Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re:
Автор: caro-anton   
Дата:   06-12-09 21:59

Еххх... що така? На око ли мери, или апаратурата сбърка?... аз имах проблем отначало със светломера... пусках някакъв таймер. Ама му свикнах.
...
Погледнах за Триетаноламин, 13 лв/л от Теоком. Още се чудя...

Има хора, които снимат Неопан 400 и проявяват с Родинал (не са много, но поне има) - да, повечето снимат среден формат, прави сте за зърното. Но пък защо да "бръснем" зърното на филма с Натриев сулфит?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: icikonti   
Дата:   07-12-09 08:32

Явно всички светломери бъркат в облачно време....!!!!
Аз му сложих спотприставката градуса, като мислех, че така ще го накарам да мери правилно.Направих клин от произволни замервания.А после вероятно неволно съм умножил грешката с някаква моя си - човешка грешка и .........Баммм...

Re:
Дата:   07-12-09 12:47

При критична светлина не е ли по-добре да се работи с компенсиращ проявител? Или да се ползва двуразтворен проявител?
Или пък да се работи със силно разредени (като Родинал, Неофин и тн)?

Публикацията е редактирана (08-12-09 09:42)

Re: paRodinal ?
Автор: ivanushka   
Дата:   08-12-09 07:19

Опитайте с двуразтворен фенидон-хидрохинов проявител и ще забравите за проблемите с меренето/особено с преекспонирането/.Много лесно е и да вдигате чувствителност на филма.
Драги Антоне ,напиши на ЛС къде да ти изпратя желания химикал.

Re:
Автор: icikonti   
Дата:   08-12-09 13:10

ivanushka - препоръчай ми някой.Или поне кажи къде да го прочета /имам наръчника на Киперов/.Имам химикалите на прах, не е проблем да си го разджуркам!

Автор: lipostok   
Дата:   08-12-09 13:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Re:
Дата:   08-12-09 14:00

Един известен проявител е Жан-Фаш... фенидон-хидрохинонов двуразтворен.

Аз обикновено нямам проблем с преекспонирането, а повече ми е проблем, че има кадри, които ги недоекспонирам - и то - съзнателно, просто от желание при ниска осветеност да имам кадър...

Може ли да дам неекспертно мнение за метоловите проявители, Липосток?

Проявявах с предложения от Иван Иванич двуразтворен проявител и да си призная, много ми допадна. Естествено, трябва да се мисли как ще се копира, на какъв филм е снимано, на каква хартия ще се копира - ако сме снимали силно контрастни сцени - би трябвало да стане идеално - да има детайл и в тъмното, и в светлото... дали съм прав, не зная.
Всмисъл - по мое мнение двуразтворните проявители са за по-нискочувствителни филми, може и да греша, все пак емулсиите са задобряли значително през последните години, аз едно време четях книги от 60-е и 70-е години, поради липса на друга литература.
Та проявих един Илфорд 100 с проявителя на Иван Иванич и много ми допадна. Има детайл навсякъде. Бих казал, че е идеален за портрети. За репортажно снимане на градската среда... не зная, трябва пак да забъркам от него...

А ето и линк към темата от преди години, тук са и Жан Фаш и рецептата на И. Иванич.

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=785001&t=785001&offset=all&&phorum_uriauth=reply_785001

Автор: my.point.of.view   
Дата:   20-12-25 13:20

Рецепта за проявител Родинал на основата на метол,
официално известен като

Metonal

40 g Metol
85 g Na Sulphite
38 g NaOH
Н2О до 1 l

След забъркване се изчакват 3 седмици.
Трайност като на Родинал.
За постигане на идентичен с Родинал ефект, се работи с двойно количество проявител / двойна концентрация за избраното разреждане. Не съм пробвал да забъркам проявителя в половин доза вода, вероятно ще стане.

Мисля да изджуркам няколко свежи ОРВО NP100 в някоя от двете рецепти на Родинал клонинг, понеже нещо не го виждам наличен по магазините.

Автор: lamerko   
Дата:   20-12-25 19:20

Хм... бях почнал да правя експерименти с фенолите, но бях пренуден да ги прекъсна преди година поради непредвинеди ситуации - надявам се скоро да се завърна.
На първо място, активната съставка в Родинал е p-аминофенолат. Получаването му става от p-аминофенол + калиева/натриева основа. Но метол и p-аминофенол са близки, един вид производни. Въпросната горна рецепта Metonal цели създаването на аминофенолат от метол и основа, но има причини метола да не се използва за тази цел.
За подобни експерименти, най-лесно е да се използва ПАРАЦЕТАМОЛ - има го във всяка аптека и е евтин. Той представлява p-аминофенол с добавена ацетилна група, която трябва да се отдели чрез хидролиза с голям излишък на натриева/калиева основа. Което всъщност представлява Parodinal. Проблема е, че ще имаме голям излишък на основа. Между другото, ако правите Parodinal - използвате вариант с KOH или калиев метабисулфит (целта е да се получи забранения калиев сулфит). При калиевите формули ще имате доста по-добра разтворяемост и няма да имате драми с бързо образуване на кристали.
Но в Metonal вероятно излишъка ще е по-голям, замърсяване със сулфати и резултата е метолат. Времето също не е приемливо. А и като цяло, метола е по-скъп и по-труден за намиране...
Не забравяйте, че всички тези клонинг-формули (те са доста) само имитират Родинал.
Моите усилия бяха насочени към получаването на изчисен вариант на класическите R-09, които са по-близки до историческата формула Агфа 9. Ключовото е, че там няма излишък на основа и pH не е свръх високо.
Накратко за моя път в Parodinal опитите:
1. стрити таблетки парацетамол + калиев хидроксид под висока температура -> хидролиза -> p-аминофенолат + К ацетат + излишък от К-ОН + боклуци от пълнежа на таблетките.
2. филтриране - отстраняване на инртните частици от таблетките;
3. охлаждане до около 3-4 градуса + неутрализация на -ОН със сярна киселина -> започва отделяне на p-аминофенол.
4. Филтриране на отделения p-аминофенол и продължаване към създаването на клонинг на R-09...

Автор: Dessisslawa   
Дата:   22-12-25 16:49

A 20 гр Натриева основа
50 гр Натриев сулфит (б) от къде?

Дата:   22-12-25 16:57

Натриева основа можете да вземете и кварталната бакалия (обикновено в разтвор от около 30%), но по-добре от специализиран магазин. Но тук е момента за доста предупредителни - трябва да се борави много внимателно с нея, с ръкавици и защитни очила. При разтварянето се отделя голямо количество топлина - разтвора може да кипне или да се получат пръски...
За натриевия сулфит (много важно - да не се бърка с натриев сулфАт - можете да го намерите във винарските магазини (използва се за стабилизирае на вино).
Иначе и двата химикала ще ви ги продадат в специализраните магазини за реактиви - не се изисква специално разрешение за тях.

Дата:   24-12-25 17:07

Най-безболезнено е да се вземат от някой от следните магазини:
Химспектър / Жълтия магазин
Теоком
Валерус

Автор: ivansky   
Дата:   15-03-26 19:43

Аз проявявам последните 10+ години само с амидол. Проста И мързелива рецепта. Друг е въпроса, че много рядко вече снимам. П.С. Тая тема скоро ще стане на двайсе лазарника :) [smile]

Дата:   16-03-26 12:02

Амидола е малко странен - досадното е, че трябва да го забъркваш всеки път преди употреба, а праха му е доста токсичен за вдишване. Имам все още буркан и половина Амидол на ОРВО - май все още не е станал напълно черен [smilie18]
Иначе няма по-мързеливи "рецепти" от течните Rodinal и HC-110, които имат изключително дълъг живот на концентрата. Разбира се, тези са за филми, но така или иначе се подразбира, че такива ще се плакнат.

Дата:   22-03-26 19:23

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:35)

Автор: laa4   
Дата:   24-03-26 21:28

Total Recall ... [shtrak]

Дата:   28-03-26 13:00

Таман са минали 15 години откак съм проявявал с

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:34)

Дата:   29-03-26 12:04

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:31)

Дата:   30-03-26 21:29

Още едно кадро в Родинал 1 + 25 / АгфаФото 400
Го

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:33)

Дата:   02-05-26 16:12

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:31)

Дата:   25-06-26 17:45

Дата:   27-06-26 11:26

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:32)

Дата:   30-06-26 12:12

Очевидната липса на фокус в последните три снимки се конкретизира като причинно-

Публикацията е редактирана (02-07-26 17:32)

Автор: dephil   
Дата:   30-06-26 15:41

my.point.of.view,
Да ти призная - "очевидната липса на фокус", особено в снимката на трамвая, на мен много ми харесва! Добавя точно този елемент на отнесеност, носталгия, "неперфектност", от които този кадър има нужда.

Дата:   30-06-26 19:50

Да му сера на админа в устата

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »