Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  28  29     всички  напред  последна
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   05-04-20 19:49

В контекста на споменатите водородни горивни клетки, доставчиците на части и системи за автомобили и "сложните взаимовръзки" (imitev) в сектора: Bosch започват серийно производство на горивни клетки в сътрудничество с шведската компания Powercell, в която самите Bosch имат дял.

Bosch очакват към 2030 г. пазарният дял на тежкотоварните автомобили с горивни клетки да е 1/6, а 1/5 от всички електромобили да са с горивни клетки. Очакват промените в законите да доведат до увеличаване на пазарния дял специално на тежкотоварни автомобили с горивни клетки.


Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-04-20 05:23

Стига с този водород ве... килограми от него се съхраняват под 700 бара в резервоарите!!! Предпочитам да седя на оголен литий пред тази водородна бомба...

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   06-04-20 06:52

Както сега електрическите са алтернатива на тези с природни горива, така водородните ще са алтернатива на електричките. Фен съм на тези новости при газовете, според мен имат бъдеще. При електрическите също е нужна добра концепция за рециклиране, това се питат доста индустрии в наше време, когато почват нови производства...

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: marves   
Дата:   06-04-20 07:21

Водородът към днешна дата се разделя от вода чрез електролиза.
"КПД"-то на този процес е 55-60%, а за целта отново се ползва електроенергия. В домашни условия може да си "пълниш" бутилки отново чрез... "мръсните" фотоволтаични панели, но само ако имаш излишъци от енергия (тоест, ако си проектирал тъпо системата и ако си още по-глупав, за да се занимаваш с водород вкъщи).

Има проучвания и опити за резделяне на водород директно чрез фотони с близо 100% ефективност, но на този етап процесът е като новина тип "учени измислиха хапче за удължаване на живота със 100 години". Тоест, възможно на теория и сме го приложили в грамче/мишка, остава да "измъдрим" как да постигнем същото с много по-сложна система, масов добив, масово съхранение, и колко "екологичен" ще бъде процеса, а най-вече и печалбата, защото само с лозунги не става, трябва солидна инвестиция, в случая от визионери-бизнесмени, тоест трябва ни нов Мъск, с водорнодно ориентирани амбиции.

Водородът като компактен източник на енергия за бита към момента е научна фантастика, много е опасен поради огромното налягане и са необходими изключително надеждни защитни/превантивни системи.
Аз го "прогнозирам" (евентуално ако успеят да догонят приемливо КПД извън лабораторни и теоретични изпитания) да го внедрят единствено в огромни промишлени предприятия, в отделна, отдалечена и добре защитена сграда за складиране.

Само че до тогава вероятно вече ще имаме развитие около електрическите акумулатори, защото съвременните учени/инвеститори влагат сили и средства именно в тях. Защото има по-скоро бъдеще и "профит".

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: kvakioh   
Дата:   06-04-20 07:22

Вече избухна една станция за водород в Англия. Опасно е също така, да.

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: petervassilev   
Дата:   06-04-20 15:08

Във "Властелинът на пръстените", още от времето на Втората епоха на Средната земя, Саурон използва страната Мордор за своя енергийна база заради Ородруин – Огнената планина над платото Горгорот - огромен вулкан, където Саурон използва земния огън за ковашките си дела.

Може да е фантазия, подобно на повечето цитирани "статии", но идеята на Саурон [smile] за концентриране на производството на енергия на определени места и електрическото пренасяне и съхранение от милиардите потребители в различни видове батерии, суперкондензатори и т.н. има екологични предимства - по ефективен контрол върху замърсяването само в точките на производство на енергия и предпазване от евентуални екологични катастрофи (като отвратителния петролен разлив в Мексиканския залив). Като опции, в момента може би соларните паркове, АЕЦ и бъдещите реактори за ядрен синтез са най-малкото зло, ако са добре обезопасени.

Сегашната ситуация с разпределено генериране на енергия чрез милиарди печки, комини, ДВГ (със свалени и неефективни катализатори), хиляди ТЕЦ-ове и т.н. очевидно е неустойчива и неконтролируема. В този смисъл електромобилите се вписват идеално в "схемата на Саурон" за централизиран контрол на замърсяването.Публикацията е редактирана (06-04-20 15:22)

Отговори на това съобщение
 Re: електрически коли
Автор: lamerko   
Дата:   06-04-20 15:22

Мда... само дето отпадъците от АЕЦ държат хиляди години и имат потенциала сериозно да отровят подпочвени води, ако контейнерите се издънят. За ядресн синтез е прекалено рано да се говори, но може би трябва да се спомене една доскоро забравена разработка от 60-те години - реактор с торий. На практика напълно безопасен и го има буквално навсякъде. Китайците успяват да се докопат до старите чертежи на американците и сега строят централа от ново поколение.

А американците... те се отказват от нещо разранотено, тествано и работещо защото... нямало стратегическо значение.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  28  29     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »