Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: geobg   
Дата:   29-12-21 16:30

petervassilev - за скорости 1 или 1.5 сек от ръка ти трябва IBIS, а не йога способности. IBIS-а да е добре работещ, желателно и обектив със стабилизация, където става известно наслагване, например IBIS от 5 стопа и стабилизация на обектива от 4 стопа дават сумарно 6-6.5 стопа, което е пре-достатъчно. Ако не си пробвал - пробвай.

Увеличи скоростите от 1 или 1.5 сек със 6.5 стопа и сметни с каква еквивалентна скорост снимаш.
1->1/2->1/4-1/8->1/15->1/30->1/60->1/125

За сметка на скорости от 0.4 до 1.5 сек спокойно също така през деня размазваш рекички, поточета, облаци, движещи се обекти, но разбира се ще ти трябва и ND филтър, защото излизаш от параметрите на апарата, т.е. при мин ISO 100 и скорост 1 сек блендата ти трябва да е 80-100, а такава не съществува в никой обектив, затова ти трябва ND филтър, като не е нужно да е от най-тъмните ND10-15, достатъчно е да е само 2-3, важното е да е качествен и не изменя цветовете.

За рекички понякога ефекта се получава добре и при 0.4-0.6 сек, но разбира се колкото повече, толкова по добре.Публикацията е редактирана (29-12-21 16:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petervassilev   
Дата:   29-12-21 16:58

^
За съжаление, не мога да пробвам, но на теория звучи логично.
Ако качеството на снимките, направени по този начин, те удовлетворява, и ако не са необходими много проби, за да се постигне желаната стабилизация, значи всичко е [smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Alsand   
Дата:   29-12-21 19:12

petervassilev

Това е ясно на всеки, вкл. и на автора на темата, който пише, че фотографията му е хоби.

Колко хора сте видели да вървят по трудни маршрути, напр. в планината, с триножник на гърба? Дори и в града?


Това, че на някой фотографията му е хоби, не значи, че не желае да постига добри резултати. И без това не са толкова много хората, които да изкарват пари точно от пейзаж. Стативът е помощ без аналог, за огромно количество от сцените в пейзажната фотография.

А колкото до хората, които съм видял със стативи по чукарите - достатъчно много са, включително и аз самият. Не помня да съм се качвал на някой връх в последните сигурно 20 години, без да съм носил статив със себе си. Разочарованието от пропуснатия красив кадър, се усеща доста по-силно и по-дълго от натоварването от носенето на статива. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Yog   
Дата:   29-12-21 20:34

Реално, ако се снимат от статив пейзажи и нощни улици, дали ще снима със 7500 на Никон и "туристическия" 18-140 или 6400 на Сони и техния "туристически" 18-135, резултатите ще са трудно отличими. Аз си мисля, че ако точно пейзажи и нощно снимане е целта, по-добро качество на изображението ще даде фул фрейм камера. За да я комбинира с приличен обектив, ще трябва да са втора ръка, в което няма нищо лошо. Като камери бих посочил 810 или 750 на Никон. Като обективи 24-120 на Никон или 24-120 Арт на Сигма. Дори бих обмислил 610, защото ще е значително по-малко пари, ще дава картинка почти идентична със 750 и ще могат да се вземат два обектива, не само един. Самият аз в днешно време нов ДСЛР не бих си купил. Но старите не са лоша сделка и особено за статични кадри са си идеални.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: uri64   
Дата:   29-12-21 21:09

610 хич не е лошо тяло.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: mitpis   
Дата:   29-12-21 21:36

Alsand аз в близките 5 години съм видял само 2 човека със статив на планина, единия път беше по традиционната пътека за Мусала по която рядко минавам, тогава бях с хора иначе правя Венеца на Мусала, там никога не съм виждал човек със статив, другия път не си спомням къде беше, има хора които ходят със статив в планината, но не са много, тук във ФФ съм виждал разкошни нощни планински зимни кадри,завиждам на хората, които имат куража да излезнат от палатката в най-студената част на ноща и да сложат статива и фотоапарата.
Не си представям някой по Североизточния ръб на Мальовица зимно време със статив и чанта с техника, просто там всеки грам е от значение ограничението задължителен статив за пейзажна фотография в планината, означава доста места да останат незаснети, защото до тях не може да се стигне със статив.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: ivjordan   
Дата:   30-12-21 09:46

Всъщност, в планината раницата е доста добра алтернатива на стаива. Обекновено има и подходящи камъни, върху които да се постави апарата.
Аз лично нося статив само до места, където ще стигна с колата или близо наоколо, най-често когато се спи на хижа с лесен достъп. Навремето го носех почти навсякъде, но определено е мъка, ако ще се спи на палатка и на другия ден ще се върви 10-12 часа, а и дали ще има къде да го разкрачиш, като решиш да снимаш?
А и ако го разкрачиш,колко време ще ти отнеме да го нивелираш?

Така че, колегата mitpis е прав. Стативът може и да е задължителен, ако снимаш някъде на равно и лесно достъпно, но е трудно използваем на повечето места, дори в нашите планини. Не ми се мисли за по-сериозни баири.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Julius   
Дата:   05-01-22 18:25

Темата традиционно се е отклонила от първоначалния си курс и заради 2-3 изказвания донякъде спокойно може да се преименува на 'Бисери и вицове'. :)

Ламерко ме впечатли с поредица изказвания - че пейзажите са непретенциозни откъм техниката (за мен лично динамиката е едно от най-важните неща); че филтрите често може да се заместят с клинове (интересно с какъв клин ще замести липсата на поляризационен - като се облещят мокрите камъни до някой водопад или с какво ще замести един биг-стопер, с който можеш да свалиш скоростта на 10-15 сек. по обяд?! С клин ще заместиш липсата на някой градиент, но друго...?); че при пейзажите обикновено имаш достатъчно време да си направиш проби (да, ама не - случвало се е да изтърва сцена, само защото заради липсата на дистанционно съм сложил самоснимачката на 2 сек. за да не клатя апарата и през тези 2 сек. условията се променили - и кадъра заминал безвъзвратно!). Единствено за статива мога да се съглася с него.

И точно в това отношение ме учудва мнението на Митпис, при условие че има немалко хубави пейзажни снимки в профила си! За мен лично пейзажна снимка без статив звучи меко казано несериозно... дори и за любител! Има сериозни любители, но има и любители-любители (бленда 8, фокус на безкрайност - и дотам). От ръка - може би само дневно снимане, зимно време, ярко слънце, сняг и прочее, където дори и с филтър скоростта не пада под трицифрени стойности дори на най-ниското исо. И не е като да не съм се засичал с други фотографи по планините и да нямат стативи. Добре, че вкараха карбона и др. материали, та всичко сега е толкова олекотено - щеки, стативи.... не ги усещаш, кеф!

p.s.
И не е като да не може да се разпъне статив от СИ ръб на Мальовица. Дори да не е баш от ръба, а няколко метра встрани - гледката няма да е по-различна, само дето няма кой знае какво да се снима в нея посока. По-хубавите гледки са откъм Орловец и Зл. зъб.....
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: mitpis   
Дата:   05-01-22 19:39

Ха не съм казал, че отричам стативите- имам два: един нормален и едно малко на Manfrottо, имам и филтри, ползвам ги и за стрийт, но не винаги имам физическа възможност да ги нося в планината, ползвам релефа да закрепя фотоапарата и дистанционно, филтрите винаги са с мен. Фотоапарата понякога се катурва или надрасква отдолу, ама нали е консуматив[smilie5] . Обичам ръбовете[beer]Публикацията е редактирана (05-01-22 19:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-22 14:37

Всъщност и аз почти винаги си нося в раницата едно 30+ годишно евтино, малко, много леко, но достатъчно стабилно американско триножниче:

ULTRAPOD II

Някакъв компромис за любителски цели (в комбинация с дистанционно или самоснимачка, разбира се), вместо голям, стабилен и удобен триножник. Велкрото на едно от крачетата позволява да се импровизира и да се захване стабилно към щека, раница, клон, пилон и т.н.


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: capos   
Дата:   07-01-22 14:59

Кропка DSLR и тъмен обектив е глупаво да се препоръчва за тези пари. Аз даже мога да предложа Nikon D750 и Nikon 24-70 f/2.8 за 2700 лв., [smile] но при всяко положение или безогледален или фулрейм DSLR и при всяко положение един светъл обектив. С тъмен обектив си като с вързани ръце. Парите не стигат за всичко, но пък не върви 3 хиляди и накрая нищо. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petronix   
Дата:   07-01-22 17:45

Точно в планината като бях, разбрах колко са ценни тежките и масивни стативи, след като без малко силния вятър щеше да ми издуха камерата с обектива и лекото стативче барабар [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: hansto   
Дата:   07-01-22 21:03

Има едни леки стативи с кука отдолу за закачане на тежест. За планина за мен са Решението.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petronix   
Дата:   07-01-22 22:55

Така, и какво да закача на тази кука, гащите си ли? Можв би да се връщам километри назад за някой камък, дето ще се чудя как да връзвам или, а.... да може би обемистата ми раница, несъбираща се под краката на статива? И защо си мислите че останалите стативи нямат куки? Или понякога се пишат постове само за ей така, на въпреки![shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petervassilev   
Дата:   07-01-22 23:24

Компактна тежест (напр. двойка по-тежки фотографски топки [smile] [smile] - хобито изисква жертви) не се връзва, а се поставя в лека торбичка/мрежа, която се закача, за да се снижи центърът на тежестта на комбинацията камера-статив.


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: geobg   
Дата:   08-01-22 00:18

...явно има нужда от отделна тема за стативи...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Grimjaur   
Дата:   08-01-22 11:55

Определено. Аз като пишман планинар и щракаджия, си влача статива. Нито е много лек, нито е много тежък, но ми върши работа. Даже телеобектива ми е по-тежък от него, а и него слагам в раницата. И как не се е засегнала темата за моноподите? :D

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: hansto   
Дата:   08-01-22 13:22

@петроникс

ако са ти тежки гащите връзвай ги. По-умните хора си взимат камъни оттам, където снимат. А и не ми казвай, че "километри" няма 1 камък по нашите планини. Смешно е, не се излагай.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petronix   
Дата:   08-01-22 13:33

Продължавай да се хапеш не ми пука, нито се излагам. Споделих нещо от фотографския си опит. Жалкото е, че съществува нетърпимост към конкретни постове и по-различни мннения. Две страници чета и слушам глупости как при 1.3 сек се снимало от ръка без размазване на кадър и когато се опита човек да каже къде точно е предимството на статива, почва да се излага.


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Julius   
Дата:   08-01-22 14:24

Не че взимам страна, но е много забавно да се четат философските разсъждения на хора без опит.
Зимно време е пълно с фоторафи, копаещи 150+ санта сняг, докато стигнат до някой камък. [smilie7]
===
Иначе с радост бих си платил някой урок/лекция как напр. с клин могат да се постигнат снимки 2 & 3. [smilie24]
Не се шегувам! p.s. Точно слизам от Бистрица.....


https://serving.photos.photobox.com/886900980d65be623583e8a8eb2a01f52114f53ab33cba6d8072cc6f554b5436


https://serving.photos.photobox.com/72639304830f3a1cd84862dd4198f5a6f23db0418a15ae7a59506c92f8c8c2cd

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: hansto   
Дата:   08-01-22 15:10

Разбира се ,че зимата няма как. Добре , че не сме като Аляска.
Иначе Петрникс хубаво е, че си ползвате тежките стативи, вие почнахте заяждането при мнение различно от вашето.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: mitpis   
Дата:   08-01-22 15:26

Julius няма как, за да постигнеш този ефект върху водата ти трябва скорост на затвора 1/4 сек и съответно статив и ND-8 приблизително.Аз имам ND-8 и ND-16, ползвам ги за стрийт, хората се размазват готино около 1/10 сек., не обичам толкоз водопади и вода, обичам повече приключението и не толкова снимането,та относно планината и статива на някои места носенето на статив или нещо друго стърчащо извън раницата е опасно и рисково затова рядко го нося и друго когато сте трима в свръзка, не можеш се изпика, пък камо ли да разпъваш статив, ако ми дойде музата да снимам го взимам, когато съм сам.Публикацията е редактирана (08-01-22 16:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: avo   
Дата:   08-01-22 17:35

Като се превърна темата от аз купуване на техника в спор за стативи, да изолзвам да питам без да пускам специална тема, някой има ли идея откъде и дали мога да купя резервно гумено краче за статив Бенро? Гумичката, която при Бенро се завива отдолу. Като го купих се зарадвах, че тези се завиват и няма да ги губя, на стария оставаха една по една ту в кал, ту в сняг, и вчера едната падна някъде из калищата, кой знае къде.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: petervassilev   
Дата:   10-01-22 14:19

Всяка пролет и есен, по 2-3 седмици, покрай почистванията, имам възможност да щракам гледки от брега докато съм в лодка в морето. Стативът в тези случаи дори пречи, докато двигателят работи и има вибрации, а практически винаги има и вълни и вятър. Навярно има решение, ако се изобрети някаква демпферна основа между лодката и триножника.

Идеята ми е, че препоръките с абсолютизиране на начина на снимане на пейзажи (напр., задължително със статив) не винаги помагат и е необходимо да чуваме различни мнения.

Стативът (и то истински) очевидно е част от фотооборудването за “сухоземно базирани” пейзажи, т.е. е съществена и неевтина част от темата. Споделянето на пейзажните “трикове” от опитните също е доста полезно.

Само да имаме мерак, крака (и лодки[smile] ) и време да се движим и да снимаме пейзажи, с техниката ще се справим по-лесно [shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за купуване на Фото Техника
Автор: Julius   
Дата:   10-01-22 16:45

В такива условия (лодка, кораб...) не би ми и хрумнало да вадя апарата. По-скоро ще гледам аз самия да се задържа, а не него. [smile] Не че не съм пробвал залези от ферибот - ясно е, че статив не върви, снимал съм на от ръка на по-високо исо, но резултата не е бил нещо кой знае какво.

Сега - ако сцената си заслужава и който има дрон, пуска го, те си имат трипод-режим - управлява си го от лодката и готово. На фотокината като ги гледах демонстрациите - можеш да си сложиш бирата на дрона -> няма да мръдне; снимаш си водопади на 10-15 сек. или колкото там те кефи, никакъв проблем. [smilie3]

p.s.
То със същия успех може да се каже и че докато човек скача с парашут не може да разпъне статив, затова не следва стативите да се абсолютизират [smile] ама и в такива условия - за снимане изобщо ли е?
[beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »