Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: tbby   
Дата:   05-07-19 11:34

@stef7 - за обмяна на опит на лични ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: metodiev_martin   
Дата:   05-07-19 15:17

Наистина, заигравката с меджик латерна си е голяма краста, през годините успяха доста да изчистят софтуера от бъгове и за некомерсиални цели, колкото човек да се накефи е добра опция (говоря за RAW видеото).

Към желанието на автора да ползва светли обективи, да има много плитък ДОФ / "размазването на задния фон" - както вече написаха по-горе - трябва да търсиш апарат с по-голяма матрица. Между 4/3 матрицата на панасоник до фул фрейма на Канон, условно има 2х разлика в големината. От там и дълбочината на фокуса е 2 пъти по-голяма. Един обектив на бленда 2 на панасоника (условно на 100мм) ще има дълбочината на един обектив 200мм на бленда 4 на фул фрейм. С отворените бленди обаче, идва и проблемът със скоростта на снимане. При видеото трябва да спазваш правилото, скоростта на снимане да ти бъде два пъти по-голяма от кадровата такава. Ако ще снимаш на 60 кадъра в секунда, трябва "скоростта на затвора" да бъде 1/120-та (при 30 fps - 1/60 и така нататък). Та при бленди 1.4, 1.8, може да се окаже, че не можеш да постигнеш такава ниска скорост и ще трябва да търсиш вариант за придобиването на ND филтри с различна плътност. Не е болка за умиране да си снимаш на каквато скорост ти падне, но се получава едно гадно "насичане" на картината, което в определени ситуации е доста неприятно.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
"Харизанство в българската обител на Света гора" от Stoqn Blagoev - 2 коментара
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: nice2mitiu   
Дата:   07-07-19 10:33

А кога смятате да кажем на tenevpm, че камерата и 1-2 обектива са само началото на мача? Аз като сметна колко лев съм броил за звук, май са повече отколкото съм предполагал. Микрофони, рекордери, кабели за всичко това, да не говорим и за времето, което инвестираш да се научиш да работиш в всичката техника и обработката.
Да не забравяме и всичките други разходи за аксесоари - стативи, моноподи, флуидни глави, батерии, карти, зарядни устройства, ND филтри. Колегата иска да снима по-сериозни неща, ще има нужда от осветление и време да се научи да работи с него.
Ако ще снимаш нещо режисирано, можеш лесно да работиш с всякаква техника, нужно е само предварително планиране. Ако ще снимаш събития, където ако имаш 1 шанс да заснемеш правилния кадър, тогава другите благинки и екстри ти помагат.
И също така, искам да кажа нещо, което научих по трудния начин - колко са ти хубави камерата и обективите е около 20-25% от крайния продукт. Дори с RED да снимаш, ако имаш лош звук, недобро осветление или ужасен монтаж, финалното видео не става. Виждал съм клипове, снимани с телефон, които са супер, гледал съм и много заснети с кинокамери, които не мога да издържа и 30 секунди.

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: metodiev_martin   
Дата:   07-07-19 18:38

към списъка с бъдещите покупки, неизбежно добавяме и един-два гимбъла :D (че, първият е винаги за "малката камера") [smilie5]
Хубавото е, че поне при звука, вече има много добри варианти от производители като Rode, които имат доста качествени, бюджетни решения.

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: xfs   
Дата:   07-07-19 20:35

nice2mitiu e описал много коректно нещата, а дори и с бюджетни решения на Rode като сметнеш и рекордера + кабелите и ето ти 1000 лв.

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: metodiev_martin   
Дата:   07-07-19 22:19

Така е, но когато бюджетът е силно ограничен, "звукът" е последното нещо, което влиза в списъка. Въпреки, че в базара се намират прилични Rode-та за по 200-250лв, отделно рекордерът, не е задължителен. Но както и да се смята - пари са си.

Отговори на това съобщение
 Re: Panasonic G7 vs Canon M50
Автор: tenevpm   
Дата:   07-07-19 23:27

Значи... със сигурност ще има гимбал, но микрофона мисля, че е не последен, а дори първи. Даже и в момента ползвам Rode VideoMic Me за телефона и съм страшно доволен. И някакъв fluid head ще искам и за момента друго не мога да се сетя. А бюджетът (пфу, 100 часа търсих ю на клавиатурата) е един за камера, но има после друг за аксесоари [cool]

Иначе, за сега аз май почти съм харесал G80/85. Ако някой има нещо да казва. После ще мога вече да целуна булката.

Едит: Да, ND като гледам е неизбежно, обектив също. Не ми се ще да ги включвам и тях в сметката, но си присъстват.Публикацията е редактирана (07-07-19 23:28)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »