Автор: Събинатора
Дата: 24-08-17 16:40
Бих искал да засегна една болезнена тема - връзкарщината.
Всички знаем как работят социалните мрежи - like in order to be liked back. Но photo-forum е "професионален" фото сайт, не социална мрежа. Разбрах, че много хора като мен се отдръпнаха от този сайт и от 500px заради необективното оценяване, базирано на популярност, а не на качеството на снимките.
Нямаше да Ви занимавам, ако бях само аз.
Ако потърсите в google хората масово напускат 500px заради спад на качеството на топ снимките. Ето линк към follow bot (първия резултат в google):
https://github.com/Kenshii/500px-Bot
Има много истории как можеш да получиш хиляди followers и likes за ден, без да правиш нищо.
При нас е същото, но малко по-различно - хората гласуват злато за приятелите си, дори и снимките им да не струват. Скриването на имената не помага, след като снимките са в профила и може просто да се прати линк.
Резултата е, че намирането на добри снимки е трудно и не си струва времето и не-най-добрите снимки запълват първите страници. Новите таланти нямат шанс да бъдат видяни, но това не ме учудва, след като ние в България имаме някаква глупава средновековна система, където студия и привилегии се наследяват и хора без капка талант снимат президента с най-скъпата техника.
Сега повдигам въпроса, понеже вече използвам сайта само за базара и не ми пука дали ще ме намразят.
Знам, че е трудно да си обективен, особено във фотографията, но аз никога не съм гласувал незаслужено за приятели. Не искам повече гласове за мен (вече не публикувам) или нещо такова, отказал съм се от кариера във фотографията, просто познавам хора, които са изключително талантливи и не получават заслуженото внимание (няма да ги споменавам, това не е реклама).
Всичко е субективно, но е неоспоримо, че има множество лоши снимки в категория А и Б. Има лоши снимки с абсурдно високи рейтинги. Не е лично мнение - всички, на които съм ги показал споделят моето мнение.
Какво мислите? (Не се притеснявайте, да ме напсувате.)
|
|