Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 При приближаване се губят пикселите?
Автор: xFireSoul   
Дата:   23-03-14 10:31

Вчера с един приятел се чудихме нещо. Сещате ли се как понякога като зуумнете някоя снимка много, тя остава с кристална острота. Е аз като го направя и няма нищо такова... Става все по-размазано, все едно няма детайли..
Имате ли идея как се оправя това, или какво не правя както трябва?
 Re: При приближаване се губят пикселите?
Автор: kote   
Дата:   23-03-14 10:37

има оптичен и дигитален зуум
твоя е явно от вторите
чети повечко за това
Автор: mitku   
Дата:   23-03-14 11:16

Къде "зуумваш" - във фотоапарата или някакви файлове на компютъра. [smilie7]
Автор: stoyanivanov   
Дата:   23-03-14 11:45

[beer]

Публикацията е редактирана (23-03-14 12:15)
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   23-03-14 11:52

Забърши си праха от монитора !
Автор: Sentel   
Дата:   23-03-14 12:20

Еййй колко оригинално...
Дата:   23-03-14 12:24

Извинявам се за неуточнението. Това е когато зуумвам на компютъра някакви снимки. Получава се така - http://prntscr.com/33c7p4
А в интернет съм виждал че когато зуумват, качеството остава кристално? Явно не го правя както трябва, но ако може да ми обясните защо е така?
Автор: Vizov   
Дата:   23-03-14 12:55

Аз и в шпионските филми съм го виждал - зуумват, зуумват и накрая сисите на вражеския агент се виждат идеално от космоса.

Реалността обаче е малко по-различна. Една картинка има определен брой пиксели и няма как да я увеличаваш безкрайно. (това ако не е векторна, ама за снимки говорим все пак)

За това следващия път свали от нета снимка с повече пиксели :)
Автор: T.Stoychev   
Дата:   23-03-14 14:02

Не съм очаквал да видя такъв въпрос тук :D
Качеството е това което е на снимката, ако вземеш некачествено изображение и зуумнеш не можеш да очакваш нещо различно.
Дори при качествено изображение и достатъчно голямо приближение ще стигнеш до това да виждаш пикселите, съвсем нормално е.
@Vizov
А относно Векторните, дори в Autocad, когато имаш допир на дъга и права, те се движат по дадени формули и при сериозен зуум се вижда, че не се пресичат или се пресичат на 2 места примерно, но поради близостта Acad, но е зададен някакъв +- и се оценя че се допират нормално.

Единствено при Оптичен Зуум, качеството се запазва по отношение на пиксели.
Дата:   23-03-14 16:09

Това ми е ясно, но при положение че е снимана с никон д3200? Смисъл има много пиксели..
Аз помня как гледах отдавна един урок в интернет, и човека показваше нещо на снимката като зуумнаше много, а качеството остана същото - кристално? А Аз съвсем леко като увелича се вижда ....
Автор: mihajlov2   
Дата:   23-03-14 16:35

Като е снимана с Никон D3200, снимката ти ще остане "кристално" ясна при изполване на качествен обектив, ако я зумваш до резолюцията на матрицата - т.е. до 6000х4000 пиксела, което във фотопрограмите се означава и като 100 % за снимка от твоята камера. При по-голямо увеличение картинката ще става все по-размазана. Между другото, в какъв формат снимаш - NEF или JPEG? Ако е в JPEG, с каква резолюция? Задай максималната, т.е. номиналната за камерата - нещо от рода на 6000х4000 и записвай снимките с най-ниска компресия -в режим JPEG Fine или както там се нарича.
Автор: Vizov   
Дата:   23-03-14 16:53

А ти провери ли какъв размер снимки е настроен да снима фотоапарата?

Абе забавно е. Може да пробвате да прочетете инструкциите за експлоатация. Като нищо друго не помогне обикновено този подход върши работа [smilie21]
Автор: hotsnail   
Дата:   23-03-14 17:13

Значи няколко неща:

1. 24МП са обикновено пре достатъчно. Има бая простор за зумване и кропене

2. Внимавай със скоростта, когато снимаш от ръка. - значи в зависимост от мм-ите гледай скоростта на апарата да е поне 1/(фокусното разстояние * 2) т.е. ако си със 100мм обектив поне 1/200 гледай да имаш. Ако скоростта ти падне намалява и шанса за остра снимка. ако снимаш пейзаж със статив ....

3. Внимавай за фокуса - разбрал си вече че бутона за снимане има две степени. 1-во фокусира и после снима. Гледай да изчакаш апарата да фокусира добре, преди да натиснеш до долу за снимка. Гледай и да не задържаш прекално дълго между потвърждаването на фокуса и снимката. Апаратите от класа на Д3200 най-точно фокусират с централна зона. За портрети гледай скоростта да е около 1/200 и нагоре поне.

4. Повечето обективи не показват максималните си възможности на най отворена бленда (т.е. най-малкото число 3.5, 5.6 или каквото е за твоя обектив). Добра идея е да се затвори обектива малко. Напримерн ако максималната бленда е 3.5 добре е да пробваш на ф6.3

5. 24МП на кроп са доста и при прекомерно затваряне на блендата образа омеква. За Д3200 омекването започва още на бленда 6.3. Избягвай бленди по-мали от 9 т.е. 11, 14 и т.н. въобще ги забрави.

6. Има и технически неща, които са важни и понякога се причина за проблеми. Сравнително рядко се случват, но е добре да ги знаеш

6.а. ДСЛР-ите от типа на Д3200 използват тъй наречената фазова автофокусна система разработена през 80-те години. За съжаление тия системи не винаги са много точни. Понякога им се налага калибрация т.е. задава се корекция за конкретния обектив на конкретния апарат, за да има точен фокус. Обикновенно ще забележиш, че снимките имат много повече детайли малко преди или малко зад обекта който си фокусирал. Мисля, че за Д3200 кабирация се праив само в сервиз. На по-сккъпите модели има и настройки за тая цел.

6.б. 24МП както ти писах са много и за да стане остра снимка на ниво пиксели трябва добър обектив. Обикновенно добър значи и скъп обектив. За щастие някои от обективте без зум вадят доста добро качество на поносима цена. От тези дето съм пробвал за никон 50/1.8G и 85/1.8G биха свършили работа. Обърни внимание на буквата G - това означава новите модели на никон, съобразени с възможностите на модерните цифрови апарати. Предното поколение обективи са проектирани за филм и не винаги могат да удовлетворят завишените изисквания на апарат като Д3200.

7. Като се смрачи за да поддържаш скоростта ще трябва да отвориш колкот може блендата и вероянто да вдигнеш чувствителноста. Вдигането на чувствителноста над 400 със сигурност ще яде детайл дори от модерната матрица на Д3200. Разбира се детайлима пре-много ако другите неща са спазени и вероянто до исо 3200 ще имаш приемливи снимки.

8. Пак за 24МП на АПС-Ц формат си трябва повечко вниамние ако гонииш мксимален детайл. Според мен за пейзаж снимките трябва да са от статив с дистанционно, бленда между ф4 и ф8, исо не по-високо от 100.

ПП Между другото колкот и да ти се смеят тука, доста от хората не могат да направят остра снимка с ДСЛР въобще. Имаше наскоро една групичка дето се сформира в София между фотографи любители...ми факт повечето хора не си уцелват фокуса, грешат скорости и т.н....та въобще не се връзвай на простотии. Залягай малко над четенето. Фотографията не е сложна и не трябва кой знае колко много, но поне бутоните на апарата да знаеш и някой базови неща - бленда, скорост, чувствителност и напред.

Публикацията е редактирана (23-03-14 17:25)
Автор: TheBossBG   
Дата:   23-03-14 17:32

hotsnail, [smilie24] Напоследък рядко някой ще напише нещо толкова смислено! [beer]
Дата:   23-03-14 19:13

Снимам от 6 месеца вече и съм наясно с почти всичко. Снимам на Fine + JPEG и също така обектива е остър 50мм.. Не е от това. Ето и снимка от вчера.
http://i823.photobucket.com/albums/zz159/avgost/2014-03-22_7284_zpsc0267ebd.jpg

Автор: kadans   
Дата:   23-03-14 19:26

Щом задаваш такъв въпрос, значи нищо не ти е ясно!
Хората те питаха вече - тази снимка в пълен размер 6000х4000 точки ли я зумваш или си я намалил в web резолюция?

Публикацията е редактирана (23-03-14 19:26)
Дата:   23-03-14 19:36

6000х4000 -_-
Автор: kadans   
Дата:   23-03-14 19:39

Ами качи я тогава и дай линк в пълна резолюция 6000х4000 и ще ти кажем какъв е проблема.
Автор: ilcoin   
Дата:   23-03-14 19:44

Простичък въпрос, пък отговора не [smile]

Ако не си ориентиран към инженерните науки, приеми го за факт - от един момент нататък изображението почва да се разваля и туйто ...

Ако пък си инженерче (по призвание), трябва да почетеш малко, че е дълго за писане и в неделя вечер нещо не ми е ферманско настроението. Та, започни с това каква е разликата между векторна и растерна графика (от фотото излиза растерна) и после що е то интерполация и има ли почва у нас.

Та така [shtrak]
Автор: mihajlov2   
Дата:   23-03-14 19:44

Разгледах снимката на котето. Има линк към пълна резолюция. Резолюция 6016х4000, явно нативната на камерата. ИСО 100, бленда 3.5, скорост 1/125, с обектив 50/1.8. Котето не е на фокус. Струва ми се, че с този обектив камерата дава бекфокус.

Публикацията е редактирана (23-03-14 19:45)
Дата:   23-03-14 19:48

Да, възможно е понеже котето мина много рязко до мене и останалите снимки даже на са на фокус, тази е по някакъв късмет.
Автор: T.Stoychev   
Дата:   23-03-14 19:58

Иване, дай си почивка :D
Фокус има но е върху предната част на лицето на котката, щом се е движила прекалено бързо, и сам можеш да се сетиш защо се е получила така снимката.
- снимаш с остър обектив
- без статив си и снимаш динамична сцена, какво очакваш
Само се изненадвам че тази снимка си я пуснал в 500pix за продажба.
//макар че получилия се ефект не е мн лош.

Публикацията е редактирана (23-03-14 19:59)
Автор: ilcoin   
Дата:   23-03-14 20:00

500pix ако са я приели за продажба, дълбоко се съмнявам в успеха на начинанието им. Моля автора да не го приема лично [smilie24]
Дата:   23-03-14 20:25

Качвам ги ей така, не очаквам нищо от този сайт :D
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.