Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Лекции - Управление на авторски права за фотографи и творци

  Управление на авторски права за фотографи и творци

  Как да публикуваме в онлайн пространството?

  Кой лиценз да изберем?

   

  Управление на авторски права за фотографи и творци

  Фото Форум, в партньорство с Гьоте институт и Wikipedia, организира вечер посветена на авторското право. Ще ви представим трима лектори, с дългогодишен практически опит по темите, за които ще говорят. След това ще може да им задавате въпроси и да проведем дискусия. Темата е инспирирана от интереса към различни правни казуси и примери от практиката, които потребителите на Фото Форум водят от години в сайта. Събитието е подходящо както за професионалисти, така и за любители фотографи, творци, артисти, модели.

  Повече за събитието можете да прочетете ТУК »

 • Семинар: Композиция в пейзажната фотография с Иван Миладинов - Jirko

  Фото Форум и Иван Миладинов – Jirko, който повечето от вас познават чрез хубавите и вдъхновяващи кадри, които споделя във Фото Форум

   

  Ви каним на един тридневен Семинар – Приключение

   

  Композиция в пейзажната фотография с Иван Миладинов - Jirko

   

  Ако обичате да снимате, имате нужда от допълнителни знания и сте свободни на 10-11 юни, това е прекрасна възможност за един приятно изкаран уикенд, в който да се запознаете с правилата в композицията и тяхното приложение на практика в разлини ситуации.

   

   

  Ден 1: 9 юни 2017 г. (Място: София- скоро ще конкретизираме точният адрес)

   

  18:00 - 21:00 Теоретична част

   

  Лекция: Основни правила в композицията и тяхното приложение/нарушаване в различни ситуации. Структура на композицията и типове композиция спрямо предния план. Баланс и компановка. Поток на зрението през кадъра. Сюжет - прилагане на идеите на практика.

   

  Ден 2: 10 юни 2017 г.

   

  Практически занятия. (Работа на терен)

   

  Локация 1 - Муратово езеро – Пирин.
  Рано сутринта тръгваме от София и около 9:00 часа трябва да сме в гр.Банско от  където продължаваме към хижа Вихрен с колите. След хижата правим пешеходен преход около 1 час. Прехода е сравнително лек, но все пак ще са ви нужни удобни обувки, раничка и яке, което ви пази от вятър. Ако природата е благосклонна към нас около езерото ще намерим красиви минзухари за преден план в снимките.

  Виж целият текст ТУК

 • Приключение по дунавските острови с каяци - за Фотографи - 14-18 юни 2017 г.

  Фото Форум и Тудурини БросВи каним на приключение с каяци по река Дунав.

   

  Приключение по дунавските острови с каяци - за Фотографи

   

  Целите са ни да сформираме група, която да се впусне в приключението с каяци по река Дунав. Да спираме на различни места и да направим хубави снимки. Да се забавляваме и да си прекараме приятно времето. Да наблюдаваме птици. Всичкия багаж ще е с нас в каяците и няма да имаме съпорт по брега. Ще спим на палатки осигурени от организаторите, както и други дребни къмпинг принадлежности. 

   

  Вижте цялото събитие ТУК »

        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Лайтрум профили
Автор: Krassy 
Дата:   18-03-17 12:09

П. П.

За да направиш едното като другото, трябва да приложиш нелинейни криви към параметрите... това са профилите, не просто плъзгачи ;)

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: colorphoto 
Дата:   18-03-17 13:59

Hue не означава ли оттенък,а не "друга дума за цвят"?

Щото точно оттенъците променя този плъзгач.Публикацията е редактирана (18-03-17 14:01)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Командировка в Нови Сад" от Lubomir Hristov - 6 коментара
"Лагеруване на връх Амбарица" от Иван Георгиев - 19 коментара
 Re: Лайтрум профили
Автор: vkk1 
Дата:   18-03-17 14:51

Е значи с лайтрума няма да се разберем, подобна промяна на цветовете за мен е неприемлива. Ще си карам както и досега, основни корекции в дпп и във фотошоп каквото ще се тонира или ретушира и това е.

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: nyamago 
Дата:   18-03-17 14:54

> Hue не означава ли оттенък,а не "друга дума за цвят"?

В разговорния английски значи точно оттенък. Но под това се разбира тясно конкретизиран цвят, вариация - примерно не просто 'червено', а 'доматено червено' или 'Манчестър Юнайтед червено' - различно от 'Върджин червено' и пр.) Но НЕ със значението на добавен цвят към основния, което тук във ФФ наричаме с (чисто българската ;) дума 'каст'...

В колористиката е още по-конкретизирано: всеки оттенък има цифрова стойност и отговаря на определена дължина на вълната в спектъра. Всеки оттенък е самостоятелен цвят с дадена спектрална честота, а не е някаква смес.

Дотук лесно - оттенъкът (hue) е винаги точно определен във всяко координатно пространство и между камерните профили и тези в конверторите не би трябвало да има разлика. Обаче...

Проблемът идва от векторните модели за цветно пространство, където споменатото по-горе Value в HSV модела НЕ Е синоним на Luminosity в HSL модела (като този в софтуера на Adobe) и не се превеждат никак лесно от едното в другото. Да добавим, че има и HSB модел (за Brightness, също различно от V и L) - и че много камери и програми ползват перцептуални модели, които (уж) отчитат нелинейното възприятие на окото и мозъка ни. Става голяма каша и оттам - трудностите в съвсем точно наподобяване на дадена визия. С промените на един от параметрите, различни от H (S или пък V или L) - се променя и перцептуалната стойност (възприемането) на другия. Най-прост пример е как, сваляйки Luminosity с плъзгачите, субективно ни изглежда, че Saturation се повишава (както става и при манипулиране на Levels във ФШ).

С две думи: цветната визия на една снимка може (с доста труд) да се доближи до друга желана визия, но не и да стане точен еквивалент. Колко е важно това и колко наподобяване е достатъчно - всеки може да си прецени... Но НЯМА рецепта, формула или софтуерн порграма да го прави автоматично и гарантирано точно.
[beer]Публикацията е редактирана (19-03-17 03:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: colorphoto 
Дата:   18-03-17 15:50

vkk1: Шопа и ДПП /в моя случай Кепчъра/ за мен лично са предостатъчни,а Лайтрума все не успявам да го харесам,въпреки че го имам,така и не му станах фен,като едната от причините е точно гореописаната.Публикацията е редактирана (18-03-17 16:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: colorphoto 
Дата:   18-03-17 16:00

nyamago:[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: midtone 
Дата:   18-03-17 16:53

vkk1 написа:

> Е значи с лайтрума няма да се
> разберем, подобна промяна на
> цветовете за мен е неприемлива. Ще
> си карам както и досега, основни
> корекции в дпп и във фотошоп
> каквото ще се тонира или ретушира
> и това е.

Аз не мога да схвана какво точно не ти харесва в интерпретацията от Lightroom. Може би точно тази снимка не е показателна, защото за мен raw файла ти си е съвсем наред, и както съм показал в хистограмата, в DPP варианта червеният цвят е клипнат в highlights, докато в LR е по-добре.
Камера профилите в Lightroom имитират профилите на производителя, но явно има различия, които на теб не ти харесват. На мен също не ми харесват (за моя апарат и за определени светлинни условия), затова аз съм си калибрирал профила така:
https://postimg.org/image/qm335k787/

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: vkk1 
Дата:   18-03-17 17:34

Ами не ми харесва точно това, че го няма този червеникав нюанс при лайтрум, а е едно равно гадно жълто все едно съм набил хайлайтите издъно. Това розово придава на човека "жив" вид, верно разликата е минимална, но я виждам. Избиват скулите ужасно, носовете лъсват, просто отврат. И е винаги, при всяка снимка, на която има жив човек. Просто лайтрум явно така си го харесва, и с никонски, и канонски файлове - е едно и също. Аз затова лайтрум за портрети не ползвам никога. Естествено, далеч по-лесно е с него, по бързо става за големи обеми от снимки, обаче ... не мога да го преглътна.
Аз поне така виждам нещата.

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: asahi 
Дата:   18-03-17 21:31

Опитите да се наподоби една цветна визия на друга с местене на плъзгачи най-често е неуспешна. Профилите работят много по-прецизно.

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: midtone 
Дата:   19-03-17 01:17

asahi е прав, разбира се.Публикацията е редактирана (19-03-17 10:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: Krassy 
Дата:   19-03-17 15:31

Сега, ако има профил-конвертор това ще улесни нещата много [smilie7]

В лайтрума са .DCP

В никона са .NCP

[thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Лайтрум профили
Автор: midtone 
Дата:   19-03-17 18:28

Sоrry, махнах профила, защото се оказа платен, и е незаконно да се споделя. Купувал съм го преди години, и бях забравил.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »