Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   03-11-19 10:11

Минало е това покрай стрийт фотографията.[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: nyamago   
Дата:   03-11-19 22:59

> Минало е това покрай стрийт фотографията.

Пред недостижимите корифеи простосмъртните главни редактори виновно мълчат.[smilie8]
- - -

П.п. Сред 5-имата некадърници се оказа и още един главен редактор - че и Hasselblad Ambassador (не че последното има някаква художествена тежест, но поне показва отношение към средния формат)... Абе тия за к'во се мислАт? Нещас'ници!
[beer]Публикацията е редактирана (03-11-19 23:13)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   04-11-19 00:06

Е, именно де, тия дето пишат по блогове, амбасодари на набабамишортите, корифей по сайтове, списачи, боке невръстеници, дупета открили изяществото на филмовото зърно и полуциониращи по имитациите на филми вътре в камерата[smilie7] Най-потресаващото е, че и големите, започнаха да казват всякакви простотии, само защото трендът го налага за да останат на пазара...[smilie23]

Както каза #ТРЕСНАТ след 2006 ФФ умрЕ. Дотогава, поне имаше интересни теми, чат-пак хора, койтоимаха представа поне какво говорят,такива, който можеха да правят нещо.

Съжалявам, но когато опре разгора до употребата на думи като ''корифей", ''шедьоври", "боке", :стъкла", става толккова невериозно, а от там скучно и напълно излишно да се разговаря (пише).

П.П. Искам да изпсувам, но няма ка да го кажа елегантно и колкото да не харесвам френският еик и култура, не мога да се сдържа (ще пиша на кирилица) "Ва тъ фер вуар ше ле грек"[smitten]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: ATHOM   
Дата:   04-11-19 01:21

avoir се пише, не voir.

Just sayin'

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   04-11-19 01:45

Pourquoi dit-on « aller se faire voir chez les Grecs »?
PAR DJINNZZ · PUBLICATION 11 JUILLET 2015 · MIS À JOUR 11 JUILLET 2015

Quand on dit à quelqu’un d’aller se faire voir chez les Grecs, c’est rarement pour lui proposer des vacances de rêve dans le Péloponnèse. Non, on lui souhaite plutôt d’aller brûler en enfer ou, mieux, de subir des relations non consenties à l’endroit de son arrière-train…

как са казва?
шатдафакъп?[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: nyamago   
Дата:   04-11-19 11:56

> Е, именно де, тия дето пишат по блогове, амбасодари на
> набабамишортите, корифей по сайтове, списачи...

Аз имах предвид единствено корифея Христо Станкулов, който преди това се произнесе какво е (и какво не е) 'стрийт' фотография.

Всъщност споменатите автори не са (!) форумни писачи, а работещи фотографи, също като Христо. Снимат повечето време професионални задачи, а съвсем малко - за собствено развлечение. Страничните интереси (като академични дейности/преподаване, или публицистика, издателска дейност, журиране на конкурси) НЕ изместват фотографията, само показват по-разностранни и обществено ангажирани личности. Не виждам причина да бъдат осъждани или да се гледа на тях от високо.

Професионалният успех не прави никого 'последна инстанция' нито му дава право на арогантно презрително отношение към всички останали. Езикът ти, Христо (в този форум, другаде не те познавам) е в дисонанс с безспорната ти дарба и професионален опит. Така се държат некадърниците, които избиват комплекси с 'Аз съм велик, а вие сте нищожества' - не си такъв, а защо се държиш като тях? [smilie11]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   04-11-19 12:32

Майсторе,нямам какво да ти кажа, освен, че съм много далеч от форумен списач. Агресивен съм към откровената простотия, тов не ме прави корифей, още по-малко форумен. Да ти посоча малко литература сериозна да попрочетеш да разбереш, че не си прав? Не са блогъри, нито форумни списачи, нито нови звезди - амбасадори на Хасеблад или Лайка, или Алпа. Искаш ли?

Инак, отваряйки темата, реших да споделя какво знам от личен опит с цифров среден формат. Но след първитер 5-6 поста ми стана ясно, че съм направил грешка, осатналото е просто губене на време във форумни закачки.

"Снимат повечето време професионални задачи, а съвсем малко - за собствено развлечение." - Наясно ли си колко невярно е това?Публикацията е редактирана (04-11-19 12:41)

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: nyamago   
Дата:   04-11-19 13:54

> Агресивен съм към откровената простотия...

Агресията не е най-добър подход и не е синоним на непримиримост. Специално с откровената простотия агресията само води до ескалация към неразрешими нива на враждебност, стават и пакости... Не препоръчвам.

> "Снимат повечето време професионални задачи, а съвсем малко - за собствено развлечение." - Наясно ли си колко невярно е това?...

Нямам начин да им засичам с хронометър кое колко снимат, но имам предвид, че професионалното снимане включва и доста време извън самото снимане - от договаряне и подготовка, до след-снимачна обработка и представяне. Не само време, а и енергия, усилия. Работа! (Колкото и да си я обичаме, неизбежно харчим себе си в нея).

Също под 'собствено развлечение' нямах предвид наричаното тук 'снимам си за кеф'. Често това е задоволяване на вътрешна потребност за творчество (у имащите такава потребност и способност). Което иска не по-малко време и енергия, често повече - а тези неща (времето и енергията) не са безкрайни. И понеже 'собственото развлечение' не ни плаща хляба и тока (а на някои хора - вилите и яхтите [smilie3]) работата печели в спора за времето ни [smilie2] ... Та такива подсъзнателни 'сметки' са ме накарали да напиша това, което наричаш невярно.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   04-11-19 14:31

Ок, Майсторе, щом казваш така е. [smilie7]Публикацията е редактирана (04-11-19 14:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: vgramatikov   
Дата:   04-11-19 16:03

Като цяло е безмислено да се използва таква камера за стриит. Всички и качества са противопоказни.

1. По-скъпо
2. По-голямо
3. По-тежко
4. Много по-добро качество на изображението но най-вече при определени условия където не се изисква скорост, бързо фокусиране и прочие. Тоест при различни от идеалните условия няма да има кой знае каква файда особено в жанр фотография където върховото качество не е основен приоритет.
5. Ако говорим за снимки на тъмно примерно фуджака е близо стоп по-добър от най-модерните 35мм-ви но еквивалента му е х0.78. Обективите са средно с по около стоп по-тъмни от тези за 35мм, което значи че ще си 1 стоп нагоре с исото и разликата ще се смали до незначителна особено в този жанр.

Упражнението е меко казано напълно безмислено ако се расъждава логично. Разбира се ако има емоционален момент и искаш да снимаш със "среден формат"(дигиталките са далеч от среден) е съвсем друго нещо.

Аз лично обожавам кадрите дори с Фуджаците новите. Просто е друга бира. Но едва ли точно пък за стрийт. Може би ще се чужстваш много по-добре с някоя невидима камерка а то такива бол вече...

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   04-11-19 23:54

Не разбирам само как в първото ти изречение ме иронизираш, наричайки ме корифей, после следват някакви обяснения за таланта ми?
Разгледах един опедин споменаттите от теб амбасадори, издатели и подобни. Ами нито еидн от тях не прави стрийт. Фотография. Има един единствен, който явно много е гледал https://josefhoflehner.com
, но е далеч. Както всеки тръгнал буквално да повтаря някое известно име, както например внукът на Ричард Аведон, който е безпорно известен и работещ фотограф, но толкова булквал и неумело имитира дядо си, че няма накъде.

Няма какво повече да добавя, сетоих се и аз за теб, не ти помня старият псевдоним, но все едно, Майсторе.

@jey6, станало е объркване в описанията, аз изписвам Х системата на Хаселблад, имайке предвид H system, забравяйки за X system. Моя грешка. Сори! за ЕЙЧ системата говрих. А Хикс системата сега пуснаха нещо, което Михало, би могъл да ползва за да фотогрфира улицата. Последната ХИКС система, с новия ЦФВ гръб със подвижен дисплей и тяло като SWC 903/905 SW телата на Хаселблад. Но с автофокус (което на мен ми се струва пълна глупост, но това е конюктурата, пазарът и амасадорите (абилитата им) го налагат. КАто всичко, което в момента се произвежда.

Всъщност МИхало, май не е говорил за колко пари ше струва, а има ли?! Отговорът е, има! Така, че джоба да ти е як! Пожелавам го!

По отношение на стрийт фотографията, в началните години на списание ЛАЙФ - LIFE - се е правила с голям формат камера,
https://www.icp.org/browse/archive/constituents/jacob-riis?all/all/all/all/0

Тогава животът е течал с мног разлино темпо. Както и след WWII, цялото това течение Хуманисти, са цъкали на поразия с Лайките си, псто защото е по-удобно и по-ефтино от камера, която е на статив.

Писах в темата, защото имам дигитален гръб. Стар модел, но мен ме урежда. Не е като да не сиакм да опитам и имам нов модел, но нямам възможност. Снимал съм репортажно още с първия, който си купих преди 9 години, стар Имакон Ixpress 96C с хард диск и кабел и батерия топуз. Не си е работа, става, да, но зорлем! Проблемът не беше безумната система от батерии, кабели, и харддискове, който ми висяха очачени по тялото с колани, ами, отката на огледалото на камерата, което е 6х6 санта и хлопа няколко пъти по-силно от това на една 35мм камера.
Затова, вероятно новите ХИКС системи са това, което Михало иска.

П.П. Ако бяха направили истинска телеметрчна камера среден формат, продам всичко и си купувам една. Просто вече не моаг по никакъв начиан да вдигам повече от килограм.

П.П.П За Майстор Владо!
Млада и талантлива фотографка, която умее освен всичко останало да прави стрийт фотография.
https://www.franziskastrauss.com


Друг фотограф, умеещ да прави стрийт фотография, http://www.stefan-rohner.net/blog/Тези, който ни показа, Майстор Владо, може и да са амбасадорим исдатели, образователи (тук си мамата трака), може да са всичко друго, но не и фотографи.
Не ми се пускат повече линкове, че става досущ като едно време, а ти и останалите като теб,м не си струват усилията, макар да изписах цял ферман. Направих, зашото не ми добадна никак глупавият ти пост с 1 изречение иронизиране, след това нещо като признание, за какво и к кво един господ знае.

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: nyamago   
Дата:   05-11-19 15:06

^ Не съм имал друг псевдоним в този форум, от влизането ми преди 5-6 години не е сменян.

Последните ти примери са интересни и наистина това са добри фотографи (младата дама е особено талантлива и 'зряла' в погледа си), харесват ми и благодаря за отправката, ще ги гледам.

Само че - нека не се вдетиняваме по форумна традиция с 'мойте примери са по- от твойте'. Не съм давал примери за възхищение, нито за 'добри' фотографи! Споделих случайно попаднала статия единствено (!) като свидетелство, че 'стрийт' фотография и днес се прави И със среден формат камери. Нищо повече.

Ненужно беше да се отричат по начина, по който ти го направи - затова и казах 'корифей'. Как това (не) се връзва с изказано положително мнение ще ти обясня на лични, щом е трудно за разбиране.

Темата беше по замисъл техническа , а не художествена и ако ще обсъждаме тенденции или добри/лоши примери от жанра, по-добре е да пуснем нова тема. Както винаги, на въпроса "А или Б?" в този форум отговориха "Само Г!" и "Защо са ти А и Б като ЕЖЗ ще ти върши повече работа за по-малко пари". И се почна отричане на средния формат, за което авторът на темата не е питал - затова вметнах линка. А непоисканото отричане на средния формат продължава с пълна сила [smilie10]Публикацията е редактирана (05-11-19 15:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: vgramatikov   
Дата:   05-11-19 15:58

И двамата сте параолимпийци като ви гледам как пиште. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   05-11-19 16:31

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   05-11-19 16:39

[smilie11]Публикацията е редактирана (06-11-19 18:39)

Отговори на това съобщение
 Re: Medium format
Автор: X_C   
Дата:   06-11-19 18:39
Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »