Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Мастика/Узо vs. Абсент?
Автор: djogata   
Дата:   10-10-09 13:00

Кое ви харесва повече?

Абсентът е по-силен, но затова пък за да стане годен за консумация трябва да го разредиш с вода и ароматът се губи.

Освен това, поради леко "забраненият" си характер, цената е доста солена.

Така че лично аз предпочитам Узо в някоя гръцка кръчма - ама от тези кръчми, дето като кажеш "едно Узо" и ти носят патронче 200 грама и кофичка лед [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Също така нелошо изживяване е добре охладена мастичка на някоя високопланинска хижа [smile]

Темата е предизвикана от вчерашното излизане. Излязохме да ударим по 1-2 пиенета, но всички барове бяха претъпкани, защото имаше нощ на музеите (в Копенхаген участват средно 100 хиляди човека) та накрая влязохме в някакъв бар, където сервираха само бира, абсент и сок от джинджифил и лимон, и някакви прохождащи поети/писатели си четеха "произведенията" [smilie18] [smilie18]

Така че се изпи известно количество абсент. Не съм особено опитен в пиенето на това нещо (едва за 3-ти или 4-ти път го пробвам), но не виждам нещо по-интересно в абсента в сравнение с узото и мастиката, напротив - балканските напитки са ми доста по-приятни [smilie5] [smilie5]

Вие какво мислите? [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 13:01

И ракия !!!

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: djogata   
Дата:   10-10-09 13:02

И вино, дедо попе, и вино [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Славов   
Дата:   10-10-09 13:02

Мастика с пърленка и сода...... [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Amigo   
Дата:   10-10-09 13:03

и двете са гадни https://photo-forum.net/joro/emoticons/eck16.gif[smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   10-10-09 13:04

Мастика/Узо трябва да се цитира с подходящото мезе. Тогава има смазващо превъзходство.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 13:04

ТАРАТОР [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]


И айрян !!!

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: юнга   
Дата:   10-10-09 13:06

Узо разбира се.
В доброто узо има мастиково масло, градусът е стандартен. Пише ли Лесбос и Митилини на етикета, не се замисляй.
У нас добро е Пломари.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   10-10-09 13:10

Пломарито в гръчко им е от евтините.

Правил съм си разни експерименти с узо и мезета тук и в Гърция. Стигнах до извода, че да ти върви узото трябва устните ти да са солени от Средиземното море, въздухът да е с аромат на бор и смокиня като на Тасос, да си седнал в овехтяла кръчма с изглед към морето и котките да се излежават наоколо.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tonevjr   
Дата:   10-10-09 13:11

Перно! [ezik]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: IvoZafirov   
Дата:   10-10-09 13:18

Като Асах! Два пъти даже!

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Comfortably-numb   
Дата:   10-10-09 13:21

Абсент съм пил един път и беше доста яко... От другите две мастика + мента [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: юнга   
Дата:   10-10-09 13:22

Акахи, аз скъпо узо на нашият пазар не съм виждал. За нашият пазар си е добро.
Колкото до мезета - калмари, октоподи,скариди.
И едно, дето се каня отдавна да го правя,но все не ми се отваря парашута.
Хайвер от клакан се прави като пастърма.
Хайверът е в две ципи. Вади де внимателно. Соли се,суши се, с точилката се работи по него и накрая се топи в устата.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: marchello   
Дата:   10-10-09 13:56

Етър! [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: djogata   
Дата:   10-10-09 14:03

Мезе - октоподи, таратор, може и цацики [smilie5] [smilie5]

Това отива на узото и мастиката. На абсента някакси по- му отива висене в тъмен бар с локви бира по масата [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tantris   
Дата:   10-10-09 14:04

Формалин не пия.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   10-10-09 14:14

Днешният абсент не е зелената фея от края на деветнадесети век... и не е отровен.

Леко забраненият му характер просто е мит.
[smilie7]

Пък и познавачите го пият, като го наливат през специална лъжичка, опряна на гърлото на чашата...

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/xwpv6563.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/rkoi6878.JPG

Преди време, на една от академиите ни по цвета присъства един музеен работник, комуто хрумнало, преди десетина години, да направи изложба на старинни рекламни плакати на абсент... Оттогава бе написал четири книги за присъствието на абсента в изкуството. Лекцията бе придружена с пиене на абсент, с всички салтанати и аксесоари, разбира се...
[smilie21]

Т. нар. фонтани за абсент също са прелюбопитни!

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/vfmr8971.JPG

Или пък дяволите-отварачки на бутилките...
https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/iowh0758.JPG

Ама джогата сега ще каже, че в дружбенските супери ги няма.
То сигурно и в датските кръчми не могат да се видят, но... опитай!
[smilie7]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 14:17

Тоя абсент до де го налеят с тия лъжички ние сме изпили първото кило....

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   10-10-09 14:18

Всъщност, популярността на абсента идва точно от този ритуал, при който от резервоара/чешмата (колко непоетично казано, по сравнение с френското фонтан) със студена вода се налива в чашата през лъжичката с дупки, на която се поставят бучки захар, убиващи горчивия вкус (на пелина!).

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: djogata   
Дата:   10-10-09 14:37

Аман от сноби, налазиха и темите за пиячка [smilie18] [smilie18]

Лалинда, ставаш много досадна наистина [smilie18] [smilie18]

Тези атрибути може и да ги няма в дружбенските супери, но за сметка на това си ги има в датските кръчми, и водата ти я сипват точно през такава лъжичка със бучка захар, и точно от такова котелче с вода (с бучки лед вътре). [ezik]

Много абсент се консумира в Прага между другото [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: valeriq   
Дата:   10-10-09 14:43

Да, Прага е рай за хората, които обичат абсент. И захарта се гори в лъжичката. :) Чудно е.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: tantris   
Дата:   10-10-09 14:46

Лалинда, пробвай с "шадраван" на Български[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   10-10-09 14:48

Чак толкоз салтанати ...колко ще изпиеш ???

Кило -две ???

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: carl_cox   
Дата:   10-10-09 14:58

разглеждам един ден мастиките в магазина, гледам, мигам, нищо не разбирам и явно това се е забелязало от друг клиент на магазина, доближи ме и с уверен тон на опитен пияч ме посъветва да избера

Заарска мастика 47 градуса

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/pkpx3456.JPG
http://www.belvedere.bg/images/products/201-mastika_47.jpg
https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/rhdy4547.JPG
http://www.belvedere.bg/images/logos/117-mastika_47_l.jpg



оказа се наистина страхотна [smilie24] май я правят в Стара Загора и е продукт на Belvedere.

има и една ЗААРСКА, която е 55% - черен етикет, предполагам тя е вече за напреднали [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: MarinY   
Дата:   10-10-09 15:27

С голяма вероятност да ме пуснете в отбора на Лалинда, ама истински абсент дори и във Франция няма. Отдавна е абсолютно забранен за производство. С малко изключение - на много възрастни хора, за лекарствени цели, могат да си правят за лична употреба.
Трябва да си откриете някоя баба на легло, в някое малко замъче из южна франция ... и
[beer]

Може сега да е известно заради ритула, ама в същност истината е в една съставка (заради която е забранен). Не случайно попрекалилите си режели ушите ... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.