Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   02-07-19 18:37

Тази нощ (2/3 юли) в 21:01:04 ч. българско време ще започне пълната фаза на сллънчевото затъмнение, видимо от Чили и Аржентина. За Чили по тамошно време началото на пълната фаза ще е в 16:39:24 ч. - късничко след обяд, когато Слънцето ще бъде ниско над хоризонта. Продължителността на пълната фаза за Чили ще бъде около 1 минута и 51 секунди.
Най-продължителна пълна фаза: 4 минути и 33 секунди ще се наблюдава от място с координати 17° 22′ 41″S и 108° 58′ 48″W – в Тихия океан, на около 1080 km северно от Великденския остров. Там обаче няма острови. Ивицата, по която се движи пълната лунна сянка там (ивицата на тоталитета) ще достигне ширина 200.6 km.
Явлението не е достъпно от България, но наши астрономи са вече в Чили.

Затъмнението ще се излъчва онлайн, за подробности - тук


Тъй като през юли Слънцето ще бъде близо до линията на възлите на лунната орбита, две седмици по-късно ще станем свидетели на частично лунно затъмнение. То ще се наблюдава удобно от България в нощта 16/17 юли, с начало в 23:02 ч. БГ-време. В 00:31 ч. земната сянка ще е закрила малко повече от половината от лунния диск по диаметър и след това ще започне да се оттегля. Явлението ще завърши в 02:00 ч. на 17 юли.

Повече подробности - на http://astro.phys.uni-sofia.bg/astroevents/astro-events.htmlОтговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   02-07-19 22:49

В момента предават от Южна Америка: https://www.youtube.com/watch?v=92z6qE6t108&feature=youtu.beОтговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   29-07-19 13:23

Сега в нощите около 30 юли е удобно да се наблюдават два метеорни потока, чиито метеори, макар немного на брой за час, са бавни и ярки. Това са Южни делта-Аквариди и алфа-Каприкорниди. Техните метеори са жълтеникави или дори оранжеви на цвят.

Най-удобно време за наблюдение - втората половина на нощите.

Освен това вече е активен и популярният метеорен поток Персеиди. но тъй като тази година неговият максимум се пада в лунно време (а за нашата страна - и около обяд на 13 август), то като че ли е по-добре да се провеждат наблюдения сега, когато и 3-те потока се застъпват във времето.

Тези, които искат да наблюдават Персеиди възможно най-близо до техния максимум, могат да изберат вторите половини на нощите около 9, 10 и 11 август (петък, събота и неделя), когато Луната ще е вече залязла.

Може да се използва и един много кратък интервал преди разсъмване на 13 август - само от около 04 ч. до развиделяване. На 13 август за Варна Слънцето ще изгрее в 06:11 ч., а за София - в 06:30 ч.

През юли и август веднага след свечеряване над южния хоризонт са удобно видими Юпитер (като много ярък обект над фигурата на съзв. Скорпион) и Сатурнн - в съзвездието Стрелец, на фона на Млечния път.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   09-11-19 22:07

Сега на 11 ноември (понеделник) от 14:35:20 ч. българско време до залез слънце ще можем да наблюдаваме и фотографираме преминаване на планетата Меркурий пред слънчевия диск (т.нар. пасаж или транзит на Меркурий). От нашата страна ще може да се проследи почти половината от явлението (почти цялата първа половина), но не и самото максимално приближаване на Меркурий до центъра на слънчевия диск - на 72" от него, в 17:19:30 ч. Тогава Слънцето ще е вече залязло за нас (залез за Варна - в 16:49 ч. и за София - в 17:08 ч.).

Подробности за пасажа ще намерите на този линк: http://astro.phys.uni-sofia.bg/astroevents/astro-events.html


Меркурий ще бъде с ъглов диамръур само 10" и без увеличаващ образа прибор (или телеобектив с фокусно поне 200 mm) няма да може да се забележи на фона на Слънцето, ако гледате просто с традиционно ползваните при сл. затъмнения опушени стъкла, електроженни маски или някакъв друг достатъчно плътен филтър. Трябва си по-качествен подходящ филтър монтиран пред телеобектива или пред обективите на бинокъла/телескопа.
Пазете очите и фототехниката от силната светлина.

Следващото преминаване на Меркурий пред Слънцето ще бъде на 13 ноември 2032 г. преди обяд за БГ.

Още повече подробности за явлението ще намерите в книжката ми "Гид на любителя астроном", стр. 18, достъпна тук

На картинката: видимият път на Меркурий пред Слънцето от началото на пасажа до залеза на Слънцето в 17:08 ч. за София.
Пътят на планетата ще изглежда изкривен в дъга ако фотографираме явлението през даден интервал време с телеобектив, монтиран на обикновен фотографски статив (т.е. на алт-азимутална монтировка) и ако след това комбинираме кадрите.


http://astro.phys.uni-sofia.bg/astroevents/astro-events_files/image7010.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   17-11-19 19:55

Още предстоящи явления, второто от които надявам се облаците да се махнат до тогава и да може да се гледа/снима:

1. Максимумът на метеорния поток Леониди e na 17/18 ноември, т.е. във 2-рата половина на тази нощ. Едно че ще е облачно, пък и да не беше - щеше да е при Луна преди последна четвърт.


2. В ясните вечери във втората половина на ноември над югозападния хоризонт ще се наблюдава малък "парад на планетите", формиран от Сатурн, Юпитер и Венера, а и невидимият с просто око Плутон е там - в съзвездието Стрелец. Венера след дълъг период на невидимост (бе отатък Слънцето - около т. нар. горно съединение) започна да се вижда отново като Вечерница.

Кулминацията на явлението ще бъде на 24 ноември вечерта, когато Юпитер и Венера ще се виждат близки (в съединение) - на ъглово отстояние 1° и 26'. Ще бъдат обаче ниско над югозападния хоризонт по време на полумрака след залез слънце. Трябва да се потърси място с нисък хоризонт в посока югозапад.

По-долу поствам 2 симулации на съединението от планетариума Стелариум. Венера ще бъде видима на 1° 26′ южно от Юпитер. Симулацията е за време 50 минути след залез слънце - около 17:40 ч. за София, над югозападния хоризонт. Залезът на Слънцето на 24 ноември за София ще бъде в 16:50 ч. В 17:40 ч. двете планети ще се виждат от района на столицата на височина около 6°. За Варна същите условия ще са валидни около 18 минути по-рано.http://nao-rozhen.org/vremenna/Venus-Jupiter_24-November-2019g_1.jpg

http://nao-rozhen.org/vremenna/Venus-Jupiter_24-November-2019g_2.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   27-11-19 22:29

"Парадът" продължава - сега на 29 и 30 ноември, ако случайно небето се разчисти и погледнете на югозапад в полумрака след залеза (например около 17:50 ч. за София), ще го видите допълнен с луння сърп, ето така (картата е за 29-и вечерта):


http://nao-rozhen.org/vremenna/Planets-Moon_29-11-2019g.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   14-12-19 20:39

Тази нощ (14/15 декември) около 21 ч. българско време ще бъде максимумът на метеорния поток Геминиди - най-интензивния през зимата.
По време на максимума принципно могат да се видят около 100 бързи метеора за час, но за съжаление през тази нощ, дори небето да се изясни някъде, Луната ще бъде почти пълна и ще възпрепятства наблюденията.

Ако някой все пак реши да пробва да гледа или снима, по-добре е да опита след полунощ - тогава съзвездието Близнаци, в което е радианта на потока, е по-високо в небето.

Потокът Геминиди е активен от около 4 до 17 декември, когато Земята преминава през метеорни роеве, отделили се в пространството от астероида 3200 Фаетон.

Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   10-01-20 00:07

На 10 януари 2020 (вече днес) в 21:10 ч. ще настъпи максималната фаза на първото за годината лунно затъмнение от общо 4, което обаче ще бъде само от ПОЛУсянката на Земята. При този тип лунни затъмнения не се наблюдават частични и пълна фаза. Долният десен край на лунния диск ще изглежда посивял около посочения момент на максимумума.

Затъмнението ще започне в 19:08 ч. и ще завърши в 23:12 ч., но дълго време след началото, както и преди края на явлението, лунния диск ще си изглежда съвсем нормално - без видимо засенчени области.

Максимална фаза на затъмнението от земната полусянка: 0.895, т.е. около девет десети от диаметъра на лунния диск ще са в полусянката на Земята, в момента на максимума (вижте схемата по-долу).

Затъмнението ще се случи на фона на съзвездието Близнаци.


http://nao-rozhen.org/vremenna/1_Lunar_Eclipse_10-January-2020.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   15-05-20 15:04

Вече започна 1-вия удобен период за наблюдение на скоро откритата комета C/2020 F8 (SWAN) - рано сутрин от около 04:30 ч. (за района на София) до зазоряване. Нужно е тогава да се потърси с бинокъл в небето, много ниско на североизток.
Нужно е наблюдателно място с нисък хоризонт на североизток, далеч от градски нощни светлни.
Разбира се - може и да се фотографира сравнително лесно.

Според посочения по-долу японски сайт, кометата вече е около 3-та видима звездна величина (средно ярка за невъоръжено око), но бинокълът винаги ще ви е от полза.

http://www.aerith.net/comet/weekly/current.htmlМоя статия по въпроса в Агенция Фокус ето тук.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »