Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 11:20

Линк към старата тема, която стана твърде голяма и явно създава проблем на форума.

Добре дошли на всички фенове на мобилната фотография [smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   14-03-21 16:42

Малко по-правилно заглавие [smilie3]

За новините отговарят Сащо и Кирил (в съотношение 3:1), трудно ще ги изненадаме с нещо ново, което да не са вече посочили. Ще четем с (премерен) интерес, разбира се [smilie24]

За дискусиите се надявам нищо да не е оф-топик, но бих искал да отворя една дискусийка, зачеквана преди, но все недовършена:

Изчислителна (компутационна) фотография

Вече присъства повсеместно в телефоните, някъде тихомълком и скришно, другаде открито и дори се рекламира като предимство.

В първите 10 години на телефонната фотография (не забравяйте - почнахме с 'VGA' резолюция от 0.3 Мп!) тая 'компютационна' фотография беше примитивна и се състоеше от безмилостно шумоподтискане плюс безсрамно острене на контурите. Позволяваше от пелената пъстър шум да се извади някакъв разпознаваем образ и да го наречем 'снимка'.

Добре, ама сензорите пораснаха и идваха с все по-висока резолюця и по-високо ИСО, а производителите продължиха да мажат 'като за световно' (някои го правят и до днес) - което преди няколко години почна да ни дразни и да избираме телефони според това кой го прави по-малко и по-приемливо.

И се започна: стакване на няколко бързи снимки срещу шум, друго стакване за дефокус на фона и псевдо-ДоФ, ХДР и подобни игри с динамиката, та даже 'дорисуване' на отсъстващи пиксели с интелигентно отгатване, не просто интерполация...

С експлозията на машинното (само)обучение и изкуствения интелект тия неща ставаха все по-успешни и интересни. Макар понякога AI да е 'по-изкуствен, отколкото интелигентен', има и обещаващи попадения. Към днешна дата май очакваме от софтуера в камерите повече, отколкото прогреса в хардуера - получаваме ли го?

Какво мислите за това направление и какви примери сте срещали (от първа ръка) и можете да споделите?

[shtrak]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 17:34

Като някаква инновация от години и всяка година се говори за Плоски Мета-лещи, каквото и да значи тази дума.
За тази година отново има пореден кандидат за "революция"

Металенс работи над уникална технология


http://images.vfl.ru/ii/1615736043/cb55bb78/33674652_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   14-03-21 22:45

^ Любопитно! Оначало помислик, че това са някакви Френелови лещи (от онези, плоските и концентрично гравирани), но те не се славят с особена разрешаваща способност (дори когато големите фото-производители ги използваха като елемент в дълги обективи, за да им скъсят общия размер). Но погледнах сайта на фирмата - и всъщност става дума за структури на нивото на светлинната вълна: вълноводи, 'издялкани' на микро- и нано- ниво с технологиите за полупроводникови чипове (в т.ч. - за сензори).

Обещаващо, но скоро няма да снимаме с тях - на много ранен етап в развойната дейност са. Засега прототипите, които раздават (продават!) са едва 640 х 480 пиксела [smilie2] (Тъкмо бях споменал в друг пост как телефоните почнаха с 'VGA' резолюция - но там ли да се връщаме?).

Тия прототипи ги предлагат на производителите на устройства (камерни блокове за телефони, например) за тяхната развойна дейност, за предварителни проби и оценка дали има хляб в идеята. Има потенциал, но няма да стане бързо. Засега ще си щракаме с познатите стъклени и пластмасови лещички. Няма лошо, де [smilie8]

[shtrak]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 22:54

Много "мислих" над проблема с оптиката и аберациите в камерите, всичко може да се реши елегантно и елементарно с копиране на Майката Природа.
Сензора да не е плосък, а да е във формата на част от сфера. Тогава автоматично се решават всякакви проблеми с аберрации и групи многобройни лещи.[smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-03-21 23:07

Да за телефон за малки сензори е доста интересно, да се пробва подобно решение. Сони пък и други производители на сензори от години обясняват и патентоват криви сензори. Ама реално камери няма много. То и за безогледална камера май е доста безсмислено усилие, щото трябва всички обективи да са проектирани точно за една елиптична форма, което вероятно е по-голям проблем от проектирането за равнина. Обаче в телефона оптиката е фиксирана - нито зум има, нито сменяема оптика.

Asus ROG 5 има най-здравата батерия, обаче няма режимите за нощни снимки и тежи повече от ултрата.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   14-03-21 23:18

Сензор с формата на сферичен сегмент би намалил сложността на обектива (напр. брой лещи), но не решава проблема с аберациите като цяло. Освен това кривината на сензора е оптимална за определено фокусно разстояние.

Може би и такива сензори ще се появят в телефоните - с различна кривина за различните обективи на телефона. Но останалите проблеми вследствие на малките лещи и малкия сензор остават непроменени.

А аберации има и в оптичните системи на "Майката Природа", но мозъкът ("естественият интелект") си ги коригира или игнорира автоматично.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-03-21 23:31

@hotsnail>>>>>>>>обаче няма режимите за нощни снимки<<<<<<<<

Открай време се чудя - тия смартфони през деня е проблем да се изкара читава снимка, какво остава за някакви нощни снимки, зуумове и перископи - чиста ширпотреба и маркетинг за простичкия в болшинството потребител.
RP5 e достатчъчно само основната камера да е читава, останалите "заглушки" и "тапички" са без значение.

@hotsnail>>>>>>>>То и за безогледална камера май е доста безсмислено усилие, щото трябва всички обективи да са проектирани точно за една елиптична форма<<<<<<<

Става въпрос за Сферична форма на лещите и сензора понеже е най-лесно за изчисление и обработка.

Xperia 1 MKII Pro разглобен - блогера коментира хубавото охлаждане, възможно най-доброто в телефон.
Макар че ми е интересно - тази топлина след като си стои вътре в херметичния телефон, каква е ползата от охлаждане ?

Xperia 1 MKII Pro тест на здравина
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-03-21 23:46

Еми за 5 бона ще сложат хубаво охлаждане. Сони май се напариха бая с охлажданията. На ПС4 имаха ядове - вентилаторите се задръстват. На Алфа камерите имаха ядове - загряваха на видео. Новите им неща като PS5 и камери обаче са справят доста добре. PS5 май е първото устройство масово с течен метал. Май и във видео картите го слагат сега. В Алфите не знам какво направиха, но малката трудна за охлаждане А7С загрява по-малко от големите и лесни за охлаждане А7м3 и А7р3.

Инак за изкуствения интелект. Днес това вирусно видео ми попадна. Сигурно сте го гледали.

https://www.youtube.com/watch?v=gSTBJPUOXYg


Пробвах и с онази роу снимка от предната тема новите функции на ACR и добавя малко детайл. ВСъщност оправя прешарпването, което странно, но го имаше в РОУ файловете......

А за телефоните....хората си гледат снимките на самите телефони, където има и куп подобрения, при показване на снимките. Изглеждат като картички и нощни и дневни. Кофти ако я отвориш на 4к телевизора.... въпреки, че не съм сигурен ако на него пише Самсунг, какво ще се види......На моя телевизор цветовете от телефона седят кофти - пренаситени и средния детайл е прекалено засилен (вероятно да компенсират кекава оптика). Това ми е доста по-голям проблем от детайлите и аберациите. Все пак е 1080 телевизор и го гледам от 4 метра. Имам някои снимки от телефон с ноут 8, които станаха в роу със старание..ама не е телефона заместник на големия апарат. А7С няма как да го стигнеш с телефон лесно.Публикацията е редактирана (14-03-21 23:49)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   15-03-21 10:38

Винаги съм казвал, че DxOMark са абсолютно необективни (за да не се изразявам по-невъзпитано...):

Pete Lau, the founder and CEO of OnePlus, announced on Weibo today that they will not be sending the OnePlus 9 series to the review labs. This announcement comes as a surprise as OnePlus is one of the manufacturers that has used DxOMark scores to market its phones.

While he didn’t provide a reason, there are speculations that it is because of the review labs’ recent reviews which are believed to be flawed. An example is the review of the Galaxy S21 Ultra which a lot of people do not agree with.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: karan4o   
Дата:   15-03-21 11:33

Въобще не гледам тестовете на камерите в тези глупави сайтове... важното е аз да съм доволен от резултатите... това се отнася не само за тези в телефоните, а по принцип...

Тези от DxOMark да ходят да търкалят аспиринчета по магистралата...

П.с.
Доволен съм от камерата на s21... има значително подобрение от тази в стария ми s7Edge.
Може ли да е по-добра... сигурно може, ама за момента не ме интересува :)
Като дойде време да го сменям, тогава ще гледам, кой как и какво предлага.
[beer]Публикацията е редактирана (15-03-21 11:34)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 08:13

Много снимки от "хассела" на OnePlus 9 / Pro - логично не в пълен размер за да са по-"лъскави".
Дано и в пълен размер камерите да радват защото след предстоящия залез на Huawei няма да има нищо читаво на пазара.


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0316/fd/_baecf95035cebcba9344e85800e401fd.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 08:24

Нови рендери на Huawei P50 / Pro - не блести с някакви оригинални дизайнерски решения, но в крайна сметка важното е Камерите да Стават, не само да мязат на котлонче....от керамичните [smilie5]


Публикацията е редактирана (16-03-21 08:25)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-03-21 13:20

Sassho написа:

> Много снимки от "хассела" на OnePlus 9 / Pro -
> логично не в пълен размер за да са по-"лъскави".

Ми то в тоя размер и от телефон 'Перник 21' ще изглеждат лъскави?! [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 14:26

Точното име на БГ смартфона е Pravetz 4 Plus +

Ревю
Публикацията е редактирана (16-03-21 17:40)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 15:14

Някой друг притежава ли Xiaomi Mi Note 10 с прехвалената 108 мп. камера? Напоследък ми прави впечатление, че камерата снима потресаващо зле. Най-вероятно при някои от последните ъпдейти са я омазали. Дори сравнявах със старото HTC one M8 и да си призная на HTC-то снимките са по-добри от на Note 10.
Та моля ако някои притежава телефона да каже дали има такъв проблем.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-03-21 15:24

Аз съм Про версията, като харча стабилен xiaomi.eu rom и нямам забележки към камерата, ако това ти помага. Ма снимам основно в роу и по работа/за спомен в джипег.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 15:52


https://i.ibb.co/4tjvCqP/1615902522283.jpghttps://i.ibb.co/5nMJM86/1615902330024.jpgСпоред мен са бая зле. На Ауто са тези снимки.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   16-03-21 15:57

Какво им е злето? Ако визираш мажещата оптика по краищата - да, маже си, от завода още.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 16:05

Точно мазането по краищата не ме кефи. Ама явно си е така.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-03-21 16:23

Sassho написа:

> Точното име на БГ смартфона е Pravetz 4 Plus +

Мислех, че е твоя шега само с 'тапет' на екрана, после като линкът ме отведе на сайт - все още мислех, че цялата страница е нечия първоаприлска пародия (щеше да е доста весела като такава)...

Докато включа с невярващи очи, че пак има фирма Правец и продава - невероятно - хардуер[smilie10] (Кой им го прави и къде, и доколко е рентабилно са отделни гатанки). Самият факт е за мене сензация [beer]

А аз казах Перник, защото тамошните карат Гоуфо на нафта за печки и без ауспух, и ма'ат наред с винкеуо [smilie5] Правец е друга бира.
[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   16-03-21 16:55

"Краищата" на това чудо на техниката Xiaomi Mi Note 10 нещо много близо до центъра ми идват?! [smile] [smile] [smile]

@winnerkn намери и си сложи GCam и учудващо ще започне да снима по-добре.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   16-03-21 16:57

За съжаление, няма да започне да снима много по-добре.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: winnerkn   
Дата:   16-03-21 17:04

Имам GCam. Една идея по-добре е, но въпреки това си е слаба работа. Също така процесора идва малко слабичък и си отнема известно време докато запише снимките. Като цяло Xiaomi май избързаха с тези 108 мп.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-03-21 17:35

@nyamago>>>>>> че пак има фирма Правец и продава<<<<<<<<

И се продава, не знам дали някой ги е купил - вероятно не
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-03-21 18:25

За ми ноут 10 - като гледам снимките, снимал си дет се вика от минималното възможно за фокусиране разстояние, а сензор с толко пиксели, си има предимство - чудесно, естествено боке, та не знам за какво мазане по краищата иде реч...
Щракни един пейзаж и там глей крайщата. В тея снимки си е естествен, оптико-физичен ефект. Ако се включи и Киро - може и китайската армия да си играе психо игрички с тебе, за да могат по-лесно да откраднат банковата ти сметка и да те забременят.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: A4o90   
Дата:   17-03-21 09:10

Принципно и аз си щракам с Mi Note 10. Единственото което ми направи впечатление след последния ъпдейт е че ми изчезна бързия достъп до 5х камерата (не че я ползвам много де)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-03-21 09:59

Правнука на сегашния ми фаворит - Axon 30 Pro идва с необикновен дизайн и Trinity camera.
Тоест с Три Основни 64mp Камери. Предполагам, направо съм сигурен че всичко ще е на високо ниво.
Axon / Nubia сериите традиционно са с добър Стоков камера софт.


...съдейки по тизъра ни очаква подобно решение за Селфи камерите
Публикацията е редактирана (17-03-21 10:00)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   17-03-21 23:32

https://m.gsmarena.com/samsung_announces_galaxy_a52_galaxy_a52_5g_and_galaxy_a72-news-48251.phpSamsung изригнаха с евтините телефони от 700 до 900 лева три модела. 4 години поддръжка. Сносни камери с доста добрия им вече софтуер за под 1000 лева. Има дори стабилизацията за видео, а тя е зверска.


Тоя 64мп сензор ако не е някой фастък май имаме победител......

Водоустойчиви са. 90херца дисплей за 700 лева. 800 лева и 120 херца......

GSM arenaПубликацията е редактирана (17-03-21 23:57)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   18-03-21 09:49

@hotsnail стига пробутва лъжливия маркетинг на Самсунг за 4 годишната поддръжка като голямата работа.

Ето, чети.

Накратко есенцията:

"First: The question of when and how often a Samsung Android device will receive those security updates as part of this newly formalized plan is vexingly ambiguous. Some Samsung phones, y'see, are set to receive security updates monthly — at the same cadence those patches are released by Google and intended to be delivered. Others are down for only quarterly security patch rollouts. And others yet are one category lower, under a decidedly vague "regular updates" designation. Samsung doesn't elaborate on what, exactly, "regular updates" entail — but it seems safe to say it's something less frequent than quarterly, since it's a separate category that's one notch down in the list. A "regular update" that's a step below quarterly could arrive only twice a year — or maybe even just once."

"Second: Two months ago, Google and Qualcomm announced that the latest series of Qualcomm chips would support — wait for it — four years of security updates for Android phones. Yup. So what Samsung is doing isn't actually breaking new ground but rather following that earlier announcement with its own embrace of the same concept. But Samsung using this news to position itself as an industry-leading innovator is maybe just a teensy bit disingenuous."

Демек нещо малко от рода на епълското "щом първи сме го патентовали (в конкретния случай раздухали по заглавията), значи ние сме го измислили...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   18-03-21 10:26

Бобине факта е, че потребителите получават поддръжка. Толкова.

Иначе си прав. На идиотите от гугъл дължим това, че нямаше до сега поддръжка. Хубаво е, че пазара ги принуждава ..... коп...ци са да. Вероятно от Самсунг и от куалком и шаоми и оппо е трябвало да ги попритиснат, за да си седнат на ленивите задници и да си поддържат Андройда


Иначе тлефоните са евтини и изглежда не лоши. Като го вземеш и с план и свалят още 200-300 кинта става за 400-500 лева....Публикацията е редактирана (18-03-21 10:28)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   18-03-21 10:40

Гугъл не може (да се разбира - няма как) да поддържа малоумно тежките скинове на Самсунг, Хуавей и другите с по 1234567890 модела с най-различен хардуер.
Сега да спорим кой кого какво е принудил ще е малко като историята за кокошката и яйцето [beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   18-03-21 12:36

Бачо Киро не може да вдене, че андроида за всяка марка и телефон, е като различна дистрибуция на линукс. Да, основата е една, ама всички останали модификации и подобрения, ъпдейти, поддръжка и т.н. си идва от разработчиците на съответната марка и е съобразена със съответния хардуер. Туй не е уиндоус, вуйче, а линукс...

Е малко четиво за Киро, да не се излага пак, като ламерко-то с камера2апи...
https://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)#DevelopmentПубликацията е редактирана (18-03-21 12:50)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   18-03-21 13:56

^Ами, не може...
Може, ама се прави ;-)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   18-03-21 14:41

Нито аз нито ламерко се е излагал.

Гугъл имат много кратък период на поддръжка. Съвсем скоро беше новината, че куалком ги натискат малко да удължат поддръжката на чипсетите.

А Самсунг и другите няма как да направят по-дълго поддръжка за някой телефон от времето през което Гугъл поддържа дадения чипсет.

Факта е, че това се удължава сега на 4 години.

А до преди година дори пикселите имаха по 2-3 години поддръжка......

Не виждам за какво е това безсмислено заяждане. Всъщност аз и спор не виждам.

Фактите са, че новите телефони от последните 14 месеца получават значително по-дълга поддръжка. Не само от Самсунг. Вероятно и други фирми за телефони ще си осигуряват максимално дълго клиентите.

Самсунг дори в евтиния клас ще го правят.....до преди година това не беше така. Тия евтини телефони получаваха по един ъпдейт и айде към кофата.....за това последното не са Гугъл виновни. Ама Гугъл имаха 100% вина за късата поддръжка на чипсетиПубликацията е редактирана (18-03-21 14:43)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   18-03-21 15:30

Наистина няма спор. Просто горното твърдение КАТЕГОРИЧНО не е вярно...


Google to Make Two Years of Security Updates Mandatory for OEMs
Oct 24, 2018

"...However, only a small chunk of devices receive timely security updates as several OEMs are unable to/don't roll out the patches for their hardware. Fragmented security has long been a problem on Android, where phone manufacturers will sometimes ignore products as they age or their use count dwindles. In a move that may finally help address the problem, Google has laid down new rules for OEMs which states a minimum amount of Android security updates they must offer..."

"The new contract is already in effect for some OEMs
The Verge managed to get a peek at the new contract, which states that an OEM must provide “at least four security updates” within one year of the phone’s launch, with specific terms laid out for the security year of its lifespan as well. At Google, I/O 2018 Google’s head of Android platform security David Kleidermacher stated that the company is working with OEMs to ensure that devices get updates. Until now, Google didn't force companies to update their smartphones with the latest security patches and expected OEMs to follow suit on their own.

The contract applies to any device launched after the 31st of January (about 100,000 activations). Starting from January 31st 2019, Google says that all models will require regular security updates. It’s unclear which OEMs have signed this new contract. If an OEM with a large market share disagrees with some of the terms, the contract may be rewritten.

Device OEMs receive the security patches a month before release but it is common to see devices unpatched for several months on end. To make matters worse, some OEMs have been caught in the past lying about their security."

Не е спор, просто пояснение за интересуващите се от истината.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   18-03-21 15:38

Продължавай да четеш, Кире:
https://www.xda-developers.com/google-qualcomm-4-android-os-updates/

От 2009та си играя с Андроид и флашвам и т.н., та малко повече ги разбирам нещата - еле па за камера2апи неадекватните изказвания на ламерко...
Първо си изясни какво представлява Андроид ОС-а, как работи един телефон с тази ОС, пък после реши по кого да плюеш - по Гугъл, или по производителите на чипсетите или на самите телефони, за това, че ъпдейтите са редки или малко(това, което наричате "поддръжка" с твоя приятел с камера2апи)...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-21 15:41

Спирането на поддръжка е мързелив начин да накараш потребителя да си купи ново изделие (не само телефон, мнго други) - без реално да има остра нужда и би си живял със старото, ако имаше поддръжка.

Мързеливият начин вече не работи по две причини:

1. натиск от регулатори и власти в защита на потребителите, но по-важно
2. фирите осъзнаха, че потребителят си купува ново изделие, ама не от тях - много често от конкуренцията. Отчасти оглеждайки се наоколо и виждайки други опции, отчасти като подсъзнателен 'протест' ("Тия ми спряха поддръжката, аз пък няма да им купя стоката" - подсъзнателната психология е мощен двигател на решения за покупка, макар често да бива И съзнателно)...

Сега, за да се предпазят главно от второто, фирмите почват да ухажват купувача с по-дълга поддръжка.

А за да го накарат да купи нов модел ПРЕДИ да е изтекла поддръжката на стария има достатъчно много трикове:
- "революционни" нововъведения, всъщност нищо ново, а гримирано старо
- "жизнено важни" нови функции (никому ненужни, но внушени с як маркетинг, че без тях не може)
- и други психологичеки игри като "да не съм по-назад от съседа" и дори простото (но винаги работещо) "новото си е ново" [smilie6]Публикацията е редактирана (18-03-21 15:43)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: ipolit   
Дата:   18-03-21 16:07

Едва ли на някого му пука за поддръжката. Тъй или иначе всичко що е с от Андроид 5.1 си работи нормално.
Project Treble имаше амбицията да отдели операционната система от специфичните за модела драйвъри и скинове и да позволи ъпдейт на всеки телефон навеки. Предполагам, че вече само аз го помня.
Какво е 4 години поддръжка - някой пуска секюрити пачове за ядрата, сякаш телефонът е сървър, който целия свят се опитва да събори.
Еднинствените хора, които се вълнуват от ъпдейти са разни манияци дето си слагат GCam, а тя реве за някакви версии на Андроида винаги.
Аз по едно време бях много мотивиран да сменям телефони, ромове, ланчъри обаче откак почнаха да ги правят с екрани над 6 инча, ме е гнус да ги пипам.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   18-03-21 17:51

@hotsnail>>>>>>>>>А Самсунг и другите няма как да направят по-дълго поддръжка за някой телефон от времето през което Гугъл поддържа дадения чипсет.<<<<<<<<


Могат разбира се но нямат никакъв интерес, нали трябва да върви търговията. Единственото за което може да си сигурен че ще получиш е "Ъпдейт" който да ти скапе и без това грохналия и не чак толкова грохнал телефон ))))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   18-03-21 18:17

абе хора от време на време гледам списъка със security проблеми.

https://cve.mitre.org/


Андройда както и всяка друга Ос си има редовно такива - списък .

Непрекъснато изпържват някой разни измамници. Телефоните са вектор по който това може да се случи.

За това искам моя телефон да има поне месечни обновявания. Ако няма по-добре да взема друг телефон.

А това да забърквам софтуери ... ми не е добра идея за телефона който ползвам всеки ден. Новите телефони имат security устройства. Те разчитат, че телефона е сравнително заключен т.е. bootloader, разни опции за разработчици и т.н. Тия неща като ги отключиш и отваряш още врати за разни калпазнаски софтуери. Това да си вземеш от някъде си произволно приложения, които не са ясно какви са.... не рядко в официални приложения вмъкват разни неприятни неща... а нещо дето си свалил от нейде... гаранция има купчина щуротии. Всякакви тийнове са се упражнявали, да слагат exploit-и. А да не говорим, че сега и разни чички така се издържат - изпържват те и искат откуп.....

Така стават и за компютър рaзните проблеми - боднал флашака от улицата.. тя имала stuxnet и после иранската ядрена програма спряла....


Ако ще слагам софтуерчета от разни сайтове - отделен телефон на който си играя и там нямам поща, нямам фейсбук, фото-форум и каквото и да е свързано с мен.

За това и GCam....това си е покана да ти изпразнят банкирането.....


а и не разбирам какво се закопавате с щуротии. ето какво пише в статията дето ми пускате дами обясните какви са яки гугъл

3 years ago, Google announced Project Treble....That has limited the length of support that Qualcomm can provide for its SoCs


Това е. Гугъл са прецакали поддръжката на чипсети .....Публикацията е редактирана (18-03-21 18:26)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   18-03-21 18:28

Е като ти е отключен буутлодъра, кво? Пак не можеш да направиш нищо с телефона, ако не можеш да му отключиш екрана. Леко е криптиран. Всъщност има начини, ама телефона трябва да е откраднат. В тоя случай имаш дни да си смениш пароли и све, докато някой евентулно успее да влезе в телефона, без да затрие информацията.
По въпроса със зловредните приложения - там е до задапаратно устройство - от поне 20 години не ползвам антивирусна на личния комп и вирус не съм хващал - въпрос на акъл и култура. И ковида не съм, пак без да съм се облякъл в скафандър. Пък ползвам хакнати работи понякога...
Като те друса толкова параноята и те е страх китайската армия да не те забремени - спираш интернета и комуникираш само с бабите пред блока. От разстояние, в скафандър и обилно полят с дезинфектант...

Четеш като попа евангелието - както ти е угодно - требъла идеята му беше да има поддръжка и ъпдейти, колкото и да не им се иска на производителите на телефони. Е това усложни работата на производителите на чипове. Гугъл се бори срещу това, в което ти ги обвиняваш, ама като си сложил сони очилата, толкова и вникваш в написаното...Публикацията е редактирана (18-03-21 18:31)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   18-03-21 23:08

Какво Сони те погна сега. Какви китайци..... има прости факти. С камерите има проблем. С обновяванията има проблем.

Въртете го както искате. За мен гугъл са се провалили в тези две области.

Пускаш ми статия, която го казва в прав текст в първия параграф. После увъртат няколко страници.....това е като да кажеш на шефа, че ще свършиш нещо до довечера. А някъде след три седмици да каканижеш две страници оправдания....ми хайде на екскурзия до бюрото по труда.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   19-03-21 06:39

Само ще кажа, че ако не беше требъла, секюрити ъпдейти щеше да получаваш в зависимост от това в кой крачол му е на производителя на телефона.Публикацията е редактирана (19-03-21 07:12)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   19-03-21 09:42

Добре. Съгласен съм. Хайде да не спорим за глупости


хуавей изкараха готин сгъваем телефон

Определено е по-добър от миналия им модел и по-добре от самсунга
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-03-21 09:56

Добро Петъчно Утро, нека бъдем позитивни или най-малкото боди-позитивни каквото и да значи тази дума [smilie5]

Интересни клюки от Asus :

Задават се три "компактни" модела с флагмански Snap 888 хардуер и по неясни или не чак толкова неясни причини кръстени на явно популярни в средите на Asus алкохолни напитки ))


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0319/bb/df1f4dd27055c39abbe4b883f6647dbb.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   19-03-21 10:02

Google лийкнаха Asus Zenphone 8 Flip

Това е телефона със странна камера, дето се обръща напред с моторчета....Публикацията е редактирана (19-03-21 10:03)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: abozhilov   
Дата:   19-03-21 10:46

Ейййй, тоя Asus ROG Phone 5 тамъън му се зарадвах много и той взе че пропадна. Егати калпаво сглобения телефон Jerry го уби безмилостно без усилия...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-03-21 11:03

@abozhilov>>>>>>Jerry го уби безмилостно без усилия... <<<<<

Джери Изкормвача убива всичко [smilie18]

Все пак не взимаш телефон който да се опитваш да го направиш сгъваем, а да си го ползваш и пазиш съвсем човешки )) RoG Phone 5 N1 тази година като функционалност [smilie24]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: ipolit   
Дата:   19-03-21 14:04

Готин сгъваем телефон е тоя, на Хуауей си е обикновен кютюк с намачкан целофан за екран.


https://i.ytimg.com/vi/EL8lV2PtXXA/maxresdefault.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=jn5JWVOShq4


 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   19-03-21 14:22

Разгънеш 2 пъти на плажа, да видиш как се движи биткойна, и повече не се прибира :)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: ipolit   
Дата:   19-03-21 14:26

Като си го купиш, няма да ти остане бюджет за плаж. То е сметнато.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   19-03-21 15:10

Някой виждал ли е телефон със странично разположени обективи - така че оста на обектива да е в плоскостта на телефона? Не открих нищо с кратко търсене.

Такава конфигурация позволява да се използват по-големи обективи - с диаметър на лещите към 10 мм, с по-голяма дължина, а заради по-дългия оптичен път може да се избегнат загуби и шумове (заради използваните огледала/призми в телефона).

Разбира се, заради дисплея, който телефонистът трябва да наблюдава по време на снимане, това е възможно само при някаква сгъваема конструкция, подобна на сгъваемите Huawei Mate X2 и Galaxy Z Fold2, при разполагане на обективите в най-дебелата част на Z Fold2.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Zdram   
Дата:   19-03-21 16:12

Nokia N90 беше с такъв дизайн.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   19-03-21 16:19

[smilie24]
Благодаря за информацията.

Явно съм пропуснал 3-4 петилетки от развитието на телефоните [smile].

Идеята ми дойде заради новите сгъваеми телефони с дисплеи върху всички възможни повърхности.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: philip   
Дата:   19-03-21 17:01

petervassilev: "Някой виждал ли е телефон със странично разположени обективи - така че оста на обектива да е в плоскостта на телефона?"

- Чудил съм защо производителите не предлагат подобни, така би ми било по-удобно за "street".

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   19-03-21 19:17

Китайската армия вече ще вижда и какво сънувате, за по-лесно забременяване и теглене на сметките.
Лошото, е че не бих дал предполагаеми поне 2 бона, за да стана репродуктивно способен, колкото и да ми се иска... Ама пък от друга страна, може директно да ми го купят от сметката, през сегашния телефон от мечо пух...

GN2
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   20-03-21 15:38

" - Чудил съм защо производителите не предлагат подобни, така би ми било по-удобно за "street". "

Според мен само някакви подобни маркетингови съображения могат да накарат някой от производителите да експериментира и да позиционира по този начин обективите.

Най-грубо, качеството на изображението зависи от R на квадрат (R = радиус на лещите). Следователно страничното позициониране дава възможност да се използват много по-големи и качествени обективи. Но ако някой производител направи това от маркетингови съображения (реклама за "street" възможности на телефона), най-вероятно ще се използва съществуващ серийно произвеждан обектив от традиционно позиционираните (перпендикулярно на дисплея).

А причината да не се търсят решения за по-добри обективи навярно е точно тази: вече години наред, хората (може би 99%) са предоволни от снимките и видеото на телефоните и предпочитат да дадат хиляди за телефон, вместо за фотоапарат. Т.е., производителите не се опитват да променят точно тази нескъпа хардуерна част на телефона (обектива), а и физическите ограничения и търсенето на тънки телефони им пречат да експериментират с нови оптични системи.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   20-03-21 16:09

Малко по-дебел телефон за хубав сензор и перископ ще свърши работа. Ако си спомняте сапунерките, там имаше много плоски модели на които не им стърчеше обектива. Пак си имаха зум и всичко. Просто трябва перископ и на дадено място телефона да в по-дебвл от 1см.

Оппо дори направиха перископа да е с променлива дължина със скрит в телефона мотор.

телефоните сега са дебели около 8мм от които 2мм са взети от екрана, 1мм от платка, 1мм от гърба. То в останалите 4-5мм каква камера да направят?

Ако телефона в единия край е 14-15мм с перископ може спокойно челната леща да е 1 инч и да има вградена капачака. Да прави оптиката завой вътре или дори два завоя и да проектира образа в сензор около 1 инч. Така ще има доста добра картинка. Подобно на RX100 камера

Ама трябва да направят примерно горния край на телефона да е дебел 15мм.

Това може и да се направи сравнително добре естетически.

От сегашните Сони и Самсунг имат потенциал да го направят.


Нокиите правиха щуротии ама тогава не трябваше целия телефон да е екран. Сега няма как камерата да е напреки, щото ще пречи на екрана.

По-скоро важното е, че фото ентусиастите не сме май приоритет на Самсунг, Епъл и Хуавей. Те слагат камери и се надхвърлят, но се целят в масовите потребители. Камера модулите са в общи линии еднакви споделят се в много модели

А сега нали уж чакаме чудните камери на P50 с 1 инч сензор.....може пък да са намерили по-добро решениеПубликацията е редактирана (20-03-21 16:20)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   21-03-21 11:35

"Добър" ден макар че като гледам времето навън Добър е доста разтегливо понятие,
същото като добър камерафон наподследък ))))

Отново Мед и Масло по китайски, лично аз не очаквам нищо различно от омазани камери и снимки,
както e "тренда" в последно време

Vivo X60 идва с Exynos 1080 и с Pixel Shift технология каквото и да значи тази засукана дума ))

http://images.vfl.ru/ii/1616319226/64d2b74c/33757890_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-03-21 10:57

Тизър и кейс на P50

http://images.vfl.ru/ii/1616402661/898ca347/33769046_m.jpg...по-интересното е това схематично изображение което показва Два "котлона" с по Две камери, тоест имаме Quad камера

http://images.vfl.ru/ii/1616403038/d096feb9/33769155_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-03-21 00:58

Интересен е тоя хуавей. Ако има капачки за обективите ще им ръкопляскам.

OnePlus 9 Hasselblad се оказа в общи линии средна работа с камерата. Иначе е хубав телефон. Ама само широката камера е малко по-готина от средното. Главната е по-зле. А телефотото е от времето на s8 plus. Това по е от видео ревютата....ще видим дали някой ще намери ползата от логото на хаселблад. Изглежда доста далеко от ултритеПубликацията е редактирана (24-03-21 00:59)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-03-21 07:45

OnePlus 9 Pro промо снимки, естествено в мини-ми размер за да не лъсне отрано грозната "Хасселблад" Истина. Накратко вятър и мъгла по китайски, дори в този вид си личи телефонното качество на снимките. [smilie3]

https://i114.fastpic.ru/big/2021/0324/ee/_93d5e5600ce23dd71672f6c2a9e7c3ee.jpeg
https://i114.fastpic.ru/big/2021/0324/56/_d910fd8a8882bb76033e5a085ff46456.jpeg
https://i114.fastpic.ru/big/2021/0324/44/_a124986a95a24de940d8cb2e9f0d1244.jpeg
Публикацията е редактирана (24-03-21 07:45)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   24-03-21 08:06

Май в близкте 10 години няма да има никаква промяна в тия смартфон камери.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-03-21 09:42

Последните Чаййомита със 108mp камери Mi Note 9 Pro, Mi10, Mi10 Ultra(50mp), Mi11 и т.н. се справят най-добре от всички китайци, че и корейци.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-03-21 09:59

"Камерафона на Годината" Mi11 Ultra ще бъде представен на 29 март, очаква се и Глобална версия.

Тизър потвърждава 50mp 1/1.12" Isocell GN2 by Samsung


Размери и тегло на Mi11 Ultra / Pro версиитеMi11 Ultra ултра камерата - мощна и страховита, дано не само на картинка )))
Публикацията е редактирана (24-03-21 10:00)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-03-21 15:46

Китаеца изглежда супер. Дано са по-консервативни със перископа. На с20 утре беше идеален 4х с голям 48мп сензор. От такъв сензор можеш спокойно да направиш още 2х и да имаш 12мп т.е. до към 8-10х нещата биха могли да са супер.

Малко ме притеснява това голямо плоско стъкло. На с20 ултра имам един куп драскотини вече. Много се маже и от пипане с пръсти. Остава мазнина. Ще е хубаво да помислят нещо....


По-горе точно такъв дизайн си представях - горния край на телефона да е по-дебел. Не ъгъла а през цялата ширина.Публикацията е редактирана (24-03-21 15:48)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   24-03-21 16:39

"... На с20 ултра имам един куп драскотини вече. Много се маже и от пипане с пръсти. Остава мазнина. Ще е хубаво да помислят нещо...."

Слагаме сенник за 30-на лева и намаляваме риска от надраскване, а снимките стават още по-хубави.

Разбира се, както си знаем, ще е необходима и фотографска чанта или раница за телефона и аксесоарите. [smile]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   24-03-21 18:58

Кире и на сонито ако бараш обектива се маже - физика бате. Аз лично, като дърпам телефона от джоба да снимам професионално, хващам го, издърпвам леко и отвънка разтърквам лещите с джоба, за да няма лой. За драскотините - качество брат - досега такова явление не съм забелязвал при китайците(там е важно армията винаги да има зорко изображение, за успешно зачатие). Ако го носиш с ключовете в дамската чанта - пак се запитай как си носиш обективите.
За въпросния телефон, чакам да видя дали ще е с това недоразумение "заоблен екран" и килата пари и взимам решение. Подозирам че ще мина на компромис със смотана широка и хубава основна камера, но задължително плебейски плосък екран.
Саше, хухавейте имат ли запис на разговор, че туй ми е важно на мене?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   24-03-21 19:35

> За въпросния телефон, чакам да видя дали ще е с това
> недоразумение "заоблен екран" ...

Какъв ти е проблема със заобления екран, често го споменаваш? [smilie11]

(Освен дето винаги пада точно със заобленото върху мозайката и там са повечето грозни следи, в моя опит с 3 заоблени Самсунг-а [smilie2] )
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-03-21 21:53

>>>>>>Саше, хухавейте имат ли запис на разговор, че туй ми е важно на мене?<<<<<<<
На EMUI 10.1 могат фабрично, на EMUI 11 (P40 / Pro ) се инсталира приложение.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   25-03-21 06:15

Саше, мерси.
Владо - като почнеш от неудобния/несигурен захват и стигнеш до инцидентни докосвания, особено като си го хванал за снимане, единствения "плюс" на заоблените, е че телефона (само) изглежда по-тънък от колкото е.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: mmjm   
Дата:   25-03-21 08:32

"Някой виждал ли е телефон със странично разположени обективи - така че оста на обектива да е в плоскостта на телефона?"

Nokia N90, Nokia N93...


https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51JY61P4NTL._AC_.jpg Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   25-03-21 13:34

> "...като почнеш от неудобния/несигурен захват и стигнеш до инцидентни докосвания..."

На мен захватът не ми е неудобен, но инцидентните 'команди' много дразнеха. Елиминирах ги с подходящ калъф (след като изхвърлих 2-3 безполезни калъфа). Сега няма нежелани включвания, но... калъфът (уж за това проектиран и подсилен) изобщо не помага от удари точно там, където боли [smilie2]Публикацията е редактирана (25-03-21 13:35)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   25-03-21 15:16

Калъфа е все едно да си карам колата с брезента отгоре. 20лв набих за нилкин със същата цел и не го ползвам, защото ме дразни. Телефони не изпускам иначе.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   25-03-21 15:45

Китайската армия вече ще ни зачева по-лесно...

https://m.gsmarena.com/xiaomi_to_equip_the_new_mi_mix_with_a_liquid_lens-news-48369.php
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: abozhilov   
Дата:   25-03-21 17:46

При Huawei Mate 20 с днешния EMUI 11 оригиналния записъ на разговори, който си бях инсталирал се запази и работи страхотно.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   25-03-21 23:45

какво дъвчете кривите екрани? Самсунг нямат криви екрани.... свърши се. С20 има малко декративно стъкло криво, но то дори не е екран. Калъфа го прави плосък. А по-ниския клас като S20 FE си е просто плосък екран от край до край.

Тия кривите им мина модата.


Ей го новото творение на китайската разведка и то не е с крив екран.... 1/1.3"

Vivo X60 Pro Plus Gimbal Minus Ultra Mega Mini Nord South East West Zeiss T* Sonnar Biogon Planar ....

Видеото е платена реклама.

ПП дори на новия му телефон за ревю се виждат малки драскотини по джама на камерата.......Публикацията е редактирана (25-03-21 23:51)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   26-03-21 08:05

@hotsnail>>>>>>>>Gimbal minus<<<<<<<<<<<<<

Хубаво че има Гимбал OIS и голям сензор, но надали снимките на Виво-то ще станат по-добри и по-малко "пластмасови" ))

Митичните Течни Лещи дойдоха първи в Чаййоми Mix 4 освен ако Huawei не ги изненадат коварно на 29 март.
Нищо не съм чувал за Течни Лещи при Фотокамерите, а Вие ?Samsung проявява желание да произвежда Kirin 9000L (low power) по 5nm процес.
Как това ще стане без одобрението на американците не ми е ясно.

Публикацията е редактирана (26-03-21 08:40)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   26-03-21 09:01

Huawei затънаха с техния Harmony ОС. Уж щеше да е готов преди 2 години. А още не могат да го пуснат за демо версия. Нови телефони най-рано Май. Официално са отложили от предното отлагане за Април. Ама може и за Декември.....

За камерите няма да видиш много големи инновации. Няма кинти. То и при сензорите и при оптиката нещата се развиват в други сегменти. Камери има в колите, в медицината, в телефоните и там са кинтите
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   26-03-21 09:13

@notsnail >>>>>>Huawei затънаха с техния Harmony ОС<<<<<<<

С години назад ги върнаха американците и "националните им интереси", които неясно(ясно) защо се разпростират по целия свят.
Да се молим братушките рашки да държат фронта с ядрените ракети, че инак все сме загазили )))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: abozhilov   
Дата:   26-03-21 10:26

Между другото какво мислите за One Plus 9 Pro? Като изключим брандираната, не дотам свръх-мега добра камера аз см,ятам, че е дин никак не лош телефон, особено ако човек може да го докопа на прилична цена през оператор примерно. А за самата камера има сравнение с на S21 Ultra и не е коой знае колко по-зле.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   26-03-21 11:23

@abozhilov>>>>>>ако човек може да го докопа на прилична цена <<<<<<<<

Основно зависи от парите за които може да го вземеш.
Хардуера при тепефоните практически е един и същ.

Защо не видиш и RoG Phone 5 ? Там имаш 3.5mm жак, Стерео колонки и прехваления Audio DAC, който не мога да отрека се усеща и върши работа. В OP9 няма подръжка на Български от кутишката, слага се More Locale 2
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   26-03-21 11:25

RoG е кекав - има сериоен проблем с конструкцията и може много лесно да се огъне на две...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   26-03-21 11:32

>>>>>>и може много лесно да се огъне на две...<<<<<<<<

Да бе, само ще седна да сгъвам или сядам върху телефон за от 1.6к.
Остави вицовете на Джери Изкормвача [smilie5]
Съгласен че може да не е от най-здравите, но е стандартно здрав за нормална всекидневна употреба [smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   26-03-21 11:37

минал покрай стандартно здравите...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   26-03-21 11:42

Епик Фейл ))
Бих го взел въпреки всичко.
Нямам чак такива наклонности да тествам телефона.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   26-03-21 13:57

@abozhilov>>>>>>Между другото какво мислите за One Plus 9 Pro? Като изключим брандираната, не дотам свръх-мега добра камера аз см,ятам, че е дин никак не лош телефон, особено ако човек може да го докопа на прилична цена през оператор примерно. А за самата камера има сравнение с на S21 Ultra и не е коой знае колко по-зле. <<<<<<<<

Теленор вече предлагат официално марката. Дано дойде и този, да видим каква цена ще му изпраскат.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   26-03-21 15:05

хахах и iPad-ите били така като ROG.... ми моите айпади живеят по 4-5 години. Последния го върнах и взех нов. Не за друго ама какво да правя с айпад на 4 години......

Иначе стъклото отзад не ме кефи че се чупи лесно. Не защото ще го огъвам, което е epic глупост. А защото може да падне. Самсунга няма ядове с падане в повечето случаи и ноте 8 и с20 са падали - не на плочки и не от 2 метра, но от масата или кревата на ламината.....

ПП Денс имах огромен ъпдейт на софтуера от самсунг Има едно приложение вградено сега FREE. То замести май Bixby. Ама е доста добро. От около месец на него чета новини. Някак доста добре ги приоритизира за мен. ОТварям и за 10-15 секунди излизат смислените неща за БГ.Чудя се как да му добавя и втори език.Публикацията е редактирана (26-03-21 15:08)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 10:18

Live stream на представянето на Mi11 Ultra / Pro от 14.30ч
Лийк за цените от 1420лв за базовата 8Gb/256Gb версия - трудно ми е да го повярвам,
ще ми се да вярвам, но ще видим. При всички положения това вероятно е цената за Китай, глобалната версия ще е минимум с 30% отгоре
Публикацията е редактирана (29-03-21 15:04)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: abozhilov   
Дата:   29-03-21 12:32

Тая цена със сигурност е за Китай. При нас под 2000лв. няма да е. Със сигурност. То и обикновения Ми 11 трябваше да е около 1000лв. ама греда - 1.6к. Много дебилно ценообразуване, но кво да правим.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 13:33

Така е , за Европа и БГ цената ще е минимум с 30% отгоре.
Общо взето от целия Топуз отзад ще става само едната 50mp камера by Samsung. Смешната 8mp 120х зуум камера е колкото да запушат дупката, реално неподходяща за снимки.

IMX689 (1/1,43") в OnePlus 9 vs ISOCELL GN2 (1/1,12") в Mi11 Ultra
Публикацията е редактирана (29-03-21 13:33)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   29-03-21 14:44

Какво значение има дали ще е 1420 1720 2000лв като пак ще снима замазано [smilie18] [smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 15:08

^^^ Най-малкото ще си се прецакал значително по-малко, пък ако си реши да набуташ 2.5к за телефон с напразната надежда че ще снима като истинска фотокамера грешката си е твоя.Аз не бих направил това ))

Дотук основната разлика е в липсата на 120х зуум в Про версията,
което си е добра новина. Големия Isocell GN2 е и в двата PRO / Ultra модела.

Подробности и официални рендери на Mi11 Pro / Ultra
Не се оказах прав за 120х Зуума, което не бива да се възприема като някаква трагедия и да се подигравате на човека )) 8mp сензорче било в 50x зуума на Про версията.

Ултрата предлага два 48mp IMX 586 за Широкото и Теле камерите и двете с OIS, наличен втори малък дисплей на гърба. Про версията е интересна само с едната си 50mp GN2 камера, останалите са някакви 13mp / 8мп "тапички".

Инфо 1
Инфо 2

Публикацията е редактирана (29-03-21 17:16)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 17:20

Mi11 Pro / Ultra на живо

Публикацията е редактирана (29-03-21 17:21)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   29-03-21 17:39

и ако бяха взели дизайна от Самсунг или Оппо, за да слеят камерата с тялото на телфона, щеше да е номер едно ултрата. Белия вариант седи грозно бая......сивия седи все едно е счупен...и на черно горе долу се ядва... ама защо не са го разширили до краищата те си знаят.

Дано Оппо и Самсунг в следващите модели направят подобна широка секция на камерите слята с тялото на телефона......


На моята S20 ултра тоя ръб на камерата единствено събира боклук и иска чистене.......на новата s21 изглежда по-добре... ама на Оппо или на a52 изглежда най-добре измислено

ПП За хора като мен дето не щат' китайски разузнавач да им е баджанак, ще чакаме S22 Ultra, щото май няма да има Note 21 заради липса на части ....Публикацията е редактирана (29-03-21 17:46)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   29-03-21 17:49

^ Дизайна е правен от инженери (да наместят чарколяците вътре), без особена мисъл за ергономия (интуитивно удобство за работа) и още по-малко мисъл за естетика (очевАдно грозен вид)...

Досвидяло им се е да дадат някой лев на сериозен професионален дизайнер от някое италианско, скандинавско или поне британско студио дето прави промишления дизайн на големите фирми (за всичко, не само телефони). Резултата е - "на харизан кон не броим зъбите". Милионите хора, пазаруващи по цена, ще получат точно каквото търсят.

И всички били доволни и щастливи [smilie25]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   29-03-21 18:09

Интересното е, че май точно тия китайци издържат разни дизайнерски бюра, разни фирми дето правят иновативни камери и софтуери. Правят се супер много кинти от телефони от 5-6 марки и им трябва нещо да ги отличава.

Ако се сетят, че едно лого на дизайнерска агенция ще им продаде няколко процента повече, ще се хвалят догодина как са шибнали 100 милиона в дизайн. Само трябва да е някакво пошло име като Джуджаро.

Всъщност Самсунг си партнираха с някаква дизайн агенция в САЩ за S20 и имаше специални телефони и часовници с цветове на модното студио - Thom Browne


https://img.global.news.samsung.com/global/wp-content/uploads/2020/02/Press-Thumbnail-1000x563-Galax

ПП Абе Сони и LG спряха ли телефоните? Какво стана? Къде е Xperia 1m3? Къде е телефона с навиващ се дисплей? Сонито щеше да има перископ уж тази година, може би дори едричък сензор.....за Китайско телефонче с отворен код може би бих се навил.....на Xperia може да си слагаш AOSP... въпреки че не е ясно по различнит ему чипове какви шпионски сладурщини са сложили баджовците ......Публикацията е редактирана (29-03-21 18:54)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 19:39

Тихомълком беше представен и Mi11i - аналог на Mi11, но с плосък Amoled дисплей, Audio Zoom и цена 649EU за Европа.

Mi11i teaser

http://images.vfl.ru/ii/1617035870/f4b297b2/33869782_m.jpg
Mi111 Ultra hands on

http://images.vfl.ru/ii/1617035937/2bb6ef69/33869794_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   29-03-21 20:30

Какво говорите бе хора, как грозно? Аз ли само си гледам телефона отпред, а не отзад? Само на мен ли грам не ми дреме как ми изглежда модула на камерата? А това, че са сложили цял ДИСПЛЕЙ на гърба не оправдава ли модула? Най-големите сензори в телефон, перископ, дисплей, dToF... и се мрънка. Това просто е несериозно. Керамичен телефон с брутални функции, мачкащ фотоапарати... мале мале, как бързо съдите. [smilie8] Мислех, че поне тук се радваме на прогреса на компаниите, а не търсиме какво да не харесаме.

Това бижу е показно как се прави Прекалено добър телефон. Шапка им свалям, аз съм смаян.Публикацията е редактирана (29-03-21 22:44)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   29-03-21 20:48

vga, [smilie24]

И на мен ми харесва. Опита ми 8 години с Нокия 808 (с подобен правоъгълен израстък) вероятно помага за харесването.
... носталгия!

Относно; "... като пак ще снима замазано..." - не ,не вярвам да снима изобщо замазано, ако снимаш в RAW. Свиква се и качеството е неочаквано ( за мен) добро. [smilie24]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 21:02

@vga>>>>>>>>А това, че са сложили цял ДИСПЛЕЙ на гърба не оправдава ли модула? Най-големите сензори в телефон, перископ, дисплей, dToF<<<<<<

Дисплея в камера блока е стара идея реализирана в Meizu 7 Pro преди 3-4 години, а от купищата камери на гърба само едната Основна да става за нещо. Не искам да съм песимист, но досега камерафон с две еднакво добре снимащи камери съм видял само в P40 Pro.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   29-03-21 22:42

Сашо, да ти кажа, ти си си песимист. :)Публикацията е редактирана (29-03-21 22:44)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   29-03-21 23:36

Не, Реалист [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   30-03-21 01:11

За дизайна само ми беше думата. Нищо от другите функции и спецификации не съм коментирал (нито съм чел) - дай Боже да са добри. Но дизайна... [smilie8]

1. Не е въпрос само как ми изглежда погледнато откъм дисплея. Дори не е и въпрос как изглежда на останалите хора от другата страна. Има значение как се държи в ръка, как влиза в джоб (особено важно!), как е балансирано теглото и пр. Както и общата естетика откъдето и да го погледнеш - 'линията' му казват едни, други - 'стил'...

2. Като ще има такава гърбица - от какъв зор се прави целият останал телефон тънък?[smilie11] Щото другите телефони ги правят тънки? (И собствените ни други модели също)?

Какво пречи да е еднакво 'дебел' (само един пръст, вместо да е цигарена хартия) - и да има куп място за обективи, перископи, за по-голяма батерия (!) и говорител(и) за по-добър звук? Не беше отдавна когато всички телефони бяха по-дебели и пак влизаха в дънки и ризи...

Ама никой не е помислил за ползата от няколко милиметра по цялата площ. Дай да си го правим тънък по модата (че и с чаркове от другите модели сигурно) и да му ковнем един израстък - за по-грозно...
= = = = = =

Признавам, че ненужно задълбах - има и по-важни работи от грозотията и ергономията на някакъв китайски телефон, който без друго не заглеждам да си купувам. Можех да кажа, че ми е през шмайзера (или нищо да не кажа), ама някой спомена дизайн и ме стартира.

Пардон [smilie8]
[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   30-03-21 07:22

Все едно наистина на кой му харесва, като усещане ще е като всеки друг телефон от съшия тип, самсуняшката ултра примерно. А иначе се прави по-тънък, защото може и защото като сложиш калъфче да го пази става равен. За кеф на окото вечер си махаш какъфчето вкъщи :)))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   30-03-21 08:01

Ми... Само ще отбележа, че и в тази серия няма телефон като за мене, колкото и да ми се искаше.
Само ултрата важи като комбо от камери, ама засукания дисплей и цената ме губят. А калъфите са за хора, които не заслужават стъклен телефон.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 09:35

@stukloplast>>>>>>>Само ултрата важи като комбо от камери<<<<<<<

Нищо подобно, освен едната 50mp камера другите са за "опцията".
Има някакви снимки из форумите, трагични, няма смисъл дори да ги репоствам.
Чаййоми си е Чаййоми, за това му казват Чаййоми [smilie5]
Ако е до Чаййоми бих си взел Mi10 Ultra или Mi11i

Утре ще представят Mi Mix 4 с Течните Лещи, a за сега Mi11 Ultra / Pro ънбокс

Видео 1
Видео 2
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   30-03-21 09:48

Хахаха скептицизмът ти е заразителен, ако се върнем назад в темата няма модел, към който да си подходил с желание и кеф :)) А дали е реализъм - ами от една страна, с този феноменален дисплей, смятам че няма да има устройство с по-добре изглеждащи снимки в джоба. Но пък като купуваш такъв overkill телефон надали го правиш, за да не ги разглеждаш на голям екран или хартия. Според мен реалните снимки ще са фантастични така или иначе, това е кажи речи 1 инч сензор. Никон цяла безогледална серия пуснаха с такъв едно време :)) Чух, че и софтуерният екип е сериозно увеличен и финансиран, така че нека дойде насам, да поснимаме лично като Бони, пък да преценим. Аз ще се изкефя много, ако са вдигнали летвата там където се очаква.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 10:13

>>>>>>с този феноменален дисплей<<<<<<<

Божичко......чак феноменален [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Тия дисплеи и "камери" всяка година са все по-"ТОП", по-"Феноменални", къртят всякакви фейкови DxO класациЙ и все така зеленеят, розовеят, шимват, а камерите са мазньочи като от 2005г насам [smilie25]

Да бъдем реалисти, пессимисти, скептици, критици ама от години китайците си прибират дължимото, без нищо пробивно като развитие. То няма и никакъв смисъл,потребителя кльопа всичко на което пише 4к, HD, 120х Space Ultra Mega Zoom. Дори горе в линка, детето е пробвало и сравнило Зуумовете на Mi10 и Mi11 U, за какво му е да пробва Основната "едвам" 50mp камерка ?

Телефон над 1к е Чиста Глупост, просто не си заслужава функциите и качеството. Искаш камерафон - изчакай още малко и си вземи P40 Pro, Mi10 Ultra, че дори и Mi Note 9 Pro е чудесен откъм камера.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   30-03-21 10:51

Чудно ми е,дали след 10 години камерите на смартфоните,ще бъдат боза,както са сега в момента. [smilie18] [smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 10:52

Ревю на Mi11 Ultra и от 4-мин сравнение камери с Mate 40 Pro, S21 Ultra - език опростен китайски, оправяйте се ))

Измолих една снимка от Основната камера на Mi11 Ultra.
Няма още читав EXIF защото софта е тестов. Доста добре ми се вижда, направо перфе за тия условия.
Линка долу е Фулл

http://images.vfl.ru/ii/1617093416/c31d547c/33875787.jpg
Публикацията е редактирана (30-03-21 11:40)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   30-03-21 12:29

Добре е.
Няма го шарпенето, характерно И за "... някакъв корейски телефон..." [smilie3]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   30-03-21 12:32

@hotsnail>>>>>>ПП Денс имах огромен ъпдейт на софтуера от самсунг Има едно приложение вградено сега FREE. То замести май Bixby. Ама е доста добро. От около месец на него чета новини. Някак доста добре ги приоритизира за мен. ОТварям и за 10-15 секунди излизат смислените неща за БГ. <<<<<<<<

Това е бившето Google Feed (представено в пикселите декември 2016),от една две години вече се казва Discover. Самсунг пак са открили топлата вода с една петилетка закъснение...


>>>>>>Чудя се как да му добавя и втори език<<<<<<<< Може да погледнеш това приложение , доста добра работа върши, препоръчвам го.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 15:09

Mix Fold Live stream Invent

Тизър

Публикацията е редактирана (30-03-21 15:23)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   30-03-21 15:47

Като за книжка е с доста добра цена, която пак не бих платил [smilie25]
Ще чакам повече подробности и снимки от течната леща...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: compur   
Дата:   30-03-21 16:30

А с каква апликация снимате - стандартната, която идва с телефона или добавяте нещо?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   30-03-21 18:33

В зависимост от телефона - ако поддържа роу - стандартната. Ако не - правиш модификации за да може, ако е възможно, да разрешиш камера2апи и ползваш външна програма за снимки, за да можеш да снимаш в роу. С джипег е безсмислено да се занимаваш, независимо от телефона или фотоапарата.
Това ако търсиш качество. Ако снимаш за спомен и търсиш качество, другите ще кажат...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 20:24

Mix Fold спекове и подробности

Линк 1
Линк 2
Hands on 1
Hands on 2


http://images.vfl.ru/ii/1617124968/267d13e4/33883490_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   30-03-21 20:31

Стъклпласт то какво да изкараш от роу на телефон? Какво качество като тия сензори имат 7-8 стопа динамичен обхват т.е. със зор jpeg ... целия пиниз е да прави HDR, да прави много кадри за нощни снимки и т.н. Тогава става поне за снимки за спомен.

Иначе трябва да дириш сцени на сянка, слънцето да ти е в гърба ии нещо подобно за да вади РОУ и то какъв 8 битов роу... сигурно има и някои с 10 бита роу.... Сега изкараха OnePlus - 12 битов РОУ ухаааа..... ми става горе долу.....ама...то като сапунерка на 20 години т.е. имах една минолта S404 и тя беше пионер с 12 битов РОУ ама май беше 2001-ва година.....

За това и единствената смислена апликация е тая дето ти е сложена в телефона.....другото е за някой дето си няма работа.....

ПП Май това е телефонното снимане. Снимки с малък динамичен обхват и много добре нагодени за РОУ т.е. нещо като Бресон от 50-те години ставаш ама през 2021 или снимки за спомен и откровена computational мазня.Публикацията е редактирана (30-03-21 20:37)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   30-03-21 21:05

S21 Ultra - ресайз от 108 на 12mp и нищо повече

http://images.vfl.ru/ii/1617107090/eefd008f/33879173.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1617190054/9d1ccb5c/33891493.jpg
Публикацията е редактирана (31-03-21 16:56)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   31-03-21 06:24

Кире, няма да давам примерни снимки, щото ми е писнало. Само ще отбележа, че не съм забелязал да се гърча в сенките. Ако ти е интересно - всичките снимки в профила ми са от най-различни телефони, обработени от роу файл. Тая с млечния път ще я оправдая предварително за обработката, но трябваше да скрия петно от изгорели пиксели.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   31-03-21 11:23

Най-нови клюки и най-вече скандали с менте-китайските брендове

Хасселблад в OnePlus 9 / Pro мит или реалност ))

http://images.vfl.ru/ii/1617179001/38c84509/33889074_m.jpgТизър vs Реалност от опитващите се да минат за "Премиум" Чаййоми.
Уви..... [smilie5]

http://images.vfl.ru/ii/1617178822/3779cad1/33889051_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: ipolit   
Дата:   31-03-21 12:59

Някой ползвал ли е телефон с Kai OS?
Днес съвсем се изнервих, че докато си обувах обувките си извадих телефона от джоба, щото не мога да седна с него и го забравих.
Та сега се чудя дали да не си взема Nokia 8000 4G. Важно ми е дали може да получава съобщения на фейсбук месинджър, щото много хора ми пишат на него.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   31-03-21 15:08

Само да не ти дойде на традиционен китайски...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   31-03-21 16:57

>>>>>>Само да не ти дойде на традиционен китайски... <<<<<

Може да му дойде и на "опростен" китайски, резултата ще е същия [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   31-03-21 18:34

Ми не знам, ама се отчаях. Ако скоро някой не предложи телефон като за мене - хубава основна(108цата съм доволен), широка с АФ и поне 12мп, и двете с роу + плосък екран, няма да мога да се отърва от сегашния на прилична цена и ще ми пропадне схемата да ползвам телефони за 1000+лв, които ми излизат по къде 400лв, за които няма да се притеснявам че "гугъл няма да ги поддържа 12 години" и че докато ме намери китайската армия да ме забремени срещу 200лв, ще го сменил пак [smilie21]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   31-03-21 20:47

Хубава новина :

HUAWEI ще може да ползва най-новата ARM9 архитектура и да продължи култовата мега-яка KIRIN серия процесори


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0331/b3/6f90d51cfe17cc3bd4601d4c9e5535b3.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   31-03-21 23:24

проблема на Хуавей не е, че не могат да измислят нови дизайни за чиповете си. Проблема е, че няма кой да ги произведе. В Китай най-яките чипове се 24nm т.е. чипове за управление на лампи, прахосмукачки и подобни неща.

Телефон с повече от 10nm май не се продава в момента. Флагшипите т.е. Qualcomm 888 са на 5nm.

Това какви измислици ще си нарисуват в Хуавейс 5 ядра със 17 ядра с 3ТБ РАМ и 10ГБ флаш....ще са само картинки. Няма кой да им ги направи тия чипове. Хуавей чипове не прави, както и Арм, както и NVidia и AMD. Те си мислят дизайни. В случая на хуавей от готови компоненти на Arm и ги дават на някой да ги произведе. Малко по-сложно от това да си поръчаш компютър в ардес. Фирмите дето произвеждат са 2 и половина да кажем - TSMC, Самсунг и толкова. Сега Интел ще инвестират 20-тина милиарда, за да влязат в играта с ниския клас чипове т.е. 7 и 10nm.....

А Самсунг примерно инвестират 120 милиарда във фабриките си от следващо поколение т.е. 3nm. TSMC правят подобни инвестиции......

Китай глобално ще изсипе сигурно няколко трилиона следващите 10-тина години, за да има възможност да произвежда модерни чипове. Примeрно крадат кадри от TSMC с безумни заплати....не става с чук и лопата.

бъдещите хуавейки ще са от самсунгски цеховеПубликацията е редактирана (01-04-21 01:09)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   01-04-21 10:55

>>>>>>Към момента не е известно дали Samsung е успяла да получи одобрение от американските власти<<<<<<<

На мен обаче ми е отдавна известно - отговора е Твърдо НЕ [smilie18]


Рендери на P50 Pro тоя път се надявам да са последни и близки до реалноста, колкото и да е страшна [smilie5]

360 видеоПубликацията е редактирана (01-04-21 10:56)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   01-04-21 11:13

Пише, че е концепция :)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   01-04-21 11:40

Ама пише, какво да ги правя.
Тия поне са максимално близко до действителността.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: ipolit   
Дата:   01-04-21 13:10

на тоя трябва да му слагаш сенник, че да не му се надере стъклото на обектива.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   01-04-21 13:52

както са казали дедите ни "септември ще бъде май". Хората пишат за Май дори по-към Юни.... ама защо го обсъждаме въобще. Тиража на P50 ще са 50-60 милиона телефона и вероятно няма и един да изнесат от Китай.......Новата XPeria, която още не са обявили сигурно ще продаде 2-3 пъти повече......шаоми ще ковнат сигурно 200-300 милиона броя с 11-ките....самсунгите подобни количества....Публикацията е редактирана (01-04-21 14:00)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   01-04-21 14:09

Ми май го реших аз - уан плюс 9ката ще грабна и туй ще да е...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: karan4o   
Дата:   01-04-21 14:22

С тия извити стъкла... аман... не се научиха, че това е тотал щета. Не ща да вземам повече извити глупости!!!
Дано от Самсунг да са го разбрали и в следващите поколения S също да има такива с нормален джам

200-300 милиона броя с 11-ките....самсунгите подобни количества....

Мислиш ли, че от топ моделите си продават такива бройки... мен лично ме съмнява, ама знам ли...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   01-04-21 14:30

общо марката имам в предвид. 11-ките на шаоми са 5-6 модела......ще има някакъв турбо лайт за 300 лева и ще има хипер ултра за 3 бона и другите на през 30% по средата

Самсунг също общо за марката. Сигурно А52 и А32 най-много ще се продават от новите... пък те продават и миналогодишните модели....

Продажбите на телефони са около милиард и половина общо на година
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   01-04-21 15:42

Имам чувството, че някой е напраскал милиард и половина еднакви заоблени кутийки (със заоблени стъкла, също) и ги дава на всички производители на телефони. Те пък си пробиват (за оригиналност) различни дупки за обективите и си лепят понякога лого или име (не винаги). Голямо разнообразие на дизайн - баси креативната индустрия! [smilie2]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: karan4o   
Дата:   01-04-21 16:35

Добрата новина е, че оттук нататък ще наблягат доста в развитието на камерите... добра новина за масовия потребител и лоша за компаниите, дет произвеждат фототехника... каквото и да си говорим доста ги боли тях. Наскоро някъде ми попадна нещо, че и фуджи са сдиплили вече. Само канон и сони все още могат да се похвалят със задържане на положението, но и при тях се отразява бавно и сигурно.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   01-04-21 16:40

@hotsnail>>>>>>>вероятно няма и един да изнесат от Китай<<<<<

Не се притеснявай, оЛеЛекса изнася и внася всичко )))
Той P50 Pro да излезе пък рано или късно ще стигне и нашия бряг......ако не заседне в Канала )))

Sony и те с Инвент за 14 април
Според слуховете Xperia 1 MKIII ще има 12mp Перископ, 12mp Широка и вече 64mp Основна камери.
ЦЕНИТЕ вече няма да ги коментирам, в нашите среди това е признак на много лошо възпитание и произход [smilie5]

https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0401/5f/3a8980a92f74f338ff6a9aa53fe34a5f.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   01-04-21 21:19

Mi11 Ultra ревю направо от Извора ))


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0401/c0/1e8479eb6988b3082b2d6906e7175ec0.jpeg
https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0401/a6/1d5674da801d981b8e6e6febbe4e5aa6.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   01-04-21 22:00

хубаво ми изглежда това шаоми. Малко прилича на Note 20. Мисля, че това е правилната комбинация камери - хубава нормална, перископ с голям сензор и 4-5х и широка камера. Малко пощенските марки дето са пуснали не е ясно..... Ама ми харесва.

ПП под хубаво имам предвид резултатите а не дизайнаПубликацията е редактирана (01-04-21 22:41)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   01-04-21 23:02

Представянето на P50 Pro е пренесено за юни.
Явно течните лещи не понасят добре студа и са топлолюбиви )))


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0401/96/3cb9f9591c5b38710e5fd5bfa900ac96.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   02-04-21 13:32

DxO Mark ревю на Mi11 Ultra

сензора е добър, но снимките от Основната камера са диво Прешарпени

http://images.vfl.ru/ii/1617358898/9a3c022f/33917129.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1617358931/64448005/33917133.jpg


Широката става

http://images.vfl.ru/ii/1617359647/e386fcde/33917305.jpg.и още мнoго снимки и сравнения с S21U, Oppo X3 Pro

https://m.weibo.cn/status/4620736998413029?
https://m.weibo.cn/status/4620897489783113?
https://m.weibo.cn/status/4620896247747093?
https://m.weibo.cn/status/4620892305359467?
https://m.weibo.cn/status/4620896247747093?
https://share.api.weibo.cn/share/213120203.html?weibo_id=4620868287989773
https://share.api.weibo.cn/share/213120357.html?weibo_id=4620802790000830
https://share.api.weibo.cn/share/213120855.html?weibo_id=4620528595501566
https://share.api.weibo.cn/share/213120920.html?weibo_id=4620414804820709
https://share.api.weibo.cn/share/213120930.html?weibo_id=4620512494356219
https://share.api.weibo.cn/share/213120935.html?weibo_id=4620519154910859
https://share.api.weibo.cn/share/213120938.html?weibo_id=4620523982818881
https://share.api.weibo.cn/share/213120964.html?weibo_id=4621411799531851Публикацията е редактирана (02-04-21 14:54)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   02-04-21 17:33

Хубаво е, че DxO си играят с разни ситуации и неща, но много грешки правят. Сравнявали са на места (етежерката) широката камера на s21 ултра с нормалната а Шаомито, което е меко казано подвеждащо.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   02-04-21 18:16

Не знам, ама аз пак ще се жалвам - май ще ми се наложи да остана с ноут 10 про-то и смотания му заоблен екран, щото такова комбо от камери, с роу и на широката, за тея пари нема. Уан+ 9ката се оказа, че само на основната има, а не бих жертвал гугъл сървисите за хухавей - и този вариант обмислях...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   02-04-21 18:33

еее ти си с телефон на 1 година и ъпгрейд ще правиш... Изчакай го да се разпдане.....колкото по-дълго задържиш по-голяма ще е крачката напред.

Нали сега Самсунг имат някакви GN2 сензори. Шаоми щели да ги ползват. Дай да ги видим. Тоя новия 11 Ултра с такива сензори ли е?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   02-04-21 18:38

Сензори хубави има от 10 години както и оптика софтуера го омазват здравата всички проблеми са на ниво процесинг но то такъв е и таргета за телефонските камери-да се ползват за социалните мрежи, да са лесни и бързи за употреба, в малък размер да има уау ефект.
А именно остра шарена картинка, кой ти брои пиксели в инстаграм, фейсбук и тик ток.
Шиаоми никога не са били сила в камерите и сега не са и утре няма да са. За мен лично Хуавей е фаворит, после Самсунг.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   02-04-21 18:52

Кире, телефоните вече споменах, че ги сменям максимум на година - продавам ги до 400лв надолу и следващия ми излиза на цената на тази "отстъпка" - ползвам тилифони за хиляда, купени за 400лв и винаги съм на "гребена".
Julsen - хубави сензори и лещи за телефон няма от 10 години - факт. Друг факт, който повтарям като мантра, ама май никой не вниква в него - джипега и от фотоапаратите е мижи да те лажем и не става за нищо. Истината е в роу и ръчна обработка.
Киро сега ще ми тръгне с динамиката. Ми е... От профила ми можете и да я зуумнете и да се дзверите в детайлите...


https://photo-forum.net/static/site_pics/2021-04/1617378653_16_39.jpg
Публикацията е редактирана (02-04-21 18:53)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   02-04-21 19:02

>>>>>>>>>>>>>Тоя новия 11 Ултра с такива сензори ли е?<<<<<<<<<<<<<<

С такъв е.
Със сигурност има начин да се извади достойно качество от Mi11U, визирам Ресайз от 50mp на 12mp или любимата на Чаййоми фенове Google Camera.

S21U, вероятно и S20U също могат да снимат страхотно както се видя на предишната страница, проблема при тях е страховития размер. От представените досега смартфони ми допадат Meizu 18 Pro и Mi11i
Мислех си и за Xperia 1 MKII, но пък новата идва вече с наистина читава 64mp камера, която е толкова добра че просто ще е невероятно Sony да я омажат [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   02-04-21 19:14

Както някой каза май вярно си песимист с тия твърдения, има има и лещи и сензори има и хубав фотоапаратен джипег дето става за нещо.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   02-04-21 19:48

Твърдя че Mi11 UIltra може да покаже нещо повече от стоковото качество и съм.....пессимист ? [smile]

Mi11 Ultra ревюПубликацията е редактирана (02-04-21 19:55)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   03-04-21 13:44

Sony 1 II с Photography Pro приложението няма нищо общо със стоковата камера. Ако се ползва то, качеството и сега е епично, играх си бая с него. Реалистичен детайл и цветове. Но за "обикновения" point and shoot потребител не е ОК, авто режима му куца спрямо другите. В ръцете на stukloplast, например, съм сигурен, че ще смайва.

Mi 11 Ultra е точно това, което обещаваха, като разглеждам последните ти линкове, Сашо. И това е jpeg, който мачка иначе добрия S21U. В роу нещата ще обезсмислят всякакви фото сапунерки с "истински" обективчета, до APS-C формат. Маниашки телефон! [smilie24] [smilie24] [smilie24]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   03-04-21 14:06

>>>>>Mi 11 Ultra е точно това, което обещаваха<<<<<<<<

Meizu 18 Pro също идва с 50mp Isocell но малко по-стария GN1, което надали е с голяма разлика, но пък телефона като визия е далеч по-изискан. Хубави предложения пуснаха тази година и вече догодина ще са на приемливи цени.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   03-04-21 14:28

Oppo-то също е много впечатляващо, но цената му и поддръжката на родна почва ще откажат много народ. Абе супер, радвам се, че има избор за всеки! :) Сега остава и да има какво интересно да се снима [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   03-04-21 19:09

>>>>>>>>>Oppo-то също е много впечатляващо<<<<<<<<<<<

Впечетляващо само на дизайн за което има и награда.
Камерките са плашещи.......буквално ))


http://images.vfl.ru/ii/1615573572/680f0188/33656212.jpg


 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   03-04-21 20:37

Mi11 Ultra hands on
Mi11 Ultra review 1
Mi11 Ultra review 2


]Публикацията е редактирана (05-04-21 07:58)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   05-04-21 07:56

За най-запалените фотоентусиасти

RAW / DNG by Mi11 Ultra

Качете моля най-добрите семпли, желателно само линкове към пълен размер да се се счупи темата, че и форума.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   05-04-21 09:16

За тея пари и с тоз дизайн, от мене семпли от ултрата няма да видиш :)
Пък и от кой да е от 11 серията - нимой тилифони с посредствени чипове и камери, началната им цена да е с 40% по-висока от на сегашния, който дори само с възможността за роу и АФ от ултрашироката ги тупорлясва.
Онеплюс 9ката разбрах, че и тя няма да има роу на ултрашироката - е за какво да набивам 50% върху цената на моя, нов...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   05-04-21 09:18

За Чаййоми бих се мераклисал за Mi10 Ultra или Mi11i, все 1к кинта ше намеря "назаем" от родними, комшии, баби и дедовци [smilie5]

...добри хора конвертнаха най-добрия кадър от Mi11U, коментара е че DNG е от Gcam -

тоест все още няма официална подръжка на RAW в Стоковото Камера приложение

http://images.vfl.ru/ii/1617606343/fabd44f6/33950643.jpg
Публикацията е редактирана (05-04-21 10:10)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   05-04-21 10:17

Ми vga дето ме потупа по рамото, май се насочвам към Сони 5 II. До колкото разбрах има роу и от трите камерки, пък и формфактора ми допада...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   05-04-21 10:21


https://live.staticflickr.com/65535/51096649325_5cdce7dbdf_h.jpg

1617536406909_PN by Ivan Andonov, on Flickr


https://live.staticflickr.com/65535/51096649630_0762895fbd_h.jpg

1617536406895_PN by Ivan Andonov, on Flickr


https://live.staticflickr.com/65535/51095939722_7a0404ff7e_h.jpg

1617536406962_PN by Ivan Andonov, on Flickr

За мен - много е добър. [smilie24]


Опитах тук да кача в пълен размер - ... error 500 ...
Flickr - има ги в пълен размер.Публикацията е редактирана (05-04-21 10:23)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   05-04-21 10:31

Какво значи добър, след като кадрите били с GCam.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   05-04-21 10:37

@Ivan_A - благодаря за конверта [smilie24]
Задължително качвайте с Тумбнайл, а под него линк към пълния размер инак темите и форума Крашват и то .....завинаги ))

Хубави стават кадрите, май ще се окаже читава Ултрата, пък цената догодина по това време ще е под 1к кинти - бива ))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   05-04-21 12:52

"Какво значи добър ..."- ako към мен е въпросът, добър означава, че мога да получа качествено изображение от дадено устройство. От Mi11U е възможно и е лесно. За мен. [smilie24]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   05-04-21 18:51

Huawei’s HarmonyOS Is Android Skin

Голям напън голямо нещо и накрая мишка..... поредния скин за Андройд. Ама щяло да стане нещо като Fire OS на Amazon...то по-голям провал има ли?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   05-04-21 20:12

Ми те и гугъл не са открили топлата вода, само са я овкусили. И на отворения код какво да му забранят дементните американци? На тоя свят има 3 операционни системи - линукс, уиндоус и мак/епъл.
Единствено първата можеш да я изнасилваш като китайската армия - Киро с китайски телефон и да правиш "ОС-и". Хухавей не могат да ползват единствено комерс услугите на гугъл, от което самите гугъл сигурно също губят стабилно.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   06-04-21 00:05

Това са популярните ОС. Има тонове други. МакОс е всъщност е базиран на BSD. Има още куп Unix подобни ОС освен Linux и BSD. SCO, Solaris .... има ОС за разни устройства като QNX, Tizen ....QNX се ползва в колите. Tizen е на Самсунг ОС, която става за всичко ползват я в часовници, телевизори и сигурно куп други неща - прахосмукачки, хладилници, перални. Има индустриални системи....

Ама да се върнем на темата. Проблема не е ОС. Проблема са приложенията и разработчиците. Ако е нещо различно от епъл или Гугъл в момента ще е трудно. Майкрософт се издъниха, хем направиха читав windows за телефони по едно времеПубликацията е редактирана (06-04-21 00:34)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   06-04-21 08:05

Meizu 18 Pro с 50mp Isocell GN1 ревю
Снимки в пълен размер и сравнение с Mi11 и S21U

От видяното Мейзуто не става, дори щракане в пълната 50mp резолюция и ресайз на 12mp няма да оправят ситуацията. В Сток най-добре се представя Mi11 / 108mp.
S21U обаче е скритата лимонка, видяхме че снима перфектно с малко помощ.

Meizu 18 Pro в Сток 12mp

http://images.vfl.ru/ii/1617685512/e78ed729/33963459.jpg
Публикацията е редактирана (06-04-21 08:47)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   06-04-21 11:09

@lamerko>>>>>>RoG 5 е много кекав - има сериозен проблем с конструкцията и може много лесно да се огъне на две...<<<<<<<<

Вече не е сам, Джери Изкормвача откри достоен съперник.
Видеото все още се качва, вероятно няма да може да се гледа скоро впредвид претоварването на Ютюб сървърите [smilie5]

https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0406/e6/815ec6593109a4dd555b3dabfb2f68e6.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   06-04-21 11:53

Актуална снимка от старата Lumia 1020 (2013г), да видим "прогресса" в мобилните камери за 8 години насам[smile]
Линка долу фулл

http://images.vfl.ru/ii/1617699039/66fe9668/33965999.jpg
Публикацията е редактирана (06-04-21 11:53)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   06-04-21 13:34

Прогрес нулев... [smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   06-04-21 13:56

Какъв прогрес - жесток регрес си е, и то при телефони за 2к+

Sassho нека да видим видеото първо, че може да е скачал отгоре му :)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   06-04-21 20:08

Прогреса е отчайващ ето ви кадър с Samsung i8510 от 2008.....


http://images.vfl.ru/ii/1617728674/8a9d88d2/33974306.jpg Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   06-04-21 22:31

Мале ревютата на oneplus 9 са потресаващо зле - телефона с осакатена камера. Махнали са телефото камерата и стабилизацията за да се различава от про и е станал с неизползваема камера.

А с тия старите бингии що не пробвате да се разходите привечер да цъкнете по снимка на приятелите си. Да видим дали поне ще се познае, че са хора. За нощни пейзажи от ръка няма да говорим. За снимки на закрито също......поне се спрете с тъпотиите. Телефоните не са направени за 0.01% фотографи а за масовия потребител. Новите са неизмеримо по-добре. Жалко да Нокията не става и за чеп за зеле. Снимките се гледат на HD детайл. Най-много на 8мп 4к. Да зумвате и да зяпате пиксели да цъкате роу.....не. виж да стриймвате към тубата как си скубете веждите....Публикацията е редактирана (06-04-21 22:35)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   06-04-21 22:37

hotsnail: нещата се променят. Все повече и повече се появяват клипове, реклами, че дори и филми, снимани с телефони. Има купища сериозни конкурси за снимки, а изложбите вече не са рядкост. А че и заснети сватби има :) Дори тук преди време гледах интересен пътепис, като е използване непретенциозен телефон. И се е получило доста добре. Но няма какво да се лъжим - последните години ни атакуват с бомбастични параметри, а резултата от стоковия софтуер е повече от печален...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   06-04-21 23:05

Софтуера е най-големия напредък с графичните карти в телефоните. За Самсунг, Шаоми и Хуавей нямам съмнения. Гугъл след 4-ката умряха ама....

Ето тука си снимах котката на домашна лампа. Снимката е супер. Виждам котка и има даже косми. Готина е на екрана на телефона. Вярно възглавницата е малко по-червена на живо. Ама иначе ме кефи. Веднага мога да я пратя, всички виждат котка. С апарата ще имам снимка на исо 12800 с ф/1.8 обектив и познай без да я пипна в кепчър 1 няма да е много готина. Ако я пипна сигурно ще е по-добре малко. Та телефона не е като от фул фрейма със супер обектив. Ама си върши работата.

Разликата е брутална дори със същия телефон спрямо миналата пролет. Самсунг си подобриха супер много софтуера.

Тая снимка с боклуците дето показвате няма да стане. Въобще !Публикацията е редактирана (06-04-21 23:11)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   06-04-21 23:41

Нямам котка (не и тук), но... честно, моя телефон (китайския боклук Шаоми) прави в пъти по-добри снимки. Вярно, не със стоковия софтуер, което е дразнещо, но все пак. Въпреки това, телефони на 10+ години са способни при добри светлинни условия да извадят стокови снимки с качество, надминаващо старите сапунерки. И определено новите телефони.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   07-04-21 00:23

Кое по-точно трябваше да ни впечатли в снимката с котката ми нито фин детайл има нито нищо стандартна снимчица средно качество. Даже космите не се различават прилича на килим [smilie5]Публикацията е редактирана (07-04-21 00:24)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   07-04-21 00:54

Вижда се котка бате. С нокията горе нищо нема се види. За това света е приключил с тях и сега Нокия е фирма за китайски телефони. Да съгласен съм, че среден клас телефонче сега вади сходни снимки особено ако не е oneplus или pixel.Публикацията е редактирана (07-04-21 01:12)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   07-04-21 09:13

Продължавам да се чудя какво очаквате от стоков, или не, джипег. Напредъка е в това, че можеш да снимаш в роу и да вадиш детайл после. Бях качвал тука примери от нокия 9, дето киро философства - вдигаш сенките със 150% и о чудо - всичко си е там - детайли, няма шум, няма нищо. Тоя телефон ако му бяха направили като хората останалата част, можеше да кърти мивки, ама...
И докато се чудя, забрах едно Сони експерия 5ii, с роу и АФ и от трите камери, та се надявам скоро да почна пак да качвам. Добре, че съм свикнал с камера менюто на сони [smilie21]

Иначе е, от нокия 9. Това няма кой софтуер да ми изкара такъв джипег...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-05/1558757605_lrm_export_112625546899200_20190524_2255
Публикацията е редактирана (07-04-21 09:18)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   07-04-21 09:58

Ами точно това писах преди, че според мен е надеждата. Да направят хубав формат за редактиране в камера приложенията. Самсунг са оправили цветовете и шума, ама 8 битовия файл не оставя място за сериозни редакции без да станат артефакти. Трябва си 12 битов цвят поне. Епъл нали направиха сега pro RAW файл. Това е може би посоката. Азсе надявах, че HEIF ще заеме тази ниша, но уви слагат този формат заради по-добрата компресия. Не записват повече информация от JPEG, а може. Самсунг дори записват с видимо по-ниско качество в HEIF.


Няма иначе как да заснемеш 10-тина роу файла за секунда, за всяка снимка, да ги подравниш, да оптимизираш динамичния обхват, да намалиш шума, да вдигнеш детайла.... А без да направиш 10-Тина кадъра няма как да си снимаш котката вечер, когато исо-то трябва да е вдигнато сериозно.


ПП тия дни попаднах на клипчета рекламни за Xperia 1 ii и Xperia 5 ii. Интересни са и май снимат много добре от творческа гледна точка. Вероятно ще допадне. А май в последните версии на софтуера са сложили приложение за връзка с камера, да работят като монитори т.е. Ако искаш външен дисплей на кабел.Публикацията е редактирана (07-04-21 10:01)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   07-04-21 10:09

Не използвайте HEIF и аналозите. Към момента цялата насока е към пестене на място, а не за повишаването на качеството. Има големи проблеми със съвместомостта на софтуера. Много телефони предлагат функцията експорт до JPEG при прехвърляне на PC или шерване, но явно скапват качеството още повече. За съжаление, при процесинга на видео файловете с голяма разделителна при някои телефони се използва шантав кодек с подобен алгоритъм и 4к/8к видео може да стане с по-лошо качество от 2к/4к с читав кодек.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   07-04-21 11:35

@lamerko>>>>>>>> нека да видим видеото първо, че може да е скачал отгоре му :) <<<<<<<<<

Все още видеото е недостъпно за гледане , явно интереса е Огромен [smilie18]

...обаче се появи по-мекия вариант :

Mi11 Ultra Teardown (Official)


Mi11 Ultra ревю рус.

Линк снимки пълен размер

Сток 50mp е направо перфе [smilie24]

https://a.radikal.ru/a36/2104/b4/aac56844ec8bt.jpg


Ресайз на 12mp

https://b.radikal.ru/b38/2104/60/7c6331c333a2t.jpg

Публикацията е редактирана (07-04-21 12:18)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   07-04-21 14:45

Да, учудващо добре изглежда...


Един щрък с дългия обектив на експерията. Само контрасти и винет съм барал, цветовете не. Не е като от сони фе 400мм варио тесар, ама не са и маслени рисунки, а и естествения шум доста ми допада...

https://photo-forum.net/static/site_pics/2021-04/1617795707_20210407_140525.jpg
Публикацията е редактирана (07-04-21 14:48)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   07-04-21 15:00

@stukloplast па това за дълъг телефонен обектив си е повече от добре [smilie24]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   07-04-21 17:34

Графенова батерия, 5x-10x оптичен зуум и Течни лещи в P50 серия

Анимация на Перископа


Публикацията е редактирана (07-04-21 17:37)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   07-04-21 18:02

"Графенова батерия" - малко не го вярвам. Но дано...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   07-04-21 18:23

Хуявей пак ще изкъртят брутално отсега прогнозирам.....

А какво стана пак с темата за телефонски снимки пак ли я блокира някой?Публикацията е редактирана (07-04-21 18:24)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   07-04-21 18:27

> Един щрък с дългия обектив на експерията. Само контрасти и винет
> съм барал, цветовете не...

Направо ставаш птичар с тоя 'теле'обектив и RAW [smilie5]
Наистина не е хич лошо качеството [smilie24] След 4 Самсунга може и да се върна на Сони. Някой ден [smilie8]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: SteliyanStoyanov   
Дата:   07-04-21 18:52

Вчера получих много приятен ъпдейт и с изненада открих, че са добавили RAW с широката камера на Samsung S10+ [cool]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   07-04-21 20:20

малко глупаво, но току що разбрах, защо ми е винаги мръсна камерата на S20 и от чистене сигурно се надраска....

Аз съм левичар т.е. държа телефона с лява ръка и показалеца ми винаги попада на лещите...... На стария note 8 лещата беше справедливо сложена в средата и нямаше подобни ядове. Може би с новите Самсунги дето имат протектор около камерите, ще е една идея по-добре, но като цяло мизерия..... За съжаление и Сонито е с подобен дизайн за хора с дясна ръка...... тъпо...

ПП Сонито е ок. Не ме впечатлява с нещо особено. Ама интерфейса на приложението е много як и май е единствения телефон с роу от всички камери. Аз с добро си помня Xperia Z3 - още е жива на 5-6 години... за съжлаение трябваше да я ремонтират (прегрявах я и се разлепи - това е проблем на всички телефони) и ми напълниха камерата с прах.Публикацията е редактирана (07-04-21 20:23)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   07-04-21 20:33

> Вчера получих много приятен ъпдейт и с изненада открих, че са
> добавили RAW с широката камера на Samsung S10+

Нямаше сам да го забележа - благодаря за инфото и ще го пробвам. Сега да щат и в дългата камера да го направят [smilie8]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   07-04-21 21:28

Sassho, много е добро това: " Сток 50mp е направо перфе ..." от Mi11 Ultra. [smilie24]

Има ли "кореец" способен на такова фотографско изображение в сток? [smilie3]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   07-04-21 23:49

Корейци няма, те вече станаха и с един по-малко, а и няма как малка провинциална Корея забита някъде между Тихия океан и Азия да се мери с Китай, който си е почти континент ))

http://images.vfl.ru/ii/1617261755/a7d71036/33901493_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   08-04-21 00:57

Сони започнаха с рекламите

на 3-тото поколение

(при Z серията им това беше якия модел)

На 14-ти от 10:30

дано са направили нещо интересно....

ПП Аз слушалките им чакам тая година WF-1000XM4. Samsung така и не успяха да направят шумоподтискане, както си трябва. А сега ще са с Bluetooth 5.2. Явно е специално за новите безжични слушалки, за да не се разсинхронизират. А и по-хубав звукПубликацията е редактирана (08-04-21 01:50)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 07:59

>>>>>>>дано са направили нещо интересно...<<<<<<<<<

Sony Mobile отдава са изпята песен.
Единственото което все още ги крепи е SONY бренда на компанията-майка и сравнително компактния размер и класически дизайн на смартфоните им. Всичко в тия телефони е КОМПРОМИС, от камерите до дисплея ))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   08-04-21 09:36

Ам че аз за сега съм доволен от Сонито.
Като му дойде времето и на млечен път ще го тествам. Само ултрашироката камера нещо сензора е слаб, а дългата не е супер дълга, но като цяло съм доволен за сега от 5ii-то, особено от форм фактора и про приложението...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   08-04-21 10:20

Ако ти е по-дълга дългата камера, ще трябва да сложат още една за да е смислено. Така е новия S21 ultra или бъдещия P50. Ама 4 камери те стават други проблеми. Note 20 и S20 ultra са малко по-дълги т.е. 100 и 125мм вместо 70мм. Мисля, че за без перископ са направили добър компромис - 70мм с не най-ужасяващо малкия сензор.

Всичките камери ли цъкат РОУ? Има ли нощен режим? Работи ли? Това фото приложение има ли нещо интересно (нали уж от Алфа линията са взели меню настройки)? Видео пробва ли? Има ли стабилизация във видео?


Предполагам Сашо е прав в някакъв смисъл. Тъжната реалност е, че Сони мобилните нямат кинтите на шаоми, самсунг, епъл. Ама за малка фирма добре се справят. Честно казано изкушавам се. Единствения малко по-различен телефон.Публикацията е редактирана (08-04-21 10:28)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   08-04-21 11:20

С про програмата и трите цъкат роу и там си е като обикновен фотоапарат на сони - демек няма нощен режим, каквото и да значи това. Има авто, за аматьори. В обикновената май няма такива екстри, ама нея не я харча.
За видеото също има специална "про" програмка, ама не снимам клипове, та не съм й вниквал много. Стабилизацията е дигитална.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 15:36

Аз лично бих си взел Xperia I MKII заради дизайна и удобния размер.
Но.....след като сега сe появи същата Експерия вече със 64mp истинска камера,
някак си умрелите криви 12mp не ми изглеждат много привлекателни.

Да забравим Експерии и Чаййомита,

Господа - представям Ви Камерафона на Годината :

ZTE Axon 30 Ultra не с една единствена Основна камера, а с цели Три Основни 64mp Камери [smilie7]

Публикацията е редактирана (08-04-21 15:42)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   08-04-21 16:03

ZTE са най-закоравелите разузнавачи от Китай. Тях ги забраниха много преди Хуавей.

Samsung A82 не си крие камерите, както тайно се надявах. Ама поне главната ще е стабилизирана с 64МП....


https://fdn.gsmarena.com/imgroot/news/21/04/galaxy-a82-aka-quantum2-box-leak/popup/-x300/gsmarena_00


Може аз нещо да изпускам но май е по-хубав от S серията.....има примерно карта за разширяване на паметта.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 16:10

Имаше много хубави фантазии за Слайд-конструкция на A82, уви живота е доста по-земен и телефона е без абсолютно никаква интересна черешка. Дори миналогодишния A81 е по-интересен с безрамковия дизайн и Pop UP Rotate Основна / Селфи камера.

ZTE бяха в БАН преди 5 години, на знам как се оправиха, но се оправиха.
Нямат проблеми с Гугъл или Qualcomm.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: bobyn   
Дата:   08-04-21 17:21

Следващата симбиоза телефон и фотоапарат се очертава доста интересна:

Digital Camera World: Olympus to make camera phones with Samsung
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 18:17

@bobyn - разгеле, най-сетне да тръгнат нещата в правилна посока.
Ще ми са да видя някое компактно Оли с вграден GSM модем, това е достатъчно да мине за КамераФон. Нито ОС, нито WiFi му трябват или поне може и без тях )))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   08-04-21 18:49

За ЗТЕто - то и уан+ 9 изглеждаше обещаващо и бях тръгнал преордер да правя, ама се оказа че широкото око няма про режим и роу...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 20:45

OnePlus 9 + Hasselblad нищо повече от реклама.
Добре че не си го поръчал.

Аксъна би трябвало и без РОУ добре да снима, а дали ще подържа РОУ на всичките Три камери - би трябвало, щом двугодишната S10 вече разполага с такава опция.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   08-04-21 23:00

Lenovo Legion Duel 2

Още гейминг телефони. 90W зареждане. 30 минути за зареждане от нула.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   08-04-21 23:32

Интересни неща и опции има Легиона ама да си дете за да те радват. Аудио Чип и 3.5мм сигурно няма, така че RoG 5 е за предпочитане.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   09-04-21 00:38

Хайде и леновото се оказа от новите сгъваеми модели......

https://youtu.be/Jz_vxrm8rjM


ПП тоя ROG 5 в България май няма от къде да се купи?Публикацията е редактирана (09-04-21 00:38)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   09-04-21 02:46

> Вчера получих много приятен ъпдейт и с изненада открих, че са
> добавили RAW с широката камера на Samsung S10+
>
> Нямаше сам да го забележа - благодаря за инфото и ще го пробвам.

Да, ама не! [smilie2]

При мен широката камера продължава да няма 'Про' режим и не може да снима в RAW (DNG)...

@SteliyanStoyanov : Би ли проверил какъв точно ъпдейт си получил: кои са ти последните версии на Андроид-а и на камера приложението в него? [smilie11]


(При мен версията на Андроид е G975FXXU9FUBD / G975FOBE9FUBD / G975FXXU9FUBD
Камера ап-а е версия 11.0.02.64)Публикацията е редактирана (09-04-21 02:47)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   09-04-21 11:33

След обновяването то тази заран моята камера е 11.0.02.78. В профи режима има иконки за широка и нормална снимка. Ама това на 20-ките е така от началото. Няма я телефото камерата в про режима.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   09-04-21 11:47

Няма ли най-накрая да пускат телефони с поддръжка на Raw формат в телефото камерата, освен единият модел на sony....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   09-04-21 12:39

>>>>>>>освен единият модел на sony<<<<<<<<

@deandimov - кой е модела ?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   09-04-21 13:02

Sony Xperia 5 втората серия
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   09-04-21 13:12

Би трябвало и хперия 1 ii също да снима роу и от дългата, все пак са еднакви камерите.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   09-04-21 14:49

С GCam моето Xiaomi 9t снима роу и с трите камери. Предполагам, че и другите го правят. Гледах видео на новата 11та серия и там в Про режим има роу бутон, предполагам, че и за трите камери. Иначе и Xperia 1 II го прави, а да не забравяме, че идват новите модели на 14ти.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   09-04-21 18:41

не го правят роуа с всички камери :-) Ако ги изхакаш нещо с къстъм ром може би... а може би не... ама то за какво си си купил телефон с куп криптографски защити и да му ...майката ...


Иначе нов ден, нов гейминг телефон

Red Magic 6Публикацията е редактирана (09-04-21 18:42)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   09-04-21 19:59

Кире, като отключиш буутлодъра, което позволява единствено да качиш друг ром, в зависимост от рома, телефона си е криптиран и в много случаи си минава и сейфтинет проверката от гугъл(xiaomi.eu, пр.), демек можеш и да си банкираш безопасно и няма по-различна опасност да те забременят китайците от това да ползваш телефона "непокътнат". Ако знаеш какво правиш, риска е повече от минимален.
В повечето случай, ако камера2апи е позволено за една от камерите, то е активно за всичките, така че е достатъчно да си инсталираш гкам или опънкамера, които да поддържат всичките ти камери, и ще можеш да си снимаш роу на воля.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   09-04-21 20:12

Хубав е Маджика има и 3.5мм,
да видим дали утре дали ще издържи в лапите на Джерри.

Тъпото е че от 5-6 години насам няма интересни или голями заглавия.
Последно се сещам за The Walking Dead поредицата и Republique.


...моите "вечни" игри, които не са мръднали от поне десетина години

http://images.vfl.ru/ii/1617988269/49576d80/34019514_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   09-04-21 22:37

Да се похваля. Има в София около НДК 5G от А1. Работи вече с S20 ultra. Слагайте гевгирите :-) [smile]

Честно казано не очаквах такава скорост.

До колкото знам е на 3.5Ghz. Тази седмица реално си купиха честотите т.е. приключи търга.

Ще трябва план с много данни, че тоя тест ми опука 1-2 GB


http://karaatanasov.info/S20U/5g.jpg
Публикацията е редактирана (10-04-21 02:12)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: rimohit   
Дата:   10-04-21 14:45

Господа,
Бихте ли споделили кой камерофон се справя най задоволително с макро фотографията?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   10-04-21 16:44

По моемо, ще ти свърши работа телефон, който е с аф на ултра широкоъгълната и мин фокус 2-3 см, като е хубаво и роу да можеш да изкараш от нея, но резултатите пак не са задоволителни.
Иначе имаше един младеж от форума, с някакво дърто ЛГ, които кърти капаци с макро на насекоми - работата става с допълнителна леща на камерата, по няколкостотин кадъра и после фокус стакинг - не можеш да кажеш че е снимано с телефон, ама не си е работа.
Иначе така наречените макролещи са кудош...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: rimohit   
Дата:   10-04-21 17:52

Мдаммм...аз точно за снимките на този младеж се сетих но не си спомням модела .Пък и не бях наясно точно как е снимано.Вярно не си е работа това. Имам някакъв хуйвей п40 лайт.Има макро камера , вярно снима от близо но е 2 или 3 мегапиксела и не са много ок нещата.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   10-04-21 20:02

>>>>> не си спомням модела <<<<<<<

Телефона и модела нямат никакво значение, важни са Макролещите.
LG е защото момчето няма възможност за новите скъпарски играчки за по от 2к нагоре
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   10-04-21 21:19

Слагаш хубава стъклена макролеща извадена от някой дърт обектив примерно на основната супер-дупер RAW камера с Sony сензор и получаваш брутално макро.
Иначе да чакаш на макро камерката вградена в смартфона е като да чЕкаш от умрел писмо........
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   11-04-21 05:55

Цветан Ганев, а.к.а. Ceclii е човека. Ето му и профила във Фликър .

А в тая тема обяснява доста подробно как го прави (вж. отговори на разни въпроси и линкове към външни сайтове).

[shtrak] [smilie24]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   11-04-21 08:13

Тоя е Бог!!! Ех кога ще дойде времето смартфоните с вгадените макро обективи да да снимат така... [smilie18] [smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   11-04-21 09:56

Ми не е невъзможно, както "АИ-тата" правят стакинг от няколко кадъра, за да можеш да снимаш "без шум", с "много детайл", от ръка, гол китайски пехотинец, който те дебне по тъмна улица, за да те забремени, така с читава макро леща, могат да научат АИто да прави и фокусстакинг от ръка, за да можеш да снимаш и китайски микродрон, докато ти прави опит за инсеменация [smilie25]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 10:08

>>>>>>>>>>Ех кога ще дойде времето смартфоните с вгадените макро обективи да да снимат така<<<<<<<<<

Когато станат по-дебели [smilie5]

Всъщност вече има Камерафон със 60х Супер Макро

Галерия снимки


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0411/ce/f6f66941ed8cb389d9a3fa67cd6d3cce.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 14:19

Mi11 Ultra vs S21 Ultra - някакво фейково сравнение или нешата наистина са плачевни за Чаййоми

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: deandimov   
Дата:   11-04-21 14:50

Ако е истина чайника снима като 200 левов телефон, че и по-зле.... [smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 15:30

@deandimov две страници назад има снимки в пълен размер от Чаййомито, направо са перфектни ако визираме детайла. Яркост, Контраст, Цветова гамма елементарно се коригира, но загубен детайл не. S21 по-добре изглежда, но само изглежда - в сток на 12mp не става, затова пък на 108mp е перфе. Фон / Боке по-добре са замазани и изглеждат при Чаййомито. Всъщност много неща зависят от фотографа и как работи с камерата.Публикацията е редактирана (11-04-21 15:41)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 18:30

Нужни ли са 108mp в телефона ? - критична статия.
Автора обаче не е в час че всъщност не пикселите са от основно значение а Размера на сензора.

https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0411/4b/_f9d6d697524c71c495c77457cb3a754b.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: juslen   
Дата:   11-04-21 18:36

Най-важен напоследък е процесинга точно там се дънят здраво производителите може би умишлено.Публикацията е редактирана (11-04-21 18:37)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   11-04-21 18:41

Ми не е баш така. 12мп на сони бледнеят пред 108те на чайника, дето ползвах. То идеята на на тея 108 е комбинирането им и става един голем пиксел с много инфо, а не да пукаш на тая безумна резолюция. И от моя опит, това е по-добрия вариант, най-малкото има доста добро естествено боке.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 18:57

12mp e минимума в днешно време.
Стават за телефон, но само ако са подплатени с идеална оптика. За предпочитане са повече пиксели, най-малкото позволяват да се кропне кадъра, коригира хоризонта и да се ресайзнат на 12mp с хубав, натурален шарп.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: uri64   
Дата:   11-04-21 20:33

...да се кропне кадъра, коригира хоризонта и да се ресайзнат на 12mp с хубав, натурален шарп...

[smilie18]

Извинявам се, не можах да се сдържа....

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   11-04-21 21:27

^ Юри кое те смущава.......извинявам се и аз ? ))

Снимки от Mi11 Ultra от XDA шефчето, линковете фулл


http://images.vfl.ru/ii/1618166429/3c47c66a/34042156.jpghttp://images.vfl.ru/ii/1618166489/b8eaa339/34042169.jpg
Публикацията е редактирана (11-04-21 21:53)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   13-04-21 00:21

голямо хвалене я хвалят сапунерката на шаоми.


Супер! Добре се движат мещата за S22Публикацията е редактирана (13-04-21 00:22)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   13-04-21 08:07

Добро е Чаййомито, останалото си зависи от майстора [smilie24]

Кошмарни "снимки" от Vivo X60 "Pro" със ZEISS Vario-Tessar оптика.
Оптиката може и да има далечна връзка с Цайс, но няма как да се разбере [smilie5]

http://images.vfl.ru/ii/1618290366/a1ed4831/34056921.jpg
Публикацията е редактирана (13-04-21 08:08)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: montanar   
Дата:   13-04-21 08:29

А някой мрънкаме от дзверския просесинг в RAW при DSLR....
Гасим всякакви шумоподдтискания и прочее херня - Замислям се дали не сме мазохисти или какво .... [smilie5]
// Мечтата ми е да видя найстина суров файл от камерафон ....... //Публикацията е редактирана (13-04-21 08:31)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   13-04-21 12:48

Над 4К е безумно да ги зяпате тия снимки и да си обясняваме видите ли какво що било.....това е стандарта за сега 4К. Ако на 4К има сравнително сносен детайл значи е супер.

Обаче продължих да гледам ревюта на ми 11 про ултра гига тета пета епсилон ...... не става спрямо Самсунг и Епъл. Имат много ориз и патица да ядат китайците, докато направят телефон с камера. Просто цветовете и експозицията са майка плаче. Ту е ок, ту са някакви смехории невиждани....

Сега 'земете ми обяснявайте как си слагате ръчен баланс на бяло и ръчна експозиция на телефон и ще снимам роу и ще ръчкам всеки кадър у лайтрум.... ми не благодаря! Ако ще слагам ръчна експозиция и бял баланс и РОУ си искам менюто на камерата, дето имам пресети и всякакви дивотии, ще си искам копченцата и врътките на камера.......а прочие ще си искам и обективите и по-добре да си взема камерата.

Та така за сега китайците упорито се борят за най-дълбоко място в кофата......Публикацията е редактирана (13-04-21 12:50)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   13-04-21 13:27

>>>>>>>Обаче продължих да гледам ревюта на ми 11 про ултра гига тета пета епсилон ...... не става спрямо Самсунг и Епъл. <<<<<<<

Всъщност тюбърите правят "сравнения" на Авто режима, нищо повече. Според показаните примери много е ОК и то в Сток, нещо което при Samsung и Айфон не е така.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 02:32

Именно ...автомата не става. Демек тоталка. Ако не мога с три клика да направя снимка и да я споделя, няма смисъл да я пускат в продажба. Ако на 3 снимки ще съм бял, на две мургав и на 1 жълт....беги. Какво значи сток ако белия баланс и експозицията бяга от кадър до кадър в една сцена до неузнаваемост.....Сток за мен е авто настройки. Ако не може да ги направи телефона просто има други устройства за снимане или други телефони. За какво ми е детайл за 8к телевизор ако цветовете са шит. А те са доста доста зле....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: montanar   
Дата:   14-04-21 05:17

Започвам да губя смисълът на това нещо фотографията ...... [smilie11]
Извинете ме ако не съм в час, но питам какво се очаква от машинката - С едно копче или даже само с мисъл тя да снима, а на нас да ни харесва резултатът ли? И да очакваме че нещо с размера на дъвка Turbo ше снима за мен и аз само ще се радвам на "чудесата" които твори? Нещо де резултатът е 50% изфантазиран, Нещо взето от матричка де трябва да се напрегна за да я разгледам - проектирано от оптика която чисто физически е ограничена от към пропусклива способност по всички възмножни параметри.....
Не знам .... явно фотографията вече не е това де беше - но като гледам резултатите от тая фотография меко казано лошо ми става и от тия позиви предпочитам да си остана ретроград .... [cool]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   14-04-21 07:53

Кире, той фотоапарата ти не снима така в авто режим, ти от телефон търсиш да свърши работата на фотографа...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 07:57

@hotsnail>>>>>>>Именно ...автомата не става.<<<<<<<<<

Ревю и снимки които напълно оборват коментара ти.
Простичката истина е че се притесняваме от ЦЕНАТА, но пък след година-две защо не ? ))

Ревю на Mi11 Ultra - ами Перфе е Основната камера, дори и Широката е добра и то в сток [smilie24]

Още снимки и видео - с ресайз или RAW нещата ще са чудни.

Основна камера

http://images.vfl.ru/ii/1618375623/f416324b/34071225.jpg


Широка камера

http://images.vfl.ru/ii/1618375819/8c19e738/34071239.jpg


Бокето радва - леко и прозрачно

http://images.vfl.ru/ii/1618375973/186678ef/34071248.jpg
Публикацията е редактирана (14-04-21 07:58)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 10:42

НЯма какво да се правим на улави. Ако една камера няма стабилна и добра авто експозиция и авто бял баланс просто не си струва. Това че от 50 снимки 20 са ок с Ми 11 и можем да им се радваме в подборката на Сашо не омаловажава другите 30, дето ябълката е синя или прегоряла.....това е проблема който показват хората. Застава прави 5 снимки и една с една не си приличат като експозиция и бял баланс....като снимаш хора (странно що Сашо една снимка с хора не даде) тона на кожата се сменя от негър през китаец до швед независимо кого снимаш.....Публикацията е редактирана (14-04-21 10:46)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 11:27

>>>>>>>странно що Сашо една снимка с хора не даде <<<<<<<<

Чакай, стой, спри се.....защо аз да пускам негрА ?
Ти твърдиш че негрАта мязат на ескимоси, дай семпли, линкове, прууф [smile]
Аз пускам линкове със снимки в пълен размер, EXIF, все неща които могат да се видят, пипнат и преценят.
"Сравненията" в Ютуба не са меродавни - нито има линкове към снимките, нито нищо. Там могат да ти покажат и "сравнят" всичко за което им е платено или неплатено и няма как да се провери.
Вероятно има място за съмнение около коректната работа на Автоматичния режим, не е никаква болка за умирачка - представените сцени са с лошо осветление, там където с телефон принципно няма да се получи нищо хубаво.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 11:35

Ще гледаме още ревюта.... ама от тия примери не съм оптимист.


Между другото излезе новото Сони 1 iii а с него и 5 iii и 10 iii. Има теле зум обектив със 70 и 105мм освен 16мм широка и 24мм нормална камера.

Sony XPeria 1 iii

Engadget

Интересно е, да го видим

Бая са се постарали във всички посоки. Гейминг неща са добавили. 3Д звук са добавили, нали е модерно. Има си 3.5 мм жак.... абе става доста по-интересен от повтарящите се безлични телефони на шаоми, самсунг, хуйвей, оппо и т.н. дето няма грам разлика вече между тях.....единствено е, че самсунга няма чипове и софтуер дарени от китайската армия.....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 11:46

поне са си написали спецификациите грамотно

Спецификации

Три камери

1. Основна 24мм, 12МП, ф/1.7, 1/1.7" сензор Exmor RS
2. Широка 16мм, 12МП, ф/2.2, 1/2.5"
3. Телефото 70мм и 105мм, 12МП, ф/2.5 и ф/2.8, 1/2.5"
4, предна около 24мм май?, 8МП, ф/2, 1/4"

Май са мънички сензорите. Иначе куп шукарии дето ги няма китайските и корейските наивни напъни.

Интересното е, че започнаха да правят неща за връзка с камерите. Може да се ползва за екран на ZV1 през USB. Дали ще пуснат фърмуер и за алфите.....


OIS е наличен за камери 24 мм, 70 мм и 105 мм.

За видое май само SteadyShot™ с Intelligent Active Mode (стабилизация по 5 оси) е наличен с Photography Pro за камера 16 мм.

Има микро СД карта!!! (на с21 ултра я махнаха и за мен това е почти като да не става... предвид, че продават 128ГБ версия предимно в БГ)

Bluetooth® 5.2

Другите неща не са особено впечатляващи май... усб 3.1 поколение 1 т.е. не особено бързо. Има USB PD и безжично зареждане...най-сетне. 256гб а не 128гб .....

Hi-Resolution аудио, безжично High-Resolution аудио (LDAC) - колко е истинско? работело само с определени модели слушалки.....


4K HDR OLED със 120 Hz, 10 битов и уж с точни цветове.....DCI-P3 100%, ITU-R BT.2020 (REC.2020) 100%Публикацията е редактирана (14-04-21 13:26)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 12:28

@hotsnail >>>>>>>>>>>Интересно е, да го видим...<<<<<<<<<<<

Пет Експерии съм имал и петте пълни боклуци откъм камера.....и не само. Абсолютно никакъв прогресс от времето на Sony Ericsson насам. Самата им трагично крива пластмасова оптика не дава никакъв шанс за читаво изображение, за фейковото T-Star Zeiss покритие / просветление няма да коментирам - чиста реклама, всичко това омазано от омазаната им постобработка и шумоподтискане.

Харесвам дизайна им, пропорциите, размера, но камерите са абсолютно отчайващи и криви. Дори RAW е безпомощен да оправи нещо след като оптиката не предава изображението правилно. Виж в нета семпли от Xperia 1 MkII и ще рабереш какво ще се случи в MkIII въпреки прекрасния 64mp сензор.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   14-04-21 12:32

За какъв 64 МП сензор говориш?

Иначе новите Сонита са супер яки, евала!
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 12:40

@vga - ШОКИРАН съм.
Такива бяха последните слухове за 64mp сензор на Основната камера.
Сега погледнах ревютата - всичко е по старому с умрелия 12mp сензор. Тоест единствено е добавен мъртво родения крив Перископ. Бях се запалил за Xperia 1 MkII като телефон за работа и в джоба, ама си казах да почакам уж 64mp МкIII. Още по-добре, направо ще взема вече "старата" МkII за 600-700лв, че и читавия Snap 865 [smilie7]

Камара ревюта от тюба

https://www.youtube.com/watch?v=XexwNQ0S6hU
https://www.youtube.com/watch?v=yhu0-OjZqk0
https://www.youtube.com/watch?v=qe1Uxqq11Po
https://www.youtube.com/watch?v=-iDBnHOJq6w
https://www.youtube.com/watch?v=z6YWLieclaIПубликацията е редактирана (14-04-21 12:47)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 12:51

Хахах то тоя телефон го няма, а менте ревю има хахха

Сравнен с айфон и шаоми......боже глупости......ама ако вярвам на това авторитетно ревю, което най-вероятно ползва други телефони, експерията сериозно отвява китайската бракма.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 13:01

То така или иначе тия 64мп по принцип са си 12мп - нищо грешно няма [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 13:11

>>>>>тия 64мп по принцип са си 12мп<<<<<<<<<

Всичко над 12mp е над 12mp и е по-добре [smilie3]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   14-04-21 13:16

Очаквах да са вярно 3х64 или 3х108мп, на да се почувствам преебан че взех 5 ii, ама Сони явно ползват епълско ноу хау при развойната дейност на телефоните....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 13:20

stukloplast единствения смисъл над 12МП е ако имаш много голям контрол на quad или nona pixel .... демек да може да правиш няколко експозиции с един кадър. Това го нямаш през андроид. Демек за снимки извън сток приложението полза нулева. Самсунгсктото приложение ползва нона пиксела ама GCAm, Глайнян и събратята му не могат да контролират сензора на това ниво.....

Самсунг примерно ползват nona pixel-а за да увеличат динамичния обхват на видеото. Ама там всеки от 9-те точки е с различна експозиция и така хем небето ти е хубаво и синьо, хем сенките не са черни.

Ако гониш качествен РОУ 12МП е разумната опция.

Аз малко се чудя дали ми трябва РОУ въобще.... ама ти явно му се радваш.


ПП А представи си каква смешка си купуваш със Шаоми, щом ГКама прави по-хубави снимки от сток приложението им. Те не използват въобще възможностите на сензора .......Публикацията е редактирана (14-04-21 13:24)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 13:31

lamerko написа:

> То така или иначе тия 64мп по
> принцип са си 12мп - нищо грешно
> няма [smilie18]


64мп са 16

108 и 48 са 12....

quad pixel, nona pixel...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 13:37

При мен 108 са 27. Както и да е - идеята е, че реално тези гръмки мегапиксели всъщност не са това, което ги изкарва маркетинга. Не че 27мп са малко, но при мен селфито например от 20 --> 5, което вече се иде малко.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   14-04-21 13:49

То това е смисъла на многото пиксели - от 4 или 9, правиш един голем с цялото инфо вътре. Всяко нестоково приложение може да ползва сензора както си иска, ако камера2апи е позволено и приложението става за нещо, ама не обичате да четете.
Плюса на многото пиксели е бокето.
Вервай ми, 12мп изображение от 108мп сензор е към 9 пъти по-добро от 12мп изображение от 12мп сензор.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 13:54

Грешка - всяко нестоково приложение може да използва САМО базовата резолюция, а не разширената. А качеството зависи от големината на пиксела, съответно и на сензора. Ако тези 12МП бяха на сензор със същата големина като на 108-цата, качеството щеше да бъде с една идея по-добро. Това е така, понеже събпикселите имат разделител, който губи до 30% ефективна площ. Това за бокето ще го пропусна, все едно не съм го прочел.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 14:34

https://developer.android.com/reference/android/hardware/camera2/package-summaryето глупав съм не го разбирам тоя андройд. Кажи ми, моля ти се, къде има функция за управление на nona pixel сензора. Искам да направя HDR подобен на този дето прави самсунг т.е. примерно 4 от 9-те пиксела да са отместени с 2 стопа т.е. по-къса експозиция да кажем от другите 5 пиксела.....

Айде обясни ми като на идиот как да го направя с camera 2

Имам и телефон и довечера ще седна да го напиша......само ми обясни моля.....

само ми покажи къде точно е описана тая функция в тъпото недомислено camera 2 api......

Докато ми обясняваш, ми кажи и РОУ как да си направя от дългата камера .... щото ъъъ пръцки ... телефото камерата няма РОУ през camera 2........(да не ти казвам че на 20-ката дори телефото камера няма през Camera 2)


ПП Ламерко добре ти го е обяснил. Ако няма HDR нямаш грам полза от тоя quad или nona pixel..... 12MP сензор ще е видимо по-добре!Публикацията е редактирана (14-04-21 14:42)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 15:41

@stukloplast
>>> 12мп изображение от 108мп сензор е към 9 пъти по-добро от 12мп изображение от 12мп сензор<<<<<


108mp са реални 108mp при ярка светлина.
Отслабне ли стават на 12mp, но пък влиза в работа големия размер на сенсора с което пак печели пред 12mp сензора в Експериите заради размерa. Но не съм убеден че стандартни 12mp в 1/1.33" сензор ще са по-зле от 108mp в 1/1.33", дори напротивПубликацията е редактирана (14-04-21 15:55)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 16:25

Ще ми се с телефон да може да се снима като с истинска фото-камера.
По всяко време на денонощието и Lightmap осветление (настройка висока графика в игрите).
Улавям се че 99% от снимките ми са при ярка светлина и мязат на анимации,
нещо като на средни Vertex геймърски настройки [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 16:32

Те вече Red бият [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   14-04-21 17:59

Пред блока с пенсиите не споря - загуба на време и нерви.
Предпочитам [shtrak] + [smilie21]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 18:19

Не спорим. Помолих за съвет. Как да управлявам с Camera 2 API nona pixel и как да ползвам телефотото или 108МП?

Има ли как?

Ако няма да не спорим за глупости. Аз няколко часа го рових една събота преди около година и не открих начин

Сонито дето си взел е най-добре ако ще снимаш РОУ и с разни твои настройки. Поне докато Шаоми или Самсунг направят Pro RAW като Apple. Може пък Гугъл да направят Camera 3Публикацията е редактирана (14-04-21 18:22)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   14-04-21 19:07

Добре. Според ламерко, ако снимам директно през лайтруум със 108мп сензора, 27мпикселовия роу не е направен от съешени по 4 пиксела всеки, така ли? Инфото идва от по 1 от група от 4 пиксела? И инфото от останалите 3 отива в кофата? Или искате 108мп роу, който при ресайзването на 27 да си мислите, че стане по-добре?
За роу от теле ти трябва камера2апи за съответния сензор. Камера2апи само ти отваря затворени от производителя врати. На първия шаоми телефон с гугъл уан ос трябваше да правя модификации в buildprop-a, за да мога да снимам роу въобще - телефона го може, ама производителя ти е отрезал достъпа...
Та за самсуняка си разрешаваш в build.prop camera 2 api за телето, ако има как, качваш си програмка, която ти поддържа сите камери и пуцаш на воля в роу. Подозирам, че само с гкам ще стане, щото на никой не му се занимава със самсунг.Публикацията е редактирана (14-04-21 19:17)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 19:09

@lamerko>>>>>>>Те вече Red бият<<<<<<<<<

Какво ли не правят мишките за пари [smilie18]

Всъщност който държи да снима с Камерафон не е задължително да потъва с хиляди левове,
може да си вземе чудните Nokia 808 PV, Lumia 1020 / 1050 за без пари.

48mp камерa в бъдещия Iphone 14, за размер на сензора нито дума.Публикацията е редактирана (14-04-21 20:32)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   14-04-21 21:23

Силата на айфона и Самсунг не е сензора.

Силата е, че правят достатъчно хубави снимки.

Хуйвейбинките бяха на път да изравнят нещата с P30...ама едно китайската им душица се възгордя и после Тръмп им завря лимонка в гащите.....та P40 провал а P50 се очертава смях.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 21:40

Не бих казал че снимките by Айфон и by ЦамцунК са някъв еталон, но всеки си има разбирания и обичаи за качество )))

Сега се присетих за днешното представяне на Xperia MkIII, Теле камерата също би трябвало да подържа RAW ? Ако е така, то Перископа вече става годен за снимки и ......Портрети, така ли е ?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 21:49

stukloplast: продължаваш с глупостите си. Никъде не съм твърдял, че от 108-те МП на матрицата през C2A вадя КРОП 100% към 27МП. Това, което твърдя, е че C2A НЕ МОЖЕ да управлява конфигурацията на сензора и съответно работи САМО с базовата резолюция. Тоест комбинирани пиксели, както Самсунг са го задали. С други думи Lightroom ще види моя сензор като 27МП и по НИКАКЪВ НАЧИН няма да може да го накараш да снима на разширената конфигурация от 108МП. Както и всички останали НЕстокови прложения, имплементиращи C2A. Също така ламерко твърди, че ако сензора беше 12МП, а не 108 (варианта за телефоните Самсунг) с важното уточнение - сензора да бъде със същата площ, че снимките наистина биха били по-добри, от колкото направени на 108 и ресайзнати до 12. Също така ламерко е уточнил и ЗАЩО това е така - въпросните 12МП биха получили повече светлина. С други думи - инфромацията при чист 12МП сензор с идентична големина ще събере повече информация. Същото е и при варианта с Xiaomi, където базовата конфигурация на 108 мегапиксовия сензор не е 12, а 27 (1:4 при 1:9 за Галаксито). Накратко: аз имам на хартия 108 мегапикселов сензор, от който НЕ мога да извадя 108 мегапикселова снимка. Стоковия апп има опция за 108, но без РОУ (бих задал въпроса защо РОУ формата е само на 27МП, а не и на 108 - мистерия, нали?), а генерирания JPEG е толква крайно мърляв, че ако го ресайзна до 27МП - получавам по-лоша снимка, ако я бях направил директно на такава резолюция. Отново със стоковия софтуер.

И нека да кажем, че имам някакъв поглед върху самото API - все пак съм програмистблизо 20 години и част от работата ми включва създаването на мобилни приложения, част от сложни ERP системи.

Disclaimer: ламерко НИКОГА не си променя СМИСЛОВО коментарите, дори когато напише явна глупост. Често ламерко бива поставян в неудона ситуация, когато отговаря на коментар, който впоследствие е изтрит или променен смислово. Ламерко изключително рядко цитира. Въпреки всичко - ламерко не обича, когато му вменяват неща, които нито е имал предвид, нито е споменавал.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Penman   
Дата:   14-04-21 22:16

Apple's top-tier "iPhone 14" models to adopt a 1/1.3" 48MP CMOS image sensor
Pixel size at native 48MP resolutions comes in at about 1.25um
With 12MP output, the CIS pixel size of the new 2H22 iPhone increases to about 2.5um

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   14-04-21 22:54

>>>>>>> 1/1.3" 48MP CMOS image sensor<<<<<<<<

@Penman - мерси за уточнението [smilie24]Геймърския Lenovo Legion 2 разглобен

..песен от Стъкло и Мед... [smilie5]

https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0414/53/6d8396d8b047379986b90ff45c8e7353.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   14-04-21 23:20

Днес радиатори и вентилатори, утре с водно и азот...

В същото време Ейпъл направиха 13" лаптоп, тънък колкото телефон, който е с пасивно охлаждане и прави голяма част от настолните машини смешни.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   15-04-21 01:16

Sassho: "...Геймърския Lenovo Legion 2 разглобен
..песен от Стъкло и Мед... [smilie5]"


За мен тези филмчета на изкормвача на телефони са доста поучителни.
Първо, вижда се, че батериите са най-обемната и вероятно най-тежката част от телефона. Другата обемна система е системата за дисипация на топлината, вкл. вентилатори и т.н.

Същевременно камерите със сензори със стотици мегапиксели са сред по-малките компоненти в лилипутията на телефона.

Разфасованият от изкормвача пластмасов обектив с лещички с размера на крилца на калинка (4:40 минута на видеото) е комбиниран с немалък като площ 108 мп сензор. Колкото и да се усъвършенства и уголемява сензорът, необходима е някаква магия, за да се компенсира липсващата оптична информация от лилипутския обектив.

Всеки от нас има някакъв опит с добри и не толкова добри обективи и знае, че сензорът и последващата обработка са втората и третата стъпка на процеса, а първият и решаващ фактор е обективът. В този смисъл ефектът GIGO (garbage in, garbage out) заради малкото пластмасово обективче е неизбежен.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   15-04-21 06:01

Пак питам ламерко - за чии чеп ти е да снимаш на 108мп? За чии? Пак уточнявам - идеята на тези 300мп е да бъдат съешени. Така работи сензора, за това е направен. Даже се чудя защо и в сток има такава опция, защото е безсмислена - при ресайз на 108 към 27, картинката няма да е същата, като сток 27 от 108мп!
Да отбележа, че никъде не съм твърдял, че с к2а можеш да снимаш на 108мп! Дори не мога да измисля метафора, с която да ти обясня защо не можеш...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: VladHD   
Дата:   15-04-21 07:10

Телефончето е media consumption device, не media creation такова. Камерата е просто поредния начин, да залъже потребителя, да си даде парите за устройството.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 08:36

petervassilev: "...решаващ фактор е обективът... "

Поздравления за хубавата форма на цитиране [smilie24]

Обсъждаме някакви играчки, никой нормален фотограф няма да тръгне на сафари или фотосесия с
......телефон, освен ако не е нещо за лична употреба ))

Като инфо, само в някои Чаййомита има 7 и 8 групи лещи наместо стандартните Шест.

Това са Mi Note 10 / Pro , Mi10 Ultra и вероятно Mi11 Ultra, макар чe никъде не намерих инфо по въпроса

Mi10 Ultra review

Mi Note 10 / Pro main differences


http://images.vfl.ru/ii/1618464597/92862eda/34086240_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   15-04-21 08:52

stukloplast: толкова ли ти е трудно да разбереш, че аз предпочитам да имам 12 РЕАЛНИ мегапиксела, вместо 108, но със същата площ на сензора? Че смятам за напълно безсмислена тази технология на Самсунг? Просто търся телефон с ГОЛЯМ сензор, който да не струва 2-3 бъбрека. Взех Xiaomi 10T Pro, който ми излезе под 900 лева (от България), основната камера има добра големина, но с безсмислена технология, КОЯТО Е НЕИЗПОЛЗВАЕМА. Ако (пак споменавам АКО) същия сензор беше с 12 или 27 мегапиксела стандартна байер наредба - щях да получа повече. Да, с 27 мп стандартна наредба е по-добре, от колкото 108мп работещ в режим на 27. Приключвам с безсмислените спорове.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 09:03

lamerko: ".......че аз предпочитам да имам 12 РЕАЛНИ мегапиксела, вместо 108, но със същата площ на сензора?......"

Много искаш, сигурно искаш и 8 групи лещи наместо стандартните Шест ? [smilie18]
Да се дава повече от 600-700лв за буквалната играчка е пълна тъпотия, още не мога да прежаля 1.3к за тъпия Мейт. Нe че е чак толкова тъп, нo след година разбираш че си е Играчка телефона.

12mp в 1/1.33" е добре, но все пак бих искал да имам някакъв "аванс", възможност за кропване и ресайз.
Имам и интересното наблюдение че 108mp в S21U дава по-добра картинка от 50mp в Mi11U, но не в сток а на пълна резолюция и с последващ ресайз на 12mpПубликацията е редактирана (15-04-21 09:06)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   15-04-21 09:07

Хубаво де, 27 да са, както е конфигурацията в момента при Xiaomi [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 09:30

Фейкови ли са Бенд-тестовете на Джери Изкормвача ?

Lenovo Legion 2 bend test by JerryRigEverything

Lenovo Legion 2 Official durability test by Lenovo


Днес, всеки момент очакваме и Представането на Камерафона на Годината ( по мои "изчисления" ) Axon 30 Ultra.
Всички ключови характеристика са рaзкрити от самия производител -
3бр 64mp Основни камери + 8mp Теле-камера с 10х опт.зуум, 144Hz 6.67" QHD Amoled, Snap 888, UFS 3.1 LPDDR5, 4600mAh, 66W Fast charge, MyOS 11 Android 11

http://images.vfl.ru/ii/1618467809/851817d3/34086584_m.jpg
Публикацията е редактирана (15-04-21 09:34)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 10:10

Xperia 1 Mark III на живо - Классика [smilie24]

Линк


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0415/f3/10df1a1f494d80f201e960767075faf3.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-21 11:44

https://www.gsmarena.com/sony_xperia_1_iii_arrives_for_preorder_in_russia_costs_1300-news-48659.php


В Русия

Xperia 1 iii - 2200 лева
Xperia 5 iii - 1800 лева

Както и до сега Xperia телефоните не са лоши ама ще ги пуснат месеци по-късно, когато ще има по-интересни неща...... 20-ти Юли за Русия......

Не знам защо е тая глупост. Примерно с апаратите и обективите се справят много по-добре. Обявяват нещо и може веднага да поръчаш и до месец максимум два пристигат първите бройки. Ако много се кефиш на нещо идва бързоПубликацията е редактирана (15-04-21 11:45)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 11:49

Най-нов тизър на Axon 30 Ultra, максималната версия е със 16Gb / 1TB памет

Първи промо снимки които малко ме плашат - мязат на мазньочите by Vivo X60 "Pro" с оптика by "Цайсс"


http://images.vfl.ru/ii/1618476466/1752c4bc/34088132.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618476439/5963e1f2/34088125.jpg
Публикацията е редактирана (15-04-21 11:59)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 12:02

hotsnail: "...Xperia 1 iii - 2200 лева...."

Сериозно ли някой ще даде пари колкото за една кола за тази тутурутка ??? [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   15-04-21 12:05

Тук може да са с около 300 кинта по-скъпи. Но ще има шаранчета, които ще ги вземат тънкажно през някой от трите оператора с двугодишен план :)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-21 12:57

2200-2500 ще е напълно подравнено с шаоми, самсунг, асус - 12ГБ, 256ГБ екзинос 888, 5г поддръжка....

Абсурдни им бяха цените, когато бяха 20-30% над Самсунг и Шаоми.

В момента тоя телефон е с по-добър екран, с по-добро охлаждане, с по-добро аудио, с доста по-хубав софтуер, с доста прилични камери.......

Аз имам едно сони z3 dual и още работи. A е от 2014-а година. Ако качеството е подобно няма за какво да се притеснява човек.....

С договор ще е вероятно 1500-1900 лева може и някой бонус слушалки.

Не знам как са софтуерните обновявания на Сони - 2 години? 3 или 4 години?

Май Самсунг в момента са най-добре с 4 годинки. Гледам, че дори чистите Гугъли на Нокиа са само с 3 години.....

Aко догодина ако няма какво да ми привлече окото... може да го ползвам S20 ultra още 2 години без ядове.Публикацията е редактирана (15-04-21 13:01)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 13:47

hotsnail:"....В момента тоя телефон е с по-добър екран, с по-добро охлаждане, с по-добро аудио, с доста по-хубав софтуер, с доста прилични камери....."

Ти си Перфектния потребител [smilie5]

Тия приказки, "промоции" и "филми" by Sony ги гледаме всяка година от 15г насам и все са си образно и направо казано Боклуци. Винаги всеки един чарколяк в Sony телефон е КОМПРОМИС с качество и цена, като почнеш от болтчетата, микрофоните, колонките и свършиш с......прастарите 12mp камерки, същите като от миналата и по-миналата, пък да не и по-по-по-миналата година. Кое е новото спрямо MKII ? Кривия ювтин Перископ и прегряващия Snap 888. Абсолютно реалната цена на кутишката е 600-700лв, като 300лв е чистата печалба за Sony. Телефона е прекрасен за тази цена и нищо повече. Софтуер, Аудио, доста "прилични" камери не влизат в диапазона 2200лв, за тези пари трябва да са УБИЙСТВЕНИ.
Интерфейса е практически Чист Андроид със смешните кръгли иконки, допълнен с един от най-куците файлови менаджери, Аудио - какво аудио като няма Audio Dac тоест отделен специализиран аудио чип ? 12mp камерки с малки сензорчета и крива оптика by Sony със сигурност няма да те зарадват с нищо. Не че ще ти пречат да направиш някоя крива снимка, но едва ли ще изпиташ удоволствие като за 2200лв ))
Нямам идея с колко памет идва, вероятно с колкото и миналата година, горе виждаш Аксъна 16Gb / 1Tb за същите пари.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-21 15:31

Сашо пишеш глупости..... просто си прочети бисерите..... тъпотия след тъпотия. ЗТЕ-то с друг не прегряващ 888 ли е? Какъв е перископа няма как да знаеш... и на мен ми е подозрителен със зума ама честно казано преди да видя снимки не мисля да коментирам.

Например виждам бленда ф/2.5 което е по-добро от другите перископи. шаомито по което е прехласваш е ф/4.1 т.е. пуска около 3 пъти по-малко светлина....демек Сони доста по-разумно са подходили и перископа им вероятно е по-добра оптика от шаоми...на моя с 20 ултра е ф/3.5 т.е. пак е по-зле от Сонито......


Другите ти тъпотии и коментар не заслужават. Просто се излагаш. А и гледам на стъклопласт снимките... ми не е толкова зле миналото поколение.......

Тия Сонита за мен не са много опция, щото са китайчета също и не им знам колко време е поддръжката. Един Samsung A72 например ще ми е по-добре вероятно.Публикацията е редактирана (15-04-21 15:35)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 16:06

hotsnail: ".....Сашо пишеш глупости..... просто си прочети бисерите..... тъпотия след тъпотия....."

Киро моля те да не влизаме в такъв тон, дори и наистина да бяха тъпотии ))

За щастие или нещастие са буквалната ИСТИНА.
Не ги пиша наизуст, имал съм досега пет модела "флагмански" Експерии и нищо хубаво не съм видял. Всъщност взимал съм ги не за мен а за децата, в случая вършат идеална работа. Дисплей, Звук, "Камера" всичко е с бюджетно качество. Какво ще получиш за 2200лв ? Получаваш функции и качество налични в най-скапаното Redmi едва ли не. Не говори за ф/2.5 , Перископи и прочии бумажни вицове, защото по рождение камерите by Sony са с Крива оптика най-често в лявата половина, с убийствено омазан постпроцесс и снимките са годни единствено да се гледат на дисплейчето на телефона. RAW-а също не е никакво спасение. Имах желание за MkII като за Камерафон , но след като разгледах купища снимки, прецених че става само за Фон.....без представката Камера.
Най ми е интересно защо Ти не си взе Xperia 1 Mark I навремето, а си взе......S20U ?


Xperia 1 Mark III ревю рус.Публикацията е редактирана (15-04-21 16:57)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 16:19

Axon 30 Ultra / Pro представени

Info eng

Инфо рус - ще има и Глобална версия


Публикацията е редактирана (15-04-21 16:24)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   15-04-21 16:32

Sassho: "....Като инфо, само в някои Чаййомита има 7 и 8 групи лещи наместо стандартните Шест. "

Интересна илюстрация на обектива, защото показва как се постига такова малко разстояние между обектива и сензора. Със силно асферични елементи (навярно всички лещи са като странни понички), използвайки предимството от изработването на лещи от пластмаса.

А след обективчето всякакви некомпенсирани аберации се коригират от софтуера и клиентите са доволни.

Аз досега не съм срещал човек, който да не е бил доволен от снимките на своя камерафон (изключвам фотографите тук), затова и пазарът е с такова огромно предлагане, подобно на десетките производители на фотоапарати през 60-те години на миналия век. [smile]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 16:53

petervassilev:......Аз досега не съм срещал човек, който да не е бил доволен от снимките на своя камерафон (изключвам фотографите тук).....

...и по останалите форуми.
Напълно нормално, аз също не разбирам много от хладилници и ми е все тая дали в хладилника температурата е разпределена равномерно или само в дясната зона, но съм напълно доволен от да речем Мраз 101 и дори го препоръчвам като добър [smilie3]

При смартфоните обаче самите производители усилено акцентират върху Фото / Камера възможностите на телефоните си, буквално лъжат и замайват неразбиращия потребител с цифри, лейбъли и прочии маркетингови "хитрини". Накрая човека най-често получава някакво изображение което буди смях в профилните форуми и теми, въпреки годишната заплата която е дал за устройсвото гордо наречено Камерафон [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   15-04-21 17:08

За да не спорите - от сонито съм доволен - общо взето всичко каквото търся - плосък екран и читави камери с роу, много приятен формфактор и тегло. Батерията носи много добре.
Цената обаче е ужасяваща - дето вика Сашо - тоя моя е прекосили 800лв реална цена...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   15-04-21 17:33

Цените не разбирам защо още Ви учудват. Все едно има различни та сте се закахърили..... всичките са на еднакви цени с +/-10%......

Ако са последното поколение на топ модели 1500 лева е цената на компактния порязан модел. Няма значение марката. Ако е средния модел е 2000. Ако е ултра значи струва 2500.

....и 1-ви клас хлапе ще го схване.

Сонито 5-ката е с топ процесорчето и три камери - значи към 2000 лева. Дали е Сони, Шаоми, Самсунг или ела ме ритни се тая.....среден модел 2 бона.

Гейминг телефоните са свежарки, щото за малко под 2 бона идва с яко охлаждане и мега екран ама пак добре влиза в модела среден клас...

Иначе има телефони с по слаби процесори - 250-300 лева базов модел (даже има и по 150), 450-550 лева среден и 750-950 скъп модел.... даже самсунг ще изкарат малко по-скъп модел в сегмента 850-1050 лева......

Освен това слагате отстъпките за 2 години абонамент, щото никой не плаща пълните цени в магазина. Така ултрата става 1700 лева ама ти я дават за 1900 със слушалки. А най-евтния от 250 лева ти го дават без пари. По средата пропорционално се разпределя......


ПП Това дето ми прави впечатление тази година е, че моделите от 500 до 1100 лева са много добри. За 700-800 лева си взимаш телефон с 6.7" екран и 4500-5000 мАч батерия. Кемрите заради цифровите трикове работят учудващо добре на ниския клас. Всъщност тия големи сензори са предимно за гъзария - 90% т случаите А72 примерно ще прави същите снимки като Ми11 ултра, че и по-добри щото софтуера на Самсунг е няколко обиколки пред шаоми.....Публикацията е редактирана (15-04-21 17:41)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 19:23

hotsnail: "...Цените не разбирам защо още Ви учудват.."

Защото са Фейкови и БЕЗ ПОКРИТИЕ.
Цената би трябвало да се определя от Качество / Характеристики, според Вас смартфон за от 2000лв снима ли като фотоапарат за аналогична цена, осигурява ли качество на дори среден клас mp3 плеър, производителен ли е като нисък клас лаптоп ? Няма лошо китаеца да иска и 10к за играчката, лошото е когато оглупелия, дебелия, белия човек е съгласен брутално да бъде лъган и мамен за нещо което не е предмет първа необходимост - чиста проба играчка с батерийка и две криви лупички взети от детско бинокълче. Не е ли време малко да се приземим в Реалния Свят ?

Да се върнем и към продукцията by Sony.
На предишната страница прочетохте как средния клас Redmi Note 10 / Pro за 800лв разполагат със 7 и 8 групи лещи.
С колко групи лещи разполагат флагманските Експерии за от 2200лв, може ли някой да сподели или и това не е важно щом пише Sony, T-Star by Zeiss, 3D Audio, Dolby Atmos и т.н. ? ))

Mi11 Ultra vs S21 Ultra reviewПубликацията е редактирана (15-04-21 20:01)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 20:32

Цени и подробности около камерите на Axon 30 Ultra

8/256GB - 4698 юана (719$)
12/256GB -4998 юана (765$)
16Gb/1TB -6666 юана (1020$)


Основна 64mp ultra-sensitive(Sony IMX686, OIS, F1.6, 1/1.7")
Широка 64mp ultra wide-angle (Isocell GW3, 120 degrees, distortion rate 1%, F2.2, 1/1.96")
Портрет 64mp superhuman (Isocell GW3, 35mm, F1.9, 1/1.96")
8mp periscope telephoto (OV08A10, OIS, 5X optical zoom, 60X hybrid zoom, 1/4.4").

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   15-04-21 20:56

Цените:

> Защото са Фейкови и БЕЗ ПОКРИТИЕ. Цената би трябвало да се определя от Качество / Характеристики...

НИЩО ПОДОБНО! (Така, теоретично, се определяше цената през соца - но дори тогава не беше баш така). Цената се определя по неотклонно действащия и справедлив (!) закон, формулиран от Адам Смит:

"Правилната цена на всяко едно нещо под слънцето е толкова, колкото оня, комуто то е потребно, е готов да плати за него"

Никъде не са споменати Качество или Характеристики! Ключовите думи са 'потребно'*(виж по-долу) и 'готов да плати'. Очевидно на достатъчно много хора са потребни* точно такива телефони (каквито ти, Сашо, не харесваш) И достатъчно хора са готови да платят тая цена. Нищо, че на фирмата може да струва само 100 лева да го произведат - това би имало значение само когато себестойността е > (повече), отколкото някой би платил.

> лошото е когато оглупелия, дебелия, белия човек е съгласен
> брутално да бъде лъган и мамен...

Не е нужно да бъде лъган и мамен: и много разумни и интелигентни хора също са готови да плащат тия цени. Явно не лъжи, а нещо друго ги движи...

> за нещо което не е предмет първа необходимост

Ей тука е ключето! Кой каза, че говорим за първа необходимост?![smilie11] Именно за първа необходимост ('като въздуха и слънцето') са евтините телефони - дето ги има за по 200 лева и даже по-малко. А за най-първа необходимост някои фирми правят и телефони от по 10-20 долара, без камери и цветни екрани, само с бутончета...

Точно нещата за 'не-първа' необходимост се продават по-скъпо - и така е честно и справедливо. А за високия клас телефони, за които говорим, те са от 6-7ма необходимост (в пирамидата на Маслов, т.е. нематериални потребности* от абстрактно и емоционално естество. За някои хора една значка (марката) е по-важна, отколкото са за тебе пикселите и детайла в снимките. За други сравнението със съседа е по-важно. Даже за 'фотографи' някои по-важно е, че някой си сайт е написал (или Ютюб гуру е казал), че 'това е най-добрия телефон' - а изобщо не какви снимки в действителност прави.

За много хора такива абстрактни и емоционални неща са много важни. А белите, дебели хора са многобройни (и ние сме милиарди, не са само китайците) - и на достатъчно много измежду милиардите надниците стигат за тия цени - и е спазено желязното правило на Адам Смит: имат потребност (нематериална), готови са да платят - значи цената е точна! [smilie6]

> време малко да се приземим в Реалния Свят ?

И аз това казвам: ТОВА е реалният сват! Идвайте в него и свиквайте!
[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 21:04

hotsnail: "....И аз това казвам: ТОВА е реалният сват! Идвайте в него и свиквайте!...."


Реалния свят вече от година чука на вратата пък и да не е влязъл.
А ако не е влязъл при всички ще влезне до седмица - две...свиквай [smilie18] [beer]Публикацията е редактирана (15-04-21 21:23)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   15-04-21 21:20

Без да съм чел последните мнения, да допълня за Сонито - до сега съм го харчил само до къде 800 исо, но от това което виждам, подозирам че няма да може да стъпи и на пърхота на 108цата(на чайника за половин цена на сонито, от който имам 3 деца с дръпнати очи) на исо 1600/3200 и 30сек експозиция, визирайки млечен път, ама ще видим лятото...Публикацията е редактирана (15-04-21 21:23)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 21:32

Простичката истина за Sony телефоните че при една и съща цена отстъпват значително на конкурентите си.
Харесвам ги като име и дизайн, но знам че не са конкурентни за парите си.
Xperia 1 МкII / MkIII = 600-700лв
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   15-04-21 22:00

Извън темата, но вероятно вследствие на отварянето на линковете за телефоните - снимки, презентации и др.:

Почти всички реклами, които ми се появяват във фотофорума, вече са на японски или китайски.[smile] На маков файърфокс, не съм ги блокирал.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   15-04-21 22:48

Като стана на въпрос за SONY :

Sony World Photography Awards 2021

Публикацията е редактирана (15-04-21 22:49)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 00:09

Какво исо 1600 на Самсунг 108 сензор 1/33"....да не мислиш, че китайската кутия на шаоми оправя нещо? Макс исо е 400 и нагоре е драма. Ама снима и нощем със Самсунг приложението. Прави много кадри понякога за 5 секунди. Стаква и става. Цветовете са учудващо добри на учудващо гадна светлина. Ама е софтуер. Няма роу.

За това Ви писах, че и телефон за 700-800 лева сега върши подобна работа на флагшип с гигантски сензор. Самсунг и шаоми сложиха подобен софтуер в евтините телефони като скъпите и малко или много няма смисъл от скъпия модел. Аз моята ултра я държа на 60 херца и ХД резолюция. Да може много повече ама яде батерията като змей горянин.....


Сашо да ти кажа цените не се определят във форума нито тук нито в Русия. Това дето е написал нямаго е истината. Нещо се продава за толкова, за колкото е готов да плати клиента. Тарикатския пазар в Източна Европа и Русия е по-малък от Холандия.....та толкова за мозъчните полюции на тема ценаПубликацията е редактирана (16-04-21 00:14)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 00:23

hotsnail: ".....Нещо се продава за толкова, за колкото е готов да плати клиента...."

В нашия случай клиента е бедния като цървул българин, най-бедната мишка "европеец"
и искаш да ми кажеш че е готов да извади от пробития си джоб 2к за играчка-плачка ? ))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 01:18

даваш тука телефони за по 2 3 хиляди лева и после мрънкаш че били скъпи. Тоя шаоми ще е около 3 бона дето го хвали две страници.....по-скъп ще е от сонито. А резултатите са плачевни.....

Ако мислиш, че 2 бона са много дай да гледаме телефоните от 500 лева. Ето ти А52. Май най-доброто за 500 лева....малко са му омазали нощния режим.....ама има голяма батерия, 4 години обновявания, издържа на вода, изглежда добре, не му трябва калъф.....НЕ Е с китайски софтуер, НЕ Е произведен в Китай!!!

Ако ти трябва телефон идеалка....

https://www.youtube.com/watch?v=1DgyftEnp9o


https://www.youtube.com/watch?v=DU3OcUvivyo


Ако трябва по евтино А32 - 400 лева (даже това е скъпия 5g модел)....е вече нощните снимки са щета....и няма 4к видео....

https://www.youtube.com/watch?v=JUoWMWdBcjs
Публикацията е редактирана (16-04-21 01:20)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 01:27

А за 1000 лева е излязъл А82 (Quantum2)

Samsung Quantum 2

Тоя ще е с любимия тук 64МП сензор!!! Ура!

Големия пиниз е, че ще има "квантов" генератор за произволни числа. Демек вътре има светодиод и камера. Светодиода излъчва и мерят шума на камерата. От тоя шум правят произволни числа. А тия числа ползват за банкиране, за крипто и т.н.

Сега с крипто портфейлите това ще стане много актуално. Защото а ти добарат ключа, ай отиде парата......А как ще ти добарат частния ключ ли? Ами горе долу по-същия начин както mine-ват крипто, ама използват и дефектите в PRNG т.е. генераторите на псевдо произволни числа, който получаваш комплект с шаомито или оснито. Демек вземат точното време с милисекунди, взема още някакви лесно предсказуеми данни, мачка ги през някакви сметки и така ти прави ключа с който си мислиш, че си пазиш крипто портфейла. Даже в Шаомито за по-сигурно вероятно са сложили "генератор на лесно предсказуеми за китайски разузнавач произволни числа"......

Защо му е на китайския разузнавач, да ти познава числата ли? Ми 'щото ползваш тия числа с Телегpaм, Cигнaл и подобните.....пък може и да пишеш някакви неподходящи щуротии...

ПП Май quantum 2 т.е. телефона с крипто чипа ще е само за Корея.....май а82 за международния пазар ще е скопен.

ПП и няма аудио жак.....


А ето и китайския герой ми 11 лайт. 900 лева т.е. По-скъп от самсунга 550 лева за а52 и 800 за а72. Ама за сметка на това Ми е с по-малка батерия, с по-смотани сензори на камерата, без вариант със слушалки, без телефото камера разбира се, без стабилизация и без защита от влага...ама нали любим на народа китаец.......има вариант за 630 лева вместо 900 лева с 4г. Похвалното е, че нощния режим им работи. В тоя клас Самсунг малко са се изложили със софтуерчето, вероятно не е без да искат ....

mi 11 liteПубликацията е редактирана (16-04-21 03:02)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-04-21 03:08

Като ученик ме пращаха при кварталния обущар (имаше такава професия) да ми закърпи скъсаните от ритане обувки. Там на стената висеше надпис:

"Работим бързо, качествено и евтино.
Избери си две от тези!
"

[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-04-21 07:54

Кире, снимката на млечния път в профила ми, е снимана от един роу кадър, на исо 3200 или 1600, не помня и ми е писнало да я давам за пример. Със 108мп сензор на телефон за 900лв.
Не казвам, че е перфектна, даже не щото сензора има област с шумни пиксели и съм мазал здраво, ама съм снимал млечния път без уникалния супер дупер софтуер на самсунг, който стаква 200 кадъра. Просто съм използвал познанията си за фокус и експозиция, статив и сензор, който ми позволява да го направя.
Тука съм виждал по шумни снимки от мойта, правени с фотоапарат, така че не ми дрънкай, ми си снимай на авто калинките в двора.
Матричката на сонито няма да ми изкара толкова чист кадър, това е...Публикацията е редактирана (16-04-21 07:55)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: vga   
Дата:   16-04-21 07:58

Ехх Охлюв, Охлюв... като се въодушевиш нощно време и нямаш равен! :))) Най-добре снимащия телефон в момента бил "плачевен", а даже не пусна да видиме кои три снимки сравни и го реши това :))) Ултра на 60 херца, спрян gps, спрян интернет, батери сейвър и какво ли не... могло е да си спестиш 2к и да си вземеш А02 от най-селската марка, така и така техниката като цяло ти е непонятна и слаба страна, нямало е нужда да се изхвърляш :))

Искате ли да си говориме кой какво харесва и постига с телефона, защото негативизмът към всяко ново изобретение е доста отблъскващ?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 09:35

Хайде освети ни кое е това телефонче за 900 лева със 108мп сензор.

Аз чета чат пат, ма на не съм попадал на този чуден модел......ама то по твоята система купувам, продавам без ддс и отстъпка ли толкова е излязло? А иначе било 2500 като ново така ли?

Ми 10 е 1200 лева днес т.е. година и половина след излизането. Ми 10 Лайта е 900 лева ама е с 40 мп камера......ама вече нали само такива обсъждаме тука?


vga може аз вечер ама ти сутринта си по-зле значително. Пий едно кафе. Ползвам си телефона не ми бери грижа и техника чат пат съм виждал, не разбирам колкото тукашните корифей. Включени са му нещата на телефона, които ми трябват, пак един ден издържа. Просто за екрана имам особено мнение относно рекламирането на 120 херца и свръх високи резолюции.Публикацията е редактирана (16-04-21 09:40)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   16-04-21 09:45

Mi 10: 899 лв

още няколкоПубликацията е редактирана (16-04-21 09:46)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-04-21 09:58

Предишния ми телефон Ми ноут 10 про. Купен е за 914лв с ДДС. С 20мп ултраширока, която поддържа роу и аф. Плюс 2 теле камери и една макро. Станаха 5 камери, от които 2 перфектни. За 900лв. Вярно, не е с 8хх процесор, а 7хх, ама с 8гб рам и 256гб вградена.
На сонито ми цената вече ми изглежда че 600лв са му много, КИРО!
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 10:11

Добро е това ми ноте. Толкова му е цената и хубав сензор са сложили. Браво.

Не знам ти казваш за сонито кое как е. Аз не съм го виждал.

Ама схемата на цените е видна под 1000 лева са с миналогодишните процесори, забравят им по някой друг детайл като стабилизация или водонепропускливост. Тия над 1000 лева не носят кой знае какво. За последен процесор предполагам и сонитата и шаоми и Самсунг ще дойдат на близки пари. 1200 евро е ми 11 ултра ама не разбрах в Европа или Китай и дали с или без ДДС. Щото ако се окаже Китай без ДДС.........

Щото ноте 10 само доказва, че може и още по-добре......Публикацията е редактирана (16-04-21 10:16)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 10:14

Synthy:"...Mi 10: 899 лв...."
По-малко от една година откакто се появи в БГ и цената вече е спаднала почти двойно [cool]

....обаче преди 108mp пиксела допълнени с едвам 6 групи криви лещи да станат вирусни на пазара,
Samsung хитро преразглежда политиката си и разумно обръща тенденцията към по-малко пиксели
ако може да се вярва на слуховете


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0416/6b/f5dcfd0a883694d755810e1a8308c76b.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 13:15

12мп или 48мп като сложат на нещо около 1/1.33” и ще има рязко подобряване. Даже ще повярвам, че исо 3200 има смисъл да се пробва. Както ламерко Ви обясни това дробене на малки пиксели, не е безплатно. Губи се площ
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 13:43

"hotsnail:".... Както ламерко Ви обясни това дробене на малки пиксели, не е безплатно. Губи се площ ..."

Имам някви спомени от миналата година, как ни обясняваше за 108mp че нищо не се губело, "технологии", никакви "писти" покрай пикселите, ама сега явно "Тренда" е друг ? [smile]

Изобщо от десетина години насам проЙзводителите са ни взели за канарчета и най-вече дойни крави и бълват ли бълват кухи лейбъли и несъществуващи "технологии". Като прууф снимка by Nokia 808 с някакъв "умрЕл" по днешните разбирания стандартен 40mp сензор by Toshiba. Никакви BSI, Pixel Binning, Pixel Shift, Quad Bayer и прочии простотии. Линковете фуул.

http://images.vfl.ru/ii/1618569424/3cab0970/34104256.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618569522/dc57e1c7/34104282.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618569751/f33be890/34104346.jpg
Публикацията е редактирана (16-04-21 13:45)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 14:05

да така е.

Аз за куад и нона пиксели се надявах, че ще дадат и нещо в софтуера т.е. Camera 2 ....а то патица.....за това го псувам това камера 2 апи.....

Иначе нали Самсунга и шаомито така си правят видеото....и става. Явно казваш и на исо 3200 ставало... мен не ме кефи как е на 400 ама....

Де да знам. Що да не видим и малко пискели как са?

Многото пиксели компенсират един проблем на сензора с динамичния обхват. На добра светлина т.е. на слънце хем да има детайл в тъмното, хем в светлото.... това май се справят.Публикацията е редактирана (16-04-21 14:07)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 14:15

hotsnail:".... а то патица..."
Патици, патки и .....куропатки най-вече [smilie18]

Дотам изпаднахме че забравихме какво е нармално снимащ камерафон.
То не са RAW-ове, Ресайзове , HDR-и, Лайтруум-oве за да извадиш нещо читаво от умрЕлата камера на поредното "чудо" на курейско-китайската Вечна дружба ))
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   16-04-21 14:21

Вчера си купих Нокийка с фенерче (Nokia 210). Дисплея се оказа учудващо чист, а голямата изненада - сложили са му камера, която прави чудесни снимки като за тапет на 2.4" дисплейче. Е, не посмях да изтегля въпросните снимки на компютър, но все пак като за 0.3МП камера, изглеждат впечатляващо на телефона [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   16-04-21 14:23

hotsnail: "12мп или 48мп като сложат на нещо около 1/1.33” и ще има рязко подобряване. Даже ще повярвам, че исо 3200 има смисъл да се пробва. Както ламерко Ви обясни това дробене на малки пиксели, не е безплатно. Губи се площ "

Точно при телефоните това "дробене" на пикселите не е еднозначно решение.

Независимо дали е телефонна или обикновена камера, при фиксиран брой пиксели, по-големият сензор позволява да се намали шумът, т.е. да се ползва по-голямо ISO - дискутирали сме го заради кропките.

От друга страна, намаляването на размера на пикселите превръща сензора в дифракционна решетка и това е някакво ограничение за минималния размер, заради интерференчния ефект.

При телефоните, обаче, доколкото се използват някакви варианти на HDR режим и алгоритми за комбиниране на сигнала от съседни групи пиксели, това "дробене" явно е имало смисъл до определен размер, а и "100+ мп" има много по-силен маркетингов ефект от някакви милиметри или инчове (размер на сензора). Вероятно са достигнали оптимума в "дробенето" на пикселите (който е в резултат на физически ограничения - интерференчни), след който HDR алгоритмите и алгоритмите за комбиниране на съседни пиксели вече не помагат.

Очаквам пореден маркетингов трик - да обявяват размера на сензора в микрони вместо в инчове, защото мерната единица "Мегамикрон" хваща дикиш, подобно на 100+ мегапиксела.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: OIM   
Дата:   16-04-21 14:26

Камерафоните ,снимките с телефони , и музиката са превзели форума ...
И за капак - ''Майната му '' ...
[beer]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   16-04-21 14:34

Какъв е проблема с камерафоните и снимките от тях... или не се водят за фотография, ако не са излезли от голямо, черно, тракащо нещо, тежащо поне 3 кила?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: OIM   
Дата:   16-04-21 14:48

Човек като отвори форума му се иска да прочете нещо за апарати и обективи а то все горския Сашо дето го мързи да носи тежките камери
Може би съм остарял вече и не съм в час ...

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   16-04-21 14:49

OIM "Камерафоните ,снимките с телефони , и музиката са превзели форума ...
И за капак - ''Майната му '' ... "


[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Да погледнем на това от положителната страна.

Първо, поне музиката не е чалга.

Второ, в момента явно се работи много повече по технологиите на сензорите в "мобилните камери", отколкото "стационарните? (конвенционалните)" камери. И очакваме постиженията да се прехвърлят в истинските камери, защото там явно ходът е забавен заради свития пазар.

Дори и постиженията в новите материали, напр. лилипутските пластмасови обективчета на телефоните, вероятно ще се използват и в истинските фотоапарати.

Телефоните са нещо като Формула 1 за автомобилната индустрия.

А 'Майната му '' ... ", както и да го погледнеш ... , си е точно това [smile]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-04-21 14:51

Ох, слава Богу - темата (поне за малко) се отклони от цените. Тъкмо се канех темата да се преименува на "ЦЕНИ на телефони", та да се отпиша от нея и да спра да я следя...

Сашо, снимките от Нокията някога ни зашеметяваха, но след години разочароват: имат естествени цветове, наистина и добра динамика, но им се губи дребния детайл и направо не са на фокус по целия кадър и цялата дълбочина. Вярно - не са шарпени вътрешно-камерно, но ако същите снимки бяха представени от някой днешен азиатски флагман, ТИ щеше яко да ги плюеш че са 'мазало' и нямат детайл. Разни времена, разни идеали [smilie8]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-04-21 14:52

НаПубликацията е редактирана (16-04-21 14:53)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   16-04-21 15:34

Ето тука 108-те МП с няколко секунди експозиция от ръка. Предполагам, че са много кадри стекнати. Авто режим е. Вадя от джоба и снимам с бутона за power и после копчето за звука. Телефона ми казва - "задръж без да местиш и оцветява бавно бутона на екрана". Има и оптична стабилизация, ама тя не вярвам да компенсира няколко секунди експозиция. Вънка е сумрак. Резултата явно няма общо със студийни кадри от 40+МП фул фрейм със висок клас обектив. Обаче на мен горе долу това ми стига от телефона да пратя по вайбър. Кефи ме, че има цвят и то не особено грешен спрямо това което виждам с очите си. Даже е по-наситен и богат - щото нали зрението на слаба светлина става повечко към черно бяло.....

http://karaatanasov.info/S20U/night.jpg


като го разгънеш има ли детайли в цветята - не няма. Ама ако го разпечатя на хартия като за корица на National Geographic няма да изглежда по-зле от снимка с голяма камера.


Готиното е, че Самсунг сега лесно са го направили, да качвам снимки, където искам. Има си FTP в тяхното приложение.

Погледнах EXIF - 1/17, исо 250, ф/1.7....нещо не е баш тъй... две LED ламбета по 7-8W няма как да метнат толко светлина за исо 250 ако и бледната да е ф/1.7Публикацията е редактирана (16-04-21 15:47)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   16-04-21 16:41

"Погледнах EXIF - 1/17, исо 250, ф/1.7....нещо не е баш тъй... две LED ламбета по 7-8W няма как да метнат толко светлина за исо 250 ако и бледната да е ф/1.7"

При телефоните, заради специфичния обектив и метод на снимане, нито скоростта, нито блендата, нито ISO са това, което знаем от големите апарати.

Но е важен резултатът за определени цели, когато не носим голям апарат, а за мен при тази нощна снимка резултатът е отличен като за телефон в автоматичен режим.[smilie24]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 16:57

nyamago:"....но им се губи дребния детайл и направо не са на фокус по целия кадър и цялата дълбочина...."

ШОКИРАН и изумен съм [smilie10]
Снимките са ПЕРФЕКТНИ като за камерафон и не само.
За изумление не само тук се цитира "липсата на фокус и детайл" в Нокията,
но и от деца, юзъри на The King of Oversharp - Samsung.
Професионално изкривяване [smilie5]

За да елиминирам бъдещи нападки, обиди, съмнения и коментари ще пусна подобни сцени и от

Lumix G1 - M3/4 камера oт RAW

http://images.vfl.ru/ii/1618581340/cbaeef58/34107722.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618581295/ea36c39c/34107711.jpg


Nokia 808 PureView

http://images.vfl.ru/ii/1618569522/dc57e1c7/34104282.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618569751/f33be890/34104346.jpg
Публикацията е редактирана (16-04-21 17:03)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 17:09

OIM: ".....а то все горския Сашо дето го мързи да носи тежките камери...."
За което се Извинявам [beer]
Не съм за Фотоапарат, нивото ми е съвсем начално и точно за Телефон. Поне съм Реалист и си знам мястото, за разлика от много други помъкнали купища раници, куфари и чекмеджета да заснемат Пеперудка с качество и "композиция" на телефон едва ли не [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-04-21 18:25

> За да елиминирам бъдещи нападки, обиди, съмнения и коментари
> ще пусна подобни сцени и от Lumix G1 - M3/4 камера oт RAW

Няма икакви нападки, нито обиди (не се обиждай на любима камера - само казах, че е остаряла и не е вече чудото, което някога беше).

Добре, че пусна това сравнение, за да има обективно доказателство за каквото казах: макар и с различни цветове (не се знае кои са по-истински, защото не съм бил на местността) - по отношение на детайла разликата е в полза на Лумикса, с 'просто око'. А с лупата за пиксели, с която ти винаги гледаш, разликата е очевАдна. И щом казваш това е от RAW, значи няма вътрешно шарпене - просто големият сензор си казва думата и, разбира се, истинската оптика.

Каквото и да казваш, не се обиждам на Самсунг (защото съм случайно с такъв, утре може да съм с айФон или с Чайфон). Но лумикса НЕ Е "king of oversharp" и въпреки това няма място за сравнение със старата Нокия. Не позволявай носталгията и личното пристрастие да ти замъгляват обективността!

Още е много готина Нокията - няма дума - но вече НЕ Е еталон за какво могат телефонните камери. (Не че има някакъв еталон, де).
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 18:50

nyamago: "...но вече НЕ Е еталон..."

Пуснете моля Ви снимка от Камерафон който може да се приеме за Еталон за да си сверим часовниците [smilie7]

Тъжна Вест за Xiaomi феновете :


Въпреки всички промоциЙ и хиляди еднакви клонинги Xiaomi остана извън лидиращата Тройка в Китай -

Vivo 24%, OPPO 21% и все още горките HUAWEI с 15%Публикацията е редактирана (16-04-21 19:07)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: VladHD   
Дата:   16-04-21 18:54

Лумикса изглежда по-добре. По-добър микроконтраст, повече фин детайл. Разкарвай ги тия играчки и си вземи P40 Pro или истински фотоапарат [smilie6]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-04-21 18:59

Киро, не знам защо очакваш от телефон неща, които топуза с марка Сони и 6 кила обективи не могат. То не си само ти де, ама ако ползваш телефона за снимане като фотоапарат, грижи няма - снима с качество като кропка, на цената на кропка.
Каква е тая драма, че не можеш да снимаш перфектен млечен път от ръка, при пожение че хората с фул фрейм правят по 20 кадъра-за земята и небето отделно, от статив, в студа, за да докарат нещо сносно след 2 часа фотошоп? Ако е за вайбър, фейса или каквото там - 3мп са ти екстра - телефон за 150лв с найлонова леща ще свърши работа.
Аз лично замених кропката с телефони, и смея да кажа че в повечето случай напоследък, разлика между двете не виждам в качеството, но снимам с телефона, както бих снимал с апарат - съобразно условията, светлина, ала бала....
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 19:04

VladHD: "...Лумикса изглежда по-добре..."

г-н Малчев, дали сте този за който си мисля ?

Лумикса е by RAW, by Lightroom, by Work time и не е много по-добре,
може би в шума да е "по-добре" за любителите на стария олдскуулен Грейн [smilie5]

Оплютата 808-ца е by Pocket и нищо друго ))Публикацията е редактирана (16-04-21 19:06)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 19:21

Sassho:
Кошмарни "снимки" от Vivo X60 "Pro" със ZEISS Vario-Tessar оптика.
Оптиката може и да има далечна връзка с Цайс, но няма как да се разбере


Ново ревю и снимки by Vivo X60 Pro със ZEISS Vario-Tessar оптика
е на път почти да обори твърденията на местния "експерД" [smilie5]

линковете фулл

http://images.vfl.ru/ii/1618590041/e25e7672/34110153.jpghttp://images.vfl.ru/ii/1618590068/9d03b3df/34110160.jpg
Публикацията е редактирана (16-04-21 19:25)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   16-04-21 19:44

И само да си допълня мнението от горе, нейде преди ерата на андроид, преди повече от 10 години, когато си нямах и понятие от фотография, бях притежател на lg renoir, с 8мп камера - ми и на компа кадрите бяха чук по онова време и все още биха изкъртили инстаграм в правилните ръце.
Та ако пукате в сток на ауто и търсите повече от това, което може фул фрейма ви, няма смисъл да се включвам повече в темата...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: uri64   
Дата:   16-04-21 20:40

Което би било жалко, защото си един от малкото, пускащи читави кадри заснети с телефон.

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   16-04-21 23:08

> Пуснете моля Ви снимка от Камерафон който може
> да се приеме за Еталон за да си сверим часовниците..

Писах (ако си чел), че еталони всъщност няма. И часовниците ни (моят и твоят) са несверяеми. Но все пак, с всички уговорки - ето нещо, което бих приел ако не за еталон, за добър пример на телефонна снимка. Правена е с някакъв айФон (не знам кой модел, но не е важно - снимката намирам за много добра):


https://live.staticflickr.com/65535/51119816436_fed7c0d34b_o.jpg
Публикацията е редактирана (16-04-21 23:16)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   16-04-21 23:38

nyamago: "....снимката намирам за много добра..."

Озадачен съм.
В смисъл ако говорим за Качество и Детайл, тази снимка не отговаря на нито едно от двете - детайл практически няма измит от зверското шумоподтискане, Качество при такава силна компресия също надали може да искаме.
Това е толкова далеч от Nokia 808, колкото Луната от Земята. Снимката има стойност единствено като уловен момент.
Далеч съм от мисълта че мнението ми е "Еталон", нека и други съфорумци се произнесат [beer]

П.П. С какъв фотоапарат може да сравним тази снимка ?
Защото 808 PV доближава плътно Lumix G1 както се вижда на примерите ?Публикацията е редактирана (16-04-21 23:56)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 00:07

Sassho, не се чуди на nyamago - той пиксели не брои. Сигурно е прав от неговия си "часовник". Несверяеми са "часовниците" ни, което е добре. [smilie24]

Старата 808, стар кадър:


https://live.staticflickr.com/4477/37683460732_99d0c06206_b.jpg

XXX-2_gb_1900px by Ivan Andonov, on Flickr

Има си всичко 808, но ... остаря. :(

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 00:22

Аз ще си лягам че взе да ме цепи главата от разликите в "часовите пояси", но за утре ми се ще да разгледам някое пейзажче или портретче от прехваления Айфон. Знам че такова няма да има, но все пак )))

Байдън удря Samsung, поставя ги пред тежък избор - САЩ или Китай.
Не се наемам да прогнозирам как ще се развият събитията,
но Щатите се държат твърде дразнещо и некоректно на Световната сцена.


https://i114.fastpic.ru/thumb/2021/0417/fd/15954f5f294675831655da89925099fd.jpeg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   17-04-21 00:46

^ Искал заводи в Америка, не в Китай... Готово: само да намери работници за по 20 долара на месец и цял свят ще се втурне да прави там заводи [smilie5]

Но ми се струва, че по всички тези конфронтации новата администрация полека ще улегне и ще си седне на задника. Вижда се вече как омеква по други въпроси и гео-направления, ще омекне и по заводите и технологиите, и по Китай (щото бабаитски блъфове на голо не могат да траят дълго, твърде зависими са от 'вражеските' сили и пак ще почнат да си приказват. Според мен, де.)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   17-04-21 01:23

ммм те Сасмунг отдавна закриха всичко в Китай. Бяха спрели продажбите към Китай за малко.....мисля, че ако Байдън им даде правилната субсидия с кеф ще построят фабрика в САЩ....Самсунг май мразят Китай малко повече от колкото Байдън може да си представи. Нали Хуавей буквално крадяха продуктите им. 5 години 10-ки милиарди инвестиции в сгъваеми телефони и накрая всяко китайско говно с техни технологии....


Прочие оказва се, че XPeria-та са копирали неща от про версията. Има 4K HDMI вход! Трябва да си купиш адаптиращ кабел от Сони ама ще можеш да предаваш 4К от истинска камера през новата Xperia

Това никой друг не го прави. Май Сони са уцелили нишата на всички влогъри. Всички дето искат да се разхождат и да предават 4К ще са със Сони......

По принцип става и със Самсунг ама иска външна кепчър карта на usb, която ще свали батерията на телефона за макс един час. Отделно е, че в Самсунга май няма софтуер, който да ползва кепчър картата за YouTube или Twitch. Аз ползвах един китайски софтуер, дето поне показваше какво идва....Сони ако са направили връзката и батерията има как да държи повече от час....


ПП Сашо снимките носят информация с композиция, цветове, идея..... това да ги гледаш на 400% не носи информация....Публикацията е редактирана (17-04-21 01:34)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 07:04

hotsnail: ".....снимките носят информация с композиция, цветове, идея...."

Да разбира се, но в случая разглеждаме техническата страна на снимката, респективно телефона, където незаслужено обидиха Камерафона на Века Nokia 808 PV )) "Нямала фокус", "нямала детайл", а това че има по-малко шум от М3/4 камера нито дума ? Детайла в пейзажните сцени до голяма степен са определя от Диаметъра на обектива, в случая от порядъкa на 7-8mm, срещу 30-40мм в Панасоника.
Чувал съм ги тия неща, чел съм нещичко все пак [smilie3]Публикацията е редактирана (17-04-21 16:00)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   17-04-21 11:01

тихинко е излязъл 3ти fairphone

Ако не се гледат спецификации, това може да е един от най-смислените телефони. Всички части са заменяеми. Не е пълен с лепило
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 11:54

Добро Утро в не доброто време.


Клюките почват с Чаййоми :

Mi11 стандартната версия не впечатли с нищо DxO Mark продажните експерДи ))

..на мен обаче ми изглежда съвсем ОК, въпреки очевАдния прешарп в Сток,
но пък фона е много добре дефокусиран. Прешарпа може да се коригира.


http://images.vfl.ru/ii/1618649139/0f3bb4a2/34115972.jpgMi11 Ultra ревю и най-важното - Снимки в Пълен размер
и сравнение с S21U и Айфон нещо си. Резултата е СМАЗВАЩ в полза на Mi11U
Определено всички Чаййомита напоследък са напълно пригодни за хубави снимки [smilie24]


http://images.vfl.ru/ii/1618649542/61f5cf0b/34116013.jpg
Публикацията е редактирана (17-04-21 11:56)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   17-04-21 11:58

1600$ за международната версия без ДДС т.е. над 3 бона. Ама нали е номер едно на ДхО и какво от това че две поредни снимки не може да направи със сходни настройки
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 12:16

Mi11 Ultra RAW / DNG - конвертирайте нещо моля, аз съм на РАБОТА [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 13:00

С PhotoNinja бърз опит:https://live.staticflickr.com/65535/51120625363_522e37f6c5_b.jpg

1618037809947_PN by Ivan Andonov, on Flickrhttps://live.staticflickr.com/65535/51120625238_81be5cce96_b.jpg

1618039538944_PN by Ivan Andonov, on Flickrhttps://live.staticflickr.com/65535/51120717881_4e3c9003a8_b.jpg

1618039538955_PN by Ivan Andonov, on Flickrhttps://live.staticflickr.com/65535/51120717811_aa1906ef57_b.jpg

1618039538966_PN by Ivan Andonov, on Flickrhttps://live.staticflickr.com/65535/51121507280_b836d25fa0_b.jpg

IMG_20210403_131731_1_PN by Ivan Andonov, on Flickr

Добри са, струва ми се! [smilie24]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 13:16

Ivan_A: "....Добри са, струва ми се!...."

Благодаря [beer]

Добре са, като недостатък Винетиране и Цветовата Гамма нещо бяга.
При всички положения най-лесно ще бъде да се щрака в пълната 50mp резолюция и после да се ресайзне на компа до 12mp.

Сигурно може да се получи и перфектно от RAW, но трябва да се направи къстъм профил за телефона или пък да се ползва готов от Mаte 20 Pro примерно, там също има подобни проблеми с Винетирането.

Горе в сравнението Mi11U vs S21U vs Iphone 12 Pro MAX в Сток Чаййомито наистина РАЗМАЗВА, но ако с S21U се снима в пълната 108mp резолюция и после се ресайзне, мисля че Mi11U ще пийне една студена водица

Джери Изкормвача на път да смени ника на Джери Изцелителя.
От днес няма да драска и огъва Легиони и РоГ-ове, а ще ги изправя и възстановява.
Разбира се срещу съответната сума предполагам [smilie5]Публикацията е редактирана (17-04-21 14:26)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 15:10

Да, цветово "бягат" доста - отдавам го на конвертирането - по подразбиране е, не се опитвах да нагласям.

Също и винетирането - може да се коригира, поне до някъде.

Т.е. добре е, че има тази възможност за DNG - който желае да я ползва. [smilie24]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   17-04-21 15:24

Sassho написа:

> nyamago: ".....снимките носят информация с композиция, цветове, идея...."

За пореден път бъркаш автора и цитираш някой друг. Това аз НЕ СЪМ го казал (макар да го вярвам). Прегледай пак предната страница и отговори на съответния пост - и участник.

[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 15:46

Пробвах с Photoshop:


https://live.staticflickr.com/65535/51120934491_0768502f43_b.jpg

1618037809947_PS by Ivan Andonov, on Flickrhttps://live.staticflickr.com/65535/51120362147_dd671ee4c6_b.jpg

1618039538944_PS by Ivan Andonov, on Flickr

Пак по подразбиране, много по-добре е. [smilie24]

Нещо интересно за мен - след последния ъпдейт на Фотошоп, DNG файловете от моето Xiomi Note9 Pro се отварят с много по-добро качество - сякаш имат профил, но не изписва такъв. Преди беше много зле. [smilie24]Публикацията е редактирана (17-04-21 16:02)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 16:06

nyamago: "....За пореден път бъркаш автора и цитираш някой друг. Това аз НЕ СЪМ го казал (макар да го вярвам)...."

Извинявам се, рано сутрин АФ-то ми не работи много добре. Коригирах горе автора [smile]
Но мисълта ми е че композицията си е композиция, детайла детайл и е хубаво да вървят ръка за ръка като.....сърп и чук навремето [smilie5]

Ivan_A: "....Пробвах с Photoshop:...."

Тук вече е перфектно , благодарим за труда [smilie24]

Хубаво е отсега да се гледат и анализират Актуалните камерафони, за да няма изненади за догодина когато станат на приемливи цени. Отделно ми се ще да намеря сравнение межу Mi11 и Mi11 Ultra, все ми се струва че 108mp противно на всякаква логика е по-добър от 50mpПубликацията е редактирана (17-04-21 16:09)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   17-04-21 16:41

> "Пак по подразбиране, много по-добре е.."

По-добре е, я! [smilie5] [smilie24]

(Предупреждение: следва тролене за Сашо и в по-малка степен - за Иван[smilie6] )

Визирам снимката с лилавата цилиндрична къща и като суров DNG, приемам да няма царско шарпене от самата камера (а и да има - не разваля снимката). По отношение на детайл, в сравнение с показаните в предната страница примери, тоя китаец отнася Нокията както пролетен порой отнася гнил върбов корен. (Бях ли достатъчно поетичен?). Новото си е ново и нищо не може да са направи по този въпрос. [smilie8]

[beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 17:16

nyamago: "... (Бях ли достатъчно поетичен?..."- да, както винаги! [smilie18]

Така е, новото си е ново! [smilie24]
Но корейчетата могат още много да направят - с прешарпването, например.[smilie3]

... ама ти така си я харесваш "картинката" - каквато и да е, само от китаец да не е!

[beer]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 17:53

nyamago:"..... По отношение на детайл, в сравнение с показаните в предната страница примери, тоя китаец отнася Нокията както пролетен порой отнася гнил върбов корен...."

Не мога да се съглася и да искам [smilie18]
Истината е че няма никакво сравнение с Nokia 808, не че съм и фен а че е Факт )) Няма как в момента директно да ги сравним, но в Пейзаж Голата Омазана Истина ще лъсне моментално. Ще имам впредвид и ако изпадне нещо като пейзаж или портрет от Mi11U веднага ще ги споделя. Не забравяйте че 808 има истинска Zeiss оптика, не само голото му рекламно лого [smilie3]

..всъщност може леко да се приближим до Омазаната Истина :

S20U 108mp

https://d.radikal.ru/d05/2104/8b/ce19501703b7t.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618671871/e6ff63fc/34119198.jpg
Публикацията е редактирана (17-04-21 20:35)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   17-04-21 20:08

Galaxy S20 Ultra


Сток 108mp - 60mb [smilie5]

https://file.io/FVT4Q7FdVaEBРесайз 108mp->12mp

http://images.vfl.ru/ii/1618678918/9e44397e/34120064.jpg
Публикацията е редактирана (17-04-21 20:12)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   17-04-21 20:42


https://live.staticflickr.com/65535/51121182464_383d8b48f8_b.jpg

20130904_170144c by Ivan Andonov, on FlickrКачена е в оригинален размер - може да се свали.

Nokia 808. [smilie24]

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   18-04-21 20:03

Sassho написа:

> Истината е че няма никакво сравнение с Nokia 808, не че съм и фен а че е Факт...

ИСТИНАТА е в очите на гледащия, моята истина не е твоята Истина. И ако изобщо може да има арбитър (едва ли), той не е в тоя форум.

"..не че съм ѝ фен, а че е факт..." [smilie18] [smilie18][smilie18] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   18-04-21 20:13

Ivan_A написа:

> Но корейчетата могат още много да направят - с прешарпването, например.

Те и Нокия могат много да направят - с 'дошарпването' на нерязък образ, вместо да те карат сам да си го шарпиш, нали? [smilie6]


> ... ама ти така си я харесваш "картинката" - каквато и да е, само от китаец да не е!

Тук не позна - нямам нищо против китайците. Имаше и японци едно време, после корейци... Сега идват виетнамци и филипинци, утре и монголците може нещо да пуснат - НЯМАМ географски предпочитания. Ако ми харесва стоката, никак не ми пука откъде е дошла.

Нямам и маркови пристрастия (за разлика от някои мои познати, имена няма да споменавам) - утре бих сменил без да се замислям на снобски айФон или, със същия успех, на КучаМарка от Бангладеш: стига само да ми дава удобство (че съм мързел) и лошата картинка, която харесвам. Отворен съм за оферти [smilie25]

[beer] [beer] [beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   18-04-21 21:01

В момента интереса ми е към Mi11 vs Mi10 Ultra vs Mi11 Ultra и Xperia 1 MkII vs Xperia 1 MkIII.
При Експериите борбата ще е между Перископите, кой ще се окаже по-читав и използваем в RAW.
Читав Перископ в телефон означава по-голяма функционалност на камерата и възможности при снимки, портрети и т.н.
Засега само Експериите предлагат RAW в Перископа.Публикацията е редактирана (18-04-21 21:02)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   18-04-21 21:04

nyamago: "... Те и Нокия могат много да направят - с 'дошарпването' ..."- не, Nokia може/можеше да шарпи - почти колкото "кореец" [smilie5] (е, не съвсем [smilie3] )
В менюто има възможност да си настроиш изображението - поставих sharpness на мин. възможно - с идеята, че съм по-добър в селективно/цялостно шарпене, съобразно крайния размер. Идея си нямам колко съм прав, но съм си внушил.
Каквото е било - било е. Нокия 808 е минало.

Вероятно нямаш наистина нищо против "китайчетата"- от няколко иронични изказвания правя противното заключение.
Вероятно греша.

[beer]Публикацията е редактирана (18-04-21 21:12)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   18-04-21 22:10

Всякакво споменаване на 'китайци' е било винаги в шеговит план, сарказъм колкото към репутацията им, толкова и към масовото отношение към тях. Илюстрирано в нашенския бисер:

"Купих си нова дъска за рязане. Баси китайското ментЕ - изобщо не може да реже!" [smilie2]

[smilie18] [beer] [smilie18]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   19-04-21 00:08

не знам какво се опитахте да покажете с маркуча и тревата. Камерата е мега зле ако това показвате. Динамичен обхват няма, цвета е крив, детайлите повсеместно липсват ако се дигне над 2000 пиксела..... което е нормално за телефон на 5-6 години. Хайде стига да си натрапваме не актуални неща.

предполагам и 108мп са без хдр и .... зле

Ето от ултрата днес от разходка. Няма никакви предизвикателства в тая снимка. Направих я в РОУ да видя за какво е целия шум.... откровено не виждам полза


https://live.staticflickr.com/65535/51123174218_4759f356e0_c.jpg

Dushantsi Dam by Kiril Karaatanasov, on Flickr


Ето и с широката камера пак роу и през лайтрум...https://live.staticflickr.com/65535/51124913505_3bc89b02db_c.jpg

Museum House in Koprivshtitsa by Kiril Karaatanasov, on Flickr


и двете съм ги резнал за 16:9 щото 4:3 ...по-грозен аспект няма. Това е толкова не хармонично, че направо ти присвива стомаха...Публикацията е редактирана (19-04-21 00:59)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: petervassilev   
Дата:   19-04-21 00:31

"Купих си нова дъска за рязане. Баси китайското ментЕ - изобщо не може да реже!"
[smile] [smile] [smile]

В края на 60-те и началото на 70-те считахме Сони, Саньо, Панасоник, Ямаха, Тошиба и разни други японски електроники (донесени от чужбина от моряците от Океански риболов) за ментета и ги наричахме "японска имитация".

Оригиналите бяха Телефункен, Филипс, Грундиг, GE ... а за японците се говореше като за крадци и имитатори на технологии [smile].

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   19-04-21 07:31

" не знам какво се опитахте да покажете с маркуча и тревата." - опитах да покажа детайл там, където е равнината на фокус.
Телефонът не е на 5-6, а на9+ години - 27.02.2012.

Ето и в по-лесни условия:


https://live.staticflickr.com/65535/50022755356_99e08823a3_h.jpg

2013-06-29-0548_c by Ivan Andonov, on Flickr

Също има пълен размер (16:9 [smilie3] ) .
[smilie24]


За примерите от ултрата. Хубави са - има нормално НЕтелефонно излъчване. В "жалещи" светлинни условия.
В ЛР има и премахване на хр. аберации - дори кропването до 16:9 не ги е премахнало от клоните на широката камера в десния горен ъгъл.

... маркучът - още малко жълт участък бе необходим, за да покаже Nokia 808 необходимото на "младите". [smilie5]
Просто остаря - мина ѝ времето.Публикацията е редактирана (19-04-21 07:45)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-04-21 07:54

Добро утро на всички [beer]

hotsnail:"..... Ето от ултрата днес от разходка...." - чудесни кадри [smilie24]

Но......ако братята Моне, Мане и Ренoар живееха в наши дни, Nokia 808 нямаше да е техния смартфон, както S20U няма никакъв шанс да е моя [smilie5]

Nokia 808 [smilie7]

http://images.vfl.ru/ii/1618807786/ba93aeaa/34132637.jpg
http://images.vfl.ru/ii/1618808005/51c0ea1d/34132669.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Ivan_A   
Дата:   19-04-21 08:40

Sassho, [smilie24]

Показа какво е добро изображение (за мен) - без замазване в далечния план.
И колко учтиво любезен си към ултрата.[smilie3]


https://live.staticflickr.com/65535/51124582659_5e3a5fe84a_h.jpg

IMG_20210204_105921 by Ivan Andonov, on Flickr

Качвам горното:
- за да не е без кадър (и кадърът да НЕ е от Nokia 808).
- защото е без корекции, освен кроп - за Sassho.
- защото е кропната 16:9 - за hotsnail.
- за да има и за nyamago - от евтин "китаец" Xiaomi Redmi Note 9 Pro.

И, да - лекото заяждане ми харесва!
Напомни ми началото на ФФорума - филм/цифра; огледалка/безогледалка; кропка/ФФ...
Леле Кирил що компетентни мнения изсипа на времето към м4/3! От тогава "си имаме думата" с него. [smilie5]

Хубава седмица на всички!

[beer]Публикацията е редактирана (19-04-21 09:50)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-04-21 10:04

Ivan_A: "....И колко учтиво любезен си към ултрата...."

Обноските правят човека.....уж - твърдят нашите "комшии" англичаните [smilie3]

Пускам няколко Стокови тестови кадъра от Xperia 1 Mark II 12mp камери

Основна

http://images.vfl.ru/ii/1618815733/3753809b/34133511.jpgШирока

http://images.vfl.ru/ii/1618815757/6ec516e6/34133514.jpgЗуум / Теле

http://images.vfl.ru/ii/1618815764/ef3b88ff/34133515.jpg
Публикацията е редактирана (19-04-21 10:04)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: lamerko   
Дата:   19-04-21 11:17

Явно има някаква спогодба да вадят всички :ppop:
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-04-21 11:29

lamerko: "....Явно има някаква спогодба да вадят всички..."

По-скоро над камерите дистанционно работят някакви студентчета довършвайки дипломните си работи.
Отделно че и самите юзъри не отбират много-много от Фотографско качество - важното на кутишката да пише Ейпъл или минимум Самсунг, тогава всичко е Ток и Жица [smilie5]

За есента ни чакат цял куп нови смартфони с Камера под Дисплея

....ако Короната или Щатите не направят някое мазало )))

Публикацията е редактирана (19-04-21 11:59)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   19-04-21 13:27

Ето от Mi Note 10, без шумоподтискане с тук оплютия 108МР сензор:

ISO 100:

https://live.staticflickr.com/65535/51125926655_c7f42c603a_o.jpg

IMG_20210416_152049 by Simeon Vasilev, on Flickr

ISO 400:

https://live.staticflickr.com/65535/51125027323_94bf194945_o.jpg

IMG_20210416_152057 by Simeon Vasilev, on Flickr

ISO 800 (беше слънчев ден и уцелих максимума на скоростите, затова е леко преекспонирано):

https://live.staticflickr.com/65535/51124866234_dac8005339_o.jpg

IMG_20210416_152102 by Simeon Vasilev, on Flickr

И две нощни на ИСО 3200.
Без шумоподтискане:

https://live.staticflickr.com/65535/51125926710_0d2f954881_o.jpg

IMG_20210416_213712 by Simeon Vasilev, on Flickr

И с шумоподтискане (без цветен шум, с луминансния нямам представа какво са правили):

https://live.staticflickr.com/65535/51124866269_d22b2235d7_o.jpg

IMG_20210416_213734 by Simeon Vasilev, on Flickr

Всичко е 3:2, защото така съм си ги настроил (затова са 24МР, а не 27 както е без кроп 4:3). Вярно, не е стоковата камера, но тази (Firstlight) има много добър автоматичен режим (с думичката "автоматичен" поздравявам hotsnail :) ). И ако веднъж се настрои в случай, че искаме нещо по-къстъм - повече не е нужно да се пипа. Според моите виждания, този сензор има напълно използваемо ИСО 3200 (като за телефон, нали). Ако има все още нормални хора, които да печатат снимки на хартия, 10х15 съвсем спокойно се прави от този файл. При по-ниско ИСО вече всичко е ОК. Има шум, да, но не мисля, че е дразнещ. Като се премахне цветният шум си остава съвсем читава снимка. Стоковата камера всички знаем какво бълва, затова не съм снимал с нея. В Про режим е по-добре, но пак има мазане и няма много общо с това, което по-горе показах.Публикацията е редактирана (19-04-21 13:27)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: GM   
Дата:   19-04-21 14:02

https://www.digitalcameraworld.com/news/olympus-to-make-camera-phones-with-samsung-report


 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-04-21 14:20

Synthy "......Ето от Mi Note 10, без шумоподтискане с тук оплютия 108МР сензор...."

Поне аз не съм го плюл в Чаййоми изпълнение [smile]

Някой ми се беше присмял като бях споменал че многото пиксели позволяват най-малкото да оправиш хоризонта и да кропнеш кадъра ако има някакъв проблем - прекрасен пример нагледно да се види за какво става въпрос:

Кадъра на @Synthy с ресайз на 12mp и лек шарп на долната половина на кадъра без небето, нивелирана и кропната заради кабела отгоре и най-вече за замазания ляв край


http://images.vfl.ru/ii/1618831515/67abb63c/34136652.jpg
@Synthy пробвай да коригираш замазването в левия край на кадъра с тап върху дисплея вляво от центъра.

Колко вляво ще трябва да се пробва с 4-5 кадъра. Неприятен проблем характерен за повечето смартфони.Публикацията е редактирана (19-04-21 14:28)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   19-04-21 14:37

Не ти Сашо, други хора плюха по сензора, напълно неоснователно :)
За фокуса да - не е само в долу ляво, ами изобщо в лявата страна на кадъра. Не помня къде тапнах да фокусира, мно е твърде възможно да съм уцелил оградата. Ще пробвам каквото казваш, пък ще видим )
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   19-04-21 14:48

@Synthy със сигурност ще се получи, въпроса е да се намери баланса между лявата и дясна половина на кадъра.
Включи и шумоподтискането, при ресайз от 108->27mp или 12mp почти няма значение. На миналата страница имаше 108mp кадър от S20U със зверско шумоподтискане, след ресайз на 12mp почти го бива и не пречи [beer]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   20-04-21 08:16

Xperia 1 MкIII тизър който би трябвало да ни убеди , че това е Камерафона на Годината [smilie5]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   20-04-21 10:45

Абе това им е играта на Сони, която все не успяват да направят. Да си интегрират продуктите, да работят заедно по-възможност с отворени интерфейси.

Примерно ако наистина са подкарали HDMI вход на новите Xperia за мен е интересно.

Алфа камерите им подобриха значително цветовете преди година за видео и jpeg. Та ако са вкарали подобни цветни профили пак ще е от полза.

Обективите за алфа що годе ги докарват, да са от най-добрите на пазара. Ама колко това ще помогне в телефоните.

Сензорите им са добри. Ама дали въобще са сложили нови сензори.....

Ще видим. На реклама и характеристики са го докарали.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   20-04-21 11:55

"hotsnail:"... Ама дали въобще са сложили нови сензори....."

Ще съм страшно доволен ако са поне от времето на Nokia N8 [smilie18]

..между другото N8 e страхотна и се замислям да си взема една за колекция

http://images.vfl.ru/ii/1618908850/bfff0fa4/34149778_m.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: sayman   
Дата:   20-04-21 21:49

Note10+


https://live.staticflickr.com/65535/51127822152_f84db00198_c.jpg

Гледка над Руенски манастир I Galaxy Note10+ SM-N975F by Simeon Kiurkchiyski, on Flickr
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   21-04-21 08:17

Ето според моите разбирания и обичаи как би трябвало да изглежда стандартна снимка от Камерафон - без прешарп и "филтри"

Galaxy S6 by RAW

http://images.vfl.ru/ii/1589302917/83f06e6e/30492835.jpg


S20 Ultra by RAW

http://images.vfl.ru/ii/1597220372/07524314/31320524.jpg


Lumia 1020 Сток

http://images.vfl.ru/ii/1583216859/0eacbda7/29760337.jpg


..дори намерих Mi Note 10 by RAW

http://images.vfl.ru/ii/1618982213/3033f4b7/34161322.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 10:42

Добро Утро, защо няма никой - толкова ли е зле ситуацията ? [smilie5]

M11 Ultra при добра светлина на 50mp, линковете фулл

https://c.radikal.ru/c23/2104/91/f9afb3a6bfact.jpg50mp->12mp ресайз

https://c.radikal.ru/c18/2104/b0/b14fb9eb006bt.jpgРесайз + много лек шарп

https://a.radikal.ru/a22/2104/4b/1211519d0f61t.jpg
Публикацията е редактирана (22-04-21 10:42)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 10:54

Подобна сцена и от Mi10 Pro със 108mp камера, снимката е на Стоковите 27mp

https://c.radikal.ru/c33/2104/57/e44f3fc5225bt.jpg

 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   22-04-21 11:01

Сашо за тоя тип снимки Сонито с 12МП ще ти е идеално!

108МП, 64МП, 48МП дето са quad, nona и т.н. са направени за добър HDR. Не са направени за хубав РОУ. Губиш голям процент от площа на тоя голям сензор, за да нацепят пикселите (дето ламерко Ви описва, че между всеки две пиксела има преграда. Когато вместо 12 имаш 108 чистия RAW страда).

Ама ще ти дам интересна задачка. Снимай вечер в къщи с няколко лампи в кадър. Вчера това ме удиви на моя телефон. Направих HDR в един кадър от 108МП сензор. Не снимах в РОУ. Със Самсунг приложението снимах на автомат. Виждат се хем тъмните места от стаята, хем има детайл дори по осветителните тела...... Тоя HDR е силата на 108МП. Ама до тая сила нямаш достъп без фирменото приложение. Camera 2 интерфйеса, дето обсъдихме, е пръчка.....

Та за теб тая XPeria 1 iii и iPhone може да дадат много интересни резултати. Особено на Епъл Pro RAW може да те изкефи много. Там имаш 12МП и най-чист РОУ без никакви трикове и хватки.

Щото от 108 да станат 12 или 27 ти е ясно, че не е RAW .......


ПП Може би 50МП огромен сензор на ми 11 ултра е за мен най-доброто решение. Макар, че конкретната реализация на Шаоми е майка плаче.Публикацията е редактирана (22-04-21 11:16)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 11:12

Ми не знам за Сонито, щото Сонито си е Сони нали [smilie5]
Там ще трябва да се ръчка само в RAW, в Сток нещо не ме радва, пък и имам кофти спомен че някъде бях мернал RAW от X1MkII и нещо не ме беше очаровал. Ще пробвам да го намеря и ще го постна.
Генерално проблема не че телефоните не снимат идеално, перфектно и съвършенно като Хассел, проблема е в цената им, защото да потънеш с 2к и да се надяваш че няма да уцелиш кривите лупички не ми се вижда добра идея. Това че камерата е очевиден брак няма да развълнува "консултантите" да ти заменят смартфона. Брака може да се признае единствено ако се пишат дълги писма до Централата на Sony и на някой не му писне от тях.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   22-04-21 11:25

За снимане в РОУ голям 12МП сензор е най-подходящ. Прав си за оптиките и вероятно софтуера. Важно е да излязат тестове с новите Сонита. Натрупали са явно доста черни точки. За мен цената беше разочроваща дълго време. Не бих купил новия, защото е произведен в Китай и защото няма поддръжка за 4 години.

Като сензор за мен може би 50МП като на ми11 е идеално. Ако може да прави 12-тина МП quad с голям динамичен обхват и алтернативно да прави 50МП с много детайл.

108МП е хубав, но за мен е изхвърляне.

12МП е проблем за видео и няма как да прави хдр в един кадър.Публикацията е редактирана (22-04-21 11:27)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 11:37

Много RAW от Xperia 1 Mark II и същото в Стоковия JPG

Конвертирайте моля с ACR или Lightroom, за телефон са най-подходящи

Сток JPG

https://a.radikal.ru/a10/2104/94/9d364e790880t.jpg
Публикацията е редактирана (22-04-21 11:42)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Synthy   
Дата:   22-04-21 12:10

Някакви отзиви за лайтрум за андроид?
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   22-04-21 12:15

То предната 1-ца не е ли същата камера като 5-цата на stukloplast? Човека първа ръка го пробва.оправих няколко файла с captureone.

адобе ще ме извинявате ама не ми допада зидаромазаческия им RAW софтуер.

ПП Сложих една редакция на кадъра хората.Публикацията е редактирана (22-04-21 13:00)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   22-04-21 12:21

Synthy написа:
> Някакви отзиви за лайтрум за
> андроид?

Ами за мен е тотален провал.

Ама вероятно става за някои хора бързичко да коригират нещо. Няма всички корекции на декстоп софтуера. Няма дори всички инструменти или профили на десктоп софтуера. Често ако пипнеш една снимка на десктоп после на Андройд ти казва, че може само превю да гледаш. Ако пипнеш нещо или експортнеш става боза.

Снима само със camera 2 т.е. на Самсунг не вижда въобще телефотото. А уж има версия специално за самсунг.

Може би най-хубавото е, че ако имаш голям абонамент за Adobe с 1ТБ примерно и голям абонамент за мобилни данни, може да снимаш с голяма камера на Канон, Сони и т.н. и да си стриймваш снимките в Адоби облака почти в реално време. Е разбира се, Адоби не са сложили поддръжка за тетъринг. Що да вършат нещо смислено? Ама с едно USB кабелче може да си свалиш снимките РОУ от апарата и хайде към Адоби облака.....Пък вече в техния облак има и някои използваеми инструменти...

Честно казано почти същото може да направиш и просто с FTP. После да си ползваш свестен софтуер за RAW като Capture One.

За редакции на телеофна дори за РОУ предпочитам Snapseed на Гугъл.Публикацията е редактирана (22-04-21 12:22)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   22-04-21 12:23

Уж нямаше да пиша в тая тема, ама пак валят тъпотии. Без да влизам в разяснения на технологията, щото ми писна, но 27мп роу от 108цата е в пъти по-добър от роу-а на 12мп на сонито. В пъти и независимо от това с външен или стоков апп е сниман роу-а. Пък продължавайте да четете и да не вдявате...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   22-04-21 12:37

Ми ти се спри. Пишеш технически глупости.

сонито ти е с по-малък сензор. Много по-малък. За това 108мп повече ти харесва.

Като излезе тоя огромния 50МП в по-евтин модел, че 3-4 хиляди за телеофн не ми се дават. Ще го гледаме. Дано не е само от Шаоми де.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 13:39

hotsnail: "....оправих няколко файла с captureone...."

Благодаря Ви г-н Караатанасов [beer]
То за какво ли благодаря, Sony за пореден път ми потънаха пред очите като Титаника на Леонардо, а имах такива мераци към тях. Може пък причината да е у мен, да съм глупав, луд, некадърен ама искам да си чекнем часовниците - на някой харесва ли му by RAW by Sony ?

stukloplast: "....Уж нямаше да пиша в тая тема, ама пак валят тъпотии. Без да влизам в разяснения на технологията, щото ми писна, но 27мп роу от 108цата е в пъти по-добър от роу-а на 12мп на сонито...."

Плюете Депутатите че се карат и плюят, пък същата печална картинка наблюдаваме в темичката с 5 души накръст - как ще оправим България ? Пишете , спорете , дайте да оправим ако не БГ то поне Сони [smilie5]

Съгласен за 108mp by Samsung, засега изглежда най-читавия сензор, останалото зависи от софтуер и оптика.
С Mi11 Ultra явно ще се наложи да се работи само в RAW, за да се получи "профи" картинка.
Има и по-евтина вече алтернатива Mi10 Ultra с 50mp by OmniVision, но и там ситуацията е същата като с Mi11U.

Дебна за реални снимки от Mi11 Стандартната версия, правя си някакви криви сметки за Mi11i евентуално,
ако не е много зле същата 108mp камераПубликацията е редактирана (22-04-21 13:41)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 14:10

Актуални клюки :

Критично ревю на Xiaomi Mi11 стандартната версия

Xiaomi преговаря със Samsung за Exynos процове - държи да са с оплюваната от "геймърите" Mali графика, графика в която лично съм се убедил че е по-добра от прехваленото Adreno

Геймърски Redmi K40 с бутончета на магнитно "окачване" и от Неръждаема стомана,
другата черешка е суперякия MT Dimensity 1200 проц

Redmi K40 teaser - video

Публикацията е редактирана (22-04-21 14:18)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   22-04-21 19:30

Мъката ми е голяма... Ще я удавя [smilie21]
Причината е че само 2 неща са безкрайни...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   22-04-21 22:47

stukloplast: "...Причината е че само 2 неща са безкрайни...."

Парите и Щастието ли ? [smilie5]

Платката в Mi11 масово гори оплакват десетки юзъри и връщат Чайниците.
Предполагам когато снимат 4к / 8к видео
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   23-04-21 00:13

Има и по-евтина вече алтернатива Mi10 Ultra с 50mp by OmniVision, но и там ситуацията е същата като с Mi11U.

Линкче нещо? Кой е тоя модел? Аз все се заглеждам по най-скъпите опции заради рекламите....

или има нов mi10 ultra? това не беше ли модела от 2020?

https://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_10_ultra-10361.php


Друг сензор е 10 ултра по-малък е 48мп .....и е от 2020.Публикацията е редактирана (23-04-21 00:53)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-04-21 01:13

Asus Zenphone 8 идва на 12-ти Май в 8 вечерта.

Очаква се новия модел да е с 888 процесор т.е. ще е скъп. Ще има 8ГБ памет вероятно. 120 Херца екран. Едната камера ще е с 64МП Сони сензор IMX686. Чака се да ползват и нов сензор IMX663.

Интересното е, че предните два Zenphone-а нямат дупка на екрана подобно на Сонитата, но нямат и рамка. Имат подвижен модул с кaмери.

От теста на MKBHD Zenphone 7 Pro камерата спечели наградата с гласуване от зрителите му. Като съпоставките на зенфона бяха срещу срещу Пиксел 5, Мейт 40 Про, Шаоми 10 Ултра т.е. най-тежките сравнения и ги кърти като въприятие. Иначе в класцията бяха и С20 ултра, експерия 1 ii, motorola, майкрософтския сърфис, модерния за 2020 айфон

Интересно ми е дали си обновяват софтуера от Асус. Ако имат обновявания е доста интересен - не е китайски, камерата му е добра. Процесора ще е добър. Асус знаят как да правят електроника.

Ама е зор да ги купиш в България на нормална цена. ROG елелфона би трябвало да е 1600-1700 лева за базовия модел... да ама го намерих със зор за 2100.......а немския магазин на Асус не доставя до България. Е вероятно накрая с Гъбко ще стане далаверката ако реша.....Публикацията е редактирана (24-04-21 01:18)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: nyamago   
Дата:   24-04-21 01:31

^ Парадоксите на днешния свят: когато едно китайско нещо не е китайско...[smilie8]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-04-21 02:28

Да зависи от гледната точка. Някои (много малко хора) биха казали, че само Асус е Китайска. A Шаоми, Оппо, Хуавей са просто пропаднали фирми на комунистическите завоеватели.....

Ама по-общо прието е комунистическата държава да се нарича Китай на кратко. Пък демократичната сега държава е Тайван.

Китайска гражданска война*

Република Китай (Тайван)

* - в България не се изучава историята на нации извън Европа. Обиждаме се, че америкаците не знаели къде е България и подобни неща. Истината е, че българите сме изключително зле от към знания на география и история. На дали много знаят


ПП По темата защо не искам телефон от КНР - оказва се, че Хуавей следили и подслушвали 6.5 милиона човека в Холандия още през 2010 и дори холандските служби са знаели. Подслушвали са министър председателя, китайски дисиденти, тайните служби на Холандия... купувайте си Шаомита, ма да се не окаже след някоя година, че имаме центрове за превъзпитание, като в някои китайски провинции.Публикацията е редактирана (24-04-21 03:02)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-04-21 08:27

hotsnail: "....Друг сензор е 10 ултра по-малък е 48мп .....и е от 2020..."

Здрасти Киро.
Това че модела е "стар" не го прави нито по-евтин нито по-скапан [smilie3]
Картинката е същата като в Mi11U, проца перфектния Snap 865, котой е далеч за предпочитане пред проблемния Snap 888. Дори вечно оплювания Exynos тази година e по-добър от Snap 888.
Да разбирам ли че е дошло време да сменяш грохналата S20U и се оглеждаш за нещо ново ?
За съжаление избора в БГ остава между Samsung и Xiaomi. Остава някаква искрица за Xperia 1 Mark III, но надали ще има някакво подобрение спрямо Mark II - в Sony "традициите" са много силни и неизкореними. Единствения начин да снимаш с Sony и никой нищо да не каже във форума е този. Също бях харесал Asus Zenfone 7 Pro, може да се намери в БГ. Изчетох камара ревюта, не е зле ако сега може да го намериш за 1к, но нищо повече. Дебел, дървен смартфон, освен камерата нищо друго не е интересно. Чувам че щeли да пускам Zenfone 8 mini - ако е със Snap 865 няма да е зле. По-добре да видиш за RoG Phone 5, универсална машинка и всичко е TOП, цената е под 2к за минималната комплектация.

Списък с прилично снимащи камерафони, допълнете ако се сетите за още нещо :


Huawei P40 Pro (почти всичките модели без Google Services )
Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 30 Pro
Huawei P30 Pro

Galaxy S21 / Ultra

Mi10 / Pro / Ultra
Mi11 / Pro / Ultra
Redmi Note 10 / Pro

RoG Phone 4 / 5
Zenfone 7 Pro
Zenfone 8 ProПубликацията е редактирана (24-04-21 08:38)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-04-21 08:42

Семпъл от Galaxy S21 64mp от RAW [smilie24]
Май това е Камерафона на Годината ))

http://images.vfl.ru/ii/1619242876/a4e64f00/34203272.jpg
Публикацията е редактирана (24-04-21 08:43)
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-04-21 11:25

Не. За подарък е Асуса.
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: Sassho   
Дата:   24-04-21 12:13

...ето още един вариант :

Геймърския Xiaomi Black Shark 4 премина с Чест теста на Изкормвача [smilie7]
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: stukloplast   
Дата:   24-04-21 12:38

^ Направен е здрав, за да може китайската армия дистанционно да обхожда анални отверстия на заблудени европейци, за да знаят какви пейки да направят за концентрационните лагери...
 Re: Камерафони - новини и дискусии
Автор: hotsnail   
Дата:   24-04-21 13:39

Имаме право на избор. В Китай не си купуват Зара, щото Зара подкрепя според тях ислямските терористи.

Аз пък не ща един ден, да се окажа християнски терорист и да ме превъзпитават в ценностите на будизма.

ПП телефона е готин и сгоден. Охлаждането е супер. Едно време в България правиха такива хладил