Автор: caro-anton
Дата: 08-12-09 14:00
Един известен проявител е Жан-Фаш... фенидон-хидрохинонов двуразтворен.
Аз обикновено нямам проблем с преекспонирането, а повече ми е проблем, че има кадри, които ги недоекспонирам - и то - съзнателно, просто от желание при ниска осветеност да имам кадър...
Може ли да дам неекспертно мнение за метоловите проявители, Липосток?
Проявявах с предложения от Иван Иванич двуразтворен проявител и да си призная, много ми допадна. Естествено, трябва да се мисли как ще се копира, на какъв филм е снимано, на каква хартия ще се копира - ако сме снимали силно контрастни сцени - би трябвало да стане идеално - да има детайл и в тъмното, и в светлото... дали съм прав, не зная.
Всмисъл - по мое мнение двуразтворните проявители са за по-нискочувствителни филми, може и да греша, все пак емулсиите са задобряли значително през последните години, аз едно време четях книги от 60-е и 70-е години, поради липса на друга литература.
Та проявих един Илфорд 100 с проявителя на Иван Иванич и много ми допадна. Има детайл навсякъде. Бих казал, че е идеален за портрети. За репортажно снимане на градската среда... не зная, трябва пак да забъркам от него...
А ето и линк към темата от преди години, тук са и Жан Фаш и рецептата на И. Иванич.
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=785001&t=785001&offset=all&&phorum_uriauth=reply_785001
|
|