Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Обектив
Автор: lamerko   
Дата:   29-05-21 13:54

CPL-a е интересен, но трябва да знеш какво искаш от него. На първо време - той поляризира част от спектъра с максимален интезитет от 90 градуса. Това го прави идеален за филтриране на отражения от стъкла и вода. Може да се пробваш на първо време точно с отраженията. С уговорката да не сработва върху метални повърхности :)

С небето също има силен ефект - атмосферата действа като един вид дифузер, което причинява оедно помътняване и загуба на цветове. Филтъра се справя доста добре с това, но там трябва да се внимава - ако обектива е много широк, небето "става" голямо и заради покриване на твърде много ъгли смпрямо слънцето може да получиш неравномерно оцветяване.

Между другто ако се чудиш как работят ПРОМНЛИВИТЕ ND (неутрални) - това са два CPL, въртящи се срещуположно и покриващи 180 градуса. При филтри с по-голям интезитет - на максимума се получава един кръст в центъра [smilie18]Публикацията е редактирана (29-05-21 13:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив
Автор: asahi   
Дата:   29-05-21 15:14

"Автор: lamerko
Дата: 29-05-21 13:54

CPL-a е интересен, но трябва да знеш какво искаш от него. На първо време - той поляризира част от спектъра с максимален интезитет от 90 градуса."

От гледна точка на потребителя потиска светлината (не част от спектъра) с определена поляризация. Това помага да се затъмнят някои области в изображението и да се вдигне контраста. Картинката става по-жива.

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив
Автор: Lady_Drakula   
Дата:   29-05-21 18:06

Май се спогодихме, но ще иска доста практика с ъгъла на светлината. Иначе ми харесва накъде вървят нещата [smilie18] Само статива още не съм избрала [smilie10] дето си мислех, че ще е най лесната покупка. А то имало стативи с цената на турбо сапунерка [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив
Автор: landstar   
Дата:   29-05-21 21:54

Като любител на любител: пробвай се да снимаш с телефона. Като се научиш да правиш добра композиция, тогава вече апарат, филтри и всякакви играчки.

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив
Автор: avo   
Дата:   29-05-21 22:14

landstar, грешна стратегия според мен. Така шансът да се увлечеш по фотографията е сведен до минимум. Няма ги нито гъдела по време на проучването какво и откъде да си купя, нито вълнението от разучаването на новата играчка, нито удоволствието да държиш хубаво тяло и да направиш първа фоторазходка с него, нито възможността да направиш наистина добър и качествен кадър, който да те зарадва, докато го обработваш.

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив
Автор: Lady_Drakula   
Дата:   29-05-21 23:00

Не бих казала че снимането с телефон има много общо със снимането с апарат. И в двата случая снимаш, но приликите са дотам. Та... телефона няма да ми свърши работа.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »