Автор: violator
Дата: 19-07-12 20:51
Ооо.. тук изобщо не говорим за супер-дупер обективи :)
за Любителя според мен
Обектива.. на f4,5 има сравнително остър център, винетиране и загуба на резолюция по ъглите, сфеерична аберация и по - изразителен дефокус.. от еднолещовите. Мисля, че това са използваеми свойства.
Набора от бленди е напълно достатъчен, а и липсват фикфирани положения на лостчето.. с други думи мога да настроя бленда.. колкото си искам.
Набора от скорости е по - ограничен от 1/15 (1/10) до 1/250 (1/200), но също напълно достатъчен.
С "едноскоростните", "двублендови камери" си вързан с исото на филма.
Визьор.. не матово стъкло, а двойно изпъкнала леща с матова точка по средата.. едно от най отвратителните средства за фокусиране... трудно е да фокусираш, гледайки с двете очи, или под лек ъгъл. При директна ярка светлина върху визиращия обектив фокусирането също се затруднява. Образа в шахтата има дисторсия... но се свиква... даже става забавно :D
Щях да забравя лупичката, с която нещата стават по - лесни, но пък може да не забележиш какво още ти се е вмъкнало по периферията на кадъра.
Хубавото е че при някои модели върху онова нещо, с матовата точка, има гравирани две ивици за формат 4,5Х6. Нещото може да се обръща на 90 градуса.. и така да става растер за 135 филм.
Визиращия и снимачния обектив могат да изгубят синхрон и камерата да не фокусира точно. Настройката, обаче е лесна.
Тялото.. леко... преобладаващо бакелитово. При мен няма течове на светлина. Някои по - късни модели /например 166у/ имат капак от отвратителна пластмаса. Основата има три малки крачета, които лесно се изтриват, ако слагаш камерата на земята. Винта за статив може да бъде 3/8 или 1/4.. По - ранните модели имат отделение с два филтъра.
Транспорт... няма синхронизация със спусъка. Хубаво, лошо... незнам. Правило е да превърташ филма веднага след експониране.
Самоснимачка... има я само при някои модели... например 166у Поврежда се често, работи частично или изобщо не работи.
Има възможност за свързване на жило
Консумативи.. снима с всичко, което може да се напъха в него. 120, 135 филми, парчета планфилм, хартия.. транспорта не е капризен и безпроблемно минава самоделен, хартиен рол с предпазна лента.
ох... изморих се да пиша..
|
|