Автор: tonyf
Дата: 12-07-10 22:10
Най-напред да отбележа, че съдържанието би могло евентуално да причини проблеми на хора с по-чувствителна психика.
...
В неделя си отворих имейла, имах писмо от една неправителствена организация, където съм се регистрирал за да ми пращат инфо за каузите, които водят. Най-често става дума за по-глобални поводи, но следващите редове ме стреснаха и ме накараха да си примомня престоите ми на някои географски ширини. По-надолу ще постна и оригиналния мейл
:
"Вчера (9.07), вследствие на протести в световен мащаб, една иранка, Сакинех Мохаммади Ащиани, беше спасена от екзекутиране, извършвано чрез пребиване с камъни до смърт.
Но съществува опасност жената да бъде обесена, а междувременно екзекуциите чрез пребиване с камъни не са престанали. В момента още петнадесет души очакват смъртта си по този начин, при който жертвите биват заравяни до раменете в земята, след което по главите им биват хвърляни големи камъни.
Частичната отмяна на наказанието на Сакинех, следствие на призива на нейните деца за оказване на международен натиск за спасяването на живота ѝ, показа, че ако достатъчно от нас се обединим и изразим своето отвращение, ние ще можем да спасим нейния живот и веднъж завинаги да прекратим пребиването с камъни. ...
... Сакинех беше обвинена в изневяра, както и всичките останали 12 жени и един мъж, очакващи екзекутиране чрез пребиване с камъни. Но нейните деца и адвокатът ѝ твърдят, че тя е невинна и че тя не е получила справедлив процес – те заявяват, че признанията ѝ са изтръгнати с насилие, както и че говорейки единствено азербайджански език, тя не е разбрала какво е била питана в съда.
Въпреки, че Иран е подписал конвенция на ООН, която го задължава смъртното наказание да бъде използвано единствено за „най-значителните престъпления” и въпреки, че Иранският парламент одобри миналата година закон, забраняващ пребиването с камъни, пребиваненето с камъни заради изневяра продължава.
Адвокатът на Сакинех казва, че Иранското правителство „се страхува от публичната реакция в Иран и от международното внимание” към случаите на екзекуции чрез пребиване с камъни. След като външните министри на Турция и Великобритания направиха изявления срещу присъдата на Сакинех, присъдата беше отложена.
Смелите деца на Сакинех оглавяват международната кампания за да спасят своята майка и да спрат пребиването с камъни. Мощното международно заклеймяване би могло сега да спре окончателно това отвратително наказание. ...
https://photo-forum.net/static/forum/2010-07/oknk4163.JPG
An Iranian woman at a protest in Brussels highlights the barbarity of death by stoning, in which women are buried up to their necks in front of a crowd of volunteers. Photograph: Thierry Roge/Reuters
Петиция за спасяването на Сакинех и за прекратяване на пребиването с камъни: http://www.avaaz.org/en/stop_stoning/?cl=652455903&v=6766
|
|