Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Фотография и рисуване
Автор: batsali   
Дата:   08-02-19 15:26

Владеете ли ги? Кое дойде първо? Как си повлияха взаимно? Може ли човек да е добър в едното, а не в другото, откъм уменията, които се припокриват в двете занимания?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Synthy   
Дата:   08-02-19 15:36

Аматьорско ниво на владеене и на двете. Първо рисуването, после снимането. Сега само снимане (направо бих казал че ненавиждам рисуването, толкова ми е неприятно да го правя...). Напълное възможно да е добър в едното, а в другото не. Инструментите са напълно различни.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: Фотография и рисуване
Автор: fram.traveller   
Дата:   08-02-19 16:22

Таз тема ме сети за едно видео, което може да ви се стори интересно. https://www.youtube.com/watch?v=j61nOfaduZ0 Видеото е на английски, надявам се повечето хора да нямат проблем с това. Тук е направен опит да се обясни, как фотографията започва да се налага като художествено изразно средство.

Иначе при мен винаги е била само фотографията, просто не мога да възпроизведа образите в главата си с помоща на четка/молив.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: PhotoBo   
Дата:   08-02-19 16:34

При мен беше първо рисуването, до 8ми клас навремето бях в паралелка за Изобразително Изкуство. Рисувахме много предимно фигурална композиция с миливи. В същото училище записах като СИП 'Фотография' - снимахме на лента, черно-бяло, фиксажи, проявители... в тъмната стайчка - беше кеф голям [cool]
И после с пубертета и двете заминаха - ударих го на живот [smilie6]

Чак след години, може би съвпадащо с регистрацията ми тук по време (2006-та година) се появи пак желанието за снимане, свободното времето и кефа. Желание за рисуване при мен пак не се появи и до днес, но кой знае, всяко нещо с времето си [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: addi999   
Дата:   08-02-19 16:55

Рисувам от дете ,завърших Художествената академия-Дизайн ,там учих и фотография .Сега си снимам за кеф,но наученото в академията допринесе за по- доброто разбиране на някои фотогравски похвати,всъщност на всички[smile] Мисля ,че за художниците снимането и обработката на кадрите е доста по- лесно,притежавайки и вроден усет освен образованието[smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   08-02-19 18:55

Разбира се, че са много близки, свързани, често взаймозаменяеми или взаимнодопълващи се.
Нямаш ли окото на художник не ставаш за фотограф.(днес с бума на дигипляктацията много ще ми възразят, но блажени са слепите...)
Композиция, перспектива, план,ракурс,баланс,светлосянка, цветна хармония и дисонанс,контраст, изграждане на цветовете, възприятие на цветовете и мн. други.
Предполагам знаете за камера обскура и кой е рисувал с нея преди да се открие светлочуствителният елемент и възможността да се фиксира.
Да, ама светлочуствителни елементи има навсякъде около нас, т.е. всичко е пиксели... и те определят вида на всеки пейзаж ...фотографа, човек ...е само един репродуктор. Но присъщо е на човека да се величае и да не вижда по-великите от него творци и творения.

Ето например една снимка, където светочуствителните елементи са групирани в клетките на матрицата.С намаляване на светлината те ще се пръснат...а ако тя изчезне, и те ще изчезнат.
http://tbmagazine.net/vacancia/sites/default/files/styles/large/public/p1370061.jpg?itok=Dl6T4qRZ

Подобна фотохимия е съществувала и преди да го има човека ...а ако човек има по-голям кръгозор ще я види навсякъде...дори в пещерите между първите първообитни рисунки..в мъховете и лишеите например, защото и те не стоят на случайни места, в тъмните и светли скали..така, че кое е първо зависи само от това, дали Господ си е скицирал земята преди да я сътвори.
На мен ми се е случвало да правя цветна снимка на Васил Левски или на мене си, когато съм бил войник и сниман чб....както и обратното - от снимка - портрет.
По кройбрежните улици лято ви рисуват по снимка, или оцветяват снимки.
Фотошоп замества ръката и нейни несъвършенства.
Но добрата ръка на художник е нещо по-велико от фотографията във вида, както я възприемаме, защото не репродуцира само творенията на светлината, а прави репродукция на всяка човешка фантазия или идея - по всяко време, на всяко място ...дори и на тъмно!
Може да нарисува и това, което няма сянка ...и това, което никога не го е имало материално. Това е искуството.
Не е нужно на художника нито да "хваща момента", нито да обикаля и да го търси. Да му пречи клона или тълпата и т.н. Светлината на художника идва отвътре, а не се отразява и регистрира.
Фотография се кандидатства с рисуване.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: nyamago   
Дата:   08-02-19 20:09

Когато попаднах в този форум преди ~5 години, веднага разпознах неколцина художници. Преди някой да е споменал с какво си изкарват прехраната или къде са учили - то просто си личи отдалече.

Съгласен съм с изказването, че 'инструментът е различен' - но само ако критерий за 'добър' (фотограф или художник) е техническото изпълнение. Тогава може да владееш обектива, но не молива и обратно. Но всъщност 'инструментът' е окото, зрителното възприятие на света. С око на художник (дори без да си учил в Академията), не мисля че може да си лош фотограф... От позицията на броячите на пиксели с лупа и читателите на EXIF - може, но не това е моята дефиниция за фотограф...

Иначе и аз като мнозина съм рисувал (слабо) и макар много повече години да съм снимал, отколкото рисувал - не снимам по-добре. Просто едно 'щрак' е толкова по-лесно и бързо от рисуването, за което нямам време ('нямам време' е популярно оправдание за мързел, не съм само аз)...

Наздраве на всички художници - с молив, четка, или просто с 'око'!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   09-02-19 21:02

Хубава тема... жалко, че в нея ще пишат само онези които наистина вярват в тази кауза. Аз ще подканя и другите... онези с техниката, с пикселите, с обективите :) Не, че другите правят само пинхол и контактни копия :) Въпреки, че на местна почва има мода в идентификацията с процесите :) Примерно "мокър колодий" колкото и срамно да звучи и колкото нашите праотци да са го практикували, сега се представя като добре позабравено... демек модерно ;) Не отричам техниката разбира се. Тя е нужна за да обогатиш изразните средства. Едни прекрасни техничари обаче могат да оглавят единствено задругата на занаятчиите. Има ги и в Националният Жеографик, и във Вог, и къде ли не... печелят грамоти, печелят купи, печелят награди :))) като, че ли фотографията не е изкуство, нито занаят а спорт. Този спорт е много, ама много подходящ за измислените и набедени от един предишен строй хермафродити (които не са в никаквъв случай художници, не са и фотографи) ... сещате се... онези които наричат себе си "фотограф-художник" ...досущ като заслужилите артисти, народните артисти и онези артисти-парашутисти. Слава на човечеството, далече сме от тези титли... но не съвсем. Историята на фотографията помни много малко фотографи. Повече помни художниците:) Фотографията без художника, е щракане на машинка. Не съм съгласен с определението което се шири (за огромна мъка само по нашите ширини) , че професионалисти са онези които правят снимки за пари. Голямо НЕ ! Може да го правите и за изкуството, и за провокацията, и за комуникацията, и за това, че друго неможете, и за кеф съвсем професионално. Нека не се хлъзгаме по повърхността!
nyamago е пич, който за жалост не познавам!
"с молив, четка, или просто с 'око'!" [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   09-02-19 22:00

Leica... толкова си прав, че може би имаш разширени вени! Съгласен съм с всяка твоя дума по темата и така като тръгна нагоре по коментарите... включително и първият... само мога да се радвам ...обаче сякаш ми липсва "съпротивата" :) Нима всички са на ясно с това? :) Или вече всеки си е разбрал мястото? :) ... Не вярвам! Мълчат защото мислят, че има вратички които ще ги препознаят като творци, без да са такива (само трябва да обслужат модата) Е лоша новина нося! Българската сцена, вече е Европейска сцена и шурнайката не я познават у европаТА с добро!

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: mihalo   
Дата:   10-02-19 03:41

Темата позволява да поговорим още за разликите и приликите между "перфектния" занаят и "екзистенциалните грешки" необходими на явлението, което наричаме изкуство.

Какъв, мамка му, ще е проблема на дуалистичния модел?


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: kvakioh   
Дата:   10-02-19 07:55

Аз опитвах на вкус боичките...
Естествено, че помага рисуването- композиционно най-малко.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: batsali   
Дата:   10-02-19 08:55

По-скоро инструмента е мозъка, окото е просто сензор. Затова и се питам дали има някаква философска или другояче артЪ причина един индивид, който и снима, и рисува, да ги върши двете неща различно или различно добре, защото софтуера му е по-пригоден за едното. И в двете има (по-скоро би трябвало) визуализация като първа стъпка, ако говорим за съзнателно творене. После вече идва техническата част на изпълнението на плана. И при двете трябва да си наясно как работи светлината. Композицията вАжи...

Не знам дали нещо съм си въобразил, но като съм виждал снимки на хора, които са на първо място рисувачи, са ми се стрували "нефотографски" въпреки, че са много добри.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: nyamago   
Дата:   10-02-19 15:28

batsali написа:

> По-скоро инструмента е мозъка,
> окото е просто сензор.

Разбира се, 'окото' не случайно понякога го слагаме в кавички, защото нямаме предвид анатомията и физиологията. 'Окото' е метафора за зрителното възприемане на света, за неуловими неща като 'усет' и дори, в по-прагматичен план - за 'вкус'. Той и мозъкът не е същинския инструмент, а само способства работата на (все още недоизучените) процеси и способности на индивида. Понякога 'окото' включва дори неща извън мисли и усещания, а цялата личност и характер на твореца, също много трудни за дефиниция неща, те пък свързани с минал жизнен опит, битие, среда... да не отиваме по-нататък, че ще се загубим [smilie10] - но всичко това имам предвид, казвайки 'око' - а не оная ябълка с 'пръчици', 'колбички' и зрителен нерв...


> ... И в двете има (по-скоро би трябвало)
> визуализация като първа стъпка...

'Окото'! [smilie3]

> ... После вече идва техническата част на изпълнението на плана.

'Ръката' = сръчностите, занаята.

> ... И при двете трябва да си наясно как
> работи светлината. Композицията вАжи...

'Знанието' е сила. И светлината, и композицията вАжат - и още как! И цветовете, и други неща - някои просто 'усещат' всичко това, но доста помага ако са го чели или някой ги е учил ; )

> Не знам дали нещо съм си въобразил, но като съм виждал снимки на хора,
> които са на първо място рисувачи, са ми се стрували "нефотографски"...

Най-вероятно имаш изграден (съзнателно или не) стандарт за 'фотографско' и мериш спрямо очакванията си. Всички си изграждаме (или други ни изграждат) стереотипи и подхождаме към всяка картина и снимка с очаквания, мерки и теглилки. Няма как другояче - стига да не си въобразим, че нашите мерки са по-правилни от други или (пази Боже), че мисията ни е да ги наложим [smilie5]

Без (да опитвам дори) да налагам, си оставам на 'старата школа' разбиране, че нa първо място или си художник (т.е. имаш 'око'), или не си. Дори да не си пипал в живота си молив и четка, а първият хванат инструмент да е камера - художникът ('окото') си личи. Но това, както казах, си е мое старческо разбиране, всеки има право на свое.
[beer]Публикацията е редактирана (10-02-19 16:03)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Джъмбо   
Дата:   10-02-19 15:44

за съжаление не мога да рисувам [smilie2] понякога ми липсва при комерсиални проекти, като възможност за скициране на разкадровка

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: roburt48   
Дата:   10-02-19 22:12

Хубава тема [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   10-02-19 22:20

Чакайте, чакайте! Сега започна да тупти сърцето на темата! Да nyamago е мислител и философ, обаче :) аз разполагам с безброй колеги които грам немогат да снимат и онова от което се вълуват от фотографска гледна точка ме пали единствено на смях! :) Онова което държа да се знае е, че думата фотограф малко обижда художниците които снимат! И няма проблем ако кажете на художник, че не е фотограф! :) НЕ ... няма да го засегнете, така, че обиждайте смело! Има обаче художници които снимат . Те знаят защо го правят. Пожелайте им късмет и стискайте палци да вдигнат фотографията до ниво изкуство! ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: roburt48   
Дата:   10-02-19 22:32

А кой е фотограф и кой е художник ??? По призвание, по усет или по ... диплома ??? Аз например бях от "уличните художници" м/у 82-ра и 92-ра ... Ама не съм художник... бях комерсиален рисувач :) ! Преди време (2016-та) се опитах да се науча да снимам ... в курс за начинаещи при Бони, което не ме прави и фотограф [smilie5] ... Та... такива ми ти работи [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   10-02-19 22:53

roburt48 :) ТИ си ПИЧ! Възможно е да има и лош прочит на тази дума, но аз влагам само готиният в случая! Ти си човек който може да спре лавина! Може да отвее с дума, може да отвее и с изображение. Хората са измислили определение за такива като теб. Казват им артисти, всъщност не ... казват им ARTIST! И ги приемат за прекрасни хора! ...м/у 82-ра и 92-ра интересни времена, то истинското изкуство тогава беше на улицата ! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: roburt48   
Дата:   10-02-19 23:08

Еееее, за ПИЧ се приемам, ама за художник или фотограф - не [smilie5] Колкото до спирането на лавина - мога, само с позитивно мислене и тотална липса на "хейт" [smilie5] .... Тук (в сайта) доста често нещата се приемат твърде "вътрешно" ... Има всякакви типажи :) - техничари, изкуствоведи, ЗАУ-та, ... и всякакви други :). Всеки има право на глас и мнение [cool] .... В живота си съм бил какъв ли не... от милионер до таксиджия :) и... последното ме научи да подминавам хейта с усмивка :) Иначе бих претрепал и себе си... и клиентелата [smilie5] !!! Колкото до ARTIST-a ....искрено благодаря [smile] !Публикацията е редактирана (10-02-19 23:09)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: nyamago   
Дата:   11-02-19 01:39

За мен ARTIST-ът си е художник. Във всяко поприще - дали пише стихове или песни, снима кино или меси глина - всеки от тези, ако го прави с добър усет и от вътрешна потребност, е художник. Срещал съм и готвач - художник :)

А в roburt48 разпознах художник още с първите снимки, които видях; нямаше нужда да ми казва дали е рисувал на улицата или е ходил в Академията. Никое от тези не прави художника, но смея да мисля, че разпознавам художник, като ми се мерне някъде...

Калояне - а твоите 'колеги' дето хич не могат да снимат - дали са художници, или само това са учили и работят? Щото аз също знам доста художници с дипломи и занаят такъв, но не се сещам за един дето няма да направи смислена снимка - от художническа гледна точка, па макар и технически несъвършена. Дори за пръв път в живота да им тикнеш камера в ръцете - сработва 'окото' (както го описах по-горе, дори да я няма 'ръката' или 'знанието)...

Нещо като музиканта, който е учил само цигулка, но като му тикнеш китара в ръцете, ще извади смислени звуци от нея (познавам отблизо един такъв ;) И в работата си срещам даже 'прозаични' техничари (програмисти, например) които са работил цял живот С++, а като седнат за пръв път пред Питон (да речем), на петата минута редят смислени програми. Художници.
- - - -

В тоя, по-широк (и по-объркан) ред мисли, рисувачът и фотографът са едно и също, ако са художници. (Сам не разбрах какво току що казах, но се надявам някой да ме разбере [smilie5] )
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Synthy   
Дата:   11-02-19 08:58

За мен това е едно и също изкуство. Всички правила при художниците - композиция, цветознания, формообразуване, перспектива (въдушна и геометрична и т.н.) и т.н. и т.н. важат с пълна сила и при фотографията. Разликата е, че веднъж изпълняваш и нарушаваш правилата с четка и боички, или пък с молив, а другият път с едно щрак. Безспорно, по-лесно от към физическо усилие е фотографията, но това, както и по-горе казах, е зарад иинструмента с който се създава изображението - едно щрак на затвора, натискаш копче. Рисуването отнема доста повече време, изисква много повече технически умения, чисто физически - да си тренирал ръката си да изгражда форми върху бял фон, да може да води четката/молива и да рисува, което всъщност се учи. Вярвам, че всеки човек, може да се научи да прави технически издържани рисунки/фотографии. Въпрос на време и тренировки е. Само че дали това ще бъде изкуство зависи от духовното развитие на даденият индивид (и от времето, разбира се).

И едно лирично отклонение: преди години, като малък още, гледах екранизацията по Джурдит Кранц "Дъщерята на Мистрал". След години прочетох и книгата (когато разбрах, че всъщност е книга). От там ми се е набил една фраза (Жулиен Мистрал я каза на дъщеря си, докато я учеше да рисува), която смятам за най-същественото за един артист: "Научи се да рисуваш както трябва, пък след това рисувай както искаш". Силно вярвам, че това важи за всяко едно изкуство. Колкото и да имаш талант, нямаш ли техническата подготовка да го изразиш и развиеш - нищо не става.
Който се чуди какво да чете/гледа, горещо препоръчвам книгата (пък и филма, добър е). Прекрасна е!


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: victory13   
Дата:   11-02-19 09:08

Това са две, абсолютно противоположни дейности... Художникът ползва четката, за да добавя елементите в своята творба, а фотографът ползва "четка" за да маха елементи от снимката... те тва е [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   11-02-19 12:16

Художникът се опитва да избяга от фотографа, а фотографа се опитва да го настигне.
Картината е нещо лаконично, което вкарва в релсите си зрителя и го кани на път, където той сам ще открие това, което търси.
Ако не го търси - тоя влак не е за него.

Относно перспективата: Нц, художникът има по-богата палитра от перспективи. [smilie25] Погледнете произволна детска рисунка.

— Нищо. Нарисувай ми една овца.

Но тъй като никога не бях рисувал овца, направих му една от двете рисунки, които единствено можех да рисувам. Рисунката на боа, както изглежда отвън. И се смаях, когато чух, че момченцето ми отговори:

— Не! Не! Не ща слон в боа. Боата е много опасно нещо, а слонът заема много място. Там при мене всичко е много мъничко. Трябва ми овца. Нарисувай ми една овца.

И аз нарисувах.

То погледна внимателно и рече:

— Не! Тая овца е тежко болна. Нарисувай друга. Аз нарисувах друга.

Моят приятел се усмихна мило, със снизхождение:

— Ти сам виждаш… Това не е овца, а овен. Има рога…

Отново поправих рисунката си, но както предишните, той не прие и тая:

— Тази е много стара. Искам овца, която да живее дълго.

Тогава, изгубил търпение, тъй като бързах да довърша разглобяването на мотора, аз надрасках тая рисунка.

И отсякох:

— Това е сандъкът. Овцата, която искаш, е вътре. И много се изненадах, когато видях, че лицето на моя млад съдник светна:

— Тъкмо това исках! Мислиш ли, че за тая овца ще трябва много трева?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: uri64   
Дата:   11-02-19 12:20

Боже, колко умилително! Разбирам Богданов, когато казва, че му липсва лекия скандал. От някои постове просто се лее малинов сироп . На човек отвътре му иде да си признае нещо много лично, като в сцена от сбирка на група на анонимните нещо-си-там в някой американски филм. [smilie5]Публикацията е редактирана (11-02-19 13:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Synthy   
Дата:   11-02-19 12:52

uri64, е ти уби темата [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: rimohit   
Дата:   11-02-19 12:56

За тази овца няма да е нужна много трева, а качествена ...

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: victory13   
Дата:   11-02-19 12:57

Между приятели...
- Вчера бях на среща на анонимните алкохолици...
- И как беше?
- Страхотно... Обаче не разбрах нито кой черпи, нито за какво...

Горе се опитвам да кажа, че основния въпрос за художника е какво да добави на белия лист, докато за фотографа въпросът е какво да махне от снимката... в това отношение в голо тяло стигат до крайности[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: uri64   
Дата:   11-02-19 13:50

Synthy написа:

> uri64, е ти уби темата [smilie18]

Е чак пък толкова...тя темата "ако е стока" няма да и стане нищо от "паразните мисли на един празен човек" [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: batsali   
Дата:   11-02-19 15:47

Още малко малинов сироп в огъня.

Фотографа и художника са братя, любители на мръвката, но единия е ловец, другия скотовъд. Има нещо много перверзно в това да крадеш резени реалност докато се случва и да знаеш, че тези условия никога няма да се повторят, а ти си тук и сега. Белия лист може да стане огледало на минало, бъдеще, нереално, пожелано....

Рисуването е едновременно по-мързеливо и по-трудно, защото можеш да седиш в мазето и да рисуваш ниагарския водопад, но ще седиш в мазето много време. И в двете занимания можеш да кажеш - просто цъкаш копчето или просто драсваш ей така, но тва не е фотографията или рисуването. Трудната част и на двете е преди изпълнението, защото и да си изкусен четкаджия технически предполагам става рутина. Със сигурност техническата част влияе много на философската част, но дали можем да извадим тая част от уравнението и да видим какво се случва? Затова пуснах темата. Не съм голям фотограф, няма да съм и голям художник, но от скоро ми стана интересно и реших да се уча да рисувам. Затова ме интересува хората, които практикуват и двете, какво мислят.

Аз например съм се дивил на някаква красива светлина в определен ден и час на определено място в определена гора, дори да съм нямал камера в мене. Буквално съм спирал и съм киснал в тва чувство. Рисувачите дали издигат в такъв самоцелен култ светлината, тъй като ултра-реалистите измежду тях като че ли са малко?

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   11-02-19 15:58

Това, което гледате, е чисто и просто една празна бяла страница.
Така или иначе тук няма написано нищо. Или нека съм по-точен – абсолютно нищо, което вие бихте искали да прочетете.
Не знам за вас, но тук аз бих искал да прочета или просто да видя нещо, което да ме накара да мисля и да си задавам въпроси, които нямат и никога не са имали еднозначни отговори. Тук трябва да има случки, които да ме накарат сам да формулирам тези въпроси. И ако някой от вас прочете или види тези случки, също сам да си оформи въпросите. А ако тези случки накарат няколко души да си зададат едни и същи въпроси – това ще е добре. Ако си зададат различни въпроси – това също ще бъде добре.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   11-02-19 17:34

Екзистенц минимализма е еманация на сътворението и триумф на креативизма.
Колкото повече неща липсват в лимитираното пространство на листа, за толкова повече има място.
Лаконичният изказ е характерен за изобразителното изкуство и предпочитан от естетите, а фотографията по принцип е по-бъбрива.
Неопределеността е завеса за възприятието, предизвикателство за въображението и граница за посредствеността.
Зрителят е потребител, съавтор на едно произведение. От него зависи, в какви форми ще е и дали ще го има или няма да се роди. Поради това съдбата на такова произведение е предвещана - да се роди в клетка.
Твореца, съобразяващ се със зрителя и отклоняващ се от собствените фантазиИ твори ширпотреба, а не изкуство и атрофира своите сетива.
Ето го, обострил сетивата си слухти за хорските нагласи и чертае скицата на творческата линия.
Искуството те води там, за където не си тръгнал като те увлича, като ти задава посоката и подава руля за да те привлече като съучастник като подразни интереса и обострената ти суета която е толкова голяма, че обича да върви само отпред …т.е. през освободеното от твореца място.
Една картина е толкова по-добра, колкото по-дълго увлича вниманието ти и те кара да мислиш ,да си спомняш,представяш,се поставяш,усещаш или чудиш.И точно тук е разковничето на възприятието, което намира своят шанс да се възпроизведе много пъти.
Когато се затичаш по белият лист неизбежно ще оставиш следи, ще стъпчеш …друго ще заобиколиш…към трето ще се устремиш. Важното е, че ще трептиш като наелектризиран атом на някаква валенция там.
Затова трябва да ти е простено, когато оскверняваш Пикасо или Гоген.
Види се, че трябва да сторя едно от неприятните ми неща – да защитавам моментно хрумване като изложение и тежко да се аргументирам за избора си, за да не ставам за слаботелесно посмешище.Не се учудвам от това.

„— Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив. Мислиш си: „Моето цвете е там някъде…“ Но ако овцата изяде цветето, за тебе сякаш всичките звезди угасват! И това не било важно, така ли?“
Мда, …важно е. Може би именно затова овцата е харесана в кафез ...за да не е ... цветето под похлупак. Оттук пък възниква въпроса за свободата и правата.
Ето как станах СЪтворец на мисълта на автора, която той не е довършил и няма как това да не ми харесва, нали ?
Всичко е суета.


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: uri64   
Дата:   11-02-19 18:11

Уаау...това ми е трудно да го обхвана и за това като по-проста задача се запънах на една песъчинка:

> Лаконичният изказ е характерен за
> изобразителното изкуство и
> предпочитан от естетите, а
> фотографията по принцип е
> по-бъбрива.

Имам колега, който (за мен) е много добър художник (реализиран) и същевременно много добър фотограф. Та взех че го попитах "на месинджър" дали като фотограф е по-бъбрив, отколкото като художник. С трепет чакам отговор [smilie7]Публикацията е редактирана (11-02-19 18:11)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: MarinY   
Дата:   11-02-19 19:09

Не е за Лайка, но е провокирано ... [smilie3]
Просто, житейски опит:
Колкото е по-сложен изказа, толкова е по-объркан или неясен казуса, за автора му.
Не се страхувайте да се изразявате ясно и просто. [beer]

А по темата - И двете, като краен резултат са едно и също - двумерна, визуална комуникация. Персонално "обработена" от автора и "анализирана" от личните възможностите на зрителя.
Инструментът е различен, но целите са еднакви и се простират от правдиво отразяване на някакъв факт, до неосъзнат/интуитивен вътрешен микс (гювеч, на български) от емоции и мисли (или псевдо-емоции и полу-мисли), на автора.

П.П.Редакцията е на правописни грешки. (доколкото съм ги видял) [smilie3]Публикацията е редактирана (11-02-19 19:20)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: uri64   
Дата:   11-02-19 19:38

UPDATE - колегата заяви, че като художник е по-бъбрив. Склонен съм да се съглася, доколкото познавам творчеството му (малка част, но все пак част). Myth busted![smilie7]Публикацията е редактирана (11-02-19 19:41)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: hardcpz   
Дата:   11-02-19 20:01


https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2FfilПубликацията е редактирана (22-03-19 11:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: nyamago   
Дата:   12-02-19 09:03

> Аз например съм се дивил на някаква красива светлина в
> определен ден и час на определено място в определена гора, дори да
> съм нямал камера в мене. Буквално съм спирал и съм киснал в тва чувство...

Ами - рисувай! Художник си. [smilie24]

(Бях писал нещо за "с четка, обектив или просто с око".. Окото прави художника.)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: СамуилАрнаудов   
Дата:   12-02-19 10:49

При мен рисуването помогна на снимането с композиция, перспектива и цветоусещане. А фотографията да виждам и разбирам по-добре светлината. Двете си помагат взаимно.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   12-02-19 11:19

Всеки се е дивил на красиви залези или красива светлина.
Красотата е нещо относително и индивидуално определимо.
Същността и е в дефицита.
Да наблюдаваш залеза се случва не всеки ден, и за няколко минути само.Ако залез беше нормалното състояние на заобикалящата среда а денят беше само чат-пат за минути, то нещата щяха да се ротират.
Ако подавляващото множество бяха красивите жени, то грозните щяха да са на почит.
Има примери в историята на искуството, където в продължителни времена на мор и глад доста закръглените женски форми са били на особена почит. Вижте някоя мадона от Ренесанса.
Значи фотографа трябва да си налее бензин и да снима красиви жени на уникални залези, светлинни спотове или дъги. За художника това не важи винаги.
Тук ще спомена нещо за любителя фотограф. За него всяка снимка независимо от изграждането и е хубава, ако на нея някъде я има неговата изгора.

VI
Ах, мъничък принце, аз постепенно разбрах също тъй твоето мъничко тъжно съществувание. Дълго време ти си имал за развлечение само сладостта на слънчевите залези. Узнах тая нова подробност на четвъртия ден заранта, когато ти ми каза:

— Много обичам слънчевите залези. Ела да видим един залез…

— Но трябва да почакаме…

— Да почакаме ли — какво?

— Да почакаме, когато слънцето ще залезе. Отначало ти имаше много изненадан вид, а след това се разсмя на себе си. И ми каза:

— Аз все си мисля, че съм у дома!

Наистина. Когато в Съединените щати е обяд, във Франция — това се знае от всички — слънцето залязва. Ако човек би могъл за една минута да отиде във Франция, би присъствувал на залеза. За нещастие Франция е много далеч. Но на твоята толкова малка планета стигало ти е само да дръпнеш стола си на няколко крачки. И всеки път, когато ти се е поисквало, ти си гледал вечерната дрезгавина…

— Един ден видях слънцето да залязва четиридесет и четири пъти!

И малко след това ти добави:

— Знаеш ли… когато човек е много тъжен, обича слънчевите залези…

— През оня ден с четиридесет и четирите пъти — ти си бил значи много тъжен?

Но малкият принц не ми отговори.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   12-02-19 11:54

Относно "бъбривостта".
Ражда се в главата на художник идея и той я реализира с няколко най-характерни щрихи и я оставя на масата. Например: алчността на политик във вид на прасе-човек. Точно, ясно, лаконично в претовареният трафик ...тези 3к GIF имат живот и резонанс.

Ражда се в главата на фотографа същата идея. Взима камерата 40 Mgpix и в рамките на 1/100 sec. трябва да подреди тия 40 000 000 пиксела в служба на идеята си.
Тези, който не е успял да подреди ще са излишни. Те ще са шум, и колкото повече са, толкова повече ще пречат. Това имам впредвид аз, като казвам, че фотографията е по "бъбрива".

Взех снимка от профила на последният участваш в темата и се опитвам да я покажа по-малко "бъбрива" без нейзбежната тълпа, която вече се товари на това събитие.
Ако му пречи това, ще редактирам постинга си като я изтрия.


http://kachi-snimka.info/images-2013/rgh1549965207w.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   12-02-19 12:20

Когато визуалният ти хоризонт е голям и пренаселен и си видял, снимал, рисувал... много прасета ....много човеци ....много залези и красоти всичко това започва да те отегчава.
Затова да ставаш минималист, и да предпочиташ лаконичността в изказа.
Творческите ти търсения вече не са в тълпите, тичащи по залеза а в това, да застанеш на най-тъпото и подминавано място и да реализираш оригинална хрумка. Нещо, което всички подминават и не виждат.
"Най-същественото е невидимо за очите"
Да направиш така, че фотографията да е този липсващ траг, който да свърже едно явление,възприемането на един процес, на нещо голямо по една негова малка, но съществена част! Това е друг вид предизвикателство.
Затова и в рисуването има различни течения - живопис,скица, натюрморт, символизъм, кубизъм, модернизъм ...с молив, акварели, пастели или масло...всички оплювани или предпочитани.


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: batsali   
Дата:   12-02-19 12:23

Тая аналогия не е много уместна. Колко прашинки графит има в едно нарисувано лице? Повече са от пикселите. Сензора с пикселите е платното. Щрихите идват през обектива отвън. Като отвориш и блендата.... онемяват нещата.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: CDman   
Дата:   12-02-19 13:10

.
> Не се страхувайте да се изразявате
> ясно и просто. [beer]
>


https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-02/1549884140_BRJ_7763-2.jpg

[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   12-02-19 14:31

Ама вие защо бъркате технологията на едното с технологията на другото? Бъбривост(това зависи изцяло от изразните средства на художника)...? Пиксели (зависи от модела фотоапарат)
И да не се изпада излишно в полемики и художествен преразказ ... което обаче би било добре за литературен форум... Минимализма е течение в изкуството от 20 век. Далеч не е най-високата летва в изкуствата:) Лаконичноста я има навсякъде, но според мен тя намира своят апогей в символизма (също неподплатено с много течение). Извинявам се, че пиша сухо за тази материя, но е хубаво познанието в дадена област да се поднесе по този начин, за да не стане самоцел за да не захвърли артиста тръгнал по този път в грешен огън! Изкуството е най-висшата степен на рисуването, на фотографията, на писането, на пеенето, на танцуването...и на още много други неща. Начина по който ще изберете да го правите е свързан с възможности, познание, желание...
Leica , стува ми се, че вдигате на пиедестал едно далеч не съвремено течение. Разбирам, че то лесно пленява сетивата заради естетиката която носи, хайку звуците и обозримите възможности, но изкуството във всеки един етап от развитието си търси различни неща достойни за уважение и възхищение.


https://cdn-images-1.medium.com/max/2000/1*m-zooCq6PFdIr_3lm_qGZA.jpeg
1965 година Джозеф Кошут поставя тези три обекта и пита кой е истинският стол! Сниманият стол, стол ли е... а написаният... нима не е? А истинският най-истински ли е???

Ето повод да се мисли за изкуство! Ето и начин то да се прави!
Хубав ден желая на всички!Публикацията е редактирана (12-02-19 19:24)

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: шдфдшд   
Дата:   12-02-19 16:02

bogdanov, стига им мъти главите с туй Изкуство,бе...[smilie7]
...кажи ,по-добре , ко прай existencia?....що не качва вече?...

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: philip   
Дата:   12-02-19 19:09

БатСали, к'ъф малинов сироп, к'ви 5лв. Вече всички фотографи са художници и обратно. Погледни топ галериите тук и ще видиш че ~95% от кадрите са дорисувани с модерната "палитра" на художника.[smilie25]

Моите 2ст. по темата: От уроците по рисуване в училище съм запомнил, че трябва да притвориш очите, за да усетиш светлината и сенките. (Демек филтри и затворена бленда) Но във фотографията ми харесва точно обратното - отворената бленда.?![shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: petervassilev   
Дата:   12-02-19 23:55

В счетоводен аспект разликата между фотографията и рисуването е голяма.

За да постигнат същата шарения, художниците правят разходи за бои.
Фотографите само преместват плъзгача на настройките за цветовете. Бързо, лесно, безплатно и много често шокиращо.


Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: uri64   
Дата:   13-02-19 00:39

Толкова невярно, че няма накъде повече. И също толкова безмислено да се съпоставят двете счетоводно.

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Synthy   
Дата:   13-02-19 09:30

Всъщност, притваряш очи за да видиш по-ясно формата, да скриеш детайлите и да си изградиш мисловно композицията. Светлината и сенките после гледаш - първо композираш и формообразуваш. После, като скицираш там каквото си решил да рисуваш, пак притваряш, за да видиш какво си сътворил, и дали трябва да използваш гумата. Доакто рисуваш след това, пак притваряш за да не избягаш от главната идея. Общо взето.. рисуваш с широко затворени очи [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: bogdanov   
Дата:   13-02-19 21:44

https://www.youtube.com/watch?v=e3C1kefSohY

Отговори на това съобщение
 Re: Фотография и рисуване
Автор: Leica   
Дата:   14-02-19 09:25

не прекалявай, моля те, с цигарите.

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »