Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 14:06

Здравейте :)
Пътувам доста и до сега винаги съм снимал с телефон. Но реших да променя това и да взема една компактна безогледалка с бюджет до към 1000-1200лв макс.
Оредварително се извинявам за лаишкия език, който ще изпозлвам по-надолу :)
Изчетох и изгледах доста ревюта през изминалите два дни и определено имам няколко финалиста, между които бих искал да ме посъветвате какво да избера, според нуждите.
А те са:

1. Лек и компактен. Привлича ме форм-фактора на Canon m100 и Fujifilm AX5
2. Горепосочения бюджет
3. Напълно въртящ се дисплей (тук съм склонен на компромис и смо на накланяю се)
4. Bluetooth или друга инстантна връзка с телефон
5. Приличен китов обектив, тъй като никога няма да го сменя

Първоначално се бях насочил към Fujifilm X-T100. Имал преди време Фуджи X1 и бях очарован от цветовете, които вади, както и от качеството на изработка. Научих, обаче, че Х-Т100 използва стандартен CMOS сензор, а не XTRANS сензорът им, на който се дължат по-топлите и наситени цветове.

И от тук като почна едно четене и ровене...Следващия ми избор беше Canon M50, заради хвалебстията към него навсякъде в нета. И при него, както и при и при него, както и при по-горното Фуджи, обаче сериозни съмнения имам относно китовите обективи. Изглеждат ми като прост обектив на обикновена супер зуум камера.

След кратко посещение в един магазин, продавачът, който поне звучеше доста запознат ми препоръча Sony A6000. По принцип избягвах Сонито до сега заради преклонната му възраст(и липсата на блутут?)

В магазина погледът ми се спря и на и на Olympus PEN PL8, разбрах, че има и по-нов модел PL9. Прочетох още и темата на колегата от преди известно време, който е със същия въпрос и беше избрал Olympus EM 10 MK II. Честно казано, избягвах умишлено Олимпус и Панасониците заради по-малкия им сензор. Но не съм убеден, че това би имало значение за нуждите ми.

Та въпросът ми е - коя от всичките да избера. Ако имате други предложения с радост бих ги чул разбира се.

Благодаря предварително и се извинявам за дублирането на темата. Просто ми се искаше да е нова и съобразена с нуждите ми :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 14:10

Исках да напиша, че имах Fujifilm X10, не Х1 :)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 0 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: motif   
Дата:   05-08-19 14:25

Здравейте...До 1200 лв има само два апарата, които си заслужават с ( APS-C кроп сензор ) и които отговарят на изискванията....Това са Сони А6000 и Канон ЕОС-М50...Тъй като сонито не е сред предпочитанията Ви, а и модела е по-стар, аз предлагам Канон-а като един доста апетитен вариант като качества и възможности.Има всички комуникации с телефон(таблет) както и напълно въртящ се дисплей...Смятам, че обективите за тази система са достатъчно добри както и може би най-компактните за такъв род сензор. Със сигурност китовия обектив ( 15-45mm ) лично за мен се справя малко по-добре от този на сонито. Фуджи за жалост не може да се включи в този ценови диапазон. Към 1579 лв. започват X-T20 и за към 2000 лв. - X-Е3, но си е доста над 1200...Публикацията е редактирана (05-08-19 14:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: lamerko   
Дата:   05-08-19 14:26

За малко над бюджета и с фиксиран екран - Fujifilm X100F. Но пък няма да има недоволни...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   05-08-19 14:31

Мисля, че това ще Ви свърши чудесна работа. Всъщност, размерът му е идентичен с този на Фуджито, което сте имали. Освен това, в комплект точно с тази палачинка, се събира и в джоб на яке или палто.


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 14:51

Bluetooth не е единствения, нито най-популярния начин за безжична връзка. Повечето май ползват WiFi, някои чрез наличен местен рутер (access point) между апарата и компютър/таблет/телефон, а други работят като access point, към който се закачаш вместо наличния.

Някои камери имат и второ радио - NFC, но то е само за по-бързо и автоматично свързване по WiFi, а не за размяна на данни. Освен прехвърляне на снимките в друго устройство, WiFi позволява и директно качване през Интернет в облачен сървър и/или публикуване в социални мрежи.
- - -

Извън тези връзки (вече стандартни - даже стария 6000 го има!), някои мисли за избора:

- Цветовете имат значение единствено ако споделяш със зрители необработени JPEG кадри направо от камерата. Там Fuji имат убедителни предимства, Olympus също не са зле, а Sony са посредствени (нищо че ги предпочитам по други причини). Ако обаче пипаш снимките в редактор, дори да не са от RAW, всякакви крайни цветове са възможни с малко познаване какво правиш. Не бих сложил цветовете като приоритетен критерий при избор.

- Ако няма да сменяш китовия обектив, защо ти е система за сменяеми обективи?[smilie11] Има превъзходни апарати с несменяема оптика, които дават по-добро качество от всеки сменяем китак и в същото време са много по-компактни. Един отличен пример е Panasonic LX100-II, с невероятно качество, богати възможности, Leica обектив (недостижим за другите безогледалки в бюджета ти) и, разбира се, с безжична връзка. Апаратчето е толкова качествено, че самите Лайка са го взели за свой, лепвайки му само едно червено лого (но това червено кръгче ще го изкара извън бюджета ти, а като Панасоник се вмества).

В сравненията из Интернет-а ще намериш лесно директните му конкуренти от другите марки, ако искаш повече избор.

- Ако все пак държиш на сменяема оптика, за пътуване компактният размер и ниското тегло са върховен приоритет - та разгледай по-добре М4/3 системите. Новите поколения сензори дават в тоя формат превъзходно качество, а обективчетата са доста дребни ако освен основния вземеш още един, най-много два (в джобовете си, вместо из фото-раници). Небезизвестният Tony Northrup неотдавна обяви тоя формат за 'мъртъв', но той не е непременно известен с добро и повечето читатели тук не му вярваме особено [smilie3]

На слука![smilie24]
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 14:59

И аз мисля, че LX100 е по-добре от всички варианти на тяло с тъмен китов обектив.
Единствено ако вземеш Фуджи със светлия им китак (18-55/2.8-4), може да се прави сравнение.Публикацията е редактирана (05-08-19 14:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Mogila   
Дата:   05-08-19 15:02

Здравей alxg и добре дошъл във форума!
Аз имах миналата година подобна дилема и избрах Олимпус ЕПЛ-8. Много малък, много удобен, лек, страхотен дизайн и доста качесвена сглобка, китовият обектив е готин и много малък. Има ефтини и готини обективи ако човек все пак реши да вземе нещо още.
Единственото, което ме дразни е форматът на снимките.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 15:08

Здравейте, благодаря много за съветите.
От препоръчаното до тук:

А6000 не беше напълно изключен. И тъй като вече го чувам за пореден път като препоръка, явно възрастта му не е била такъв препъни-камък, за какъвто я мислих. Още повече, че и явно съм грешил за безжичната връзка и такава има

Fujifilm XF100 Изглежда добре, но за съжаление, цените, на които го намирам са х2 на бюджета ми

Olympus OM-D E-M10 Mark II беше сред камерите, на които се бях спрял, да. Единственото, което не ми харесве е дизайнът, но бих го преглътнал

Panasonic LX100-II изглежда разкошно и май е точно това, което търся. За момента рязко ме наклонихте към него [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: rufani   
Дата:   05-08-19 15:32

alxg здравей. преди два дни си закупих на половина цена от LX100-II - 1679лв а аз си взех Panasonic lumix fz 300 -749лв. най-добрия зуум до 2400мм....до 1200мм идеално качество, също снима и 4к.ще ти останат пари и за втора батерия и за почерпка дори.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 16:12

Имал съм супер зум и не бях особено впечатлен от качеството. Иска ми се някакъв по-осезаем скок да има.
А Panasonic LX100-II сега ги гледах, но за съжаление са над бюджета ми. Освен ако не взема Panasonic LX100 [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: mmjm   
Дата:   05-08-19 16:23

Държиш ли да е нов, ако не можеш да се вместиш в бюджета и да ти остане някой лев.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   05-08-19 16:25

Ако ще е Панасоник ,бих погледнал GX 80 или GX9,като втория е само 200 лв над бюджета.Имам френд дето ползва М6 на Канон има и 80D,и казва,че не намира разлика в качеството на картинката,което е разбираемо те са с еднакви сензори.Въпроса е дали да е кропка или 4/3,и съответно след време дали ще се надгражда с обективи,нещо което ЗАСЕГА,автора не смята да прави.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 16:42

Държа да е нов, да
GX9 го бях загледал преди дни. Ако ще е над бюджета предпочитам LX100-II, наистина много ми допада.
Колкото до обектива - наистина не смятам, че някой ден ще реша да надграждам или да нося допълнителни обективи с мен.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 16:43

Имам един LX100 от предното поколение (без двойката след номера) - моят е с червена точка, но това няма значение. Откакто го нося навсякъде със себе си, Сонито 6000 с едно чекмедже най-добри обективи събира прах в къщи. Ралика във видимото качество на снимките няма (ако име, не е в полза на Сони-то). За пътувания кое мислиш, че вземам със себе си?

Малка безразборна сбирщина от снимки с негоПубликацията е редактирана (05-08-19 16:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 17:15

LX100 първа версия си е супер. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   05-08-19 17:27

...ми то , като ще е LX100 , по-добре нещо от серията rx100...или греша ...[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 20:23

Сензора на панасоника е по-голям, а обектива една идея по-светъл. Също според мен контролите са много по-удобни. Но и сонито си има предимства, начело с компактния размер. Като цяло е спорно кое е по-добро, аз бих взел панасоника.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   05-08-19 20:57

..то , точно това , че сензорът на панасоника е по-голям , а пък на "картинката" това не и личало , заради по-високата технологичност на сонитата...така съм чувал...
..изнесените контроли правят панасоника по-приятна играчка , обаче го правят и по-уязвим при носене по джобове...
..спорен въпрос , наистина..

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: jeff   
Дата:   05-08-19 21:03

Панасоника е трепач за видео, но за снимки бягай далеч!
Преди години имах Canon 750D + 18-135 + 50/1.8 покрива всичко това, което искаш и вероятно в момента ти влиза в бюджета :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 21:12

jeff написа:

> Панасоника е трепач за видео, но за снимки бягай далеч!

Кога за последен път си снимал с LX100? Сигурно много снимки и видео си навъртял, та имаш убедителни преки впечатления?

> Преди години имах Canon 750D + 18-135 + 50/1.8 покрива всичко това, което искаш и
> вероятно в момента ти влиза в бюджета

Авторът изрично писа, че търси безогледална камера, максимално компактна за пътуване: тоя Канон покрива ли тия изисквания? [smilie11]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: jeff   
Дата:   05-08-19 21:35

До nyamago

Имам и двете системи - Канон , Пнасоник, снимал съм и със Сони, знам им предимствата и слабостите ;)

От панасоник снимка не че неможе, но ще стоиш пред Фотошопа да оцветяваш или черно-бяла най-добре! Да не говорим за обективите им - контраст и острота. В крайна сметка имаме и телефони.

Иначе за безогледалката си прав колега, моя е грешката :)

Но канона си е канон, просто снимаш, дори и само с една 50-ка.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Hsathv   
Дата:   05-08-19 22:35

Какво ще снимаш с канон 750 с една 50-ка по екскурзии. Абсолютно нищо. Евентуално някой портрет, за който не е нужно да ходиш по екскурзии. И за къв чеп ще я разнасяш тази тухла по екскурзии, като може да си сложиш сонито в джоба и да си гледаш кефа. И сони rx100 и панасоник lx100 са чудесни апарати за тази цел. Лично аз предпочитам сони заради по-малкия размер особено малката дебелина поради което спокойно влиза в джоба. За версия от III нагоре колкото ти стигат парите. Ако си с по-широки гащи и панасоника е чудесно решение. Пипни ги и двата апарата и си реши.
PS.Сонито се свързва с телефона посредствон wifi. Така прехвърлянето на снимка е бързо. Другия начин е чрез NFC. Достатъчно е да допреш телефона до фотоапарата и той си стартира приложението и прехвърля снимката в телефона, но доста по бавно. И внимание от личен опит. Не всички телефони поддържат протокола който използва Сони за NFC. Това е Type 3 on Sony FeliCa compliant with the Japanese Industrial Standard JIS X 6319-4. Canon ползват същия протокол, а и повечето японски фирми за битова електроника. Телефоните моторола не поддържат този стандарт. Личен опит с официален отговор от съпорта им. Самсуняците някой модели също имат проблеми. Така, че ако ще ползваш прехвърляне чрез NFC се увери, че телефона ти поддържа японския протокол. Телефоните на сони е ясно че го поддържат безпроблемно. Като цяло не е необходим NFC защото е бавно.Публикацията е редактирана (05-08-19 22:51)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   05-08-19 22:50

Каквото и да е, само не купувай тяло без визьор.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Simbon4o   
Дата:   05-08-19 23:19

RX100 V vs LX100 II
Понеже не смятам, че панасоника има кой знае какво предимство в картинката и още от първата версия има проблем с праха който влиза вътре лесно бих препоръчал да се погледне малкото сони. Слабо място е батерията, но не са скъпи и може да работи като телефон с пауър банка... по-компактно от това няма накъде... ако е за джобна камерка аз лично това бих взел. Ако ще се сменят обективи (които ще се купуват разбира се) може да се мисли за камери с байонет. Ако ще се ползват с китаците си - няма никакъв смисъл от тях.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: serjy   
Дата:   06-08-19 08:09

понеже няма да се сменят обективи, ще препоръчам сони от RX100 серията. панасоника не е лоша машинка, но първата версия много цапа сензора с прашинки, да се чуди чояек откъде влизат. еднин приятел му препоръчах преди години да си го вземе и залудя с тия прашинки, няколко пъти на сервиз и накрая го продаде.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   06-08-19 10:49

Научих интересни неща в тази тема. Може Сонито наистина да е по-добрия вариант.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   06-08-19 11:20

Този автор е качил тази снимка с такова Сони

https://photo-forum.net/i/2240393

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   06-08-19 11:35

...хм...тъкмо обмислях да пиша , че "чудеса ,обаче не стават" и ако искаш кадри , които можеш да покажеш, трябва да си мъкнеш и тежката машина...[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: rimohit   
Дата:   06-08-19 12:12

Nikon A , Ricoh GR I , II , III , Fujifilm X70 за мен са от малкото машинки , които не се натрапват по време на пътуване а в същото време са достатъчно "мощни" за създаване на "шедьоври"
18 кропски милиметра е чудесно за толкова много ситуации , че ходя изненадан непрекъснато [smilie5]

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-08/1564930340_full-7039.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: swqaz   
Дата:   06-08-19 12:22

Ricoh GR III е машината, но тук се продава по 1800 лв. Много фулфрейми не могат да й стъпят на качеството на изображението дори на високо исо.
Всичко може да се настройва отделно и с него се работи лесно и бързо. Няма визьор и се гледа само от екрана, но това я прави най-малката и лека камера с безкомпромисно качество. Дори има вграден 2 стопа нд филтър за ситуации, в които е необходим [cool]. Вградена стабилизация също, а е само 257 грама с батерията

ombre , кадъра който си показал е покъртителен, добре е, че камерата не е виновна в случая, но подобни кадри могат да откажат потребителите от тези rx100 сонита.Публикацията е редактирана (06-08-19 12:27)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: smilen_k   
Дата:   06-08-19 12:30

Имам Sony RX100 IV и Panasonic FZ1000, никога не съм ползвал LX100,но от моите впечатления за снимки препоръчвам Сони, но пък за видео не става защото прегрява на 10-тата минута, за видео обаче ползвам панасоника и съм много доволен, но за снимки издиша пред сонито.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   06-08-19 12:30

...така...кръгът се затвори...alxg , можеш да започнеш въртенето...сега!...[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   06-08-19 12:36

...аа,не..GSM-ите още не са споменати...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   06-08-19 12:47

> ...аа,не..GSM-ите още не са споменати...

Авторът писа в уводния пост (за четящите чукчи), че досега е снимал главно с телефон, но търси нещо друго.

Но си прав: повечето съвети са дадени от хора, които не са чели темата - та е време някой да предложи и телефон [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   06-08-19 12:49

Римохит,кадъра с какво е правен?Веско подкрепям това за рикото,поне от това което съм гледал в нета и то с двойката.Не съм го споменал,понеже автора е дал друг бюджет.Колкото до кадъра които съм дал,не е мой,а на друг автор.На мен лично като композиция ми харесва ,единствено не ми допада обработката,но е въпрос на вкус,в смисъл,щом така е качена,значи автора е преценил,че за него е ок.....[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   06-08-19 12:57

Дадоха се доста мнения срещу марката Панасоник, базирани на модели, нямащи нищо общо с предлагания LX100. Има огромна разлика и е непростимо да се пренася личен опит от съвсем различни модели.

Единствено меродавни са забележките за проблемната херметичност на обектива. Сигурно е въпрос на грижи (или аз имам късмет), но и на мен се случи - само веднъж - да се появи вътре едно косъмче. Сигурно микроскопично, но излеждаше като крив кол в ъгъла на кадъра при плосък/равен фон без детайли. Почти се бях приготвил за цените на Лайка-сервиза, но 'нещото' изчезна от само себе си - и друго не ми се е случвало за почти година ежедневно носене в компютърна чанта с куп други боклуци в нея, или в джобове.

Приказките за 'огромни количества' прах във всеки един екземпляр са явно 'леко' преувеличени, но не отричам, че могат да повлияят на избора. Лично аз съм заглеждал доста RX серията (последната 7ма версия отново ме поблазни), но при хладнокръвен анализ винаги съм намирал предимствата за недостатъчни спрямо ПанаЛайката. Личен избор и не го натрапвам.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   06-08-19 13:54

Благодаря на всички ви. Не бях поглеждал и RX100 (гледам, че цените им варират много, а сериите им достигат до VI), а следващия ми въпрос наистина щеше да бъде дали LX100 първото поколение става. Снощи имах възможност да си поиграя малко и с A6000, което не се оказа чак толкова зле (на пипане, дизайн и интерфейс, за качеството на кадрите е ясно, че не мога да изкажа адекватно мнение).
Днес или утре ще взема една от трите машинки, като засега клоня към LX100.[smile]
По принцип съм ненормалнен на тема пазене и поддръжка, та не мисля, че ще го напълня с прах

Научих и много нови неща. Това Ricoh изглежда адски секси, но за съжаление е над бюджета миПубликацията е редактирана (06-08-19 13:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   06-08-19 14:11

Ами успех с покупката.Камерите са различни,това сони е камера със сменяеми обективи,нещо което не можеш да направиш с рх и лх.Принципно има хора които в началото не мислят за други стъкла,но в последствие искат да закачат и нещо друго от пред на апарата.Хубаво е човек да има тази възможност,но е лично решение.Колкото до прахта,тя може да влезе,без значение от това,че сте пендантичен към пазенето на техниката си.Например снимате и излезе вятър и вдигне прах,шанса да се замърси е много голям и т.н.

Чакаме кадри с новата машинка,която и да е тя....[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: rimohit   
Дата:   06-08-19 14:55

омбре , Кадъра ми е правен с никон А , който е давен в кенефа и има петна по матрицата след изсушаването , та не затварям повече от 3,5, защото си личи :(

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-05/1556861076_web-6883.jpg

Публикацията е редактирана (06-08-19 15:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: rimohit   
Дата:   06-08-19 16:04

В моя списък на 18мм фикс. камерки забравих да добавя фуджи XF10.
Изненадан съм от цената му в момента

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Бармалей   
Дата:   06-08-19 17:00

Аз нося в джеба едно никонче coolpix P7700. Спасявало ме е [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   06-08-19 21:44

Бармалей написа:

> Аз нося в джеба едно никонче coolpix
> P7700. Спасявало ме е [smilie5]

Бая широки панталони носиш значи[smilie18][beer]Публикацията е редактирана (06-08-19 21:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Бармалей   
Дата:   07-08-19 07:04

У джеба на елека, бре[smilie5] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: kvakioh   
Дата:   07-08-19 08:45

Fuji XF10 може да се намери и за 700лв, макар че е ултрабавен фокуса и трудно ще се сложи филтър е страхотен.
Идеална такава компактна камера няма.
Може би RX1R II Sony, макар че е достатъчно пари.
RX100 mk3/4 са най-балансирани като цена/качество.
От няколко години карам с Panasonic GM-1, GM-5 и от 2 години с GX800, които са ненадминати с размери и обективи.
Картинката е отлична.
А6000 също става, например с добрите Сигми 19-30-60/2.8 е достатъчно добра комбинация.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   07-08-19 09:41

И така, вчера взех камерата.
След всичко изписано и толкова много интересни и екзотични(за мен)предложения ме е малко срам от избора ми.
Но след като я разглеждах дълго време в магазина, държах я в ръка, играх си и се усетих, че дървения и издялкан дизайн, както и липсата на тъчскрийн изобщо не ми правят впечатление, реших, че ще е тя - а6000. Пък и знае ли се, може да ми се услади това хоби и да взема някой и друг обектив.
Благодаря още веднъж на всички за предложенията, съветите и полезната информация.
Поздрави и наздраве от мен с първата снимка с машинката[beer]

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-08/1565159363_004.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: motif   
Дата:   07-08-19 10:06

Super...Добър избор и хубави снимки с машинката :) Далеч по-добре от всякакви сапунерки, които се изредиха по-горе...:) Винаги по-големия сензор е от значение...:)Публикацията е редактирана (07-08-19 10:07)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   07-08-19 10:13

Отличен избор, честито! [smilie24] (Въпреки всичките ми хвалби за Паналайката - и аз си пазя моя 6000 със все обективите и не съм го сменял на 6300-6500-6400, защото си е още твърде добър на тая преклонна възраст. Само когато имаш и двата ще видиш кой пътува с тебе и кой си почива в къщи [smilie3] )

АКо си го взел с китака 16-50, още по-добре: няма по-компактен универсален обектив за пътувания! И преди да си повярвал на 'експертите', които задължително ще наскачат да те убеждават колко е отвратителен и за нищо не става, хвърли едно око на примерчетата, които съм споделял в други теми за сверка на понятията 'гаден' и 'за боклука' [smilie6]

На слука!
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Hsathv   
Дата:   07-08-19 10:24

Честито и на фокус. Ако можеш му тествай NFC-то и напиши има ли проблеми със свързването с телефона, както и модела телефон?

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: georgioiv   
Дата:   07-08-19 12:32

nyamago: тия снимки де си показал с лайката се правят с айфон 8 и нагоре ... за съжаление разбира се, но се правят вече...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   07-08-19 13:14

> nyamago: тия снимки де си показал с лайката се правят с айфон 8 и
> нагоре ... за съжаление разбира се, но се правят вече...

Браво! [cool] (И защо да е за съжаление, това е добра новина).

Покажи някои подобни снимки с твоя айфон 8 (или нагоре), че не се виждат много такива в профила ти?

Покажи и някои снимки дето НЕ СЕ правят с айфон (нито с Лайка)? С какво се правят и кое ги отличава?

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   07-08-19 13:17

NFC-то го тествах веднага и работи безпроблемно. Прехвърлям на телефон, ползвам телефон като дистанционно..На Huawei P20 (не про) това
Иначе го взех с китовия 16-50, да[smilie25]Публикацията е редактирана (07-08-19 13:24)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: georgioiv   
Дата:   07-08-19 13:26

nyamago: снимки има в интернет, потърси, дори и във фликър има. Ако искаш направо с мен да сравняваш - правим чалиндж за подобни снимки, по зададена тема, примерно стрийт , като това де си показал и после сравняваме, да видим прав ли съм или не толкова.. :) Аз със 8+, пък ти със 109.

Инак имах GX80 още от как излезе, мислих тогава L100 или 15 или 80, взех 80, чудесна камера, но като изпънеш на 32 инча монитор и картинката няма никой :)

Сега за малка камерка използвам 6400, това е долния праг, под който не си заслужава да се взима вече малък апарат, по-добре телефон...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: kasad   
Дата:   07-08-19 15:36

Ко, ко каза ...Я пак,я пак...Май имаме петъчен титан. Я пак повтори за панасоник gx80 и как си изпъвал на 32 инча и нямало нищо. Абе хора, мислете преди да пишете, с малко може да си сринете и останалия ви авторитет/отделно пък какъв авторитет във форум?!!/. Имам в къщи екрани повече от 32 инча па и панасоничето го имам. Та го пъна, разпъвам и все се чудя че виждам доста неща на екрана, па и остри неща много остри...Хм. За мен е факт при притежание на фулфрейм, кропка горен клас по планини и чужденеция се мандахерцам с gx80. Такива ми ти работи!Публикацията е редактирана (07-08-19 15:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   07-08-19 16:32

Без да взимам страна,в алфа форума има тема за с-мата 4/3.Там колега показва разни неща с пана гх9 и ми прави впечатление,че когато снимката я гледам малка няма детайл,след което мога да я увелича 2 пъти и при второто детайла е убийствен.Гледам ги на 23 инчов.Сега ми минават разни мисли,ако сваля на флашка или направо през нета и ги видя на тв 65 инча,какво ли ще покаже......[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   07-08-19 16:37

[smilie18]

Не разбрах айфона 8 на колко инча го разпъва? [smilie11] [smilie8]

Да не е като Адам* ? [smilie3]


* Няма да разказвам вица за татуировката на Адам, че става оф-топик ; )

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: georgioiv   
Дата:   08-08-19 08:00

"Ко, ко каза ...Я пак,я пак...Май имаме петъчен титан. Я пак повтори за панасоник gx80 и как си изпъвал на 32 инча и нямало нищо. Абе хора, мислете преди да пишете, с малко може да си сринете и останалия ви авторитет/отделно пък какъв авторитет във форум?!!/. Имам в къщи екрани повече от 32 инча па и панасоничето го имам. Та го пъна, разпъвам и все се чудя че виждам доста неща на екрана, па и остри неща много остри...Хм. За мен е факт при притежание на фулфрейм, кропка горен клас по планини и чужденеция се мандахерцам с gx80. Такива ми ти работи!"

ОСтри неща виждаш.. [smilie5] Много се радвам за тебе. То остана и да не виждаш остро като снимаш на f3,5 което приравнено към фф е към 7 :)

Само че изпънато до максималния размер на екрана, 16 мп са си 16 мп и като сравниш с кадър от фулфрейм с хубав обектив и няма никой. Има мозайка, като в детството.. Можеш да правиш пъзли [smilie5] РАзбира се ако няма с какво да сравниш е върха на сладоледа.

Да не говорим ако трябва да правиш кроп... [smilie5]

Като цяло - дръж си го и му се радвай. Аз съжалявам че го продадох, заради видеото, макар и силен кроп, 4к то беше добре стабилизирано, заради малкия сензор и ми липсва...

nyamago: нещо се ската за челинджа... Само заяждане на дребно, както си караш откак си се регистрирал.... Ама то си беше ясно предварително, тука са останали предимно теоретици и фантазьори.. :) Преди петнайсетина години си устройвахме разни състезания, когато имаше тук и любители фотографи.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: mmjm   
Дата:   08-08-19 08:43

Как точно "разпъваш" 16 mp изображение на какъвто и да е размер на монитора, при положение, че в най-добрия случай uhd резолюцията на екрана е 4mp.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: serjy   
Дата:   08-08-19 08:53

че основното предимство на ФФ е по-добрия детайл е безспорно, но чак от кропка да няма никой е силно преувеличено. разликите в изображението са много по-малки от разликите в размера и теглото.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   08-08-19 09:29

> "Как точно "разпъваш" 16 mp изображение на какъвто и да е размер на монитора, при
> положение, че в най-добрия случай uhd резолюцията на екрана е 4mp..."[smilie24] +1 И аз това се питах, но не смеех да го кажа, че ще се изложа пред познавачите [smilie8]

> "Има мозайка, като в детството.. Можеш да правиш пъзли..."

Мозайка има в главата на пишещия това, защото на практика няма как да се случи. Не съм виждал мозайка на никой екран - от моя лаптоп, до професионалните монитори на графичните дизайнери, с които работя, до (много голям) телевизор. Вземи един калкулатор и поработи малко с броя и размерите на пикселите - във фото-файла и в екраните.

Мозайка мога веднага да ти покажа и от ФФ, и от средноформатен сензор ако щеш: с по-големи от 100% увеличения. На какъвто и екран да поискаш, лесно можеш да зум-неш и да докараш един пиксел колкото целия екран. Бях забравил, че мнозина в тоя форум именно така разглеждат снимки [smilie2]Публикацията е редактирана (08-08-19 09:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   08-08-19 10:11

Един,(уж) високоуважаван във фотографските среди, преподавател в НБУ, казваше - а сега да видим как се представя ххххх (марка и модел на фотоапарата от обзора) при увеличение до 70/100 сантиметра, най-често употребявания в полиграфията формат[smilie18][beer].


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: LeniS   
Дата:   08-08-19 11:57

quazimodo хахха
Бъзика на страна и аз винаги гледам нещата на принт и то или 50х70см или 70 х 100см - просто ми е кеф.

Но има и нещо друго - когато фотографа си е свършил добре работата и знае как да си подготви файла за печат драми няма - има граници които не е добре да се прескачат, и те е добре да се знаят - ако това е на лице, драми няма .. [beer]
Аз за травъл съм се спрала на PEN-F... и на принт е тестван .. и си е малък и ми върши чудна работа за моите нужди.

П.С. спрете да броите пиксели бе хора - стига с тия монитори - [smilie18]

[shtrak]Публикацията е редактирана (08-08-19 12:02)

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »