Автор: xaoc
Дата: 25-12-04 17:58
От доста време се каня да пусна такава тема и да обменя опит с други интересуващи се от 3D технологиите, както и тези от вас които за пръв път чуват за такова нещо да се позапознаят с това течение.
Та по-подробно - направих си 2-3 чифта Anaglyph очила (със червено-сини стъкълца(плаки, плексигласи)), които се използват за гледането на такива 3D anaglyph изображения (широко разпространени из нет-а), също така вече имам цели 2 филма които мога да гледам с тях, тегля и 3ти, но с това donkey кой знае кога ще стане... Филмите които имам са: "Шрек 3D" и "Spy kids 3D". Преди време се научих как да си правя 3D снимки с цифровият си фотоапарат и после с помоща на специална програма за Windows да ги правя във вид за моите очила, като същата позволява и направата им и за други видове 3D очила (програмката тръгва и с Wine за linux). После си бях намерил 3D драйвер на NVidia с който почти всички 3D игри с OpenGL тръгваха в 2 режима - Anaglypgh и "page flipped"
Беше ми станало какъв е вторият вид и се оказа, че като го пусна, картината ставаше леко размазана на чертички, за което трябва да гледате с 3D хардуеърни очила, които се продават в комплект със специални видеокарти. После се сетих , че преди години играх на descent, в който имаше вградено да превключиш в такъв режим (играта е под ДОС...), но тогава си мислих че тази функция за някакъв вид специални "Virtual reality" каски. BTW:Сещам се че се запалих по цялата тази работа, когато играех на "Magic Carpet" и тя имаше такава функция, но за Anaglyph очилата, и си спомням че с 1000 зора си набавих необходимите стъкълца за да гледам триизмерно.
Оказа се, че за "page flipped"виждането може и да се закупят "по-принцип" "3Dshuterglasses" които се връзват с малко устройство между компютъра и монитора.... (все още нямам такива но ще си закупя). Продават и домашни устойства с 2 очила, които възвате компютъра, DVDто или конзолата и то преобразува 2D в 3D всичко което гледате!! (може би ефекта няма да е силен, щото цената му беше нещо като 100-200$, а професионално такова беше 22 000%!!!!!)
Сега тегля 3 филма на IMAX, които бях гледал в нащо 3D кино, което закриха. Там ми направи впечатление че филмите пък са interleased, и очилата не бяха свързани с нищо. След обстойно претърсване из нета, не ми стана много ясно какви са тези очила. Има едни които се наричат "Polarized 3D", за които на всякаде пише различно: на едно пише че са поляризирани по такъв начин, че едното "стъкълце" прихваща червеният цвят от светловия спектър, другото - синия. Демек като Anaglyph очилата, но за да не се напрягат очите и да виждате чиста картина със всичките му цветове. На друго пише че са поляризирани на 45 градуса едно от друго, а изображението което гледате...незнам си какво. На трето пише че са поляризирани на 90 градуса, като става само за кино, в което има 2 прожектора които показват филма, като съответно единият показва "лявата картинка на черти, 90градуса разположени от дясната". Това ако важи за филмите на IMAX не мога да разбера защо тези филми ги има из нета, и на DVD-та из Ebay.
Интересното е че и за трите варианта си имаше обяснение защо е така и така нататък. Може би има 3 вида "Polarized 3D" очила... (гледах БГ фирма която предлага хатиени 3D очила - казва се "spacing ООД" и имат нещо което предполагам че е "polarized", но там пише нещо от сорта меки spacing очила, и като ги попитах за закупуването на такива, отговорът беше "очакваме".. След 6 месеца им пращам писмо да ги питам дали вече са ги получили
... отговор от 2ра седмица нямам, а може би няма и да има... Те уж ги правят и продават, пък очакват... абе българска му работа...
Най - интересната БГ статия която съм намирал, може да прочетете ТУК
Не разбрах само дали "interleased" и "page flipped" изображенията могат да се гледат с едни и същи очила, щото като гледам образа и на IMAX филмите и игрите с драйвера на NVidia "page flipped" ми се струват еднакви.
Та ако някой мисли че съм сгрешил в нещо тук, или иска да добави или попита - очаквам с нетърпение темата да се развие.
|
|