Автор: ivodam
Дата: 23-05-10 17:57
А, здравейте момци, какво да ви кажа - аз карам прясно месо, заклано предния ден, не знам защо толкова свинско се купува от внос, няма ли местни свинари, все пак уж сме селскостопанска държава.
По принцип в една голяма фирма всеки ден на нещо може да му изчете срокът и си има процедури за това, какво се прави. Трябва да се опише и да се изолира в отделна зона. В закона няма срок, в който следва да се унищожи.
В момента трябва да ви кажа, че у нас се развива някаква параноя или ПиАр не знам, но правилата са по-строги и ветеринарите, може би за да си създават работа и условия за корупция, изискват неща, които никой в Европа не ги иска, и европейците ни се чудят на акъла, подозирам и че доста ни се смеят.
В Европа например е разрешено замразена храна, ако е възможно, разбира се, да бъде размразена и да се продава охладена - само се изисква това да е ясно декларирано на етикета. Оня ден немците ни изпратиха съответния закон, където го пише черно на бяло. Там изхождат от принципа преди всичко колко е важно потребителят да взима сам информирано решение. У нас, неизвестно защо, е забранено, некой чиновник така си решил.
След влизането ни в Европейския съюз доставките от Европа изобщо не би трябвало да подлежат на ветеринарна проверка при пристигането, и може да има само търговски документ, не се изисква дори отделен сертификат. У нас обаче продължава, и според мен съвсем съзнателно, да действа разпоредба, съгласно която за всеки камион, пристигнал от Германия в София, да речем, макар че по общностното право статутът му е абсолютно същият като на камион от Варна или Попово, се вика ветеринар от ДВСК да го "прегледа"...
Айде да не ви разправям как пък съм го търсил веднъж отговорният ветеринарен лекар за едно софийско село, близо до Кремиковци, където имахме складова база, да приеме един контейнер риба, и как накрая след половин ден близо разследване, го намерих в кръчма "Под ореха" в Малашевци...
Та сега ветеринарите пак са се разшетали да покажат колко са ценни и усърдни и необходими, ма не им се връзвайте, щото поне 1/3 са за съкращаване. То неслучайне се бави и създаването на нова Агенция по храните, че пак ше требе доста корумпирано лайно да остане без работа...
П.С. Влязох в темата случайно, от заглавието не се разбира за какво е, като има такова нещо и държите да се включа, пращайте ми лична, моля
Публикацията е редактирана (23-05-10 18:01)
|
|