Автор: abyser
Дата: 13-04-09 16:02
Темата е доста сериозна. В старата ми работа (над 250 pc-та) още ме псуват Яко рестрикции .
С подобни проблеми се занимавах от 10-11 години, с Вин95 и 98, в последствие с XP.
Имах доста натрупан experience, казвам "имах", щото почвам да ги забравям май .
За качествено "заключване" си трябва малко ала-хакерско-кракерско мислене.
И много опит, търпение и наблюдаване на това, дето си постигнал, дали е успешно и ефективно.
Много добра програмка е Folder Guard. Ако можеш да си я купиш е ОК, щото проблемът при нея е, че уж се регистрира, а след някакво време почва да реве, че е пиратска и маха защитите. Вземи изпитана комбинация версия/crack, не е задължително да е последна версия, но все пак да е сравнително нова и да поддържа XP.
За разлика от повечето софтуери от сорта, дето само пипат по registy-то и по grоup policy-то, дето човек може и сам да си го прави, Folder Guard работи като service и може:
- да крие директория/файл не само от Вин Explorera, a и от cmd (ала DOS) сесия;
- да сработва дори в Safe MODE;
- да описваш програми, които да могат да се стартират от юзъра и такива, които да не могат;
- филтри - напр. аз забранявах запис, dеlete и edit на всички exe, dll, ocx, vxd, com, bat, pif, cmd, lnk и прочие съмнителни и изпълними файлове и libraries. Така юзъра не може да си дръпне нещо от някъде, за да го изпълни на локалното ПЦ. Също и вирусите не могат да се запишат (примерно от browser в Temp директория) и стартират. Вълчи капан отвсякъде;
- забрана за достъп до разни устройства (а:, цд/двд ...);
- възможност за различни profiles и рестрикции за различните XP юзъри;
- забрана за контрол панели, десктопи, пипане по шорткати и др.
.....
Самата директория на FG я шибах на "хитро" място и я скривах пак с FG :) Абе лудница отвсякъде, играчка е докато го настроиш, но после е бетон. Лошото е, че така може да се заключиш, че ако забравиш админската парола единствения начин е да бутнеш от дискета (трабва да знаеш паролата за БИОС-а, щото и това е предвидено и излючено) и да оправяш нещата с някаква emergency boot disк.
|
|