Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се сменяше кодовата таблица на DOS под WinXP?
Автор: lipostok   
Дата:   09-09-09 11:37

За да печата матричен принтер с вградената си кирилица. Нещо би трябвало да се зарежда в CONFIG.NT.

Търся в нета, а не мога да го открия.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: asahi   
Дата:   09-09-09 11:50

Не се ли зарежда това нещо в принтера директно?

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   09-09-09 12:01

За какъв принтер става въпрос?

Re:
Автор: ivodam   
Дата:   09-09-09 12:04

А от какъв зор вградената кирилица? Тя даже е по-грозна, що не си печаташ с някой ТТ шрифт, кво като е матричен принтерът, пак ще го изрисува.

Re:
Дата:   09-09-09 12:08

Искам вградена кирилица, не ща да зареждам нищо в принтера, искам да мога да го включвам и изключвам когато си искам.

Re:
Дата:   09-09-09 12:15

Кажи все пак какъв е принтера.

Re:
Автор: ristis   
Дата:   09-09-09 12:19

В autoexec.nt, намиращ се в систем32 трябва да се добави пътя до програмката ти, например c:\ksd.com

Re:
Дата:   09-09-09 12:20

Принтера е Star NX-15. Пробвах го на друг комп и си работи под ДОС с вградената. Значи на този комп има нещо оплетено.

Re:
Дата:   09-09-09 12:40

Зареждаш кирилския драйвер и си хепи.

Re:
Автор: mguergov   
Дата:   09-09-09 13:46

А добавил ли си принтера? Има ли го тоя Star NX-15 в списъка на поддържаните принтери?
Ако не знаеш какъв инсталирай го като IBM Proprinter.

Re:
Дата:   09-09-09 13:53

Благодаря на всички, мисля че локализирах проблема, паралелния порт се е скапал. Като превключи на кирилица и почва да печата глупости и забива принтера. И на чисто нова инсталация се държи по същия начин.

Re:
Дата:   09-09-09 13:54

Уф... Стар са железни. Ама имаше два чешита - с вградена кирилица и без. Вградената обаче беше нещо разместена. Проблема се решава сравнително лесно за програми, работещи под ДОС. Прави се .BAT фаил, които стартира кирилизацията на принтера и след това програмата. Проблем - принтера трябва да е включен. При принтерите Star обаче този пробем е никакъв, защото при тях кирилизацията става като се зарежда нов знаков генератор в паметта на принтера. Така, че може да се направи отделен бат файл само за кирилизиращата програма, ако при старирането на програмата принтера не е бил включен. За Иводам: 1. Тези принтери печатат отвратително бавно под Вин - гони се скорост на печат. 2. Ако програмата е досовска, посмъртно не може да ползва трутайп шрифтовете.

Re:
Дата:   09-09-09 13:58

Принтерът е кирилизиран с чип, да друг комп работи безотказно, на неговия си обаче изведнъж е отказал. Мислех че проблемът е софтуерен, но и след чисто нова инсталация не се оправи. Значи проблемът е в порта. Мисля да пробвам тези нови УСБ паралелни портове дали ще сработят под ДОС. Ако ли не, ново дъно.

Re:
Дата:   09-09-09 14:19

Автор: lipostok
Дата: 09-09-09 13:58

Принтерът е кирилизиран с чип, да друг комп работи безотказно, на неговия си обаче изведнъж е отказал. Мислех че проблемът е софтуерен, но и след чисто нова инсталация не се оправи. Значи проблемът е в порта. Мисля да пробвам тези нови УСБ паралелни портове дали ще сработят под ДОС. Ако ли не, ново дъно.

Има тогава нещо резидентно, дето бъзика принтера и code page.
Иначе провери на оня компютър с командата (в command prompt)

MODE CON

коя е цодовата таблица на компютъра, дето работи нормално.

После се опитай да я смениш с

mode con cp select=xxx

където ххх е номера на кодовата страница, прочетен при проверката.

Re:
Дата:   09-09-09 14:23

да, и аз така смятах първоначално и го пробвах това, зареждах кодови таблици 866 и 855, но това сменя кирилицата само на екрана в дос, няма отношение към символите които се изпращат към принтера.

Re:
Дата:   09-09-09 14:24

Смени CON s LPT1.

Re:
Автор: ivodam   
Дата:   09-09-09 14:24

Хора, вие ме убивате, честно... 2009 година, досовски програми, които доколкото разбирам, се пускат от досовски прозорец под ХР...

Re:
Автор: sirkhann   
Дата:   09-09-09 14:26

Принципно не те ли псува, че подобна операция е безсмислена под Windows XP? Аз съм се опитвал да го правя в конзолата това, но точно това ми казва...

иначе преди select май се пишеше prepare..., освен ако prepare не е станало излишното...

Re:
Дата:   09-09-09 14:30

ivodam, ами да. Още 1994 внедрих в една фирма програма за заплати. До 2005 (тогава за последно ме питаха за проблем, но предполагам, че още я ползват) по-добра не бях виждал. Всички останали чакаха след промяна на законодателство, разбирай разни проценти за данъци и осигуровки, детски, изчисляване на болничен и т.н., фирмата разработчик да пусне ъпдейт. В тази 1 час след прочитането на промените в Държавен вестник беше готова за работа - всички формули на изчисление бяха налични за редактиране.

Re:
Дата:   09-09-09 14:42

Провери и следния ключoвете в регистъра:

[HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\CurrentControlSet \Control \Nls \Codepage]

Re:
Дата:   09-09-09 14:52

все още масово се работи под ДОС - счетоводство, заплати. Печатът на големи разпечатки е по-бърз и евтин върху матричен принтер.

Re:
Автор: neuromancer   
Дата:   09-09-09 15:21

Не вярвам да е от порта. Що бърка само кирилицата, а другото не? Те тия стари принтери не бяха съвсем кирилизирани, т.е. въпреки кирилизацията трябва да се пусне програмка.
Виж на ДОС компютъра какво зарежда в конфиг.сис и аутоеьек.бат и ги сложи същите неща в конфиг.нт и аутоеьек.нт

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.