Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изчисляване на приближение?
Автор: stoyoj   
Дата:   06-09-12 01:04

Здравейте :)
Малко съм объркан.. Как точно се изчислява колко приближение може да даде един обектив.

Според това , което четох, 18-55мм би дал 3.05 приближение (деля 55 на 18)
Но според тази сметка същото приближение би дал и 100-300мм.
Не ми се струва правдоподобно :/
Може ли някой да ми обясни
 Re: Изчисляване на приближение?
Автор: m_d   
Дата:   06-09-12 01:20

300mm увеличава спрямо 100mm толкова, колкото 30mm спрямо 10mm. Факторът на приближение между двата края на варио обектив не е абсолютна мярка за приближение, а е спрямо широкия край на обектива. Фокусното разстояние е абсолютно.
Автор: emo1   
Дата:   06-09-12 01:22

https://photo-forum.net/ebook/page2-3.htm
Автор: hotsnail   
Дата:   06-09-12 01:22

Ми идеята за приближение е тъпа. Какво точно според теб е приближение и как би го измерил?

увеличение е термина и да няма проблем да увеличиш коя да е картинка 3 пъти, нали?

Сега спрямо нормалното ти зрение би могъл да говориш за приближение нали...казват, че то е еквивалент на 42мм обектив в-ху 35мм сензор (т.е. 28мм на кропка). Това ти дава най-близка перспектива. Та така спрямо тия 42 или 28мм може да си смяташ колко увеличаваш или намаляваш и да го наричаш приближение.

Друг начин е да решиш че приближението е относително т.е. 3 пъти значи различни неща спрямо началната точка т.е. 3 пъти по-близо от 100 метра е 33 метра, а 3 пъти по близо от 300 метра е 100 метра.

ПП Сигурно и "увеличението" не е много коректно, ама виж в колко часа пиша....

ППП Важно е да прочетеш и за перспективата. Щото реално ти увеличаваш ама запазваш перспективата като въртиш зума. А ако се приближаваш се сменя перспективата. Така че двете неща са много ама много различни.

Публикацията е редактирана (06-09-12 01:24)
Автор: Pavlov   
Дата:   06-09-12 06:21

stoyoj написа:
> Как точно се
> изчислява колко приближение може
> да даде един обектив.

Не се изчислява в "пъти" , и с делене.
Гледаш фокусното разстояние. Ако не ти е ясно - разгледай ТУК .
Дата:   06-09-12 12:37

Значи ако обективът е 55-250 , той би увеличавал 4.5 пъти спрямо широкия си край, тоест 55мм ?
Автор: klez   
Дата:   06-09-12 12:43

A, баш... ама това не говори кой знае колко само по себе си... милиметрите са по важни :)
55-250 мм говори доста повече за това "Колко далечни обекти" може да снимаш с тоя обектив отколкото приближението :)
това приближение е някаква извратена величина насадена в съзнанието на хората от сапунерките
Автор: andre   
Дата:   06-09-12 14:04

На мен ми се върти, че 50мм на фф нито приближава, нито отдалечава. От там 100мм-2пъти, 200мм-4пъти, 400-8пъти, 25мм-2 пъти назад... нещо подобно беше... ако не
Автор: Kalimas   
Дата:   06-09-12 16:15

andre написа:

> На мен ми се върти, че 50мм на фф
> нито приближава, нито отдалечава.
> От там 100мм-2пъти, 200мм-4пъти,
> 400-8пъти, 25мм-2 пъти назад... нещо
> подобно беше... ако не
[smilie24]
И аз така го знам. 50мм е основата и всичко се дели на него. От там и формулата

( mm * кроп фактор )/50

ПР.
(55мм * 1.6 )/50 = 1.76 при повечето канонски кропове (никон май бяха с 1.5 )
Дата:   06-09-12 16:29

Канон евтините поне доколкото знам са 1.6
Автор: Hotsnail   
Дата:   06-09-12 16:54

50mm е закръгляване грубо.

42.9мм е еквивалента на фул фрейм апарат и 28мм за кроп на човешкото око. Това е дето се брой за 1-ца
Автор: Hotsnail   
Дата:   06-09-12 16:58

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/cameras-vs-human-eye.htm
Автор: io_bs   
Дата:   06-09-12 17:14

За мен няма смисъл в изчисляването на приближението, тъй като то е различно за всеки обектив и несъпоставимо с другите (освен тези, които със сходно фокусно разстояние).
Автор: siluet   
Дата:   06-09-12 18:49

За единица се приема когато фокусното разстояние е равно на диагонала на кадъра от там вече смяташ увеличението или намалянето за широкоъгалните.
Автор: NikolOB   
Дата:   06-09-12 21:44

Ако си с APS-C матрица 25мм/17мм
Имаш човек висок 1,70 метра,
и искаш да снимаш човека в цял ръст.
С обектив 50мм го снимаш от 5 метра
100мм 10 метра
135мм 13,5метра
200мм 20метра
1000мм 100метра
Мисля че така е по разбрано.
Дата:   06-09-12 22:20

Добре , но ако се абстрахирате от всички такива странични неща, например разгледайте един обектив например 18-135мм (не се интересувайте от фотоапарата и т.н.) той какво приближение би дал?

Ако съм разбрал.. при 18мм картината ще е отдалечена , а при 135 ще е приближена,но колко?
Автор: io_bs   
Дата:   06-09-12 22:28

> Ако съм разбрал.. при 18мм картината ще е отдалечена,
> а при 135 ще е приближена
Правилно!
> но колко?
В дългия край на обектива ще е 7,5 пъти спрямо широкия.
Автор: harvester_vn   
Дата:   07-09-12 11:37

stoyoj, май само питаш, без да четеш. По-горе са ти писали, че за 1:1 се приема 50мм (не точно, но горе долу), от там насетне си смяташ. При 135мм приближението е приблизително 2,5 пъти. Това е действителното приближение. Относителното за обектива е 135:18.

п.п. И всъщност, каква е целта на всичките тези безсмислени сметки?

Публикацията е редактирана (07-09-12 11:38)
Автор: NikolOB   
Дата:   07-09-12 12:21

При кропка 35mm някъде идват нормален 1:1 .
Автор: tzl   
Дата:   07-09-12 12:43

Няма значение какъв е сензорът относно приближението. Единствено значение има оптиката. Дали ще отрежеш част от изображението (crop sensor) или няма да го отрежеш, то е приближено точно толкова, колкото дава оптиката. Затова твърдението, че на 35мм било 1:1 на crop сензор е погрешно. Crop сензорът само реже (crop = режа), не приближава.

Маркетинг терминологията, използвана при компактните фотоапарати се базира на "пъти приближение". Това се прави, защото хората, които използват компактни фотоапарати не се интересуват от конкретни технически детайли, а дали "снимките стават хубави". Това с оптичното приближение е някак си технологична екстра сред тази ниша от клиенти и хората са свикнали, че колкото повече са числата, толкова е "по-хубаво".

Предполагам колегата, който задава този въпрос или иска да опише стока в тази сфера или все още е с мислене, базирано на тази терминология. Откак същестува фотографията досега, терминологията относно "приближение" е базирана на фокусно разстояние (фокусна дължина) в милиметри.

Публикацията е редактирана (07-09-12 12:48)
Дата:   07-09-12 16:01

Разбрах каквото ми беше нужно. Благодаря на всички , които отговориха иии на tzl и harvester_vn за това, че се направиха на интересни :)
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.