Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Топ 50 с най-добрите снимки за септември

  Разгледай снимките с най-висок рейтинг за м.септември 2018 г.

  https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=RATING_HISTORY&Y=2018&M=09

 • Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - 1-4.11.2018 г.

  Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - Разлог  Здравейте!

  Каним всички вас на Фото Форум Фест '2018
  Той ще бъде проведен през периода 1-4 ноември 2018 г. в СПА хотел Terra до град Разлог.
  Традиционно Фото Форум Фест има предимно образователен характер.


  Ще можете да тествате различни камери, обективи, принтери.
  Повече подробности и програма ТУК »

   

        
 Теми - forum: Фотография
 
 С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   28-12-17 21:11

Здравейте,

започвам тази тема с идеята да се развива и обновява от всички нас.

За какво става въпрос - може би се досещате от заглавието - за пътуване и снимане/летене с дрон зад граница.

Отскоро имам DJI Mavic Pro и планувам пътувания в Европа за следващата година и виждам, че на български почти никаква информация няма по темата, а в чуждите сайтове е много противоречива. Та идеята тук е всеки, който е пътувал в чужбина и е използвал дрона си да сподели опита си. Важно според мен е да се включи следната информация:

- Дата
– Дестинация
– Устройство
- Детайли

Като цяло има доста сайтове с информация относно регулациите в различните страни, но като цяло на повечето места е пълен хаос, да не говорим, че като чета по чужди форуми много от нещата не се различават и се изменят страшно бързо, точно поради тази причина е важна датата според мен. Примерно нещо, което видях за Унгария и е интересно е, че не може да се лети с дрон в ръчния багаж (при напускане на страната), което за мен е страшен минус, да не говорим че много хора са си изпатили по този начин на връщане.

Та аз за сега нямам опит, но обещавам при първото ми пътуване ще споделя детайлна информация за всички трудности и решения.


Надявам се да ви хареса идеята да съберем полезната информация на едно място.

Поздрави!
Иван

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prozium   
Дата:   28-12-17 22:47

Май е доста мешана скарата със законите и регулациите в различните държави -> http://dronerules.eu/en/recreational/regulations тук можеш да разгледаш, но определено не е пълна информацията.

Има значение от вида дрон, от височината на която летиш, от скоростта с която се движиш, дали го виждаш постоянно, дали летиш в град, село, индустриална зона или пък гора.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"По стръмните склонове на италианските Алпи" от Zaprin Geguskov - 4 коментара
"Остров Рюген" от Николай Михайлов - 0 коментара
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   28-12-17 23:29

Да! Абсолютна мешана скара е.

Иначе за Гърция да споделя един много полезен ОФИЦИАЛЕН сайт :

https://dagr.hcaa.gr/

"
The only official source regarding drone flying in Greece is Hellenic CAA's Drone Aware - GR (also called DAGR, website: dagr.hcaa.gr).

From the application intro:
Drone Aware - GR (DAGR) is a real-time UAS (drone) information system for Greece developed by the Hellenic CAA (HCAA). DAGR provides situational awareness to UAS pilots and operators by informing them about flight limitations and letting them submit flight requests. The system provides additional resources concerning the acceptance or the rejection of a flight request, aeronautical data and other relevant information.
"

Лично мен най ме притеснява нуждата от застрахова и по-скоро къде човек може да си направи такава, за различните държави. Това спроед мен е голям проблем.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: nsirakov   
Дата:   29-12-17 10:44

Специално за гърция внимавайте защото там има буквално хиляди военни бази и съоръжения, а там следят зорко за нарушители, глобите са страшни...

Отделно ако се загледате по картата дадена по-горе... всичко де що е парк, историческо място или красота - е забранено...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   29-12-17 10:46

В другата тема нахвърлях накратко изводите от обширно проучване което напаравих за повечето Европейски държави. Положението е МНОГО ЗЛЕ, законите и регулациите почти навсякъде са много рестриктивни с някои изключения. Най-добрият сайт с информация по въпроса по отделни държави е на двама унгарци. Те си правят труда да поддържат информацията относително нова и актуална
https://drone-traveller.com/

Иначе за всяка отделна държава може да си пуснеш търсене в google : drone regulations in Spain. Примерно. И като комбинираш информацията от няколко линка ще добиеш доста ясна представа. Но сайта на Унгарците е много добре направен и систематизиран по държави и винаги ми е стартовата точка на проучването.

За Гърция веднага мога да ти кажа в подробности как стоят нещата. Те приеха закона тази година и на Mavic Pilots форума един грък го разнищи в подробности. 9 страници коментари, вкл. емейли с въпроси до властите и т.н. Положението е отчайващо, толкова отчайващо че почти тотално ме отказват да нося дрон в Гърция.

На сайта на който си постнал първо трябва да се регистрираш. Ама това могат да правят само гърци, защото се иска нещо като тяхно ЕГН и чужденци не могат. Но може да видиш картата с No Fly зони. Покрива почти 1/2 от страната и 80-90% от всичко интересно за снимане. Всеки полет се регистрира предварително. Системата давала разрешение по всичко личи автоматично ако мястото е някъде извън No Fly зоните. Но това отново само ако си грък. Ако си чужденец попълваш два формуляра и ги постваш до един е-майл адрес. Един го направи и му отговориха един месец след това. Той вече се беше върнал от екскурзията си в Гърция. След това като получиш разрешение по мейла трябва на място да идеш и да уведомиш властите, най-близкото тяхно местно МВР. Така и така ще летя с дрона си тука и тука от толкова до толкова. Един го беше направил, те му се изсмяли и му казали. Добре добре само внимавай и това е. Местните власти нито познават закона нито ги е еня. Забранено е да се лети над археологически и културни паметници. Иска се специално разрешение и то струва много пари. Един се беше пробвал за Акропола и му бяха отговорили. 800 Евро + 10 евро за всяка засената минута във въздуха. Ха-ха тия гърци са големи търговци. Това не пречи да отвориш Youtube и да видиш колко много видеа има на Акропола заснет с дрон и някои са след приемането на закона. Т.е. летяли са незаконно.
Друг един грък се обади във форума и каза точно това, абе ай у лево закона. Ти - вика на другия грък - винаги ли спазваш забраните за паркиране в градовете ? Много добре знаеш че всички ги нарушават. Това е Гърция. Летете по-настрани от много хора не притеснявайте и безпокойте хората по часните им имоти и всичко ще е наред. Абе наред ще е ама е незаконно. Ако нещо накривиш шапката на някой и се обадят в полицията и се окаже че нямаш разрешение да летиш не е ясно какво може да се случи.

Има един известен случай на българин, дето решил да снима във Венеция с дрон. 2000 евро глоба, конфискация на дрона, май кратък арест в полицията. Не знам струва ли си човек да си разваля отпуската и финансите.

Като цяло мога да кажа. Почти навсякъде универсално разрешават да се лети до 120м височина, за да не се създават проблеми на самолетите от гражданската авиация и въртолетите. Забранено е да се лети до летища (между 5 и 9 километра в Гърция примерно) Почти навсякъде е забранено да се лети нощем и в градовете. Почти навсякъде се иска да имаш визуален контакт или пряка видимист с дрона. Това са универсални така да се каже изисквания и рестрикции. Оттам насетне се почва с допълнителните рестрикции и изисквания които в повечето Европейски държави са направо безумни. Но това е положението. Докато има идиоти като този, който си е дигнал Мавика на 2500м височина за да пробва колко на високо може да лети, в нарушение на закона и всички правила на здравия разум, в нарушение втори път на зокона щото е на малък гръцки остров където има летище и със сигурност няма 9км отстояние от него, така ще:

DJI Mavic Pro Record Altitude 2.500m

Швейцария е най-либерално и човешки, тук в България и Румъния също щото още нямаме закон, Чехия и Унгария също що годе бива. Всичко останало е една дълъг списък от не може, не, няма, регистации, регистрации срещу пари, застраховки. Всичко интересно за снимане е забранено. Е нямам намерение да нарушавам законите за единия кеф. И още по-малко да плащам солени глоби. Щом не може, не може. Да си снимаме хубавата България докато може.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   29-12-17 11:14

@stef7 - евала са отделеното време и информацията.

Иначе този сайт и аз го знам и е хубав, но някак не мога да се доверя на нищо друго освен официални източници, а те често са доста неясни.

За гърция иначе доколкото знам аз може до 50м да летиш без проблем (за радиус става въпрос). А аз предполагам, че относно разрешенията зависи кога ще кандидатстваш, защото съм чел по форумите и за хора, които много бързо са получили разрешение.

Друг е въпроса защо има толкова много ограничения. Според мен една от причините са голямата част дронове, различни от DJI , който с различни изключения имат много по-малко защити и са в пъти по опасни (не че с DJI не може да стане беля). Друг е въпроса и защо разрешават на всеки да лети на такива височини като този с 2500м Според мен може софтуерно да се въведе ограничение от DJI, защото буквално заради такива , с извинение, идиоти страдат всички останали и се въвеждат безумни ограничения.

Факт е, че има опасност, но при спазване на определени правила не мисля, че дроновете особено тези под 1кг. създават чак толкова голяма опасност. Има толкова много други неща, който са далеч по опасни и за тях няма регулации.

Иначе друго място, което ме вълнува е Италия. Имам желание да снимам в Чинке терре и там доколкото разбрах ми трябват две разрешителни:

- от националния парк
- от съответната институция в Италия за контрол на въздушното движение.

Мисля да се пробвам да ги взема следващите месеци, и ще пиша тука относно това дали е възможно това и колко време отнема. Имам желание да си снимам с разрешение и на спокойствие, отколкото да съм под постоянно напрежение.

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   29-12-17 11:51

Да за 50те метра знам. Но. Това означава ли че мога да ида на акропола и да си дигна дрона на 50м и да снимам. Според мен не. Но 50те метра са потенциално спасително извинение за някои ситуации. Може да летиш на 2х50 и като видиш че някой се приближава да го върнеш на 50. Едва ли ще тръгнат да се заяждат и да ти искат GPS данните на полета. Едва ли ще знаят дори че ги има [smile]

Разрешенията идват бързо за гърци защото ги издава автоматичната система /база данни/. За чужденци първия който пусна му ги бавиха 1 месец и то при положение че колегата грък си комуникира доста дълго с влаттите и му помагаше през цялото време. Нямам вяра в гръцката бюрокрация, ама може нещата да са се подобрили. Лятото ако имам път нарам може да се пробвам за разрешително.

Доста от туристите си летят без да им пука и без разрешение. Един американец разправяше че на Санторини имало някакво много популярно за снимане място или от което се снима. И дори имало табела, забранено за дронове. Но той отишъл 100метра по надолу и си пуснал мавика. Без проблеми. Друг пък един разправяше че го пуснал да лети в Атина на 100 метра от парламента. Гърка му вика: "Абе ти луд ли си, това е правителствена сграда бъкано е с охрана". Ама хамериканеца си летял, снимал приземил се без грижи.

Според мен ако се избере подходящо време, примерно рано сутрин по изгрев точно когато светлината е най-подходяща и снимаш някъде сред природата, плажове, море скали, проблеми няма да има. Всичко живо спи по това време. Но предпочитам да имам китапа и да си карам отпуската на спокойствие и да снимам на спокойствие.

Исках да летя над Метеора, но както се разбира там е забранено. Някой ден може да се навия да снимам плажовете по западното крайбрежие ако ми се отвори път натам.

Пиши тук как се развиват нещата с разрешителните за Италия и Cinque Terre. Много ми е интересно дали ще ти дадат разрешение.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   30-12-17 02:51

Прави ми впечатление, че наземният екип на дрона се набива много повече на очи от самия дрон. Ако си седнеш сам кротко до някое храстче ще можеш да си управляваш машинката без да се набиваш на очи. Добре е да си избереш място за безопасно приземяване далеч от хорските очи.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 06:39

В Украйна може да си летиш как ти е кеф, ден и нощ :) За сега. В Румъния съм летял доста, нямам идея какво е законодателството, но пък и в такива пущинаци няма кой да ме види :) Като цяло - верно е - важно е пилота да не се набива на очи и да не дразниш околните, може да си летиш колкото и където поискаш.
Дрон на DJI не можеш да вдигнеш в зона забранена за полети, дори перките не се развъртат. Базата с такива места се обновява постоянно. Ако няма gps сигнал ограничението е 30 метра, лети си колко искаш :) Ако мислиш че неправилно е поставено мястото в тази база - подаваш запитване за сваляне на ограничението към dji и те проверяват.
Аз си направих на джипа специален багажник отгоре, къде си се качвам и от там си пускам дрона, "да не се набивам на очи" [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: glndrk   
Дата:   30-12-17 07:33

Брей, какъв ще да е този багажник. Даи една снимка?

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: orkwideo   
Дата:   30-12-17 11:50

Компаса на дрона реагира на покрива на колата, от там не мога да излетя, свети ми червена лента и пише нещо за компаса
Същото е и кога се нацелят подземни кабели, налага се да се отмести дрона метър в ляво или в дясно

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 15:20

glndrk: багажника е тип експедиционен, двама човека може да си подскачат на него.

orkwideo: то това че реагира не означава, че не можеш да излетиш..:) Излитал съм от всякакви магнитни полета... Някой път се е налагало просто. Примерно от кораб.
Единственият път когато магнитно поле щеше да ми направи беля, е когато се опитвах да снимам "макро" с 4-ката на един от вятърните генератотри край Каварна.. (неработещ) :) Приближих го максимално горе до стаичката с управлението, започна бз причина да прави лупинги, тръгна да пада и към средата на кулата на генератора се стабилизира. Камерата му обаче застана в невъзможна позиция и трябваше да прекалибрирам всичко, за да проработи както трябва.. отново..:) Даже имам видео някъде, за секунда го бях отписал дрона, виждах го как му събирам чарколяците [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 16:15

Слава Богу в белите държави своеволностите са забранени. Смятам, че огромната част от ползващите дронове с малки изключения не се съобразяват нито с частната собственост, нито с държавните ограничения, нито със законовите норми. Дроновете в огромния брой случаи нарушават изолирането, спокойствието и личното пространство на много хора, няма изобщо да говоря за рисковете и опастностите, които ги спохождат.
Дронаджиите са със същия манталитет като пушачите - ако типречи - махай се. Браво на европейските държави, въвели строгите ограничения.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 17:05

"Дронаджиите са със същия манталитет" - то баш това е манталитет - да обобщаваш и слагаш под един знаменател огромна група хора, етикирайки ги с пренебрежително селското "дронаджии"..

Темата е за хора, които пилотират и правят видео и снимки с безпилотни летателни апарати, не за ограничени псевдознайковци, привърженици на всякакъв вид ограничения.. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 17:27

@gorbi
Ако няма gps сигнал ограничението е 30 метра, лети си колко искаш :)

Може да летиш и без GPS колкото далеч си искаш, като превключиш в A-Mode. В този режим не се използва GPS и Glonass сигнал.

@AndreyIst
Подобни обобщени изказвания хеле пък асоциации с пушачите са винаги грешни. Ти колко случая знаеш за дронове нарушаващи спокойствието и личното пространство или частна собственост ? И въобще колко пъти на живо си видял дрон последните 4-5 месеца. [smile]. Най-вероятно 0, ако не си притежател на дрон [smile]. Но вече си убеден че дроновете и притежателите им са лоши.

Никой не е против закон и регулации за ползването на дронове. Но има разумни и безумни такива. Колко са известните случаи на хора пострадали от нечий дрон ? Дори в страни като България и Румъния където още няма закон. На мен 0, но ако някой знае повече да ги каже. Любопитен съм. Във всички случаи пренебрежимо малко. А на загинали от дрон. Също 0.

Годишно в световен мащаб сигурно се извършват хиляди убийства с ножове. Жертвите и осакатените са много. Е що аджеба няма закон за регулацията на производството, притежанието и използването на ножове ? Що всеки притежател на леко огнестрелно оръжие което в огромната си част е направено да бъде използвано срешу хора и което годишно убива стотици ако не хиляди хора къде волно или неволно има право да го носи в себе си из града и не дай си боже евентуално да го ползва, а дрона от който никой не е пострадал да не може да бъде използван в града ? За USA да не говорим.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   30-12-17 17:35

Stef7, "аз не знам" е само аргумент в полза на тезата, че си незнаещ. Това е много лоша интродукция за всякакво твърдение.

Ако нещо не знаеш можеш да го научиш. Пътят на познанието е труден, но благодатен. Чети тук за Drone Accident.

Ако си убеден, че срещу ножовете няма законодателство, занеси 2-3 ножа на площада в София в новогодишната нощ.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 19:25

@asahi - Ти надявам се правиш разлика от това един дрон да се разбие и това да разбие нечия глава.

Да си беше направил труда да прочетеш какво пише в линковете,аз знам как се търси в Google. Ако го беше направил щеше да разбереш че те само потвърждават това което съм писъл: Няма сериозно пострадал човек от дрон, нито пък смъртен случай. Нито един. Все още, което разбира се не означава че няма да има. Самият факт че се чудим дали има или няма е показателен. Защото мога със сигурност да ти кажа че има много случаи всяка година на сериозно пострадали и дори смъртни случаи от удавяния на охраняеми плажове, каране на колело, ски и т.н. Въпреки наличните регулации за повечето от тия неща. Но никой не ти иска китапи и разрешителни когато си купуваш ски или колело или отиваш да се къпеш на плажа. Нали ?

В живота си досега съм летял като пътник много повече на самолети отколкото като пилот на дрон. Вие какво за ненормален ли ме мислите, че искам самолета с който летя да падне щото някой идиот си е дигнал дрона на един или два километра в нарушение на всички закони и здрав разум ?

Но със или без закон идиоти винаги ще има. За голямо съжаление. Не дрона е проблема а човека. Ако си разумен и отговорен човек, безопасността за друигите хора винаги е на първо място. С или без закон. А правилата са малко и прости, да летиш поне на 5-6км от летище. Да не летиш по-високо от 120м, да не летиш там където има струпани хора, да имаш пряка видимост с дрона, особено в населени места.

Никъде не казвам, че дроновете са съвсем безопасни или не трябва да има регулации. Напротив за регулациите съм. Просто искам да има малко реализъм и баланс когато дискутираме забраните и регулациите за дронове, и когато приемат законите. Реализъм и оценка базирана на факти, не на фантазии. И вече многократно давам за пример Швейцария, западна страна където има разумни регулации и закони за дроновете. В противовес на повечето останали държави където има безумни, параноични такива.

За личното пространство да не подхващам. Снимат ни със стотици камери монтирани на взевъзможни места в градовете. Постоянно. От сателит може да видят дали си с брада или без. Включително в двора на собствената ти къща. Всеки има телефон с камера и не знаеш кога някой и в каква ситуация те снима. Като фотографи искаме да снимаме street, случайни хора на улицата в лице и от близо и считаме че това е ОК, но с дрон от високо където не може да се различи мъж ли е или жена да не говорим за лицето му. А това вече е проблем. Снимат ни всеки ден в метрото на улицата в заведението и аз дотолкова съм свикнал, че даже не си правя труда да се сърдя, само извръщам глава настрана. Ако разбира съм видял че ме снимат. [smile] Но дрона (дето го няма) и който я някога видим я не, А не може той ни нарушава личното пространство или частна собственост.

За тези които имат дронове. Хората се страхуват и притесняват от нещо което не познават. Гледам да съм по-настрани но не за да се крия зад някой храст а да мога да действам на спокойствие. Ако съм около или в населено място и около мен има хора и някой нещо ме пита какво правя или снимам, просто го каня да дойде и да погледне на екрана. Досега не ми се случвало но хора с опит в дроновете казват че това помага. Повечето хора са доброжелателни и любопитни и като видят екрана или просто те оставят да снимаш или остават с теб и започват да задават въпроси и да се кефят с теб. [smile] Ако ми кажат да се разкарам, прибирам дрона и си тръгвам. Няма смисъл от конфликти.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 19:55

gorbi, в твоя стил да те посъветвам да си снимаш в Украйна на спокойствие. Апропо - там и балистични ракети пускат без ограничения, така че твоя дрон едва ли ще е проблем. Как ти хрумна, че съм любител на ограниченията, не ми е ясно.

За теб и за г-н stef7 с усмивка ще споделя, че ползването на тези машинки сред природата и на по-усамотени места са крайно дразнещи за околните, дръзнали да бъдат наблизо. Мога да разказвам случаи, всички от България. Славо Богу в чужбина е друго.
За камерите и снимането на обществени места всеки си прави избора за мястото на живот. Но когато човек отива сред природата или на историческа забележителност не ми е все едно кой прехвърча над мен.

Аналогията с пушачите не е случайна - те реагират по същия начин като ощипани на всяка забрана, която ограничава своеволията им на публично място. Виж - в къщи всеки може да си пуши, да си лети, да се снима и прочее.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 20:19

@AndreyIst - Всеки си има особеностите и непоносимостите а и късмета. Срещам по-често ATVта и мотори по нашите планини отколкото дронове, а в youtube има много повече видеа с дронове от Алпите отколкото нашите планини, но твоят опит е очевидно различен. Ще се наложи да ходиш по-често в чужбина по планини и забележителности. И е жалателно да избягваш Швейцария защото там почти няма ограничения за дроновете, Италия донякъде.

И аз се дразня, че по заведенията се пуши и е пълен диктат на пушачите, при положение че има закон и забрана. Но това е положението. Тук е България, закона е по-скоро пожелание [smile] И не слагам всички пушачи под един знаменател. Обобщенията зад които не стои статистика а анегдотични случаи винаги са грешни.[smile]Публикацията е редактирана (30-12-17 20:21)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 20:28

stef7,

Сферата, в която работя изисква статистика зад всеки резултат, който публикувам в научни списания. Смея да твърдя, че съм измежду най-пътуващите българи по света вече на 6 континента и мисля, че пожеланията ти в моя случай са неуместни. Пътувам постоянно.
Що се отнася до АТВ-тата и моторите, то отношението ми към ползващите ги е още по-крайно, но това е въпрос на още по-друг разговор. Нито в Швейцария, нито в Италия съм виждал дрон над главата си, вероятно поради културата на ползващите ги. Но там и АТВта и мотори няма сред природата. За същата тази култура става дума, като говорим за пушещите в заведенията, поради което вече не ходя на такива места у нас. Всичко пожелателно у нас не работи, ако не е обвързано с драстични мерки.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 20:51

@AndreyIst - Именно. След като си човек на точната наука, как може да обобщаваш по този начин. Пушачите били такива и такива. Само в България има над милион. Всички те са различни хора и реагират различно в различни ситуации, включително по отношение на пушенето и дразненето на околните. Едни ще ти се троснат като има направиш забележка, други ще си замълчат и ще приберат цигарите, трети ще се извинят. Различно е, различни са. Това ми беше забележката.

По отношение на дронове, има разлика кое е незаконно, опасно и дразнещо. Това че теб те дразнят и ги срещаш на места където не очакваш да ги срещнеш не означава че са опасни и трябва да бъдат забранени. Има разлика. В един нормален диалог в обществото би трябвало да се намери разумен баланс щото това моите свободи да не са твои органичения. И обратното. Това ми е идеята по отношение регулацията на дроновете. И да това е част от културата, но тя на запад е изграждана векове. Ще съм предоволен ако в България има поне уважение към закона и той се спазва.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 21:14

Ама не е точно така. Ще обясня защо. Този тип диалог е много разнопосочен и зависи от страшно много параметри. Зависи и от типа хора,възпитание, култура, образование и прочее.

За пример - дебата за парк Пирин и Банско. Местните, които ние от София виждаме като алчни и безпардонни са съгласни да застроят целия парк с хотели, ресторанти, лифтове и ски писти- на никой местен не му дрече за природа и прочее. Какво се случи на родното черноморие също е видно. Моята гледна точка е една, но на местните, за които това си е бизнес - съвсем друга. Ако зависи от мен ще забраня какъвто и да е достъп в националните паркове именно защото доста хора имат свое виждане за ограниченията, свободата и опазването и. Тези вижздания и доста се различават. В същност - забраните и законите са именно заради недобросъвестните такива, заради които страдат и свестаната част от посетителите.
Случая с дроновете е точно такъв. Естествено е, че има хора спазващи правилата - писани и неписани. Повечето са неписани. Но има и други, които са нагли. Правилата са за тях.
Като говорим за пушачите и обобщенията - дори фактът, че пушача вади цигари на публично място трябва да ти обяснява защо са строгите закони. Пороците не трябва да се стимулират по никакъв начин. Пушача трябва да пуши само и единствено насаме у дома си и то не пред деца, дори и собствените.

Ето затова и нормалния диалог в нашето общество е невъзможен, просто защото никой не уважава капацитетите, закона и провилата.
Опитай да си извадиш кутията с цигари в шведско кафене, примерно ... Просто да ги извадиш.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prozium   
Дата:   30-12-17 22:43

Точно сред природата, където @AndreyIst намира дроновете за най-дразнещи пилотите имат най-голяма свобода на повечето места. Швейцария и Австрия ми изскачат в главата като примери, когато става дума за непопулирани места - гори, планини, поля рестрикциите са доста по-малко отколкото в градовете :) Пък колко да дразни тая машинка, която си жужи на 100м някъде горе и си щрака спокойно :)

Правила ясно че трябва да има, дроните са доста подвижни и докато няма никаква регулация и бели могат да правят много. В крайна сметка ако има ясни закони и налична информация за тях лесно хората ще знаят какво може и какво не.

Колкото до АТВ-та и кросове в Италия и Австрия - пълно е. Може да не са точно по пешеходните трекове, но често са наоколо и чуваш Хусаберг/КТМ/Хускварна резачките как преминават с мръсна газ, а след малко ги и подушваш. Което мен лично чак толкова не ме дразни, че да ида да се карам с хората, които практикуват любимото си хоби.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   31-12-17 00:01

[cool]
Спорът като че ли е излишен.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   31-12-17 13:54

Здравейте отново,

относно спора по-горе няма да се намесвам, защото не мисля, че трябва да се обяснявам на някого кой какъв е. Темата даже въобще не е по тази тема и не мисля, че AndreyIst има каквато и да е работа в нея, още повече пък да изказва мнение, което е нерелевантно към темата. За човек занимаващ се с точни науки(мисля, че някъде това прочетох)не му отива да спами с хейтърски мнения.

Иначе ето един пример от вчера, снимах на пл. Александър Невски. Имаше полиция,преди да извадя дрона отидох да полицайте, представих се , показах им дрона и им обясних какво възнамерявам да направя. Те ме изслушаха и казаха да си летя и снимам без да се притеснявам, като аз даже им посочих къде ще ида (място без хора) и те казаха, че не е нужно.

Та точно за това е тази тема, за споделяне на такива неща,а не за обяснения как да летим незаконно без да ни хванат.

Иначе за Италия ще им пиша след около седмица (на Националния парк Чинке Тере) да видим какво ще отговорят и кога.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: amza   
Дата:   31-12-17 15:40

Бях на почивка в Италия и когато вдигнах дрона над Колизеума в Рим, ме обградиха карабинерите. Ужас щяха да ми вземат дрона... Добре че бях с приятеля ми, който живее там и говори италиански.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   31-12-17 22:43

Странно отношение имаме българите към законите. Не седнеш да си прочетеш законите и наредбите в областта, в която се изявяваш, ами трябва някой полицай да ти казва можеш ли или не можеш. Ами той може, а и доста вероятно е той да е по-некомпетентен от теб. Нещо повече - неговото "разрешение" не е юридически валидно и ако стане нещо си носиш отговорността на 100%. А полицаят ще каже "Ко? Не." - и с право.

Хайде - Весела и по-отговорна!

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   01-01-18 12:32

В Македония

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   01-01-18 13:52

Честита Нова Година на всички ! С дронове или без

@asahi - Какво да чете като в България още няма закон за дроновете. Какви разпоредби ти се привиждат ?
Човека се обръща към полицията за да уведоми властите какво смята да прави, да попитата ще създаде ли някакъв проблем, абсолютно културно и цивилизовано, ти му търсиш кусури ?

В новогодишната нощ от телевизията снимаха с дрон над площада. Ето това почти навасякъде е забранено и потенциално опасно. Да летиш над огромно множество от хора гъсто един до друг. Що не идеш да се скараш на телевизията ?

Странен характер имаме ние българите:

За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. (13.12.1881)

Константин ИречекПубликацията е редактирана (01-01-18 13:54)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   01-01-18 14:40

Аз като пиша "Странно отношение имаме българите към законите. Не седнеш да си прочетеш законите и наредбите в областта, в която се изявяваш, ами трябва някой полицай да ти казва можеш ли или не можеш." не си чеша клавиатурата.

Закон за гражданското въздухоплаване
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1998 г.) (1) Гражданско въздухоплаване е всяко въздухоплаване, извършвано с гражданско въздухоплавателно средство и предназначено за:
1. превоз на пътници, багажи, товари и поща по въздуха;
2. обслужване на селското, горското и други отрасли на стопанството;
3. геоложки, географски и други научни изследвания;
4. оказване на спешна медицинска помощ;
5. културно-просветни нужди, фотографиране и реклама;
6. борба с пожари, наводнения и други бедствия;
7. обучение, спорт и др.
Не е лошо да се прочете целия закон.

Има НАРЕДБА № 2 от 10.03.1999 г. за правилата за полети, и тя трябва да се чете.

Тук малко по-подробно:
https://www.caa.bg/bg/category/633/dronove


Това е законодателната база в момента. Оправданието "това не се отнася за мен" след втори клас не важи.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   01-01-18 17:26

Само че това законодателство е от времето когато "дронове" е имало само в НАСА [smilie5]
По това време за фотографиране е трябвало да вдигнеш или балон, който е колкото половин самолет или хеликоптер. Смятам усещаш разликата.

Хората правят изпитания на първите едноместни дронове вече, времената се менят.

Спарка се носи в джоба, тежи под килограм. Никой не може да ми забрани да го вдигна на 2 метра да си правя селфи. Сори [smile]Публикацията е редактирана (01-01-18 18:47)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   01-01-18 17:52

За 2 метра никой няма да се впечатли, но като стане произшествие ще те съдят по този закон, дето е от онова време.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   01-01-18 18:26

@asahi - а какво става ако имаш разрешително и стане беля? Без последствия?

Този закон е абсурден, на място където живея от години никога не е минавал самолет на ниско разстояние и ако вдигна дрон-а на 200 метра и той спре и падне е алогично последствията да са по-строги отколкото ако имах разрешително. Съгласен съм с gorbi

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   01-01-18 19:01

Не можеш да изплашиш с разпоредби хора които мислят за небета и летене.. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   01-01-18 23:27

@asahi

Съжалявам но да се приравнява дрон до самолет е смешно.

Закона от 1999 ? Тогава дроновете които ние използваме въобще не ги е имало. Дронове викат и на безпилотни летателни апарати с размах на крилата от десетена метра, нещо като безпилотни самолети. С които американците следят примерно бойците на ислямска държава от въздуха и ги трепят. А поправката от 2014:

„(5) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2014 г., в сила от 04.12.2014 г.) Полетите на дистанционно управляеми ВС се провеждат след писмено разрешение на ГД ГВА в резервирано въздушно пространство.“

резервирано въздушно пространство - Т.е. разрешение се иска ако летиш в близост до летище. Примерно. Далеч не цялото въздушно пространство е резервирано за полети. Единсвеното което тази поправка се опитва да каже и то много некадърно е да не се лети до летища. И ако искаш да летиш да искаш писмено разрешение.

Някой е написал няколко реда да отбие номера.
Гражданско въздухоплавателно средство ? Ако дигна хвърчило във въздуха това гражданско въздухоплавателно средство ли е ? Дали дрона е такова ? Кажи го някой и той ще се смее. Ако се стигне примерно до съд дали обвинението ще може да докаже че моя дрон е гражданско въздухоплавателно средство ?

Но липсата на закон е проблем, защото дори и да наруша тази разпоредба както следва ? Нищо. Не може да бъдеш съден или дори глобен ако няма закон който нарушаваш и в който не е указано какви са наказанията за нарушението.

Закона за дроновете които по другите страни приемат е различен от този за въздохуплавателните средства, гражданската и военна авиация. И това е много просто и логично. Те не са такива. Много отдавна има модели на самолети които летят, клубове които си правят и използват тези мини самолети, организират си състезания. Кръжоци по авио моделизъм имаше още в соца. Подобно на дроновете тези самолети могат да летят до няколко километъра и са радио управляеми. На запад тази дейност също е регулирана отдавна и то отделно от въздухоплаването.

Така че закон няма и в момента в общи линии копче не могат да ти кажат ако летиш с дрон.

Проблема в България не е закона а неговото неуважение и неспазване.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   02-01-18 01:18

Представи си следната хипотетична и дълбоко нежелана от мен ситуация - дронът на неизплашения с разпоредби Горби, които мисли за небета и летенето, се разбива фатално в главата на детето ти. Ще поддържаш ли горната теза?

Знам какво би се случило в обратната ситуация - твоят дрон да се разбие в главата на детето на Горби. Категорично ще ти извади главата при първа възможност.

И това в следствие на незачитане на съществуващия в момента закон.

"Резервирано за полети въздушно пространство" е пространството, което резервират за теб съобразно одобрения летателен план. Това означава, че е това пространство на теб няма да ти пречат и ти няма да попречиш на никого.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   02-01-18 06:47

Егати хипотезите... не просто в човек, а в малко дете. И не просто в детето - ами в главата [smile]
Аз например уважавам науката статистика. А тя казва, че към момента в световен мащаб, няма нито един утрепан от фотографски или видео дрон, колкото и дребни инцидента да е имало с тях, колкото и да е нерегламентирано летенето.
Със същия успех гарга може да си изусне клонката докато лети и да удари някого по главата. Дай сега да регламентираме къде могат да летят гаргите и къде не могат... [smilie5]
Да бе, верно - защо няма ограничения за гаргите и гларусите. Те са по-едри от дрон, особено гларусите и не им дреме къде минават самолети или въртолети. Пък и са малко по-ниско в интелектуалната стълбица от човека, който знае къде може се лети и къде не може.. :) Вопиющ пропуск на законодателството.. Ако те клъвне гларус, докато си ядеш дюнера - кво правим ??? (ситуацията не е хипотетична, а често срещана около "шадраваните" във Варна [smile]

Регламентиране на полети за дронове под килограм не трябва да има, това е моето мнение.По-големите машини, да се регистрират и да си ги следи софтуера, няма какво да ни занимават с бумащина. Ако трябва да летиш някъде - попълваш си онлайн формуляр, софтуера си проверява може ли не може ли - има си го това в DJI. Личният живот си го пазете у дома, зад завесите. Ако е пред завесите, с тая оптика и технологии на пазара, вече и така отдавна не е личен.[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   02-01-18 07:45

@asahi
Последно включване на тема безопастност на дрони. Всеки има глава на раменете си да мисли.

Дори да съм взел разрешително за летене, това не гарантира че дрона ми няма да падне на нечия глава. Ако това се случи въпреки нищожно малката вероятност и предизвика щети и сега съм отговорен и мога да бъда подведен под отговорност по други закони и параграфи за причиняване на телесна повреда. С или без разрешително за летене дрона ми може да падне на нечия глава и за да се намали тази вероятност трябват други ограничения и разпоредби. Например картите на DJI са обозначили стадионите в градовете като No Fly зони поради тези причини.

Не летя и не смятам да летя над главите на хора. Досега съм летял в градски условия 2 пъти всичко на всичко. Поради очевидни причини, не желая никуму да причиня вреда по невнимание. Ако някой на мен или детето ми причини такава, ще си търся законовите права.

Дори в градски условия не е чак такъв проблем да гарантираш полет да дрона който не е над хорските глави.Примерно по средата на улица, където няма пешеходни пътеки, над паркове с дървета, сгради и т.н. Тротоарите и местата по които вървят хора са доста малка част от града. Летене във време когато по улицата няма хора и т.н.

Правил съм си проучване каква е вероятността дрона ми да падне. Първо подобни случаи не са толкова много, машините са доста надеждни. Второ в 90% ако не и повече от случаите на подобни падания, това е грешка на управляващия ги човек. И трето още по-малко са случаите когато дрона пада поради някакви технически причини като камък от небето. Обикновено поне 3 от 4те двигатели работят, падането е плавно и съответно едва ли сериозно ще нарани човек, ако не дай си боже падне върху него.

Много повече се притеснявам, да не предизвикам катастрофа с автомобил или да не попадна в такава. Щото там има закон ама той масово се погазва. И щото дори и да се спазва на 100% понякога секунда невнимание може да има трагични последствия. И щото дрона има 4 електромотора, но автомобила хиляди механични части, всяка от които по някаква причина може да откаже и да предизвика авария или катастрофа.

Ти asahi, като се качваш в колата си да не би да искаш разрешение от МРВ или да ги уведомяваш къде и кога смяташ да шофираш ? Шанса да предизвикаш катастрофа с колата си и навредиш на човек е много по-голям и реален отколкото да направя същото с дрона си. Ако подобни искания ни изглеждат абсурдни за колите, що да е различно за дроновете които са стотици хиляди пъти по-безопасни.

Дрона тежи килограм и двеста грама или по-малко в 99.9% от случаите. Автомобилите почват от тон и стигат, два. Камиони и автобуси да не говорим. Вероятността аз или близките ми да пострадат в автомобилна катастрофа е много много по-голяма отколкото от дрон. Десетки ако не и стотици хиляди пъти по-голяма.

Досега в България няма случай на пострадал от дрон. Не съм чул за такъв нито от медиите нито от приятели.

Но знам случаи на загинали по ски пистите, за потрошени крака и ръце да не говорим. 3-4 само сред приятели и познати. Но правилник или пък закон за каране на ски няма и на никой не му идва на акъла да прави. Същото за велосипедите. За автомобилите има, но това не помага особено.

Та малко реализъм, когато коментираме закони и регулации за дронове няма да е излишен.Публикацията е редактирана (02-01-18 07:58)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: imitev   
Дата:   02-01-18 08:52

Ето защо вече не снимат с дронове стартовете за световната купа по ски:

https://youtu.be/xeviAWB0i4Y?t=4

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: orkwideo   
Дата:   02-01-18 10:01

какво голямо реване е за тия дронове от хора нямащи дрон[smilie25]

за ежедневно потрошените от коли има закон и законно се потрошават хората, ама нали голяма част имате коли, се мълчи, аз предлагам колите да се забранят като средство за предвижване и да се върнат файтоните че там поне жертви нямаше

сега ако има закон и има пострадали от дронове, какво правим законно?

тия чужденци дето ни ритат умишленно в главите за тях законче?

или в главите може да ни ритат, ама дронове които все още няма паднали по главите ще има закон, а за ритане нищо

ами тия де си бият жените у къщи? или те жените па не се борят за хора, щото повече има пострадали жени от бой, отколкото пострадали от паднал дрон

ами тия де си бият децата? и ги удрят по главата?
щом имат право да си бият децата по главата, значи и дрон може да пада по главите, като превантивна мярка от боя

може да изпиша още 100 реда, ама каква е файдата като закона дето го няма ще бъде написан от хора нямаше и представа от дрон и виждали го само на картинка

като и тук опозицията е от хора виждали дрон , но нямащи дори и детско дронче
и все тия дронове падат по децата...

ако ви е писано да умрете от паднал предмет то може да е парче от амриканска сувалка, кои ще осъди сащ за парчеето сувалка?

падат също и тераси, ама не ривем за паднали тераси
/за тия де са любопитни за терасите гугал повечко ще каже/

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: imitev   
Дата:   02-01-18 10:08


Понеже ти не приемаш позицията, че аз имам право да те съдя/разбия главата, ако дронът ти падне на главата на детето, нека да погледнем обратно:

Ако аз си потроша дрона в главата на детето ти - дали ще си обърнеш позицията на 180 градуса и ще си търсиш правата чрез физическа саморазправа или съд?

Или ще кажеш - майната му, случва се, какво толкова, голяма работа...

М?

Ако онзи огромен дрон от видеото по-горе беше паднал половин секунда по-рано право на главата на М. Хиршер дали (понеже той не е на някой любител, а е на телевизия, като го гледам какъв е мощен) тв. каналът щеше да го овъзмезди за пропуснатото състезание и да му възстанови точките за световната купа?

Успешна и безаварийна 2018 и мислете с тези глави!!!

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   02-01-18 10:11

gorbi написа:

> Аз например уважавам науката
> статистика. А тя казва, че към
> момента в световен мащаб, няма
> нито един утрепан от фотографски
> или видео дрон, колкото и дребни
> инцидента да е имало с тях, колкото
> и да е нерегламентирано летенето.
> Ако те клъвне гларус, докато си ядеш
> дюнера - кво правим ??? (ситуацията
> не е хипотетична, а често срещана
> около "шадраваните" във Варна [smile]

Статистиката е такава, защото дроновете на глава от населението са много по-малко от гларусите.Публикацията е редактирана (02-01-18 10:31)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   02-01-18 12:15

"Автор: stef7
Дата: 02-01-18 07:45
Много повече се притеснявам, да не предизвикам катастрофа с автомобил или да не попадна в такава. Щото там има закон ама той масово се погазва. И щото дори и да се спазва на 100% понякога секунда невнимание може да има трагични последствия. И щото дрона има 4 електромотора, но автомобила хиляди механични части, всяка от които по някаква причина може да откаже и да предизвика авария или катастрофа.

Ти asahi, като се качваш в колата си да не би да искаш разрешение от МРВ или да ги уведомяваш къде и кога смяташ да шофираш ? Шанса да предизвикаш катастрофа с колата си и навредиш на човек е много по-голям и реален отколкото да направя същото с дрона си. Ако подобни искания ни изглеждат абсурдни за колите, що да е различно за дроновете които са стотици хиляди пъти по-безопасни."

Даде много добър пример!

Автомобилът се управлява след завършване на сертифициран курс с последваща оценка от държавен орган.
Автомобилът се движи по регламентирани пътища, по регламентирани правила. За безопасността се грижат няколко институции.
Автомобилът е застрахован за нанасяне на щети на други лица.

По същия начин, но по-строго, е регламентирано ползването на летателни средства. Ама не искате да го знаете.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   02-01-18 14:12

Ама недей слага дрона при всички летателни средства, щото нито по размери, нито по килограми, с нищо не е близо до летателните средства, по които са писали закони и разпоредби 1998 година...
Иначе никой няма против да има нормални регулации и застраховки.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   02-01-18 22:08

Спрямо незащитената човешка глава няма особена разлика. Енергията на удара е по-висока от тази на проектил от въздушна пушка, която е в регулация.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   03-01-18 02:05

момчета - дори и през новата година продължавате да ме плашите с абсолютното незачитане на законите. нещо повече - гордеете се и се репчите като селски ергени на мегдан.

Имате ли идеи колко хипотетичти ситуации стават реалност, ммм.
Мога и примери да ви дам, но не е момента сега.

Изобщо - имам подозренията, че не сте си играли като деца достатъчно, строги родители сте имали...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: glndrk   
Дата:   03-01-18 09:10

От къде тръгна тамата къде отиде. Дали може да ти падне дрон на главата...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   03-01-18 09:58

Да, много жалко, един куп хора се изказаха тука, без да имат каквото и да е отношение по темата.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: lamerko   
Дата:   03-01-18 10:26

нямам нерви да чета коментарите, понеже имам дрон и се дразня от някои "констатации" и експертни мнения, но да питам какви регулации биха спрели идиотите? А идиоти не е като да няма. Я да видим някое коментарче например за това?

идиот БЕЗ дрон

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Минко   
Дата:   03-01-18 14:29

Здравейте колеги:)
Поздравления за темата, мисля, че е доста полезна, особено сайта на двамата унгарци.
Имам въпрос, някой летял ли е с дрон във Филипините, Тайланд или Виетнам?
Изчетох доста мнения из нета но те са доста противоречиви.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Tonidi   
Дата:   03-01-18 16:22

И аз в момента съм пред дилемата дали да си взема Мавика на 35 дневна обиколка по островите на Тайланд [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   03-01-18 17:42

За кога става въпрос като дати ? Скоро ли ще се пътува или?

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: imitev   
Дата:   03-01-18 18:11


В никакъв случай!

После само ще ти завиждаме за кадрите [smilie5] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Tonidi   
Дата:   03-01-18 19:56

следващата седмица

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: glndrk   
Дата:   03-01-18 21:34

Виж някои със скорошни кадри от там (пр youtube) и го поразпитай...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   03-01-18 23:29

Като цяло за регистрация вече е късно. Иначе виж това тук:

https://mavicpilots.com/threads/thailand-drone-registration.18912/

и в частност мнението на Gary cato

Но като цяло там е доста трудно да се регистрираш предвид факта, че всички формуляри за на местния език.

това също е полезно:

http://www.richardbarrow.com/2017/10/how-to-register-your-drone-in-thailand/

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Tonidi   
Дата:   03-01-18 23:41

Ivanpg , ей на това последното попаднах и от там идват колебанията ми. Все пак съм разпечатал всички необходими документи и ще се опитам да се регистрирам в полицията по места. За същинската регистрация, която отнема поне 2 масеца така или иначе нямам време

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: nsirakov   
Дата:   04-01-18 07:52

то стана по-лесно да си извади разрешително за оръжие, отколкото да летиш с дрон... тз тз тз

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: ludiakolio   
Дата:   04-01-18 08:42

Във Франция дроновете са абсолютно забранени освен специални изключения. Може да го поразходиш из някой кър или планиниска котловина, но не е желателно да се вдига над 200м в открито небе да не се окаже, че военни или жендармерия са дошли със сериозна глоба и пандела, особенно гражданин от източна европа с акцент на продавач на калашников.За градовете забрави, хората знаят, че е забранено и ще се обадят.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   04-01-18 08:49

За Франция знам този сайт:

https://www.geoportail.gouv.fr/donnees/restrictions-pour-drones-de-loisir

Тука важат следните условия:

Червено - не се лети
Розово - 30м височина
Оранжево - 50м височина
Жълто - 100м височина
на останалите места 150м височина

Така че там поне имаме такава карта с по-голяма яснота.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   12-01-18 00:35

Изпратих запитването до националния парк Чинке тере като е-мейла е на италиански (предвид това какви шовинисти са италианците не мисля, че е възможно на английски да се надявам на нещо) като го пуснах на тези адреси:

segreteria@parconazionale5terre.it,
info@parconazionale5terre.it


Ще пиша като(ако) получа отговор.

Стискайте палци за положителна развръзка!

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: nsirakov   
Дата:   12-01-18 12:46

в открито море пак не дават да се снима французите... баси параноята...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prozium   
Дата:   12-01-18 15:46

Днес се случи да видя как хеликоптер кацна почти в центъра на Виена, явно имаше нещастен случай и пристигна линейка под формата на хеликоптер на OMTC и се чуех какво щеше да стане ако някъде там има един дрон, който си бръмчи спокойно, около машината.
Не съм достатъчно запознат какви ще са последствията, ако дронът закачи някои от роторите на хеликоптера, но със сигурност е допълнителен стрес за пилота. Би било хубаво при такива случай да има някакъв сигнал, който да се пусне към всички дрони, за да изпълнят RTU и да освободят въздуха в определена зона. Така или иначе моят дрон ( квадкоптер ) няма как да го пускам в градовете в Австрия, защото изискват 6/8-роторни дрони за градски условия и то с лиценз, но все пак ...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   12-01-18 16:24

Какво ще стане ? Ами дрона ще бъде потрошен от витлата на хеликоптера, които са метални и масивни. Дори по-тежките от килограм дронове са направени от пластмаса. Единствената потенциална опасност е за самолети, ако дрон попадне в някой от двигателите. Може евентуално да го извади от строя. Но това при положение че притежателя на дрона го използва незаконно, т.е. в близост до летища или го дига много високо и то пак в близост до летища и стане някаква луда случайност двете тела да се сблъскат по точно този начин.

Имай впредвид че в небето летят птици и тях не мога да ги регулират. И досега в цялата история на въздухоплаването ми е известен един случай на птица предизвикала авио катастрофа. Това е прочутия случай при който пилота, след като птица попада в един от двигателите и го изважда от строя успява да приводни самолета в река Хъдсън и да спаси абсолютно всички пътници и екипаж. А една птица е успяла да нацели единия от двигателите защото са били цяло ято при това летящи гъсто една до друга. И птиците са били Канадски гъски, които достигат до 8кг. тегло и размах на крилата до 2 метра. Сравни го това с масово разпространените дронове от калибъра на DJI Phantom или DJI Mavic, които имат тегло до около 1.2кг и размах до около 30см.

В Холандия а чувам че сега и в Гърция имат обучени орли за борба с дронове. Мда. Tия птици виждат без проблем сметката на дронове от калибъра на DJI Phantom. Може да погледнеш в youtube.Публикацията е редактирана (12-01-18 16:58)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: lamerko   
Дата:   12-01-18 16:29

Интересно какво казват регулациите тук...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   12-01-18 17:09

А в Австрия искат 6-8 роторни дронове защото уж са по-надеждни. Ако 6-8 роторен дрон загуби един от двигателите си в полет, той може да продължи да лети и да се приземи без грижи с останалите 5-7 двигателя. Софуера влиза в режим който успява да балансира останалите двигатели и да стабилизира полета. При 4 роторните загубата на единият двигател е загуба на дрона, той пада, останалите 3 не могат да го държат стабилно във въздуха Т.е. 6-8 роторни дронове са уж по-сигурен и надеждни. Но пък имат по-големи размери и тегло заради повечето двигатели. И ако не дай си боже паднат, тогават стават потенциално по-опасни, заради по-голямата си маса.

Дублирането на всички системи, батерии, канали за управление и т.н. е другата посока в която се работи за да се подобри сигурността на дроновете и да станат както е при самолетите. Отказа на една система да не води до падане а да има заместваща такава и дрона да се приземи успешно, ако откаже единият от двигателите, батерията, някой от каналите за управление или датчици.Публикацията е редактирана (12-01-18 17:11)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   20-01-18 11:20

Полчуих отговор от парка Чинке тере.

Като цяло при заявка за летен с дрон в рамките на парка трябва да се попълни формуляр :

http://www.parconazionale5terre.it/pagina.php?id=33

След това цъкнете на:

Richiesta di sorvolo per droni

Като цяло в този формуляр има 2 варианта при заявка за летене:

-научни цели
-професионални (т.е. commercial )

Няма нищо споменато за любители.

Иначе по долу се иска сертификат за минат курс при ENAC, който струва 2000евро г/д и трае 1-2 седмици
Иска се също така медицинско ( като за самия курс се иска да се минат същите медицински прегледи като тези за пилоти..)
Иска се и застраховка.

Поясненията получих от този сайт https://dxdrone.wixsite.com/dxdrone-srl
Като им писах във фейсбук и ми обясниха детайлите.

Като цяло казаха, че другите правила (https://www.dronezine.it/english/) са си актуални и извън населени места можеш да си летиш, но е по-добра в градовете да не пробваш тъй като полицията е добре информирана.


Доста разочароващо като цяло...

Да не говорим, че аз им бях написал следния мейл:

Gentili signore e signori,

alla fine di maggio, ho intenzione di visitare l'Italia per circa una settimana, e penso di passare gran parte del tempo in Cinque Terre. Sono un dilettante della fotografia e in questo contesto vi scrivo con una richiesta.

Oltre ad una telecamera, fotografo anche con un drone e sono consapevole che fotografare con drone in Cinque Terre è possibile solo con il vostro permesso e con il permesso dall'ENAC. Per questo motivo, ho deciso di scrivervi per chiedere il permesso di fotografare con un drone (solo per motivi dilettanti e per uso personale) all'interno del parco. Naturalmente, dopo aver ottenuto il permesso, fotograferò secondo tutte le regole valide per l'Italia e richiederò anche il permesso dall'ENAC. Sono consapevole che non dovrei fare fotografie di proprietà privata, persone e folle e conosco tutti gli altri regolamenti menzionati qui:

https://www.dronezine.it/english/

Possiedo un drone DJI Mavic Pro, che pesa 730 grammi.

A questo proposito, vorrei chiedere il permesso di fare fotografie dilettante all'interno del parco. Se avete bisogno di altri informazioni da parte mia, gli fornirò volentieri.

Grazie in anticipo!


В който казвам, че искам да летя като любител, а те въобще все едно не са го прочели. Да бяха казали просто директно не става и това е.

Иначе попъления формуляр се праща на:

protocollo@parconazionale5terre.it

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   20-01-18 12:37

Благодаря за ценната информация
Да могло е да ти кажат просто че не може да летиш. Но от друга страна като изключим това, че не може да летиш в населени места, положението с дроновете в Италия въобще не е толкова зле.
Може да летиш навсякъде другаде и не се иска специален лиценз. Много от населените места в Тоскана например като San Gimignano могат да се филмират и снимат от разстояние и няма да изглеждат никак зле, Доломитите са също така много красиви.

Примерно ето едно клипче на бачо Блум снимано в Тоскана:

The Castle & The Mist

Технически и селцата от Cinque Terre могат да се снимат напълно законно и легално така от морето, но не бих рискувал [smile]

Но най-интересното е на ето тази страница
https://www.dronezine.it/300ino/


Не разбирам италиански, но според преводача на Google излиза че ако дрона ти е до 300гр може да летиш навсякъде почти без ограничения, включително и в градовете, включително и над хора ! Почвам да събирам парици за DJI Spark [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   20-01-18 14:36

Аз писах по-нагоре, че всички ще минете на Спаркове или други миниатюрни, ма не ми вярвате :) И това не е само мой опит ами и от много кинаджии, които гледам по ютуб, които за големи проекти летят с големи мултироторни тежки дронове или инспайър, а за леки проекти - със Спарк. Например, на мен Спарка ми лежи в същата чанта, в която и апарата. Винаги си е под ръка, няма куфари, няма раници, няма допъллнителни таблети.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   20-01-18 15:30

Ами сериозно се замислям за Spark, но вероятно ще почакам да излезе втората версия.

Верно туй Spark не го броят за дрон.[smilie5]

В Австрия например както в Италия може да летиш без разрешение извън населени места но не и да снимаш. И не е ясно дали ще те глобят ако дрона ти има камера, па макар и да не снимаш. Снимането е забранено и за него се иска разрешение, което май струва пари. А и за мен дроновете са основно за снимане. Каква полза да ги нося нагоре надолу иначе.

И отново В Австрия правят изключение за дронове под 300гр. За тях няма органичения, може да си снимаш и без разрешение. Ай стига ве. Не виждам никакъв ама никакъв смисъл от подобно разделение. Но е факт. Да не говорим че Phantoma се чува доста ясно от 30-50 метра, а Spark предполагам не.

Инак мен не ми пречи да нося по-голям дрон. Снимам рядко и си планирам общо взето нещата. Но измежду възможността да не снимам въобще от въздуха и да снимам 1080р с 1/2.7 сенсор, мисля че второто е за предпочитане.[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   20-01-18 17:51

За Италия има такъв закон да , ако дрона е под 300грама може да се лети и в градовете, НО

Spark не върши работа, защото е над 300 гр (условието е да тежи 300 грама заедно с propguards (тези ограждения на перките) и с тях е над 300гр)

Има обаче вариант, но струва пари -

Ето тези dxdrone.wixsite.com/dxdrone-srl са първите признати от ENAC , които са направили дрон, който според тях е ОК.

Сега преди известно време са пуснали нов дрон, който реално е спарк, но му сменя горния капак и ползваш техни поставки за защита на крилата.

Този комплект пластмаси + цялата ти документация нужна струва 290 Евро отделно ти трябва и регистрация в ENAC, която се прави веднъж и струва 94 евро и е за неограничен брой дронове.

+ трябва ти и застраховка, като италиански фирми, който правят това цената е около 80 евро за 3 месеца. Българска фирма не знам дали го прави - ако има такава е вариант.

Така че става със Спарк, но трябва още някой друг лев да се даде за да е легално.

След като се мине цялата процедура може да се лети на страшно много места, но за места като Чинке Тере и примерно Рим и Флоренция пак трябва разрешение, но е с пъти по-лесно да се получи такова.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   20-01-18 21:18

Бюрокрация навсякъде. Само това мислят как да ти вземат парите. [smile] Що са му тия протектори на Spark, че и застраховка колкото за кола ? Той ако се блъсне в стъкло, ще се потроши а на стъклото нищо няма да му има. [smile]

Значи тия 290 Euro се спестяват без грижи. Правиш си едни протектори от малко по-дебела алуминиева тел, боядисваш ги ако трябва, слагаш малко формиран плексиглас вместо горния капак и си в рамките на 300гр.

А и тънкия момент е каква е тази регистрация от ENAC. Носиш ли им дрона да го претеглят или само им даваш едни пари и те ти вадя едно парче хартия на което пише че си ОК да летиш.

И полицията като те види с дрона ко прави, вади едни везни и почва да го тегли да провери дали не си с 2-3 грама извън законните 300гр. [smile] Смях в залата.

Но дори застраховка и регистрация от 160 евро си струват само ако живееш в Италия и често летиш в градове.
Не бих ги дал. Не стига че ходим да им снимаме камъните ами и да им плащаме за това. Айде у лево. И без това на всичките забелижителности има милиони снимки във всякакво осветление и ракурс.

Ще си снимаме извън градовете, или извън Италия, природата навсякъде е красива.

Но е добре да се знае че има такава възможност. Ако се наложи де. Инак пишеше че освен всичко снимките и видеото от Спарки може да се използват и в комерсиални продукции, което е забранено да другите дронове. Абе бисери на човешкото безумие има навсякъде. [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   20-01-18 21:21

Държавата си е тяхна - ще си слагат каквито искат правила. Ако не ти харесва ходи да летиш в Украйна. Горби казва, че няма ограничения.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: chombe   
Дата:   21-01-18 02:35

na koi mu puka ot vsichki tezi tapi ogranichenia oshte malko i vazduha za dishane shte se opitat da ni kontrolirat[cool] [shtrak][beer] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   21-01-18 13:39

@stef7 и си прав и за жалост не изцяло. Значи те ти дават тези части да си ги сложиш и ти помгат с документацията, че да ти признаят дрона от ENAC, като ако сам си го направиш, ще е зор, тъй като тогава ще трябва да ходиш да го теглят, да се занимаваш с документи и т.н. Тези от dxdrone доколкото разбрах от интернет са първите направили дрон, който е признат от Енак през 2015. Катя цяло яко бюрокрация. А тези 90 евро ги плащаш на ЕНАК за да те регистрират, защо точно са обаче... трудно да се каже. Дано малко ги либерализират правилата след време.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Тед   
Дата:   21-01-18 13:46

Спарк-Марк ,....има си регулации навсякъде. Влез със Спарка в Турция...ще влезеш, ама друг път.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   21-01-18 16:08

И какъв точно е проблема в Турция ? Ето отговор на колеги от Истанбул :


"Hi, I live in Turkey/Istanbul, and have 2 drones.(tarot 650fy + p4) Both of them are registered but nobody asked anything so far. Just be careful with "no fly zone", keep away from people and animals. I mean, use our general rules just like in every flying. There won't be anything bad. Safe flights!"

Като абсолютно навсякъде - ако летиш грамотно, можеш да летиш където си искаш [smile]Публикацията е редактирана (21-01-18 16:09)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   21-01-18 16:24

Някой питаше за камерата на Спарки - ето малко илюстративен видео материал, от прекрасно място. Авторът е seanie2322 от форума на DJI


цъкПубликацията е редактирана (21-01-18 16:26)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: nsirakov   
Дата:   21-01-18 22:13

горби, на границата с Турция те питат.. .Имаш ли дрон, ако кажеш ДА ти го взимат и си го получаваш след 2 седмици и по спомен след 150 евро такса

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   21-01-18 22:33

Във форума на DJI хората пишат, че си влизат с дрон през границата и няма никакви проблеми, снимат си. Дори граничарите ги питали - колко струва, колко лети и т.н. Има някакво разпореждане, да не могат нерезиденти на страната да си регистрират БЛА след извънредното положение и към днешна дата така си седи - на сайта регистрират само резиденти. Отнася се предимно за дронове над 500 гр. Но хората /чужденци/ си внасят фантомите и си летят. А със Спарки въобще няма проблеми, не го считат за БЛА. Има проблем и с допълнителните батерии със самолета, но проблемът не е само при дроновете.

Естествено, ако решиш да се изтъпаниш с Фантома, примерно в Истамбул нейде на Златния рог, или над главите на хората по площада - се предполага, че полицията много бързо ще ти го вземе и ще си платиш солената глоба, което си е в реда на нещата.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Тед   
Дата:   21-01-18 22:39

Без да те питат - взимат го и след две седмици се връщаш на границата да си го вземеш, като си платиш глобата.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prosperity   
Дата:   22-01-18 10:50

Изключително полезна тема, благодаря ви за съветите

Отговори на това съобщение
 
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »