Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   09-05-20 14:24

Здравейте! По стечение на обстоятелствата, решихме да мигрираме в една от изброените държави.Знам, че времето не е най - подходящо, но става въпрос за след 3 месеца напред, за Август-Септември.
Изборът ни беше първо Исландия, докато вируса не беше завладял всичко и работа имаше в туризма, като цяло доста повече отколкото сега. Исландски не знаем, но го учим в момента, обаче там където бяхме планирали, в момента според тях поне 6-7 месеца няма да има добър туризъм и ни отказаха работата. Няколко исландци ми казаха, че в риболова има работа, но трябвало на място да отида, но без да съм сигурен ще е много рисково и да не останем там 3-4 месеца без работа и да изхарчим всички пари. Има ли някой от форума, който живее там в момента, за да даде малко насоки.

Вариант 2: решихме да пробваме в Шотландия за период от няколко месеца и след това да се пренесем в Исландия, обаче се оказа, че има доста трудности за Шотландия.

Някой дали може да даде информация за квартирите в Шотландия, дали е възможно от България да я запазим или не. Гледам, че доста от квартирите изискват да имаш първо работа в страната, за да се класираш за квартира. Намирането на работа ще е доста по - лесно и в момента виждам няколко позиции, на които предполагам ще се класираме. С наемодателите, с които се свързах, получих информация, че трябва да имам работа в града (Единбург), за да мога да наема квартира. В някои по - лоши квартали има и такива, които не държат да имаш работа, но не ми се иска в такъв квартал [smilie5] . Имаме около 8-9хил спестени пари, но ако не може да намерим квартира и трябва на хотел да живеем ще свършат бързо.

Няма да навлизам в подробности, но причините за това решение са много. Главните са, че ще сме по - близо до дестинациите, на които искаме да пътуваме, малко промяна в живота докато сме по - млади и имаме възможност и още няколко лични причини [smilie5] .

Та ако някой съфорумец е в някои от тези държави, ще бъда благодарен да чуя някой съвет, било то и на лично съобщение. Ако админите решат, че темата няма място тук могат да я изтрият!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: JimmyStoikov   
Дата:   09-05-20 19:29

Не живия там и не съм бил никога.

1.Според мен като за начало е добре да тръгне по силня като характер и готов на компромиси човек. След като си осигори работа, доходи които покриват най-малко разходите и квартира...

2.За да се работи законно са нужни документи които трябва да се изкарат на място, освен ако няма агенции които се занимават с тази дейност както при сезонните работници. Зави си от държавата, но нужното време за документи не е за подциняване когато имаш разходи без никакви доходи.

3.Ще се ориентираш по бързо ако намериш група във FB на съответната държава.Голямо предимство е приятел или роднина на местно ниво.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: SLR   
Дата:   09-05-20 20:32

"Главните са, че ще сме по - близо до дестинациите, на които искаме да пътуваме, малко промяна в живота докато сме по - млади и имаме възможност " [smilie24]

Успех [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   09-05-20 21:25

По-добре не си поставяйте срок, поне не докато не стане ясно колко дълго ще изтрае 14-дневната карантина за всички влизащи, която се очаква утре да я обявят за цялата УК. Ще трябва да предоставвите адрес на пребиваване и да се самоизолирате за 14-дни. Не се знае колко ще издържи, но авиолинитте вече изреваха, че това буквално ще ги потопи. Не само тях, а и цялата им икономика.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: dinio84   
Дата:   10-05-20 00:13

Ми нещата са сходни като тук в Англия. Единия ти вариант е да имаш приятели, които да те подслонят докато намериш работа и понатрупаш стаж, а другия е да си намериш работа, от която осигуряват жилище. Преди време (предполагам и сега) такива работодатели са само фермите и то не всички! Втория вариант е по-удачен и може би малко по-лесен, защото сега покрай короната и покрай brexit чувам, че фермите реват за работна ръка, а и по този начин всичко ти е легално - за разлика от първия вариант.
Иначе варианта да си ''запазиш'' квартира от България е невъзможен. За разлика от България, тук собственика избира - колкото и да харесаш дадено жилище и без значение колко спестени пари имаш, ако собственика каже ''НЕ'' си до там... Още повече, че когато кандидатстваш за жилище те разследват поне 3 месеца (а често и 6-12 месеца) назад, за да проверят как си със доходите (колко са ти приходите) и дали си си плащал сметките редовно. Почти винаги искат и препоръки от предишен ландлорд. Щом идваш сега, ти реално нямаш никаква история


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: kvakioh   
Дата:   10-05-20 08:00

Шотландия има доста по-скрити и интересни места от Исландия, писал съм вече. Също така е и доста по-евтино, може човек за 10 паунда да се размаже от ядене.
Исландия не зная как е за живеене, но за посещения и снимане прекалено клиширано стана и освен ако не стигне човек с хеликоптер някъде, където другите не са няма да има различни кадри.
За Шотландия може да се проучи примерно с едно кратко пътуване, за квартира е на място само, винаги искат някаква сигурност, но може да се намери нещо като Air B&B за месец, има малки населени места с Bed& breakfast, където с малък депозит (1-10%) може да се настани човек донякъде прилично. Също из Шотландия има система и схема от хижи, където може да се отсяда за кратко и да се посетят уникални места.
Според мен като паднат ограничения едно кратко пътуване за 3-5 дни и да се види на място.
Иначе за работа- има, според образование и възможности. Не бих залагал на сезонното...
Шотландия е доста необходена, ходил съм 2 пъти като оттам има доста полети за малко известни места. И има снимане доста. Неснимани неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:28

И двете държави не са в ЕС. Не знам как е в Исландия, но в UK май вече не е възможно просто да отидеш и да имаш право на работа - не и за новопристигнали. Който вече е там и е кандидатствал за уседнал статут, няма проблем.

С квартирите в Единбург не знам точно как е, но знам за Лондон и околностите. Предполагам в Единбург няма да е по-различно.

Ако нямаш много, ама много добре платена работа, забрави за самостоятелна квартира. Доста са скъпи. Освен това трябва депозит един, а понякога и повече месечни наема, такса за разглеждане на документите, такса за агенцията... И работата става доста дебела. Да не говорим, че за новопристигнали, без крадитна история, ще е почти невъзможно.

Вариант е в споделена къща, с други хора, в която да си наемете стая. Но това е просто кошмар. Не ви съветвам.

И накрая, икономическото положение и там вече не е каквото беше преди десетина и повече години. Много хора се връщат в България, защото там просто не могат да издържат финансово. Нямат работа или ги викат от дъжд на вятър за по няколко дни.

Помислете добре.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 22:40

Slivenski, живееш в УК или си ги чул от някой тези работи за квартири,работа,положение и прочие ?

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:48

Автор: bam-bam
Дата: 10-05-20 22:40

Slivenski, живееш в УК или си ги чул от някой тези работи за квартири,работа,положение и прочие ?
-----------------------------------------


Живях в UK. [smilie3]

А както и други хора преди мен са писали, "тези работи" са си валидни не само там, а в повечето нормални държави. Имам предвид квартирите.

А за нискоквалифицираната работа... Някой беше споменал селско стопанство, оранжерии и прочие... Заплащането е минималното за държавата. И работата е убийствена. Същото важи за чистотата, хотели и заведения. Някакъв по-хубав вариант е шофьор - ако имаш квалификация... и късмет.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 22:55

И нещо много важно - ако не говориш местния език, забрави. [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:01

Ясно, доста от нещата са така, но и много не са.
Всичко е въпрос на какво търсиш и къде го търсиш.
Не напразно почти цялата страна е на минималната, но пък работа колко искаш, квартири също (къщите с други хора не са толкова зле, колкото си мислиш), и не навсякъде искат език.
Тези хора имат огромна икономика и всичко се прави тук, но пък си прав, че народа масово знае Лондон/ферми ... учудващо е, че има живот и на други места освен там, но темата е дълга
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:10

В момента вече не е възможно просто да кацнеш в UK и да почнеш работа. Нали това беше една от основните причини да напуснат ЕС - имигрантския натиск от Източна Европа, основно Румъния и България. За да работиш, трябва да имаш национален осигурителен номер. Вече не го дават така. Нелегално не бих посъветвал никого да работи. Работата във ферми и оранжерии е изключително трудна. Сутрин се почва в 4, имаш норма, надзиратели, всякакви идиоти... Квартирите са мизерни, а съквартирантите - най-често румънци. Не искам да ги обиждам, но представете си най-дивия български простак, умножете го по три... И това е. По-тарикатските работи ги държат поляците. А те трудно допускат някой, който не е от тях. Освен това, каквото и да работиш, особено ако е ферма и прочие - трябва ти кола. Иначе някой трябва да те вози, за което си плащаш като поп. И въобще, ако някой си мисли, че там е лесно, бърка фатално... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:13

Ако някой много държи да забегне натам, по-добре да проучи опциите за Ирландия. Не Северна... [smilie5]

Дания, Швеция, Германия - също са вариант. Но и там е пълно с конкуренция от северната ни съседка. А тя е брутална. Казвам го от опит.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:21

И винаги трябва да се помни, когато човек си търси нискоквалифицирана работа.

На първо място са местните, които стават. На второ - местните, които по не стават. На трето - местните, които за нищо не стават. На четвърто - всички имигранти от бившите им колонии - Индия, Пакистан, Бангладеш, Гана, Нигерия и цяла Африка. На пето - поляците, защото са много. На шесто - румънците, защото са брутални. И чак тогава идва вашият ред.

Говоря за UK.

Ако сте някакъв специалист, нещата са други.

Но така или иначе, когато отидете там, трябва да имате поне 2-3 хиляди паунда. И някой, на когото имате доверие, който да ви обясни кои са първите стъпки.

Всичко друго ще е авантюра. Рискова при това. [smilie21]

[beer]Публикацията е редактирана (10-05-20 23:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:28

Хахахаха .. набрал си яко инерция [smilie5]
Явно нищо не си прочел от написаното от мен и все въртиш около тея ферми.
Дано не си изгорял в някоя от тях, та им имаш толкова зъб
Специялно за теб ще повторя, че има работа колко искаш извън лондон и ферми, и никой почти не желае местните въпрос на работа ли е, а другото е малко на късмет кой ще вземат.
Иначе си прав сега малко не е момента, първо да отворят повечето бизнеси, после ще има голямо търсене на работници ( то и сега има някакво) после да отворят да издават НИН отново, че бяха спряли за 3 месеца, и 4то работа се намира и без НИН докато се изкара и то напълно официално и има начин да ти се плаща заплатата без да имаш банкова сметка даже.
И за човек там си напълно прав , ако някой ти помогне нищо почти описаното апокалиптично от твоите думи не е баш така ... ще вземеш да наплашиш някой тотално да не ходи [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: wlad   
Дата:   10-05-20 23:31

2-3 хиляди паунда ???
Хора, вие шегувате ли се ?
Аз имам планове да напусна държавата в близките години, но в друга посока - Италия.
За целта уча езика от доста време вече.
Имам бизнес, който мисля да преместя там - т.е. нещо като работа уж си имам.
Сумата, която планирам да отделя за "релокацията" е към 100х евро и пак не мисля, че ще се оправя!
Става дума за семейство с дете, като една година е "нулева", т.е. да не правиш нищо, само да си плащаш осигуровките.
Имате ли идея колко са осигуровките в нормалните страни? [smilie5]
Не са баш като тук - 160лв и си покрит от всякъде ...
Къде точно ще отидете с 2х паунда!?!
Това е месечната издръжка в България!
Не се излагайте.
Обмислете нещата по-задълбочено, че ще се върнете наакани!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:38

Набрал съм на румънците. Признавам си. [smilie5]

Във ферма не съм работил, но все още имам познати там, които бачкат в оранжерии. Живяли сме заедно и съм виждал. Сутрин стават в 2, защото почват в 4. И вечер се прибират като призраци.

Аз самият работих на летище Станстед. Бил съм airport security. Бил съм и шофьор. Извадих голям късмет да си намеря тази работа почти веднага след пристигането ми. Пак беше на смени - един ден си дневна, един нощна. Ставаш луд. Ама, свиква се. Първите две години беше ок. Третата зазля. И миналата година съвсем стана кофти. И като стана и БРЕКСИТ, реших да се върна в БГ.

Не искам да плаша никого. Който иска, да ходи.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:40

Аз познавам и хора, отишли там със 100 000 паунда и се върнаха наакани. Та всичко е късмет на тоя свят.

[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   10-05-20 23:47

Хубаво беше да изясниш "късмета" ти да не остане някой подведен и да се наплаши.
На доста места се плаща седмично, не са ти нужни даже и 2-3к, АКО както каза някой ти помогне и почнеш веднага.
Драмата с квартирите също е доста пресилена и работа и търсене на работници винаги ще има , но ти го каза .. всеки с късмета си !

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   10-05-20 23:56

На повечето места се плаща седмично.

И не че ми се спори, ама хайде да смятаме.

Един месец поне ще си във въздуха. Докато си извадиш необходимите документи и си търсиш работа.

Да кажем, че си наемеш стая - 200 паунда на седмица. 800 за един месец. Стая. Не отделна квартира. 3000 паунда няма да ти стигнат само за това иначе. Както казах - депозит, наем, такси и готово. За стаята пак има депозит - един седмичен наем.

1000 паунда да си купиш някаква таратайка, с която да ходиш на работа. Застраховката на колата, особено ако си млад шофьор, може да е над 2000 паунда годишно. Моята беше 1200 първата година. Това прави 100-150 паунда на месец. Добрата новина е, че може да се плаща месечно и ако нямаш инциденти, намалява всяка година. Гориво около 200 паунда на месец. Данък на колата - зависи. Между 30 и 300 паунда годишно. Дължи се при покупката. технически преглед, ако няма - 50 паунда.

Храната не е скъпа, но пак си е цифра. Алкохолът е сравнително скъп. Цигарите доста скъпи.

Та няма как да кацнеш там с няколкостотин паунда и да направиш дори първите стъпки по оставането.

[beer]Публикацията е редактирана (10-05-20 23:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   11-05-20 00:05

Мерси за инфото, но е безмислено да смятаме :)
Ти не си извадка и пример за всеки който ОТИДЕ, нито ЛОНДОН И ФЕРМИТЕ СА ... нататък е безмислено, защото ти въртиш света около теб, но това не е показателно и се опитай да мислиш, че има живот и работа на МНОГО други места от това , което ти се е случило/чул/видял.
Аз не знам в Лондон да има стаи толкова скъпи (сигурно има за хора без мозък и елементарно мислене) , но ти ако си плащал толкова ... човече .. какво ти се е случило , напълно те разбирам защо си се върнал [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   11-05-20 00:11

Нещо почнахме с личните квалификации... Типично по български. [smile]

Аз не въртя около Лондон и фермите. Ти го правиш.

В Англия правилата са железни, ако искаш да живееш като нормален човек. Ако искаш да си скатавка, първият бус на имиграционната полиция е твой. Всичко хубаво.

И успех на кандидат-емигрантите. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   11-05-20 02:41

Слушам ви дискусията и доста се чудя. Имате доста културно хоби, извън тая тема показвате технически и художествени познания. Извън фотографията много от вас показват и други интереси: следя темите за музика, поглеждам и в някои свързани с икономика и политика (колкото и да не са препоръчвани от админите)...

С други думи: грамотни млади хора сте. Сигурен съм, че имате поне средно образование, вероятно по-високо. Мнозина пишат с богат речник и добър словесен изказ, някои дори с верен правопис [smilie3] Имате доходи над средните за нацията - достатъчни да пътувате в чужбина не само по работа, а и на ваканции и приключения (като гледам по снимките къде сте били...). Можете да си позволите сериозна фототехника, от която доста разбирате и към която имате високи изисквания...

Абе, да си изплюя камъчето: защо, за Бога, говорите за ферми-мерми, за шофьори, пазачи и всякаква неквалифицирана работа? Това ли работите в България? С дипломите и знанията си, с грамотното писане и скъпата фототехника - пазачи ли сте или берачи на зеленчук???[smilie10]

Всяка работа е достойна и уважавам всички работници; и всекиму може да се случат лоши времена и съдбата да го принуди на някои несгоди. Но никого не бих съветвал съзнателно(!) да планира(!) бъдещето си ПОД собственото си ниво! Който слага летвата на 50см няма никога да скочи 2 метра.

Успех на всички!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Yog   
Дата:   11-05-20 06:13

nyamago, има професии, които не могат или много трудно могат да се "пренесат" в друга държава. Като пример мога да дам пишещ журналист или адвокат. Има и такива, които могат да се пренесат за един ден. Самият аз откакто съм започнал да работя в България, един ден не съм работил неквалифициран труд. Но професията ми е такава, че на практика няма "пренасяне". Реално, ако искам да емигрирам, там трябва да започна от нулата, работейки неквалифициран труд. Вече защо бих искал да емигрирам - отделен въпрос. Хора всякакви, желания също. А има и такива, които им се налага да емигрират, не че го искат.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   11-05-20 08:00

Никой не ви спира - продавайте бизнеса или нивите и газ към обетованата земя с поне по 100000 еуро в джоба [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: CDman   
Дата:   11-05-20 08:39

А има и такива, които им се налага да емигрират, не че го искат.

М'да,чувал съм, че има такива в ОАЕ [smilie5]

Някои май още бъркат туризъм с емиграция.

Съдейки по личните ми познати, които реализираха подобни мечти, няма смисъл от никакви съвети, колкото и полезни да са. Автора ще направи каквото е решил и ще научи по трудния начин каква е разликата. [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   11-05-20 09:56

Бях забягнал за кратко и нямах време от много проучвания ????. Общо взето не говоря за нискоквалифицирана работа и аз и жената имаме образование, двамата говорим английски добре, тя дори и технически английски говори. Говорим за 3-4 месеца напред и ще спестим още някой друг лев. Както казах и за Исландия, езикът вече го учим, но само базовите неща. Имам познат в Англия и по негови думи, най - трудно е намирането на квартира.
Аз все още си държа на Исландия и знам, че искам там, не става въпрос само за снимане, а като цяло за живеене в държавата поне 1г. Пак казвам преди да стане това с вируса, бяхме нагласили всичко с работа и квартира там, но се объркаха плановете.
Иначе да то е решено заминаването, но пък не боли да питам [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   11-05-20 10:18

Автор: nyamago
Дата: 11-05-20 02:41

Слушам ви дискусията и доста се чудя. Имате доста културно хоби, извън тая тема показвате технически и художествени познания. Извън фотографията много от вас показват и други интереси: следя темите за музика, поглеждам и в някои свързани с икономика и политика (колкото и да не са препоръчвани от админите)...

С други думи: грамотни млади хора сте. Сигурен съм, че имате поне средно образование, вероятно по-високо. Мнозина пишат с богат речник и добър словесен изказ, някои дори с верен правопис [smilie3] Имате доходи над средните за нацията - достатъчни да пътувате в чужбина не само по работа, а и на ваканции и приключения (като гледам по снимките къде сте били...). Можете да си позволите сериозна фототехника, от която доста разбирате и към която имате високи изисквания...

Абе, да си изплюя камъчето: защо, за Бога, говорите за ферми-мерми, за шофьори, пазачи и всякаква неквалифицирана работа? Това ли работите в България? С дипломите и знанията си, с грамотното писане и скъпата фототехника - пазачи ли сте или берачи на зеленчук???[smilie10]

------------------------------------


Ще се опитам да обясня.

Мотивацията на човек да емигрира може да е най-различна. Както и причините да се върне обратно. И пак за замине. И пак да се върне... Дори не си струва да се коментира, защото колкото емигранти, толкова казуси, общо взето.

Защо изключваме и опцията, че просто има хора авантюристи или такива, които не могат дълго време да стоят на едно място и трябва да се местят. Аз не мога да си представя да стоя на едно място 40 години примерно. Или да работя една и съща работа цял живот. Сменям на всеки 3-4 години. Иначе се побърквам.

А това, че сме работили като шофьори, не значи непременно, че сме прости и необразовани селяни... Хайде да си имаме уважението! [smilie5]

И все пак, някои специалности никак не са пазарно ориентирани. Аз примерно съм завършил богословие. Никога не съм работил нищо свързано с образованието ми. И повярвайте ми, в Англия изобщо не се избиват да търсят православни богослови! [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: kvakioh   
Дата:   11-05-20 11:16

Сложно е като цяло за Исландия, страната не е индустриална, няма големи и специфични позиции. Сега ще е още по-сложно.
За Англия, по-скоро Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия има доста работа, все още няма ограничения, за специалисти има постоянно работа. Аз лично съм изключил UK като място за работа, защото няма помощ за специфични позиции и нищо не е гарантирано. Социалното е силно изкривено, свободия отвсякъде. Това, което съм видял и минал ми е достатъчно като професионален опит, също каквото съм видял в Ирландия.
Иначе за UK–имат силно развита мрежа от добри магазини за техника, сервизи, огранизират редовно всякакви сбирки и локациите за снимане се изследват постоянно. Също има възможности за пътувания навсякъде и излиза всичко по-изгодно.
За квартирите- както казах може човек да си нагоди за Uk евтино и прилично без да доказва доход, плаща се само малка начална такса и може да се запази място за месец, дори два. Искат се документи ако се откриват банкови сметки, също за тамошното ЕГН (NIN). Според мен може да се пробва да се посети за седмица-две Шотландия и да се провери на място.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   11-05-20 17:26

Yog написа:

> nyamago, има професии, които не могат или много трудно могат да се
> "пренесат" в друга държава. Като пример мога да дам пишещ журналист или адвокат.

Абсолютно си прав: наистина някои професии не могат автоматично да се прехвърлят в друга територия и култура, особено - в друго законодателство. Но това не ги праща автоматично в най-ниско-квалифицираните работни места.

Да илюстрирам с твоите примери (много различни, апропо):

- Пишещ журналист е пишещ журналист навсякъде по света. Познаването на нещата, за които пише НЕ Е образователен ценз или квалификация. Това познание се придобива с... журналистическа работа, която задължително включва обстойни проучвания, изследвания, интервюта, четене на предходни източници. Така че - тая професия се пренася, с 'малката' подробност, че се иска знаене на езика. Езикът е задължителен за всяка работа - от портиер до президент, но за работа със словото (каквато е журналистическата) се иска много добро, задълбочено познаване на езика с всички културни и контекстуални нюанси. Това, разбира се, също се учи, но не 'от днес за утре'.

В личния ми житейски опит доброто знание на езика е било един от главните фактори за успехите (както и да се мерят те). За 30 години извън страната, но и у на преди това.

Жена ми беше 'пишещ журналист' (и редактор в престижно издание), което не беше лесно преносимо в чужбина. Но за периода на адаптация (до-научаване, приравняване на квалификации, утвърждаване с работа) никога не е брала домати. Има достатъчно работа 'недостойна' (това е сарказъм) за пишещия журналист, но достатъчно 'интелектуална' - ползваща поне езика, общообразователните знания и начин на мислене. Асистенти в редакциите, проучватели, архивисти и ред други позиции без дипломи са недвусмислено умствен труд и помагат за по-нататъшен професионален прогрес.

- Адвокат е съвсем друго нещо: това е една от професиите, за които се иска правоспособност. Придобивана през сложни системи от учене, практика и квалифициращи изпити. Ясно е, че правоспособен адвокат в една страна не може автоматично да практикува в друга.

Но и в правната област има безброй длъжности, за които не се иска адвокатска правоспособност, но е от полза юридическо образование (по скоро начин на мислене, като логика при интерпретиране на правни текстове). Без право да апелират в съда като адвокати, безброй юристи работят в канторите и правните отдели на фирмите именно с тая си юридическа 'обща култура'. Не ще и дума, че езикът е отново решително изискване - но къде не е?

За 2-3 години ползвах в Лондон адвокатка, завършила право в Московския университет [smilie10] Рускиня, с абсолютно непреносима квалификация - но с воля и амбиция да се адаптира, (до)квалифицира и утвърди. И след 3-4 години чиновническа и помощна работа из канторите (докато учи и държи изпити да придобие ценз), става партньор в успешна местна адвокатска фирма.

Няма да отивам (много) извън тия примери, но ще спомена и приятел - архитект (утвърден и успешен у нас, дори с няколко международни награди за престижни проекти) който - след прехвърляне в чужбина не можеше да практикува любимата си професия. Две години изпити за приравняване и правоспособност да ръководи бюро и подписва проекти - но в това време можеше да работи като 'прост' чертожник в едно проектантско бюро (а не като шофьор), което помогна и на ученето и изпитите...

Въпрос на 'летва', както го нарекох в провокиращия си пост по-горе [smilie8]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   11-05-20 17:38

@Сливенски написа:

> А това, че сме работили като шофьори, не значи непременно, че
> сме прости и необразовани селяни...
> Хайде да си имаме уважението!

Писах, че всеки труд е достоен. уважавам и шофьорите [smilie24] Думата ми беше, че за образования човек има варианти по-близо до способностите му и ценностите му. Ако в нечии ценности влиза брането на домати - мога само да завиждам, шапки долу!

> И повярвайте ми, в Англия изобщо не се избиват да търсят православни богослови!

А ти проверявал ли си? [smilie5] [smilie6]

Сериозно: без да са на първа страница във вестниците (нито изобщо да присъстват в сайтовете с обяви за работа), във Великобритания има доста голяма и работеща екосистема от православни институции и организации. Със свои мрежи от многобройни членове и връзки с други системи, включително и медийни, и благотворителни, и логистични та и чисто комерсиални. Едно влизане във връзка и тясно общуване с тях и техни членове би могло да разкрие (иначе необявени никъде) възможности за работа. Не обезателно като богослов - може да е дори като шофьор, но има разлика и е почти 'по специалността'. Наистина - опитвал ли си в тези среди?

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   11-05-20 18:20

Стига писахте общи приказки и мечтахте за светло бъдеще.

Не е такъв живота на емигранта в първите му 8-10 години, без значение колко късмет има и колко е печен.

Трябва си много хъс и гъз за да постигнеш мечтите си в БГ и още повече от това за да го направиш на "запад".

Ще дам пример:
В БГ може да почнеш от работник в хипермаркет и след 2 години напъване и показване да станеш управител.

В УК, ДЕ и нормалните държави може да качваш по 1-2 нива макс. на година преко сили и чак след 5 г. да стигнеш до управител. Просто там системата е такава.

И да - като отидеш дам трябва да се пречупиш и да осъзнаеш, че те си карат работата и без теб. Т.е. не си им нужен. И трябва да положиш усилия да се впишеш, да се вклиниш в системата.

И да - първоначално може да ти се наложи да разнасяш пици, да работиш на летището, да береш домати, да караш такси, да боядисваш къщи, да си хамалин...

Там никой не размита за някого от някъде щото бил мноооого печен и напорист. Всички са печени и напористи.

И друга особеност има - там никой не бърза за никъде. Пускаш си CV и ти се обаждат след 1 месец за интервю. Може и след 2 месеца.

Също като при нас има голяма шуробаджанащина - този роднина, оня приятел, другия съученик. Още по-голяма от при нас.

МНОГО ХЪС И ГЪЗ трябва!

Искрено желая УСПЕХ на емигрантьитьи! Ще им трябва!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Yog   
Дата:   11-05-20 19:26

nyamago, разбира се че е възможно "да успееш" на Запад или като цяло в чужбина. Всичко се приравнява. Много от роднините ми са лекари, след години старание дори тази силно контролирана професия може да се "пренесе", познавам повече от един, които вече са лекари във Франция. Познавам българи, които са учители в Германия, архитекти в САЩ... Аз не говоря за крайния резултат, след години старание. Говоря за обективната реалност при отиването в чужбина, каквото планира започналият темата. Освен ако не отиваш на вече уговорено работно място, започваш от нулата.

А за езиците няма какво да го коментираме. В днешния свят, който не знае езици е като слепец.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: bam-bam   
Дата:   11-05-20 20:06

nyamago , и аз това се опитах да обясня на Сливенски по заобиколен начин, но той бързаше да пише по 3 поста един след друг колко е разочарован и за това го питах на какво се базира мнението му.
След като стана ясно .. мача вече беше свирен ... той така и не разбра защо му пишех да спре да намесва фермите и Лондон [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   12-05-20 10:30


Много е важно да се усещаш успял и доволен. Без значение какво работиш.

И затова има парадокси шофьор на такси да е по-щастлив и тарикат от бизнесмен с неизпълнени мечти.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: CDman   
Дата:   12-05-20 11:15


https://thumbs.dreamstime.com/t/theory-practice-two-green-direction-signs-92098344.jpg

[smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   12-05-20 11:43

Автор: imitev
Дата: 12-05-20 10:30


Много е важно да се усещаш успял и доволен. Без значение какво работиш.

И затова има парадокси шофьор на такси да е по-щастлив и тарикат от бизнесмен с неизпълнени мечти.

--------------------------------------------


Това не е парадокс. Напълно нормално е. Щастието не е само в парите. Ако оставим настрани с какво си вадим хляба, още много други компоненти изграждат това усещане за удовлетвореност и спокойствие, наречено щастие - семейство, приятели, социален живот, дори климат и градска среда примерно.

Има хора космополити, които лесно се адаптират и социализират в нова обстановка. За други това е невъзможно или много трудно. Добре е човек да прецени не само какво ще му хареса на новото място, но и какво ще му липсва от старото, преди да се премести. Комуникацията със себеподобни е важна за менталното оцеляване и развитие на човек. Затова и много българи, живеещи в чужбина, не пишат по чуждите форуми, а в българските. Не могат да скъсат връзката. А и не е нужно.

Естествено, "синдромът на Том Сойер" често присъства, но и това е нормално. Ако човек се абстрахира от него, всичко е ок. Всяка среда е естествена и ценна, по различен начин. Всяко място има своите плюсове и минуси. Всяко щастие е различно. Единството е в разнообразието, а не в еднаквостта.

[smilie5]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Yog   
Дата:   12-05-20 12:37

Slivenski, вече започна да звучиш като богослов[smile] Добронамерено го казвам, по принцип съм съгласен с теб. То ако богатството и щастието бяха правопропорционални, всеки ден щяхме да имаме милиардери, които се пръскат на съставните си части от щастие [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   12-05-20 12:43

Амин!

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   12-05-20 12:43

[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: wlad   
Дата:   12-05-20 13:22

Ако в нечии ценности влиза брането на домати

Да ви кажа, колкото повече минават годините, толкова неща като градинарството ме правят щастлив, а сегашната ми работа прогресивно ме прави нещастен.
Ако имам възможност да се издържам с бране на домати, или подобна работа сред природата, няма да помисля да върша нищо друго. За съжаление, обаче, тази задача е малко трудна за мен, защото нямам села по никаква линия и съответно е свързано с покупка на земи.
Но не се отказвам :)
Моята идея за напускане на държавата няма нищо общо с парите или длъжността. Това ми е абсолютно последна грижа.
Единствената ми болка са балканските нрави, с които не можах да се спогодя и като гледам - няма и да мога никога.
Тези неща ме морят повече, отколкото да прекопая 5 декара на 40 градуса.
В този ред на мисли всички тези изброени: да разнасяш пици, да работиш на летището, да береш домати, да караш такси, да боядисваш къщи, да си хамалин
изобщо не ме притесняват, бих работил всяко едно от тези до края на дните си и ще бъда далеч по-щастлив сред нормални хора, далеч от "балканските ценности".

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: CDman   
Дата:   12-05-20 13:37

Ама молА ви сА, стига с това черногледство. Амаха ! [smilie8]

Тук сме бъкани с ценности. Ценност до ценност, а до тия двете още една ценност [cool]

Хиляди абитуриенти с писмо до МОН

"Още от започването на 12 клас мисълта ми беше за роклята, за гримовете, за прическите. Не съм само аз така. Чакахме месец май да дойде. Той дойде, но по друг начин", казва Калина Ленкова.

К'о знайтИ вийй [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   12-05-20 14:18

Ако в нечии ценности влиза брането на домати

Малко оф-топик за доматите: казах за тая ценност 'шапки долу' без капка сарказъм, искрено завиждам защото така и не можах да го направя своя ценност.

Покойният ми баща беше доктор на науките и доста високопоставена фигура, но по произход си беше селско чедо от Твърдица със съответни ценности. Когато успя да си построи някаква колиба (гръмко наричана 'вила' в ония години), аз си представях двора като подстригана зелена морава както бях виждал по картинките за 'вили'. Той, обаче, си представяше... колци и домати. [smilie6] Направи ги и постигна завидни резултати - без да гледа уроци по (неродения още) YouTube или да чете книги, било си му е в кръвта през всичките години градски и 'цивилизован' живот. Аз не можах да прихвана това, но го ценя дълбоко.

И в по-късен живот, когато бях късметлия да уча следдипломно в Оксфорд, 3-ма българи от София живеехме в малко хотелче извън града. Собственикът гледаше в двора две колчета домати в пластмасов парник колкото телефонна будка, като някакви екзотични цветя, не за храна - аз не ги бях и забелязал. Докато не дойде група нашенски техници на обучение по технология, която се внедряваше в равнините на Марица (територия на някога мощната ни електронна индустрия, но и земеделска райска градина).

Тези момчета от Пазарджишко първо забелязаха доматите, преди всичко друго. Не само ги видяха, но след като се смяха, 'нахокаха' стопанина, че 'така не се гледат домати, бе!' - и го измолиха да им позволи да ги 'поправят'. Прередиха ги, превързаха, наториха, напоиха - и не знам какво още им се прави... Не след дълго се получиха доста привлекателни на вид домати, узряха големи, оказаха се и вкусни. Собственикът гледаше в захлас, водеше си записки и хвалеше пред всички гости на хотела и съседи в околността какви чудеса стават с правилни познания...

Та - има и други 'балкански ценности', които в такива моменти са ме пълнили с патриотична гордост. Свалям шапка пред способността (с помощта на природата) да създадеш просто чудо като един домат - голям, красив, сочен и вкусен. В никоя технологична фабрика още не може да бъде направен [smilie8]

================

И към проповедта на @Сливенски за богатството и щастието: казах 'амин' също без сарказъм. Сега разбирам защо не съм богат. При всичките успехи в очите на много хора, така и не станах богат защото явно съм избирал да бъда щастлив. И СЪМ, ей Богу - пожелавам го на всеки!

[beer]Публикацията е редактирана (12-05-20 15:08)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   12-05-20 15:25

Не помня кой римски патриций, който отишъл да живее на село - когато му предложили да се върне в Рим и да заеме висок пост, беше казал: - Да знаете какво зеле съм отгледал! [smilie5]


Но и гледането на зарзават не е проста работа. Освен това, отглеждането му за собствена консумация или няколко корена за кеф е едно, а промишленото производство съвсем друго.

Както вече споменах, за сравнително краткия си престой в Англия живях с хора, които работеха в оранжерия. Ходил съм там и съм виждал с очите си за какво става дума. Ще се опитам да го опиша кратко.

Значи... Първо изобщо не става дума само за БРАНЕ на домати.

Има бране, естествено. Имаш норма. Ако не я изпълниш, намаляват ти от парите. Ако я преизпълниш, плащат ти допълнително. Но нормата е такава, че трябва да си абсолютен терминатор на доматите, за да я изпълниш. Имаш някакви редове, които са само твои. Береш доматите в касетки и после ги изнасяш на края на реда. Редиш ги на едно пале. Накрая на смяната ти идва един с мотокар и ги отнася в склада. Там има друг, който ги тегли. И може да ти напише каквото си поиска, ако не те харесва. Заплащането е минималното за страната. Последно беше 8.20 паунда на час, миналото лято. Сега може да е към 9 паунда. Всяка година го вдигат с по няколко пенса.

Освен брането, има хора, които кършат листа долу от земята, за да открият доматите да узреят. И там имаш редове и норма.

Освен това има и колтучене – чупене на излишните израстъци. То се извършва от самоповдигащи се платформи, на височина около 5 метра. Опасно е. Трябва да се внимава. И там имаш норма - брой редове. Горе температурата е около 50 градуса сигурно, а може и повече. И слънцето ти пече яко във врата. Ако не изпиваш по един литър вода на час, ще се дехидратираш и може да припаднеш. Или да умреш, ако не си добре със сърцето. Водата в парника е осигурена в нещо като поилки – поставен диспенсър, но е свързан с централен водопровод. Не мога да ви опиша колко кален и мазен е самият диспенсър.

Освен това има премахване на излишните цветове. На същия принцип.

Освен това има пръскане с химикали.

Сутрин се започва от 4. Работата приключва в 16 часа. Имаш една почивка 15 минути в 10 часа. И една почивка от 30 минути в 12 часа.

Сезонът на активното зреене и брането е от началото на април до края на октомври.

После има още.

Трябва да се свалят от конструкциите и да се почистят всички изсъхнали растения. Прибираш се вкъщи като изваден от бунището. И миришеш на същото. Земята под конструкциите се почиства основно. Мете се. Заедно с изглинилите листа, домати, умрели плъхове и птици и всякакви други мизерии.

Вече е краят на ноември. Непоносимата жега се е сменила с кучи студ. В Англия температурите рядко падат под нулата дори зимата, но поради влажния въздух и почти постоянния силен вятър, усещането е по-мизерно, отколкото на минус 15 в София.

Когато се почисти добре, започва боядисването на металната конструкция.

Идва Нова година.

Започва поставянето на новите поддържащи елементи и въжета за новата реколта. В студа.

После се насаждат новите растения.

И всичко почва отначало.

Всичко това обикновено става под зорките погледи на надзиратели. Най-често поляци. Те не ни обичат много.

Погледнат отгоре, комплексът с оранжерии много прилича на трудовия лагер от филма "Списъкът на Шиндлер". И усещането вътре е почти такова.

За тези, които нямат квартира, са осигурени фургони в близост до оранжерията. Това няма смисъл да го описвам. Битовите условия са потресаващи.

Та, ако някой мисли, че може да издържи това, нека се пробва. Аз само го видях и избягах презглава. Но имаше хора, които работеха там от години. Скотски живот.

Ако някой хвърли същите усилия в България, ще стане милионер за десетина години. Вместо да работи като в концлагер за жълти стотинки.

И само да завърша – собствениците на тази оранжерия бяха италианци. И караха последни модели Мерцедеси. А единият веднъж се появил с Ферари ми казаха.

Толкоз.

[beer]Публикацията е редактирана (12-05-20 16:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   12-05-20 16:36

С бачкане още никой не е станал милионер...

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   12-05-20 17:04

Аз съм човек от село макар и млад (не много де), но имам понятие как се гледат домати,картофи,ябълки и то в не малки количества [smilie5] , но не става въпрос за такава работа, не става въпрос и за вадене на пари, a за пътуване и приключение. Изцяло идеята ни се върти за пътешествия, много хора ни мислят за луди, но това обичаме да правим и интереса ни към арктическия кръг е голям, затова и тези места сме избрали , а не други. Ето и няколко причини:
От Исландия има сравнително евтини и чести полети до Гренландия, дори и круизи. Също така има и рядко круизо до Свалбард и не само. Всичко е много относително.
Спокоен и незабързан живот.
Причините за Шотландия са подобни. Просто хората са адски различни и както написах, за някои е пълна тъпотия това, но много от тези хора пък не обичат да пътуват, предпочитат да дадат 100лв за ресторант, което няма лошо, но ние имаме различни интереси.
Ясно е, че няма лесно и ще е трудно, но не всеки търси успеха и забогатяването в мигрирането. Предпочитаме живеенето на квартирата, макар, че периода, в които живеем на квартира можеше да закупим жилище, но така се чувстваме по - свободни.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: scuba_d   
Дата:   12-05-20 17:39

Ние с теб си приличаме. През какви ли не препятствия преминах, за да успея да правя това което искам.

Спомням си първото ми посещение в Кипър, в края на 90те, с работна виза за сервитьор. Толкова много ми се гмуркаше в морето, ала нямах никаква екипировка, само една гола маска. Даже тежести нямах, за да успея да се потопя на апнея. На следващият ден от пристигането ми, започнах да събирам олово, което вадех от изхвърлени акумулатори и претопявах в тигана за готвене. Та така успях да сътворя първия си баластен колан в чужбина и направих първа крачка към нов живот и приключения.

Успех в начинанието![smilie24] [beer]Публикацията е редактирана (12-05-20 17:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: wlad   
Дата:   12-05-20 19:21

Тея оранжерии с по 5 метра лиани вътре ще да са по 15 китки помодори на хидропоника и изкуствено осветление.
За такова съоръжение, на око, по български, залагам нещо от рода на милион евро на декар поне инвестиция.
Не знам какво учудващо има в този смисъл, че собственика бил карал Ферари. Тук поне светлата част е повече, отколкото в УК, та би трябвало вечно знаещият българин да вади по две Ферарита на всяко английско. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   12-05-20 19:30

wlad написа:

> Имам бизнес, който мисля да преместя
> там - т.е. нещо като работа уж си имам.
> Сумата, която планирам да отделя
> за "релокацията" е към 100х евро и
> пак не мисля, че ще се оправя!

Таймингът е всичко! [smilie3]

Не знам в кой бранш оперираш (и не ме интересува), мисля че и сам можеш да се ориентираш кои отрасли в момента са най-засегнати, но винаги годините непосредствено след която и да е криза са били най-благодатни! След всеки трус винаги е имало едни стабилни и устойчиви 6-8 години, след което идва някоя кредитна експанзия, масово задлъжняване, което накрая по закон завършва с катастрофа. Нямам основания да мисля, че и сега ще е по-различно. И все пак колкото по-тежка е кризата - толкова по-дълъг и устойчив ще е последвалия след нея благодатен период!

Така че ако уцелиш "долна мъртва точка" и тогава решиш да си пренесеш бизнеса (не знам оттук ли ще си водиш работници или ще наемаш от там?), но ако хванеш възходящата вълна имаш абсолютно всички шансове да успееш. Може би дори и с по-малко средства. А и винаги имаш опцията да отидеш сам за година и като се установиш - да изтеглиш семейството при себе си. Относно кога се очаква да ударим дъното... аз лично залагам най-късно за пролетта на 2022 г. След което очаквам дългосрочна възходяща. Но това е валидно само с уговорката, че оставят "кризата да си свърши работата" и да разчисти фиктивните компании, вместо да се опитват да ги спасят. Ако обаче оплескат нещата можем да станем свидетели на поредното "загубено десетилетие", каквито има няколко в историята. Т.е. да имаме една протяжна стагнация до 2030 г.

С времето непрекъснато се убеждавам, че късметът не е въпрос на случайност, а е пряка функция на поне малко здрав разум, съчетан (понякога дори съвсем малко) с кураж. Но само едното никога не е достатъчно. Поради тази причина точно сега човек да се гмурне в бурята в Зап. Европа, където се очаква вълна от фалити - не ми се струва особено удачно.

И все пак съдбата обича смелите, нали така? [smilie7] Който е карал ски на Щрайф (най-стръмната писта в зимния календар) знае, че страхливото, защитно каране накрая води до това, че пистата поема контрол върху скиора и накрая като нищо може да се пребие. Смелото и бързо каране (съчетано с респект към планината) не крие такива рискове. Изглежда парадоксално, но всъщност не е. Е, пистата Харакири в Майерхофен е по-стръмна (близо 80% наклон), но тя не е в календара. На нея има участъци, където като си изправен, пистата ти е до рамото.Публикацията е редактирана (12-05-20 19:32)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: petervassilev   
Дата:   12-05-20 19:33

@ scuba_d

[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   12-05-20 19:46

втор: wlad
Дата: 12-05-20 19:21

Тея оранжерии с по 5 метра лиани вътре ще да са по 15 китки помодори на хидропоника и изкуствено осветление.
За такова съоръжение, на око, по български, залагам нещо от рода на милион евро на декар поне инвестиция.

------------------------------------------------


Абсолютно си прав. И това е финансиране по програмите за земеделие на Европейския съюз, от който тиквениците избягаха. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   12-05-20 20:00

И все пак съдбата обича смелите, нали така? [smilie7] Който е карал ски на Щрайф (най-стръмната писта в зимния календар) знае, че страхливото, защитно каране накрая води до това, че пистата поема контрол върху скиора и накрая като нищо може да се пребие. Смелото и бързо каране (съчетано с респект към планината) не крие такива рискове. Изглежда парадоксално, но всъщност не е. Е, пистата Харакири в Майерхофен е по-стръмна (близо 80% наклон), но тя не е в календара. На нея има участъци, където като си изправен, пистата ти е до рамото.

Абе някои от смелите се случва да ги смъкнат с мотошейната на буксир. В живота/бизнеса също е така.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   12-05-20 21:18

Самата природа на живота е такава - рискована.
Сигурни неща няма; единственото сигурно е, че рано или късно ще свърши.
(поне под формата, която го познаваме; имаме богослов - може да каже дали животът продължава под друга форма).

Затова: "You have to ride the risky line."

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   12-05-20 21:33

Автор: Julius
Дата: 12-05-20 21:18

Самата природа на живота е такава - рискована.
Сигурни неща няма; единственото сигурно е, че рано или късно ще свърши.
(поне под формата, която го познаваме; имаме богослов - може да каже дали животът продължава под друга форма).

----------------------------------------------


То аз ако можех да КАЖА, щях отдавна да съм станал отшелник в някоя пещера. Господ ни е дал свободна воля - да вярваме или не. Да се държим по един начин или по друг. Всеки сам е отговорен за постъпките си. Радвам се, че темата взе такава посока. Всички сме грешни. Но едно от най-хубавите неща в живота е, че често ни се дават втори шансове, когато се объркаме. Лично аз вярвам, че нещата не свършват с физическата ни смърт. Просто няма смисъл, ако е така... [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: philip   
Дата:   12-05-20 21:41

Slivenski: "Просто няма смисъл, ако е така..."

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   12-05-20 21:49

Всеки си има верую... Аз откакто като си счупих рамото избягвам прекомерните рискове, че не съм на 20 и имам семейни отговорности.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   12-05-20 22:10

От битовите травми по-гадно надали има, човек!? По тая логика дай да не се къпем, защото имаш ли идея колко народ си е чупил крайниците на хлъзгавия под в банята. Кой няма семейни отговорности?

За смисъла, Сливенски, не знам дали с нашето ограничено мислене изобщо имаме право да говорим за "смисъл"? Говоря от гл.т. на текущите ни познания, постижения и най-вече парадигми. Иначе и на мен не ми се вярва енергията да се губи в гостоприемството на Вселената, но...

Абе, автора ако решил да скача в дълбокото - дано си е обмислил добре нещата!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   12-05-20 23:10

До автора,

Пич, заради теб се разрових - можеш и сам да разгледаш каква е актуалната обстановка в Шотландия - хората са си публикували текущите данни, както и очакваните прогнози.

81% от фирмите са заявили, че са намалили броя на работните часове; в 51% от предприятията се наблюдава намаляване на броя на персонала. - стр. 6.

Scotland's GDP could fall by 33%. - стр. 5
Правителството на Шотландия очаква БВП да се свие с 33% за времето на периода на социално дистанциране.


Няма да ти обяснявам отделните индикатори какво означават, но имай предвид, че на всеки 2% спад на БВП отговаря близо 1% ръст на безработицата (корелацията в различните страни варира, някъде съотношението е 1% БВП = 0.4% безработица), но грубо те очакват за този период да скочи с около 16%-17%! Сега... ти може да си някакъв луд късметлия и да намериш работа, докато 1/6 от населението им ще виси по пъбовете, но аз не бих разчитал чак толкова.

Това е, с което мога да ти помогна като икономист и не те карам да ми вярваш, гледай числата!


https://i.ibb.co/vHR7F4s/SCT.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: kvakioh   
Дата:   12-05-20 23:34

"Гледай числата", те са топките от тотото, всичко е топки![smilie9][smilie2]
За способните има винаги места, стига да знае човек какво търси.
Но не способните да извършат определена работа без ценз и образование. Като цяло нещата избиват все на негатив, което никак не помага.
Шотландия и UK си имат всичко, развитието не спира въпросът е как и за колко време човек ще свикне. Това е най-същественото, има работа, има условия, развитието може да е в застой дори, но снимане може да има всякакво. Конкуренцията там е повече от мощна за тези неща.Публикацията е редактирана (12-05-20 23:34)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   13-05-20 00:26

Аз разгледах как стоят нещата и в двете държави и действително е рисково, но пък примерно ако успея за кратко да си намеря аз или жената работа в Исландия, ще е много лесно после като се възстанови туризма да си намерим хубава работа по - бързо. Има няколко работи, които които може и да станат, но самото стигане до държава ще е сега пък трудно, защото доста ще трябва да пообикалям с полетите. Аз още миналата година се канех , но жената не искаше [smilie5] и ето сега вече иска и гледам да се възползвам бързо

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: CDman   
Дата:   13-05-20 07:10

Май познах, a [smile]

Това, което мога да кажа в допълнение, е че поне в моя живот, нещата винаги изглеждат различно преди и след като съм ги постигнал.

Иначе казано, прави си планове след като отидеш там и видиш кое как е.

Относно мненията на другите по темата:

Фрази като "животът обича смелите", "винаги има шанс за успех" и т.н. никога не съм ги приемал насериозно.[smilie8]

Ако сте уверени, че "животът обича смелите" няма нужда да биете път до някоя ектремна ски-писта. Станете санитар в някоя инфекциозна болница. Чух, че в Ямбол търсят смелчаци. Накарайте го тоА живот да ви обикне р'ишли, покажете на дело, че умеете да рискувате. [cool]

А,че шанс за успех винаги има - има. И шанс да спечелиш милион от ТОТО-то има ама .... [smilie5]


Та тъй.[smile]

п.п. Не ме разбирайте погрешно, темата е интересна, но форОмния патос на някои ми идва в повече.[smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   13-05-20 07:59

Хубаво е човек да види различни мнения, да ги претегли и да си вземе решението сам, за да не обвинява после някой друг. Така се носи отговорност. Написах достатъчно за тайминга по-рано, както и кой момент считам за най-подходящ за подобна промяна, който може да чете - да чете /умствено късогледите, които си базират изказванията на последните словосъчетания от последното изречение на последния пост не си заслужават загубата на време/.

Аз обикновено си претеглям рисковете, но взема ли решение - не се колебая изобщо! Колебанието за мен е истинският убиец на мечти. Докато се чудиш - или моментът отлетял, или някой друг направил това, което ти си мислил. Разбира се, винаги ще има и хора, играещи "ва банк" /да имаш топки, но да не влагаш много акъл/ - мисля, че всички сме имали такива периоди, но в такива ситуации контролът върху ситуацията е по-малък, рисковете - значителни, което неминуемо снижава процента успех. Но това не значи, че няма и сред тях успели. Но са малцина.
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: wlad   
Дата:   13-05-20 09:16

CDman, може би е добре да започнеш да приемаш тези фрази насериозно. Не знам какво разбираш под успех, но щом говориш за тотото, явно става дума пак за пари. За мен успехът не е в парите, но това е друга история.
Навремето, след като завърших, започнах да работя в едно държавно предприятие. Работа е силно казано, ходих от 9 до 5 с час обедна почивка. Естествено, не беше никакъв проблем както да отидеш в 10 или 11, така и да си тръгнеш в 3 или 4, просто защото на никой не му пукаше за нищо, заплатата си тече.
Издържах няколко години и реших, че това не е за мен, няма да пукна в това безхаберие.
Напуснах и станах безработен ... с идеи. [smilie5]
Така карах сигурно половин година, с бюджет 5-10лв на седмица. Не се ебавам, храноденът ми се изразяваше в хляб и лютеница. Не мога да ви кажа колко пъти ми спираха тока. Всички ми викаха - не се занимавай с глупости, намери си службица, да върви хранилката.
Идеите обаче не ме оставят. [smilie5]
Направих инвестиция ... изразяваща се в 300лв и започнах.
Пак карах бая на лютеница, докато в един ден потръгна.
Т.е. потръгна дотам, че за няколко години изкарах толкова, колкото ако бях в държавното предприятие от университета до пенсия.
После потръгнаха и други неща, но натам вече не е интересно.
Така че, не винаги ключа е в тотото.
Естествено, следва да се отбележи, че аз с българи не работя изобщо. Ако трябваше, вероятно нямаше и 5лв да изкарам. Тукашните нрави са други и хич не съм в крак с теченията.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Julius   
Дата:   13-05-20 09:28

[smilie7]Публикацията е редактирана (13-05-20 09:38)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: kvakioh   
Дата:   13-05-20 09:30

Цифри голи и статистики тук се насилват да се гледат яката, за обективи също е масово, все едно човек си купува техника стриктно по технически параметри...За негатива, който е плъзнал в не-фотографските теми направо си е за забрани за ползване на Интернет...
Нещата са комбинативни и понякога сложни, понякога лесни. Само да не са тъжни.
Като цяло може да има развитие, доколкото социума и основно парите налични позволяват. За съжаление понякога не можем да определим как ще се развият нещата точно заради $£¥£...
Има нагледни случаи тук за успехи, което може само да надигне.Публикацията е редактирана (13-05-20 09:38)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: imitev   
Дата:   13-05-20 12:38


Обикновено човек пречупва нещата през собствената си призма.

Ситият на гладния не вярва и прочее поговорки.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   13-05-20 14:22

"Исландия не струва нищо в сравнение с мечтата за Исландия..."
(Никос Казанцакис)

Никога не мога да си спомня за кое точно място го беше казал, нито дали беше в Зорба или в Христос (Последното изкушение)... Но често се сещам за смисъла в това и го парафразирам според разговора.

Докато се стремим към някое желано място (или желано 'нещо'), няма нищо по-хубаво от него; точно затова го желаем. Когато най-после го постигнем, действителността често разочарова спрямо идеализирания образ в мечтите ни.[smilie2]

Затова може би най-добра стратегия е да си седим в къщи и да си мечтаем (прекрасно преживяно време), отколкото да отидем и да го постигнем (разочарование и празнота: 'и сега какво?')...[smilie8]
- - -

От друга страна:

"Лучше гор могут быть только горы
На которых ещё не бывал.
"
(Владимир Висоцкий)

Кому как -
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   13-05-20 18:16

Нова информация от днес. [smile]

На мой познат приятел заминал наскоро за Англия. Успял е да си извади при-сетълд статут, да си направи банкова сметка и да почне работа.

Явно все още е възможно. Та ако някой има мерак... [smile]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   13-05-20 18:56

> Явно все още е възможно. Та ако някой има мерак...

Никога не е спирало да е възможно. Не очаквам и да спре.

А за мерак - не е само въпрос на мерак, иска се и едно-друго. Кому как.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   13-05-20 19:01

Да, винаги е било възможно и сигурно винаги ще има възможност човек да имигрира в някоя държава.

Идеята ми беше, че е едно да отидеш в дадена държава /от Европейския съюз/ като пълноправен гражданин на Европейския съюз, друго е да отидеш като имигрант от трета страна и да минаваш пълната процедура по легализиране.

Това имах предвид, ама нали вечно трябва да се спори... [beer]Публикацията е редактирана (13-05-20 19:02)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   13-05-20 21:53

Не споря, бе! [smilie6] Потвърждавам твоето изказване и го разширявам, че даже още ще може и в бъдеще.

Преди 20 години дойдох също "като пълноправен гражданин на Европейския Съюз" без да съм бил нито гражданин, нито пълноправен. Просто "пълната процедура" не изглеждаше като Гестапо или Гулаг - попълних някакви хартии, изпратих ги където ги искат и не след дълго ми залепиха някакъв стикър в паспорта, който отначало трябваше да се подновява ежегодно, но подновяването беше с много по-малко хартии и чакане. След това вече не искаха подновяване - стикърът стана безсрочен, а след още някоя година ми дадоха и тукашен паспорт...

Сега ми е любопитно дали нашенските власти ще ми подновят изтеклия роден паспорт с такава лекота, с каквато взех британския?[smilie8] (Защото ще ми трябва ако в Европата почнат да ми искат визи - което също не вярвам да стане). Според мен Брекзитът не порменя нищо съществено, особено около мобилността на хора през границите. Ще видим.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Djoro   
Дата:   13-05-20 22:34

Не разбирам, при толкова много работа за специалисти в България с всякакви професии, дори работа за фотографи, художници, техници, инженери..., заплати от 1500 лева нагоре, работа по договор за извършена работа, работа заплатена с надница 350 лева (тридесет и петдесет лева), накъде сте тръгнали по чужбина , каква специалност имате, какъв опит имате? Размисли на глас, поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: Slivenski   
Дата:   13-05-20 22:38

Преди 20 години България не беше член на ЕС, а пълноправното пребиваване на българи в UK започна чак на 1 януари 2014. Дотогава имигрантският натиск в UK от Източна Европа не беше толкова силен - точно заради ограниченията. Нито пък вече вътрешният натиск върху системата за социални помощи. Едно е 3-5 хиляди годишно, друго 50-100 хиляди.

Имам предвид, че преди 20 години пак приемаха квалифицирани хора или някакви специалисти, но бачкаторите нямаха достъп. Поне не така масово. Сестра ми 2001 година замина за Единбург, направи докторантура и вече 15 години е преподавател в университета там. Винаги ще е лесно за такива хора да отидат и да се закачат, ако са кадърни. Аз нямам академични амбиции. :-)

А за БРЕКСИТ - ако има нещо, което той реално ще промени, това е точно свободното движение на хора. Което не означава, че ще ни въведат визи или няма да ни пускат в UK. Но граждани на ЕС няма да могат да се приместят в UK и да имат пълните права, както да се преместят в рамките на самия ЕС. Останаха и доста неизяснени положения, като например признаването на трудов стаж и пенсионното осигуряване. Естествено, всяко от тези неща все още е в процес на преговори и рано или късно ще се постигне някакво споразумение.

[smile]Публикацията е редактирана (13-05-20 22:54)

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: sakuraki   
Дата:   14-05-20 00:55

Няма лошо човек да поживее и някъде друга, да види какво е, не искам да прозвучи глупаво, но 1500лв не ми се струва "висока" заплата. Ако само си живееш и не мислиш за "екзотични" места бива, но за мен това си е средна заплата, която обърната в евро е 750евро. Защо обръщам в евро? Защото като купувам самолетни билети ги купувам в евро, като купувам техника от Европа, пак я купувам в евро и виждам как се стопява тази сума от 1500лв много бързо. И аз и жената имаме около 7години стаж в сферата, в която работим, но пак казвам , не става въпрос за вадене на повече пари, а по - лесен достъп до местата, до които имаме интерес.
Вече пък ми стана и много топло [smilie5] , днес цял ден работи климатика, защото беше доста над границата ми на издържливост.

Отговори на това съобщение
 Re: Някой живееш в Исландия или Шотландия?
Автор: nyamago   
Дата:   14-05-20 02:30

Защо да даваш стотици евро за самолетни билети, като има и други решения - всъщност гениалните решения са винаги прости [smilie5]

Току-що попаднах на новината, че са пуснали компютърна игра за за супер-реалистични разходки по... Исландия . По най-дивите (и затова - най-красиви) места и не е нужно да си геймър, нито печен планинар или полярен изследовател, за да бродиш там.

'Простото' гледане от екран е безплатно, а само срещу 5 долара можеш да влизаш (ако си имаш устройство) във VR (виртуална реалност, с пълно 'потапяне' в местността).

Със спестените пари си плащаш тока за климатика [smilie6]
[beer]

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »