Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 колко е живoта на един HDD
Автор: bojiqgrym   
Дата:   27-10-11 00:22

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: колко е живoта на един HDD
Автор: CanoniO   
Дата:   27-10-11 00:23

между 10 секунди и 60 години....

Автор: orlindraganov   
Дата:   27-10-11 00:33

Пробвай да го люшкаш докато дефрагментира!

Автор: asahi   
Дата:   27-10-11 00:51

Няма какво да го мислим - има достатъчно написано по въпроса.

Автор: pif   
Дата:   27-10-11 01:21

60-100 хиляди часа МТБФ (миин тайм бифор фейлър) или 100 000 до 1 милион записа на една и съща клетка.
Имам един куантум 4.7ГБ дето работи 10 години без да спре. И съм го носил в чанта и е падал и го е валял дъжд и още е здрав и си помни информацита

Дата:   27-10-11 01:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   27-10-11 01:54

Автор: kote   
Дата:   27-10-11 03:36

тея лагери не са вечни
трябва да са на магнитна възглавница за да няма триене
когато компа ти е е включен постоянно частите от нея трябва да се сменят по-често

Автор: djogata   
Дата:   27-10-11 08:10

Животът на харддиска обикновено изтича няколко дни преди датата, на която си предвидил да го смениш [smilie5] [smilie18]

В отговор на мнението на Коте по-нагоре - аз не съм сигурен, че лагерите са най-уязвимият компонент на диска. По-скоро бих казал магнитните глави, защото докато дискът се върти с постоянна скорост и лагерите са натоварени равномерно, то главите подскачат напред-назад над повърхността на диска при всяко четене и записване на информация...

Иначе и при моите компютри дискове са изкарвали по 10+ години без проблем, но в същото време съм виждал дискове на 1-2 години (на служебните компютри на колеги - професионален клас лаптопи по 3-4 хилки парчето) да си гръмнат без предупреждение... Така че това май си е напълно случайна работа и не бих се доверявал на някаква статистика.

Между другото, ако някой някъде намери цифра, указваща "живота" на даден продукт/машина, трябва да сте наясно, че това не гарантира, че точно вашият продукт ще издържи толкова дълго. По принцип средният ресурс на дадена стока се изчислява като времето, след изтичането на което 2/3 от продуктите ще продължават да бъдат изправни. Тоест, ако си купите апарат с живот на затвора 150000 кадъра, то вероятността вашият апарат да изкара 150000 кадъра без да се счупи затвора е 67%. А в останалите 33% влиза възможността за повреда и при 149000, а и при 1000 кадъра...

Автор: asahi   
Дата:   27-10-11 08:32

МТБФ е статистическа величина. Със свсичките удобства и неудобства.
Да си дефрагментираш диска веднъж месечно не е никакъв грях.

Автор: 2metraninja   
Дата:   27-10-11 10:12

Верно са ти казали колегите - между 1 ден и 10 години всичко е нормално като живот на харда.

А по въпроса за дефрагментациите, откакто обема на хардовете почна да се мери в стотици мегабайти - има ли практическа полза от дефрагментацията?

Автор: didesignbg   
Дата:   27-10-11 10:16

Ти го дръж пълен на 90% пък питай има ли полза от дефрагментацията.
Дисковете вече далеч не са толкова "твърди" като едно време...

Автор: aeobs   
Дата:   27-10-11 10:50

Новите ОС не дефрагменитират ли всичките автоматично по дефолт.
Смисъл не винаги има, но в общия случай винаги е по-добре с дефрагментация отколкото без.

Дата:   27-10-11 10:57

Да бе - и аз си мислех че тва с дефрагментацията е преодоляно от новите файлови системи.

Аз последно съм дефрагментирал сигурно преди 15 години [smilie8]

Дата:   27-10-11 11:51

Много зависи на кое викаш нови системи. 7цата по принцип е с включена дефрагментация, но дали си държиш включен компютъра и кога се случва е друга тема. При постоянно включен компютър всичко ще е ок. Процеса си е пак дефрагментиране, просто е зададен да се стартира в бекграунд и е прекъсваем, ала MyDefrag(JKDefrag, за по паметливите). ХРто си е съвсем дърво от към тези функции, трябва ръчно ръчкане.
Дефрагментиране не трябва да се прави само на SSDта.

Автор: 1vo   
Дата:   27-10-11 12:05

Линуксът няма нужда от дефрагментация [cool]

Срещал съм информация, че постоянно включените хардове изкарват повече.

Дата:   27-10-11 12:13

А някой пробвал ли е реално колко и за колко време му се вдига скоростта с и без дефрагментация?

Аз без да съм мерил за себе си съм решил че няма смисъл от дефрагментациите.

Някой ако цитира читави и безплатни програми за мерене скоростта на дисковете и дефрагментация ще имаме възможността да видим реалната полза - компютъра от който пиша има дискове на 6-7 години, както и по- нови, 4-5 физически разцепени на десетина логически, с различни размери, с общ обем около 4 ТБ и операционна система ХР.

Ще замеря скоростта на различните дискове, после ще пусна дефраг, ще засеча колко време отнема, ще замеря производителността на дисковете и на фотошопа веднага след дефрагментацията, след един ден нормална работа, след 1 седмица и след месец (ако някой ми напомни тогава) и ще имаме донякъде показателен резултат аджеба струва ли си да се дефрагментира.

За мен също ще е интересно, макар че залагам на практическото безсмислие от дефрагментацията. [thankyou]

Автор: lillia   
Дата:   27-10-11 12:30

То един хдд или работи или не.
Когато работех в компютърна фирма, се е случвало да са ни връщани компютри с чисто нови такива. Обикновено към втората година, тамън като им заизтече гаранцията накои се прецакват. Имало е 5-6 такива случая. Не е често срещано явление. По-често сме имали проблеми с видеокарти и дъна. Най-често захранвания и лаптопи с какви ли не проблеми.
Има компютри на по 10-години на които харддискчетата си им бачкат.

Автор: nsirakov   
Дата:   27-10-11 12:34

1995 получих подарък
Компак Пресарио 425 СХ на 25Мхза, 100мбта хард диск, 4Мбта рам...
13 инчов вграден монитор към кутията.

това иновативно за времето си бижу ВСЕ ОЩЕ РАБОТИ....

Автор: valen_tin   
Дата:   27-10-11 12:36

дали заминава по-бързо от дефрагментиране е все едно ... така или иначе ти трябва бекъп. Обаче не мисля, че някога можеш да избиеш времето и тока за дефрагментация с минималната печалба на скорост.

Автор: Славов   
Дата:   27-10-11 12:53

Аз лично си ползвам програми дето следят за "здравето" на харда..... вземе ли да се влошава- взимам мерки.... до сега не съм имал кахъри ..... а ползвам хардове от 1996 година....

[cool] [cool] [cool]

Дата:   27-10-11 12:59

Хм, Славов - никак не ти е лоша идеята. И кво викаш то си казва душичката като ще заминава? Аз ползвам една - как й беше името - ХДД нещо си (баси изненадата, а?)

Я подхвърли идейки за заглавия.

И колко толеранс им даваш на дисковете - щото аз съм сигурен че няма диск, който да е работил и да е нямал грешки.

Дата:   27-10-11 13:20

Теста има ли полза от дефрагментацията е много простичък.
Напълни един диск на 90% и го подръж така месец два. Можеш да засечеш какво се случва с времето за достъп, колко движения на главата са нужни за четене на определено количество файлове, но ако е възможно от тези скоро записваните.
После сравни с един прясно дефрагментиран дял. Фрагментацията на файловете скъсява живота на диска, карайки главата да прескача от сектор на сектор. В един идеален свят с системен диск пълен на половина и уин 7 с комп, който не се спира, никога няма да разбереш за негативния ефект от фрагментацията. На едно дърто ХР с пълен догоре системен диск и усер, който редовно буха файлове на десктопа, направо ще го чуваш диска като чегърта. Ако е и на FAT [smitten]
Ако имаше програми, които ти казват примерно една седмица преди да гръмне диска, ех щеше да е прекрасно. Пък, ако можеше и да се разчита на тях.

Като заговорихме за дискове, нали им видяхте новите цени? Мама си джас, това наводнение..... Ще минем май по-безболезнено към ссд-та [smilie18]

Дата:   27-10-11 13:29

Мани, мани - преди 3 дена гледам един 500ГБ - 70 кинта. отивам вчера - 118 [smilie10] Ба си мамата....

Завода на едната фирма бил залят, ама инче всички марки скачат! Няма тва-онва... Спекулация отвсякъде.

А помните ли едно време как през година- две се палеха заводите за РАМ в Япония и ейтака скачаше цената спекулативно за известно време? Явно сега новата мода е да се наводняват заводите за хардове [smilie18]

Автор: terminator   
Дата:   27-10-11 18:58

То че спекулация има - има си я, все пак сме в Бг.
Но по-тревожното е друго. В момента производствените линии в наводнените райони са спрени. Възобновяването на производството там може да отнеме до шест месеца. От наводнението са засегнати десетки поддоставчици на компоненти за твърди дискове, като според IHS работата на най-големия производител на двигатели за твърди дискове Nidec по всяка вероятност също е засегната. Nidec доставя 70% от двигателите за твърди дискове, а сред клиентите на компанията са Western Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba и Samsung.
С две думи: който купил - купил, занапред ще купува само този който е на голям зор.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.