Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 01:38

Ако някой има опит и с двете, моля да го сподели.
Имам един стар Макбук про, който искам да ъпгрейдна с нов. навремето имаше сериозна разлика в параметрите между Еър и Про версиите.
Сега гледам Air с 16 рам и М1 процесор. Като сравнявам характеристики на Еър и Про, освен цената май различното е само наличието на вентилатор в Про-то /не говоря за новия 14'', който е твърде скъп за мен/. Та въпросът ми накратко е, ще имам ли проблем с прегряване и респектвно осезаемо забавяне ако си взема Еър? Най-натоварващо за машината идва момента с отворени Rawtherapee, Topaz denoise и Affinity photo, които обаче реално не работят едновременно, макар че и само отворени ми се струва че затормозяват CPU-то донякъде.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   23-10-21 01:44

Да, главната разлика е в охлаждането. При еъра е пасивно, тихо, без опасност за наслагване на прах, но не е подходящ за по-дълготрайни натоварвания. Про-то е с активно охлаждане и може да си мачка видео без проблем. За снимки еър-а е идеален. Друга разлика която (МОЖЕ) да има е в самя процесор - някои бройки на еър-а имат едно графично ядро по-малко - явно по-нестабилните чипове са отишли там :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 01:51

Това за ядрото го зная, то си има със 7 и 8 ядра графични и цената е доста различна между другото. Видео не снимам и не обработвам съответно, само снимки. Мерси за мнението [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hotsnail   
Дата:   23-10-21 02:12

Аз се чудя за евентуален ъпгрейд на леката ми малина за фото обработка.

Интересно ми е дали сте мислили за iPad Pro като алтернатива на лаптопа.

Аз искам да изчакам Capture One за iPad преди да взема решение май. До колкото разбирам има почти напълно функционален фотошоп. Има и лайтрум, но аз бих предпочел CaptureOne ако може.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   23-10-21 08:29

Нямам двете машини но съм изгледал доста тестове и сравнения между двете.

Ако CPU то на един лаптоп се натовари продължително, температурата му естествено започва да се дига и машината започва да загрява. В тази ситуация Macbook Air на М1, който няма активно охлаждане, т.е. вентилатор ще започне да намаля честотата на процесора, защото това е единствения начин да намали общата температура и да спаси машината от прегряване. На това му казват CPU throttling. MacBook Pro на същия чип от своя страна пуска вентилатора и най-вероятно никога няма да стигне до CPU throttling или ще стигне значително по-късно.

При Macbook Air и Pro на чипа М1 според тестове разликата в производителността при голямо и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО натоварване на процесора варира между 10% и 25%, което честно казано не е много. Освен това натоварването което е използвано за тестване е или видео редактиране при това крайната фаза дето прави т.нар. рендеринг и CPU и GPUто са натоварени на 100% повече от 10 мин. или при игри, където е пак същото. При програмите които си споменал според личен опит само Topaz може да доведе до подобно натоварване ако правиш de-noise на голям брой снимки накуп. Една две, три едва ли.

Сега има един много прост начин да изравниш производителността на двете машини и при големи натоварвания. На MacBook Air му слагат един thermal pad над CPUto който прави контакт с корпуса. Ако след това под самия лаптоп сложиш и някой от ония големи охладители проблема е тотално решен. Цялата долна част на корпуса който е от алуминий става охладител. Алуминия има отлична топлопроводимост. В youtube има много видеа по темата, как се модва Macbook Air с въпросния thermal pad както и замервания доказващи че след този прост мод производителността между двете машини се изравнява, тъй като Air не се нагрява дотолкова че да пуска throttling.

Macbook Air M1 thermal mod

За себе си ако купувам ще купя Macbook Air без да се замислям поради
1. По-ниската цена
2. Машините като CPU/GPU, памет, SSD са същите
3. Macbook Air е идеално тих, безшумен. Няма движещи се части, не влиза прах, както отбелязаха колеги.
3. Ако пък чак толкова не мога да преглътна 20% разлика в производителността в редките случаи когато CPU/GPU се товарят продължително на 100%, ще му направя въпросния thermal pad мод. Според някои гаранцията може да отпадне, но според други ако се наложи да се връща лаптопа гаранционно, този pad може да се махне и готово, лаптопа става като преди. Всъщност е добре да се направи тази модификация защото подобрява значително охлаждането на процесора а това винаги е добре за самия процесор.

Macbook Air междудругото е избора на огромната част хора които правят тия ревюта и сравнения между двата, точно поради причините които посочих.

За 16Гб RAM виждам че знаеш. Това е опцията с която не бива да правиш компромис и си струва парите отвсякъде.Публикацията е редактирана (23-10-21 09:12)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   23-10-21 08:46

@hotsnail - Не бих заложил на iPad за каквато и да е сериозна работа. iOS не е операционна система подходяща за работа. Дори MacBook Air с 8Gb РАМ и 256Gb SSD ще е много по-добре. Пробвай преди да купиш ако може, но болшинството от хора които са правили сравнения и опити между двата iPad и Macbook стигат до извода че Mac OS е правилната операционна система дори за не толкова сериозна работа.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 09:13

stef7, благодаря за инфото. И моите наблюдения са, че с Topaz сегашния ми лаптоп най-много се задъхва. Единственото, за което съжалявам, е сантименталната стойност, да си имам 3 usb-та, 1 HDMI, 1 SD card reader и жак за слушалки на самия корпус без стърчащи преходници, както и че ябълките на капака вече не светят :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   24-10-21 21:46

И аз се чудих и четох ревюта и гледах ютуби, и като ми падна нов air на добра цена и веднага го взех. В сравнение със стария ми pro 2016 е огромен скок напред. Не се замисля над нищо особено дълго, фотошопът никога не ми е работил така бързо и без никакъв лаг. При по-дълго занимание със бридж + шоп почва значително да грее, не знам защо, но бриджа винаги ми товари много компютрите. Файнъл кът-а лети, видео 4к го няма за нещо особено. Свръх доволен съм, не знам защо дори е нужно 16 рам. Макар че - Мечо Пух го е казал по въпроса с рамта.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: uri64   
Дата:   24-10-21 22:44

georgioiv написа:

> . При по-дълго
> занимание със бридж + шоп почва
> значително да грее, не знам защо,
> но бриджа винаги ми товари много
> компютрите.

Да, бриджа товари зверски и при Уин…предимно процесора.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   27-10-21 10:00

Повечето RAM e нужна защото в M1 чипа CPU то и GPU то ползват една и съща RAM, споделена е между двете. Някои програми като тези за видеообработка и фотообработка си искат повече RAM и като не му стигнaт 8Gb, Macbook Air на M1 почва да използва SSD диска за т.нар. swap т.е. ползва си го като RAM памет. Първите тестове показаха доста сериозни числа като запис на SSDто примерно 400Gb на седмица при не особено интензивно ползване, което се предполага ще съкрати живота на SSD диска. Тия SSD дискове имат определен брой записи и след това се скапват. Обаче като ти се скапе SSDто не може да го смениш всичко е на една платка и ако е извън гаранция изведнъж на 4тата 5тата година може да се изправиш пред един много скъп ремонт. Това са предположения само, никой не знае колко ще издържи SSDто. Но ако се скапе със сигурност се отива на много скъп ремонт. 16Гб решават този проблем. Паметта стига за всичко и swap а на SSDто рязко намалява.

При видео редактирането няма чудеса, бързо е защото се ускоряват хардуерно повечето кодеци, особено х264, х265, ProRes. Ама почнеш ли да правиш серизони цветокорекции, шумоподтискане и т.н. които използват интензивно видео картата, скоростта рязко пада. Видео картата не е чак толкова мощна. Впечатляващото е че консумацията и греенето са толкова малки за такава мощ както и че батерията държи много. Но това е заслуга колкото на Apple толкова и на производителя на чипове TSMC. [smile]Публикацията е редактирана (27-10-21 10:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   27-10-21 11:57

Е, сега с "пач" версията на процесора, и видеото се издига на ниво. Е, ще трябва да се спестява още малко от закуски, ама [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   27-10-21 15:36

Не малко ами много ще трябва да се спестява от закуски. [smile] За същата CPU+GPU мощ, Apple искат 2 пъти повече пари отколкото производителите на лаптопи под Windows. Прословутия Apple Tax (Данък Apple) доста се е вдигнал [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: uri64   
Дата:   27-10-21 15:41

За никакви лаптопи и ай-буци на света не бих си накърнил закуските. Закуската е нещо свято, долу ръцете от нея! [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   27-10-21 20:13

По темата, взех си Еър-а, с 16 рам. Притесненията ми, че ще грее като е без вентилатор са безпочвени, старото ми Про / с вероятно прашасалия и неефективен вентилатор/ грее доста повече от всичко. Като скорост на обработка при сходни по размер файлове с дадена програма - несрванимо по-бърз, 5-10 секунди денойз с Топаз спрямо около 2 минути с макбук про, 8 рам, core i 5 . Това, което разбрах постфактум, макар да не ми пречи за момента, е че много програми все още ги няма в нейтив версии за М1 чип и тръгват с розета, или не тръгват, или тръгват леко бъгаво, като Rawtherapee например. Вероятно въпрос на време.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   27-10-21 20:45

avo, колко струва MacBook Air с новия чип и 16 гигабайта рам?

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: alex.d76   
Дата:   27-10-21 20:57

Аз лично имам опит с по-старите Мак-ове - т.е. до mid 2015.
При тях абсолютно не може да става дума за сравнение между Air и Pro - втория просто отнася първия като куцо пиле домат!
Да, Air е много по-красив и лек, но откъм производителност не стига дори на 50% тази на Pro-версията!!!
И като питате защо за по-старите говоря - ами защото са все още универсални - имат си всякакви портове, клавиатурата им е много по-добра и надеждна, от по-качествени материали са направени, и да не забравяме - ябълката на капака все още свети :)
И в този аспект - не че искам да правя реклама - но има тук в базара един уникален Pro 15" mid 2015 Maxxed Out версия ...Публикацията е редактирана (27-10-21 20:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   27-10-21 22:22

Alex.d76. напълно съм съгласен с теб, моят Macbook Pro е late 2012 и работи супер добре и днес. Вече обаче не е така, ябълката не свети, има два порта на кръст и разликата между про и еър е един вентилатор, работят твърде сходно, тя и цената е сходна. Може би епъл разбраха, че са сбъркали, защото новият макбук про е с 14''дисплей и М1 Про процесор :), и затова е около 5к. Иначе изгубиха клиентелата в сегмента Про.

You, има версия с 256 ГБ SSD за около 2600, но е със 7 ядрено GPU, което за обработка на снимки точно не е най-ок. С 16ГБ RAM, 8 ядрен GPU и 512 SSD е 3300.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   27-10-21 23:42

Най-евтиния MBP s M1 Pro 14" тук е около 4500 лева. Ако го сравним директно по базови параметри (16GB RAM, 512GB SSD) с първия М1 - цената е само около 600 лв отгоре. За сметка на това получаваш малко по-голям джам със най-новата и единствена по рода си микролед технология, 1.5-2 пъти по-мощен процесор/графика и... връщане на портовете обратно. Да, скъп е, но проблема по-скоро е, че няма по-орязана версия, както с първата серия - базовата скача - приемат това "PRO" твърде на сериозно [smilie5]

Иначе и аз като си избирах предния път играчка, избрах 13" 2015, именно заради последната възможност за ъпгрейд на SSD-то. За съжаление - последния такъв модел [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   28-10-21 00:12

Значи да сумирам, към 3300 за Air и около 4500 за Pro. Като цяло са скъпи. Аз винаги съм харесвал дизайна им, но не мога да се прежаля заради цената. Но както е станало модерно да се казва - всеки сам си преце́ня [smile]
Между другото, има и още един аспект, който не знам дали още е валиден. Не всички игри излизаха толкова бързо или изобщо не излизаха за Мак. Пък за мен да жуля игрици винаги е била сред важните употреби на лаптопа. Това е малко off-topic дали Air или Pro. Просто споделям [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 05:06

Неправилно сумираш. 1800 за air базовата версия от OLX и имаш свръхбърз, свръх лек, абсолютно тих лаптоп, на който новия фотошоп, лайтрум, файнъл кът просто летят и батерията кара от сутринта до вечерта.. Това дето едното спънато ядро на ГПУ пречело за снимките аз не го усещам хич :) С PC-тo ми с i7 32 ram и видео карта дори не може да става въпрос за сравнение, или със стария ми мак про 2016 с i5.
Аир с М1 е много, ама много по-бърз. Имах затлачени няколко събития за обработка, направо с удоволствие ги направих с новия лайтрум, за броени часове, като през това време можеш да си гледаш видео или да си правиш нещо друго и има нулев лаг :) Не случайно се сринаха цените на интелските макове, смисъл от тях при аир с М1 е нулев [smilie5] Пък който иска цял ден да рендва - взима си с М1 макс или про..
Тия теории, че 8 рам било малко, и ще "чагърка по ссд" и щяло да си отиде без време за 5 години -звучат логично и може и да са верни, но това бижу ще си е изкарало парите 1000 пъти през това време, а и аз мак 5 години никога не съм държал, сменям си ги овреме.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 08:45

Yog, скъпи са, да, но аз лично друг компютър, който да изкара 8 години без да се затлачи, счупи или почти спре/забие не съм имал. А иначе сравнението ти е коректно според изравнените спецификации, 3300 къмто 4500, и двете са много, но и процентно разликата не е малка, да не говорим че 14''все още няма в магазина и кога ще има наличен никой не знае и колко бройки.
georgioiv, базовият еър върви супер факт, имаме един такъв вкъщи и имам пряко сравнение. Да кажеш, че е все тая дали е с 8 или 16 рам и подобрено GPU, намирам за необосновано. При даден сценарий на експлоатация няма да се усети разлика, при друг ще. Все едно да караш порше с 60 по магистралата, върви като киа, само дето едното има потенциал да го настъпиш, другото не. Кое от двете му е нужно си преценява всеки сам. И двете машини са супер, с някои дребни тъпотии на Big Sur, които не мога да преглътна все още.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:12

да го кажем така - аз до сега в моите ежедневни дейности - обаботка на снимки, pages, и кратки видеа на файнъл кът не съм срещнал никакви затруднения, бавения или лагове, а сравнено със стария ми mac pro late 2016, просто всичко лети. Както написах и по-горе, рам-та никога не е излишна, но за базови неща този air изненадващо е предостатъчен. Иначе моя е с mac os monterey 12.0.1 и за сега нямам забележки..

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 11:30

BIg Sur променя клавишната комбинация за смяна на кирилица/латиница без опция да сложиш cmd + space , което за мен е дразнещо. И ако гледаш отворена папка със снимки и направиш тумбнейлите малко по-големи, не ги подрежда според размера на прозореца, така че да го запълват, а те кара да скролваш освен вертикално и хоризонтално, ужасно неудобно е според мен. Ако някой има решение, да свирка :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:35

Странно, на мен ми беше променена клавишната комбинация в биг шур, че нали има сега специален клавиш, но преди да ъпдейтна си направих да ми е команд+спейс и не срещанх някакви затруднения.. За тъмбнейлите ще попгледна как е в монтерей..

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:50

И за тъмбнейлите не виждам такъв проблем, има един бар отдолу, който се вика с тикче от настройките и от там се сменя големината на тъмбовете...


https://i.ibb.co/52Qg6fr/16389-F69-5-E07-43-BE-8-A83-80-ECCF91-DA95-1-201-a.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 13:35

Големината се сменя без проблем, но като станат големи, ако на един ред са се събирали 5 примерно, се събират да кажем два. И то вместо да ги подреди по 2 на ред и да скролваш надолу пак ги оставя по 5, но виждаш само два, и трябва да скролваш и хоризонтално. Надявам се стана ясно :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 14:16

а, тва ли - даваш им да се сортват по име и ще се оправи...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 17:04

ще опитам, мерси, надявам се да си прав :)
на High Sierra ги подрежда нормално по каквото и да са сортирани, не мога да разбера защо променят такива неща в операционните системи, които са измислени добре веднъж

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-21 11:21

Още една особенност забелязах на Mac Air-а, разбира се логично, но да споделя - когато браузвам, чатя или гледам видео батерията пада нищожно, имам чувството че за един ден не мога да я свърша. Като пусна Bridg-а и Photosop-а - направо я изяждат за два часа от 100 на 30 %...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: diana2017   
Дата:   29-10-21 12:14

Чудя се какъв избор да направя, Apple MacBook Air 13 "Apple M1 чип 8-ядрен процесор, 7-ядрен графичен процесор, 256GB, астро сив , цена
1 926,82 лв. + доставка. Предлагат ми 2-ра употреба HP Z-book G3 studio i7-6820HQ , NVIDIA M1000M 4GB , 16 GB DDR4, 256GB M.2 NVMe + 1TB M.2 NVMe , екран 15,6" с Win 10 Pro за 1800 лв. Втория е с по-голям екран, повече памет и с два ССД и по-евтин, много е запазен, но все пак е 2-ра употреба, дали си заслужава да го взема?


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   29-10-21 13:24

За избор - сам си решаваш. Иначе тази M1000M я брой по-скоро като пасив, а не като екстра. Другото - имай предвид, че при MacOS нещата са по-добре изпипани от към ефективност и програмите като цяло се нуждаят от по-малко ресурси, освен някои специфични инструкции. Големия плюс на HP-то е възможността за ъпгрейд/подмяна на компоненти и повече портове, а на макбука - по-добрата изработка и несравнимо по-добрата интеграция.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-21 14:24

diana2017: Аз имам ноутбук Asus ROG с подобни параметри, такъв процесор, повече рам и малко по-слаба карта Нвидия с 2G рам и 17 инча хубав екран. Mac-а е несравнимо по-бърз, дисплеят е retina true tone, макар и малък, аз включвам един голям извит LG и си гледам дисплея на мак-а само контролно за цветовете. Принципно ако не си работила с macOS в началото ще ти е криво, но когато свикнеш, ако свикнеш :) няма да се върнеш никога повече към Windows. За мен изборът е ясен. Моя ноутбук си го оставям само защото вече не мога да му взема парите които съм дал навремето за него и в 99% от времето си ползвам mac-а..

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: diana2017   
Дата:   29-10-21 15:06

Благодаря ви, въпросът е, че не разполагам с достатъчно пари за МАК-а ,а и трябва да купувам външен диск. Още ми свалиха от цената на Збука, като добавят 512GB M.2 NVMe + 1TB M.2 NVMe SSD, но без Win 10 pro, за 1650лв.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-21 15:28

За 1800 имаше днес в OLX mac air, нов, в неразопакована кутия.
Аз бих изчакал малко да посъбера още мъничко за mac.
Но аз съм предубеден, защото го ползвам седмица и съм в див възторг :) Реално два недостатъка има mac-a - само два универсални порта и малък дисплей. Във всичко друго е по-добрия избор - бързина, лек, абсолютно безшумен, над 8 часа батерия, чудесен дисплей, хубав звук, три микрофона за запис на звук, много удобна клавиатура, чудесен тъчпад, с който като свикнеш всички други са ти криви и т.н. :)

Външния диск си е външен диск, неудобство от една страна, но пък може да ходи по всички машини от друга. Аз ползвам samsung evo, от който мака чете с 350МБ/сПубликацията е редактирана (29-10-21 15:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: ruil4o   
Дата:   29-10-21 15:34

И на 1000 да падне НР-то, пак ще изчакам за Мак. @georgioiv е описал много точно! От две години не ползвам мишка - тракпада на Мака е достаъчен [cool] - работя с графични прорами и FinalCut Pro без проблем.Публикацията е редактирана (29-10-21 18:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   29-10-21 15:36

Факт, не познавам човек, минал на мак да се въррне към PC. Аз направих прехода преди 8 години, сега колкото пъти седня на уиндоуски компютър, толкова пъти се нервирам на хиляди глупости, които при мак са направени по-умно и интуитивно. Особено в комбинация с айфон, ако ползваш такъв, мака е доста по-удобен и приложим за всекидневна употреба от общ профил потребител, като 99% от хората. Да, по-скъпи са стартово, във времето цената се изплаща, защото изкарват много повече, от личен опит го казвам. Но всеки си вярва на нещо, аз на моето, ти на твоето и така :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   29-10-21 16:04

Избора на OS и лаптоп е според мен винаги личен и за мен доста субективен. Кои са например тези неща които при Mac са направени по-умно? Или какво има Apple Mac OS което няма Windows. Интересно ми е защото имам и двете под формата на dual boot Hackintosh + стар Macbook Pro и за себе си не намирам нищо по-тъй в Apple Mac OS. Windows отдавна изкопираха всички нововъведения от Apple.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-21 16:13

веднага давам пример с безплатната супер програма за macos Pages. Универсален текстов редактор с много различни теплейти и възможности Започвам документа на macAir, продължавам го в офиса на imac-а, рисувам си нещо по документа с писалката на айпада и когато ми е нужен документа за секунда си го разглеждам и коригирам на айфона. Брутално добър и полезен синхрон, който ползвам всеки божи ден.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hansto   
Дата:   29-10-21 16:15

@offtopic-петъчен
Преди години се наложи да си играя с един мак и накрая му инсталирах windows [thankyou] истински случай

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   29-10-21 16:29

И аз на моя MBP 2015-та имам официален dual boot през boot camp - когато хардуера е кадърен, и софтуера си върви без грижа. За съжаление, М1-ците сложиха край на тази чудесна екстра...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-21 17:28

hansto: преди години macOS имаше повече трески за дялане. Сега е голямо удоволствие да се ползва, от 4 -5 години насам, особено в система с айфон, айпад и епъл тв.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: alext   
Дата:   29-10-21 17:34

Parallels не заменя ли донякъде boot camp-a?

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   29-10-21 18:19

Не точно - това е виртуализация, която се пуска върху MacOS в качеството му на хост. Хубавото е, че интеграцията е достатъчно голяма, за да не правиш разлика на моменти с какво работиш - един вид програмите от Win-а бачкат все едно, че са пуснати директно на мак-а. Лошото е, че тази простотия е платена - годишен абонамент, който излиа доста солено, без да получаваш постоянен лиценз...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: alex.d76   
Дата:   29-10-21 19:07

Аз до скоро (е, скоро скоро - година може би) недолюбвах открито Мас-системата ...
Обаче откакто се заимах с iPhone, iPad и MacBook - рЕзко и коренно си смених мнението !
Еко-системата на Apple е нещо невероятно и не мисля, че за момента има достоен аналог - възможностите за споделена работа между различните платформи по едно и също време е нещо, което за мен е просто безценно!
Отделно, ако се върнем на темата за фото и т.н. - имам монитор за около 1000лв на десктоп системата ми (AMD & Nvidia базирана), но по дяволите - какви цветове има Retina-та ... не вярвам някой да посмее да оспори !!!

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: asahi   
Дата:   30-10-21 10:19

След като ги калибрираш ще се оправят.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: diana2017   
Дата:   31-10-21 15:47

Как процедирате с този MacBook Air 13" при включен външен монитор и външен SSD, ако се налага копиране на информация от други външни носители?

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   31-10-21 16:07

Ако модела ти няма достатъчно портове, ще ти трябва медиен хъб, само срещу $ххх [smilie5]
В новите играчки с m1 pro(max) са върнали портовете, което е една от добрите новини.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hotsnail   
Дата:   31-10-21 16:08

Още за предните макове има хъбове, когато се ползват на бюро. Включвате хужа с usb-c към мака и от хъба идва ток за захранване. А от мака сигнал за монитор, usb управление за външни устройства като камери, дискове, принтери, слушалки, SD карта...

Ползвам един служебен CalDigit. Не се справя добре ако на хъб сложа два монитора едновременно. За това втория го закачам директно на мака. На моя мак си е така по спецификация, че на един порт поддържа един монитор. Реално работят и двата, но не ги открива лесно и май имаше ядове с 4k60Публикацията е редактирана (31-10-21 16:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   31-10-21 19:46

@georgioiv
Безплатни редактори с отлични възможности има доста. Но примерно Libre Office е пакет подобен на MS с доста повече възможности от Pages. При това се инсталира на всякакви операционни системи, вкл. Linux и Mac OS. Документи, книги и т.н. са в облака отгодини и ги достъпвам през всякакви устройства вкл. на Apple, телефони под Андроид, компютри. Apple не предлагат нищо ново и уникално в този аспект.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   31-10-21 22:24

Аз харесвам устройствата на Епъл сами по себе си. Според мен превъзхождат като дизайн и оптимизация останалите. Но не харесвам агресивната им политика, да ме вкарат изцяло в тяхната екосистема. Повечето Епъл потребители, които познавам, имат лаптоп, телефон, таблет, по-заможните и стационарен Епъл. Увъртели са се в донгъли и преходници и с леко налудничав блясък в очите ми обясняват, че не знам какво изпускам![smilie10]
Преувеличавам, разбира се, но само малко[smilie18]
Като цяло, не харесвам няколко неща в Епъл. Обективно - цените, както и нахалството от сорта "не ти сложихме порт, защото нямаш нужда от него, но продаваме преходници по 90 лева, щото като ти потрябва порта, дето го нямаш..." И чисто субективно не харесвам фанатизма на най-големите им фенове, които и кравешка фъшкия да пусне на пазара любимата марка с нахапаната ябълка, с пяна на уста ще ми обясняват, че всички имат нужда от такава фъшкия, появата й на пазара е невероятно визионерство, а дори фъшкии да е имало откакто има крави, епълската е по-така и, разбира се, в пъти по-хубава!

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   01-11-21 10:26

Yog - колко точно и какви устройства на Apple си ползвал дълго време ? Че обикновено такива изцепки идват от хора, които само са чели и чували [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: diana2017   
Дата:   01-11-21 14:36

Отказах се от MacBook Air 13", недостатъците и ограниченията се оказаха повече от "предимствата". До 2000 лв. ще си купя Zbooka и допълнителен външен 8ТБ хард, а и ми остават още пари за глезотии, а може и принтер да си купя. Видях ,че в OLX е пълно с такива MacBook Air, защо ли си ги продават масово [smile] , ами то е все едно по-голям телефон с клавиатура.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   01-11-21 16:28

Изборът си е ваш. Щом нямате бърза работа и този ще ви свърши работа. Mac се продава само в два случая. Или е нонесен контрабанда от щатите, за да спечелим от разликата в цената, или го продаваме за да си купим по-добър мак. Никога не съм мувал за други варианти :) Голям телефон с клавиатура - това се отнася за айпад с клавиатура и в никакъв случай за макбук. Мак бук от новите М 1 е по-скоро супер як компютър, на много добра цена :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   01-11-21 20:15

georgioiv, два айфона съм имал като лични. Първият беше 4, за който твърдя, че беше значително по-добър от всичко друго на пазара преди 10 години. Вторият вече съм забравил кой беше. Може би 6? Отказах се от тях преди доста време и не ми липсват. А в един сайт, в който работих, ми зачислиха служебен Air. Не мога да кажа кой модел беше, но говорим за 2015-16 г. Него го ползвах малко над една година.
Та имам и лични, и служебни впечатления. За повече, прочетете предишния ми пост [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   01-11-21 21:28

Два айфона, единият от преди 11 години, другият отпреди 8 години и еър отпреди 7 години не дават реална оценка на възможностите на екосистемата на Apple в 2021.
Аз лично, айфоните преди 6s не ги харесвах особено, ползвах самсунг и air-ът ми от 2014 беше доста слаб и му се поду батерията, но imac -a ot 2012 с i7 32 ram и външно видео ползвам и до ден днешен в офиса и толкова ми харесва, че купих миналата година още един и ги ползваме за всякакви задачки. Имат убийствени дисплеи, а са почти вече за без пари. От както си взех iphone 8+ не съм си и помислял за друг телефон вече 4 години, работи си без проблем с последните версии на ios. Всичко apple последните години е здраво и безпроблемно, напред с иновациите и технологиите и без конкуренция като дизайн. А с М1 просто промениха играта, и това може да се види по борсите за употребявани, а скоро си мисля и в магазините за нови компютри.
КОнкуренцията е хубаво нещо, чакаме отговора на пц-тата и промяна на цените :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   01-11-21 21:59

Виж ти каква жива дискусия породих с питането си :)
Истината е, че Епъл си е чудесна марка за техника, много юзър френдли и с много дребни приятни неща. Да се каже, че Макбук е телефон с клавиатура показва силна липса на информация по въпроса. Идват леко скъпи средно претеглено спрямо конкуренцията PC/Android и особено в бедна България гроздето лесно става кисело. А луди заслепени фенове на всяка марка, колкото щеш, все едно със Сони/Фуджи и т.н. феновете не е същото . Както е популярно напоследък да се казва, всеки сам си прецЕня :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   01-11-21 22:02

Ясно. Аз съм ползвал от "лошите" Епъл-и и мнението ми не е меродавно. Това е силен довод. Няма как да го оборя. Явно съм извадил лош късмет, да купувам когато Епъл са правили боклуци. Е-х-х-х... [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   02-11-21 01:56

Мда. Малко е пресилено да се каже, че Макбука е голям телефон. Но истината е, че всичко е много субективно и всъщност нещата силно се пречупват пред личните предпочитания. Всичко опира до това, че МакОС-а е достатъчно РАЗЛИЧНА от тази на Микромеките, с която повечето сме свикнали и рязкото преминаване към друга е един вид излизане от зоната на комфорта. Това на много хора е не се понравя. Стига се абсурдни ситуации, които се търсят косури само и само да си внушиш, че другото е абсолютен боклук и не става. Това е валидно не само за друга ОС, но и при някои "драматични" промени в "любимата" ви. Пример - Windows XP/2000 -> Windows 7; Windows 7 -> Windows 8/10; Все още има хора, които използват XP. И ме гледат втрещено, като им отказвам да им погледна "малкия" проблем с троянците [smilie5] Аз също не съм изключение - много трудно преглътнах новия (постен) дизайн на 8/10. А може би все още не съм...

Отнсно Ейпъл и техните Мак и МакОС - имал съм "честта" да поработя на техни изделия от началото на 90-те. С мишката можеш да убиеш човек, нищо, че е с един бутон, а флопито - без нито един. Само да не ти се нагала да работиш с него. Дълги години след това не исках да чувам за Ейпъл - все правих съпоставка с хардуера като параметри и цена. Докато един ден не си купих дрон, за чието управление ми трябваше малък таблет или по-голям телефон. Пробвах Galaxy3, с който бях по него време, таблет на Самсунг, друг таблет с чипсет на nVidia, още един таблет... абе проблеми. То и на кутията на дрона си го пише - "designed for iphone/ipad". Ядосах се и си всех от някакъв магазин iPad mini 2 от витрината (на половин цена). Късмет, че бях в ЮК по него време, че тук няма такаива промота [smilie18]. Ами няма да си кривя душата - след като го взех, повече няма никакви проблеми. Че и 3г модул (всъщност това ми беше изискване заради особеностите с GPS-а) - свърши ми чудесна рабта, че и все още си го държа, железен е! Малко по-късно реших да пиша софтуер - трябваше ми мак с МакОС. Като читав българин, реших да се пробвам с Хакинтош. Понеже не успях да го подкарам на един Дел, от форумите видях кои дърти машини са съвместими и с целия си акъл купих едно дърто HP. Тръгна, но... както и да е. Дойде ми акъла и взех (отново от ЮК) един МакБук 2015-та, на който му ъпгрейднах ССД-то на 1ТБ за да мога да му инсталирам и Windows като втора ОС. Тогава всъщност разбрах каква е разликата - едни мижави параметри, но работещо адски добре и напълно безпроблемно. Та мога да кажа съвсем открито - ще има и друг, нов, без ниакви угрезения. Въпреки, че основната ми работа продължава да е под Windows.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: diana2017   
Дата:   02-11-21 11:37

написа:

> Изборът си е ваш. Щом нямате бърза
> работа и този ще ви свърши работа.
> Mac се продава само в два случая. Или
> е нонесен контрабанда от щатите,
> за да спечелим от разликата в
> цената, или го продаваме за да си
> купим по-добър мак. Никога не съм
> мувал за други варианти :) Голям
> телефон с клавиатура - това се
> отнася за айпад с клавиатура и в
> никакъв случай за макбук. Мак бук
> от новите М 1 е по-скоро супер як
> компютър, на много добра цена :)

Нямаше да пиша повече, но тук ме издразнихте. Преди две-три години, когато търсих съвет за бюджетен и работещ настолен компютър, тук пак ми пробутваха разни iMac-ове. Добре, че послушах разбиращи хора и си закупих такъв с Райзен 5 2600, който ползвам и до днес. Моя приятелка се подведе и даде 3000лв. за уж почти нов iMac 27, който уж бил струвал над 4500лв. и сега и се плаче, че трябва пак да си купува компютър, а цените се вдигнали много. Някой спомена OLX, пълно е с такива боклуци, защо ги продават, нали са много хубави?


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   02-11-21 12:08

diana2017: повечето предложения са антики, някои на повече от 10 години. Отделно - точно сега много хора искат да се оттърват от стария макбук, за да си купят НОВ, с м1. Това е съвсем нормално.
Един съвет - недей да даваш определения за нещо, което не сте видели и на което не сте работили. Не ме разбирайте грешно - не ви карам да си купувате нещо на Ейпъл. След като сте си избрали какво да бъде, защо пускате питане? Просто ей-така, да разлаеш кучетата?

_____________________
Не съм търговец, не продавам Макбук (или каквото и да било в момента), също така нямам взимане/даване с Ейпъл или техни представители. Също така имам четери работни машини, три от които са с Windows.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   02-11-21 21:37

diana2017,
1. темата беше има ли смисъл от макбук про пред еър с еднакви параметри, всъщност
2. ако си имаш ясно изградено мнение какво искаш да си купиш, що питаш изобщо за съвет? ...че се и издразни дори

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   03-11-21 13:14

diana2017Нямаше да пиша повече, но тук ме издразнихте. Преди две-три години, когато търсих съвет за бюджетен и работещ настолен компютър, тук пак ми пробутваха разни iMac-ове. Добре, че послушах разбиращи хора и си закупих такъв с Райзен 5 2600, който ползвам и до днес. Моя приятелка се подведе и даде 3000лв. за уж почти нов iMac 27, който уж бил струвал над 4500лв. и сега и се плаче, че трябва пак да си купува компютър, а цените се вдигнали много. Някой спомена OLX, пълно е с такива боклуци, защо ги продават, нали са много хубави?

Бягате от темата, която е зададена като чисто mac тема, искахте съвет, не се вслушахте в съвета, взехте си много по-слаб компютър и сега ние ли сме виновни, че вие правите лош избор [smilie5] Райзен срещу imac са две различни неща, едното е процесор, другото е система, и доколкото до скоро imac си беше с интелски процесори, там е бил избора интел срещу амд.. :)

Иначе в OLX има много боклуци, цената в повечето случаи е показател за качества и възможности. А в случая с М1 имаме невероятни възможности на доста ниска цена :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: mitpis   
Дата:   03-11-21 14:09

diana2017 се подразни заради фенщината, кой заради какво сменял Маковете, че то всеки компютър се сменя по тези причини, това са високотехнологични инструменти и всеки си ползва този който му върши работа, като не му върши работа или не го устройва като цена го сменя с друг независимо от марката. Наскоро някой писа в друга тема, че който бил с Фуджи не минавал към друга марка, пълни глупости, минава се към това което е най-изгодно, върши работа и отговаря на бюджета, другото са алабализми. В Базара има всякакви Макове и стари и нови и на всякакви цени.Публикацията е редактирана (03-11-21 14:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   03-11-21 17:03

В Базара има всякакви Макове и стари и нови и на всякакви цени./i]


Има 5-6 мака, само един от които от новите, и то макпро с 16 рам.. Друите са потвърждение на думите ми, че всички продават заради М1 :)

diana2017 явно се подразни, че не потвърдихме нейния избор, който за повечето хора тук, занимаващи се с обработка на снимки, е очеизвадно погрешния.. :)Публикацията е редактирана (03-11-21 19:34)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: mitpis   
Дата:   03-11-21 19:28

georgioiv взаимно се издразнихте, първо тя със сравнението с телефон, после вие не и останахте длъжни, абе луда работа. Маковете беспорно са били и са страхотни машини с много добра производителност, в далечната 1996 ми беше първия компютър с който имах досег в живота си, беше голям майтап с кривите в coreldraw.Изчетох внимателно написаното и май дали ще е про или Еър все тая, по принцип винаги Про е по-добре стига да не са проблем парите.Публикацията е редактирана (03-11-21 19:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hansto   
Дата:   03-11-21 20:34

По горната заигравка м1 vs другите се зачетох. В мултикор тестовете и9 11 поколение и райзън 9 водят с по 50% на м1, докато на сингъл разликата е почти никаква, нещо под 10%.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: victory13   
Дата:   04-11-21 13:59

полезно е да се чете... я да продължим...
понеже е фото форумът, е важно и какво имаш на изхода, в случая м1 има 10 бита на цвят...
сега сметни колко чини и9 и райзън 9, плюс коя видеокарта за 10 бита накрая, и кажи цената...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hansto   
Дата:   04-11-21 15:00

за цена не говоря

а иначе видеото го сравняват с 1050 на нвидиа горе долу като производителност.Публикацията е редактирана (04-11-21 15:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   04-11-21 15:22

Ако говорим за лаптопи HP, IBM/Lenovo и Dell имат модели от високия клас с поддръжка и дисплеи с 10битов цвят от преди повече от 15 години, когато лаптопите на Apple не бяха и помирисвали IPS матрици. Почти всяка графична карта на Nvidia поддържа 10битов цвят, включително и тия които сега са по 300-400лева:

NVIDIA Unveils New Studio Driver with Support for 10-bit Color for Creatives

Нищо ново под слънцето. Друг е въпроса колко човека могат да различат или видят разлика между монитор с 10битов цвят и такъв с 8 битов. Накрая цената на PC под Windows винаги излиза по-ниска. Цената никога не е била силната страна на Apple, сега с новите процесори още по-малко.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: mitpis   
Дата:   04-11-21 15:40

stef7 не виждам какво лошо има в цената-цената движи прогреса, всичко поскъпва:енергия, суровини, труд, няма как да е от преди 10 години.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   04-11-21 15:42

Проблема с поддръжката на 10бит цвят не е само от хардуера, но и софтуера. При Windows, нещата са поомазани - зависи конкретната програма дали е върху OGL или DX [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: asahi   
Дата:   04-11-21 17:00

Конкретната програма, ако не е фотографски ориентирана, и с доста по-малко от 8 бита ще е конкурентна.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   04-11-21 19:10

Не в миналото говоря за сега.
Apple са преди всичко машина за пари, една от най-големите компании в света с пазарна капитализация над 1 трл долара и това няма как да стане ако продуктите им не са добри. Много са добри не ще и дума но струват и добри пари и далеч не винаги са безпроблемни както се опитват да ги изкарат някои от най-запалените им фенове.

Желанието да се угоди на инвеститорите и да се печелят все повече и повече пари е за мен единият проблем на новите макове с чип М1. Всичко е интегрирано на една платка. Подобен подход няма никакво оправдание от инжинерна гледна точка. Направено е за изтискване на повече пари. Технически самият М1 чип не ще и дума е супер, но като система компютър вече има една въпросителна. Миналта година ми се наложи да сложа повече памет на служебния лаптоп. 230 лева за 32Гб. Свалям задния капак на няколко винта бучвам паметта в свободния слот, готово. На новия мак с М1 това няма как да стане. Разбираш че ти трябва повече памет - моля, продай стария си мак и си купи нов с повече памет. Няма друг начин. ОК понеже си го знаем това решаваме да си вземем мак с повече памет. Гледаме цената. На новия мак с М1 искат 470лв за да ти дигнат паметта с 8Гб. Това като цена е 2 пъти повече от цената която аз платих за моите 32Gb! Т.е. за едно и също количество памет Apple искат 8 пъти по-висока цена ! Като се има предвид че аз купувам паметта на дребно като готов модул в България а Apple купуват само чиповете на едро директно от производителя, то най-вероятно цената за тях е някъде между 50% и 30% от това което плащам аз. Apple ни отнемат възможността да upgrade ваме паметта и SSD то за да ни ги продват на 16-20 пъти по-висока цена. Както се казва на печелившите честито. [smile]

Винаги съм считал че ако на човек му харесва дадена машинка или OS или каквото и да е и това му е работен иструмент, цената няма значение. Тя се изплаща само от това че сядаш зад компютъра с кеф. Напълно приемам подхода на georgioiv, купуваш си лаптоп сега изтискваш го, кефиш се, ако след 3-4 години е сдал багаж, купуваш нов и т.н. Докато си наясно с това и си ОК, няма проблем. Проблем е ако не си наясно и един извънреден разход те изненада. Та е добре когато се отива на Apple да се имат тия неща в предвид. Всички сме различни, няма грешен избор ако е осъзнат.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: ruil4o   
Дата:   04-11-21 19:41

Скъпи са, но има защо.
Аз съм човек който си прави сметката. Затова от много години съм с Макбуци. В началото бях с Хакинтош, хареса ми и си взех 15 инча MacBook Pro 2015. Преди месец ми изписа Service Recommended за батерията, макар че си издържаше по 4-5 часа видеообработка! Отворих капака, за да го почистя, единия елемент на батерията беше надут. След кратко претърсване в нета, по серийния номер, се оказа, че Епъл ще ми я сменят безплатно по някаква сервизна програма. Очаквам до ден-два да ми се обадят да си го взема от сервиза им в БГ.

Е, кажете ми, коя друга компания ще ти смени батерията на 6 годишен лаптоп БЕЗПЛАТНО! И в какво състояние ще е едно 6 годишно PC-лаптоп. Моя Макбук все още изглежда, като нов и получава най-новите ъпдейти на ОС-а.Публикацията е редактирана (04-11-21 19:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   04-11-21 20:01

Много други компании го правят, след като се издънят и ги нагънат да ги съдят. Apple не са някакво изключение:

Дефектни батерии

Това че твоята се е надула но си е работила е въпрос на късмет. На един приятел ми се наду целият лаптоп, огъна и алуминиевият капак. Беше се уплашил че лаптопа няма да го бъде. Е смени си батерията срещу определена сума, уви по-стар модел който не го ловят програми понатиснаха капака и нещата се оправиха. Още го ползва и ми го хвали каква яка машина е. Е междудругото диска сдаде багажа и го сменихме, паметта разширихме. Ай да видя собствениците на М1 как ще ги правят тия неща след като изтече гаранцията. [smile]

И както вече писах избора е субективно нещо, за един си струва за друг не, кой както му харесва и каквото му харесва.Публикацията е редактирана (04-11-21 20:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: ruil4o   
Дата:   04-11-21 20:08

и при Windows лаптопите ще започнат да запявата памета. Процесорите нали са така вече? Ще станат, като телефоните - купуваш, ползваш и хвърляш.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   04-11-21 20:41

Напълно възможно е. Процесорите ги запояват и при Windows да, но това не е чак такъв проблем защото те практически никога не се развалят. Паметта и SSD дисковете са на слотове някои имат и втори слот за дискове. SSD дисковете се развалят най-често. Е не чак толкова често. Поне 1-2% сдават багажа първите 2-3-4 години. Слуачая с М1 на 8Гб и с 256Гб диск е специален, там този процент може да се окаже по-висок, ще поживеем ще видим. Но SSD диска съм убеден че Apple ще може да го сменят, само че само те. И без това отдавна се опитват да отрежат всички ремонти извън тяхната мрежа. Под благовидния предлог че така поддържат качество. А всъщност за да си изкарат още парици от един по-скъп ремонт и SSD диск на 5-6 пъти по-висока цена от пазарната.

Но да всички гледат със завист към Apple и се опитват да изкопират къде дизайна къде бизнес модела им. Натам вървят нещата и при колите и при повечето техника. 4-5 години и купувай ново. За радост при Windows все още не са стигнали дотам. Но е възможно скоро да стигнат. Ще поживеем ще видим


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: asahi   
Дата:   04-11-21 20:51

Нещо бъркате словореда. Няма лаптопи за Уиндоус. Има лаптопи, които се продават с лиценз за Уиндоус, защото е най-популярната ОС. Обратно - маковете са само с IOS, оптимизирани са за нея и работата с друга ОС е по-скоро компромис.

А че лаптопите заприличаха технологично на телефони е чисто хардуерен и маркетингов проблем. Слотът за процесор и памет струват пари. Производителят не печели от това, че ти ще си ъпгрейднеш паметта, процесора, нещо друго. И батерията вече не е достъпна. Кълва на един съвременен Асус К513 от почти месец и още не се осмелявам да прехвърля основната си работа на него. Толкова ми е крив. Не съм хепи. Опитвам се да свикна, засега неуспешно.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   04-11-21 22:07

На мен ми смениха диспплея безплатно, на предишния ми mac pro, 4 годишен мак, далеч от всякакви гаранции, защото оставаха следи от клавиатурата, известен техен проблем от ония години...

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hose   
Дата:   09-11-21 22:47

съмнявам се, че могат да сменят само SSD диска - по-скоро сменят цялата платка

лятото от Криейтив ми казаха, че смяната на батерията на едно про струва от 500 до 1000 лв, защото сменят клавиатурата, трак пада и не знам си още какво заедно с батерията... реално половината компютър

като гледам новите про-та - уж всичко е запоено и вкарано в един чип, но е по-дебел от предните... пък най-старите Air-и не бяха особено (ако въобще) по-обемни от новите, а всичко им се сменяше - и батерия, и хард, май само RAM-а не можеше... че и портове си имаха, дори SD рийдърПубликацията е редактирана (09-11-21 22:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   09-11-21 23:18

По принцип могат да се сменят чиповете на паметта (за РАМ и ССД), но си трябва робот.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hose   
Дата:   10-11-21 10:44

тоз го разкости новия https://www.youtube.com/watch?v=CLtkukeua_c&t=280s

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: asahi   
Дата:   10-11-21 11:48

Харесах си пантите и говорителите. Ако към това добавим вентилацията останалото е като при телефоните.

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »