Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ? за светломер Ленинград 6
Автор: koceto   
Дата:   23-11-04 10:41

Днес взех светломера , който stoevmobile ми подари, за което съм му много благодарен.Ако някой знае как се работи с него нека ми каже.
отпред има два отвора и едно бяло капаче с което може да се затваря единият от отворите.
от дясната страна има едно копче с което се сменят скалите и под него има още едно което се натиска навътре.

незнам бялото капаче кога трябва се затваря с него ( и дали изобщо трябва ) отвора ( единия от двата )?

как се мери? с кое от двете копчета отстрани. като ги натискам и двете дават различни стойности.

Отговори на това съобщение
 Re: ? за светломер Ленинград 6
Автор: Junior   
Дата:   23-11-04 11:33

AH, KAK TI ZAVIJDAAAAAM....[smilie22]

Автор: n1x0n   
Дата:   23-11-04 12:05

Бялото капаче се слага когато мериш падаща светлина, без него мериш отразена. Двата отвора са различни неща:
- единия /в центъра/ е нещо като обектив, през който гледаш, когато мериш отразена светлина /прицелваш се един вид/. Погледни в центъра на "врътката" и ще видиш че това е другия край на "обектива" и през него виждаш накъде е насочен светломера.
- другия "отвор" е реално "входа" на светломера, него "запушваш" с бялото капаче, когато мериш падаща светлина.

Копчето отдясно ти сменя обхвата на светломера, ако показанията ти излизат извън скалата, щракаш и сменяш на по-висок /или по-нисък/ обхват.

Под него има едно малко копче което ти е за тест на батерията, ако при натискането му стралката попада в червения сектор на скалата, значи батерията ти е ОК.

Дата:   23-11-04 13:28

n1x0n благодаря ти:) сега вече ми е ясно как се работи с него. да разбирам ли че може да мери и изкуственно усветление, например от софтбокс. сигурно ще може, като запуша крайния отвор и остане само средния.

Автор: n1x0n   
Дата:   23-11-04 14:42

Мери изкуствено и естествено осветление без значение, НО само постоянно т.е. не мери светкавици /импулсно осветление/.
Като мръднеш бялото капаче върху крайния отвор, ти не го запушваш, ами го филтрираш - ограничаваш светлината, за да можеш да мериш падащата светлина.

Средния отвор не мери нищо, това ти е оптическата система през която гледаш на къде е насочен светломера.

Дата:   23-11-04 15:24

n1x0n ок, разбрах. сега всичко ми е ясно.

първа  назад  1     всички  напред  последна