Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   29-01-19 20:10

Не е грешка и не е тъп въпрос от петъчен зевзек. Просто илюстрация как computational photography* променя представите ни и възможностите с наличната техника.

Сега, твърдят създателите от Топаз (признавам известно пристрастие ; ) такова обръщане става възможно с последните постижения в изкуствения интелект (AI). Не е буквално 'обръщане' а възстановяване на загубени детайли и динамични нива, 'реконструиране' на оригинален образ, познавайки (чрез машинно самообучение) механизмите на деградацията при 'правата' конверсия от RAW в JPEG.

Продуктът е налице и може да се свали безплатно за пробна употреба.

На който му се играе - на слука [smilie24]
- - - - - - - -

* computationalгуби тънкия нюанс на думата в превод, но ако трябва да измисляме нови 'български' думи - компутационна ли ще бъде или по примера от драсни-пални-клечица: 'изчислителна'? [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: colorphoto   
Дата:   29-01-19 20:26

Браво!

Дано е читаво.

Много по-добре да се снима в жепег а само ценните кадри да се конвертират в РОУ при нужда от обработка.Публикацията е редактирана (29-01-19 20:51)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Duffer   
Дата:   29-01-19 20:49

Бей мама им технологии скоро от салама теле ще изкарат. Oh, wait... [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: colorphoto   
Дата:   29-01-19 20:54

Следва оптиката да се революционизира...

Но след като издоят парите.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: uri64   
Дата:   30-01-19 00:42

> Много по-добре да се снима в жепег
> а само ценните кадри да се
> конвертират в РОУ при нужда от
> обработка.
>

[smilie18]

Според мен е много по-добре е да се снима така, че на картата да са останали само ценни кадри и те да са си в изначално в роу.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: colorphoto   
Дата:   30-01-19 00:57

RAW ще остане само за малък брой професионално снимащи и специални нужди - развитието на нещата е неизбежно.

Много бързо се променят нещата във фотографията и след масовизацията на многокамерните AI смартфони нищо не е същото.

Това че тук има полемики и страсти,примерно за различни типове бокета не значи че в реалния свят на невманиачените от фотография нейни консуматори няма да се наложат новите масови технологии и няма да доведат до друг тип практикуване на самата фотография.Публикацията е редактирана (30-01-19 08:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: mihalo   
Дата:   30-01-19 02:22

nyamago , чакай ся бе човек!! Ами шокиращо е на първи прочит :О Има дърти малоумници, като мен, които не вдяват лесно... яд ме е на себе си...

На втори прочит.. за разпознаване на артефакти в резултат от компресията ли иде реч? (AI) образна интерпретация и корекцията им? Това може да означава и селективно поправяне на неточен фокус, моушън блър, та дори и изчистване на прах по матрицата [smilie11]

Моля те помагай, че поне половината английски не е баш като българския, и отделно, че не се връзва с националната ни нирвана... шега:)) [smilie22]

П.П Кои са Топаз? Само линк е достатъчно.

Редакция: Бих пробвал сам софта.. ама, ако вземе че ми хареса?? Опасявам се да не изгубя деликатната граница м/у реалността и желанието ):))Публикацията е редактирана (30-01-19 02:51)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: marves   
Дата:   30-01-19 06:27

Тез Топаз нещо са се объркАли, трябва ни AI софтуер, който да преобразува JPEG снимка в кадър, обиращ точките на Рейтинг Б.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Бармалей   
Дата:   30-01-19 06:35

"...Тез Топаз нещо са се объркАли, трябва ни AI софтуер, който да преобразува JPEG снимка в кадър, обиращ точките на Рейтинг Б..."
За рейтинг "Б" трябва да може и да съблича...Публикацията е редактирана (30-01-19 06:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: CDman   
Дата:   30-01-19 08:38

marves написа:

> Тез Топаз нещо са се объркАли,
> трябва ни AI софтуер, който да
> преобразува JPEG снимка в кадър,
> обиращ точките на Рейтинг Б.

То си има такъв. Казва се "редакторска галерия" [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   30-01-19 12:07

mihalo написа:


> На втори прочит.. за разпознаване на артефакти в резултат от
> компресията ли иде реч? (AI) образна интерпретация и корекцията им?
> Това може да означава и селективно поправяне на неточен фокус, моушън
> блър, та дори и изчистване на прах по матрицата [smilie11]

Да, за такива работи става дума [smile] Не за всичко изброено, но това са първи стъпки, посоката е такава. Определено в основата на продукта е AI и в случая машинното (само)обучение е приложено за конкретните изменения на оригиналния образ при кноверсия от RAW в JPEG. Артефактите са едно от тях, дефектите в динамиката също. Извън конверсията (напр. при снимането) има други дефекти, за които ТОЗИ софтуер не е предназначен.

За фокуса, който споменаваш, Топаз отдавна имат отделен продукт, нарича се InFocus, който НЕ 'шарпи' а коригира според произхода на дефокуса, почти незабележимо. Само в определени граници (чудеса не прваи, от пълно боке няма да извади бръснач), но е много по-добре от всяка 'остреща' програма, вкл. стадартните опции на ФШ.

Отделно имат продукт Detail, който подчертава детайла по начини, различни от шарпене (с локални контрасти с различен радиус, но по-добре от функцията Clarity). Отделно имат И продукт Clarity, по-прецизен и способен от едноименните функции на ФШ и ЛР...

Тези по-стари (на 3-4 години) продукти, обаче, технически не са AI, имат твърди (макар доста интелигентно направени) алгоритми и не могат да извадят от снимката неща дето никога там не е имало. Последните два продукта могат (този е вторият им AI софтуер).

Първият им (неотдавна) беше Gigapixel, за увеличаване на малки файлове до гигантски размери БЕЗ пикселиране, като AI` създава на мястото на едно квадратче (преувеличен бивш пиксел) множество нови пиксели, със смислени разлики помежду им, даващи представа за загубен детайл. Работи много добре, проверено.

Тези операции (и в двата продукта) бих нарекъл 'реставрации': възстановяване чрез интелигентно 'отгатване' какво би могло да е загубено - и пресъздаване на загубеното с правдоподобни заместващи елементи. Също както при реставрирането на старинна живопис не можем да сме сигурни как точно е мазал с четката някога художникът, но резултатът е достатъчно правдоподобен и има желаното въздействие. Не се съмнявам, че тенденцията вече има противници (както отрицателите на Фотошоп във фотографията), но винаги ги е имало във всички области и не са спрели развитието на света [smilie6]


> П.П Кои са Топаз?

Малка софтуерна фирмичка стартирана преди 10-15 години от експериментатори и органично пораснала до водеща в редактиращия софтуер, без капитала и корпоративната мощ на Adobe. Ползвам ги от самото начало, когато - като експериментални бяха безплатни и/или много евтини. Сега вече струват малко повече, но не колкото споменатия лидер и определено си струват платените версии.

Напоследък се улових, че по-често посягам на Skylum, предимно Luminar, отколкото на плъг-ините на Топаз във ФШ. По-мързеливо и бързо е, но фирмичките си приличат: прогресивни малки колективи с идеи и способности. В Скайлум има повече дизайнери (естети), отколкото математици и учени, затова резултатите им по-бързо харесват на по-широка публика. И те имат 2 АИ продукта (функции в Луминар): за обща корекция на динамика и цвят, и за разпознаване и разделна обработка на небето - но са по-ограничени и слаби от тези на Топаз.

JPEG реставратора на Топаз тепърва ще пробвам - най-вече с телефонни снимки или много стари сапунерски - и се надявам да не ме разочарова. Ще споделя резултати - като имам.

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: asahi   
Дата:   30-01-19 16:06

Топазът ще спаси ли бездарния кадър? За останалото Хорейшо отдавна е открил начина.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: marves   
Дата:   30-01-19 16:25


https://images-cdn.9gag.com/photo/2078832_700b.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: uri64   
Дата:   30-01-19 17:12

asahi написа:

> Топазът ще спаси ли бездарния
> кадър?


Отговорът на този иначе животрептуш въпрос го е дал отдавна още Дядо Вазов:

"....от никъде взорът надежда не види..."

[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Джъмбо   
Дата:   30-01-19 19:42

Прасчо гледа как мечо Пух нагъва нещо от гърнето..
ПУХ!! какво ядеш?
МЕД
ама той много смърди бе....
ми трети път го ям...

та така и с жипека[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   01-02-19 00:44

asahi написа:

> Топазът ще спаси ли бездарния кадър?

И Фотошопът няма да спаси бездарния кадър, пък всички го ползвате. [smilie11]

По тая логика (за пуристите дето не пипат Фотошоп) - и фотоапаратът няма да спаси бездарния кадър, ама щракаш с апарат, нали? [smilie6]

Лудизмът никога нищо не е спасил. но не съм сигурен дали това мнение беше по принцип против технологичния напредък и техническите средства, или само клавиатурно упражнение да сме оригинални? [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: mihalo   
Дата:   01-02-19 02:37

Офтопик по темата:

"Антагонистът" е като "Янг"-а на "Ин"-а в дуалистичната схема на древногръцкото театро (мултикултурно погледнато де ;) Едното без другото нема да върви! [smilie3]


Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: lamerko   
Дата:   01-02-19 03:15

marves: [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: illuminations   
Дата:   01-02-19 09:16

[smilie8]


навремето бях в някакъв (подобен) спор, където "профеионалисти" твърдяха, че след като конвертираш вече заснето видео в ProRez , било все едно си снимал в RAW .

В случая, мисля, че Topaz могат много лесно да се окажат в гореща вода заради "flase - advertising".

Разбира се, че няма как да се увеличи DR в пост (което те твърдят). Примерите им дори са снимки с лош "blacklevel", дърпат го надолу, и увеличавали DR ? :))

по същия начин няма начин да реконструираш по-широка цветова гама.

не знам... да не е нещо останало от миналогодишния 1-ви април?
мисля, че е още рано за подобни шеги :)

иначе за премахването на арифактс и шум - бива
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Бармалей   
Дата:   01-02-19 09:54

"...не знам... да не е нещо останало от миналогодишния 1-ви април?
мисля, че е още рано за подобни шеги :)..."
Защо? Днес е петък - бива...
Апропо - да перефразирам Лиско -
— Ще те превърна на пара — обясни Чарли. — Тогава ще видим дали нещо, което го няма, може да го има.[smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Джъмбо   
Дата:   01-02-19 10:11

като се замисля, че дори RAW-а вече е съсипан от баер решетката...

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: hotsnail   
Дата:   01-02-19 10:29

И какво ако снимаш примерно някаква българска пещера като Магурата, но са останали черни петна в jpeg минаваш през топаза и изведнъж виждаш щедро запълнени части от diamond cavern в щатско, щото с нея е обучен софтуера?

Или снимаш в джунглата, а при просветляване в сенките виждаш боровите гори на Канада......

Преразказ по картинка е елементи на разсъждение му казваха в моето училище на това упражнение. Следва въпроса на даскалицата “какво е искал да каже автора?” И естествено следват плиткоумните опити на 10-15 годишни хлапета, да се поставят в ситуацията на 25 годишен млад мъж ръководител на организирана престъпна група от 19-ти век .....това с моето поколение почти работеше. А сегашните хлапета на челна стойка да застанат не могат да разберат тия произведения от възраждането ни, те езика и словореда не могат да схват в голяма част от творбите, а да разберат мотивите и усещанията на тогавашния човек е пълен мит.

Според мен подобни технологии по-скоро могат да помогнат в правенето на фотореалистични илюстрации на идеи. Адоби показваха на една демонстрация как могат да оцветят скица (очертания с молив) така че да изглеждат като снимка.

Могат да помогнат и в обработката където липсват малки неща подобно на content aware за да се премахне постеризация или шум. Малко да се оправят преходи....разбира се ако го плеснеш на някоя известна картина в която съвсем преднамерено има нещо наподобяващо постеризация и ще получиш повръщано....

А това да възстановява някакъв алгоритъм прегорели области или черни области без контекст просто не ми изглежда да е хитра идея. На моите камери от последните 4-5 годинки се вадят бая детайл от това дето уж е черно....Публикацията е редактирана (01-02-19 10:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   01-02-19 13:21

Нане Вуте: "Такова животно нЕма!" . И вЕрно, нЕма.

Това, че коментатори се изказаха убедително без да са свалили и опитали софтуера, го приемам - те ЗНАЯТ. Но някои доста професионално обориха твърденията на Топаз БЕЗ ДА СА ГИ ВИДЕЛИ И ПРОЧЕЛИ, което си е чистя проба AI - също като да възстановиш в снимката детайли, дето ги няма... [smilie18]

Честит Петък!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: Джъмбо   
Дата:   01-02-19 13:30

....ето сине тази машина пъхаш цяло теле и излиза готов салам....
ихааааа татееее, а имали нещо дето пъхаш салам и излиза теле?
има сине има... преди 20 години пъхнах салам в майка ти и се появи ти...

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: illuminations   
Дата:   01-02-19 23:00

има ли смисал ние да го пробваме, когато техните примери, които сами са показали са красноречиви, че "такова животно няма"? :)
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: stoikovv666   
Дата:   01-02-19 23:59

Това не е ли претопляне на манджата? От преди 7-8 години с фотошоп можеш да обърнеш JPEG в RAW.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: asahi   
Дата:   02-02-19 14:42

Това е без фотошоп.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   02-02-19 22:13

illuminations написа:

> има ли смисал ние да го пробваме, когато техните примери, които сами
> са показали са красноречиви, че "такова животно няма"?

Не ме разочаровай! Фен съм на софтуера ти и те имам за един от малкото тук, които разбират от дигитална обработка на изображения. Показаните примери всъщност са доста убедителни (ако говорим за едни и същи) - погледни ги пак, прочети (!) внимателно описанията на (д)ефектите и процесите дадени от фирмата, после свали пробната инсталация и си поиграй. След това дай сериозно мнение като специалист (за какъвто те имам), а не сляпо като други изказали се самозванци.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: alexcubata   
Дата:   02-02-19 22:39

Извинете за сравнението, но това не е ли като да направиш плоча от mp3 файлове?

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   02-02-19 22:42

Stoykov666 написа:

> От преди 7-8 години с фотошоп можеш да обърнеш JPEG в RAW.

Пак погледни внимателно уводния пост и особено - материалите в дадения линк. Наистина отдавна може да се обръщат формати (не точно в RAW, но да речем - в съпоставими други формати).

Но тук НЕ СТАВА дума за обръщане на формати (всъщност изходният формат на новия продукт също не е RAW в смисъла, използван от производителите на камери). Форматът е само стандарт за съхраняване на информация във файл и обръщането на формати е сравнително лесно БЕЗ да предлага никакви полезни промени в информацията, в случая - на изображението.

Тук става дума за реконструкция (приблизително и задоволително) възстановяване на информация, загубена при правата конверсия от RAW в JPEG. Т.е. за (приблизително и задоволително) възстановяване КАЧЕСТВОТО на образа, влошено в компресирания JPEG.
* * *

Обърнете внимание на ключовите думи ПРИБЛИЗИТЕЛНО и ЗАДОВОЛИТЕЛНО. Софтуерът, както вече писах, НЕ ПРАВИ ЧУДЕСА! Не, Кире - НЯМА да ти направи борови гори на мястото на джунглата; само ще направи нещо, което повече прилича на тропическа растителност, отколкото на шум и неразпознаваеми петна. Няма да докара пухкави облачета в безоблачно небе, но ще даде чист плавен градиент без досадните ивици ('бандинг') на компресирания файл. За такива неща иде реч, но никой не чете [smilie2]

И - разбира се, няма да превърне старата щайга от 2007-ма година в последен модел Nikon Z8, нито телефона Дън-Сяо-Пин - в Лайка. (Ако го можеше, авторите на софтуера отдавна щяха да са загинали в мистериозна катастрофа или да се бяха 'самоубили' с 45 самонаръгвания [smilie10] като някои други)...

НЕРЕАЛИСТИЧНИТЕ очаквания на някои хора предсказуемо ще ги разочароват, но софтуерът работи (пробвах го) и е полезен, като му знаем докъде му стигат способностите и за какво върши работа.
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   02-02-19 23:11

> Извинете за сравнението, но това не е ли като да направиш плоча от mp3 файлове?

ТОЧНО СЪЩОТО! [smilie24]

И по едни и същи причини, доскоро и двете бяха невъзможни. Днес технологиите вече позволяват приблизителна и задоволителна (виж предния пост за тези две думи) реконструкция на оригинали, от които е загубена информация при компресия. Във фотографията изкуственият интелект отдавна се прилага И за реконструкции, това е първият достъпен за потребители продукт за възстановителна обратна конверсия. Сигурен съм, че и в аудио технологиите някой работи в същата посока (благодаря за подсещането - ще проуча).

Ако имаме плочата, не бихме седнали да обръшаме МП3-йки, нали? По същия начин при наличие на оригинален RAW файл упражнението е безсмислено. Но има достатъчно кадри от стари камери, които никога не са записвали в RAW, както и обърнати кадри, на които е изтрит или загубен оригиналът. (Аз имам в архивите хиляди и от двата вида). За такива случаи това скромно приложенийце ще е доста полезно.
[beer]Публикацията е редактирана (02-02-19 23:16)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: mihalo   
Дата:   03-02-19 01:46

1. RAW файла не е светият граал, той е така наречената "lossless" компресия. Някои, а в момента май всички, производители на машинки се изхитриха да прилагат алгоритми за намаляване на шума в него, шарпване.. и не знам какво още. Никой няма да каже.

2. TIFF е онова, което е наистина суров файл.. но не ми се мисли за обема :( направо нема начин 5МП - 24МБ /не помня точно, но и наполовина да е.. /

3. Точки 1.и 2. не са достатъчни, дигитализацията и апроксимацията са процеси на приближение, създаващи "артефакти".

4. Така че..

5. По-полезно е да обсъдим възможностите.

За себе си се надявам да мога да коригирам до прилично за мен ниво онова, което снимам с любимата си колекция от скрап [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-19 14:23

Само приказки дотук. Сега ще споделя някои снимки за идея как аз смятам да го ползвам.

Почнах с един по-стар 'глупав' (non-smart) телефон от 2005-6 та година, който още съм ползвал до средата на 2007-ма. 2 мегапиксела, опит за 'нощна' снимка от ръка ('син' час на свечеряване, 1/20 сек, поносим но видим шум). Това нещо при обработка вадеше як шум в сенките, а небето - раирано от 'бандинг'. Тук е необработено, 1:1


https://farm8.staticflickr.com/7838/40000478573_989c7ac067_z.jpg

DSC00892 - original

С новия софтуер го обърнах в 16-битов TIFF ('RAW' всъщност е избор между DNG и TIFF). Видима разлика нямаше, тя се видя при обработката на ТИФ-а. Там където от оригинала (напр. при повдигане на сенките) излизаше много шум и артефакти, сега излезе доста детайл (направо учудващ за толкова стар телефон, виж близкия план) с поносим или незабележим шум и без омразните 'тетрикс' фигурки (артефакти), които понякога убиват безвъзвратно компресирания JPEG.

Нарочно поиграх с динамиката (общ и локален контраст) и яко изтормозих цветовете, за да пробвам как ще се държи небето. В 8-битовия цвят на JPEG-а това със сигурност щеше да даде видим 'бандинг' - тук няма такъв, плавни преходи и само някой закоравял ловец на пиксели може под микроскопа да забележи нещо...


https://farm8.staticflickr.com/7844/32024068177_c88650cce3_k.jpg

DSC00892 - AI processed

За пълна гавра накрая разпънах резултата с другото приложение до 32 Мп (32 мегапиксела от 2 !) и изглежда доста прилично, като помним, откъде сме тръгнали като размер и качество и не се каним да печатаме билбордове...

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-19 14:46

Все още от същия 2Мп телефон, 2007 (рождената година на айФона, но този беше излязъл 2 години преди него ; )


https://farm5.staticflickr.com/4857/46969080241_49bd4f69de_z.jpg

DSC01277 - original

И след същите обработки като предния кадър, само не разтягах чак до 32 Мп а до разумни 8 Мп (тръгвайки от 2 все пак си е увеличение?)


https://farm8.staticflickr.com/7895/32028134927_49e0a1d0f8_k.jpg

DSC01277 - AI processed

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-19 15:06

Един телефон по-късно - К850, 5Мп, 2008

Оригинал:

https://farm5.staticflickr.com/4867/46969286351_6e0a7d707a_c.jpg

DSC01126 - original

И същия процес, крайно увеличение до 20Мп:

https://farm8.staticflickr.com/7922/46055527075_9c655ea270_c.jpg

DSC01126 - AI processedПубликацията е редактирана (03-02-19 15:06)

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-19 15:29

И от 2009-та вече с може би най-добрата телефонна камера, която съм имал - на С905, 8Мп (всички по-късни и по-смарт телефони едва достигат това качество или са по-зле)

Оригиналът (не бих го развалял с обработки, единствено ми е леко тъмничък, но други като Иван_А ще го искат още по-черен ; )


https://farm8.staticflickr.com/7918/46055659725_1e87aee1bd_c.jpg

DSC00016 - original

И след същите процеси (както казах - ненужни, но целта на пробата е да се докаже, че реставрираният кадър търпи екстремални намеси без да деградира с артефакти, шумове, бандинг и пр.)
Увеличението е до 32Мп, което - от 8 - не е чак голям скок:

https://farm5.staticflickr.com/4838/46245086584_5273972cb2_k.jpg

DSC00016 - AI processed

* * * * * * *

Засега стига примери, няма смисъл да ми коментирате обработките - те (и още по-малко снимането ми преди 12 години) НЕ СА предмет на тази тема. Само ще подканя отново желаещите сами да опитат софтуера и да решат дали им върши работа за нещо.
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: petervassilev   
Дата:   03-02-19 16:30

От примера по-силен аргумент няма!
Според мен първият пример е най-доброто доказателство. Останалите ги харесвам повече в оригинал или бих намалил ефекта - толкова и разбирам.[smile]

Но и уместните примери на Джъмбо за "естествения интелект" на Мечо Пух и телешкия салам са върхът! - за да стане темата и полезна, и весела.

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: compur   
Дата:   03-02-19 17:07

Интересно, според какви критерии ще се "допълва" липсващата информация от 256 до 32768 нива?

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   03-02-19 17:37

> Интересно, според какви критерии ще се "допълва" липсващата
> информация от 256 до 32768 нива?

Със сигурност не е с проста интерполация (като досега съществуващите програми), но не съм достатъчно напреднал в изкуствения интелект, за да обяснявам това - а и на повечето от нас не е нужно да знаем как точно става. По-любознателните могат да попитат разработчиците на Топаз, но за да се поведе разговор с тях се иска поне начално познание по AI. Ако не знаете разликите между видовете машинно познание и обучение (поне между supervised, unsupervised и reinforcement learning) или поне в основни линии какво е, например CNN/convoluted neural networks и RNN/recurrent neural networks - по-добре е да не отправяте въпроса.

От малък съм се стремил да разбирам всичко, с което съм се сблъсквал, но светът е достатъчно голям и сложен човек да не може да знае всичко [smilie2] С 'поумняването' и годините съм склонен понякога сляпо да се доверя на крайния резултат пред очите си, вместо да пиша докторат по процеса как се стига до този резултат. (Дори при все, че някога работих във фирма, където чоплеха точно такива невронни мрежи)...

Към питащия, личен съвет: ако наистина те интересува, питай Гугъл за споменатите по-горе понятия и почети малко. Може и да разбереш за нивата. [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: mihalo   
Дата:   05-02-19 01:37

nyamago , моето ПС не мина теста на Тюринг [smilie22] Шегувам се разбира се, но явно не само фотоапаратите ми са скрап [smilie5]

Ако имаш идея, има ли смисъл да се пробвам с 4gb RAM и без хич GPU..? Мразя да трия остатъци от програми.. та, винаги е по-добра идеята първо да попитам?

>> Please note: If your machine hardware falls between the Minimum and Recommended performance levels, you can encounter issues using Topaz JPEG to RAW AI! Reduce the size of your image, or install hardware that meets or exceeds the performance of Recommended hardware, if you encounter problems. <<

Няма лошо... поне съм екологичен [smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: nyamago   
Дата:   05-02-19 02:58

> Ако имаш идея, има ли смисъл да се пробвам с 4gb RAM и без хич GPU..?

Честно казано - не бях погледнал изискванията за минимални и препоръчани спецификации, но сега като спомена, гледам моя 2-годишен лаптоп се вписва в средната колона ('препоръчителни'). Малко ме жегна, че не е в дясната ('оптимални'), защото уж купувам върхови спецификации да ми траят по-дълго, но технологиите напредват и вмето на 3-4 години май ще трябва да подменям по-често... Прогрес[smilie8] Със средните спецификации софтуера вече не работи светкавично: малките файлове от стари телефони отнемат към минута, а от съвременни камери ги точи по 3-4 минути...

С 4 и 'без хич' няма как да стане, мислИ за ъпгрейд [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Обръщане от JPEG в RAW
Автор: mihalo   
Дата:   06-02-19 02:38

Като всеки правоверен авантюрист реших, въпреки ограниченията, да се пробвам с тая.. (нищо сексуално) триал версията :)) На първо четене ме отсвири заради OpenGL. Ще трябва да чета.. ама на сайта им: The OpenGL Forums are moving to https://forums.khronos.org/. We'll be back soon.

Хъм, "Терминатор"-ска реплика. [smilie8]


Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »