Автор: volokin
Дата: 28-10-04 18:35
опс, първата част на постинга ти е грешна, точно обратното.
относно второто си прав, но това за процесите на хартия.
Химически, не съм се замислял по въпроса, а и не съм си го задавал. Но примерно за Кodachrome цветовете се получават едва при промивката, тя и затова е по-специална и се прави за Европа само в Швейцария. обещавам да намеря нещо в нет-а.
Относно негативите не е вярно, че нямат развитие, напротив, в последните години толкова много се направи за филмите, колкото никъде другаде. Само ще спомена за 4-ия леър който се появи за пръв път при APS-филмите, а после и при нормалните малкоформатни. чернобелите филми също търпят развитие, като например филма на Мако, който има три леъри с различна големина на кристалите. производителите му твърдят, че става от 25 до 6400 ИЗО!!!!!!!!! А отделно има толкова различни филми които постоянно се подобряват, по отношение на цветове, сканиращи свойства, носител и т.н.
Обаче този въпрос защо диапозитива е по-контрастен и по остър надминава моята компетенция, но тъй като и аз съм любопитен, обещавам да потърся нещо.
П.с. Само за последната година излязоха повече от 10 модела нови филми, като, Кодак Г-серията 2х, Фуджифилм Велвиа 100Ф, Кодак Portra BW 400, които замени Kodak CN 400 BW, Fujifilm Neopan Acros 100, излезе и подобрена версия на Tri-X, a Fuji подобриха повечето си филми и им добавиха по още един леър. Т-макс на кодак също има подобрена версия на носителя и т.н.
|
|