Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 помощ за избор на фотоапарат
Автор: bvsmp   
Дата:   05-07-11 15:30

Здравейте,

знам, че вече не ви се дъвчат подобни теми, но се триумя между няколко модела и ако някой има такъв и желае да помогне или пък да ми даде съвет ще му бъда много благодарен.

моделите са:
NIKON P500
http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_coolpix_p500_review/

CANON SX30IS
://www.photographyblog.com/reviews/canon_powershot_sx30is_review/

и
LUMIX FZ100
http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_dmc_fz100_review/

идеята ми е да си снимам почти всичко /пейзажи, нощни снимки, сбирки, децата/ без да задълбавам във фотографията. Всичко ще е в името на удоволствието и спомените,останалото го оставям на професионалистите.

Благодаря предварително!
Прочем най насърце ми е НИКОН-а
 Re: помощ за избор на фотоапарат
Автор: boyanb   
Дата:   05-07-11 16:17

Прочем най насърце ми е НИКОН-а

сам си си отговорил на въпроса

[beer]
Автор: surg   
Дата:   06-07-11 19:14

изклюително внимание се иска точно при тези три модела....не гледай дългият им списък от качестаа виж по сайтовете каки реални неща показват...и питай хора дето лично са ги пробвали...

Канона е фаворит тук...наскоро лично го пробвах и предварително бях скептичен за фокуса при зоом 20 - 30 и повече , оказа се много бърз апарат, с бърз и точен фокус през целият зоом, ( ако снимаш от око, с добра техника, от ръйа май няма да е такак с които е от тези)

та в зоома класа Канона си е най добър и то знчително...
но е и малко по тежък от предишният модел...
Дата:   06-07-11 20:10

Реално мнения от НИКОН Р500 няма, защото е на 4 месеца модел и няма доставки заради земетресението. По принцип се абстрахирам от Зуума като екстра, интерисуват ме останалите качества на моделите. Като разбира се говорим за конкретни модели, а не тяхните марки. От Панасоника се чуват доста оплаквания, така че може би отпада. И Фуджи HS20EXR ми беше в полезрението, но се оказа с ръчен зуум, което не ми пасва, защото ще го ползваме цялото семейство.
Автор: Suggs   
Дата:   06-07-11 20:52

Кажи ми честно: тази снимка с NIkon P500 харесва ли ти като качество - цветове, контраст, рязкост? Ако да, купувай си го, това е твоя апарат. Всеки един DSLR с китов обектив при подобни условия би се справил по-добре.
За това, което си изброил, че ще снимаш, 36х зуум не ти е нужен. Докато голямата матрица ще ти е от голяма полза при снимки на слаба светлина.

Публикацията е редактирана (06-07-11 22:12)
Автор: siluet   
Дата:   06-07-11 21:57

Sony

http://www.photographyblog.com/reviews/sony_cybershot_dsc_hx100v_review/
Автор: tzl   
Дата:   07-07-11 11:25

По една снимка е почти невъзможно да се оцени дали един фотоапарат става или не става, тъй като не е ясно с какви настройки е снимана и дали резултът е бил raw файл директно превърнат на JPEG, както и много други фактори.

Аз лично бих посъветвал да се видят примерно 100-200 снимки с този фотоапарат от хора, които снимат и не пипат после софтуерно (освен ако е raw файл, където да оправят белия баланс и контраст).

Като цяло важи правилото, че фотоапаратът прави толкова добри снимки, колкото може този зад фотоапарата с дадена техника.
Дата:   07-07-11 22:10

tzl, снимката е от Nikon P500. Какъв raw файл [smilie6] ?... Той няма такива екстри. Плюс това, снимката е от ревюто в сайта, към който питащия сам е пуснал линк. Затова си мисля, че той е прочел ревютата, разгледал е снимките, и си е съставил някакво мнение. Интересуваше ме какво е то, и не виждам смисъл да качвам тук всички примери.

Дата:   07-07-11 22:36

Не съм му гледал спецификациите и затова отговорих по-общо. Верно, няма RAW, сега погледнах.

Но така или иначе си остава в сила факта, че много зависи кой прави ревютата и кой снима и дали пипа после. На официалния сайт, разбира се, снимките са подбрани:
http://imaging.nikon.com/lineup/coolpix/performance/p500/sample.htm

Но от различни сайтове видях различни снимки. Едни по-добре като цветове, други по-бледи. Като цяло е ОК за любителски фотоапарат, но цената му не е ОК като за любителски фотоапарат.

Та, ако човек иска тези снимки, по-добре да даде 2 пъти по-малко пари и да си вземе нещо, което ще му върши същата работа. Не казвам, че снимките на 2 пъти по-евтиният ще са лоши, просто ще са същите за нивото на фотоапарата. Ако се знае какво се прави с него, винаги може да се компенсира с -1/3 или -2/3 стоп ако снимките са прекалено бледи.

Но пак цената му е доста висока, според мен.
Дата:   07-07-11 22:36

Здравей Suggs
благодаря за линка и честно да ти кажа малко съм разочарован и объркан. Да наистина съм изчел и прегледал всичко относно Р500. Спрях се на него защото е най-скъпия сапунер на НИКОН. Дет се вика оттук нагоре вече са DSLR. Нямам против тях но ме възспират две причини. Първата е да не се окаже, че ще снимам само аз и второто са финансиите. Знам, че ще се зарибя бързо и ще трябва да се изръся след това за още обективи, което пък ще затвърди първата причина.
Може би ако съм наясно с това какво ме очаква с един DSLR и ако сведа нещата до един обектив бих прежалил панорамната снимка и вариото на Р500. За видеото беше хубаво да го ползвам, но там пък си имам видео камера. Та ако мога да избегна втория обектив и ако един D3100 http://www.photopavilion.com/?page=catalog&base=1&catalog=2&product=7530
ми върши работа бих си го взел.[cool]
Дата:   07-07-11 22:44

tzl
определено не искам по-евтин сапунер. Вече смених няколко такива. Парите ще ги дам с удоволствие стига да ме избави от мъките на малките сапунерки. Въпроса ми е в това дали тази нова CMOS матрица със задна просветка ще свърши точно тази си роля, която й определят всички производители. Ако се загледаш внимателно всички най-скъпи модели на ПАНАСОНИК ФУДЖИ НИКОН КАНОН И СОНИ са с тази матрица. Едва ли не я обявиха за панацеята на сапунерите. Можеш ли да ми кажеш къде си гледал снимки на Р500, понеже е нов и трудно се намират. [beer]

Идеята ми е да снимам безотказно с него и да не ми се налага както досега, да трия 50-60 % от снимките защото не са на фокус, много са шумни или пък нещо друго. ако е нещо незначително все пак се оправя с програмки...

Публикацията е редактирана (07-07-11 22:53)
Дата:   07-07-11 22:57

Ти си знаеш как ще го ползваш и с какъв бюджет разполагаш и дали смяташ да го накараш да поработи за цената си.

Снимките ги намерих така:
http://www.google.bg/search?q=nikon+coolpix+p500+samples
Дата:   08-07-11 08:55

bvsmp, страдаш от някои заблуди по отношение на DSLR-ите.
1) "С DSLR се снима по-трудно, отколкото с турбосапунер" . Грешно! На практика и едните, и другите имат едни и същи настройки и режими. Естествено, DSLR-ът е с повече възможности. Но ако можеш да снимаш с турбозуум, ще можеш и с DSLR. Принципът на работа е същият, само трябва да научиш разположението на копчетата. Естествено, резултатите ще са по-добри, независимо дали на автоматични, или на ръчни режими - заради по-голямата матрица, по-добрата реакция на апарата, по-добрите фокусна система и мерене, и т.н. Управлението на вариото от обектива например е по-точно, и поне за мен по-удобно, отколкото с малко лостче до спусъка.
Пак ще подчертая, че DSLR-ите от нисък клас (дори и прехваленият D7000) си имат напълно автоматичен режим - само насочваш и снимаш.
2) "Ако имам DSLR, трябва да си купя една торба обективи, и непрекъснато да ги нося с мен, и да ги сменям". [smilie5] Пак грешка! Ако не си професионалист, или перфекционист, който иска абсолютно перфектно качество на снимката във всяка една ситуация, това е излишно. Много хора, които снимат точно нещата, които си изброил, имат един, най-много 2 обектива. Имах приятел с Canon 30D, който две години си снима само с китовия обектив - докато не продаде апарата, и си купи мотор [smilie3] . Така че не се притеснявай - важна е не бройката на обективите, а да отговарят на нуждите ти. Хубавото е, че в случай на нужда винаги можеш да добавиш друг, без да сменяш тялото.

Ако говорим конкретно, бих ти препоръчал този обектив , и някакво тяло към него - по твой избор. Евентуално по-късно може да се добави и някой твърд светлосилен - 35/1.8G е много подходящ. А ако намериш изгодна оферта в Базара, може да се сместиш и в 750-800 лв.
Автор: BVSMP   
Дата:   08-07-11 09:57

Благодаря за инфото.

Относно заблудите ми е ясно добре, че си прав. Въпроса е, че имам принцип като купувам нещо да е от магазин, този обектив струва доста пари и с едно ново тяло било то и най-евтиното отиват нещата на 1500-1600 лева при начален бюджет 700-800 лева. Затова питах дали мога на първо време да взема D3100 с kit DX 18-55 VR, а по нататък да си взема втора ръка 18-105 VR Предполагам за мен ще е по-добре обектива да е със стабилизация VR.
Автор: ivanov.10   
Дата:   08-07-11 10:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.