Автор: djogata
Дата: 27-10-11 08:10
Животът на харддиска обикновено изтича няколко дни преди датата, на която си предвидил да го смениш
В отговор на мнението на Коте по-нагоре - аз не съм сигурен, че лагерите са най-уязвимият компонент на диска. По-скоро бих казал магнитните глави, защото докато дискът се върти с постоянна скорост и лагерите са натоварени равномерно, то главите подскачат напред-назад над повърхността на диска при всяко четене и записване на информация...
Иначе и при моите компютри дискове са изкарвали по 10+ години без проблем, но в същото време съм виждал дискове на 1-2 години (на служебните компютри на колеги - професионален клас лаптопи по 3-4 хилки парчето) да си гръмнат без предупреждение... Така че това май си е напълно случайна работа и не бих се доверявал на някаква статистика.
Между другото, ако някой някъде намери цифра, указваща "живота" на даден продукт/машина, трябва да сте наясно, че това не гарантира, че точно вашият продукт ще издържи толкова дълго. По принцип средният ресурс на дадена стока се изчислява като времето, след изтичането на което 2/3 от продуктите ще продължават да бъдат изправни. Тоест, ако си купите апарат с живот на затвора 150000 кадъра, то вероятността вашият апарат да изкара 150000 кадъра без да се счупи затвора е 67%. А в останалите 33% влиза възможността за повреда и при 149000, а и при 1000 кадъра...
|
|