Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Топ 50 с най-добрите снимки за септември

  Разгледай снимките с най-висок рейтинг за м.септември 2018 г.

  https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=RATING_HISTORY&Y=2018&M=09

 • Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - 1-4.11.2018 г.

  Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - Разлог  Здравейте!

  Каним всички вас на Фото Форум Фест '2018
  Той ще бъде проведен през периода 1-4 ноември 2018 г. в СПА хотел Terra до град Разлог.
  Традиционно Фото Форум Фест има предимно образователен характер.


  Ще можете да тествате различни камери, обективи, принтери.
  Повече подробности и програма ТУК »

   

        
 Теми - forum: Фотография
 
 Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   06-01-18 17:06

Как ви се струва? Опорочиха ли медиите заедно с чалга патриотите традициите на светлия празника "Йордановден"?
Калофер - хиляди хора, десетки ПТС-и с насочени антени за живи връзки, прелитащи дронове, машини за изкуствен сняг, метал халогени като за футболни мачове; оператори и репортери във водата; стигащи до бой фотографи, всеки от които има право да снима на заветното мостче, защото мръзне от 4 сутринта на него.
А извън Калофер - редица псевдо патриотични организации, ултраси на футболни клубове и прочие паплач с бръснати глави, завирили бентове на реки и рекички, веещи дебели шкембета и цици заедно с националния флаг, подскачат с пластмасови бутилки от "ДЕРБИ" - "традиционни хора" във водата, пеещи националния химн.
Всяка година си мисля, че покрай този празник псевдо/чалга/шкембаро-патрЕотичната паплач успява да достигне дъното, но очевидно може и повече. Защо по този грозен и пошъл начин, трябва да се опорочава тази традиция? Помните ли Йордановден до преди 8-10 години?
Напълно подкрепям калоферци, които преди година недоволстваха срещу това опорочаване и разделиха хорото на две места (когато във водите редом до момчетата с носиите от Калофер, наскачаха малоумници с татуирани свастики и шалчета на Ботев Пловдив и Миньор Перник) Явно обаче, че там нещата никога няма да бъдат като преди, защото този ден, медиите превърнаха в изключително доходоносен бизнес за местните.
Лично аз не подкрепям подобно опорочаване и спрях да ходя в Калофер, но тенденцията на един отказал се да отидат още 20 други се запазва с годините. Няма лошо да отидете, да снимате, но не мислите, ли че вече стана прекалено? Като видях сутринта "нюз фийда" във фб, че всеки пуснал лайф от някое си "мъжко хоро" из всички краища на страната, лошо ми стана... То и в гугъл вече, ако напишеш "Йордановден", няма да излезе "Богоявление" или "хвърляне на кръст във водата", а "хорото от Калофер", което съм убеден че до 10 години ще стане "традиционно българско хоро в ледените води, играещо се от столетия във всички краища на страната".

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 17:25

Всичко свързано с патриотарщината ме отвращава. Убеден съм, и че Левски и Ботев се въртят в гробовете си като пумпали, виждайки ликовете си татуирани върху прасци, бицепси чат пат гърди на малоумници с безумни и празни погледи редом със лика на „Фюрера“ и свастиката.
Моля не се опитвайте да ми обясните древното значение на този символ, за всички е ясно от кого е използван и чия идеологическа принадлежност демонстрира в новата история.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"По стръмните склонове на италианските Алпи" от Zaprin Geguskov - 4 коментара
"Остров Рюген" от Николай Михайлов - 0 коментара
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   06-01-18 18:13

И да и не. Това дали човек го прави чисто от уважение към традицията или просто защото е модерно ... Да си патрЕот явно е модерно ... Но тази традиция е такава масова , показна! Не е друг тип смирена или тайна ... За това по-голямата публичност е нормална! Тази традиция с кръста хорото събира всички от населеното място и региона ...
Ето ти Самоков
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10210059601555798.1073741929.1509611505&type=3

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Simbon4o   
Дата:   06-01-18 18:35

То не е ли да се сбият патриоти за кръста във водата на плиткото не е празник...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: zbonev   
Дата:   06-01-18 18:44

Прословутите 80% показаха надмощие :)Публикацията е редактирана (06-01-18 19:23)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-01-18 19:00

Ако “елитните” 20 % не могат да впрегнат мускулите на “прословутите” 80, значи не са никакви елитни ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 19:02

През последните десет години, май само венъж съм пропускал. Днешния йордановден беше може би най смисления от фотографска гледна точка (то си беше направо холивуд - оръдия за сняг, осветление, контра осветление.Кефти вак'о, кеф ти е так'о!)
Медиите се държаха много прилично, репортерите им бяха с носии и ненатрапчиви, (като изклчим оранжевата найлонова торбичка на камерата на крана, останалото си беше яко в плюс на снимащите. "Пришелците" бяха на ниво - със старинни носии и се държаха неочаквано прилично . От местните имаше двама трима напити, които подбуждаха към золуми, но останалите ги одържаха. Прехвърчаха и леки искрици на завист и пренебрежение от месните към "очовечените пришелци" , заради отнетата възможност да блеснат като свръх нова с високите си морални устои и патриотизъм - видя се има и други като тях - не по малко патриотично настроени млади и смели мъже. Колкото до това дали традицията е опорочена, не мисля, те и калоферци едва ли си спомнят вече кой по право е влизал на йорданов ден в реката (единствено ергените и новите зетьове в града), щом до миналата година и няколко местни моми се подвизаваха в студената река отнасяки се безотговорно към репродуктивните си възможности... Та традицията се създава от хората , а не обратното. Традицията е динамична и ако днес е станало модерно медиите да участват в нея отразявайки я , то те вече са част от нея. Ние фотографите също сме вече част от нея, в което не намирам нищо лошо или опорочаващо я!Публикацията е редактирана (06-01-18 19:05)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 19:26

Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена. Вече е загубила естествения си характер. Дали с тази е станало така - не мога да кажа!? Само присъствалите. Но като гледам кадри като ТОЗИ се сещам за думите на покойния Радко Дишлиев.

p.s.
Аз лично много рядко се съгласявам да снимам хора - най-вече заради нарцисизма, егоизма и позьорството, което лъха от повечето тях като застанат с/у камерата. А пусто като не понасям режисирани кадри! Дали последните години с "изобретяването" на т. нар. селфи се засилиха горните чувства не знам, но няма по-голяма обида към фотографията (и към самия себе си) да насочиш по този начин телефона към собствената си физиономия. Ако и хората участвали в "Леденото хоро" повечето време са били ангажирани да следят къде са разположени камерите..........?

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 19:27

Имаме архитектурни паметници от средновековието превърнати в помпозна гротеска, имахме архитектурни паметници от миналия век заличени безвъзвратно от новите си собственици и на тяхно място се издигат мутро-барокови грозотии, имаме живи традиции, които от културни феномени, се превръщат в кичозни гротески с оправданието за осъвременяване на традициите, тъжна история.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 19:43

Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена.
....Вероятно ще се напишат и по-големи глупости от тази, но засега ми тя ми е фаворит [smilie5]Публикацията е редактирана (06-01-18 19:44)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 19:57

Gecata, на такива евтини и плоски опити за провокацийки дори няма да си направя труда да отговоря.
Но това ме заинтригува...

Gecata написа:

> Днешния йордановден беше може би най
> смисления от фотографска гледна
> точка (то си беше направо холивуд -
> оръдия за сняг, осветление, контра
> осветление.Кефти вак'о, кеф ти е так'о!)

Т.е. днес е имало едва ли не холивудска продукция на тема "Йордановден"?
Така ли да разбираме?
Затова ли така скочи срещу изказването ми? [smile]
Почувства се засегнат?Публикацията е редактирана (06-01-18 19:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 20:03

Скочих срещу явните глупости които пишеш:"Когато една традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея, а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена."
Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората. Тя не е абстрактно понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности! Моля не се изказвайте така категорично за материя ккоято не познавате добре, а и нямате желание да вникнете в нея :)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: sherbit   
Дата:   06-01-18 20:03

Убеден съм че в бутилките нямя "Дерби".

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: ZENTEX   
Дата:   06-01-18 20:09

Такъв ни е манталитета,видим ли нещо хубаво и красиво,задължително първо трябва до го осереме и след това да се вайкаме каква сме я свършили.Има нещо сбъркано в нас.Образованието ли ни идва в малко,алкохола ли ни идва в повече,някой който наблюдава от страни трябва да ни каже,обаче ние едва ли ще му повярваме.Това че празниците си превърнахме в селски панаири и състезания по надяждане и препиване ясно,пропадналите ни и жадни за каквато и да е безсмислена или извратена информация медии отразяват ежечасово и допълнително облъчват болните мозъци.Погледнете в какво състояние са църквите и манастирите ни,срамота.Навсякъде пушат скари,легални и нелегални хотелчета,грозни и безсмислени сувенири,балончета,значки и пр.Последно преди пет години ходих на Рилския,атракцион за курортисти.Още спираш и веднага такса паркинг,нормално е да се взима след като се поддържа,ама е срамно че това място привлича само сеирджии и безбожници.Влезнахме да запалим по една свещ,то публичен дом.Две фитки пред нас по тензухени роклички до чатала и отдолу само по прашки се хилят с некви селски ръбове все едно са на чалгарница,извикахме игуменката,жената ги згони и точно след две минути се изсипа цял рейс добитък същото качество.На там някъде е проблема,хората са неграмотни,нямат души,влече ги нещо отвътре и нанякъде,ама нито знаят какво е,нито знаят защо.Няма кой да им каже.Забравили са кои са и какви са.Матрицата бачка на 100%,търсим само сеир,гледаме се по улици и планински пътеки с празни безизразни очички ,чудим се откъде се познаваме,подминаваме се без да си кажем здравей,бързаме за безсмислената си работа прегазвайки всичко и всички, и със задоволство се кефим на новия модел електронен боклук с екран без рамка изтипосан на хилядите билбордове в града,заемащи ни гледката към небето или хоризонта.Кой му дреме че не вижда какво е времето в момента,важно е екранчето на което можеш да си гледаш порно и лъскави рекламки.Там има всичко и можеш да намериш всичко,на момента.Няма значение че е виртуално.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fotograf123   
Дата:   06-01-18 20:09

Я вижте пипалата на чалга културата до къде стигат [smilie5] те работят вече от почти 50 години [smilie25] още от Соца и карат иначе грамотни люде да пишат глупости [shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: zbonev   
Дата:   06-01-18 20:17

ZENTEX [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   06-01-18 20:23

Абе малко преувеличавате. На село хората така се веселят-селски събор-скара, чалга, алкохол, яки момчета, бой, навсякъде по света по селските събори е така. Колдплей ли да си пуснат, гурме ли да ядат, ако ги правите тия неща, за тях пък сте европедали [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: b0bb0   
Дата:   06-01-18 20:23

Традиция?!?

"...Така нашумялото в последните години мъжко хора не е стародавна традиция. Който каже, че това е традиция от 100-200 години просто не е запознат нито с историята на града, нито с традициите... Това хоро е практикувано от миналия век, някъде през 70-те години. Превърна се в една медийна атракция..."
Източник.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: karel   
Дата:   06-01-18 20:37

Цялата държава е опорочена, за съжаление

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: the-rookie   
Дата:   06-01-18 20:38

"Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората.Тя не е абстрактно понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности!" Gecata,описанието което давате покрива по-точно като определение понятието "модерно" ,като антипод на "традиционното"!Публикацията е редактирана (06-01-18 20:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Offroad   
Дата:   06-01-18 20:44

Gecata написа:

> Скочих срещу явните глупости които пишеш:"Когато една
> традиция започне да се изпълнява не толкова заради самата нея,
> а за да бъде колкото се може по-широко отразена - тогава вече е опорочена.
"
> Приятелю, традицията е От Хората ЗА Хората. Тя не е абстрактно
> понятие на което ние сме подчинени, а развиващ се процес
> предназначен да удовлетвори определени Човешки потребности!
> Моля не се изказвайте така категорично за материя ккоято не
> познавате добре
, а и нямате желание да вникнете в нея :)

Виж, може би не си ме разбрал?

Посветил съм немалко години от живота си на националния ни фолклор напълно заставам зад думите си:
"Че когато една традиция започне да се изпълнява механично, че когато изпълнителя е по-скоро загрижен за това как ще изглежда по ТиВи-ту- тогава вече изпълнението му не струва". Това първо.
...
После - може би не си ме и дочел?
Никъде не писах, че днешния празник е опорочен - понеже не съм присъствал.
Просто зададох въпрос - върни се по-горе и се убеди сам:
Дали с тази традиция е станало така - не мога да кажа!? Само присъствалите.
Ако въпросителния знак ти е убягнал или си забравил значението му - моля те, припомни си го.
...
Отделно - какво познавам и какво не - интересно ти как можеш да кажеш? [smile] Доста самонадеяно ми изглежда някой да твърди каквото и да било за абсолютно непознат човек? Ето това вече са глупости. [smilie3] При това с тон на мъдрец.

Приятна вечер.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: iliyanb   
Дата:   06-01-18 21:19

Когато се събудите и пуснете телевизорите, ще се изненадате, че светът върви нанякъде - към добро или лошо никой от нас не може да каже. Не виждам хора с каруци по Цариградско или с товарни мулета, а всеки ден се возя там. Светът се развива в някаква посока. Лесният обмен на инфомация води до това. Ще ми се да си направя екскурзия до национален парк "Блек Хилс" в САЩ. Единствено се страхувам да не се разочаровам или американците специално за мен ще организират лов на бизони, автентичен?

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   06-01-18 21:24

Днешният празник е бил по-впечатляващ и организиран и по друга причина. Имало е представители от чужбина за заснемане и описване на тази традиция. Стара/нова няма значение. Както и спора който водите.
ЮНЕСКО са пратили проучващ екип. Сега ...дали е за хорото или гайдите ще видим скоро.

Опитват още от миналата година.Публикацията е редактирана (06-01-18 21:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   06-01-18 21:36

Евала, добре се „представяме пред чужденците“, Бг-то отново изтепа рибата.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: IDA   
Дата:   06-01-18 21:45

Вие не сте присъствали на Фашинг или Октоберфест в Германия да видите какво значи простотия и в какви мащаби се вихри. Нашите скари и чалги ряпа да ядат!

Когато една традиция се превърне в машина за пари, простотията лъсва тутакси. Един ден и на луната ще е така.

Там където няма ценностна система, се вихри чалга и простотия. Жалко, но факт...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 22:15

Бла, бла, бла! Странен народ сме ние - "Ту ни млякото горещо - ту пък друго нещо!" [smilie25]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: radikyokushin   
Дата:   06-01-18 23:00

Gecata написа:

> Скочих срещу явните глупости
> които пишеш:"Когато една
> традиция започне да се изпълнява
> не толкова заради самата нея, а за
> да бъде колкото се може по-широко
> отразена - тогава вече е
> опорочена.
"
> Приятелю, традицията е От Хората
> ЗА Хората. Тя не е абстрактно
> понятие на което ние сме
> подчинени, а развиващ се процес
> предназначен да удовлетвори
> определени Човешки потребности!
> Моля не се изказвайте така
> категорично за материя ккоято не
> познавате добре, а и нямате
> желание да вникнете в нея :)

Ха... Какво направо чутовно израстване в мирогледа на гецката относно традициите , забелЕзАх в темата.
Ти да видиш! Брех, брех, брех...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   06-01-18 23:41

radikyokushin, къде съзря противоречие в думите ми от сега и от преди две години та стигна до прозрението за моето израстване?! Но от друга страна се радвам, че съм те впечатлил и че ме цитираш (за сега), след още три - четири години може и да започнеш да ме тълкуваш но едва ли имаш потенциал за това [smilie5]Публикацията е редактирана (07-01-18 00:02)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   07-01-18 00:06

mmjm написа:
Евала, добре се „представяме пред чужденците“, Бг-то отново изтепа рибата.

Колко от вас бяха там?
Колко от вас имат кадри от там (не само от тази година)? Те са част от традицията и помагат за нейното поддържане.
Светът иска нетрадиционни традиции, а не мрънкащи фотографи. Мрънкачи има бол...с лопата да ги рине човек. Особено в този форум, да не говорим.
Всяка тема е НЕГАТИВНА. Нищо хубаво или чисто не оставяте.
mmjm и ти си в списъка с поредния опит и обвинения срещу колега от форума. Аз заслуги нямам нито за традицията, нито за ЮНЕСКОто. Просто гледам цирка тук...смешен е.[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: radikyokushin   
Дата:   07-01-18 00:18

Gecata написа:

> Излиза, че дядовците ни и
> дядовците на нашите дядовци
> измислили тази традиция
>( тодорвденските кушии)са били
> пълни кретени, човешки подобия
> биещи животните си, лишени от
> всякаква състрадателност и човечност.
> Но днес ние, техните потомци понеже
> сме интелигентни и образовани
> отчитаме варварството на преждеживущите,
> заклеймяваме изродщината и ненужното
> изтезаване на коне и магарета по тодорвден.
> Това ли е?
> Ако разсъждавате така, въобще не познавате
> нито разбирате смисъла на този народен
> празник. Нашите отци са били мъдри хора
> и само глупостта на техните наследници
> може за тридесет години да съсипе, онуй
> дето те са създали и съхранили за 1300....Gecata написа:

> Заклеймяването на тричането,
> на тегленето на каруци пълни с дънери,
> забраната на камшици в ръцете на ездачите
> по време на народните празници
> (но не и по време на конни надбягвания!!!)
> има една единствена цел: Младото поколение
> да забрави традициите си, да бъде лишено
> от идентичност и народопринадлежност и да
> бъде превърнато в мекотело! Събудете се бе,
> мекотелите никой не ги уважава,
> те са просто биомаса!Gecata написа:

> Скочих срещу явните глупости
> които пишеш:"Когато една
> традиция започне да се изпълнява
> не толкова заради самата нея, а за
> да бъде колкото се може по-широко
> отразена - тогава вече е
> опорочена."
> Приятелю, традицията е От Хората
> ЗА Хората. Тя не е абстрактно
> понятие на което ние сме
> подчинени, а развиващ се процес
> предназначен да удовлетвори
> определени Човешки потребности!
> Моля не се изказвайте така
> категорично за материя ккоято не
> познавате добре, а и нямате
> желание да вникнете в нея :)


Викаш, ако промяната е в посока "холивудска продукция" е ОК.
Но ако е да не се бият животни - сакън да не станем мекотели!

Смешко [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bogdanov   
Дата:   07-01-18 00:22

Мен пък усилено ме дразни тази суета пред чужденците.Като дойде чужденец, кмета кара на секретарката дъщеря и да облече носията от читалището и да обуе цървули, чистачката да замеси питка, че да го хранят с хляб и сол. Два дена преди идването варосват довара на опустялото училище и метат площада. Подстигват се, обръсват се и хайде на мегданя. Ако има пиян от щастие, че чужденец-големец ще пристигне в града, по-едрите му съграждани го прикриват с тела по време на визитата. По същият начин крият и лудите, и бедните... После идва ред на кебабчетата и кюфтетата... то си е обидно ако чужденеца не обърне внимание, че ядем тука ей! По същото време в зависимост от региона и талантите на населението се надуват я гайди, я кавали. Жената от съвета, която води бракуването на младоженци изнася рецитал с ехо от микрофона и любовен глас. После изтъкнати членки от пенсионерският клуб подхващат весела песен в която заместват името на героя с името на госта-големец. А през това време той има две опции. Или да яде, или да научи хорото, което се друса в негова чест четвърти час. И те така...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   07-01-18 00:30

radikyokushin, Не е така. Ся щи убясня кат за прос човек, цитирам се:
Днешния йордановден беше може би най смисления от ФОТОГРАФСКА гледна точка (то си беше направо холивуд - оръдия за сняг, осветление, контра осветление.Кефти вак'о, кеф ти е так'о!)
ФОТОГРАФСКА ГЛЕДНА ТОЧКА!!!! Нали се сещаш там ламби, сняг, духалки, дрешки... Рийш?! [smilie5]Публикацията е редактирана (07-01-18 00:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bogdanov   
Дата:   07-01-18 00:39

:))) Геца, всеки си има камбанария. Не се ядосвай за глупости. Сигурен съм, че си направил прекрасни кадри. Защото преди всичко друго си изключителен фотограф. Мен ме дразни, че не го правим за себе си, а за пред чужденците. Ти гледай сега колко цехове за народни носии ще се отворят в България. Колко хлебопекарни ще имат поръчки за питки. Как ще се вдигне рязко цената на меда... Кебабчетата ще станат био а на кюфтетата освен лук, ще се добавят и чушки.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fotograf123   
Дата:   07-01-18 01:27

Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin
Дата: 06-01-18 17:06

---------------------------------------------------
шкембаро патрЕотите? [smilie18] [smilie18] [cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   07-01-18 09:46

Традициите трябва да се поддържат живи заради децата ни и заради България. Ако не ги поддържаме (въпреки, че няма вече необходимост от тях) то тогава други ще ни ги откраднат и ще ги припишат, че са техни.
Ако ние не шием носии - в Китай шият. Спокойно!
Освен това, ако не се показват хубавите традиции ще останат други (не толкова български и хубави). Пример - СЮННЕТ (обрязване). Защо там не ходите - в Хасково например имаше МАСОВО обрязване на деца тази година.
Къде бяхте шкембопатриотите от тази тема?
Има святи неща. За тях са умирали истински българи.
Не ги принизявайте със съвременни разбирания за отминали тъжни събития.
По-добре е да ги помним и пренасяме през времето.
Това важи за всички и особено за фотографи с претенции.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mmjm   
Дата:   07-01-18 10:34

„Традициите трябва да се поддържат живи заради децата ни и заради България.“ За това няма никакъв спор, именно традицията трябва да се пази и да се показва, не гротеската произлязла от дадена традиция. Колкото до носиите, подобни носии са характерни и за Италия, но на никой и през ум не му минава да се изтипоса в тях, освен на фолклорните фестивали, а и бръснатите глави с черни тениски са далеч от носиите и традициите.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   07-01-18 11:32

Все пак има приемственост, мода, млади динковци и т.н. Няма как да ги отрежеш с нож. Но не трябва на тях да се набляга, на хубавото от традициите. А ние само лошото гледаме...


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   07-01-18 11:50

Бе като кажете традиции, се сетих за един лаф. Начи заженили се двама и заживели. На младоженеца му направило впечатление, че булката на новия хляб винаги реже първо двата краещника и така го прибира в кутията. И веднъж я питал, що тъй прай. Тя му казала, че не зане, но че това било традиция в нейното семейство и още баба й, а след това майка й така правели. Нашият не оставил така тая работа и веднъж зачоплил тъщата, след като я видял, че и тя наистина спазва същата традиция. Тя му отвърнала, че от майка си така знае и цял живот е рязала краищата на пресния хляб, преди да го прибере. За късмет на зетя, бабата била още жива. И той отишъл да я попита, каква е тая традиция да режат краещниците на новия хляб. Бабата казала, че навремето, като купувала кутия за хляб, тя се оказала по-къса от хляба и за да го събере й се налагала да го “подкъсява” и досега си ползва същата кутия.

Та, често традициите са в отговор да задоволят някаква нужда на народа, понякога рационална като с хляба, зарязването на лозето по Трифон зарезан или дори обрязването, където по-горе стана въпрос, друг път ирационална, като това да тричаш куче, докато се насере, за берекет. В днешни дни е трудно да се каже, коя традиция по каква причина е възникнала.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: ZED   
Дата:   07-01-18 13:06

ZENTEEX[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Idoru   
Дата:   07-01-18 13:27

Гецата за пореден път се посра пред хората [cool]

Аман от всезнайковци комплексари като него, ама то кво ли се шашкам, такива като него изгониха всички читави.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   07-01-18 16:11

Idoru, ти сериозно ли, или чувството ти за хумор е толкова извратено? Имайте мяра бре! [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   07-01-18 23:33

И медиите ни медии ... и традициите ни традиции... и патриотите ни патрЕоти... фотографите да не ги коментираме [smilie5]

послепис

Тук със сигурност ако е имало чужденци са ги шашнали с този традиционен, български ескалибурски меч
автор: три дневна анонимност

https://photo-forum.net/static/site_pics/2018-01/1515335289_ANV_7650.JPG

Публикацията е редактирана (07-01-18 23:38)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: CDman   
Дата:   08-01-18 09:50

Мани го меча. [smile] Гърнето за боб (в най-ляво) ще ги фърли в ... размисли. [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   08-01-18 09:59

[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Бармалей   
Дата:   08-01-18 10:33

"Гърнето за боб (в най-ляво) ще ги фърли в ... размисли"
Хи...хи...хи...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Don_Diego   
Дата:   08-01-18 11:59

Еми имало е само 7 менци на 8 моми и са намерили глинен заместител... [smilie5]

когато комерса настъпи, традициите винаги се превръщат в бутафория. Айде без традиционното самобичуване "ние простите българи"- навсякъде по света е така.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: CDman   
Дата:   08-01-18 13:43

Меч намерили, менче у цело село нема [smile]

Пак добре,че не е пластмасова тубичка [smilie5]

Или каничка [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Eldibor   
Дата:   10-01-18 16:24

Повечето от съвременните културни феномени които съвсем правилно ние сме свикнали да наричаме традиционни имат в основата си три определящи фактора.
1. Социо - културен
2. Религиозен
3. Окултен
Съвсем съзнателно ги подредих по този начин, но не е за пренебрегване обстоятелството, че редица етнолози, краеведи и специалисти го подреждат точно в обратния ред.
Относно хорото в Калофер - Димитър Маринов е описал случаи разказани му от живи /по онова време/ участници. "Онова време" датира от преди повече от 230г. Като вземем в предвид, че тази година се навършват едни кръгли 170 г от рождението на Ботев, можем сами да си направим съответните изводи. Вероятно не е случаен факта, че двете събития, Калоферци ги преливат в едно. Може би не случайно "Калоферци" държат в първата група да влязат само местни хора, които изпълняват две песни - едната от които е любимата на Ботев - "Залюбила е Василка".
факт е и още нещо, което официално се признава от "Калоферци" и е описано много детайлно от Маринов, и то е свързано с обстоятелството, че в последните 12-13 г няма нито един регистриран случай на разболял се мъж в следствие престоя му в студената вода.
Тук вече се намесва и окултния смисъл. Вярно е че в наше време сме склонни да имплицираме неговото значение в склонността да се злоупотребява с алкохол, но не винаги е било така. Има достатъчно факти, а и немалко съвременни случаи в които достатъчно културни и интелигентни мъже, повтарям мъже влизат в реката без да са употребили и грам алкохол. И вероятно точно тук се крие истинското значение на феномена, който Маринов нарича "Мъжки водици".
Без да се впускам в краеведски анализи ще кажа, че същността е точно в това - влизането в студената вода при което се постига своеобразен резонанс между мъжкото тяло, песента, водата, времето/не като температура, а времето в което трябва или не трябва да се свърши нещо/ и накрая защо не и следствията ат ония онтологични закони, които ние не познаваме.
Погледнато в един такъв ракурс - със или без злоупотреба на алкохол, аз мисля, че категорично мъжете присъстващи там дават своя принос за съхраняване на традицията. Нещо повече лично аз съм свидетел, че в последните години има все повече млади хора, които си оставят куртоазията в къщи и го правят защото така го чувстват. Някои защото така са слушали от своите бащи, а други, които сега са на по 5-6-7г - защото сами са се потопили в енергията на онова чувство което без капка свян мога да нарека "българщина".
Да, има отклонения, да има нелицеприятни, да не кажа идиотски изцепки, но всичко това неизменно съдържа в себе и носи жив въглена на българщината.
Колкото до фотографската гледна точка - при мен тя е една единствена: Вече 3 години се опитвам да извадя кадри които целят точно това единствено нещо - да покажат че духа, гена, традицията, осмислянето на света от българина е уникално - има го и е живо.
не казвам че са перфектни - казвам обаче, че си струват 5-те часа на студа и си да, струва си да се потопя в еуфорията на едно "българско усещане" пък било то и в компанията на попрекалили с това - онова мъже.
Да, аз самия не одобрявам неандерталския държавен апарат, който като че ли се опитва да ни отдалечи от традициите ни, но той няма нищо общо с моето вътрешно светоусещане и това на хората като мен.
Ето защо си мисля, че този форум също може да бъде едно от всичките колелца в големия механизъм, който може да държи живо националното ни самосъзнание и самочувствие.
Зная, че след малко някой ще ме "разпне" но казвам, че ако всеки от нас си спомни "със сърцето си"/не с разума/ че е българин и прави по 1 кадър на месец, който го доказва - нещата ще станат видимо по - добре.
сега за да не се уливам, ви пожелавам една ЗДРАВА, цветна и успешна година.


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Eldibor   
Дата:   10-01-18 17:01

И понеже коментарите след снимката на Райчо Гънчев, няма как да ги пропусна ще кажа следното:
Този мъж и всичките му последователи са нагледна илюстрация на мнението ми, че има МЪЖЕ които могат да престоят в студената вода колкото време е нужно, без капка алкохол.
на другите ще кажа: Да има неизменно има бутафория и няма как да я няма, защото всичките аксесоари - без изключение се правят на мускули, без грам стотинка от вън.
Това което обаче школата Багатур е направила за възстановяването на Българските ценности и традиции и това което са направили за култивиране на духа и тялото в подрастващите младежи и девойки - едва ли сме сторили всички в този форум - събрани заедно.
В заключение - няма значение кой е колегата направил снимката - нейната цел със сигурност не е да гони художествени стойности. По скоро идеята на колегата е била да отрази събитието и като репортажен кадър се е справил супер - имайки в предвид, че е снимал от средата на реката - където аз не посмях да вляза.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   10-01-18 17:46

Eldibor, много смислен пост [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: toc   
Дата:   10-01-18 21:30

"...факт е и още нещо, което официално се признава от "Калоферци" и е описано много детайлно от Маринов, и то е свързано с обстоятелството, че в последните 12-13 г няма нито един регистриран случай на разболял се мъж в следствие престоя му в студената вода. "

Е това как точно са го доказали - сигурно всички участници са задължени да се отчетат някъде дали са се разболяли или не или да минат медицински прегледи... [smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: h_bio   
Дата:   10-01-18 21:31

Смислено е, но трябва да се внимава с бутафорията. Традиците и културата са витални, когато са истински. Тогава са живи. Ако е просто един епизодичен маскарад, поемаме риска да чакаме клас (и хляб) от хербарий - препарат. Не бива българщината, националната идентичност, нашия код да се хербаризира по тозои начин. Имаме нужда от живата традиция (в по-широк смисъл на култура, не само като обряд), от тази която е в сегашно време с всичките си елементи. Иначе рискуваме, това което толкова пазим, да се разпадне като изсъхнал лист под напора на вятъра.

Страхотни кадри. Поздравления за всички съфорумци, които ни правят съпричастни на този интересен обичай.Публикацията е редактирана (10-01-18 21:35)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: n960   
Дата:   10-01-18 22:02h_bio [smilie24] [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: ludiakolio   
Дата:   10-01-18 22:55

Аз затова вече не стъпвам на Гела. Ми те го превърнаха в турбокенеф и сергия. Вярно, че има минути, за които си струва да изтърпиш зловонна чалга и примати, ама що да е така?

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   10-01-18 23:40

Ако случайно не сте се нагледали на кич, цигания, селяния и изродени традиции, заповядайте в Перник на СУРВА, тогава "Калофер", ще ви се види като приказка.

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   10-01-18 23:43

Имаме нужда от живата традиция ...?????????
Що бре, водата ли беше суха или им бяха сложили бързоварчета да не изстинат под неопреновите народни носии ?! Кое не му беше истинско на ритуала, а телевизиите и фотогравите - те вече са част от традицията.По живо от това 25 000 гости дошли да видят на живо и още 4 000 000 пред екрание, здраве му кажи!Публикацията е редактирана (10-01-18 23:50)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: h_bio   
Дата:   11-01-18 07:56

@Gecata

Хората... тази традиция е свързана с християнството. Колко от чипкащите се са вярващи и практикуващи християни? Колко от тях са спазвали постите преди коледа? Как избираш кои точно обряди и практики да спазваш и кои не? Затова казах маскарад - слагаш си носията (това също не е истинско, защото никой от нас не ходи така в ежедневието си) взимаш едно знама и си ти. Суета е.

А всъщност се чества Богоявление! Отвъд Йорданов ден и черпалката.
Мисля, че смисла на празника се измества с излъчването на доминиращо национали послания, а християнстовто е (би трябвало да е) универсално.

С най-добри чувства. Казвам, защото ме попита.Публикацията е редактирана (11-01-18 08:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Gecata   
Дата:   11-01-18 09:00

h_bio [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   11-01-18 09:34

Мълча си, но май прекалявате и защо трябва да мълчи човек?
Кой определя КОЯ традиция да спазват младите? КОй?
Защо трябва да се спазват всички традиции от всички?
Едни да постят и да пазят постенето като традиция.
Други да се покръстват и да пазят кръщенето като традиция.
Трети ...трети да са свободни от традиции, но да уважавят ВСЯКА традиция на околните. Кое е лошото?
Стига упреци към този/онзи. Влезте един път във вода 4-5 градуса и тогава приказвайте. Влезте докато сте сами, за да не се изложите и тогава кажете ДАЛИ е бутафория. Не бива така, не бива.
Да запазим вярата - нали това е смисъла на традициите?
Ако един вярва в Бог, друг вярва в Аллах, трети вярва, че няма Бог и Аллах - кой от тях е по-вярващ?
(това не е въпрос от Буда, а въпрос, който аз го задавам)
Този дето вярва, че няма богове невярващ ли е?
Или и той има вяра...вяра в човека, в доброто без богове и - младите вече осъзнават, че религията разделя хората.
Айде ...21 век сме. Забавлявайте се с традициите и стига сте мрънкали.
Бъдете живи и здрави, и пожелавайте това, и на околните!Публикацията е редактирана (11-01-18 09:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   11-01-18 09:46Това е традицията. Все едно в какво вярваме и от коя религия сме.
Това е истината. Важното е да сме Човеци преди това.


https://photo-forum.net/static/site_pics/2015-10/1445628073_15.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: CDman   
Дата:   11-01-18 10:41

^^
Не е традиция, а неизбежно бъдеще [smile]
Автор: Eldibor
Дата: 10-01-18 17:01

И понеже коментарите след снимката на Райчо Гънчев, няма как да ги пропусна ще кажа следното:
Този мъж и всичките му последователи са нагледна илюстрация на мнението ми, че има МЪЖЕ които могат да престоят в студената вода колкото време е нужно, без капка алкохол.
на другите ще кажа: Да има неизменно има бутафория и няма как да я няма, защото всичките аксесоари - без изключение се правят на мускули, без грам стотинка от вън.
Това което обаче школата Багатур е направила за възстановяването на Българските ценности и традиции и това което са направили за култивиране на духа и тялото в подрастващите младежи и девойки - едва ли сме сторили всички в този форум - събрани заедно.
В заключение - няма значение кой е колегата направил снимката - нейната цел със сигурност не е да гони художествени стойности. По скоро идеята на колегата е била да отрази събитието и като репортажен кадър се е справил супер - имайки в предвид, че е снимал от средата на реката - където аз не посмях да вляза.


Съгласен съм, но донякъде. Относно аксесоарите, че са на мускули “без грам стотинка отвън” например не съм склонен да приема за оправдание.

Събитието не е от днес за утре. Има дървен постамент, всички са с еднакви носии, имало е поне една репетиция “на сухо”, така че липсата на менче едва ли е забелязана в последния момент. Ако пък е – във всяка къща или айде през къща има по едно. Ако пък няма – маха се едното момиче и никой няма да забележи защото така с гърне се набива на очи.

И стига с това “липса на финансиране отвън” все едно традициите само с “финансиране отвън” са се правили на времето.

И последно – влизането в студена вода не е за всеки, но пък не е чак такъв героизъм. Руснаците се къпят при - 20 градуса по бански в дупки в леда без да се бият в гърдите, че са баш патрЕоти и юнаци с калпаци. Правят го редовно и за здраве – толкоз.[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: mbs   
Дата:   11-01-18 14:25

@bg2014
Понеже попита - Кой определя КОЯ традиция да спазват младите? КОй? - ами няма ги поколенията, там е проблемът. Българската дума за традиция е "предание". Нещо, което вземаш от онзи/онази, преди теб, после го предаваш на децата си. Фамилното име, бащиното име, майчиният език, вярата - все предания. Едно предание - локално и християнско - е било запазено в Калофер. Няма лошо някой да ни припомни, че е било такова и е добре да си остане такова. Защото очевидно сме на път да го превърнем в "друго". А защо го правим? Защото сме хора без Предание, сграбчваме всичко, което ни "кефи", пробваме го за "кеф" и после нито ще го предадем някому, нито нищо. Щото, кои сме ние, примерно, че да предаваме някому нещо си, нали?

Още малко текст по темата: Богоявление в Калофер – много празник и малко тъгаПубликацията е редактирана (11-01-18 14:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: Raffito   
Дата:   11-01-18 15:49

Един специален поздрав от другаря ...
Donald Trump

https://www.youtube.com/watch?v=74gx0v5ZJzwОтговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: bg2014   
Дата:   11-01-18 16:55

Има известна доза истина, но защо да ги няма поколенията? Тук са.
Просто са по-млади и за нас са странни. Те ще променят традицията през своя поглед, както ние сме променили същата през нашия поглед. Кръговрат.
Някой спомена КУКЕРСТВОТО - ами, ако не сме ние (всяко следващо поколение) тази традиция отдавна да си е заминала. Тя е езическа, както и много други. КОЙ определя коя традиция да се спазва?
Тези след 865 г., или тези, наследниците на Българите от преди покръстването? Или тези "покръстени с ятагана"?
Традициите трябва да се спазват, но и да се КУЛТИВИРАТ за да са смилаеми за младите.Публикацията е редактирана (11-01-18 20:26)

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: metodiev_martin   
Дата:   23-01-18 22:40

[smilie21] [smilie21] [smilie21]
"Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак" / или шкембо-патрЕоти в действие
[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]
И сега се замислих, защо на Тодоровден никой не язди кон по лоесто шкембе...

Отговори на това съобщение
 Re: Убиха ли традициите шкембаро патрЕотите?
Автор: asahi   
Дата:   24-01-18 10:54

Защото не може да го покатери на коня. Това не кайен, че да се намърдаш зад волана.

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »