Автор: tzl
Дата: 27-12-12 12:46
Ето ти сравнение с палачинки (със сода):
RAW:
Имаш продуктите — брашно, яйца, зехтин, прясно мляко, сода, сол, мед. Можеш по малко да добавяш или отнемаш от количеството им. Повечето конвертори (Capture NX, Lightroom, CaptureOne...) автоматично ти готвят палачинката по default рецепта, но ти можеш да я донастроиш в дадени рамки.
JPEG:
Имаш готови палачинки и не можеш много да ги променяш, освен, че можеш да им добавиш малко медец или сирене, за да ги доовкусиш.
Така освен да снимаш, можеш да се научиш и да готвиш палачинки. За да решиш кое да избереш, трябва да решиш дали ще си готвач или само стилист на храна.
Знам, че тези, които снимат по много кадри на една фотосесия (3000-5000), примерно по сватби, предпочитат да снимат в JPEG. Тези, които снимат по по-малко, предпочитат да снимат в RAW.
Публикацията е редактирана (27-12-12 12:53)
|
|