Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна
 Know-how & info за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   16-10-11 23:21

[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   16-10-11 23:21

Понеже във форума вече има разни теми за NEX ми се иска да систематизираме до известна степен информацията отнасяща (във всички аспекти) се до тези фотоапарати.
Та в този дух, като начало много бих искал притежателите на NEX фотоапарати да споделят опит относно работата с ръчнофокусни обективи, от къде са сдобили с адаптери, с какви обективи снимат и т.н.

off/
Може би с оглед това, че тези апарати придобиват все по-голяма популярност, ще е добре тази тема да бъде (или да стане) първото нещо, което един новоизлюпен притежател на NEX да прочете. Нещо повече, четейки я, всеки ще може да прецени дали му трябва NEX или не.
Много бих искал да се придържаме към основната идея, като оставим спама и меренето на пи*ки за некоя кръчма[smilie5]Публикацията е редактирана (17-10-11 23:51)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Разходка из София" от Mihail Dimitrov - 0 коментара
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
 Re: Know-how за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   16-10-11 23:56

същото е приложимо за всяка безогледална камера

Адаптери - обикновенно повечето евтини вършат работа. Купувам си ги от ибей предимно от продавачи от Хонг-Конг. Идват за седмица-две. Не съм имал някакви непреодолими проблеми с тях.

Адаптерите за СЛР-ски обективи са по-големи заради по-голямара работна отсечка на тези обективи. Адаптерите от телеметрични камери обикновенно са доста по-малки.

Фокусирането става на лаиф вю чрез увеличаване или с Пикинг опцията на Нексовете. Няма особенни грижи - просто е въпрос на привикване. При работа на слънце помагат сенничета за екрана.

Широкоъгълните телеметрични обективи ( по-широки от 35 мм) имат по краищата по малко рязкозт или цветно винетиране заради дизайна на сензора. По новото поколние нексове С3 и 5n имат отместени микропризми на сензора и този ефект е намален.

Друго не се сещам ако някой има специфичен въпрос ще се радвам да помогна.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: thor   
Дата:   16-10-11 23:57
мога да споделя някоя и друга пробна картинка с различни обективи, например :


Sony Nex-3 & Canon TS-E 90mm f2.8, на макс. отворена диафрагма -> @f2.8 + Exif

https://photo-forum.net/sitepics/forum/2017-02/idvb8306.JPG


https://photo-forum.net/sitepics/forum/2011-10/joon9222.JPG


http://i.minus.com/iqsScs6TxOWAh.jpg?q=0.0985829092999
[shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 00:54

Както споменах в друга тема за NEX, Sony NEX 5N има известен проблем с белия баланс по подразбиране на AWB (jpg).
"Проблема" се реши до голяма степен с фина настройка в посока "В".
Настройката е следната (както е изписано на екрана):
А-В:В3 G-M:0


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: eth   
Дата:   17-10-11 15:39

Използвам Nex 5 с оригинален Sony преходник и обектив Sony 35/1,8 и "бирата" на Minolta. Всъщност разбрах какъв апарат е Некс-а, след като сложих 35-та. По отношение на контраст, рязкост и "богатство" на цветовете няма прилика с китовия 18/55, а за 16/2,8 да не говорим.

Използвам само ръчно фокусиране с "пикинг" ефекта. Избрал съм жълт цвят и максимална интензивност на цвета за "пикинг". Понякога имам проблеми при отворена бленда и портрети - не винаги успявам да "улуча" близкото око, но затова правя няколко кадъра.

Белия баланс при изкуствено осветление не е много точен, затова обикновено го нагласям ръчно - в градуси по Келвин. Всъщност, до момента не съм имал фотоапарат(Oly 8080, Oly E510, Nikon D200, 300, 7000) със задоволителен бял баланс на изкуствено осветление.

Ами, от мен толкова[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 16:55

Някой да даде идея как със Sony NEX3 да снимам от статив без да пипам спусъка и без да трябва да чакам 10 секунди самоснимачка.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: s_dyakov   
Дата:   17-10-11 17:24

Доколкото си спомням има и селф-таймер на 2 сек не само на 10.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: nikel   
Дата:   17-10-11 17:35

guciguci, таймера на Сонито се настройва от 2 до 10 секунди, иначе аз съм си поръчал едно инфрачервено дистанционно от ХК, което ми излезе точно 1,95 британски паунда.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: nikel   
Дата:   17-10-11 17:43

Оня ден на ФФ феста в рибарица имах възможността да поснимам с новият некс 7 и установих една особенност. Новата ми неоригинална батерия с чип (марка: Hahnel), която перфектно си работи със Сони некс 5 не иска да работи със 7-цата. След 2-3 секунди излезе съобщение на дисплея "Battery not genuine" и камерата се изключи...
[smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 18:09

Божеее,мислех,че всички скрити настройки съм открил,но това,че таймера се настройва с "option" преди да се селектира,не го бях видял.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: PeterPAN   
Дата:   17-10-11 19:36

некс-3 няма ир дистанционно доколкото знам?

Някой ползвал ли е едни гридове за некс-3/4 пише че добавят тази функция?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 20:43

@guciguci въпросния option го има на доста места в интерфейса(например HDR). Внимавай за тази опция често е полезна.

НЕКС-3 няма дистанционно и само с копчето става снимка. НЕКС-5 има инфрачервен датчик и при bulb (това само на М режим го има) първото натискане на дистанционното отваря затвора при повтроно натискане затваря.

Аз пазаря от иБей-я адаптери също. В повечето случай има европейски търговци, които предлагат адаптерите на сходни с китайските цени обаче ти ги носят за 3-4 дни (не за 3-4 седмици). Най-бързо се оказа доставка с пощата (ДХЛ са по-бавни [smilie18]).

Пийкинга - това със силата не управлява цвета а чувствителността на функцията. АЗ със 28/1.8 и 35/1.8 най-успешно го ползвам. С 50/1.7 и 90/2.8 предпочитам увеличението. Ако снимате РОУ може да сложите ефект "черно бяло " за да личи по-добре пийкинга. Пийкинга май работи по резолюцията на екрана а не на сензора (кофти).

Екрана на некс3 и 5 е най-добре да се обзаведе с твърд протектор веднага след покупката. Има много оплаквания за разни разлепени неща. Аз съм със Сони щракащ се протектор на НЕКС-5 (смених вече два заради надраскване) ама апарата ми изглежда добре. Обективите алуминиевите лесно се надират телата им - моя китак след много люшкане в чанта деот имаше и други твърди предмети се надра по корпуса...не изглежда супер ама супер снима.

16-ката ако се полва правилно прави супер яки снимки! От бленда 2.8 нагоре е много остра в 70% от кадъра и е супер удобна за купони и подобни. За пейзаж ако искате острота от край до край - вземете друг обектив. ДхО и другите РОУ редактори коригират успешно аберациите и кривенето на този обектив.

Руските обективи са сотри на затворени бленди т.е. за снимки на светло или от статив стават. На отворени бленди драма голяма.

Японските и немски стъкла са супер и на отворени бленди като правило, ама и доста по-скъпи.

ЕА1 е удобен адаптер з аминолта обективи щото има контрол на бленд аи се снима по-бързо.

Фиш-а и широката приставки са доста удобни. Фиша е с компромисно качество. Широката приставка по-бива ама не е фиш и няма 180 градуса

НЕКС-5 (май и 3) кропят видеото и а фиша не стават брутални ефекти.

НЕКС-5 и 3 нямат лесен начин да се управлява скоростта във видео режим. За целта има няколко трика:

1. Снимайте на А режим, в който задавате и фиксирате бленда предварително т.е. преди заснимането на видеото. Важно е, софтуера да е версия 4

2. Нагласете си така нещата с бленда и НД филтри, че скоростта да е под 1/100, а исото да не е базово (200) т.е. 400 или 800. Тия неща ги гледате все едно ще снимате нормална снимка.

3. Започнете записа на видео.

По време на видео заснемане с Некс 3 и 5 имате възможност да:

1. Заключите меренeто с полунатискане на спусъка за снимки

2. да променяте компенсацията

3. да фокусирате и да променяте блендата с ръчни обективи (пийкинга за видео е много добре като качество дори с дълъг тъмен обектив!)

Панорамите най-добре стават с 16-ката. С фиш и широката приставка - не стават - щото не може да лепи снимките без дефекти. С 18-55 или други по-дълги от 16мм обективи е малко по трудно с панорамите - трудно се държи равномерна скорост с дълъг обектив. При 2д панорама може да се избере вертикална посока т.е. панвате с широката страна на сензора напред - това е много готино за някои ситуации да си разширите обектива във всички посоки.

Нощните режими - само в AMB имате контрол на компенсацията и белия баланс.

Няма читав начин да палите мигалки от некс 3 и 5!!! За сега единствения начин е да включа мигалката на най-тъп безжичен режим и да настроя мошност под половината (т.е. поне един стоп преди най-мощното) така мигалката може да направи два силни импулса последователно с висока скорост. Хубавото е, че меренето на апарата работи праивлно така. Лошото е за мощността и батерията и модела Ви дето ще окьоравее от мигане.

Еми за тия неща се сещам. [thankyou] [thankyou]

Инак некс-7 ме изкефи максимално. Повечето косури дето горе обяснявам ги няма при некс-7 и повечето при 5н.

ПП Горното са решения за разни неща дето съм имал проблеми. Апарата като цяло и обективте с него са доста впечатляващи и съм супер доволен. Качестовот на снимките е далеко пред кой да е конкурентен мъник. Размера е много готин. Екрана е супер пък и е подвижен (новите олита E-pl3 го копираха). Има супер мнго опции апарата. За да бъде перфектен ми трябва адаптер за мигалка за некс-5 ама ....Публикацията е редактирана (17-10-11 23:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   17-10-11 20:55

ЕДИТ: Да глупаво изказване направих. Изтривам го. Извинявам се.

Пиикинга може да се комбинира с увеличение и при NEX3. За колегата отдолу.Публикацията е редактирана (17-10-11 21:30)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 21:23

Пиикинга при 5Н може да се комбинира с увеличение.
При 5 каква е ситуацията?

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 21:39

комбинира се. По-бързо се фокусира със зум и пийкинг и е супер прецизно. Само със зум ако е малко окнтраста и слаба светлината е трудно на око и тоагва пийкинга ускорява работата много.

3 и 5 се идентични. С изключение на видеото, грипа и инфра червения сензор.Публикацията е редактирана (17-10-11 21:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 21:50

Има един режим DMF, при който при натискане на спусъка, апаратя фокусира автоматично, но ако при натиснат спусък се врътне фокус ринга на ръка, то тогава може да се фокусира ръчно (с пиикинг и увеличение).

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: hotsnail   
Дата:   17-10-11 22:53

с АФ обектиив не знам колко има пиниз да фокусираш на ръка....можер би 50/1.8 или 85/2.8 ако пуснат ще има смисъл за по прецизно.

Един проблем на нексовия фокус е че зоните са големки и фокуса може да закове каквоот иска в квадратчето дето си избрал.

Това на А700 май и А900 е проблем с централната зона, при некс обаче всички зони са големи [smilie18] .

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   17-10-11 23:58

Интересно е, че фокуса кове на разни съвсем дребни контрастни участъци и упорито неще да "хване" голям контрастен участък в непосредствена близост до тези дребни "точки на контраст". Доста странно от моя гледна точка, или контраста за апарата е по-малък в големия участък и по-голям на другите места...[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: mitakabs   
Дата:   18-10-11 07:22

Дам и аз доста бях учуден при първите ми снимки с Некс-а за АФ. Фокусирам малката, а то фокуса на дървото дето се е облегнала ..[smilie10] ...та трябва да му се свикне и да се внимава малко повече, не е дизелар все пак...А за WB и в другата тема ви казах, с тоя апарат само на RAW снимам. Отделно , че си е мазен jpeg-а и снимката става поне 2 стопа по остра като се мине през ACR-a..[smilie24]Публикацията е редактирана (18-10-11 09:25)

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   18-10-11 10:22

ББ се намести в голяма степен с по-горе описаната интервенция (снимам в aRGB). Не съм правил сравнения за острота. Ще изчакам адаптера за К и ще направя тест с Tамрон AF SP90/2.8.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ang_yan   
Дата:   18-10-11 10:43

Някой поръчвал ли си е Slav да му направи адаптор за Некса? Ако има такъв нека сподели впечатления.


Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ZENON   
Дата:   20-10-11 11:42

Айдеее... дойде ми една неоригинална батерия за 5N, сложих я и тва мисли 2 секунди, изписа надпис, че "Бтерията не е подходящ тип" или нещо подобно и си загасна.

Сигурно проверява контролера на батерията и ако не намери тва дет му трябва, у лево.
Кофти, кофти, кофти... за сега.

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: guciguci   
Дата:   20-10-11 11:50

Малее,и аз чакам една. Старите тройки дали работят с ментетаж

Отговори на това съобщение
 Re: Know-how за NEX family
Автор: ivodam   
Дата:   20-10-11 12:11

За мен определено представлява интерес новият Некс 7, заради първо наличието на визьор и второ един Цайс на 24 мм.


[smilie7]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »