Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   02-07-19 18:37

Тази нощ (2/3 юли) в 21:01:04 ч. българско време ще започне пълната фаза на сллънчевото затъмнение, видимо от Чили и Аржентина. За Чили по тамошно време началото на пълната фаза ще е в 16:39:24 ч. - късничко след обяд, когато Слънцето ще бъде ниско над хоризонта. Продължителността на пълната фаза за Чили ще бъде около 1 минута и 51 секунди.
Най-продължителна пълна фаза: 4 минути и 33 секунди ще се наблюдава от място с координати 17° 22′ 41″S и 108° 58′ 48″W – в Тихия океан, на около 1080 km северно от Великденския остров. Там обаче няма острови. Ивицата, по която се движи пълната лунна сянка там (ивицата на тоталитета) ще достигне ширина 200.6 km.
Явлението не е достъпно от България, но наши астрономи са вече в Чили.

Затъмнението ще се излъчва онлайн, за подробности - тук


Тъй като през юли Слънцето ще бъде близо до линията на възлите на лунната орбита, две седмици по-късно ще станем свидетели на частично лунно затъмнение. То ще се наблюдава удобно от България в нощта 16/17 юли, с начало в 23:02 ч. БГ-време. В 00:31 ч. земната сянка ще е закрила малко повече от половината от лунния диск по диаметър и след това ще започне да се оттегля. Явлението ще завърши в 02:00 ч. на 17 юли.

Повече подробности - на http://astro.phys.uni-sofia.bg/astroevents/astro-events.htmlОтговори на това съобщение
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   02-07-19 22:49

В момента предават от Южна Америка: https://www.youtube.com/watch?v=92z6qE6t108&feature=youtu.beОтговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"До Поповото езеро и обратно" от Александър Йорданов - 0 коментара
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 1 коментара
 Re: Астрономически явления достъпни за гледане и снимане
Автор: Markishky   
Дата:   29-07-19 13:23

Сега в нощите около 30 юли е удобно да се наблюдават два метеорни потока, чиито метеори, макар немного на брой за час, са бавни и ярки. Това са Южни делта-Аквариди и алфа-Каприкорниди. Техните метеори са жълтеникави или дори оранжеви на цвят.

Най-удобно време за наблюдение - втората половина на нощите.

Освен това вече е активен и популярният метеорен поток Персеиди. но тъй като тази година неговият максимум се пада в лунно време (а за нашата страна - и около обяд на 13 август), то като че ли е по-добре да се провеждат наблюдения сега, когато и 3-те потока се застъпват във времето.

Тези, които искат да наблюдават Персеиди възможно най-близо до техния максимум, могат да изберат вторите половини на нощите около 9, 10 и 11 август (петък, събота и неделя), когато Луната ще е вече залязла.

Може да се използва и един много кратък интервал преди разсъмване на 13 август - само от около 04 ч. до развиделяване. На 13 август за Варна Слънцето ще изгрее в 06:11 ч., а за София - в 06:30 ч.

През юли и август веднага след свечеряване над южния хоризонт са удобно видими Юпитер (като много ярък обект над фигурата на съзв. Скорпион) и Сатурнн - в съзвездието Стрелец, на фона на Млечния път.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »