Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 10:38

Привет, хора! Както вече е ясно, за момента са блокирани доста полети от и към страната ни. Никой не може да предвиди дали няма да бъде удължен този период. Предполагам много хора като мен имат подобни питания и ще е от полза да има такава тема.

Миналата година още преди да сме наясно с този вирус аз си организирах пътуване до Свалбард и всичко е платено, но в момента не може да се влезне в Норвегия , дори и да влезнеш ще бъдеш поставен 14дни в карантина. Пътуването ми е заложено за 5 май и доста от нещата няма как да бъдат отказани без да има сериозни загуби, тъй като пътувам с жената то бюджета е х2, за самата "експедиция" е дадено около 9 хил. лв. Ако откажа всичко ще може да възстановим част от сумата (около 60 %), но ще загубим и не малко. Консултирах се с доктори и какво ли не, някои ми казват да отказвам пътуването докато мога да възстановя част от сумата, други казват да изчакам, защото май месец е далече и до тогава може да се нормализирало горе долу положението.
Ясно е възможността от зараза, но преди да ми скочите, да кажа, че аз в момента в сферата, в която работя е също толкова голяма, ако не и повече , тъй като работя в новинарските среди и въпреки мерките, то винаги има шанс, защото снимаме по болници, ромски махали, струпвания на хора и т.н
Въпросът е, че трябва да реша до 2 седмици, защото след това ще е много голям % за отказ от всичко. Експедиционните туровете нямат застраховки (смисъл не се предлагаше) и дори да има цялостна карантина пак няма да получа голям процент от платената сума.
Дали да жертвам 4хил лева и да откажа всичко, или да изчакам и да пътувам.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: gre6nik   
Дата:   18-03-20 10:53

Прочети си договора добре, аз в понеделник отказах екскурзия до Египет която беше капарирана и тръгването беше планирано за 29 април. Според договора ми до 45 дни преди тръгването можех да се отказа без да дължа такси и неустойки. 45-я ден се падаше в неделя, но според ГПК ако даден срок изтича в почивен ден то се измества в първия присъствен.
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 1 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: ombre   
Дата:   18-03-20 11:00

Кофти ситуация и от към финанси и от към това,че се проваля пътуването ви. Никой не може да каже какво ще стане.Премиера казва ,че пика щял да бъде септември,сега се прокрадват слухове за май-юни.Повечето се надяваме да отмине до месец,но пък е факт,че отложиха европейското за догодина.Е оставиха прозорче,ако нещата се подобрят да е и тази година, но се съмнявам.Реално,ако се окажат всички прогнози верни то точно тия месеци ще са пик,но както виждаме ситуацията се мени с часове.Банско е типичния пример. Ама и човек да даде 10 бона и 14 дни да стои под ключ,не е оферта,освен ако плануваната почивка не е за месец,да човек все пка малко от малко да се възползва от нея.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 11:39

БНТ:

Министър Ангелкова: До 13 април се преустановява вътрешен и изходящ туризъм с цел екскурзии

Лично мнение:

Ако трябва да предпочета да загубя 4000 лева или аз и жена ми да се заразим с вирус за който няма лечение бих избрал да остана с 4 бона по-беден.[smile]

И тъй като работите в медия да ви задам един въпрос:

Защо има разнобой при повечето медии ?

Какво имам в предвид:

Пример 1:
"Не изпадайте в паника"
след малко
"В Италия 100 починали за 1 ден"

Пример 2
"Стойте си в къщи, бъдете дисциплинирани"
и после
"Репортер на живо (без маска) предава от гореща точка, тоест огнище на зараза"

За мен подобно поведение е (меко казано) тъпо[smilie11]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   18-03-20 11:46

Не мисли само за себе си - ако се заразиш и шаваш насам-натам - ще го предадеш на много хора. Вчера например един идиот румънец, който се е заразил в Италия, напуснал болницата и хванал самолета за Букурещ. Колко малоумен трябва да си, че да го направиш?

Относно разходите - това са рисковете при ранното организиране. Ако беше нещо през групово през агенция - да имаш застраховка за отказ, но до колкото разбирам сам си си го организирал и става наистина неприятно. Иначе положението в момента там не е много розово, но може би пика ще е минат към началото на май. Обаче ако питаш мен, тогава при нас ще е голямата патардия...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: alext   
Дата:   18-03-20 11:48

Отказвай и си вземи поне част от парите, целият свят е спрял- кога е било това последно?! Европа страшно много закъсня и там ситуацията ще се проточи мнооого дълго време началото на май са най- оптимистичните прогнози, погледни числата в worldometer и си направи сметка. В Китай от 23 януари е карантината, пикът е бил точно месец по- късно и сега чак се вижда леко нормализиране. Повечето държави в Европа не са предприели голяма част от мерките и тепърва са затварят ресторанти, молове и т.н Тоест сложи минимум 2 месеца от днешна дата. И да на 90% от хората плановете за почивки са провалени тази година, радвай се че имаш възможност нещо да си върнеш. Отделно следващите седмици ще започнат да фалират и авиокомпаниите една по еднаПубликацията е редактирана (18-03-20 11:52)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: dekov   
Дата:   18-03-20 11:52

Благодарете се на бога, че сме в процента на богатата част от човечеството и можем да си позволим не малки загуби в името на сигурността на нас и другите.
Бъдете здрави и разумни!

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 12:02

Аз нямам договор тъй като организирам всичко сам. В запазената експедиция, имам имейл, в който е описано, че до определено време мога да се откажа като, ще ми вземат 10 % fee, ако се откажа след тези 14 дни е 50%. Така са и двете резервации,а от полетите няма как, смисъл мога само да сменя датите и да доплащам сумата,която е по - висока
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   18-03-20 12:22

Личното ми мнение е, че е загубена кауза тази промяна на датите. Като цяло отписах този сезон... но това е личното ми мнение де.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kvakioh   
Дата:   18-03-20 12:25

10% такса не е толкова лошо впредвид началното вложение.
Аз лично загубих 100% от пътуване, което можеше да се отложи, но 4 пъти не успяха да го нагласят и отпадна. [smilie2]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 12:33

1. До май месец със сигурност няма да е отминало всичко и пътуванията няма да станат по-безопасни, нито по-разрешени.

2. Преди да са влезли в сила сроковете където компенсацията като % пада (невъзвратимото предплащане се вдига), силно препоръчвам незабавно отказване от резервации.

3. Възможни са мерки от властите за облекчаване финансовите загуби на населението, като например задължение на доставчиците да връщат парите при неосъществени услуги заради вируса. (В много страни вече замразиха изплащането на дългове, данъци, жилищни наеми и пр. Отделно правителствата заделят средства да компенсират загубите на бизнеси, които няма да получат очакваните доходи от закъсалите потребители). Затова ежедневно внимателно следене за такива съобщения - както у нас, така и в страната-дестинация, е препоръчително.

4. Ако има застраховка (за такава значителна като бюджет експедиция следва да има?) възможно е тя да покрива някои от загубите за неосъществено пътуване. Внимателно четене на подробните условия ('дребния шрифт') на полицата може да подскаже възможност за компенсация.
(Някои застрахователни компании спряха да застраховат срещу епидемии, но не издават нови полици, а старите си важат и щетите се изплащат).

5. И последно: някакви частични загуби са неизбежни, търси се да се намалят до минимум, но ще се случат. По-горе добре подсказаха, че е по-добре здрав със загуби, отколкото без загуби, но заразен с неизлечим вирус.
Това на практика не е точно така: дори да искаш да се разболееш, за да не загубиш пари - НЯМА ДА МОЖЕШ (да се разболееш по желание). Няма да можеш да пътуваш изобщо, защото до май забраните едва ли ще са се вдигнали. Казват, че при затопляне на времето заразите ще спаднат, но дори да е вярно - на север топлото време идва по-късно. И апетитът на северняците за риск е по-слаб, отколкото на италианците.

Т.е. някакви загуби са гарантирани. Опитай по горните точки да ги намалиш [smilie24]Публикацията е редактирана (18-03-20 12:37)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 12:50

Аз съм се примирил почти на 100 % ,но просто като чух и мнение, че може и да изчакам и има надежда, малко започнах да си задавам въпроси. Другото, което и мен ми беше на главата, че точно когато е пикът май месец, ако съм в България ще работя като бесен [smilie5] , а ако не съм тук, ще е може би по - спокойно.
Относо за скитането насам - натам съм наистина против, но то както казах с медиината работа, обикалям навсякъде и нищо не пречи да пренасям заразата с мен (ако съм преносител само)и да заразявам всичко наоколо. Личното ми мнение за по - големите медии е, че търсят някаква слава и начин за показност.
В медията, в която работя ходим с маски, ръкавици и спирт 97 % в джоба, насърчаваме хората да стоят по домовете си, но много от тях не виждат смисъл в това и вече тук, големите медии се опитват да вкарат паника с тези статистики и по този начин да ги накарат уж.
Аз изхождам от теорията, че здрав със загуби, отколкото без, но болен няма как да е точно, защото гаранция няма никаква, че тук в България няма да се заразиш, особено след получена информация, че голяма група от ромски произход се е върнала от италия преди 1 седмица и снимане в съотвеното гето си е предпоставка за зараза.

Застраховки няма, защото всичко пак казвам аз запазвам и просто го нямаше налично като опция. За възстановяването на загуби е ок, вероятно мен няма да ме засегне, защото при нас работата няма да спре, а вероятно ще се увеличи.
За мен лично е най - добре да се затвори всичко за 1 месец, за да се тушира вируса по - бързо. Познати, които живеят в Китай , казаха, че дори от дома си не са им давали да излизат, показваш се с лист, на който е написано какво ти е нужно и властите се опитват да ти го осигурят.
В Италия е същото, патрулират и пускат само по 1 човек от къща да излиза и то го съпровождат до магазин за хранене само, това е информация от първо лице.

В крайна сметка да най - важното е да сме здрави и да отмине всичко без да даваме жертви.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: geobg   
Дата:   18-03-20 12:56

Сигурно си планирал пътуването чрез агенция и затова така се получава.

Ако беше самостоятелно - главно разходите се разделят на 2 - самолет и хотел. Билета за самолет може да се възстанови без загуби при 45 дни, както и напълно разходите за хотел ако бяха направени през Booking.com.

Третото перо ти е разходи на място - наем на кола, храна и т.н. която се плаща на място. Т.е. при такава резервация нямаше да изгубиш почти нищо.

Май идва време за пътуване с личен автомобил на дистанции до 1000 км за снимане на природа, пейзажи и т.н., както и за астро туризъм - т.е. все почти ненаселени места с цел избягване на вируса.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Imaginarium   
Дата:   18-03-20 13:44

До Май месец нищо няма да е приключило, даже напротив. Ти си в медия и боравиш с информация, знаеш, че за избягване на паника е по-добре да се дава по лъжикча на час. Днес казват Май месец, Май месец ще кажат Юли и т.н и т.н докато не приключи работата.
Моето мнение е прежали 4К лв , за да не се наложи да прежалваш 10К, защото е 99% сигурно, че пикът тепърва предстои.[beer]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 13:51

Аз изхождам от теорията, че здрав със загуби, отколкото без, но болен няма как да е точно, защото гаранция няма никаква, че тук в България няма да се заразиш, особено след получена информация, че голяма група от ромски произход се е върнала от италия преди 1 седмица и снимане в съотвеното гето си е предпоставка за зараза.

Това е така, но "у дома и стените помагат".

Пак казвам - аз не бих тръгнал. Впрочем няма да е лошо вместо непознати да попиташ и близките си какво мислят. Тяхното мнение ще е "по-тежко" ако мога така да се изразя. Ако ми беше син - нямаше да те пусна.[smile]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 14:03

> "...Ако ми беше син - нямаше да те пусна..."

И аз моите синове 'не ги пускам', но те не слушат и се пънат да ходят. АМА НЕ МОГАТ! Тукашната страна със затворени граници, тамошната страна със затворени граници, самолетите не летят. Влаковете и корабите - също. Ходи пътувай! [smilie6]

Та - не става дума да се ходи или да не се ходи, а как да се намалят неизбежните загуби като е ясно, че НЯМА да се ходи.

Пък какво ще правим като не ходим си е отделна работа и личен избор. Едни ще се заключат в къщи, други ще хванат горите и баирите - кое е по-здравословно и безопасно зависи от много неща...

Здраве и успех![smilie24]Публикацията е редактирана (18-03-20 14:04)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 14:40

Направих връзка с Норвегия и Свалбард, за момента препоръчват да не се пътува, за което съм съгласен. Всички резервации са в готовност за отказ, само самолетните билети не предлагат връщане на средства независимо от обстоятелствата, само смяна на датите, което е малко тъпо, но ще ги прежаля или евентуално за ноември месец ще сменя датите, което е най - късния месец за смяна. И сега видях, че съм написал Италия с малка буква [smilie18] .

Geobg - там коли няма където отивам [smilie5] , или са много малко. Тъкмо ако продължи много време тази пандемия ще имам време да събера пари за Антарктида вместо Свалбард [smilie5] , малко по - позитивно да погледнем на нещата.

Иначе като човек работещ в медия , мога само да кажа, че българите 70 % са некултурни и незаинтересовани, защото не спазват никакви правила. Снимаме магазин и там има поставена табела и спирт, които да си сложат хората преди да влезнат и от 10 човека само 2ма се спряха, а табелата се вижда от 50 метра сигурно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   18-03-20 15:13

Маркетинга им куца. Вместо "спирт" да напишат "ракия" [smilie5] 10 от 10 ще забележат табелата [smile]

Иначе от всяко нещо може да се извлече полза. В Габрово почнали да правят сватби, защото имало добро основание да не се канят гости. [smilie7]

Сериозно - желая на Габровци да минат по-леко през кризата. Много свестни хора има там. Жалко, че точно там се появи заразен. [smilie24]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: D.S   
Дата:   18-03-20 15:59

След като работиш в медия, предполагам си наясно, че те си дрънкат, без доводи, еле пък доказателства. Всичко там е в името на сензацията. Сега е Май, утре се не знае. И аз съм бил по новините и ми е ясно какви са философи :) Така че, по-добре взимай каквото можеш сега. Еле пък Скандинавските държави сигурно знаеш, че там контрола е на Н-та степен. Ако решат и до догодина няма да те пуснат
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kireto_a   
Дата:   18-03-20 17:07

Почвай резервация по резервация да проверяваш какви са ти опциите. Всички авиокомпании имат съобщения по сайтовете. Много висене по телефони, някой път и по половин час за линия. Ние успяхме да кенселираме самоорганизирана ексурзия до азорите без загуби за цялото семейство. Смислените авиокомпание предлагат възстановяване на парите или преместване на датите по избор. Аирбнб-та върнаха парите, всички бяха платени на 100%. Дори и тия дето пишеше, че не връщат пари когато и да се обадиш.

Ситуацията е ясна за всички и хората проявяват разбиране. Да това му е малко трудно на ганьо да го разбере, но малко по-назапад им е ясно, че като мине всичко щом веднъж си решил ще дойдеш, без значение кога, ще дойдеш и най-добре е да останеш доволен. А и никой няма да ти задържи парите за услуга, която ти не може ползваш, заради форсмажорни обстоятелства. Да не говорим, че в европа и е незаконно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   18-03-20 17:23

https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/18/4042750_brjuksel_pripomni_kakvi_sa_pravata_na_putnicite_v/
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   18-03-20 17:30

Аз се свързах вече с водачите и сумата ще бъде възстановена, но както написах с 10 % по - малко. Хотелите е ясно те не са проблем. При нас проблемът са самолетните билети, които са около 2100лв, тъй като предлагат само замяна на датите, но ако е по - скъпо доплащаме , 10% които вече изгубихме и разходи от друг тип.
Имаме направена медицинска задстраховка, която би трябвало да покрива разходите, но в случая като не сме болни , мисля, че няма да върнат парите от полетите. Става въпрос за Norwegian air, ще пробвам и с разговор по телефона, защото просто няма как да се вместя сега в датите, в които те предлагат за бъдеще.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   18-03-20 18:44

^ Обърни им внимание на горната брюкселска директива: макар Норвегия да не е в Евросъюза, те са в EFTA и EEA, а и бизнесът им е много обвързан с Европа та едва ли ще игнорират тия директиви.

Както каза и @кирето_а по-горе, те имат интерес клиентите да останат доволни и да дойдат пак като се размине бурята - а не да ги ограбят сега и повече да не ги видят (нито приятелите и роднините им, на които също никак няма да са препоръчани с такова поведение).

Говори, след няколко дни опитай пак, апелирай - казано е "който си поиска, ще му се даде" [smile]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   18-03-20 19:30

Не мисля, че авиокомпанията ще е във възможност да изпълни полета. Искай си парите сега. При проблем - КЗП.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   18-03-20 19:31

И забрави за пътувания. Не е време за глупости.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Yog   
Дата:   19-03-20 00:14

Струва ми се абсолютно невъзможно нещата да се оправят до 5 май. Това пътуване е практически неосъществимо. Няма какво да го мислиш, отменяй го.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   19-03-20 00:21

Има голяма вероятност полетите да бъдат спрени към нея дата, с което по всяка вероятност ще повод да ви върнат парите.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   19-03-20 08:20

lamerko написа:

> Има голяма вероятност полетите да
> бъдат спрени към нея дата, с което
> по всяка вероятност ще повод да ви
> върнат парите.

Не и ако компанията вече е влязла в процедура по фалит и е поискала защита от кредитори.

p.s.
Аз за догодина имам съмнения за ски-ваканцията в Австрия (чак януари), а тук за след 2 мес. се чудите. Всички ще претърпим някакви загуби. Въпросът е от страх човек да не се мине и да не загуби едни 20-30% от стойността - накрая да загуби всичко.

На запад ако сте забелязали как фирмите (и най-вече банките) светкавично режат проблемните звена в името на оцеляването. Усещат се навреме и премахват гангренясалия крайник в името на спасяването на организма. Докато при нас всячески се опитват да спасят цяло предприятие, докато накрая заради някое проблемно звено то вземе, че фалира. Не знам дали този начин на мислене е остатък от соца, у част от мениджърите последните години все пак наблюдавам промяна в мисленето, докато други все още се опитват да спасят кутрето, рискувайки тялото.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Konstantinov   
Дата:   19-03-20 09:00

Чакаме фирмата да реши да ни варне парите 2х капаро за пътуване до стокхолм,след 3 месеца и половина беше ,аз съм със 56х евро застраховка здравна ,а и си нося винаги един куфар лекарства и инжекции като пътувам,ама ако те сложат на карантина ползата е нулева.Беше редно да дадат на хората дето контактуват със заразените по 1 милион евро на сестра и по 2 на лекарите и тогава нямаше да се чувстват прецекани ,бълъци и унижени и да искат да напускат.Като видя някой със 1 милинон евро приход от евродепутатство да дава акъл ми се иска като англичаните да се махнем от евро съюза.Братовчед ми беше шеф на болница в лайпцик преди 10 години със 16х евро,братовчедка ми със 23х в хамбург, на месец , а колега на баща ми преди 30 години със 100х марки на месец и си беше купил боинг 747.Публикацията е редактирана (19-03-20 11:13)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   19-03-20 09:44

Тези милиони за нищо ги нямаш.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: dekov   
Дата:   19-03-20 10:35

Пътуване по време на пандемия?

Категорично НЕ !!!

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   19-03-20 10:37

не че е невъзможно... но просто се сетих как професора гергелчев смяташе златото [smilie18]

по темата, отменяйте всичко, и си върнете каквото можете...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   19-03-20 10:51

За момента от компанията написаха, че ще отговарят само на хората с предстоящи полети и верояно ще се загубим в имейлите. В събота ще звънна директно на телефона, сега се опитах да канселирам полетите и там ми показа, че билетите са ми с невъзвръщаема стойност. Иначе горе долу всичко друго успях да откажа без много пазарлъци. Знаех си, че трябва в началото на март да отида [smilie18] ама температури като -35 и -40 малко ме стреснаха и викам айде малко по - топло да стане.
Личните наблюдения: карантина в по - малките населени места не се спазва. Магазините си работят, няма контрол на опашки и струпвания, хората все още не вярват за вируса.
Направено интервю с жена, чиято дъщеря е в Италия и казва, че само с декларация може да напусне дома си и само до кварталния магазин отива, като е съпровождана от служител на реда.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   19-03-20 11:05

Там законите не са на почит ти карантина [smilie8]

колегана баща ми приди 30 ходини със 100х морки и си беше купил боинг 747

Колко му гори Бойнга ? [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Konstantinov   
Дата:   19-03-20 11:16

Кацаше тука на летището и водеше курсове по ехография и абдоминална диагностика ,и беше казал на баща ми че бил много алчен, защото видял че преглежда 20 души на ден на него 10 му стигали, здравната каса му плащала по 980 марки на преглед.Немеца изобщо не бил в час със стандарта тука,каца води курса и си отлита.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   19-03-20 11:23

Той още на марки ли кара?

Ние тука се мъчим с едни гадни евра...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Konstantinov   
Дата:   19-03-20 11:41

Става дума за 70-те и 80-те години,сега плащанията са други и не съм в течение.На мен като инженер 1990 за проекти тежко машиностроене австрийците ми калкулираха веднъж 5 часа по 1000 долара на час ,на техните хора плащаха по 500.Сега ако малко заваляш езика или ти видят името веднага пада тарифата с 25 процента,обади ми се колега от мюнхен с перфектен немски и българско име.Заплатите в машиностроенето са паднали немеца му казвал ,ако ме глобят за колата имам 3 деца и жена ми не работи и ще гладуваме на границата съм.Публикацията е редактирана (19-03-20 11:52)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   19-03-20 11:45

Егати глобите налагат Дойче-Кататжиите [smilie9] там за почерпки не са ли чували [smilie8]

Ние тука се мъчим с едни гадни евра...

Т'ва преди 30 години бе колега. Тогаа евросъюз нямаше. И "Откраднат живот" тоже [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   19-03-20 11:45

>
> Не и ако компанията вече е влязла в
> процедура по фалит и е поискала
> защита от кредитори.
>


Ако билетите са купени с кредитна карта, в този случай ще може да се активира застраховка
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   19-03-20 21:52


А, в зависимост от картата, може и да не се активира нищо...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   20-03-20 10:33

Купени са с дебитна карта. За момента виждам, че доста хора, които са си закупи билети от компанията имат проблем с връщането на кеш. Дори вече има и първи случай, в който е летял самолет празен само, за да се осъществи полета и да не върнат парите. На мен също ми изпратиха писмо, за да реша какво искам, смяна да дати или точки, които мога да използвам за бъдеще.
Принципно не бих си взел парите, за да може компанията да не фалира, но държанието им малко ме провокира и мисля, че ще ги натискам.
Другото, което хората предприемат е да не си отказват билетите и така ако полета не се осъществи са на 100 % задължени да върнат парите. Този вирус срина всичко в Европа, а и не само.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: lamerko   
Дата:   20-03-20 11:08

Силно препоръчвам кредитна карта, когато става въпрос за пътувания - не само за самолетни билети, но и за всякакви резервации. Добре ще е, ако картата има някакви тематични бонуси...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   20-03-20 12:06

Аз трябваше да пътувам до Франция на 24 април. И все си мислех "Ей сега ще се оправи". Ами вече не виждам никакъв начин нещата да се оправят дотогава. И 5 май също е невъзможен. По-скоро тогава ще е "вихърът на танца" в Европа, защото реакцията им е много бавна и неефективна. Виждаме какво става в Италия. А здравната застраховка не покрива COVID-19. И ще има безкрайни карантини там, на влизане, после на излизане и след това тук, в България. При мене хубаво е, че разходите са за чужда сметка, та загуби нямам, нито аз, нито семейството ми.
[thankyou]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   20-03-20 12:21

Т ако ще пътуваш в май няма да тинтрябва застраховка за ковид19. Просто щото ще си го преболедувал дотогава. Отделен въпрос е, дали авиокомпаниите ще работят и дали ще отворят границите. Първото според мен все още не, второто е по-вероятно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   20-03-20 12:29

трябваше да пътувам до Франция на 24 април.

Поддържам връзка със семейство французи от Париж. Буквално са избягали от града. Хич не е за пътуване и се чудя защо медиите продължават да пращат репортери там [smilie8]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Beijing   
Дата:   20-03-20 12:34

sakuraki, на 5. май по всяка вероятност няма да има и гражданска авиация!
Вчера затвориха Малдивите за три месеца, а днес една позната туроператор, евакуира всичките си 300 туриста обратно в Чехия.
При нас в Шри Ланка в 16.00ч., т.е. след три минути затварят супермаркетите и всичко останало и от 18.00ч. пълна забрана за излизане до понеделник. Но и след това не се знае!Полети няма!
Ти как мислиш, че на 5.май всичко ще е ОК ли?
Ами не, няма да е по-добре!
Вземай парите и бягай! И не става въпрос за заразяване или карантини, а за възможността въобще да се пътува.
Със здраве и умната!

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   20-03-20 16:15

История на пандемиите...
Данните са към 17.03.20:


https://i.ibb.co/zZcfHP2/History-of-Pandemics.jpg

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   20-03-20 16:35

Имаше един филм за черната смърт и се сещам, че тя е горе долу като сегашната ситуация, всичко тръгва от Китай, като след това се пренася в Европа и по конкретно Италия > Северна Италия и оттам Испания и т.н. Факт е, че медицината се развива и смъртността ще намаля, но тогава си имат други начини за поразяване на дадена нация.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nislon   
Дата:   20-03-20 17:36

Автор: Beijing
Дата: 20-03-20 12:34

.........
Вземай парите и бягай! И не става въпрос за заразяване или карантини, а за възможността въобще да се пътува.
..........


И аз мисля като него, защото не се знае, докога ще продължат с този отвратителен сценарий и социален експеримент.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   20-03-20 18:15

Вижте, че от тая вечер 0:00 забраняват дори паркове и прочее...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   20-03-20 21:33

Няма пътуване. Стоиш си в къщи. Или от къщи до работата и обратно. Разхождащи се само с кучета. Децата не са кучета и за тях слънцето и въздухът са вредни и опасни. Още повече, че по принцип децата не прихващат COVID-19. Значи трябва да им се въздейства по друг начин. Нямам цензурни думи...
[smilie18]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   20-03-20 21:37

"по принцип децата не прихващат COVID-19"

Брей, верно? Тази мъдрост сам ли я съчини, или звездите ти го казаха?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kiten   
Дата:   20-03-20 22:02

А домашните любимци прихващат ли този вирус ?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   20-03-20 22:19

А домашните любимци прихващат ли този вирус ?

Любимците - не, стопаните им - да.
Ето идея за нов бизнес: кучепритежателите могат да дават псетата под наем - на който иска да се поразходи.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   20-03-20 23:12

Италианците са го измислили. Разрешено е разхождане на куче, но не и на човек без куче. Видях клип по този повод, където италианецът "разхождаше" куче-кукла и отдалече всичко изглеждаше много добре. Но едва ли ще мога да го намеря отново.
За дечицата, статистиката го показва. Потърси и сам ще се убедиш, че е така. Да му мислят болните старчоци. В Италия от всички УМРЕЛИ, 98% са над 68 години и са били с хронични заболявания.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   20-03-20 23:29

М/у "разболял се" и "умрял" правиш ли разлика?

На, чети.

Накратко: Among 2,449 patients with known age, 6% were aged ≥85, 25% were aged 65–84 years, 18% each were aged 55–64 years and 45–54 years, and 29% were aged 20–44 years. Only 5% of cases occurred in persons aged 0–19 years.

И още малко по темата...Публикацията е редактирана (20-03-20 23:37)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   20-03-20 23:40

Процентите може да варират. Важното е, че работата е сериозна - нищо не пречи да се повтори сценария на Испанския Грип от 1918-та, когато (казват) са измрели 30-и-кусур милиона(!) души.

Животът, разбира се, е продължил, ето ни все още тук и се надявам да не е за последно. Но ако само 1% умират, всеки от тях е 100% умрял (което хич не е приятно ако си в това число [smilie2] ). Та - стойте от другата страна на сметката![smilie24]
[beer]

П.с. Какво бил казал Бил Гейтс преди 5 (!) годиниПубликацията е редактирана (20-03-20 23:41)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   20-03-20 23:43

Паркът до нас е забранен за кучета. От утре е забранен и за хора. Дали да не пусна кучето в парка?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: disorder   
Дата:   20-03-20 23:50

Кажи им аз съм Асахи, ще те пуснат с кучето на свобода.
Няма да имаш проблеми, само им кажи.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Yog   
Дата:   20-03-20 23:50

Децата прихващат вируса, но много по-рядко развиват самата болест Ковид-19, а още по-рядко има смъртни случаи сред тях. Още не са установили защо. Но според данните на 30-те учени от целия свят, на които Imperial College в Лондон поръча да изработят модел на базата на досега известните данни, във възрастовата група 0-9 години, смъртността е пренебрежимо ниска. Ако запомних точно 0,002% или 2 на 100 000. Само да вметна, че след като тези учени излязоха с доклада, Великобритания започна леко "да завива" по отношение на мерките. Тая вечер обявиха, че затварят пъбовете и ресторантите и заповядват на фирмите да разпускат служителите... [smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   20-03-20 23:51

Глупостта на сегашното поколение ще ги затрие по-скоро от който и да е вирус...
Щом вече има и "коронавирус-предизвикателство"- да лижеш седалки и врати!?
...
Междувременно някои вече си разхождат кучетата с дрон.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   21-03-20 00:16

Карантинните мерки са важни, за да се разпредели заболеваемостта във времето и да не се допусне взривообразно развитие, което ще претовари медицинските заведения. Другото важно нещо е да не се концентрират болните на едно място, каквато грешка допуснаха в Италия. При това докторите са си ходили вкъщи и допълнително са разпространявали заразата. Един умен доктор казва, че за нас това е една репетиция. Защото ако птичият грип тръгне по хората, умрелите ще са милиони. А сега в нормална обстановка по света ежедневно умират около 180 000 души от най-различни болести. И ако не се вдигаше тая патърдия, коронавирусът можеше изобщо да не бъде забелязан. Както в Индия или много страни в Африка.
Та по този случай [beer]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: disorder   
Дата:   21-03-20 00:23

Е тогва "Арена Армеец" защо я напълниха с легла?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8332179


 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kvakioh   
Дата:   21-03-20 07:40

Идеално за снимане там...
Иначе тук ще се мъчим да отидем до някое дърво скоро за макро на цветовете.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: petervassilev   
Дата:   21-03-20 12:02

geobg:

"...както и напълно разходите за хотел ако бяха направени през Booking.com."


Моят опит с планирани преди 10 месеца пътувания: Booking ни върнаха парите за десетина дни през април в два града, но за самолетните ни билети се съмнявам да получим нещо (сумата е сравнително малка). Но за другите по-големите разходи - билети за виенската щатсопера и пражката опера - получихме съобщение, че ще ни върнат парите, като пражани настойчиво молят за дарения за гостуващите freelance оперни певци, които остават без работа за период, доста по-дълъг от карантината [smilie2] .

В подобни случаи букинг.ком дава възможност да си избереш по-късни дати за платената сума.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   21-03-20 12:49

написа:

> Е тогва "Арена Армеец" защо я
> напълниха с легла?
>
Защото не са по-умни от италианците. Вижте каква я свършиха с блокадите. Китайците затваряха само градове, засегнати от инфекцията, като карантината им беше пълна. Целта им беше вирусът да не излиза навън. Тук се затварят градове, в които няма нито един болен. Какво ограничават? Нещо много познато от "свинската" история. Километричните опашки по ККП показват какво ги чака фирми и работещи. А най-важната мярка - контрола на влизащите в страната и прилагане на карантина към тях, не беше приложена навреме. Французите избягаха от големите градове. Ние ще си ги пазим от вируса. А "братчедите" ще тарашат вили и къщи. Ама здраве да е. То се видя, че Франция ми се размина 200%. Остава ми да си пътувам с колата из града, като утешителна "печалба". Засега това все още не е забранено.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: wlad   
Дата:   21-03-20 12:58

спокойно, другата седмица и това ще е забранено.
Затвориха градовете, защото говедото разбира само от дебела гьостерица.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   21-03-20 13:40

Абе има ли "говеда" по низините, заразата много бързо прониква и нагоре. При това не от днес или от вчера.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: wlad   
Дата:   21-03-20 14:19

те по низините дойдоха баш от висините и сега висят по кпп-тата, че си нямат адреси горките. Не стига, че корони им туриха, ами сега и градския данък ще им се наложи да плащат след години тарикатлък.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   21-03-20 15:03

"Автор: aldygreen
Дата: 21-03-20 12:49

Тук се затварят градове, в които няма нито един болен."

Toва кой го казва? Проверил си всички в града и си сигурен, че няма нито един болен? Днес разбрах, че приятелско семейство са болни. Стоят си вкъщи, боледуват си кротко, пият си хапчетата и чакат да им мине. Не са тествани, но няма и смисъл.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   21-03-20 19:33


В Италия хората казваха същото покрай Милано, след което при обявяване на изв. положение се изнесоха към южна Италия и сега всички желаещи борци за права и лична свобода могат да наблюдават последиците.

В БГ ски инструктора от Банско се почувствал зле и вместо да отиде на лекар се прибрал в Троян. Лекар от Софиямед се прибрал в В. Търново. Готвачката от Пампорово и тя бързала да зарази родата. На печелившите в борбата са Свобода - честито!!! [smilie23]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   21-03-20 23:34

imitev написа:

> В БГ ски инструктора от Банско се
> почувствал зле и вместо да отиде
> на лекар се прибрал в Троян. Лекар
> от Софиямед се прибрал в В.
> Търново. Готвачката от Пампорово и
> тя бързала да зарази родата. На
> печелившите в борбата са Свобода -
> честито!!! [smilie23]

Хайде да не се самооплюваме излишно. В Австрийски Тирол, високопланинският ски-курорт Paznaun – Ischgl се оказа най-големият разсадник на инфекцията в Европа. Баровците бързо я разнесоха из цяла Европа. Исландия сигнализира за опасността още на 5 март, но курортъ е закрит едва на 14 март. Отделно дето всяка държава от ЕС се спасява поединично. Но разпускането на нравите, стабилизиращата роля на държавата и ред други подробности, водят до недостатъчно ефективна борба със заразата. За разлика от Южна Корея, която вече почти се оправи.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   22-03-20 10:33

Богаташите навсякъде по света се мислят за богопомазани, докато бог не ги помаже...

Това, че по света има други малоумници, с какво оправдава нашите малоумници?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   22-03-20 10:37

Баровците бързо я разнесоха из цяла Европа.

За да я разнесат трябва някой баровец да я е занесъл там. [smilie8]

Апропо - вчера попаднах на новините по първи канал на руската телевизия. Един от анализаторите направи много добър коментар относно разпространението на заразата.

В кратце каза, че в условията на пандемия свободата на придвижване и защитата на човешките права носят повече вреди отколкото ползи.

Колкото и да не ми се иска да е прав - прав е ! [smilie8]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   22-03-20 10:40

aldygreen написа:

> Хайде да не се самооплюваме
> излишно. В Австрийски Тирол,
> високопланинският ски-курорт Paznaun
> – Ischgl се оказа най-големият
> разсадник на инфекцията в Европа.
> Баровците бързо я разнесоха из
> цяла Европа. Исландия сигнализира
> за опасността още на 5 март, но
> курортъ е закрит едва на 14 март.

Ичгъл е австрийското Банско. Твоят коментар ме накара да се разтърся и наистина Фин. Таймс пишат, че много немци от там са го прихванали. Явно до последно са гледали да изтискат ски-сезона. Но курорта в никакъв случай не е "баровски". Изобщо за Австрия не мога да нарека никой курорт баровски. Цените почти навсякъде са еднакви - по-големите курорти дневната карта варира около 80 лв. А ако покажеш регистрация, че спиш в района може да слезеш и на 33-35 евро на ден. От тая год. нашето Банско вече ги удари в земята с цени! Баровски мога да нарека само Сейнт Мориц (в италианската част на Швейцария). Там дневната карта е 100 франка. "Половинката" почва от 11:00 и е 90 франка, а 1/3 от колите, които се движат масово там са Тесла - ще те блъснат, а дори не ги чуваш кога са те приближили откъм гърба.

Единственото хубаво на Ичгъл е, че от швейцарска страна също има курорт (Замнаун) и двата са сляти - т.е. кара се с 1 ски-карта и на двата. Кеф ти австрийски писти, кеф ти швейцарски писти. Лифта те качва горе на границата м/у държавите и си караш където искаш (кръстовете - големия и малките - маркират границата). Но никъде другаше освен на Ичгъл досега не ми се е случвало в Австрия да чакам 30-40 мин. да хвана гондолата, това наистина явно е тяхното Банско?! И след 10:30 вече за каране не може да става дума - пистите за 2 часа биват изорани, бабуни до коляно... по-малките курорти са по-хубави за каране.


https://i.ibb.co/k0M93ZB/Ishgl.jpg

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 12:32

Няма ситуация, в която защитата на човешките права да носи повече вреда, отколкото ползва. Това е много вредно мислене! Утре всеки корумпиран чиновник може да си измисли извънредна ситуация, и ако масовата нагласа на народа в, че няма нищо лошо да му ограничават правата или свободите, няма да прокопса. Всъщност българинът е типичен пример години наред вече.
“Временните мерки имат отвратителния навик да надживяват извънредните ситуации!” [smile]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 12:43

Има и добра страна от цялата история- напоследък не чувам вече много антиваксъри. Къде отидоха? [smilie18]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   22-03-20 13:28

Всеобща декларация за правата на човека , чл. 29
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   22-03-20 13:29

Защо зимните курорти станаха развъдник на COVID-19? Оказва се, че за него студът не е пречка да се разпространява, като е особено активен в температури до 8С. С повишаването на външната температура вирусът става все по-неустойчив и лесно загива. Но на студ може дълго да се съхрани при -20С и повече. А на скиорите носоглътката така или иначе е преохладена и лесно атакуема.
Така пише във "вестника", де.
Та, пътуванията са крайно нежелани, но за парковете, спортистите, кучетата и пенсионерите не мога да схвана идеята. Засилване на имунитета със стоене в апартамента на боб и хляб ще стане "на вЪрба", както се казва. А може би точно това е "великата шаячена правда"?
[thankyou]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   22-03-20 13:30

Задай си обратния въпрос - защо летните курорти не станаха развъдник за вируса?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 13:36

Чл. 30
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Ctudio5   
Дата:   22-03-20 13:36

Един друг възглед по въпроса:

David Icke

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   22-03-20 14:23

Ако дойде болен от COVID защитник на правата на човека покрай вас и почне да кашля яката - друга песен ще запеете...

Обикновено човек пречупва всичко през собствената си призма на удобство.

Чрез тотална карантина Китай почти спря развитието на заразата.

Докато ЕУ с големите Права на човека виждате до къде я докара. И тия които не спазваха "правилата" сега реват най-много по форумите, че не лекарите не им обърнали внимание. Еми какво очаквате при препълнени болници и 800 починали за ден?!? Няма здравна система която да устиска на това.

Щом в САЩ, където бизнесът е свещен, започнаха полека лека да се пречупват и да налагат ограничения, смятайте за какво дърво става дума.

И БоЖо също беше много отворен, ама напоследък клекна, като им се задръстиха болниците.

Много лесно е да се дава акъл, когато мечката играе в комшиите и това не ни засяга, но има голяма вероятност тя да заиграе мощно и у нас.

А за парковете аз съм за, защото човекът е стадно животно и има подсъзнателна нужда да се събира на групи, съответно събирането провокира това събиране.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Konstantinov   
Дата:   22-03-20 14:23

При съвремените технологии 5 процента от хората произвеждат предметите,строят и произвеждат храните.Останалите 95 не създават продукт-те са в обслужваща и културна сфера, но и временно да останат вкъщи нищо няма да се случи.Така че може да се оставят тия 5 процента да излизат и още 5 да правят доставките а 90 процента от хората да си седят вкъщи. Какво да правим от китодар за да настигнем европа.Публикацията е редактирана (22-03-20 14:25)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 15:08

“Ако дойде болен от COVID защитник на правата на човека покрай вас и почне да кашля яката - друга песен ще запеете...“

Кашлят. И фармацевтите и лекарите си вършат работата и са с тези хора. :)
Нещо още тъпо да споделиш?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: petervassilev   
Дата:   22-03-20 15:08

Julius:

"Ичгъл е австрийското Банско..."


Един приятел, 40-г. италианец от сев. Италия, запален скиор, кара ски поне по 60 дни всяка година в различните планини/курорти в района.

Точно след уикенд в Ичгъл преди 3-4 седици направи принудителна пауза заради грип, който не могъл да изкара на крак. Каза ми, че сега предполага, какъв е бил този грип. Самият той не харесва апрески партитата, но ходи по баровете заради младата компания, с която кара ски. Каза, че лично познава само един умрял от китайския грип, богат съсед на 95 г. с огромна къща.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   22-03-20 15:25

"Има и добра страна от цялата история- напоследък не чувам вече много антиваксъри. Къде отидоха?"

Ти гле'й да не се докаже, че вирусът е с изкуствен произход [smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 15:28

Айде! Другият гений вирусолог дойде.
Това ли е сега актуалната теория в антиваксърските ви среди? :)Публикацията е редактирана (22-03-20 15:29)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   22-03-20 15:29

[smilie18] [cool]

ЕДИТ (след едита на предния пост): Аз па не разбирам какво са ти виновни противниците на ваксините в случая? Да не би да са докарали вируса отнякъде? И при положение, че има вероятност вирусът да е наистина изфабрикуван, си е откровена наглост и опит за отклоняване на вниманието да споменаваш "антиваксъри"..Публикацията е редактирана (22-03-20 15:38)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 15:54

Какво искаш, да вляза в дискусия с ютуб самодеец, ли?
Самите ти въпроси показват, колко хабер си нямаш от тези неща.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   22-03-20 16:03

веждов, не съм имал изнавпредвид това в светлината на коментара ти.

Мисълта ми беше, че всички, които си искат правото да си правят каквото искат, ще започнат да свиват платната, когато мечката позвъни на вратата им.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Slivenski   
Дата:   22-03-20 16:07

Има и добри страни стоенето вкъщи. Току що открих, че ТВ операторът ми е пуснал всички порно канали безплатно! Седнахме с жената... загледахме се... [smilie25]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 16:08

“Всички, които си искат правото да си правят каквото искат”
Странно разбиране за човешки права! Явно не знаеш, какви права имаш. :)
Асахи е постнал линк, не е зле да ги прочетеш! Може някой път да ти потрябват. [smile]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   22-03-20 16:12

Днес най-лесно е да се убие някоя идея като се обяви за 'конспиративна теория'.

В много от конспиративните теории има някаква частична истина, но е важно да не се вярва сляпо в нея, а да се прилага критично мислене (то е рядък дефицит). Същото критично мислене следва да се прилага и към официалните версии, но за жалост масите се поляризират и обичат да изберат една страна, на която да повярват безрезервно като тя да е Истината. Или конспирацията е чиста Истина (рядко е) и всичко официално е лъжа, или вярваме на науката (коя наука?) и на демократично избраните си управници - и всичко друго е 'конспирация'. Къде отиде баланса, безпристрастието, критичното мислене? Мисленето изобщо? [smilie11]

Още по-объркано става откакто сред конспирациите се появяват 'фейк нюз' ментЕта, създадени с конкретни цели и добре имитиращи конспиративни теприи... Иди разбери кой за к'во се бори [smilie2]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   22-03-20 16:20

imitev написа:

> Щом в САЩ, където бизнесът е
> свещен, започнаха полека лека да
> се пречупват и да налагат
> ограничения, смятайте за какво
> дърво става дума.

CNN от два дни само това повтарят - как 10 хил. от заразените са само в Ню Йорк и понеже вече го затвориха - още сл. седмица очакват 2.5 млн. безработни! И въпреки всичко Щатите пак ще се измъкнат по-бързо от Европа - първо, защото икономиката им е по-гъвкава, и второ, както самите те нерядко акцентират - всичко се управлява от едно място, а не като в Европа. Докато тук ще видим първо с колко Италия ще затъне (защото е ако не НАЙ, то една от най-задлъжнялите страни в Европа - с близо 170% дълг), после и Гърция с колко отново може да затъне след почти убития туристически сезон. Изобщо цялото Средиземноморие ще е много тежко ударено, та умувам... дали скоро няма да видим долар/евро 1:1? [smilie8]

petervassilev написа:

> Julius:
>
> "Ичгъл е австрийското Банско..."

>
> Един приятел, 40-г. италианец от сев.
> Италия, запален скиор, кара ски
> поне по 60 дни всяка година в
> различните планини/курорти в района.
> Точно след уикенд в Ичгъл преди 3-4
> седици направи принудителна пауза
> заради грип, който не могъл да
> изкара на крак. Каза ми, че сега
> предполага, какъв е бил този грип.

Аз сега януари бях там - в Ичгъл, но карах само 1 ден, защото навалицата не ми допадна особено. Иначе курортът си е ОК и вечерта м/у другото бяхме точно на един такъв апрески бар, но да чукна на дърво разминал съм се явно с грипа. Иначе последните години и аз така го карам - за ден-два и на крак.

60 дни си е бая - доста места могат да се обиколят за такъв период, в нашата ски-група също нямаме навика да повтаряме места и досега на сезон под 600 км чисто на ски не съм падал, но тоя го закрихме предсрочно, но не съжалявам. Иначе като ида на Боровец (и когато съм във форма) - по 30+ пускания съм правил за деня. [smile]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   22-03-20 16:20

сичко е много просто... светът се дели на идиоти, и такива които споделят моето мнение... идиотите обаче имат навика да обръщат наименованията на групите [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   22-03-20 16:27

nyamago [smilie24]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   22-03-20 16:32


Винаги съм се чудил как има хора, които успяват да спорят със събеседниците си, въпреки че са на едно мнение с тях... [smilie18]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   22-03-20 16:40

nyamago написа:

> Къде отиде баланса,
> безпристрастието, критичното
> мислене? Мисленето изобщо? [smilie11]

Баланс отдавна няма.
Едно, че трудно се постига и второ - лесно се губи.
Процесът на "мислене" е сведен само до двете крайности - плюса и минуса (осанна/разпни го).
Модерният вариант варира някъде между мега-як/хейтър?

Най-големият житейски парадокс е, че хората най-лесно се подвеждат по водачи, които са на 100% убедени в правотата си. Все едно въпросния лидер нещо отгоре го ръководи. Някоя висша сила го направлява.

Само, че такава сила няма! Тъжната истина е, че само глупака е на 100% убеден, че е прав. Интелигентният човек винаги ще си остави поне 1% съмнение в самия себе си. Но масата не обича да следва хора, които имат дори и най-малкото съмнение в себе си. Оттук и драмата на нашето съществуване... глупаците са по-лесни за следване, защото са по-убедителни.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: petervassilev   
Дата:   22-03-20 17:54

Julius:

"... вечерта м/у другото бяхме точно на един такъв апрески бар, но да чукна на дърво разминал съм се явно с грипа"


В тези апрески барове обикновено бумти яка музика (не е "The Piper At The Gates Of Dawn"), младите (обикновено неваксинирани за никакъв вид грип) хора доближават лицата си и крещят, за да се чуят, по същия начин обменят капки/течности, докато крещят поръчката на бармана ... и обменът на международен материал е осигурен [smile].
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   22-03-20 18:18

Инкубатор абсолютен е! [smilie24] Но кой се замисля в такава среда?

Между другото това беше неизбежно. При напълно отворени граници и при такова интензивно пътуване - няма как една такава силно прилепчива зараза да не се пренесе от единия до другия край на планетата. Още тогава моята зъболекарка понеже си ги следи тия новини - още тогава януари докато бяхме в Австрия каза - това до 2 мес. ще стигне и до България - и така си и стана...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   22-03-20 18:18

https://www.biospace.com/article/2009-h1n1-pandemic-versus-the-2020-coronavirus-pandemic/
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: diver   
Дата:   22-03-20 18:27

Току що ,казаха по телевизията ,че фирмата Фуджи има лекарство за COVID-19,но тъй като лиценза е изтекъл ,китайците вече го произвеждат.
Сигурно ще сменя системата с FUJI FILM Дано новината да не е фейк[cool]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   22-03-20 19:51

Има лекарства, повече от едно. Не говоря за ваксина, а за лечение на вече болен човек. Преди малко чух за Interferon alfa-2b, който отдавна е известен, но са установили, че добре действа и при COVID-19. Но това малко ни грее нас, простосмъртните в България. Много важен момент в ограничаването на заразата е наличието на тестове, за оперативно отделяне в карантина на заразените. Цената на един тест е примерно $200 (такава цена са плащали самите жители в Южна Корея, демек на дребно), но нашата страна е закупила само няколко хиляди. И икономията вероятно пак ще ни излезе отзадЕ.
А във Франция, където щях да пътувам на 24 април, вече е станало страшно. Хората ги пускат само еднократно на ден до аптека или хранителен магазин, със специална писмена заявка и с широко прилагане на дезинфекция и на улиците и парковете. Опашките пред магазините са, меко казано, дългички.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   22-03-20 20:34

> ... Хората ги пускат само еднократно на ден до аптека или
> хранителен магазин, със специална писмена заявка и с широко
> прилагане на дезинфекция и на улиците и парковете. Опашките пред
> магазините са, меко казано, дългички.

Опашките са инкубатори.[smilie10]

Писмената заявка има за цел да дозират допуснатите в даден квартал за единица време, за да няма опашки. В някои страни са успели да го направят и няма опашки. Другаде са отметнали бюрократично, че е 'по заявка' без да гледат колко заявки са уважили и за какъв период от време - и са си направили ефикасни инкубатори...

И без заявки може - тук (в Англия) първият час от работното време е за над 70 годишни и старците пазаруват без опашка. След този час, обаче, всички се струпват наведнъж да не изпуснат ориза и тоалетната хартия - и става инкубатор.

От Ню Йорк синът ми споделя, че в неговия квартал има система без заявки, с много малки опашки отвън, от които пускат по 10 човека и вътре си пазаруват нашироко (и няма опразнени рафтове). Швейцарските ми колеги също се чудят на празните рафтове и при тях никой не се запасявал, нито имало опашки (а са на строг домашен режим). Не знам как точно го правят, но има начини при желание...
[beer]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   23-03-20 07:47

Много добър пример.[smilie24]

Автор: imitev
Дата: 22-03-20 14:23

Ако дойде болен от COVID защитник на правата на човека покрай вас и почне да кашля яката - друга песен ще запеете...

Обикновено човек пречупва всичко през собствената си призма на удобство.


И да не е защитник, достатъчно е да е завърнал се гастарбайтер от Ломбардия.[smile]

Сещам се за вица за глухия лъв, дето изял вълшебния свирач.
Винаги има "глухи лъвове". Не трябват много, един стига.[beer]

За сравняването на КОВИД с други пандемии:

Пилците се броят наесен.

Изчакайде да отмине и да ударим чертата. Тогава ще има база за подобно сравнение. [smilie7]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 10:28

Точно така е.
Между другото, един нов маркер за диагностика на болестта е въведен. Оказва се, че един от всеки 3-ма заразени с коронавирус получава загуба на обонянието (аносмия), дори да няма изява на други симптоми. Така че, ако спрете да усещате миризми сега, много е вериятно да сте преносители.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   23-03-20 10:42

Е... този е 30%... Остава си единствен 100% -я... неистовото желание за покупка на тоалетна хартия...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 10:51

[smilie18]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   23-03-20 12:00

Туй за тоалетната хартия са го казали още по байтошово време в оня виц - "Ами когато г&зовете са повече от главите...".

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: bobyn   
Дата:   23-03-20 12:42

Ами ето как се прави, за да няма презапасяване. Хората са го измислили:


https://lh3.googleusercontent.com/-c2PzvaSe4E0/XnesTNG06FI/AAAAAAAAMOM/TyiUnVTIhgszmWnsqeCUBPoRO6dhT


 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   23-03-20 12:45

Това в БГ нема да мине никога, веднага ще му измислят цаката...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: disorder   
Дата:   23-03-20 12:51

10 човека ще минат по 4 пъти и няма да има дезинфектант повече. [smilie23]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   23-03-20 13:12

Ако наистина има желание -> има и решение.
По подобие на ски-картите:
- регулираш достъпа до магазина да става само с карта, като картата може да е месечна или дори годишна;
- ограничаваш картите до едно чекиране / ден;
- видео-контрол при първо регистриране (или на база данни лична карта), за да не се разменят карти, но ако опашката е достатъчно голяма - тя сама ще регулира мерака на прекупвачите...

Подозирам, че след време може и точно така да решат да урегулират хипермаркетите? Кой знае...

p.s.
Иначе вица за бай Иван дето продавал дини не го ли знаете?
- Една диня - 10 лв.; две дини - 25 лв. (абсолютно еднакви на тегло и размер)
Сума народ се изреждали по два пъти да купуват и после му казвали:
- Бай Иване, нищо не разбираш ти от търговия.
А той само си мислел:
- Брей, що народ си купи по две дини при условие, че и една ще им стигне па ми дават акъл за търговия. [smilie7]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 14:02

Мда. Ще се връщаме в комунизма. :)
Повишеното търсене увеличава производството и предлагането. Това си е индустрия с реални работни места и доходи.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   23-03-20 14:33

Ами ето как се прави, за да няма презапасяване. Хората са го измислили:

Аматьори [smilie5]

Купонната система е много по-ефикасна, ама там сигур' не са чували за подобно нещо. [smilie18]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: wlad   
Дата:   23-03-20 14:46

Това с купоните беше неповторимо преживяване. Как яко беше в 4 сутринта със стъклените бутилки да се наредиш за олио пред мазния варел.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 14:49

Няма майтап, ако беше минала тая дивотия с фиксираните цени, точно до три месеца щяхме да сме на такива купони. Глупаци има много, но сякаш нарочно си ги слагаме всичките в парламента!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   23-03-20 18:01

"Автор: diver
Дата: 22-03-20 18:27

Току що ,казаха по телевизията ,че фирмата Фуджи има лекарство за COVID-19,но тъй като лиценза е изтекъл ,китайците вече го произвеждат."

Да я сменяш тази телевизия. Патентът е на Фуджи. Китай е произвеждал, защото там са заводите. Лекарството е за друго, но давало резултати. Не е панацея, да се знае.

И си проверявайте новините, че най-често са тест за интелигентност.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 18:54

Истината е, че няма лекарство.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Ctudio5   
Дата:   23-03-20 19:26

"Истината е, че няма лекарство. "

Има много неща, които помагат и могат да бъдат направени. Друг е въпросът, че в тази провалена страна медицина е от най-провалените обществени дейност.

Частните болници източват касата, държавният резерв не съществува, окраден е, няма маски, облекла, специализирана апаратура, лекарства. Безхаберието е пълно. Лекарите са некомпетентни и демотивирани. Населението е изоставено на милостта на съдбата. С една дума КАПИТАЛИЗЪМ.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   23-03-20 19:48

Ctudio5 ...за никой грипен вирус няма лекарство...лекуват се симптоматика и се дават медикаменти за подсилване на имунната система....а , това сега не било точно и грип...
...отделно от това , свързването на некомпетентността , демотивацията и безхаберието (ако има такива) с капитализма е механично и смехотворно...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 21:14

Не е верно. За грип има- озелтамивир.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   23-03-20 22:13

...озелтамивир се предписва на болни от грип и помага донякъде , но не е Лекарството , което да лекува и да решава кардинално проблема , както е при скарлатина , морбили и т.н. , със съответните им лекарства...
...препредавам думи на общопрактикуващ лекар...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 22:14

Ти говориш за ваксина в такъв случай. Има проивогрипни ваксини.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   23-03-20 22:25

...не говоря за ваксини...за лекарства...за скарлатината се знае от коя бактерия се причинява и се лекува с определен антибиотик...за морбилито примерът ми не беше точен , май...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 23:05

Не вярвам джи пи да се изложи така.
Скарлатината се предизвикв от b- хемолитичен стрептокок, препоръките са за лечение с кларитромицин. Морбилито е вирусно заболяване и специфично лечение няма. Превентира се със задължителна ваксина от детския имунизационен календар. Петвалентна.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   23-03-20 23:24

...с кое се е изложило джи пи-то , че не разбрах?..Публикацията е редактирана (23-03-20 23:34)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-20 23:35

Абе, карай, не е важно. [smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   24-03-20 00:07

Истината за тамифлу/озелтамивир. Добре ще е бързовеждият да прочете... [smilie18] Разни GP-та също не е зле да се пообразоват.

За който не му се чете цялото - ето го в съкратен вариантПубликацията е редактирана (24-03-20 00:20)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: diver   
Дата:   24-03-20 00:42

Asahi ,защо да сменям телевизията ,ще сменям системата с fuji film,а лекарството аз си го пия всяка вечер ![beer]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   24-03-20 01:39

Чел съм ги, още преди в живота си някога да си чул “Метанализи на Кокрейн”.
В създаването си пре з90-те идеята не е била, това да е медикамент за широка употреба, а при за страшаващи грипове при рискови групи, които не могат да се ваксинират, или не са получили достатъчно силен отговор вследствие на ваксината. Половината от ОТС медикаментите (тези без рецепта) , антибиотиците, и сигурно и други групи медикаменти, хората ги купуват от страх, не защото са им наистина нужни. Тамифлу е точно такъв медикамент. Ще има полза, там където наистина ще имат нужда от него. Останалите продажби ще са от страх. Сегашната ситуация е доста показателна. Всичко що съдържа селен, цинк, вит Д в момента е изкупено, без реално да има полза срещу ковид19.Говорим за стотици хиляди левове изхарчени от чист страх. Точно както си купиха тоалетна хартия. Няма реални доказателства, че Хлорокинът ще помогне срещу тази инфекция. Има само предположения. И утре ако пуснат амалгин хинин, хората ще го изкупят и срещу 100 лв. опаковката. Безсмислено.
Типичен пример за това е Трувада. Това е медикамент (комбинация от два) за системно лечение на спин. До 48-мия час, обаче, от постъпването на вируса, може да го изчисти напълно от организма и да не се заразиш. Струва към хилядарка кеш. Дори не знам дали официално има такава индикация. Скъсват се да го купуват за превенция. Така както се скъсват да се ш..т без презервативи. А реално може и без него, 5 лв са едни хубави кондоми. [smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   24-03-20 01:46

Някой ден ще направя едно проучване, колко медикамента хвърлят българите на боклука заради изтекъл срок по шкафове и чекмеджета. И колко пари коства това. Ще взема доцентура с едно такова проучване. [smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   24-03-20 02:13

Кво ми разтягаш локуми за безполезното запасяване с витамини и тоалетна хартия?

Малко по-горе нали каза, че озелтамивир лекува грип? Тези твърдят, че не е така.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   24-03-20 08:51

“Ще има полза, там където наистина ще имат нужда от него.“
Рискови пациенти. Одобрен е от FDA, одобрен е от ЕМА, има КХП с индикация. Значи действа. В метанализа съвсем друго пише, не че не действа. Ама май не си го разбрал. :)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   24-03-20 15:45

Моля да се върнете към конспиративните теории.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   24-03-20 16:58

няма нужда... живия живот предлага достатъчно...

https://boliarinews.bg/2020/03/24/
шест-недоизлекувани-деца-са-напуснал/
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   24-03-20 17:41

Малко е! Преди почти 2 години в Турция 500 овце скочиха в пропаст.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   24-03-20 17:43


А че хлапето не е ваксинирано със задължителните ваксини, защото майката е антиваксър, четохте ли?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   24-03-20 22:33

Това с овцете - интересно, пропуснал съм го.
Но пишат, че не е чак толкова рядко срещано явление.

Малката кибритопродавачка обаче има всички шансове да се окаже корейския "Пациент 31", но в шведски вариант. Особено както ларж го дават за момента тре-кронур.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   25-03-20 07:30

Съкън, да не остане назад момето [smilie7]

Ако някой мисли да ходи до Индия - там вече не пускат [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   25-03-20 08:28

Можеше да си приберат поне собствените граждани.

Тези "припознатите"...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Raffito   
Дата:   25-03-20 09:55

https://www.facebook.com/inyanshared/videos/203152147679812/


 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 10:54

"А че хлапето не е ваксинирано със задължителните ваксини, защото майката е антиваксър, четохте ли?"

Това в ПИЦ или БЛЯК го чете, и знаеш ли за чие хлапе иде реч? Тоя кратун откъде знае, че майката била "антиваксър" и даже и така да беше, какво отношение има това към случая, както и към коронавируса, за който все още няма ваксина, а дори и да излезе, ще трябва да мине поне година, докато се докаже безопасността ѝ?


И понеже професорът твърди по-горе, че нямало смисъл от купуването на вит. Д, не искам да влизам в полемика относно това, но бих искал да обърна внимание на получаването му по естествен път и колко е безумна забраната за излизане дори и в парка за разходка:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092571


"Vitamin D interacts with the immune system, essentially strengthening it, in several ways as reviewed elsewhere.17–19

...

In conclusion, our data are in agreement with the assumption that the high numbers of winter influenza and pneumonia deaths in Norway are related to low vitamin D levels in this season."
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   25-03-20 11:31

Автор: krist
Дата: 25-03-20 10:54
... колко е безумна забраната за излизане дори и в парка за разходка...


...абсолютни глупаци!...да мъчат така българския народ цял месец...
...обаче , виж кво , ти стой на прозореца да те грее слънцето....или излез по бански на балкона...нищо не могат ти напраят...[smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 11:40

Глупаци е меко казано, нали? [smilie21] Ако си северно изложение например, и да излезеш на балкона, не помага. Отделно, движението е допълнителен фактор за имунитета и превенцията на хронични заболявания, които могат да се окажат фатални в комбинация с короната - справка Италия.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 11:41

Изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев посочи, че детето не е било ваксинирано от своето раждане, защото майката е антиваксър. Той подчерта, че при децата, които не са имунизирани, бактериалните и вирусни инфекции протичат по-тежко, защото те нямат изградени съпротивителни сили, предаде БТА.

4-годишното момиченце, което е настанено за лечение с двустранна пневмония в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново не е било имунизирано и майката му е антиваксър, заяви директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев, цитиран от "Борба".

Тва пик или бляк е?!?

И какво общо има ваксината за коронавируса с детето с бронхопневмония и родители, дето не вярват на лошите лекари с големите спринцовки с отровни ваксини, като при това са отишли в болницата, когато вече е нямало накъде и после реват в социалните мрежи, че не им лекуват детето правилно?!?

Пак заради тях на 5 деца от същото отделение родителите са се уплашили и са си прибрали недолекуваните деца у дома?!?

И накрая се оказва, че детето няма коронавирус и се лекува правилно според възможностите на търновските медици.

Стискам палци всичко да приключи както трябва, въпреки усилията на родителите!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: шдфдшд   
Дата:   25-03-20 11:42

..абе, krist...не смяташ ли , че е въпрос на проиритет в дадения момент !?...по-малкото зло...времено и за малко...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: disorder   
Дата:   25-03-20 11:51

Важно е човек да не парадира, че е антиваксър, или някакъв друг, това си е лично решение.

В много от детските градини не се допускат неваксинирани деца. За жалост има такива, които пренебрегват това.

А още по-грозното и подсъдимо е, че родители фалшифицират официални документи, доказващи че децата им са ваксинирани, а всъщност не са!Публикацията е редактирана (25-03-20 11:58)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 12:11

В никоя детска градина не допускат неваксинирани деца.
Вит Д е важен за бебетата през зимата и не бива да се спира рязко. За страна с умерен климат като нашата и особено с липса на зима, както бяхме този сезон е абсолютно ненужно здрав възрастен да приема витамин Д. Сега го изкупиха и няма за бебетата, на които наистина е нужен.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 13:03

@imitev - същата тъпотия я имаше и в ПИК или БЛЯК, а предполагам "Борба" не е много далече от тях, щом си позволява да тиражира такива неща.

"И какво общо има ваксината за коронавируса с детето с бронхопневмония" - именно и аз това питам, какво общо има това и защо има нужда от сочене с пръст, и как тоя ще докаже кой е "антиваксър"?

@шдфдшд - когато се разглеждат приоритетите, е хубаво да се вземат предвид всички фактори, а не да се подхожда първосигнално. И колко ще е временно и колко за малко, ще видим - вчера се приеха поправки в закона, нарушаващи личните права, които май няма да са временно и за малко.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 13:08

Началникът на отделението каза, че не е ваксинирано детето.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 13:28

"Началникът на отделението каза" и защо трябва да му вярваме първо, и какво отношение има към конкретното заболяване, както и към корона-истерията?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: oswald   
Дата:   25-03-20 13:48

А, защо да не му вярваш?!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Han_Solo   
Дата:   25-03-20 13:52

@krist

: Ето ти го от достатъчно сериозна медия с видео и скрийншотове от постваното


Не знам дали да вярвам на лекаря, но той го заявява всичко достатъчно отговорно и стои с името си зад казаното, няма нищо изтрито
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 13:53

Ами не, няма да му вярвам на доктора, шеф на екипа, дето са излекували детето. Ще вярвам на крист. :)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 14:15

Han_Solo, изчетох всичко на линка ти, изгледах и видеото и там лекарят въобще не споменава нищо за ваксинален статус на детето. Може да съм пропуснал, така че посочи къде точно се случва това според теб. Също така пак да си повторя другите въпроси, защото ги пропускате: дори и да не е ваксинирано, какво значение има в конкретната ситуация, както и относно корона-истерията, и защо има нужда от сочене с пръст?

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: DAOSA   
Дата:   25-03-20 14:30

Абсолютно безсмислена тема със 156 поста [smilie10]
Още самото заглавие е оксиморон.Публикацията е редактирана (25-03-20 14:39)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   25-03-20 14:55

> Абсолютно безсмислена тема със 156 поста
> Още самото заглавие е оксиморон.

Може и така да е, за всеки може да е различно.

Аз, например, в безсмислени теми с оксиморон заглавия не влизам.
А ти какво търсиш тук? [smilie11]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: wlad   
Дата:   25-03-20 14:55

Е това е! Появи се човека, рече и отсече!
156 глупака и един в бяло. [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: DAOSA   
Дата:   25-03-20 15:30

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: stukloplast   
Дата:   25-03-20 15:52

Ако ти запрат тока или водата, какво ще ги правиш пациентите [smilie21]
Иначе съм съгласен с мнението ти [smilie24]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Ctudio5   
Дата:   25-03-20 16:06

DAOSA, само си ги виждал или си ги лекувал?

Я докторите да ви изпитаме как лекувате пневмония? Да ви видим колко струвате професионално.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 16:17

А, бе, 'що така се умълчахте? Казвал ли е последно шефът на отделението нещо за "антиваксъри", че по БТВ нищо такова не казва? Май само в ПИЦ, БЛЯК и други подобни парцали се тиражира това, за да се създаде още една разделителна линия в обществото, и тиквите и прасетата да ловят още риба в допълнително размътената вода, а вие съвсем първосигнално, на стаден принцип реагирате на провокативни епитети? И на другите ми въпроси по-горе не видях някой да отговори... Е, ако щете ми вярвайте, сигурно ПИЦ и БЛЯК са по-достоверни. [smilie18]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 16:38

Цък 24 часа тва също ли е равно на пик и бляк??!?

Нормално ли е да дрънкаш как си имал контакти с карантинирани само и само да ти обърнат внимание?

Прочетете статията, ама не през пръсти.

Кръвната картина показвала наличие на бактериална инфекция, не на вирусна, ама майката е спец! Сложили са му физиологичен разтвор по схема на лечението, най-вероятно и банка глюкоза. Не че жената може да ги различи де.

Родителите са държали 4 годишното дете 3 дни с 39 градуса у тях за да си изгради имунитет само. Бас слагам, че кашля още от предната грипна ваканция - аз самият кашлям, както и дъщеря ми вече цял месец.

Като резултат дете е закарано с двустранна брохопневмония в болницата. Майката чела в БГмама и очаква като му закачат системите и да се оправи със щракване на пръсти. Ами не работи така схемата. Трябват поне 2 дни за видими резултати има си технологично време.

Иначе специалистка по всичкология и писане в социалните мрежи. "Моля помогнете! Животът му е в опасност!" - с какво ще ти помогнат във фейса?!? Да ти кажат да му даваш сребърна вода и хомеопатия?!?

И се почва корона морона писане и лаене...

Пълно е с ненормалници!

цък към свидетел от първо лице

6 деца родителите са ги извадили от болницата веднага недолекувани, понеже се създало напрежение и паника - това редно ли е да се случва?

Съгласен съм, че когато става дума за ТВОЕТО дете нещата са различни. И аз имам дъщеря и тя е боледувала. И е имала и 40 градуса температура, ангини, брохнити, хернии двустранни с операции, разтройство, повръщане и други болести, но не съм ходил да всявам смут по отделенията. Щом съм стигнал до лекарите логично е да им се доверявам и да слушам какво ми говорят, без да чета у фейса и бегемама простотии.Публикацията е редактирана (25-03-20 16:47)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   25-03-20 16:42

wlad написа:

> Е това е! Появи се човека, рече и отсече!
> 156 глупака и един в бяло. [smilie5]

По-малко са. [smilie3]
Просто някои са по-активни (вероятно и аз влизам в това число).
Ако направиш пивот-таблица по ЮзерИД и мнения най-вероятно и сам ще се убедиш. [smilie7]

Но да не се фокусираме в/у негативното! Вижте колко хубави неща, свързани със сегашното положение изскачат. На мен лично много ми харесва новата дума "ковидиот" и най-вече нашия съществен принос към нея... харесват ми и новите най-популярни имена на новородени по време на извънредното положение - Вируслава и Карантиньо... но най-вече се възхищавам на изобретателите, които намират начин как да пътуват по време на карантина! Само от време на време е добре да отварят капачката да не се замъглява предното стъкло, иначе всичко е точно! [smilie24]


https://i.ibb.co/t2FBkVz/Carantine.jpg

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 16:50

imitev, 24 часа е също собственост на Шиши, FYI. От там, нататък, всеки цитат от него е равносилен на цитат от ПИЦ и БЛЯК - най-вероятно тотален фейк. В поста на сайта на болницата, който си пуснал, пак не се споменава нищо за ваксини, а само в линкнатия парцал на Шиши. И пак питам, дори и детето да не е ваксинирано, какво общо има това с "антиваксърите" като цяло, и конкретно в случая с корона-истерията? А, ако беше ваксинирано, какво пък щеше да му помогне това относно пневномията, защото на мои близки детето направи симптоми на пневмония непосредствено след поставена пневмококова ваксина и има доста на брой сходни случаи на други деца след въпросната ваксина?Публикацията е редактирана (25-03-20 16:52)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 16:52

Каза го човекът на брифинг, аз го гледах, 1:1 го каза. Не помня по коя телевизия. И майката включиха непосредатвено след него. Благодари на екипа, че е излекувал детето ѝ.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 16:59

Ясно - всичките медии са гола вода. Само фейса е надежден източник.

Отивам да си гледам ютуба...

https://www.youtube.com/watch?v=Lp7MCynJJRQ


 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 17:00

Добре, и да го е казал, и дори и да е вярно, какво общо има това с корона-истерията като цяло, и защо трябва да бъде намесвано понятието "антиваксър"? Ваксина за корона има ли изработена И ТЕСТВАНА, та да поставяте нещата в тая плоскост? Съгласен съм, че родителите може да са действали малко крайно в желанието да им се обърне внимание, но това е съвсем разбираемо в ситуацията на пандемия със сходни симптоми и при положение, че детето се влошава, и е нормално да истерясат. Сигурен съм, че и проваксъри биха реагирали по същия начин.Публикацията е редактирана (25-03-20 17:01)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 17:06

Просто в момента преживяваме олекотена версия на свят без ваксини, така както искат антиваксърите. Ваксините от имунизационния календар превентират вирусни инфекции с десетки пъти по-висока смъртност от ковид19.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 17:13


Коментара на лекаря беше, че децата, които никога не са ваксинирани карат пневмонията по-тежко.

А моите коментари са свързани с безотговорното поведение на родителите, обусловено от състоянието на детето им.

Върни се и прочети - ти първи написа за ваксина срещу корона вирус и въобще нещо в този контекст.

Нито детето, нито родителите са имали корона вирус.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 17:25

@imitev, ами, не, ти първи написа, че родителите били "антиваксъри":
"А че хлапето не е ваксинирано със задължителните ваксини, защото майката е антиваксър, четохте ли?"

Лекарят може да си казва каквото си иска, аз пък знам за случая с мои близки, които се наложи да дойдат от провинцията, до Токуда, защото детето направи симптоми на пневмония след поставена пневмококова ваксина, и имаше много подобни случаи на други деца, които направиха реакция от същата ваксина.

@fast_eyebrow, както вече ти написах, само да не се окаже, че този вирус е модифициран в лаборатория, тогава цялата ти теория не работи, пък дори и без това не работи - огромният процент от хората карат вируса безсимптомно, с леки или средни симптоми. Боледуват само възрастните и имунокомпрометираните, което е в синхрон и с идеите на противиниците на ваксините, така че не виждам проблем - тая т.н. "пандемия" показва именно, че и без ваксини може. Китайците го доказаха вече. За втората част на изречението ти въобще не искам да отварям дума, само ще кажа че като цяло си на доста грешно мнение [smilie3] .

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 17:30

Аз писах, че са антиваксъри във връзка с коментарите на лекарите. Да си беше направил труда да ги прочетеш...

За ваксините срещу корона вирус пишеш само ти.

Може без ваксини - италианците и испанците го доказаха. Скоро и останалата част от Европа и щатите ще го докаже също.

Ако знаех, че и ти си антиваксър изобщо нямаше да се хабя ти отговарям - всичките анти*.*, вегани, ултравегани са с дървени глави[smilie18]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 17:35

Ама антикваксърката рева, нали [smilie18]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 17:41

"Може без ваксини - италианците и испанците го доказаха. Скоро и останалата част от Европа и щатите ще го докаже също."

Тук бързоведжият дали ще е съгласен с теб, щото той рече, че това сега било модел на свят без ваксини и някак да се окаже, че няма нужда от тях, ще е много криво за фармата [smilie3]

@fast_eyebrow, коментарър ти е доста тъп, и показва, че явно нищо не си вдянал и колко ти е нивото - да не искаш да ми кажеш, че нито една майка, поставила ваксини на детето си нямаше да реве в такъв случай?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 17:45

Не, не, щото доста антиваксърки познавам и знам как се насират от страх като се разболеят децата им. Жалко за децата, де.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 17:47

Пък за фармата ще е най-арно ако няма ваксини. Тя една ваксина струва 10-20 лв. Едно лечение може и да струва 1000 лв. Само от хапчетата на същата фармамафия. Ама трябва да имаш между ушите си нещо, с което да мислиш, та да се сетиш. :)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 17:52

Докато не разбереш колко усложнения възникват от ваксините и колко спада общият имунитет - тогава печалбата е много по-сигурна от тия, които ще плащат цял живот заради последствията от ваксините, отколкото да чакат някой да се разболее от самата инфекциозна болест, защото в днешно време инфекциозните болести са на изчезване и то са изчезнали в огромна степен ПРЕДИ ваксините. Та, да, трябва наистина да имаш между ушите си нещо, и да не е кухо[smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   25-03-20 17:56

[smilie8]
Обичайните антиваксърски шитни не ми се слушат, знам обичайните глупости, дето ще чуя, не влизам в дискусия с гледачи на тъпи клипчета. Даже не прочетах поста до край. Чао !
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 17:57

[smilie18] чувствата ни са взаимни! Чао!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 17:58

krist
Дата: 25-03-20 17:41

"Може без ваксини - италианците и испанците го доказаха. Скоро и останалата част от Европа и щатите ще го докаже също."

Тук бързоведжият дали ще е съгласен с теб, щото той рече, че това сега било модел на свят без ваксини и някак да се окаже, че няма нужда от тях, ще е много криво за фармата [smilie3]

Това се нарича сарказъм. Трябва да почна да го описвам при постовете, че повечето хора са буквалисти...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 18:03

В написаното няма как да се разбере дали е сарказъм или не, та май проблемът не е в повечето хора. Иначе - не знам какво точно са доказали Испания и Италия, освен именно това, което написах: огромен процент от хората минават без усложнения, и спокойно минават и без ваксина. Китай вече го доказа, скоро ще го докажат и споменатите от теб:

99% of Those Who Died From Virus Had Other Illness, Italy Says

"The new study could provide insight into why Italy’s death rate, at about 8% of total infected people, is higher than in other countries.

The Rome-based institute has examined medical records of about 18% of the country’s coronavirus fatalities, finding that just three victims, or 0.8% of the total, had no previous pathology. Almost half of the victims suffered from at least three prior illnesses and about a fourth had either one or two previous conditions.

More than 75% had high blood pressure, about 35% had diabetes and a third suffered from heart disease."Публикацията е редактирана (25-03-20 18:05)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 18:11

T.e. тия (болните) хора си им е било ред да си умрат, а вирусът просто им помага. А ние може да стоим и нищо да не правим - всичко е в реда на нещата...

Така ли да го разбирам !?!?!

Баси - закривайте темата!Публикацията е редактирана (25-03-20 18:21)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 18:35

Някой написал ли е това, което ти твърдиш, или тази теза ти е по-удобна за борене? Вече написах, и в линка горе го пише, че огромният процент хора карат без усложнения - според написаното дори и в Италия, където процентът с летален изход е най-висок - 8% (защото са с най-много възрастни хора в Европа), останалите 92% се вижда, че оцеляват и без ваксина. Не знаеш дори и колко ще е ефективността на ваксината и дали ще спаси всичките 8%, които стигат до фатален край. В други страни процентът пък е и по-нисък от 8. Та, сарказмът наистина е неразбираем в случая, предвид числата, както и да се опитваш да го извъртиш.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 18:38

"While data released Tuesday point to a slowdown in the increase of cases, with a 12.6% rise, a separate study shows Italy could be underestimating the real number of cases by testing only patients presenting symptoms.

According to the GIMBE Foundation, about 100,000 Italians have contracted the virus, daily Il Sole 24 Ore reported. That would bring back the country’s death rate closer to the global average of about 2%"

А, в този цитат от горния линк се говори дори не за 8%, а едва 2% смъртност
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 18:46


Не схващам - би ли обяснил твоята теза?

Има ли нужда от лечение/ваксина и твърди мерки срещу Covid според теб?

И понеже редовно го сравняват с грип - имаш ли статистика при грип колко старите и болни пациентите развиват летална двустранна бронхопневмония? Аз не можах да намеря...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 19:04

Моята теза е, че, ако случайно направят ваксина и случайно се окаже и безопасна, да си я слагат рисковите групи, ако случайно искат - както с противогрипната. Останалите, очевидно оцеляват и без ваксина, и ако това е наистина моделът на света без ваксини, както твърдеше бързовеждият, аз съм напълно ок с тоя модел.

Ето ти обаче още храна за размисъл със статистика за смъртни случаи в Италия вследствие на грип, през предходни години:


Investigating the impact of influenza on excess mortality in all ages in Italy during recent seasons (2013/14–2016/17 seasons)

"През 2019 година, август, когато Корона се знаеше само като марка бира, група учени най - вече италианци, занимаващи се с инфекциозни заболявания, публикуват проучване за това защо смъртноста на италианците от грипни заболявания е най -висока измежду европейските страни. Проучването е направено обяснимо доста преди август 2019 година.
Публикувано е в международния журнал за заразни болести, който цитирам и представям, не е вестник Уикенд.
Основните факти:
През зимните сезони(ЗИМНИТЕ) от 2013 до 2017 средно малко над 5 милиона италианци са прекарали грипоподобна зараза.
Над 68 хиляди смъртни случая са свързани грипни епидемии през този период.
Най - висока смъртност от грип сред всички евространи, особенно сред възрастните.
Смъртност през зимата на 2013/14 - 7,027 души
През 2014/15 - 20,259 загинали
През 2015/16 - 15,801
През 2016/17 - 24,981
Заболените общо както казахме са били 5,290,000 - което ще рече средно около милион и триста хиляди на сезон.....
В момента имаме към 54 хиляди болни и към 4,900 умрели от короната.
Данните за смъртноста и заболелите са им предоставени от националния здравен институт на Италия.
Не искам да омаловажавам бройката тогава или сега, да казвам че едното е по опасно или не щото никой от вас не знае това, обект на различни мнения сред медиците е кое е по опасно...или заразно.
Чуваме всеки ден от сънародници в Италия как било страшно, всеки ден трупове. Мда, неприятно, но трупове е имало и миналата година, дори и повече, просто не са ви ги показвали всеки ден. Не са ви и занимавали 24 часа само с едно и също.....
Чистата статистика е показателна, срещу нея нищо не може да се каже.
Ако всеки ден в Италия преди години показваха цифрата на умрелите дневно от грип и респираторни заболявания, сега никой нямаше да обръща същото внимание на тези от корона......
Искам да съпоставя истерията създадена сега за нещо което в момента е разболяло 160 човека у нас и е отнело съмнително живота на трима, двама от които в тежко предишно състояние.
Затваряйте граници, да речем че е нормално, слагайте болните под строга карантина, но да блокирате държавата и хората в нея, да не могат да вършат нормално работата си е повече от прекалено, граничещо с малоумие.
Така или иначе сега над 80% от болните са си у дома.
Държавата в невъзможноста си да осигури на населението адекватни условия за предпазване, тестове, най - вече тестове както разбраха германците които имат най - ниска смъртност на брой заболели, условия за работа на лекарските екипи, налага безумни ограничения на гражданите които трудно биха се справили в и без това затрудненото си материално положение.
Хора които наистина имат нужда от животоспасяваща помощ в момента или са в тежко състояние не могат или срещат огромни трудности да получат адекватно лечение, щото цялата система е пред колапс заради всякакви малоумни мерки.
Гарантирано когато тва премине преките и косвени пострадали ще са много повече от други заболявания, отколкото от короната - но тях никой няма да ви ги каже, няма да си направят и труда да го проучат.
Мислех да опиша цялата статия, но сметнах че е безмислено, всеки силно облъчен от медиите ще реши че я данните са неверни, я че сайта е кофти, или че кви скапани учени са тия, нашия генерал щом казва че е лошо значи е така, карантина до гроб."Публикацията е редактирана (25-03-20 19:10)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 19:17

Благодаря, че положи усилия да се изясниш.

Приятна вечер!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   25-03-20 19:24

Значи, да обобщим...:


"...Лекарят може да си казва каквото си иска, аз пък знам за случая с мои близки, които се наложи да дойдат от провинцията, до Токуда, защото детето направи симптоми на пневмония след поставена пневмококова ваксина, и имаше много подобни случаи на други деца, които направиха реакция от същата ваксина...."


Сериозна работа... Същевременно, с днешните 683 починали човека, и общо 7503, само в Италия... са само статистика!!! Даже не толкова страшна, какви статистики е имало...

krist, искренно НЕ ТИ го пожелавам, но може би когато влезеш в статистиката, може би ще ти стане ясно за какво става дума в момента...

И много добре, че жоро и жена затриха всички щуротии от фейса, така че истината ще остане някъде там... Нещо, което абсолютния олигофрен каролев не направи...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 19:31

"Заболените общо както казахме са били 5,290,000 - което ще рече средно около милион и триста хиляди на сезон.....
В момента имаме към 54 хиляди болни и към 4,900 умрели от короната."

Ай сега сметни според горните цифри при милион и триста хиляди болни от COVID-19 колко ще са умрелите.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 19:43

"Ай сега сметни според горните цифри при милион и триста хиляди болни от COVID-19 колко ще са умрелите."

Как точно ще го сметнеш, и откъде си сигурен, че повечето от тия, които са в рисковите групи вече не са се разболяли/умрели? Ако погледнеш предишния линк от Блумбърг, който пуснах няколко поста по-горе, пише, че смъртността в Италия е между 2 и 8%, тогава сметни, ако 4900 са умрели, колко всъщност са болните.Публикацията е редактирана (25-03-20 19:47)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 19:53

"...откъде си сигурен, че повечето от тия, които са в рисковите групи вече не са се разболяли/умрели?"

Броиш тези от рисковите групи, вадиш от тях броя на изкаралите болестта, и получаваш колко още са евентуалните пътници...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 19:58

Само че в линка от Блумбърг пише, че италианците вкарват в статистиката на болните само ония, които са проявили симптоми и се твърди, че ако се отчетат и безсимптомните, смъртността пада 4 пъти, или респективно, при финсиран брой умрели, общият брой заразени се предполага, че е четворно по-голям. Работата в абсолютни стойности е подвеждаща в случая. Гледай процентите - между 2 и 8% смъртност, натам си нагаждай числата както искаш.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 20:11

"Само че в линка от Блумбърг пише, че италианците вкарват в статистиката на болните само ония, които са проявили симптоми и се твърди, че ако се отчетат и безсимптомните, смъртността пада 4 пъти"

Кой ти рече, че има много болни без симптоматика? Земи прочети официалната статистика на WHO от Китай, не ме занимавай с Блумбърг и писания по разни онлайн медии...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 20:29

Ето ти я официалната статистика:

Coronavirus disease 2019 (COVID-19)Situation Report – 64

Globally

372757 confirmed (39 827)
16 231 deaths (1722)


European Region

195 511 confirmed (24 087)
10 189 deaths (1447)

Смъртността глобално излиза 4,35%, а в Европа - 5,2%

А, че има много болни без симптоматика е нещо, с което медиите също постоянно се опитват да ни плашат, но явно само тогава може, а когато го включим в статистиката, вече не може[smilie3]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kjey   
Дата:   25-03-20 20:32

Абе не че нещо, ама като прегледах последните три страници на темата помислих че съм във форума на бгмама.После скролнах нагоре и се успокоих, във photo-forum съм...[smilie5][smilie5]Публикацията е редактирана (25-03-20 20:33)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 20:39

Не, че нещо, но същите тъпи и не по същество коментари, като едно време, в Зоната. Няма нужда дори да поглеждам, за да разбера къде съм[smilie5] [smilie5]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: quazimodo   
Дата:   25-03-20 20:41

Момчета, вдигате си взаимно кръвното и се замеряте със статистика от ОТМИНАЛИ събития, което е меко казано несериозно[smilie23] Ще може да се дъвчете на воля най-рано по това време догодина, ако всички сте на лице и помните за какво е ставало дума. Короната тепърва включва на втора и то с междинна газ[smilie18][beer]

П.П. Май не останаха много радетели за създаването на стаден имунитет. Само шведите още се правят на велики, ма той и Борката Джонсън беше велик до оня ден[smilie19]Публикацията е редактирана (25-03-20 20:45)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Yog   
Дата:   25-03-20 20:54

krist, очевидният недостатък на (една от) твоята теория е, че смъртността от Ковид 19 е нереално висока, защото като разболели се водят само тези с проблеми, а неоплакалите се не влизат в статистиката, което би направило броя на заразените много по-голям, съответно смъртността много по-ниска. а защо смяташ. че това важи само за коронавируса? неоплакалите се от обикновен грип също не влизат в статистиката, а те са милиони. ако както казваш в този период в италия е имало 5,3 милиона заразени от грип, защо го приемаш за крайната цифра? как да знаем, че не е имало още, примерно, 7 милиона, които са си го изкарали на крак и не са влезли в никаква статистика? така се получава, че властите ти дават една цифра за грипа и ти я приемаш за вярна, а след това същите власти тти дават цифра за коронавируса, ама тя не е вярна... [smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kjey   
Дата:   25-03-20 21:01

krist написа:

> Не, че нещо, но същите тъпи и не по
> същество коментари, като едно
> време, в Зоната. Няма нужда дори да
> поглеждам, за да разбера къде
> съм[smilie5] [smilie5]
>

Само да попитам, вашите коментари като съществени по темата ли ги определяте?Върнете на първа страница да си припомните каква е темата всъщност...[smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 21:02

Yog, това е валиден аргумент, но той не противоречи на моята теза, защото в нея няма сравнение между корона и обикновен грип. В моята теза, при 4.35% смъртност глобално, ако това е моделът на общество без ваксина, както fast_eyebrow твърдеше по-горе, излиза, че по-големият процент оцеляват без ваксина. Толкова.

kjey, забавен аргумент, но ние поне сме по някаква тема, а ти по нито една [smilie8]Публикацията е редактирана (25-03-20 21:04)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 21:08

За който иска да чете - ето една по-смислена статистика.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 21:16

Гена, нямам време сега да го чета цялото, но допреди малко статистиката на WHO беше най-смислената за тебе, а сега тук пише, че не ставала, и имало по-смислена. Обърквам се вече..

Но, от последния ти линк веднага ми прави впечатление това заглавие:

"The tests are not perfect: sometimes, people who have the disease will be wrongly told that they do not"

Т.е. може да има и много повече болни, както ти казах по-горе, независимо дали ще са безсимптомни или със симптоми по-натам?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Yog   
Дата:   25-03-20 21:25

krist, ама какво означава "по-големият процент", човече? това са живи хора. майки, бащи, баби, дядовци, синове и дъщери... нека сумираме - нова болест, за която още няма достоверни данни колко е опасна, няма установено лечение и няма капацитет на болниците да поемат всички евентуално нуждаещи се, нито пък гаранция че ще могат да помогнат дори на приетите. наистина ли не разбираш защо хората се страхуват и властите се презастраховат?

и какво значи, че умиращите били 75 процента с високо кръвно, не знам колко с диабет, други с проблеми със сърцето или белите дробове? ти гледам си падаш по статистиката, виж какъв процент от населението на света има поне едно от гореизброените състояния.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 21:36

"но допреди малко статистиката на WHO беше най-смислената за тебе, а сега тук пише, че не ставала, и имало по-смислена"

Добре ще е да четеш, и после да пишеш. И е желателно да разбираш това, което четеш.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 21:37

Вие се дъвчете, но властите вече оборудваха спортните зали в повечето градове като "временни полеви" болници, които ще останат така докато не мине бурята.

Демек думам ти дъще, сещай се снахо.

Поне ще са подготвени за тълпите болни, не като в Италия да се чудят къде да ги настаняват по коридорите на болниците. Ся няма да има вентилатори и доктори за всички, но сме си беднички комшии на Европата. Дет се вика в по-богатите държави има по 12.8 вентилатор на 100,000 човека, тук има на 1 на 4000 по един сме - направо сме ги размазали.

Тук бурята още не е започнала, затова си налягайте парцалите по къщите, че у нас също е доста застаряло населението и с болести и като нищо ще ни оправи Covid-a демографската статистика.

И е лесно да пише човек простотии по форумите с цифрички и да се прави на непукист, но когато починалите се изнасят с камиони всеки ден, голяма част от които не са имали достъп до животоспасяващи процедури - да правиш хладнокръвна статистика е направо нечовешко :(

Щом китайците се стреснаха, а са соц. тоталитарна държава, която може да изнася информация както прецени за добре, смятайте че нещата ще са много по-тежки (както е и видно в Европа).
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: stukloplast   
Дата:   25-03-20 21:40

Абсолютно се преиграва с тоя вирус, само и единствено заради масовата информираност в нашето съвремие и прогресивната толерастия.
Брояча на броя хора на земята върти нагоре с пълна сила. Просто емоционалния момент се преекспонира благодарение на интернет и да, ще умрат хора, близки, далечни... И ние не сме вечни.
Единствения бонус от тази простотия, за оцелелите, би било кардинална промяна на сегашната система на разпределение на благата, но по-скоро не - по-скоро извънредните мерки ще останат постоянни.
[smilie21]
И докато сме на тема статистика - колко милиона са умрелите миналия век сумарно от ръководните кадри на Русия и европейските държави? Средно на година да ги делнете, без чуми, холери и болести - хората си умират, ама реверсивно...Публикацията е редактирана (25-03-20 21:51)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 21:47

"По данни от италианско списание от 18.01.2020 г - в Бергамо и прилежащите райони, 34000 души (почти цялото население) през януари 2020 е било ваксинирано против менингит С. Като странична реакция (виж листовката) е Guillain-Barré-синдром, който в голям процент от случаите може да причини парализа на мускулатурата на дихателните пътища. Бергамо е един от най-засегнатите от коронавируса региони в Италия с 2864 случая...

Emergenza Meningite, Vaccinate 34mila persone tra Brescia e Bergamo

1. Coronavirus, 2864 случая в Бергамо. Най-силно засегнат заедно с Бреша.

2. Октомври 21, 2019
Influenza vaccine: 185,000 дози поръчани в Бергамо
Vaccino antinfluenzale: a Bergamo ordinate 185.000 dosi


3. Януари 8, 2020
Менингитна ситуация, 34 000 ваксинирани между Бергамо и Бреша
Emergenza Meningite, Vaccinate 34mila persone tra Brescia e Bergamo

4. Проучване публикувано в PubMed казва, че грипната ваксина може да увеличи риска от други вируси засягащи дихателните пътища, феномен познат като заразна намеса "viral interference". Намеса от ваксино-образуван вирус се свързва сериозно със Коронавируса и човешки метапневмовирус.
Influenza vaccination and respiratory virus interference among Department of Defense personnel during the 2017-2018 influenza season.

Грипната ваксина увеличава риска от корона вирус с 36%, казва военно проучване
Flu Vaccine Increases Coronavirus Risk 36% Says Military Study

5. Всички починали се кремират, най-вероятно за да се избегне аутопсия, която вероятно ще покаже истинската причина за смъртта, кремират ги все едно са били заразени с чума.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   25-03-20 22:31


Тук като почти не се прилагат противогрипни ваксини - готов ли си да се обзаложиш, че смъртността ще е в пъти по-малка?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   25-03-20 22:52

Това е само една от хипотезите. Между другото, четох и че в Китай през 2019 г. противогрипната ваксина е станала задължителна за всички и там няма начин да я избегнеш...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   25-03-20 22:55

Хубаво, темата е "Пътуване по време на чума". Поне реакцията на "хора на мисирките" е такава. А една проста сметка, която направих днес, показва, че умрелите от COVID-19 (или набедени за такива), са 20 000 за три месеца, докато умрелите от други болести за същото време са 16 200 000 души, или 810 пъти повече. Значи "чумата" е налице, но никой не й обръща внимание.
Разбирам, че нещата стоят доста по-различно, защото иде реч за заразна болест, която точно по време на пътуване е най-нежелана. Но опасността определено се преекспонира.
Ми... нема да пътуваме. [beer]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: uri64   
Дата:   25-03-20 22:57

това си е едно към едно както му казват "борба с прасе в кална локва" [cool]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   25-03-20 23:32

Ухааа, колко безмислено се е развила темата [smilie5] . Да Ви сервирам малко информация от хазната директно, относно тестовете.
Правят се в много, ама много краен вариант, когато дори могат да познаят и без тест, много често младите до 25г са "гонени" от местата, на които могат да си направят тестове. Много повече заразени има , но просто не се правят тестове и затова статистиката ни е такава.
В по - малките области почти не се следи кой от къде се е прибрал и т.н, разчитат на самодисциплина , която много малко хора имат.

За момента все още се боря с отказа на полета и връщане на сумата, а същевременно норвежката крона доста и падна цената и продължава да пада. Сумите, които успях да си върна на 100 % са горе долу с по 300лв по - малко, защото банката обменя за курса на деня крона>лев и общо взето те поливат с топла водица [smilie18] .
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   25-03-20 23:51

"умрелите от COVID-19 (или набедени за такива), са 20 000 за три месеца, докато умрелите от други болести за същото време са 16 200 000 души, или 810 пъти повече"

Ако знаеш общия брой на болните от всичките болести, можеш да изчислиш какъв процент от тях са тези 16 200 000 умрели. После може да се помисли ако същото количество прихване COVID-19, какъв ще е резултатът.

Не трябва да се забравя и че тези 20 000 за три месеца се дали фира въпреки наложените здрави ограничения за пътувания, сбирания и т.н. Колко щяха да ритнат камбаната, ако животът си вървеше по старому?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   26-03-20 00:21

"...Колко щяха да ритнат камбаната, ако животът си вървеше по старому?..."
Ами само у нас 4000 ритнаха камбаната при последния Свински ли беше, Птичи ли беше, дяволски ли беше, грип, по-опасен от днешната зараза. Никой не разбра нищо. Чудно защо. [smilie11]
Но както и да е, няма къде да бягаме. Който оцелее, оцелее. За останалите "или добро, или нищо...".
Та затова, докато можем... [beer]Публикацията е редактирана (26-03-20 00:27)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   26-03-20 00:43

Относно сметките на Крис: Добре е да се различават следните групи хора:
- имали среща с вируса;
- приели и пренасящи вируса;
- боледуващи на крак без или с банални симптоми;
- потърсили лекарска помощ и заподозрени като инфектирани с корона вирус;
- изследвани с тест с висока достоверност на резултата;
- заразени и лекуващи се вкъщи;
- лекуващи се в болнично заведение;
- болни в критично състояние.

Относно сметките заразени с covis-19 vs. нормално боледуващи и умиращи е редно да ви припомня, че без covid-19 възрастните и с много болести хора в по-голямата си част щяха да продължат да са си възрастни и много болести. С вируса си тръгват доста по-бързо от този свят. Резултатът ще го видите в статистиката за средна продължителност на живота.

Друга сметка, която рядко се прави, е че от тази пандемия боледуващите реално се изкарват от трудовия пазар за дълго време. Един грип го изкарваме за седмица и се връщаме на тръстиката, а от коронката месец не ни мърда.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   26-03-20 01:12

Автор: aldygreen
"Ами само у нас 4000 ритнаха камбаната при последния Свински ли беше, Птичи ли беше, дяволски ли беше, грип, по-опасен от днешната зараза."

Източник? Или една жена на пазара каза... Щото тук пише друго.Публикацията е редактирана (26-03-20 01:30)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 07:33

Автор: imitev
Дата: 25-03-20 21:37

Вие се дъвчете, но властите вече оборудваха спортните зали в повечето градове като "временни полеви" болници, които ще останат така докато не мине бурята.

Демек думам ти дъще, сещай се снахо.Ами като сме толкова "умни" да си направим модерни спортни зали, а не модерни болници - така ще е.[smile]

Накратко Онзи отгоре много бързо ни показа кой кара влака и за нула време ще ни подреди приоритетите. [smilie7]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kvakioh   
Дата:   26-03-20 07:51

Много интересни кадри ще станат от тези болнични легла в залите...защото няма никой да легне в тях.
Иначе темата е за приключване, кофти се получи на почти всеки и за всеки.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   26-03-20 08:25

"Автор: CDman
Дата: 26-03-20 07:33

Ами като сме толкова "умни" да си направим модерни спортни зали, а не модерни болници - така ще е.[smile]"

Ами ние и без нови болници сме на предните места по брой болнични легла. Болшинството празни, разбира се. Креват болница не прави,.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Han_Solo   
Дата:   26-03-20 10:05

krist написа:

> Han_Solo, изчетох всичко на линка ти,
> изгледах и видеото и там лекарят
> въобще не споменава нищо за
> ваксинален статус на детето. Може
> да съм пропуснал, така че посочи
> къде точно се случва това според
> теб. Също така пак да си повторя
> другите въпроси, защото ги
> пропускате: дори и да не е
> ваксинирано, какво значение има в
> конкретната ситуация, както и
> относно корона-истерията, и защо
> има нужда от сочене с пръст?
>Ето ти и от БНТ
Интервю пред камера виж от 40секунда има ги и тук скриншотове на постовете на Жоро и жена му
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 10:23

Е, и к'во като го е казал? Това не му пречи да продължи да ръси грандиозни глупости от сорта, че неваксинирани деца трудно се справяли с инфекции - пълна лъжа в прав текст, пред телевизията. И пак да питам, и какво от това, че не са ваксинирани, какво общо има с корона-истерията, за която няма ваксина, и дали и родители на ваксинирано дете нямаше да реагират по тоя начин? Известно време бях забравил колко чугунени глави има в тоя форум.. Останете си със здраве, явно наистина всеки народ си заслужава управниците и безумните мерки, които предприемат срещу него.Публикацията е редактирана (26-03-20 11:23)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   26-03-20 10:38

Намирам общи линии на поведение между някои вегани, гейове, антиваксъри и неонацисти.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 10:44

[smilie19] [smilie18] [smilie21]Публикацията е редактирана (26-03-20 10:47)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 11:31

Пише се "ЛиниЙ"!!
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   26-03-20 11:36

написа:

> Намирам общи линии на поведение
> между някои вегани, гейове,
> антиваксъри и неонацисти.
Хитлер не беше ли вегетарианец?

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 11:38

Антисемит беше, отявлен...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 11:38

[smilie5]

Еджа жена ми каза, че при другаря Ким всички са антиваксъри. Предполагам за това там няма "корона-истерия" [cool]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 12:19

За другаря Ким не знам, ама в Китай нема мърдане от ваксини, пък ето през какво минаха, явно не им помагат много..

А, тоя чукундур, докторът, не нарушава ли GDPR, като разгласява поверителна медицинска информация за пациент? Заслужава едно бързо дело, да го видя друг път ще се прави ли на много отворен. Заедно с него дело заслужава и всичкия жълто-кафяв парцаляк, барабар със сервилната БНТ. [smilie21]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 12:47

в Китай нема мърдане от ваксини, пък ето през какво минаха, явно не им помагат много..

Така е. И от яденето няма смисъл. Ядеш и след 2-3 часа пак си гладен. Тия гадни кръвопийци производителите на храни направо ни изнудват да им купуваме продукцията. [smilie9]
Да не говорим пък за пиенето ... [smilie21]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   26-03-20 12:49

GenaDP написа:

> Източник? Или една жена на пазара
> каза... Щото
>
> тук пише друго.
>

Не е една жена

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: wlad   
Дата:   26-03-20 12:49

ооо, особено в пандемията - пиенето много върви [smilie5]
Малко зор с мезето, че в магазина има по 5 домата през ден, но се преживява засега.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 12:55

"Така е. И от яденето няма смисъл. Ядеш и след 2-3 часа пак си гладен. Тия гадни кръвопийци производителите на храни направо ни изнудват да им купуваме продукцията. "

Тъпо! Храната е базова потребност, ваксините - не[smilie3]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 12:59

За пиенето обаче си мълчиш, а [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   26-03-20 13:00

Автор: aldygreen
" Не е една жена
"

Ааа, ясно. Не било една жена, а един мъж. И трèбе да вèрваме на приказките на тоя дъртофелник, а не на официалната статистика? Ми утре ако проф. Вучков рече, че коронавирус избщо нèма, и сичкото е една грандиозна манипулация - и на него ли трèбе да вèрваме?

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   26-03-20 13:07

Какво невярно казва проф. д-р Хинков? Че не си си направил труда да го изслушаш, е ясно, повече от 10 сек. е.
Аре сега прочети резюмето, по-лесно е.

ЧЕТИВО

Ако продължаваме да се правим на щрауси и си показваме само "хубавините", лошо ни чака.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: GenaDP   
Дата:   26-03-20 13:14

"През 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това заяви в “Денят започва” с Георги Любенов проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването."

Разлика м/у 40 и 4000 правиш ли, или не си дорасъл още?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 13:22

asahi написа:

> Намирам общи линии на поведение
> между някои вегани, гейове,
> антиваксъри и неонацисти.

Че те всички талибани си приличат (а най-вече религиозните).
Дори не им минава мисълта, че може и да грешат.
Прочели по 1-2 книги и си въобразили, че са специалисти по материята.
Интересно след като си мислят, че са толкова наясно - защо изобщо ходят в болници, а не се лекуват сами?!
Като веганите, които лишават децата си от сума важни микроелементи, без да компенсират липсата им.
Това че някой е родител на детето, не означава, че може да си експериментира с живота му!
Можеш да правиш експерименти само със собствения си живот.
p.s. Дано такива деца да оцелеят до зряла възраст въпреки родителите си...
(не говоря конкретно за горните, не ги познавам, а по принцип)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: aldygreen   
Дата:   26-03-20 13:37

Автор: GenaDP
Дата: 26-03-20 13:14

Баща ми навремето на такива отговаряше "Така е, така е" и повече не спореше с тях.
[smilie7]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 13:46

"Че те всички талибани си приличат (а най-вече религиозните).
Дори не им минава мисълта, че може и да грешат."

Айде поредната последна инстанция! А, що си мислиш, че ти не грешиш, или ония, на които се уповаваш не грешат? И да не мислиш, че си много убав? [smilie18]

aldygreen[smilie24]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 13:54

Стигнахте ли вече до "Що биете негрите?"[smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 13:59

krist написа:

> А, що си мислиш, че ти не
> грешиш, или ония, на които се
> уповаваш не грешат?

Не изключвам.
Защо си мислиш, че изключвам?
Но засега статистиката сочи това, което казвам.
Аз не се базирам на мнения, а на наблюдения. Ако се установи обратната тенденция - и аз ще се коригирам.

Разликата м/у мен и теб е, че на теб още от първото ти мнение пролича какъв си.
Просто не всички го видяха още от самото начало.
А ти нахлу в спора точно като жените - с емоциите напред.
Припозна се и запали от 1/4 оборот, както се казва.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 14:11

Автор: Julius
Дата: 26-03-20 13:22

asahi написа:

> Намирам общи линии на поведение
> между някои вегани, гейове,
> антиваксъри и неонацисти.

Че те всички талибани си приличат (а най-вече религиозните).
Дори не им минава мисълта, че може и да грешат.


Грешат само простосмъртните [smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   26-03-20 15:24

Има и едни други, водени не толкова от религиозен фанатизъм, колкото от принципа:

"Не мога винаги да съм прав, но винаги мога да съм различен!" [smilie6]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nislon   
Дата:   26-03-20 15:25

Да, така е. Демонизираха го набързо човека, понеже не мисли като стадото.

п.п. както имаше един лозинг: "Кой не скача е антиваксър, пе**л и т.н."Публикацията е редактирана (26-03-20 15:27)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   26-03-20 15:27

Да се отличаваш от стадото не е грях, но да си самоцелно различен на всяка страна създава проблеми [smilie8]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nislon   
Дата:   26-03-20 15:35

Така, ама кой определя дали е самоцелно?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 15:47

"Но засега статистиката сочи това, което казвам."

Нещо ти е изветряла статистиката.

"Самоцелно"? nyamago, тук ме озадачи.. Едва ли, когато някой отказва да му инжектират коктейл от доказани невротоксини и к'во ли още не, е баш самоцелно.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   26-03-20 15:53

Да се отличаваш от стадото не е грях, но да си самоцелно различен на всяка страна създава проблеми

Нямам проблем с различните докато не започнат да ме убеждават, че съм идиот и ще си остана такъв докато не заприличам на тях. [smile]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   26-03-20 16:05

> Едва ли, когато някой отказва да му инжектират коктейл от доказани
> невротоксини и к'во ли още не, е баш самоцелно...

Не знам какво е невротоксини, но ти явно знаеш - щом си ги доказал.

Да отказваш е обяснимо, но не обезателно невинно. А да тръбиш, че всички, които не отказват са идиоти... не е добре [smilie2]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 16:05

krist написа:

> Едва ли, когато някой отказва да му
> инжектират коктейл от доказани
> невротоксини и к'во ли още не, е баш
> самоцелно.

Ти си явно специалист по "коктейли от доказани невротоксини"?
Аз понеже не съм и се доверявам на лекарите.
Явно съм глупав.
Така да е. [smile] [smilie24]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 16:30

nislon написа:

> Да, така е. Демонизираха го набързо
> човека, понеже не мисли като стадото.

Nislon-e,

Ценя много мнението ти! [smilie24]
В случая обаче не съм особено съгласен.
Колкото и различни да са хората - тези, които са "анти- нещо си" си приличат твърде много по няколко неща.
Един от най-характерните отличителни белези са вярата им в конспиративните теории.
Друго - обикновено са от най-вресливите по мрежите.
Защото са едни от най-големите истерици и паникьори (като въпросната майка).
Промиват си главите с всякакви циркулиращи дивотии из нета и вярват сляпо в тях.
Виж му още първия коментар на човека...

Има един такъв принцип - на Хенлън (разновидност на бръснача на Окъм):
"Да не се търси конспирация в нещо, което лесно може да бъде обяснено с най-обикновена глупост."
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: stukloplast   
Дата:   26-03-20 16:47

Антиваксърите наясно ли са, че готварската сол е смес от отровен боен газ и силно нестабилен метал, който във вода се замозапалва и ползват ли алтернативи? [smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 17:02

Пиц и Бляц конспирацийка

Надпис в мъжка тоалетна:
"Като станем повече ще видите кой е обратен!"

Всеки има право да прави каквото си иска, стига да не пречи на останалите.

В редиците на антиваксърите е обявена морбилизация...Публикацията е редактирана (26-03-20 17:06)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Бармалей   
Дата:   26-03-20 17:18

Бааси... и фото-форума фанал вайрус?
Цъкнах на "Фото-форум" а попаднах в BG-MAMMA?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 17:22

По-скоро БГтати...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 18:12

@nyamago,

Neurotoxin

Като представители на горните във ваксините по-рано имаше живачни съединения като консерванти (Тиомерсал), в днешно време повечето имат алуминиеви съединения за адюванти. Отделно във ваксините има фенол, формалдехид, антибиотици, фунгициди, клетки от маймунски бъбреци, яйчници на хамстери, абортирани човешки ембриони!!!, яйца, живи вируси и бактерии, даже имаше и изследване, показващо наличие на множество наночастици с неясен произход и свойства (съответно и с неясно действие). Хайде, като не сте прочели и ред по темата, по-леко. Не убеждавам никого в нищо, но и не ми е приятно заклеймяването. Тровете се както си искате, оставете тия, които са избрали да не го правят, да живеят спокойно с избора си, щом не ви пречат.Публикацията е редактирана (26-03-20 18:14)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: victory13   
Дата:   26-03-20 19:06

аз не виждам някой тук да пречи на друг да живее с избора си, даже този избор да не е в обществено приетите норми... адмирирам хора, поели отговорностите на избора си...
само че случая, от който тръгне дебата, изобщо не е такъв... "направилите избора си" решиха, че цялото общество носи отговорност за това...
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: asahi   
Дата:   26-03-20 19:32

Крис, около 1500 и някоя година Працелз го е казал - Dosis sola facit venenum! Това е основен принцип във фармацията.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 19:43

Мен лично не ме бърка, кой какво ще слага или няма да слага, стига да не реве после по форумите и да истерясва за щяло и нещяло...

И като отидеш да се възползваш от помоща на съвременната медицина трябва да имаш малко уважение и да слушаш и изпълняваш каквото ти се каже.

Иначе си стой у дома и си давай сам акъл[smilie23]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 20:06

Около две хиляди години преди Парацелз пък е дошла друга мъдрост, приписвана на Хипократ: "Primum non nocere".

Като не ви бърка, следващия път по-леко с определенията кой какъв бил. Въобще нямаше да се включвам в темата, ако не беше опитът за заклеймяване на общо основание, който няма нищо общо с темата коронавирус.Публикацията е редактирана (26-03-20 20:13)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: imitev   
Дата:   26-03-20 20:45


Еми имаше - майката вдигнала отделението на главата си и накрая казала, че е имала контакт с хора с корона вирус. След което панираните родители на другите 6 деца ги извели веднага недолекувани.

След което по лекарите се изля 2 тона помия в социалните мрежи. Не чух майката да се извинява, дано да го е направила лично пред мед. персонал [smilie24]

Всеки луд с номера си, но ако антиваксърите са като нея - не ме печелите за симпатизант.

Иначе във всички лекарства има отрови и при лечението се избира по-малкото зло - дали да те увреди болестта или лекарството. Това е положението.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kvakioh   
Дата:   26-03-20 20:46

Авторът да си затвори темата...
Помня, че преди известно време питаше къде да отиде и го съветвахме да не ходи до Норвегия (поне тези, които знаем какво и колко безинтересно и клише е там). В Шотландия и на север е доста по-живописно, изгодно и добро, има и качествено уиски. В Норвегия една супа рибена (добра е) и една бира 330 наливна са 45лв в крайно малкото крайпътни капанчета, в Svalbard може би 100. В Шотландия има хижи, където 50лв излиза спане за двама и проста закуска.
Разбирам, че е тежко да се загубят пари, аз лично загубих 2 полета преди 10 дни, но такова е положението. Да сме живи и здрави.Публикацията е редактирана (26-03-20 20:47)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: DartMol   
Дата:   26-03-20 20:58

>Автор: krist
Дата: 26-03-20 18:12


Neurotoxin

Като представители на горните във ваксините по-рано имаше живачни съединения като консерванти (Тиомерсал), в днешно време повечето имат алуминиеви съединения за адюванти. Отделно във ваксините има фенол, формалдехид, антибиотици, фунгициди, клетки от маймунски бъбреци, яйчници на хамстери, абортирани човешки ембриони!!!, яйца, живи вируси и бактерии, даже имаше и изследване, показващо наличие на множество наночастици с неясен произход и свойства (съответно и с неясно действие). Хайде, като не сте прочели и ред по темата, по-леко. Не убеждавам никого в нищо, но и не ми е приятно заклеймяването. Тровете се както си искате, оставете тия, които са избрали да не го правят, да живеят спокойно с избора си, щом не ви пречат.
>

Точно такива изказвания е редно да бъдат заклеймявани! Твърдение като горното може да направи само човек, чието 'образование' в областта на медицината е на база фейсбук и ютуб. А, щом сте склонен не само да вярвате, но и да разпространявате тези откровенни глупости, не ми се мисли какво е другото ви образование.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kjey   
Дата:   26-03-20 21:12

krist написа:

> kjey, забавен аргумент, но ние поне
> сме по някаква тема, а ти по нито
> една [smilie8]
>

Krist, аз безмислени спорове с антиваксъри и вегани не водя, няма смисъл..ако ме разбираш(гледам на ти сме вече[smilie3] ) какво ти говоря.
Ако не си ме разбрал, мога подробно да ти обясня..

Иначе ако толкова те вълнува темата за SARS-CoV-2 вируса, който не знам защо всички наричат корона вирус, отвори такава и ще се включа...

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: kjey   
Дата:   26-03-20 21:23

asahi написа:

> Намирам общи линии на поведение
> между някои вегани, гейове,
> антиваксъри и неонацисти.

Три от изброените групи са крайно леви, последните крайно десни...Всички искат да налагат диктат на малцинството над мнозинството.
Към тези групи бих добавил и крайните феминистки...
Абе комунисти сър...[smilie5]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: nyamago   
Дата:   26-03-20 21:36

Спрете да спорите с Krist - той е прав! За каквото и да става дума, той винаги е прав - не разбрахте ли? [cool]


(И престанете да си слагате тия ужасни ваксини - те са пълни с маймунски яйчници и бъбреци от хамстери [smilie10]. С тях Новият Световен Ред иска да ви изтреби или да ви превърне в безмозъчни роботи, не че сега сте много мозъчни, де [smilie8] )
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 21:41

@DartMol, я, де чуем кое точно не е вярно от написаното, та да го заклеймим заедно? [smilie18]

@kjey, интересно, за пръв път чувам, че противниците на ваксините искали да си налагат мнението над т.н. "мнозинство", но нали ти е по-удобно на тезата така.

@imitev, не няма. Сигурен съм, че и майка-проваксърка би реагирала по същия начин в такава ситуация. ОСвен това ваксина за короната няма, и отварянето на темата за и против е неуместно.Публикацията е редактирана (26-03-20 21:49)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 23:15

"Пробата на детето е отрицателна, тестът на майката от която също бе взета проба - и тя е дала отрицателен резултат. Детето бе прието с двустранна бронхопневмония. Още същия ден разтревожените родители, които са фотографи, молят за помощ защото подозират, че дъщеря им вероятно е инфектирана с коронавирус. Още 10 семейства се обаждат в болницата и настояват да напуснат. Медицинският екип е гневно атакуван, е е допуснал да са в среда с болен от COVID-19."

Опааа... фотографи-специалисти-по-Ковид-антиваксъри... колко ли са в тоя форум. [smile]

Кристиане, надявам се детето да е добре!?

И по-леко с пристъпите на паника (дори да не си ти бащата).

Като не си слагаш ваксина, какво си мислиш - че ще живееш 100 години ли? [smilie7]

По-важно е КАК ще живееш, а не КОЛКО. Дори да си на 50 год. като се обърнеш назад ако няма за какво да съжаляваш (за нито една неизказана дума на обич, за нито една пропусната възможност да направиш добро) - тогава не си живял напразно. Но ако 100 год. животът тече като река край тебе, а ти стоиш на брега и го гледаш отстрани - то така и 200 год. да живееш - пак ще си живял непълноценно. [smilie3] Тогава каква ще е разликата дали ще умреш сега или след 10 год.?
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 23:21

[smilie18] Надявам се ти да си добре.

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Julius   
Дата:   26-03-20 23:25

Перфектно съм! [smilie7]

Анти-ваксини, конспирации... заеби!

Радвай се на живота, че нали знаеш - страхливците умират всеки ден. Останалите - веднъж.
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: krist   
Дата:   26-03-20 23:33

Така е. Особено по време на корона-истерията ще има много живи-умрели в соса на собствените си страхове.Публикацията е редактирана (26-03-20 23:40)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: Konstantinov   
Дата:   27-03-20 00:02

Всяка ваксина е различна,примерно за тетанус не дава усложнения ,а е важна ,тетануса дава 100 процента смъртност.Задължителните са важни.
Лекарите са осведомени за съдържанието на ваксините,и може да препоръчат да не си правите за грип и бронхопневмония,хепатит -на мен са ми забранили заради заболяване -хроничен пенкреатит, трима професори от масачузетс които ми анализираха изследванията и състоянието.Но ми казаха да купувам и направя тия ваксини на всички близки и хора дето контактувам.
Котарака ми получи подутини -тумори от консервантите в противовирусни ваксини 3 и 5 валентни , дето му правя и спрях, има 2 подутини на 14 години е на диета и лекарства за бъбречна недостатъчност, нормално живеела 2 години тая порода големи котки.
Децата ,и жена ми, и тъщата им няма нищо от тия ваксини за грип и пневмония , хепатит ,ваксинирам ги за всичко,ама те са с много силен имунитет нищо не ги лови и нямат пломби ,жена ми има 2 аз имам 240 на 30 зъба ,с диабет ,панкреатит, нямам херпесни антитела-имунен дефицит и тумор на гръбнака или дискова херния ямр не даде ясно какво е и казва жена ми -ти си една развалина и сега не ме пускат да излизам ,аз им казвам хората със сърдечен порок,диабет са по здрави защото сърцата им свикват да работят без кислород и ще издържат много повече от здравите ,вие ще се скапете първи от короната.Публикацията е редактирана (27-03-20 00:05)
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: CDman   
Дата:   27-03-20 07:33

ЕдинЪ простЪ въпросЪ:

Ако смъртността от короната е съпоставима съсЪ нормалнатЪ смъртностЪ зЪщо капацитетътЪ на морЪгите преди стигаше, а сега не, Ъ ?[smilie5]

 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: stukloplast   
Дата:   27-03-20 07:42

",аз им казвам хората със сърдечен порок,диабет са по здрави защото сърцата им свикват да работят без кислород и ще издържат много повече от здравите ,вие ще се скапете първи от короната."


Значи пушачите сме в топ форма и нема се плаша [smilie21]
 Re: Пътуване по време на пандемия?
Автор: sakuraki   
Дата:   27-03-20 08:23

Много се разводни темата и в съвсем различна посока от тази, в която беше насочена :). Благодаря на всички включили се в нея!
 

 Авторът е затворил собствената си тема.