Автор: nyamago
Дата: 21-08-16 13:23
Тук, в Англия има един Устминстърски Херцог (почина тия дни, лека му пръст), за когото рядко и малко се чуваше в медиите. За разлика от Кралското семейство и други аристократи - неговото семейство не обект на папараците и всеки ден в светските хроники.
А човечецът ПРИТЕЖАВА Лондон! Е, не целия гигантски град, но най-скъпите му части - повечето от Мейфеър и Белгравия и голяма част от Уестминстър. Историческата част на Ценрален Лондон е частна собственост.
Като умря, се вдигна малко шум - но не за да почетат паметта му, а от клюкарско и завистничско вълнение: как така може синът му (двайсет-и-нещо годишно пишлеме) изведнъж да наследи 9 милиарда лири?!
И тогава, сред разните цитати ми направи едно изказвне на бащата: "Казват, че съм бил богат - наитина на хартия имам милиарди, в имоти. Но НЕ МОГА да продам тези неща, те НЕ СА мои - те са на града, на нацията и на историята!"
И никога на неговите територии нищо не е подпалвано, за да отвори място за хотел или мол, нищо че е частна собственост. И винаги всичко е перфектно реставрирано и многовековни сгради служат и днес за жилща и офиси (не броим музеите и дворците), както винаги са служили - винаги 'като нови'. Лондон е горял, да - най-забележителен е Големият Пожар от 17-ти век. Но той е разрушил тогавашното Сити (предимно дървено) в рамките на старата римска кепост, но не е стигнал до Уестминстър, който е непокътнат до днес. И дори големият исторически пожар е почнал от хлебарска фурна, а не от злоумишлени подпалвачи...
Мисълта ми беше за частната собственост - която в цивилизованите общества не дава право на унищожние, а е само 'отговорно пазене' на имотите - за поколенията и останалия свят.
= = = = = = = =
А питащите как 'някакви си складове' били културно наследство наистина имат нужда да се осведомят по-добре.
|
|