Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 
 Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 20:40

Някой може ли да ми обясни точно каква химия ще ми трябва за проявяване на черно-бял филм и колко горе-долу би ми излязло, ако си проявявам сам?
Мерси предварително

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:10

Кой филм точно, че има някъде 13245678 рецепти и проявяване?

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 21:16

Ilford HP5+

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:21

Само като химия- проявител, стопер, фиксаж.
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/20106281054152313.pdf

Със сигурност излиза по-евтино отколкото някъде да се плаща.Публикацията е редактирана (15-04-16 21:22)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   15-04-16 21:34

Може ли да ми помогнете и да ми разясните малко повече защото това само не съм правил още и ми е черна Индия

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   15-04-16 21:49

Има конфекционални проявители за негативни филми, но това не значи, че не може да се прояви и с позитивни. Също човек може да си прояви ч/б филм с собствено приготвен по рецепта проявител. Рецепти стотици. Ще ти трябва проявяващи вещества - метол, фенидон, хидрохинон, пирогалол и др.Метолът да се използва самостоятелно или в комбинация с други проявяващи вещества (хидрохинон, фенидон, пирогалол и др.) работи меко, в комбинация с хидрохинона се определя контраста. Хидрохинона самостоятелно се използва за контрастни проявители. Като противо окислител се използва натриев или калиев сулфит. Като буфер се използва боракс, карбонати и др.Противо воалиращи вещества, забавящи процеса - калиев бромид. При разтварянето има поредност, кое след кое. Това е накратко,Успех. добре е ако имаш познат с когото да направиш първото проявяване, за да не се разочароваш. Още е важно температурата и времето на проявяването.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   15-04-16 21:50

ТРябва и задължителните аксероари- добър термометър от 0 до 50 градуса, ръкав или кутия за отваряне на филма и навиването му на спирала, която е в дозата за проявяване. Ножица също. Съдове за разтваряне на химията.
Примерно какво може да се купи като химия:

Ilford ID-11 проявител
ILFOSTOP стопер
RAPID FIXER FILM
И вече там по схемите се гледа кое как се разтваря и колко време се държи.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Han_Solo   
Дата:   15-04-16 21:51

да проявиш филма е половината, процеса се казва негативно-позитиивен.... какъв е филма, как е експониран, "воал" има ли?

Иначе навремето любимия ми проявител беше Родинал.... ама след като проявиш негатива ще го сканираш ли или ще се пробваш с фотоувеличителя [smilie5] че и там е една магия

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   15-04-16 22:36

impuls ще разбъркаш на питащия мозъка, както твоята публикация е разбъркана и дезорентирана както мигрант из Странджа планина.
Та при черно белия процес при негатив имаме два процеса-проявяване и фиксиране. След което следва измиване и сушене. От проявител и концентрацията му и температура и време на проявяване зависи дали ще е контрастен или не и дали ще е с едро или дребно зърно филма. От фиксажа също донякъде зависи крайния резултат. Фиксажа е почти винаги кисел а федона е добавка. И с истински оцет пак става номера с фиксирането. Или накратко проявяването е алкална а фиксирането е кисела операция.
Едно време по бай-тошово време сладкия федон много много не се намираше, защото рибарите го ползваха за стръв за шараните!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   15-04-16 22:56

Човека пита за проявяване. Вероятно е на ясно, че след това следва изплакване, за да не продължи процеса и следвеа фиксиране и не на последно фиксиране и чак тогава сушене. Той пита за химия. Най-добре да си купи готов проявител и там има упътване, която трябва да следва. Нищо излишно не съм написал. Извинявам се ако съм го заблудил.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   16-04-16 01:36

Има конфекционални проявители за негативни филми[smilie11]
Какво означава това impuls , дай разяснение? А известно ли ти е че от филм освен негатив се прави и позитив, например за диапозитиви!И пак опира до проявяването. И че от неправилното сушене също се получава изменение на зърното.

Думата конфекционалност дълбоко навлезе в лексиката ни покрай една бивша министърка-филоложка и раздухано и осмивано от друго много гледано хумористично предаване.
[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: lamerko   
Дата:   16-04-16 04:43

Взимаш си готов проявител - например на Кодак D76 или Ilford ID-11. Ако не се заиграваш висока температура и концентрат - стоп баня не ти трябва, особено ако използваш кисел фиксаж. За цена - ще ти излезе около 25-30 лева за 1 литър, достатъчен за 5-7 филма, но имай предвид, че проявитела не е много траен като се разтвори. С фиксажа може да обслужиш малко повече, но добре е всички филми да проявиш в рамките на 3-7 дена. Добре е да осигуриш постоянна температура на проявитела (ще ти трябва термометър със сонда), понеже температурата пряко влияе на времето за проявяване.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: my.point.of.view   
Дата:   16-04-16 07:47

Предлагам ти схема:

1. проявител Кодак Д 76 1 литър 12 лв от Фотосинтезис.
трайност 6 месеца разтворен.
плюс - хубав проявител
минус - вдига контраст към края на годността
ползване: 1+1 разреден с вода, при 20 градуса, Илфорд НР5 и ФП4 се проявяват за 11 минути.

2. миене с вода - неколкократно изплакване - безплатно

3. фиксаж Илфорд, разтваря се с вода, 16 лв 500 мл, има и Мако фиксаж 1 литър за 12 лв, както прецениш. Трайност 6 месеца.
5 минути фиксиране.

4. изплакване с вода по схемата на илфорд -
1 обръщане на дозата и изливане на водата
5 обръщания на дозата и изливане на водата
10
20
естествено, като излееш водата, наливаш нова

5. Агепон / Веро някакво долнопробно за 1 лев

6. сушене

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: impuls   
Дата:   16-04-16 07:53

Китен, когато се каже ч/б филм винаги се приема че това е негативен, иначе бихме казали ч/б диапозитивен или цв. диапозитивен.Под конфекционален имам предвид тези, които се продават като готови направо за проявяване или чрез съответно разреждане. През живота си съм проявил стотици негативни и диапозитивни ч/б и цв. филми включително и 16 мм.Първото ми проявяване вероятно е било много преди да се родиш. Проявявал съм още колор, когато първото(негативно) продължаваше 32 мин. и целия процес беше много дълъг и през лято беше невъзможно да се поддържа 18 градуса и чакахме есента. Така че да не спорим разбирам ли или не от негативни или или обратим процес.Виждам, че в този форум всеки иска или се стреми да покаже че е повече от другия вместо да си помагаме. Нищо лично.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kiten   
Дата:   16-04-16 08:14

Брей ти толкова ли си стар, че когато си проявявал на времето е нямало хладилници?[smilie10] Чакали били есента [smilie18]
Номера става с два легена единия с ледена вода а другия с топла. И едно време имаше едни чешки проявители на които се изискваше плюс минус една четвърт от градуса да се спазва указаната температура. Няма какво да чакаш есента номера става с топкане на бачока-корексдозата в легените за кратко според това дали спада или се вдига температурата.Публикацията е редактирана (16-04-16 08:15)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: GAOFTO   
Дата:   16-04-16 10:21

Благодаяря на всички ви за подробните обяснения, но въпреки това не виждам как излиза по-евтино след като казвате, че мога да проявя 5-7 филма, което иначе значи, чв около 3лв на филм би излязло з 21лв за 7 филма, а така като гледам ако аз си купя всичко никак не излиза по-на оферта?

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Станчев   
Дата:   16-04-16 11:12

Кеф цена няма, както се казва. Освен това ще се докоснеш до магията на "скритото" изображение.
Иначе следвай препоръките на колегата my.point.of.view, кратко и ясно е обяснил, като за хора без опит.Сложи си к.дозата в съд с темперирана вода, така по-стабилно ще имаш температурата според указанията и след наливане на химикала е добре да се "почукне" няколко пъти дозата за да няма въздушни мехурчета по филма и да остане непроявено/фиксирано/.
Като понапреднеш ще можеш и да експериментираш, даже с рентгенов проявител
разреден по подходящ начин и температура.Публикацията е редактирана (16-04-16 11:17)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: антивик   
Дата:   17-04-16 10:39

GAOFTO написа:

> Благодаяря на всички ви за
> подробните обяснения, но въпреки
> това не виждам как излиза
> по-евтино след като казвате, че
> мога да проявя 5-7 филма, което
> иначе значи, чв около 3лв на филм би
> излязло з 21лв за 7 филма, а така
> като гледам ако аз си купя всичко
> никак не излиза по-на оферта?


Ами това е щот ти препоръчват илфордси и кодакски проявители, ако си вземеш един метил-хидрохинонов/руски/ ще се разминеш само с 3 лв., лошото че е само половин литър и ако работиш по-широки ленти ще ти трябват 2.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Kolev68   
Дата:   17-04-16 15:09

Абе снимането на филм не е евтино забавление .Докато се усетиш и си вкарал няколко хилки .

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Binjo_o   
Дата:   17-04-16 15:28

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=71531

Класика по булгаристански. Всеки подава по едно парченце. Само че така не се прави. Процеса може да го обясниш с две изречения, но след това ще имаш два пъти повече въпроси.
Все едно сега да ти обясня как се кара кола.
Хайде сега кажете че няма нищо кой знае какво и всеки след като прочете тази тема може да го направи, моля ви, корифеи...Публикацията е редактирана (17-04-16 15:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: my.point.of.view   
Дата:   18-04-16 04:02

Излиза скъпо, защото ти посочваме по-малки разфасовки.
Вземи си хтол 5 литра за 30 филма 27 лв и един фиксаж 16 лв илфорд за тези филми и с 45 лв проявяваш 30 филма, 1.50 лв/филм.
Ако ползваш на Мако фиксаж, падаш на 35 лв за 30 филма.
Ако тоя хтол го купиш чрез Габко, може и още да падне цената.
И най-вече, ако ползваш по-евтин проявител. Щото тоя хтол никак не е лош. Отличен.
И така.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: uri64   
Дата:   18-04-16 16:01

и една хубава доза с хубави спирали е силно препоръчителна.

ако е за 2-3 филма в рамките на 5-6 месеца до година не си струва да се инвестира...по-добре в някое фото или познат да ги прояви....единствено ако ще се снима редовно на ЧБ филм си струва домашното проявяване...

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Kolev68   
Дата:   18-04-16 17:32

И цветно Юри, и цветно .

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Han_Solo   
Дата:   18-04-16 22:47

Между другото в мазето ми се търкалят 3-4 дози Йобо за 2 филма, фотоувеличител Меопта, копирна рамка фоточасовник, фенер със зелен филтър... не са ползвани от 10-15 години, ако някой се интересува мога да подарявам... ако са още читави де [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: lamerko   
Дата:   18-04-16 23:21

Ако имаш читава Йобо... :)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: фотогаф   
Дата:   19-04-16 04:33

Останах с впечатлението че питащия няма никакъв опит с проявяване на филм. А тука се написаха трактати. Аз като човек минал по този път съвсем скоро мога да дам няколко практически съвета.

1 Дозата(Така ли се нарича)черния буркан в които става магията трябва да е хубав защото има всевъзможни извращения да не кажа ментета. Металните лично на мене ни ми харесват. Хубав е paterson 4 лично мое мнение. Но каквото и да си намериш трябва да го отрепитираш на светло до съваршенство, защото в тъмното няма това как е онова къде беше. И без значение за колко филма е буркана като сложиш 1 филм ще налееш гьоч за 1 филм и толкоз.
2 Спиралата на която се навива фила, пак металните неса ми по сърце. Пласмасовите са по харни от моя скромен опит но и те си имат разновидности. Има такива дето са само за 1 размер филм и има такива дето се нагласят за 3 различни размера. Другото е че там където филма започва да влиза в спиралата (устата) така да го наречем има повърхности (джуки)така да ги наречем които много помагат в тъмното да започнеш да навиваш филма на спиралата. По големите естествено по добре. Разгледаи в нета да добиеш представа за какво ти думам.
3 Репитиция до съвършенство на светло да навиеш филма на спиралата и да го сложиш в буркана и правилно да затвориш буркана. Неси мисли че от първия път ще го направиш на тъмно без репитиции. За това ще ти трябва и някакъв филм разходи се по местата дето проявяват и ги питаи нямат ли нещо негодно и да ти го дадат не задължително да е в касета. Ако е в касета още по хубаво че може да се наложи и нея да я отваряш в тъмното с отварячка за швепс, ама 1 репитиция за това ти стига важното е да разбереш от коя страна да я подхванеш.
4 Генерална репетиция на тъмно.(Баща ми казваше че мъжа на тъмно единствено деца може да прави. А жените какви чудеса правят на тъмно олеле маико свят ще ти се завие,това вече от личен опит го знам) Сега преди да загасиш ламбата си подреди всичко по ред
1-2-3-4. Приготви си отварячка че ако филма целият е в касетата да има с какво да я отвориш ножица също защото ще трябва да резнеш началотО на филма да го изравниш и края също се реже. И внимаваи какво правиш с ножицата да не си одрежиш ухото и да изкочиш и да викаш Е НЕМА РЕД ТУКА БРЕ НЕМА РЕД. Всичко трябва да намираш с напипване и да знаеш как е ориентирано и кои му е работния краи. И пак репетиции.

ОТДЕЛ МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ

Тук е лесно и всичко се прави на светло,няма скрито покрито. Ще ти трябва някаква мерителна съдинка да не е повече от 500 милилитра. И в зависимост от това какъв проявител ползвош може да се наложи и някоя спринцовка до 10 милилитра. При мене тя се ползва като меря кодак НС 110 гъстия сироп-концентрата малко по гъст е от олио но не е като мед да кажем. Мериш си водата доливаш си от проявителя до определените милилитри разбъркваш хубаво и си готов да наливаш в буркана. Ще ти трябва и термометър за да примериш колко градуса е разтвора. Да не опържиш филма че картинките ще избягат или да го смръзнеш че нема да си покажат носа навънка и ша видиш на Мочо шлифера само.

ОТДЕЛ ХИМИЯ-ПРОЯВИТЕЛИ ФИКСАЖИ И ХЛАДКА ВОДА ЗА ПЛАЦИКАНЕ. А И ВЕРО ОТ ЕФТИНОТО споменаха по горе.

Тука избора е огромен и това оставям на тебе да решиш. Но надушвам че искаш да минеш тънка лаисна и защо не опиташ да проявяваш с нес кафе. Съвсем серьозна го казвам. Хората проявяват че и снимки показват.
http://www.caffenol-cookbook.com/[/url

Ето тука как се готви проявител от кафе,сода и витамин С.

ЛЕЛЕ КАКВА ДЕСИРТАЦИЯ НАПИСАХ КАКВ УЖАС. Надявам се че поне малко бях полезен.

п.с. А тези буркани спирали мерки и теглилки защо не пуснеш една обява че купуваш в базара раздел аналогова.Все някои ще ти продаде необходимото за 20-30 лева па ако се и пазариш маже да ти смъкне и с петаче. Така човека ще пине некоя биричка в жегата и ще ти стиска палци доката ти се потиш в тъмното. Не е лошо като идея.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: gaofto   
Дата:   19-04-16 09:25

Бладодаря ви много!

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Антивик   
Дата:   19-04-16 10:39

Фотограф е нахвърлял добри съвети, обаче за да не се затормозява човек с навиване на спирала, си взема един триплекс с корекс лента и забравя за спирали, улеи, джуки. А и що трябва да се хваща края на лентата в макарата на тъмно...Обикновено 1-2 пози от началото на лентата се осветяват при зареждането, така че никакъв проблем/ако цялата лента не е върната в касетата/ да си се захване лентата на светло и после вече тъмнина при навъртане и затваряне.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   19-04-16 11:03

Най-добре човек да се научи "на сухо" с ръкав или кутия с вложки като ръкави и някой изфирясал или осветен филм. Винаги може да стане нещо проблемно, ако се прави в тъмна стая- я някой ще влезе, или ще има неуплътнена врата или може да се светне лампата неволно...Преди ни учеха, че с ножица в ръкава или кутията се отваря филма и после понеже е вързан за вътрешната ролка се ползва да се отреже.
За спирали наистина май пластмасовите са по-удобни от металните. Поне така при моите дози и като навивам рол и 35мм ми е по-удобно. Но пък пластмасата старее, затова само нови бих препоръчал.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: uri64   
Дата:   19-04-16 12:08

фотогаф написа:


>
> ЛЕЛЕ КАКВА ДЕСИРТАЦИЯ НАПИСАХ
> КАКВ УЖАС.

Наистина. Трудно, почти невъзможно е, да могат да се направят повече правописни грешки в толкова изречения.[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Binjo_o   
Дата:   19-04-16 19:41

фоторгаф наистина, леле каква дизерация, леле какъв ужас.
първо аз лично за 30 колко години менте доза не съм виждал. виждал съм хора с вързани ръце и заврени...някъде на тъмно.
да, има едни (руски) които например са с канали само от едната страна. само че будят у мен единствено уважение и възхищение хората които могат да ги ползват на тъмно!
един малък пиниз е да порежеш крайчето на филма от двете страни за да не ти спира докато го буташ в спиралата.
друго, ако на питащия му се види трудно да навива спиралата да си купи доза с лента. там няма каква да сбърка, а пък и с малко повече почуквания и въртене обратно на навиването ще постигне същия резултат както и при спиралните.
и накрая, защо си мислиш че всичко трябва да е на пълна тъмница в която вероятно ти правят свирки?
има специален филтър, който обаче извънредно трудно се намира и който дава светлина достатъчно за да не се чувстваш като в кабинка за секс.

та така [smile]Публикацията е редактирана (20-04-16 07:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: фотогаф   
Дата:   20-04-16 00:22uri64 написа:


Наистина. Трудно, почти невъзможно е, да могат да се направят повече правописни грешки в толкова изречения.

uri64 кажи нещо по темата. Човека задава точен въпрос,па ти му дрискаш по темата. И точно под моя пост човека благодари. И съм забелязал че обикаляш из темите на хората и постояно бучиш и мрънкаш кои как пишел и какви правописни грешки правят пишешите.

uri64 защо ни буташ в лицата професионалното си изкривяване. Ако толкова си за правописа на българския език па земи си напищи ника на кирилица поне. И още нещо ако толкова милееш за правописа оди да учиш циганетата на четмо и писмо. Със сигурност там ще те оценят и дълбоко уважат.


Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: фотогаф   
Дата:   20-04-16 00:25

На тебе да отговарям ли? Сигурно си знаеш какво ще ти кажа.

За Binjo става въпрос.Публикацията е редактирана (20-04-16 00:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Jk.freeman   
Дата:   20-04-16 13:10

Първо да се извиня на автора на темата, че ще е използвам за мое питане. Така и така стана въпрос за тъмните стаички, а понеже за такова нещо никога нямаше да пусна отделна тема, та да питам от чисто любопитство...във въпросната тъмна стаичка не може ли да свети една червена крушка? Никога не съм имал допир до тези операции с проявяването, най-вероятно няма и да имам та питам ей така за обща култура да си зная. Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: itilien   
Дата:   20-04-16 13:33

Jk.freeman - филмите са чувствителни към всякаква светлина (принципно има и изключения, ама не са разпространени) и затова не можеш да ползваш червена лампа. Тя се използва при проявяване на фотохартия, защото тя е чувствителна основно към синята част на спектъра и освен това има слаба чувствителност, и червената, жълтата и зелената светлина почти не я осветяват (всяка хартия си има препоръчителен филтър за осветление при проявяване).


Зареждането на доза не е особено трудна процедура. Не е лошо да се направи една проба на светло ако никога не си го правил, но чак пък да се претрепваш от репетиции не е нужно. Една две тънкости - филмът се срязва под прав ъгъл и му се клъцват ръбчетата, за да не запира при навиването. Ако е 120 филм е хубаво да се огъне в началото през средата в посока обратна на емулсията, за да стои изправен, че има склонност да се извива навътре и да не влиза в канала на спиралата. Спиралата и ръцете трябва да са абсолютно сухи - това е много важно, защото иначе емулсията почва да лепне и нищо не става.Публикацията е редактирана (20-04-16 13:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: virosh   
Дата:   20-04-16 13:57

@gaofto, колкото и сложно да ти изглежда - не е. Първият си ЧБ филм проявих само преди няколко седмици и мога да ти кажа че в началото бях изключително нервен, но когато отвориш дозата, извадиш филма и видиш кадрите...[shtrak]

Първо, както са написали колегите по-горе - ще ти трябва доза.
Ако имаш възможност ти препоръчвам да си вземеш комплекта за начинаещи от FotoImpex - Starter kit film basic. В него има доза, термометър, химия (Adonal/Rodinal проявител, фиксаж и wetting agent), мерителна чашка и осветен филм с който да се учиш да навиваш в спиралата.

Ето това видео също доста помогна - 35mm Film Development Tutorial.
Колкото до това кой филм с кой проявител, колко време се проявява и на каква температура - ползвай Massive Dev Chart или приложението им за Android/iPhone (приложението има и таймер който е доста удобен).

Ако се поразровиш малко на сайта на Ilford също така има едно доста добро PDF-че в което целият процес е описан подробно.

При сушенето на филма е добре да имаш къде да го закачиш да виси по цялата си дължина, като сложиш някаква лека тежест на долната щипка. Когато изсъхне филма, ще е прав и няма да се навива. После режеш и пъхаш в класьорите.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: станчев   
Дата:   20-04-16 14:58

Никой не написа, но е важно: при сушенето не трябва да има прах, иначе полепва по емулсията и после е проблем.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: kvakioh   
Дата:   20-04-16 15:31

И щипка за отцеждане на филма и премахване на остатъчната вода и химия. Това много внимателно да се ползва, но е почти задължително.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Краси-Чочева   
Дата:   20-04-16 22:13

Не е задължително, даже много хора го смятат за вредна техника, която подлага филма на потенциално надраскване точно когато е най-мек. Ето една по-добра техника за отцеждане - не съм я пробвал, но съм чел, че дава перфектни резултати. Ползва се кутийка и шпиндел за CD-та. Филмът както е в спиралата се слага в нея, а през оста на шпиндела и дупка в кутията се прекарва въженце, с вързан голям възел. Така системата се завърта бързо в продължение на примерно трийсетина секунди. Центробежната сила не остава вода по филма.

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Jk.freeman   
Дата:   20-04-16 22:23

Благодаря itilien [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: Kolev68   
Дата:   22-04-16 20:17

Има центрофуги за отцеждане на марули , може да се пробва

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: LeikaM   
Дата:   16-02-21 17:26

извинете намира ли ви се о6те не6то в мазето

Отговори на това съобщение
 Re: Фото химия (Ч-Б)
Автор: my.point.of.view   
Дата:   17-02-21 16:02

Имам кило бял живак в шишенце от 100 мл. Обичам да си го кламбичкам, звукът е интересен.

Отговори на това съобщение
 

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »