Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Един въпрос за ДДС-то и втората ръка техника...
Автор: exile   
Дата:   20-09-09 22:57

Имам малко техника, която е купена на името на фирми... Едната е купена преди няколко месеца, другата преди година и няколко месеца.
Ако искам да я продам втора ръка какво става? Знам, че се издава фактура, слага се някакво ДДС, но всъщност в изразено като за прости хора - това просто формалност ли е, или реално ме бърка?
Също има някакви срокове на амортизация, от които зависело... Абе малко светлина не е излишна. И евентуален бартер как би станал в такива случаи.

Знам и че трябва да питам счетодовителката, ама...

[smile]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: reje   
Дата:   20-09-09 22:58

питай счетоводител

Re:
Автор: asahi   
Дата:   20-09-09 23:03

Ако си регистриран по ДДС реално те бърка - поученото при сделката ДДС трябва да внесеш на държавата.

Re:
Дата:   20-09-09 23:05

брех, демек си стискаме с човека ръцете на 1000 кинта и аз от тях 200 трябва да дам на държавата? [smilie10]

Re:
Дата:   20-09-09 23:06

По-точно 166.66лв.
Необходимо ли е да издаваш фактура?

Re:
Дата:   20-09-09 23:07

Но ако го продам една фирма на друга какво става?

Re:
Дата:   20-09-09 23:08

Фирмата е регистрирана по ЗДДС... [smilie8]

Re:
Дата:   20-09-09 23:10

При всяка сделка се движи ДДС-то.
В какъв филм си се вкарал?
Измисли някакъв бартер и минавайте без фактури.

Re:
Дата:   20-09-09 23:15

В никакъв филм все още, изяснявам си нещата. Просто искам да си сменя олимпуса с нещо друго, а съм си го купил на името на фирмата, където бачках доскоро на трудов договор.
Другото е лаптоп, който е купен на името на фирмата на родителите ми, който се чудя дали да не сменя за нещо по-малко, че взе да ми тежи. Той е на над година и не знам за амортизацията на техниката какво казва закона, нещо ми подшушнаха в тази посока.
Ако не станат нещата - кво да се прави, спестил съм си някоя кинта навремето, няма да го мисля, и без това утре ще ми минат прищевките [smilie8]

Бартер, ама данъчните на бартерите с какво око гледат? [smile]

Re:
Дата:   20-09-09 23:23

Законът казва следното: Управителят на фирмата утвърждава план за амортизацията на ДМА. Има някакви рамки, но лаптоп можеш да амортизираш за 2 години - линейно или нелинейно. Не е казано, че не можеш да го продадеш на различна от тази цена. Ако не те ревизират редовно можеш да го продадеш още днес и да продължаваш да си го отчисляваш всеки месец. За всеки случай си подготви договор, че си го дал под наем на новия собственик.

Щом имаш клиент - продавай. По възможност - без фактура.

Re:
Автор: sasi   
Дата:   20-09-09 23:24

Ей заради това българската държава ще е все на това дередже! Когато го купи го писа на фирмата за да си върнеш 20% от стойността или там колкото е ДДС-то, а сега като ще продаваш не искаш да изплатиш дължимото. Това нещо с което се занимаваш се нарича счетоводна измама! Не знам как стоят нещата с амортизацията и колко от стойността е амортизирана, но предполагал не сте отписали цялата стойност все още.
Изисквате от държавата добри пътища, болници, училища и тн, но не искате да плащате за това. Сигурно трудно ще се намери в тая държава някой който да не се занимава със измами, малки или големи. Това е много тъжно и жалко

Re:
Дата:   20-09-09 23:27

Просто съм отвратителен [smilie5]
Че и рецидивист - два пъти [smilie5]

Re:
Дата:   20-09-09 23:31

Споменах ли, че в София в апартаментът, където живея 2 години не бяха отчитали парното, и са начислили 1500 лева сметка.

И като дойде пича да отчете, щото нещата ставаха вече сериозни и си вдигнаха задниците, ми иска по 3.50 лева на уред и 50 лева глоба за това, че не са отчели.

А наша позната, която работи като секретарка в прокоратурата взима по 2000 лева на година пари за облекло, настрана от всякакви заплати и други социални придобивки.

Ще емигрирам и ще им пратя ДДС-то по пощата [smilie24]

Re:
Дата:   20-09-09 23:43

Първото няма общо с второто, а третото е съвсем друго.

Re:
Дата:   20-09-09 23:45

И двете са натрупване на отрицателна енергия, която води до крайния положителен за всички страни резултат [smilie8]

Re:
Автор: holden   
Дата:   21-09-09 00:30

Съвсем рационално. Всички лъжат, и ако аз не лъжа значи съм на загуба. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Бях чел някъде за лузунг в митница: "Който не краде, ощетява семейството си".

Но иначе като се оправи държавата и всички моментално ще спрем да крадем и да лъжем.

Само да оправят пътищата, и ние ще почнем да си плащаме данъците. Само да оправят цената на парното, и ние ще махнем кубчетата лед от топломерите.

"Носете си новите дрехи, момчета!"

Re:
Дата:   21-09-09 00:39

Сложи си ръка на сърцето и кажи че през целия си живот една стотинка, а после тръгни да търсиш вина на някой дришльо на 20 години като мен , който си е взел лаптоп и фотоапарат с 200 лева по-евтино...

Дейба и праведните хора в тая държава бе...

Що не ви срещам по улицата да ви целувам ръка...

Айде поразпитай колко хора на 19 години са си плащали здравни, пенсионни и социални осигуровки... Знае ти главата колко съм рационален все едно.

Къш от темата.

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   21-09-09 08:22

Лаптопа и фотоапарата са със законов срок за амотризация 4 или 5 години. За лаптопа спокойно можеш да го продадеш без фактура на частно лице а след като му изтече срока, да го бракуваш. Надявам се с родителите ти да се разбереш за това. За фотоапатарата би трябвало пак да стане. Пишеш, че си бачкал там до скоро. Т.е. вече не работиш там. Щом при напускането не са ти го взели, вече си е твой и можеш да го продадеш пак без фактура. Въпросът е дали все пак имаш някакъв документ, с който да докажеш, че не е краден. Иначе фактурата се издава от съответната фирма, чиито актив е нещото. Аз лично се съмнявам дали фирмата е завела апарата като основно средство.

Re:
Дата:   21-09-09 08:51

"Щом при напускането не са ти го взели, вече си е твой и можеш да го продадеш пак без фактура."

Я, това вече ми е интересно. [smile]
Ще питам дали са го завели като основно средство, ама не е невъзможно, дейността на фирмата е такава.

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   21-09-09 09:03

Ми най-добре ги питай как да постъпиш. Аз се съмнявам, че са го завели, защото предполагам ти си платил сумата на апарата без ДДС-то. В този случай фактурата фигурира само в дневниците по ДДС.

Re:
Дата:   21-09-09 09:08

Добре, благодаря [beer]

Re:
Автор: dreamer   
Дата:   22-09-09 15:58

exile, а ти защо продаваш чужда собственост? Утре ще дойде нов зъл управител на фирмата и при инвентаризация или ревизия ще пита "Къде са тия работи?!?!?" и някой ще му каже "Онова момче като напусна ги взе!". А сега кажи как ще докажеш че ти си ги купил като собствеността е на фирмата а не твоя :)

При ревизия от данъчното, и при липсата на тези неща има акт(глоба) + внасяне на сумата която е приспадната... Още по-зле ще стане ако ги подведат под отговорност за данъчно престъпление.

Едит:
Горния текст го приеми по-скоро с насмешка, ама се замисли върху написаното...

Публикацията е редактирана (22-09-09 15:59)

Re:
Дата:   22-09-09 16:00

Аз нали затова питам? [smile]

Както виждаш не съм пуснал техниката за продажба в базара [smile]

Иначе поне проблемът с новия управител поне го нямам [smile]

Re:
Автор: ksuhorukov   
Дата:   22-09-09 16:23

Не е ли възможно да уредиш една продажба на техниката от фирмата към теб като частно лице. Сложи една минимална сума на сделката и би трябвало да няма проблеми.

Re:
Автор: dreamer   
Дата:   22-09-09 16:36

ksuhorukov след продажбата, фирмата трябва да си заприходи парите от продажбата. От къде ще ги вземе?

Има и друго решение:
Един протокол от специализиран сервиз че вследствие на "нещо" техниката не подлежи на поправка и въз основа на същия протокол да се бракува и отчисли от инвентарния опис.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.