Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем с визьора на Зенит ЕМ
Автор: Abyssos   
Дата:   24-01-16 11:58

Здравейте,
наскоро си взех нов Зенит ЕМ. Обаче забелязах, че когато гледам през визьора на фотоапарата, виждам една вертикална черна линия, горе-долу по средата, на места по-дебела [smilie10] . Нормално ли е това, и ако не, има ли начин да се почисти? Благодаря ! [shtrak]
 Re: Проблем с визьора на Зенит ЕМ
Автор: asahi   
Дата:   24-01-16 12:04

Начини има за всичко. Първо трябва да се диагностицира апарата и да се намери къде в действителност е това, което виждаш. После се разглобява и се чисти.
Дата:   24-01-16 12:12

Когато гледам през визьора, се вижда нещо такова :

http://s5.postimg.org/656khs5rb/post_36344_1259074947.jpg

Публикацията е редактирана (25-01-16 19:05)
Автор: fotorafi   
Дата:   24-01-16 12:58

Не бих ти препоръчвал ти да разглобяваш апарата, за да установиш причината. Не е зацапване, най-вероятно е паданала амалгамата на визьора
-Първо, свали обектива и надзърни дали тъмната черта не на огледалото
-Второ, ще видиш дали чертата се вижда и на матовото стъкло на визьора
-Трето, обади се по тел. 0889-752-133 на професионалния техник за Зенити, Виолета. Обясняваш какъв е проблема, казваш поздрави от Рафи. И тя ще ти обясни дали може да се премахне тази черта или направо да ти смени призмения визьор. Ако ще ти излезе скъпо, потърси друго тяло за Зенит. На пазара се продават от 5 до 10 лв
Късмет, Рафи Марукян
Автор: Slav61   
Дата:   24-01-16 13:09

паднало е покритието по горния ръб на призмата пред визьора
не се отразява на снимките
Дата:   24-01-16 13:50

Интересно, при все, че апарата е чисто нов. Дали с времето ще стане по-зле или ще остане в това състояние? [smilie2] Не знам дали това е често срещан проблем при Зенит [smilie11]

Автор: colorphoto   
Дата:   24-01-16 14:30

Как може да е чисто нов един Зенит ЕМ през 2016-та година?

Прочети за историята и развитието на моделите на съветеските и руски фотоапарати и лещи - интерсно е.
Автор: quazimodo   
Дата:   24-01-16 14:36

Интересно, имам два зенита - ЕТ и 12ХР, по на 25 и повече години, но не страдат от такова заболяване.
Дата:   24-01-16 14:44

И моя 12ц ХП няма такъв кусур.
Автор: stingray   
Дата:   24-01-16 14:52

Аз ти казах да не се занимаваш с тези Зенити, не може да се разчита на тях. Рано или късно ще го разбереш - по-добре да е рано ;)
П.С. От личен опит!
Автор: bg2014   
Дата:   24-01-16 14:53

Тази черта, лента се образува, когато апаратът дълго време е стоял без да се ползва. Според мен може да се почисти (не знам с какво), но едва ли от раз. Вероятно избледняването на тази лента ще става постепенно след всяко почистване ще е все по-бледа и така няколко пъти. Аз имах същия дефект, но без да го почиствам с течение на времето си изчезна от работата на затвора. Поснимайте "на сухо", без лента при свален обектив и заден капак в леко влажна среда (пр. в кухня или трапезария). И спокойно - тези апарати не се страхуват от влагата. Или опитайте почистване с технически спирт, но за това си трябва старание и внимание.
Успех!
Дата:   24-01-16 15:25

Каквито и да са кусурите на Зенитите то защо да не снима човека с него като му е на разположение?

Аз като започвах три години със Зенит 12 хп снимах и не съм отвратен.
Автор: b0bb0   
Дата:   24-01-16 16:35

Прилича ми на ръба на призмата, ама що се вижда на фокус не знам. Използвай линията за отвес :)
Дата:   24-01-16 16:35

Под "нов" имах предвид NOS (new old stock). Иначе, произведен е 1982.
Благодаря на всички отговорили [smilie3]
Автор: codcdbp   
Дата:   24-01-16 16:44

Нормално е и не влияе на снимките. От призмата е [smilie3]
Автор: stingray   
Дата:   24-01-16 17:56

Аааа, не искам да казвам лошо, имам прекрасни кадри със Зенит, просто много често се предават и то без да очакваш...
Автор: camelasign   
Дата:   24-01-16 18:20

при условие че може днес да се купи лентов канон за 70лв с 50/1.8 е лудост да се занимавате със зенит...къса перфорацията на филма, транспортът засича...първо питайте, после купувайте
Автор: Антивик   
Дата:   25-01-16 08:39

stingray написа:

> Аааа, не искам да казвам лошо, имам
> прекрасни кадри със Зенит, просто
> много често се предават и то без да
> очакваш...

Моя Зенит-Е от 79-80-та още си работи и не ме е предал.
Автор: turntablism   
Дата:   25-01-16 11:00

В никакъв случай да не се третира с каквито и да е кърпи влажни невлажни. Ако е сигурно, че проблема е като от снимката - да точно от пентапризмата е. ПДа не ти пука дали след време ще се увеличи или каквото и да е ... Ако искаш намери някакъв зенит без такова петно за части ( 5-6 лв ) и ще ти сменим призмата, макар и да не е наложително.
Автор: 5kan   
Дата:   25-01-16 11:09

имаш ЛС [smile]
Дата:   25-01-16 15:39

Мисля, че намерих точно описание (и решение) на проблема [smile]
http://t.hacquard.free.fr/site2/pentamousse_en.html

Публикацията е редактирана (25-01-16 15:41)
Автор: codcdbp   
Дата:   25-01-16 15:57

Abyssos написа:

> Мисля, че намерих точно описание (и
> решение) на проблема [smile]
> http://t.hacquard.free.fr/site2/pentamousse_en.html

>

>
> Публикацията е редактирана (25-01-16
> 15:41)

Това визирах в ЛС-то си и както казах - препоръчвам да се замени с кожа, защото е дълговечна ;)
Автор: mihajlov2   
Дата:   25-01-16 16:32

Извинявам се предварително за оффтопика , ама ми е интересно:
При тези Зенити - Е или ЕМ - какво е положението със вградения експонометър със селенов елемент - показва ли нещо все още? И ако случайно показва, дали мери вярно?
Питам, защото от баща ми бях наследил навремето един външен експонометър със селенов елемент Вера лукс, който мнооого отдавна спря да реагира на всякаква осветеност.
Иначе и при мен все още се търкаля един Зенит 12ХР, но при него експонометърът е с фоторезистор плюс батерия, та не старее както селеновия елемент.

Публикацията е редактирана (25-01-16 16:34)
Автор: turntablism   
Дата:   25-01-16 16:36

Циферблата на брояча на кадри е с обратна резба. Махаш го и отдолу има пластина звездовидна, запомняй кое от къде излиза и с коя страна нагоре е псотавено. Отдолу има три болта които държат палчето за навиване на филма, като развиеш и последния механизма отдолу ще се развие, не се плаши. Свали палчето и развий болта , който остава на капака в горния десен край.

В ляво отваряш капака и с дебела монета задържаш вилицата, която навива филма и отгоре развиваш назъбеното колело за пренавиване на филма. Развърташ цялото... Има втулка на резба с два процепа, хващаш с подходящ инструмент и развиваш и отново внимаваш кое от къде излзиа. Развиваш двата болта одтолу на капака и почти е освободен. Трябва да махнеш Врътката за скоростите ... Мисля, че ще ти трябва часовникарска отверка. Спусъка май нямаше нужда да се сваля. Успех ..
Автор: mihajlov2   
Дата:   25-01-16 16:41

Тези напъствия за разглобяване звучат доста зловещо...[smilie18] [smilie18] [smilie18]
В смисъл, при пълна липса на опит има голяма опасност да не можеш да си сглобиш после тялото.
Един приятел ми разправяше, че преди много години се правил на майстор и тръгнал да разглобява един Зорки-5. Мъка... По никакъв начин не успял да го сглоби. После в сервиза го одрали яко - за сглобяване, юстиране и незнам кво си още.
Той е бил още ученик и в онези времена един Зорки е струвал горе-долу колкото една средна заплата.

Публикацията е редактирана (25-01-16 16:42)
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.