разговор би бил този доклад , ама пък иска много четене. За пропагандни цели се търси нещо по-лесно смилаемо.

"4. Има ли Nexo политически гръб?" Според мен има опити да си създаде политическа подкрепа. Но защо го правят не мога да разбера. Може би по някакъв стар навик?

"5. Ще плащаме ли обезщетения?" Това беше от репертоара на всяка мутра, спипана на тясно. "Ченге, ще те уволня! Не знаеш кой съм!" Тук вариантът е по-мек. Често "съдът в Страсбург" се намесва като аргумент в наказателни дела, въпреки че той няма нищо общо с предмета им. Ама звучи някак оправдателно. А обществото обича да кълве на такива пикантерии.

И за финал ще се повторя - дай го по-критично.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   19-01-23 20:15

"Автор: localhost
Дата: 19-01-23 15:47

Ако намеря такава, ще ти купя [smilie5]"

Мерси! Един мой познат ще започва производство и вече ми предложи да я пробвам. Току-виж се получи добра!

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 10:40

Май прокуратурата за пореден път се изложи. Оказва се, че акцията срещу НЕКСО е изцяло политическа и няма никаква съвместна работа с международни партньори.

В САЩ са стигнали до споразумение с властите и са платили глоба за това, че някакъв техен продукт не бил баш както трябва.... и вече в САЩ не се разследват за нищо. Не се разследват за преводи към Иран, Русия или арабски терористи ....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 10:52

Споко, сега ще дойде асахи и ще каже, че ще намерят доказателства.

Горката прокуратура - няма и един лев да вземе... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 11:00

Фактът "в САЩ са стигнали до споразумение" как обуславя заключението "няма никаква съвместна работа с международни партньори"? Спразумението с US регулаторите урежда претенциите им за работата на Нексо на американския пазар. Според съобщението на БНР "Nexo се съгласи да плати два транша от по 22,5 милиона долара за уреждане на такси по повдиганите обвинения от SEC и от държавните регулаторни органи на САЩ, посочва Комисията за ценни книжа и борси. Компанията също така се съгласи да прекрати продажбата на своя продукт на американски инвеститори."

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 11:05

Викаш при нас ще намерят 'доказателства' [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Радвам се на все още кипящият в теб комсомолски ентусиазъм.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 11:11

Само ние ще намерим едни пари да платим на нексо за щетите, които некадърниците в прокуратурата са нанесли. Демек няма да има детска болница или медицински хеликоптери, щото Гешев е некадърник, който няма място на поверената му позиция.

Ама в крайна сметка нали политическата пиеска по стар ДС сценарий мина….Публикацията е редактирана (20-01-23 11:12)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: mmjm   
Дата:   20-01-23 12:28

Дайте да изчакаме края на пиесата все пак! Споразумението със щатската прокуратура и размерът на глобите в никакъв случай не доказва невинност. Това, че Гешев и пиарите на ПРБ са със съмнителна компетентност не значи, че всички в прокуратурата са идиоти. И в БОП-овете и в следствието и в прокуратурата има достатъчно кадърни и мотивирани хора да си свършат работата, ако не им се пречи, при нужда и при одобрен разход могат да се наемат и външни експерти. Може леко да затъвам в конспиративни теории, но лично аз мисля, че липсата на осъдителни присъди с/у емблематични фигури и от бизнеса и от горните етажи на властта не се дължи толкова на некадърност, колкото на умишлено провалени по един или друг начин разследвания.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 12:48

"Автор: localhost
Дата: 20-01-23 11:05

Викаш при нас ще намерят 'доказателства' [smilie18] [smilie18] [smilie18]


Радвам се на все още кипящият в теб комсомолски ентусиазъм."

Приписваш ми някакво твърдение, което като действие не е почтено. Ако ще сваляме разговора на междуличностно ниво ще ме загубиш като събеседник.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 13:14

Тоя епизод свърши. Отиваме на поредни избори. Покрай тях ще се вадят мръсотии за всички несъгласни с Боку. Мръсотиите в голямата си част ще са силно неверни, но важно е Боку, да се върне на бял кон, а всички други да се очернят пред масовия избирател …… демек всички са маскари ма той великия Банкянски водач е най-убавата маскара….12 години светло затъване в блатото …

Това беше в този епизод.


Малко се получи конфузно, че европейски медии казват, че опозицията на Боку селянина от Банкя видите ли цяла Европа я уважава…. Малко конфузно, че американската посланичка казва, че селянина от Банкя е корумпе…. Млако конфузно че прокуратурата откровено излъга на пресконференция за нексо и никой не подава оставка …но то ако Пик и медиите на Боку банкянски подминат тия теми… може би никой нема да види колко му е насран задника……

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 14:50

Твърде опростяваш нещата. Боку нито е давал, нити е вземал заеми в криптовалути. Но като рече Европа сигурно си наясно с готвещия се MiCA


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 15:08

Боко кара по старому от турско още - кеш и злато [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 15:11

Разговорът стана експертен. Btw енефтетата не се споменават в MiCA.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   20-01-23 15:15

Още една борса сдаде фира... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 15:21

CZ да държи фронта, другото е ташак работа.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 15:29

"Автор: hotsnail
Дата: 20-01-23 13:14

Малко конфузно, че американската посланичка казва, че селянина от Банкя е корумпе…"

Може ли директен линк към това изказване?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 15:30

Трябва да ходиш да рапортуеаш ли някъде [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 15:32

Враждебно ли се държиш?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 15:41

Админ ли стана? Просто питам... за рапортуването де.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 15:44

Във всички нормални медии го има. Да в Пик и банкянските медии го няма. В пик основния проблем е с кой с е бил Кирил Петков в детската градина - медия на олигофрените …..

https://news.bg/politics/hero-mustafa-na-finala-ne-vidyah-osaden-za-koruptsiya.html

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 15:47

Опаааа на лъжата краката са къси. Оказва се, че нексо стриктно са следвали ограниченията от санкции към Русия, Иран и Терористи.

Ама гешефтурата продължава да сипе лъжи по пресконференции. Сега гешефтурата обяснява, че пазила британски потребители. Рязко иззеха функциите на британска агенция за защита на потребителите. Странно по какви закони пазят британския потребител предвид, че Британия дори не е член на единния пазар.....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 16:07

Попитах те за линк към твърдението "Малко конфузно, че американската посланичка казва, че селянина от Банкя е корумпе…". Даваш ми линк към изказване, в което няма такова твърдение. Да не би да не го е казала?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 16:09

Тя за Нексо е говорила сигурно... дето са били последните 10 години в управлението. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 16:13

Е как да няма? Казва ти малка група управляващи са много корумпирани. Кой управлява 12 години? Хайде да не се правим на улави. Казва ти няма една ефективна присъда издадена и не са виновни редовите полицаи и прокурори - кой да е виновен освен шапкаря Гешев…..

Тя няма право по име да сочи като дипломат. Ама дори това което казва е далеко извън рамките на дипломацията и явно е защото си тръгва……

Аман от ГЕРБерско правене на ударени…ние сега идваме… 12 години управляват. Два главни прокурора избират….. резултатите са повече от плачевни.Публикацията е редактирана (20-01-23 16:15)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 16:25

Гешев виновен за липса на ефективни присъди? Това беше в риториката на ДБ и ПП. И разни други, дето вече забравихме как се казват, но за изборите пак ще изкочат.

Значи Херо Мустафа не споменава Боку, но пък може да спомене санкционираните по "Магнитски" в Щатите. Не мисля, че не е словоохотлива.

Скандалът Нексо стана един от поводите председателят на Сметната палата Цветан Цветков да бъде освободен днес.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 16:30

Айде пак... шефа на Сметната палата официално е освободен, защото му мина мандата. Така казват гърбавите.

Неофициално - не иска да го ползват за бухалка да натискат Нексо, че се задават едни неустойки да се плащат.

Но ти си карай с родЗавите очила. Много помагат. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 16:33

За разлика от теб слушах дискусията. Беше днес. Беше доста конкретна.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 16:45

Асахи какво не разбра? Афера Нексо няма. Официално се разбра, че единствен келешев у цял свят е завел криминално разследване. Всички разбираме, че освен мониторите дето откраднаха от офиса друго нямат като доказателство и теза. Нямат. Политическа поръчка е и това се види от 1000км. Може би има и някакво може би мафиотско изнудване…….

Какво ще обвинява келешев като в България нексо нито са предлагали услуги, нито са продавали или лъгали някой. Няма как да ги обвини по нашите закони, защото те не са продали нищо на никой в България.


Имаше вариант с международно разследване т.е. да дири някой за депортиране към САЩ или Великобритания, но вече знаем, че няма такива искания.

Келешев се издъни. За такъв гаф се подава оставка.


Стига сме се правили на неразбрали. Какво има да разбираме. Един некомпетентен корумприман тъпанар държи държавата последна във всички класации на Европа …Асахи дири повод да го оневинява… Еми не човек. Не става.

ПП Асахи кое е конкретно като гърбавите идея си нямат за какво говорят бе човек. Стига писа глупости….то бива да се излагаш. Интелигентен човек си спри се…..абсурдно е човек.

Закона за финансиране на партиите се прие от гърбавите и БКП. Това е. Сметната палата работи по техните правила. Какво да е гледал друго -ера им. Тъпите правила на ПКППубликацията е редактирана (20-01-23 16:50)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 16:59

Кире, а с обиска в офиса е било голям смях - чукам, отварям, няма никой :)

Няма сървъри, няма работни станции... мистерия.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 17:03

да бе и аз чета. Конфискували монитори .... сега ще им търсят хард дисковете .....

тотален провал на прокуратурата е тая акция с нексо ама тотална издънка.


Просто не мога да си представя нещо по-зле направено. Това го планирали 4 месеца по думите на келешев.....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 17:08

Не бих се впускал в лични квалификации. Текстът от Закона за политическите партии, който се споменава, е чл.35. Публикуван е в бр. 6 на ДВ от 23 януари 2009 година. Би ли погледнал кое Народно събрание го е приело и какви гърбави и ПКП е имало в него?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   20-01-23 17:26

Асахи като ти мине гърбавата селективна амнезия виж какво са гласували любимите ти мафиоти Юли 2019 и какво КС отмени Април 2021....


После пак ми обясни какво точно днес са обсъждали мафиотите в НС.

Заради тъпотиите които любимите ти крадци приеха, имаме сега подобни разправии със финасирането на партии.


А всъщност дори не са си намалили субсидиите и пак 20 милиона ще се раздадат на пратиите.... лошо няма ама закона е станал на гъз. Иди и го разгледай изборния кодекс.....срамно е че въобще съществува подобен парцал.Публикацията е редактирана (20-01-23 17:29)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   20-01-23 17:28

Айде стига за днеска.... [beer]
Утре пак [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   20-01-23 18:34

Ако темата съществува утре се оправяйте сами.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: victory13   
Дата:   20-01-23 19:18

Не съм съгласен, че видния от Банкя уважава само кеша и голда... Преди няколко години имаше шумна акция с конфискация на компютри и сървъри, според гешефтурата с крупна сума в крипто... Замете се, и ни дума от тогава.
Резултатът от текущото разследване е ясен, пак ще плащаме... Но как да очакваш хора да разследват крипто престъпления като не сколасват да преведат 200 страници испански. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   21-01-23 10:54

пратка/вирус

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: Admin   
Дата:   21-01-23 17:45

Здравейте,

каква е възможността да се ограничат политическите теми?
Дали ще има нужда от санкции?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   22-01-23 05:53

Няма оправия според мен. Ако ние не се ограничаваме не вярвам и санкциите да помогнат.
Направете ако някоя тема е маркирана като политическа да не излиза за 2-3 дена примерно или нещо подобно. Може и да се заключи и трият мнения ама си трябват хора/модератори/.
И като се започне едно виене после - защо мен, а не него...[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: mmjm   
Дата:   22-01-23 13:05


Темата в същността си не е политическа. Ние я политизирахме, но мисля, че това е поправимо.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-01-23 14:52

По-специално с намесването на сайта Сега и прокуратурата.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   22-01-23 14:58

asahi написа:

> Тежък ден за криптоброкерите.
>
> Удариха НЕКСО
>


Ко викаш? [smilie18]

И от там започнахме да коментираме любимата ти каскетура. Ама карай, се тая.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-01-23 15:29

Другите криптошарлатани като че ли каскетурата ги удари. Айде нема нужда.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   22-01-23 19:27

асахи хайде гърбавата пропаганда да ни я спестиш. Ако не админите ще е добре, да се заемат.

Иначе извинявам се предварително за лиричното отклонение но....

нексо не продаваха нищо в България. Аз не съм видял тяхна реклама за банкиране, спесявания, лихви и т.н. Та няма как да ги съди някой за предлагане на кофти продукти в България.

Обаче нексо дават(ха) прехрана на 600 човека с добри заплати. От тия 600 човека около 3000 баби си взимат пенсиите. 10-тина кръчмета, няколко фитнес залички, хотелчета им върви оборота....

Сега чета щели да ни съдят за 1 милиард и сигурно ще закрият офисите в България.....

Както може да видите в темата не мисля нищо хубаво за крипто фирмите. Обаче 600 работни места са си 600 работни места. Ако аз бях премиер на България за 600 добре платени работни места щях да изривам земята, както правят политиците по света.


VW за които всички тръпнеха в очакване, май в най-добрия случай шяха да открият 1000 места със значително по-ниски заплати от нексо....и след като данъкоплатците им подарим 100-200 милиона евро....за фирми като нексо е редно доста доста по-голямо внимание от държавата....Публикацията е редактирана (22-01-23 19:36)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-01-23 19:34

Изглежда имаме късмет.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-01-23 21:20

Прокурор Летиша Джеймс в свое съобщение до медиите казва: Компаниите за криптовалута са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност. За НФТ-тата нищо не казва. Вероятно там милионите не са толкова много.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   23-01-23 22:42

Да. Всъщност още преди година спряха продуктите им в САЩ. Интересно е, че без най-големия пазар в света пак са намерили какво да правят…и още по-интересно плащат заплати в България………

Днес тъй си смятах….около 100 компании като Nexo ни делят от стандарта на Ирландия - болници, училища, университети, пътища, пенсии. С лека ръка прогонваме една…..в Пик и Блиц маскарят още една изцяло БГ компания, която сама без помощ проби на световния пазар - правят уеб сайтове за,цял свят, но в България сме на път да ги обявим за враг на народа…….

Не знам…..от друга страна 50-тина фирми с размера на нексо ни делят от Сомалия.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: lamerko   
Дата:   23-01-23 23:40

hotsnail: не исках да се намесвам в политическите ви пристрастия, но... няма как 100 компании като Nexo да ни делят от какъвтои да било стандарт. По простата причина, че те не произвеждат нищо, а фактически се явяват чиста финансова пирамида. Да, вероятно няма да си съгласен с мен, аз и не си налага мнението, но имай предвид, че тези структури имат сравнително къс "живот" - рано или късно се срутват, често с гръм и трясък. Може би все още не е дошло времето на Nexo, но края им няма да е много далеч във времето.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тя
Автор: hotsnail   
Дата:   24-01-23 00:04

600 заплати на месец от порядъка на 5-15 хиляди лева всяка. Поне така пишат тук там.

Това както писах са пенсии за около 3000 пенсионера като осигуровки и данъци. Да знам не всички данъци са пенсии…600 пенсии и 600 заплати на полицаи и лекари?

600 човека имат нужда от 600 жилища, 600 коли, 600 ката дрехи и ги сменят сигурно няколко пъти в седмица, няколко хиляди почивки на година, 120 хиляди обяда в разни заведения на година…. Нали се сещате, че подобна фирма с 600 човека спокойно може да е основна икономическа сила в един малък български град и да осигурява просперитет на 10-тина хиляди българи. Това се нарича мултипликатор в икономиката.

https://www.investopedia.com/terms/m/multipliereffect.asp

Това е важното за България. Умножи го по 100 подобни фирми с 600 добре платени служители и сметни какво значи това….или иди на екскурзия до Ирландия.

Същото е в обратна посока, ама с далеч по-малко фирми за съжаление ни дели от Сомалия. Демек затваряш нексо - 10-тина кръчми с 10-Тина служители веднага затварят, затварят няколко магазина за дрехи, 600 нови необслужвани кредита, спад на цените на имотите, многото други хора губят кинти, дига се бюджетния дефицит, пенсиите намаляват, съкращава се държавната администрация, вдигат се данъците, още фирми затварят…..икономиката отива на колапс.

Не опира до политика. Това е икономика.

Важното за България е колко човека наемат и колко плащат на служителите си. Това е.


Аз не харесвам бизнеса на нексо и крипто историите. Аз обаче харесвам, че плашат добри заплати от които бая българи живеят. За това си мисля, че подпбна акция трябва да е много ама много крайна мярка и да е 100% подкована юридически…… а май май не е

ПП пример който гледах на живо донякъде в България е Пазарджик. Около 2000-та година там пари влизаха в общи линии само от бюджета - пенсии, държавни заплати - беше повсеместна мизерия и разруха. Сега има явно няколко фирми дето нещо произвеждат, други имат складови бази за България. Покрай тях се появиха по-големи магазини, кръчми, града заприлича на нещо…..не е щото тия фирми стопанисват кръчмите или магазините или боядисват колчетата по улиците. Просто в града влизат отнякъде свежи пари през заплатите на служителите и така целия град тръгва. Тия пари се завъртат в града и виждаш нови блокчета, нови магазини, кръчмета…..поне за мен като външен човек града сериозно отлепи.Публикацията е редактирана (24-01-23 00:47)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тя
Автор: hotsnail   
Дата:   24-01-23 00:31

Прочие тия дни две подобни странни за мен фирми като нексо обявиха фалит. Едните бяха Genesis. Има едни други Gemini, дето съкратиха 10% от служителите си. Хубавото е, че някои от вече фалиралите фирми през 2022 все още си плащат заплати на служителите и дори обмислят излизане от фалит - BlockFi. Не знам къде ще иде тая работа.

За мен цялото крипто е пирамида, но пък много пари има там вече и може би ако се нормализират очакванията за доходност в рамките на 4-5% годишно ще оцелее технологията.Публикацията е редактирана (24-01-23 00:31)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   24-01-23 10:28

Обратен пример на Пазарджик е Детройт след спада в автомобилния бизнес.
Това е юридическото лице на Нексо в България. Някой може ли да провери колко служители има в момента?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тя
Автор: localhost   
Дата:   24-01-23 10:43

hotsnail написа:

> За мен цялото крипто е пирамида, но
> пък много пари има там вече и може
> би ако се нормализират
> очакванията за доходност в
> рамките на 4-5% годишно ще оцелее
> технологията.
>


Киро, сега банките дават по 4-5% годишна лихва.
При криптото без много зор е на ден [smilie5]

Съответно си има и рисковете, но къде няма риск.

Да добавя за оцеляването - ще оцелее ако има някаква полза от нея, засега е само залъгалка за бързо забогатяване + инструмент да прехвърлим едни пари без да ни видят [smilie18]Публикацията е редактирана (24-01-23 10:46)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   24-01-23 13:07

Хахаха 80% надолу е цялото крипто за 12 месеца… ти обаче правиш 5% на ден… браво . 80% надолу за нормален актив е почти като закриване…… ама криптото явно…..

Да доходността от крипто не трябва да е по-висока от лихва в банка. Това имах в предвид.

Дори трябва да е леко негативна т.е.-4% или -5% ако просто си седят в портфейла. Ако ги вложиш в някой като нексо е 4-5%

Иначе не може да работи икономиката. Ама е сложно да обяснявам. Може да слушаш някоя лекция по икономика. Примерно г-н Варуфакис добре ги обяснява нещата и има негови обяснения доста публикувани.

А днес поредна невероятна победа на българското правосъдие съчетано с възцаряване на справедливост в невиждан мащаб и качествоПубликацията е редактирана (24-01-23 13:10)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   24-01-23 13:24

Пак ли на политика го обърнахме?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: E.Yonkov   
Дата:   26-01-23 18:33

> Да, трансакцията можеш да я видиш,
> но между кого и кого е не можеш да
> видиш. Това свойство се ползва за
> пране на пари и за финансиране на
> престъпни дейности, вкл.
> тероризъм.

Абе не е като да няма инструменти за анализ между кого са трансакциите. Некои отговорни органи дори ги ползват. [smile]
Има разбира се и инструменти за скриване на тази информация, както и криптовалути, на които анонимността им е основната сила, но тях май малко ги ползват.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   26-01-23 19:11

Всеки обвиняем се стреми да се представи пред обществото като невинен и набеден. Много малко са тези, които ще кажат - така беше, виновен съм. Поради тази проста и отдавна ясна причина значение имат само фактите, изнесени в съдебната зала. Поради същата причина и аз не взимам тези изявления насериозно.

Имам обосновано предположение, че тази вечер по медиите ще се леят още криптосълзи.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   01-02-23 14:06

В мрачна Англия: Крипто секторът не е регулиран в световен мащаб, като фирмите трябва единствено да извършват проверки, за да предотвратят прането на пари. Въпреки това британският Орган за финансов надзор (FCA) заяви, че повече от 80 на сто от кандидатстващите за лиценз компании не са успели да докажат, че могат да изпълнят това условие по подходящ начин, докато пари от нелегални дейности текат през сектора.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   01-02-23 14:21

asahi: Браво, добре се справят в УК.
Кажи сега при нас как е - Финансовият надзор: Не открихме нарушения на "Нексо"

Че вещаеше големи драми в предния си пост [smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   01-02-23 21:23

Ако така ти се струва причината вероятно е изострена сетивност към темата.

Един регулаторен орган може да се изказва като такъв в рамките на правомощията си. И тъй като финансови операции извън страната не са в юрисдикцията на тази комисия тя не взима отношение. Същата е ситуацията с НАП. Аналогична ще е ситуацията и със Светия синод. Не е същата ситуацията със следствието, защото в НПК има един чл. 37 за подсъдност при престъпления, извършени в чужбина. Има и един чл. 194 т.3, който ги натоварва с това разследване.

Ама спокойно! Това е само разследване. На този етап прокуратурата наблюдава, не обвинява.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: CDman   
Дата:   02-02-23 14:11

Ситуацията ме подсеща за вица, дето Осама Бин Ладен щял да се предаде доброволно при условие, че ще го съдят в България ...[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   04-02-23 08:18

При такова меко правосъдие защо ли Нексовци се крият по чужбините и не се прибират да защитят доброто си име в открит съдебен процес?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   04-02-23 14:07

> При такова меко правосъдие защо ли Нексовци се крият по чужбините и
> не се прибират да защитят доброто си име в открит съдебен процес?

Толкова съм незапознат с материята, че нямам право да се обаждам - но по чужбините чуваме, че нашенското правосъдие е меко към 'айдуците, но бива брутално към някои мирни граждани, които 'много знаят'. Би било валиден мотив някои да го избягват? [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   04-02-23 14:42

Единият мирен гражданин е бивш собственик на фалирала банка, другият даже е санкциониран по закона Магнитски. Третата мирна гражданка е кралица Ружа Криптоигнатова. Ама сигурно има още.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   04-02-23 15:32

> Единият мирен гражданин е бивш собственик на фалирала банка,
> другият даже е санкциониран по закона Магнитски. Третата мирна
> гражданка е кралица Ружа Криптоигнатова.

Тия тримата ли държат/въртят коментираната по-горе разследвана фирма? (Простете неграмотността ми и мързела да ровя с Гугъл за подробности) Иначе те не са удачен пример, защото мирните граждани са доста повече от трима.

(за сведение - и аз съм един от тях, съдебно преследван. От Топлофикация, за... неплатено парно от баща ми в неговото жилище. Баща ми почина 2012 година. Сега изведнъж, солидарно с брат ми като наследници, дължим някакви пари - въпреки че аз лично платих всички сметки на баща ми когато го погребахме. И не ни пишат да ни искат парите, а направо призовка за съд [smilie10] Добре, че горкият ми баща не е бил в крипто-бизнеса - иначе и аз щях да се страхувам да си идвам...)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   04-02-23 22:52

Тъй като не те съди държавата случаят ти няма нищо общо с нексовци и "мирните" граждани от моя пример. Ти и брат ти нямате проблем с правосъдието, а с кредиторите.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   04-02-23 23:56

Не ги разбирам тия работи, ама не са хубави [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   05-02-23 10:50

Да дам пример - един примерен гражданин от Банкя го съдят за някакво пране на пари и къща в Барселона. И така вече 4-5 години го съдят и само тормозят човека. И това при сума доказателства и т.н.
Същият го съдят и за някакви злата, евра, курви...

Шибана прокуратура... да знаете. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   05-02-23 11:10

Очаква се да правиш разлика между слух, полицейско разследване, прокурорско обвинеие и съдебно дело.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   05-02-23 11:14

Taka e asahi, за любимите ти Нексо няма нито: прокурорско обвинеие и съдебно дело. Разследвания и слухове.

Не знам що скачаш на абразурата като Матросов? Да нямаш някакъв материален интерес [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   05-02-23 11:20

Ориентирай се от криптопресата.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   05-02-23 11:23

Това по-скоро е цитат на прокуратурата, кажи сега за БарЦелона и защо тормозят момчето?
И защо така скачаш всеки път? [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   05-02-23 14:11

Кой съм аз, че да казвам? Ако някой се чувства тормозен има начин да се защити.

Взимам отношение всеки път, когато се говорят неверни неща или се търси под вола теле. Все едно аз да те питам за отношението на Вселенския Патриарх към Македонска Православна Црква - Οхридска Αрхиепископија.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   06-02-23 19:14

още невероятни успехи на родната прокуратура.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   06-02-23 21:51

Поправям се. Тази тема не е за Прокуратурата и Бобоковите, а за NFT и крипто.Публикацията е редактирана (06-02-23 21:56)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   10-03-23 15:17

Нещо пак се счупило.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-23 17:57

малеее последните 4-5 седмици се бях начел на статии от типа на - голям кит предрича високи цени за биткойон, биткойн ще се вдигне много и бързо, последен шанс да купите биткойн под 200К$, Етериума избухва до дни, хората изхвърлят доларите и йоаните през прозореца минават на етер.... сега ще има ред сополи, ред сълзи ако падне повече от 20%Публикацията е редактирана (10-03-23 17:57)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   10-03-23 18:27

Докато на БК се гледа като на инвестиционен инструмент ще е така. Ако се ползва предимно за разплащане нещата ще се наместят.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-23 18:40

не става за търговия.

За да става за търговия, производство и т.н. една валута трябва да има плавно намаляваща или константна стойност.

Ако поскъпва или пада рязко нямам как да се използва за разплащане. Ако съм примерно пекарна и купя брашно за 2БК, направя хляб се окаже, че хляба го продавам на 1.5БК какво ще правя аз като търговец? Ми много е просто 0 няма да правя хляб , щото седейки си с 2-та биткойна и опитвайки се да живея от тях, ще съм по-богат.......

Ако пък за 2-3 месеца валутата се обезцвнява 80% като БК, пак не става. Ако взема от хляба 2 БК на дребно и отида за брашно, пък то рязко е станало 8БК... ми как да работя? Предния път съм имал за примерно 8 хляба брашно и сега ще имам за 2 без да има печалби и т.н. Демек на 2-та врътка съм фалирал...

Правителствата нарочно печатят пари и всячески избягват дефлация. А инфлацията гледат да я държат под 5%. Според някои 2% инфлация годишно е златното положение, което стимулира икономиката.

Демек ако биткойна беше мислен за разплащания и търговия, трябваше да има гарантирана инфлация от 2% годишно.......Публикацията е редактирана (10-03-23 18:44)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   10-03-23 18:53

То е ясно, че с днешния БК това няма как да стане. Но ако с теб създадем блокчейн базирана мерна единица и се разплащаме с нея помежду си няма причина за страдание.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-23 19:22

Проблема е, че икономиката расте. Ако следваме БК модела пак ще и а проблем. Ще кажем мрежата ни има 5 фотокойна и повече няма. Почваме да търгуване и днес имаме 5 апарата за търгуване. Значи 1 апарат е един койн. Супер! Ама ако ни върви бизнеса и утре имаме 6 апарата или 8, а ФК са си пак 5 и имаме проблем. 1 апарат става 0.75 ФК примерно. Демек ако ти имаш апарати а аз ФК няма да направим сделка.

Това са някакви неща от класа ми по пазарна икономика в техническия университет КС от преди 15-20 години....в Софийския сигурно и по-сложни неща учат в стопанския факултет.

Демек при дефлация икономиката блокира. За това панически правителствата печатят пари ако има подобен риск.Публикацията е редактирана (10-03-23 19:23)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   10-03-23 19:32

Те затова централните банки се пънат да създават управляеми дигитални валути, но на тях пък им наскачахме че били инструмент на Новия Световен ред... Няма оправия [smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   10-03-23 21:50

след китайските строители дойде реда на американските банки.....

(Това да не вземе да повлече нова 2008?)Публикацията е редактирана (10-03-23 22:10)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   11-03-23 01:34

> "Това да не вземе да повлече нова 2008?.."

Ще ми се да не го вярвам. Тогава в играта беше вкарано масовото население, особено тези със скромни (или без) доходи, на които безотговорно бяха продадени неизплатими ипотечни заеми. Цяла Америка, дето се казва, беше съучастник в далаверата и провала ѝ.

СВБ е в нишата на калифорнийските техничари и дигитални 'предприемачи', това не е цялата синеблуза Америка. Вярно, голям сегмент е (те в Долината се роят като невидели). Вчрно е също, че напоследък в старт-ъп и венчър сферата е израсъл поредния балон (съизмерим с дот-кома в зората на века) - но все пак не е цялата икономика.

Пазарите както винаги преиграват в реакциите, една бака като закъса, на вси1ки банки им падат акциите (дори на здравите и читавите). Но ми се ще да си мисля, че е локална и временна аномалия а не лавина, която да ни замете всички. Ще видим.[smilie8]Публикацията е редактирана (11-03-23 01:35)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   11-03-23 02:33

анализа в CNN е много неприятен. Накратко казват, че банките пак щастливо са мятали пари на ниски лихви на всякакви хора без да му мислят.

А сега вдигат лихвите и голям процент от хората ще се окажат неплатежоспособни. Май ипотеките в САЩ са над 7% лихва вече.

То и в България е така, но банките продължават да раздават пари като за последно все ощеи инфлацията яко върви по тоя случай... защо е това не мога да разбера..... Куцо и сакато купува апартаменти заради ниските лихви и заради растящите цени на имотите. А в същото време сме в демографска катастрофа - от 9 милиона сме станали 6. Няма хора, дето да населят бясно строящите се апартаменти, къщи и какво ли не. Доходите паднаха значително за последната година и от наем трудно ще избиеш.... каква е идеята да се пазаруват апартаменти в България идея си нямам. Преди 4-5 години говореха за 40-50% пусти апартаменти в София. Сега сигурно ще са над 60%...това става един призрачен град.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   11-03-23 03:28

> "...казват, че банките пак щастливо са мятали пари на ниски лихви на всякакви хора без да му мислят."

Не знам за всички банки, но в СВБ случаят е различен - дори точно обратното: не са раздавали кредити, а са взимали депозити!. В Долината фирмите (стартъп-и) нямат кредитоспособност, защото още не са проработили и нямат приходи. Обаче имат инвеститори - ВеЦе-та, които им дават пари срещу дялово участие. Тия пари идват накуп, а се изгарят за определено време според нуждите от персонал, развойна дейност и маркетинг.

Като са взели от инвеститора пара на куп, старт-ъпите я слагат в някоя банка, поне да им носи някакви лихви. СВБ е именно такава банка, специализирана да държи инвестирания в стартъп-и кеш.

И с това идва проблема: обикновено е гот да държиш много кеш - прави банката ликвидна, надеждна и богата. Но САМО ако има къде да го вложиш, за да ти носи повече от лихвите, които плащаш на вложителите. За лош късмет, с бързото вдигане на лихвите в цялата банкова сфера, СВБ трябва да дава на тия вложители все повече (напоследък гонят 5%). А няма много (сигурни) инвестиции, откъдето да вадят повече. Ключовата дума е 'сигурни - най-сигурното са облигациите (бондове), но точно сега - за още по-лош късмет - те падат катастрофално. И за банката се получава нездрав дебаланс между дължими лихви и възможни/реални доходи. Почва да губи. (Бях чел, че СВБ има вече 1-2 милиарда загуби).

В света на банките (а СВБ не е малка) 1-2 милиарда не е края на света - обикновено се наваксват за няколко тримесечия. В нормални условия. Но ненормалното идва от паниката: клиентите, уплашени, че може не само лихвите да не вземат, но и главницата да си загубят - почват да си теглят парите от банката. Гледат един от друг и паниката расте лавинообразно... Останалото е познато.
- - -

Сега страхът във финансовия свят е именно от такава заразна паника - да не вземат не само стартъп-и, но и всякакви други фирми, а и масовия потребител - да се панират и да почнат да си теглят парите от вси1ки банки. Тогава я закъсахме! [smilie10]
- - -

И въпреки, че съм изгарял с едни пари в подобна ситуация, пак казвам, че се надявам да не е лавина а само временна локална аномалия. А дано[smilie8]Публикацията е редактирана (11-03-23 03:30)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   11-03-23 05:45

Ето и проблема на банката:
When interest rates were near zero, banks loaded up on long-dated, seemingly low-risk Treasuries. But as the Fed raises interest rates to fight inflation, the value of those assets has fallen, leaving banks sitting on unrealized losses.

Иначе казано при ниски лихви са тръгнали на дълга позиция (инвестиране) в ценни книжа с малка доходност.
Пример:
вложителите си слагат парите на 0.1% лихва и банката щастливо купува ценни книжа на 1% от държавата.
Но... в един момент държавата сменя лихвите до 2-3% и вложителите искат толкова и от банката, иначе ще си изтеглят парите.
И ще не ще трябва да плаща по 2-3% доходност на клиентите (загуба за банката) при печалби от по 1% от ценни книжа.

И ... бълбук.

В крипто търговията това го има всеки ден поради голямата разлика при цените, достигаща понякога до 10-20% за ден. Пример вчера.
И който е бил на къси позиции (като мен [smilie18] ) реализира печалба, а който не е... ами супата.

Нищо трагично и нищо, което не се е случвало досега.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   14-03-23 17:36

И Binance даде назад

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   23-03-23 19:05

Арестуван е До Куон за предполагаемата му роля във фалита на Terra Luna (LUNC) и Terra USD (USTC) на стойност 40 милиарда долара през май 2022 г.


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   24-03-23 02:36

Тия като гръмнаха и се вдигна голям шум и ги забелязах че съществува подобна 'валута' LUNC. При цена около $1 (от предишна $120) направих една къса позиция и след като падна до 0.005 благодарно прибрах една 5 цифрена сума и сега с умиление си спомням за тях [smilie18]. Дай боже всекиму...

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   18-05-23 10:07

Лондон иска да приравни криптовалутите към хазарта

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   18-05-23 11:15

Прочети същата статия, но вместо крипто пазари сложи банки или акции.
едно към едно е
През всеки 2-3 месеца има статии от вида: Мъск загуби 10млрд (или спечели) щото акциите на Тесла са паднали.
Дръжки - пак толкова си има, ама цената е паднала.

Не че криптото е цвете за мирисане, ама когато имаш ключа в теб за твоя портфейл значи и боклуците, които си накупил са твои.
Ако скочат в цената - берекет, ако не - квот такова.

И не случайно данъчните (като едни практични хора, искащи си парите веднага, да не се бърка с рекетьори) категоризират криптото като стока.
Купиш, продадеш - значи данък. Дай си ни парите [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-09-23 11:19

И тези се наиграха.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   22-09-23 14:06

Тепърва има да научаваме разликата между 'истинските' неща и илюзиите [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-09-23 15:17

Не трябваше ли да сме пораснали вече?

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   22-09-23 16:15

Човечеството така и не порасна, няма да порасне. Програмирани сме от Създателя* у всеки да живее едно дете. С непобедима наивност и потребност да се занимаваме с глупости (защо, например, сме тук във форума? /)

* Нека го наречем Майката Природа или Еволюцията, за така склонните да вярват

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   22-09-23 17:06

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   05-11-23 14:41

NFT crash renders 95% of digital collectibles worthless according to study

Само година и няколко месеца след старта на тази дискусия, 95% от всички NFT има стойност 0, т.е. въздух под налягане. Извинявам се бутилките с въздуха под налягане имат все пак някаква стойност [smile] Статията е от преди месец, така че този процент може и да е по-висок.

Мда, който му е интересно може да види какво съм писал преди година и половина по въпроса. [smile]Публикацията е редактирана (05-11-23 15:33)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   05-11-23 17:04

Към 22 септември т.г. обърнахме внимание на този феноменален успех.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   05-11-23 20:36

И все пак след всеки подобен балон остава нещо смислено и полезно:
- Големия 'дот-ком' балон на ръба на века (някои сме достатъчно стари да го помним), след хиляди загинали и забравени дот-коми ни остави Амазон и Гугъл (и неколцина други, но тези двамата стигат ;)
- Следващия дот-ком балон (наричахме го Уеб 2.0, още не говорехме за социални мрежи) роди Туитър, ЛинкдИн и Фейсбук. Стигат.
- И сегашните балони ( те са няколко: Финтек, ИИ, Крипто и НФТ) ще убият много надежди (и някои хора, за жалост), но който остане на крака след раздигането на пушека, ще е следващия Господар на Дигиталната Ера...

Конкретно по темата: НФТ (отделно и за разлика от крипто-валутите) има потенциал с 'токенизирането' (дайте българска дума, де?) на обекти и активи да революционизира някои отрасли. С приложения различни от разобличените суетни и илюзорни такива.

Какви точно приложения? Ако знаех, щях да съм ги създал или поне да съм инвестирал в тях [smilie5] Но е добре да не губим от поглед развитието в тая област.
[beer]Публикацията е редактирана (05-11-23 20:38)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   05-11-23 21:04

nyamago 10 години много обещаващата block chain технология дири приложение извън счетоводството. А то си е една сметка, един журнал, ledger. Какво да му е приложението освен счетоводство? Да може да завеждаш залози, може да раздаваш помощи в бежански лагери, да направиш виртуална валута, да маркираш ценни предмети......

Най-лошото е, че block chain особено в децентрализирания си вид е изключително скъпа и мудна технология. За всички до сега измислени приложения има много хиляди пъти по-евтини и бързи опции. Да не са с това ниво на критографска защита от лоши герои. Ама за щастие повечето банки всъщност искат да им вярваш и не лъжат в сметките. Та всъщност цялата серия Block chain технологии във всеки момент се реализират хиляди пъти по ефективно от нормални банки.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   06-11-23 09:52

"'токенизирането' (дайте българска дума, де?)" - може да се даде определение, но ще е обвързано със специализирана терминология и няма да е лесно за пропагандиране. Виртуален дигитален еквивалент?

Блокчейнът и виртуалната валута си имат предимства, с които могат да са водещи в дадена област. Имат си и недостатъци, които им пречат да се популяризират в друга. Дотук няма нищо необичайно. Проблемът е, че хората използват средството за разплащане криптовалута като финансов инструмент за спекулация с цената му. Зад тази моментна цена стоят единствено представата на група спекуланти за утрешната стойност на тази цена и нищо повече.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   06-11-23 13:55

> "..block chain особено в децентрализирания си вид е изключително скъпа и мудна технология..."

Сигурно имаш предвид копаенето на монети [smilie6] Всъщност именно децентрализираният ѝ характер я прави доста евтина в приложенията. А за скоростта - да, но тя има значение при големи масиви данни като четене и търсене в цели големи таблици (такова е ограниченото ни мислене). А има приложения с малки пакети от кило- (не гига-)байти, които се четат и верифицират бързо. Като една виртуална шофьорска книжка, да речем, достъпна и валидна по цял свят?

> "Какво да му е приложението освен счетоводство? Да може да завеждаш залози, може да
> раздаваш помощи в бежански лагери, да направиш виртуална валута, да маркираш ценни предмети..."

Ако дотам ни е ограничено въображението [smilie8] Я опитай пак - по-нашироко, извън финансовите и споменатите области?
Нямам убедителни примери да споря с теб - писах, че ако ги имах. щях да съм милиардер. [smilie3] Но съм работил с хора, на които това им е работата (и бизнеса) и съм видял потенциала при достатъчно изобретателно бизнес-мислене. И тези хора в разговорите и материалите си дори не споменават блокчейн, не е централно нещо в мисленето и приложенията им - просто използват ДЛТ технологии като средство, оказало се най-удобно за даден случай.

Всъщност, сещам се за едно 'банално скучно' приложение, което си е чисто счетоводство: банковите системи известни като 'core banking'. Това в основата си са чисти 'леджъри' (счетоводни книги), заобиколени с автоматизирани процеси (като плащания, депозити, кредити). Една фирма - Thought Machine - излезе с радикално нов модел за това и за 3-4 години напредна неимоверно. Сътрудничил съм в ранните им години, а сега вече клиенти са им световни гиганти като Lloyds и Standard Chartered. И никъде няма да видиш в литературата им 'блокчейн' и дори ДЛТ - макар решението им да е именно децентрализирани леджъри. Интересно, но работи по-бързо от всички други и струва значително по-малко (особено като оперативни разходи).

Засега не знам друга такава система (а познавам много), но аз търся главно извън финансовата сфера.
[beer]Публикацията е редактирана (06-11-23 13:58)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: hotsnail   
Дата:   06-11-23 13:59

asahi чисто философски всички валути дори и златото са на тоя принцип. Някакви хора вярват, че имат стойност и за това ги ползваме като разменно средство.

Казват, че парите са възникнали от облигациите и записите на заповед - IOU на ингилизки. Някъде на територията на Иран има плочи дето пише че Араш дължи 5 овце на Бахар. Та една такава плоча, може да я дадеш на Фархад и той да ти даде крава в замяна, ако вярва, че Араш, ще даде 5 овце. Това е в общи линии.

А зад нормалните валути седят държавите с армиите и полицейските сили. Тия армии и полиции подсигуряват плащанията всъщност....това е смисъла на съществуването им.

Електронните валути не стават за разплащания - щото просто системата е кьопава. Виза прави около 730 милиона трансакции на ден и харчи много малко ток равнение с биткойн. А последния едва сколасва 700 хиляди трансакции на ден. Демек таман 1000 пъти разлика в свършената работа и около 100-тина пъти в използвания ток. Демек на трансакция Виза харчи 100 хиляди пъти по-малко ток....

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   06-11-23 15:31

@nyamago - Подобни разсъждения са в сила за нещо / актив който има някаква стойност. Надуването на балон е надценяване на тази стойност. Моето непопулярно мнение по отношение на NFT е, че те практически нямат стойност, т.е. по същество стойността им е 0 изначално. Е като се разсее мъглата и парите за реклама секнат, пазара т.е. огромната част от хорат в крайна сметка се приближава до това разбиране. [smile]

Не споделям и мнението за някакво бляскаво бъдеще на blockchain и криптовалутите. Както и в началото на тази дискуция така и сега споделям разбирането на hotsnail че blockchain като технология за финансови транзакции е изключително неефективна и скъпа в сравнение на традиционните технологии, които си ползваме и сега. Традиционните технологии никога не са имали съществен проблем с потвърждаването и достоверността на дадена транзакция. Което не изключва възможността blockchain да бъде използвана някъде. Но аз не я виждам като някаква революционна и game changing технология.

Конкретно за компанията която nyamago споменава, докато не погледна или някой не ми обясни как точно работи и какво точно прави не мога да кажа дали е базирана на blockchain. Да кажем че съм Тома Неверни и се съмнявам [smile]

Криптовалутите засега имат единствено предимство за определена група от хора, които не искат финансовите им транзакции да бъдат проследени. Това е единственото и уникалното, всичко друго е по-зле от традиционните валути и патежни средства. Тази група от хора са основно престъпници или такива с престъпни намерение, но не само. В този случай цената на транзакцията има малко значение. Ако това предимство един ден бъде премахнато смисъла на криптовалутите почти ще се загуби. Това разбира се е само моето скромно мнение.

И да споделям мнението на hotsnail че зад хартийките, които утре може да са и чисто дигитална валута всъщност стои икономиката на дадена държава, нейните закони, съдилища, полиция и т.н. Без тях ако ще и на 1млн места да пише че нещо е на Вуте, това нещо няма стойност. За мен де [smile] И за някои доста по-запознати с финанси и бизнес от мен като Бъфет да кажем.

P.S. - Логиката на прогреса в повечето случаи е следната. Първо има проблем после ние търсим решение на този проблем. Този или тези които намерят решение, получават слава или пари или и двете а понякога нищо уви. При blockchain имаме технология и крипто алгоритъм известен още от осемдесетте години на миналия век и чак десетилетия по-късно някой се сеща за него и си казва: "Абе не мое ли да се изкарат пари от тва нещо." [smile] И си измисля няколко псевдо довода за които този алгоритъм намирал решение. Така ми изглежда на мен. [smile]Публикацията е редактирана (06-11-23 15:56)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: nyamago   
Дата:   06-11-23 17:02

Ти мАни всичко друго, ами из крипто- средите са плъзнали едни зловещи клюки дето току-що ми убиха вярата в щъркелите и в Дядо Мраз [smilie10]

Ethereum’s Dark Secrets: Allegations by an Insider Unearthed

Някакъв адвокат обвинява Риталик Бутерин и Ethereum (платформата, не валутата Ether) че са гигантска измама, която засенчва в пъти нашумялото напоследък дело срещу Сам Банкман-Фрид и FTX.

Ако е вярно, това ще е чудовищно. Считам (считах досега) тая екосистема и самия Виталик за единственото достоверно и научно построено нещо в тоя иначе мътен отрасъл.

Остава надеждата, че тоя адвокат или е злонамерен, или неграмотен (или и двете):
- не е изпратил нищо до полиция и прокурори, само пише в Х (Туитър), може би защото
- не дава - и очевидно няма - НИКАКВИ доказателства.
- май е яхнал вълната на шумния Банкман-Фрид съдебен процес и медийно отразяване. Там всичко, което съдии и журналисти (еле пък широката публика) не разбират, е от 'Нечестивия'[smilie2] Та - дай да заведем някое дело и да направим някой лев в суматохата? Или да ритнем в чатала стар враг (кой знае за какво са били несъгласни когато са 'сътрудничили')...
* * *

Не че такива неща не стават в простите, вечни и 'честни' бизнеси като строеж на къщи, печене на хляб или шиене на дрехи. Но в 'крипто индустрията' (като най-широко понятие) джунглата е най-гъста и тъмна и зад всяко дърво дебнат чудовища[smilie10] Хайде с нас натам!
[beer]Публикацията е редактирана (06-11-23 17:05)

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: asahi   
Дата:   06-11-23 17:07

За да заведе дело от свое име ще трябва да претърпял някакви щети, които може да докаже.

Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: stef7   
Дата:   06-11-23 18:28

Дори в напълно регулираните наблюдавани и законово ясни уж отвсякъде бизнеси стават измами. Какво остава в crypto валутите които огромната част от хората дори не разбират какво точно са и как работят и правилата и регулациите тепърва се създават.
Не знам за Etherium тоя адвокат не е представил никакви факти засега.
Но случая със Sam Bankman-Freed и неговите компании FTX и Alameda Research е просто поразяващ и христоматиен пример как алчността изпива мозъка на хора, които са във финансовия бизнес на много високо ниво и уж ги разбират тия работи. Sam Bankman-Freed играел на компютърни игри докато водел преговори с един от най-големите инвеститори в компаниите му - Sequoia Capital

Sam Bankman-Fried was once caught playing the video game 'League of Legends' during a pitch meeting for FTX

И това ни най-малко не ги смутило нито пък спряло да инвестират в компаниите му


Отговори на това съобщение
 Re: NFT - какво знаем и не знаем за тях
Автор: localhost   
Дата:   07-11-23 01:03

Проблемът на всички тия крипто и блокчейн истории, е че не могат да предоставят някакъв продукт, който може да се продаде на крайните клиенти.
Примерно нова система за разплащания, по-добра от съществуващите. Или каквото и да е.
Само едни приказки как ще променят света и до там. А промяната я видяхме - едни алчни копеленца надуват, надуват и накрая хоп, липсват ни едни $8млрд.

Между другото много хора, които инвестират в крипто не държат дълги позиции, т.е. да купи сега при цена $30000 и да чака да стане $50000 или 100. Има по-бързи и лесни схеми и голяма част от пазара ги използват.
Големият проблем тука е, че тия схеми не могат да се представят като нещо разумно и полезно пред SEC (комисията по ценни книжа) и да се легализират в щатите. От там и да се предлагат на крайни клиенти. Все едно виждаш кварталният дилър, който кара ферари, ама няма как да започнеш неговият бизнес легално.

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »