Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Re: фотография след фотографията
Автор: mitpis   
Дата:   07-06-19 20:09

Ctudio5 ако беше тази концепция реализирана преди 40 години с портрети на Бай Тошо и Брежнев щеше да е много яко.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Ctudio5   
Дата:   07-06-19 20:17

Именно. Да си Пуси Раът в Русия или Ай Уей Уей в Китай е различно от това да си рупор на пропагандата в България.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Харизанство в българската обител на Света гора" от Stoqn Blagoev - 2 коментара
"До Поповото езеро и обратно" от Александър Йорданов - 0 коментара
 Re: фотография след фотографията
Автор: Almagest   
Дата:   07-06-19 21:20

Явно температурата около темата се покачи, но като си помислим битките в битието винаги се водят около вкуса в най-широкия смисъл на тази дума. Не бих се наел да дефинирам това "що е изкуство?", но бих изказал някои мисли, още повече, че видях изложбата. Предварително ще кажа, че нямам желание да се изказвам като попечителска инстанция и да давам наставления на авторите, без значение от степента на харесване или нехаресване на техните работи.
Случи се така, че не бях сам вчера на изложбата. С мен дойде един приятел и ми стана интересна неговата реакция.
Задържахме се най-дълго пред голата серия с Путиновите ликове. "Тук има нещо", каза моя приятел и се взря в сюжета, докато аз гледах серията като естетическо петно. Два типични подхода към изображението. Аз гледам общия естетически пейзаж, докато той се взира в концепция, в онова, което днес много обичат да назоват с термина "история". Масово се говори, че в изкуството трябва да има история, да има разказ, сюжет или просто смисъл. Сюжетната интенция сякаш стана задължителен елемент. Това е дълга тема,която иска пространство на разговор. Аз съм привърженик на спонтанността при срещата с произведението на изкуството, с образа в най-обща смисъл. Интуицията за мен е решаваща, после идва рационалното трезвение и анализа на видяното.
Тази серия разчита изключитено на шока при първото виждане, на мащаба на композицията и естетическия дисбаланс. "на преден план е изведено месото", каза моят приятел и се позова на цяла теория по случая. След този сблъсък идва ред на цял сюжет с политически ангажимент, който нямам време и енергия да коментирам. Не съм путинист, нито заклет антипутинист, просто нямам сили да се занимавам с този персонаж и с цялата политическа истерия около него.
Аз обичам спонтанния момент в изкуството, въпреки, че рационалното не ми е чуждо. На фотографията гледам първо като на петно, после се взирам в детайлите. Това преследва донякъде и абстрактното изкуство в работите на Мондриан, Вазарели, Кандински и др. То разчита изключително на първия поглед, на съзерцанието отвъд историчното.
Абстрактните композиции, които видях не събудиха особен трепет в мен. Обичам метафизиката, и метафизиката в живопистта и фотографията. Обичам да напускам историчността чрез средствата на историята. Иконографията разчита на това, на отвъд-времевото, което присъста в самото време.

Дължа извинения, ако съм звучал грубо в предишните изказвания. И аз го направих с цел провокация. Нямам никакъв интерес да се доказвам тук, в този форум. Нито подмазването ме интересува реално, нито конфликта. Опитвам се да говоря за естетическите усещания с различни средства.

Написах дълъг пост, но от сърце. За вкуса си заслужава да говорим разпалено. Защото виждате какво става около нас, когато простаци се разпореждат с градското пространсто. Ларгото, пл."Славейков", Графа, Седмочисленици, Кристал и др. са естетическа и техническа катастрофа.

Още веднъж прощавайте за резкия тон на някои места и благодаря за повдигната дискусия!

Велин БелевПубликацията е редактирана (07-06-19 21:33)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: mitpis   
Дата:   07-06-19 21:34

Almagest не става въпрос дали някой харесва или не харесва Путин, а за конформизма в изкуството.Публикацията е редактирана (07-06-19 21:35)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Almagest   
Дата:   07-06-19 21:43

Ясна ми е тази работа с конформизма. Просто не искам да отварям темата, защото ще похабя много мастило.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Almagest   
Дата:   07-06-19 21:51

Ако трябва да се изкажа в прост ред ето - не харесвам Путин, не харесвам и прекаления антипутинизъм, защото и той също е белязан в повечето случаи от конформизъм. Изложбата определено не ми е по-вкуса, но се опитвам да формулирам и някакви по-общи нагласи за изкуството.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   07-06-19 22:26

Ctudio5, никой нищо не ми е поръчвал нито ми е плащал. Правя нещата така както ги усещам. Въпреки, че не харесвам Путин /и куп други като него/ в работите ми той има второстепенна роля. Изследвал съм един социален феномен свързан с жените и тяхното отношение към него. И както съм казал в текста към работите си вярвам, че изкуството е аполитично, но понякога се налага да борави с политически символи и понякога това е наложително. Не разчитам на харесване, разчитам на въздействие. Радвам се, че се е получило. Реакциите тук красноречиво говорят за това... И изключително странно е, че ако беше образът на който и да е друг нямаше да ги има тези вълнения. В този ред на мисли, показването на тези неща тук, беше и своеобразен социален експеримент, резултатите от който ще запазя за себе си. И да! Не съм бил активно работещ по тошово време /участвах във всички протести срещу него/ и да - сега не живея в Русия, но това не е основение да не правя неща по теми които ме вълнуват и да ги правя така, както ги разбирам... И пак казвам, не разчитам на харесване... но все пак е изключително хубаво, че и тук, в царството на безпроблемната фотография, има хора, които усещат нещата така, както ги усещам аз, хора, които харесват и разбират работите ми... Всеки има свой път в живота, фотографията, живописта. Моят е този! За сега!...Публикацията е редактирана (07-06-19 23:12)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Ctudio5   
Дата:   07-06-19 23:20

Ясно, че не са ти плащали. Лошото е, че подсъзнателно избираш позиция, при която "минава номера". Фигура нарочена за прицел и присмех. Не засягаш никого и нищо. Пълна безпринципност и безидеиност, каквато цари в цялото ни концептуално изкуство. Концептуалност без самия концепт в нея. Подобно на Аферата Сокал, при която безсмислена наукоподобна статия се публикува в научно списание, по подобен начин се имитира и концептуално изкуство. Не само в България се прави това, но тук особено. Нещата са подобни на скечовете на Робин Кафалиев. Ако и да не са чист "тъпизъм', граничат отблизо с него.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   07-06-19 23:36

Не избирам позиция и не ме интересува дали ще мине "номера"... както казах, този в когото сте се вторачили, играу второстепенна роля. Явно не можете да го разберете или за повечето тук той е жертва на паругана сакралност... Както и да е. Абсолютно съм сигурен, че ако беше образа на Б. Борисов нещата щяха да са по-различни по отношение на възприемането, дори радост би царяла... Но този проект се отнася за друго... Вашето мнение си е Ваше мнение, но, що се отнася до мотивите за направата на тази серия, то е погрешно. За Вас може да е конформизъм или мейнстрийм, но това просто не е така...

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: mitpis   
Дата:   08-06-19 03:56

Ами, този в който сме се вторачили няма как да играе второстепенна роля поради статута който има. За мен разочароващо е, че човек от кръга XXL се е впуснал в едно изследване силно намирисващо на конформизъм, нищо чудно от американското посолство да откупят творбите. Ако бяха на Олег Мавромати бих го разбрал, човека е пострадал от режима на Путин, ако беше тази изложба в Русия-да, но в столицата на една от най-послушните страни в НАТО не го разбирам. Това разбира се е мое лично виждане и едва ли би ти повлияло с нещо, но погледнато отстрани за мен така изглежда независимо от контекста на описанието към творбите. Харесвам кръга XXL , една серия фотографии не би променила по никакъв начин моето положително отношение към теб и другите автори. Тази изложба не е моята, желая ти успех в бъдещите проекти.
P.S. Богданов нещо се изгуби като автор покрай полемиката около Росен Тошев :)!? Готина идея!Твоят проект ме върна в училище, когато се забавлявахме да слагаме мустаци на кой ли не, особено на химичката-беше много проклета жена-пишеше ми само тройки и двойки.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   08-06-19 08:29

Еха! Чакам ги от американското, ама нещо се бавят... А ние сме най-русофилската /путинофилска/ страна в НАТО... Щом Ви намирисва на конформизъм - ОК, щом Ви разочарова - Ок, но не мисля, че само защото не живея и не излагам в Русия, и не съм пострадал от режима на Путин, нямам право на мнение, отношение, позиция. Както и на изразяването им. Както казах, разчитам на въздействие. Един ще се ядоса, друг ще се разочарова, трети ще се засмее, четвърти ще се замисли, пети може и да се възхити...но безразлични няма. Съжалявам, че Вие сте от разочарованите. Може би прекалено буквално възприемате нещата, а те в случая са по-скоро символи... И не мислите ли, че последната снимка в профила Ви с некролозите и предизборния плакат на ГЕРБ (която много ми хареса), не е също форма на конформизъм. И погледнато в по-широк план всяко произведение може да бъде определено като конформистко...

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Julius   
Дата:   08-06-19 08:38

rostoshev написа:

> Един ще се ядоса, друг
> ще се разочарова, трети ще се
> засмее, четвърти ще се замисли,
> пети може и да се възхити...
> но безразлични няма.

Бъркаш!
Аз съм от последните.
Разгледах вчера темата, погледнах и снимките.
Нито ме впечатлиха, нито ме подразниха - абсолютно нищо, съжалявам.
Но... поздравления за изложбата!
[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   08-06-19 08:41

Ок! Бъркам...[beer]Публикацията е редактирана (08-06-19 08:43)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: bogdanov   
Дата:   08-06-19 10:23

Изложбата свърши, разговорите около нея продължават това е сигурен показател, че онова което сте видели ви е развълнувало по някакъв начин. Скоро предстои и друга интересна фотографска изложба, смятам и нея да ви представя [smilie10]
P.S. mitpis, портретите са на български съвременни художнички, в целия проект участват повече от 20. Всички сами си нарисуваха мустаци и бради. В тази изложба взеха участие 9.

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: stzz   
Дата:   08-06-19 12:39

И какво, симбиозата автори-публика получи ли се!

.....[smilie11] ........интересно, дали давайки хилядарка, човек успява да се докосне чрез произведението на твореца до една по-изящна и по-възвишена вселена и каква творческа празнина се запълва с даденото от публиката!

Човек, първо трябва да бъде честен пред себе си и за да се случи това, не трябва, не трябва ни най-малко да вярва на самия себе си!

[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: enizvk   
Дата:   08-06-19 13:05

"Кристо и Жан Клод твърдят, че изкуството им няма никаква друга цел освен да бъде изкуство... "Публикацията е редактирана (08-06-19 13:21)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   08-06-19 13:15

Ами симбиозата винаги се получава... Какво изпитват даващите хилядарки не ни е съдено да знаем. Пък и в изкуствата не съществуват по-изящни и по-възвишени планети. Малко е неразбираемо това хем да си честен, хем да не си вярваш...иначе винаги съм казвал, че най-неблагодарната работа е да си художник - няма почивни дни и винаги си недоволен от направеното...
Жан Клод и Кристо са напълно прави.Публикацията е редактирана (08-06-19 13:18)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: bijud   
Дата:   09-06-19 10:27

.Публикацията е редактирана (09-06-19 10:59)

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: Leica   
Дата:   12-06-19 10:10

фотография след фотографията - темата за репродукция ли е?

Отговори на това съобщение
 Re: фотография след фотографията
Автор: rostoshev   
Дата:   12-06-19 10:44

Не е за репродукции...освен, ако не приемем, че всяко изображение е репродукция на нещо. :)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »