Автор: Naya
Дата: 10-12-07 00:28
Гледах филма преди повече от 2 месеца.
Не винете само държавата за ситуацията в дома в с. Могилино - наивно е
Това не е единственото място, където деца и не само, биват "обгрижвани" по подобен начин. Да, ясно е, че средствата не стигат или по-скоро на никой не му пука, че да отпусне достатъчно, но защо решавате, че онези 240 са виновни за състоянието на децата?! Някой вникна ли изобщо в този филм, забеляза ли антихуманното, унизително и брутално отношение на целия персонал към бедните деца?!
Слепотата не е заболяване, покосяващо интелекта, както умственото изоставане, по-познато като олигофрения (тази дума вече дори не се употребява, няма я и по учебниците). Глухотата също. Аутизмът не се лекува, но се постигат резултати големи, когато се работи. Дори с тежката умствена изостаналост (олигофрения, за тези, които не се сещат) - също.... може да са минимални, може да е едно махане с ръка за "здрасти", постигнато с повече от 5 години труд, но е възможно.
Какво гледаме във филма - дете незрящо (това е правилното, а не сляпо), което с годините е развило още мнооого симптоматики на различни заболявания, включително и умствено изоставане, не защото ай кю-то му е ниско, а защото няма необходимата стимулация. И кой е виновен за това - лелките, които ядосани, че за 200 лева трябва да сменят памперси на 13 годишни деца, защото ги е домързяло или им се е сторило сложно да ги раздвижват та се е стигнало до това дередже детето да е с атрофирали мускули, счупени кости и да не може да се изправи. Същите тези лелки, които смятат за единствено свое задължение да блъскат големите лъжици в устите, със скоростта на двутактов двигател, а детето, милото се дави, защото не може да преглъща толкова бързо...?! Въпросните тези лелки, които от хранене до хранене зарязват незрящите по столовете и гърнетата, където единственото, което могат да правят е да се клатушкат, разбира се... И пак тези лелки, които може би веднъж не са прегърнали тези деца, лишени от майчина ласка, от прегръдка, от милувка, от дума дори... Защо - защото са им малко парите ли? А мислите ли, че ако заплатите им бяха от 500лв. нагоре щеше да е различно - не, нямаше. Мисленето ни е такова, манталитетът. Не винете само държавата - тя е виновна единствено, че малко пари се отпускат за институциите - изобщо социалната ни политика агонизира. Държавата вина няма обаче за човешкото бездушие, за склонността да се третират "недъгавите", като личности, лишени от чувства, като животни... по дяволите- хората и домашните си животни гледат по-добре, отколкото са гледани тези деца.
Аз съм просто изумена, че има хора, оправдаващи или най- малкото съгласяващи се и приемащи това нещо. Срам ме е от тази хора (лелки), срам ме е, че съм социален педагог, бясна съм на цялата система. Тези деца умират - умират пред очите на "специалистите". (В тези институции трябва да има социални работници, гижещи се за децата, психиатри, отговарящи за психичното им здраве, доктори за физическото - така ни учеха в университета...) Меко казано съм разочарована, меко казано - потресена... меко казано - ужасена съм.
|
|