Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Отново за нуждата от калибриране на мониторите
Автор: boni   
Дата:   28-12-04 14:40

Повод да пиша това е ,че отново под една моя снимка иам коментари как не се виждл детайл в черните дрехи и косата. Явно не на всеки му е калибриран монитора и това е причината.
Показвам снимката ,не за да и правя реклама,а за да стане ясно за какво говоря:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-04/gyop1700.JPG
https://photo-forum.net/images/o_1104163185_sreshta.jpg

Моби дик и sp ме критикуват ,че не виждат детайл в черната дреха на бабата и в якето на момичето ,а на моя монитор се виждат всички гънки както в дрехата на бабата ,така и в черното яке и в косата на момичето,въпреки че е снимано привечер.
Май трябва да пуснем на първа страница една скала за калибриране.

Публикацията е редактирана (28-12-04 14:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Отново за нуждата от калибриране на мониторите
Автор: volokin   
Дата:   28-12-04 14:43

При мен се вижда абсолютно всяка гънка, вертикално до ръката са 6 включително тази която се разклонява!!

А калибровка е нужна, поне линк към някоя страница, обаче има монитори които просто имат много ниска динамика, поради факта, че им се изхабява луминофора, т.е. и с калибровка няма да стане [smilie2]

Автор: explorer   
Дата:   28-12-04 14:44

http://pages.prodigy.net/ecmorris/tips/monitor.htm

Автор: zafteto   
Дата:   28-12-04 14:45

бони, моя си е калибриран ама детайл в косата и аз не виждам [smilie11] [smilie25]

Автор: Kuncho   

Ем има си калибриращи тестове за тази цел!
Моя монитор е настроен за офсет и цветен печат, и това което печатам излиза 1:1 на хартията.
Аз лично виждам снимката ти много тъмна наистина.
Но това е интернет и явно нещата стоят по друг начин.
предлагаха ми с монитора LCD EISO една джаджа за професионално настройване на цвят и яркост/контраст... ама 300 евро [smilie19]

Автор: stoevmobile   

всичко се вижда и ужасен шум в черното също

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   28-12-04 14:46

Да ми е жив и здрав монитора! 15 инчов БЕЛИНЕА, на 6 или седем (не помня точно) години е вече, сичко се виоджа[beer] Да ми служи така поне още толкова (не, че не искам друг, ама и да имам този няма да остане ей така:))

Автор: boni   
Дата:   28-12-04 14:48

Да ,Стоев,има шум,по-скоро зърно ,защото е на 1600ИСО ,но това не е важно.
В косата на момичето аз виждам детайл + опашката
Ама аз темата я пуснах по-скоро като размишление - какво аз виждам като си показвам снимката и какъв е смисълът ако другите не го виждат

Автор: volokin   
Дата:   28-12-04 14:49

Това че снимката шуми (имитира зърно) няма нищо общо с калибрирането, може би е малко недоекспонирана 0,7 според мен, но се вижда всичко, и който не вижда му е нужен или нов монитор или калибровка, казвам го щото моя както и да го сложа детайлите се виждат [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: sp   
Дата:   28-12-04 14:51

аз моя като го калибрирам и на татко ми му идва супер светло и винаги намаля я контраст я нещо друго... а и племенника ми и тои ги базика ;)
да сега като си ги настроих по скалата се вижда детайл по дрехата на бабата и якето на момичето.. по косата съвсеем леко се забелязва... извинявам се, грешката е в моя монитор...
вчера точно гледах в някакъв сайт как можем да си калибрираме монитора през фотошоп - edit/colors settings и там трябвало да има някъде монитор сетъп ама аз съм с CS и няма такова нещо... някакви съвети ако имате за калибриране...

Автор: Odin   
Дата:   28-12-04 14:52

Една калибровка с такава професионална джаджа за която Кънчо говори излиза 50 кинта, но си заслужава. С тези тестове и упътвания в нета си е чиста заблуда. Най-добре става с уред.[smilie24]

Автор: almEra   
Дата:   28-12-04 14:54

Очевидно предишната ти тема е свършила работа при мен [smile] Имам предвид прословутите шахматни фигури, които тогава не виждах. Калибрирах според някои от дадените указания в другата тема, както и с помощта на един тестов файл от Коника. Сега виждам детайлите, за които говориш в тъмните части. [beer]
Остава довечера да видя дали съм постигнала същият ефект и на LCD-то... [smile]

Автор: RossN   
Дата:   28-12-04 14:58

аз виждам гънките по палтото на бабата и девойката, но плитката се вижда като се загледам - LCD DELL 1503FP

Дата:   28-12-04 15:03

sp не си само ти. На мен монитора в къщи ми е калибриран, но в работата не е, и няма да го калибрирам, за да не си изморявам очите. Обаче човек трябва да се съобразява, че не на всички мониторите са калибрирани перфектно.

На мен друго хоби освен фотографията ми е музиката. Професионалните студио инженери ползват специални тонколони (студио монитори) при смесването и мастеринга, но маниаците между тях винаги имат и някакъв чифт (или даже повече от един) обикновени колонки на които също прослушват микса, защото искат крайният продукт да звучи добре навсякъде - и на хубава уредба, и на стереото в колата.

Автор: GuruMMX   
Дата:   28-12-04 15:05

moja monitor e diamond pro 930sb i e kalibriran sus spiderche :)
vsichko si se vijda bez nikva grija!

Drug e vuprosa che njakoj moje bez gram kalibracija da si "svetne" monitora i pak da vidi kvo ima vuv tumnite uchatsuci!
Tva obache ne znachi che monitora e kalibriran hehe!

Uspeh

Автор: GuruMMX   
Дата:   28-12-04 15:07

"...Обаче човек трябва да се съобразява, че не на всички мониторите са калибрирани перфектно.
..."

ot kude na kude????

koj kvot moje da gleda... :)

men kvo mi puka :)

Дата:   28-12-04 15:11

Ами за този сайт, където всички сме (хоби) фотографи, наистина е по-добре да е калибриран, но ако ще показваш снимки пред по-широка аудитория... [smilie3]

Автор: чичовия   
Дата:   28-12-04 15:13

Всичко се види,плитката,яката и гънките на якето

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-12-04 15:18

ок, вижда се, съгласен (не е до калибровка, яркостта на монитора ми беше намалена под 50% - бях в "текстов" режим). Отменям част от коментара си:)
Сега го надух докъдето трябва (Dell) и се вижда добре детайлите - плитката на момичето е обърната към бабата:))
Имам и LCD(лаптоп), но на него избягвам да гледам снимки, камо ли да обработвам - контраста е завишен.
Аз си подготвям снимките за форума задължително само вечер на KFC (може да не е кои знае каква марка, но е калибриран добре..и само вечер)- през деня има паразитни светлини, дори през щори и подобно. Трябва да е доста мрачно, за да става добре (за екран).
Бони, с другата част на коментара съгласен ли си;)

Автор: asahi   
Дата:   28-12-04 16:03

Аз виждам всичко с детайли, пък вие си калибрирайте по каквото си искате.

Автор: pehata   
Дата:   28-12-04 16:06

Означава ли, че като си дръпна gamma-та така, че да виждам подробностите, мониторът ми е вече добре калибриран.
Не ми се смейте много, сериозно питам[smile]

Дата:   28-12-04 16:10

pehata, да, виж линка който съм пуснал горе. Трябва да виждаш всички степени на сивото. Повечето монитори са стандартно настроени да са по-контрастни (щото хората обичат шаренко).

Дата:   28-12-04 16:19

Като отворих линка ти стана по-сложно. Поиграх си с гамата, контраста и яркостта, ама като го настроих да виждам всичките нива на сивото и прочее, се оказа, че снимките изглеждат ужасно при такива настройки [smilie10](

Обаче всякакви гънки и подробности от снимката на Бони се виждат перфектно.

Публикацията е редактирана (28-12-04 16:22)

Дата:   28-12-04 16:21

Имаш предвид твоите снимки ли? Сега ти изглеждат малко бледи?

Дата:   28-12-04 16:22

Не само моите.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна