Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем от Pentax-а или от фотограф-а?
Автор: bobsixkiller   
Дата:   15-10-06 12:34

Здравейте всички! Проблема ми е следния. Имам фотоапарат Pentax Optio 50 от около година. Не е кой знае какво, но за любител /аматьор/ като мен ми се струва /струваше!!!/ добър. Моля кажете ми на какво може да се дължи това досадно замаване на снимките. Не всички разбира се. Само на движещи се предмети /бягащо дете, танцуваща двойка/. Със стационарни обекти се справя добре. Вчера бях на сватба. И редом с професионалния фотограф към тържеството си щракаха всички, включително и аз. От направени 60 снимки повече от половината не сават за гледане на монитор, а какво остава ако ги извадя на хартия. Или бяха така размазани, или прекалено ярки, или много тъмни. Знам че всичко опир до околното осветление, но все пак ми се струва прекалено много "брак" от снимки. Фотоапарата има вградени настройки за снимки на тъмно, пейзаж, бързо движещ се предмети. Отчаянието ми е тотално. Застанал съм пред дилемата да метна фотоапарата през терасата или аз да скоча.. а защо не и двете едновременно [smile] . Знам че и най-добрия фотоапарат не може да помогне и на най-некъдърния фотограф. Моля ви за съвет. Къде може да е проблема? При мен или във фотоапарат? Или нещо по настройките. Изчетох цялата статия във форума "Как да правим по-добри сники" но по-добър ефект не постигнах с моя фотоапарат. Благодаря Ви предварително за съветите.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем от Pentax-а или от фотограф-а?
Автор: Morph   
Дата:   15-10-06 12:41

аз съм със същия апарат и мога да ти кажа че навън през деня или на добра светлина снима чудесно движещи се обекти,но ако усветлението е слабо,започва ходене по мъките,не може да фокусира и размазва стабилно,понякога пускам светкавица(говорим за по слабо осветление и отдалечен обект за снимане)и няма размазване,не винаги става тоя номер,общо взето апарата е доста разочароващ като се има предвид изложения от теб проблем и много високите стойности на шум при слаба осветеност

Публикацията е редактирана (15-10-06 12:44)

Автор: pmartinov   
Дата:   15-10-06 12:51

Мятането през терасата на апарата, соственика или и двамата не е решение на проблема ,а бягане от него.

Компактните камери имат определи възможности,неопитните фотографи също.

Трябват знания и опит...

И светлина.

Автор: daRKsoRRow   
Дата:   15-10-06 12:54

на тъмно - винаги с гръмотевичка. иначе забрави за читава фотка със сапунер.

за движещите се обекти - в ебуука трябва да е написано - колкото по-голяма скорост на затвора, толкова по-добре. щото не може да очакваш да замразиш тичащо дете с 1/15, нали се сещаш. като цяло това е проблем за малките апаратчета също. или използвай пак светкавица, или се опитай, в зависимост от скоростта на движение, да накараш машинката да затваря по-бързо. колкото повече - толкова по-добре.

Дата:   15-10-06 12:58

Хубавите снимки и светкавиците са две различни теми daRKsoRRow [smilie3] [smilie18]

Дата:   15-10-06 13:00

иди го кажи на този човек и по-точно на апарата му [beer]

Дата:   15-10-06 13:01

daRKsoRRow

в зависимост от скоростта на движение, да накараш машинката да затваря по-бързо. колкото повече - толкова по-добре.

Ша стани даа [smilie5]

В недостъчно осветление [smilie18]

[shtrak]

[ezik]

Дата:   15-10-06 13:02

я да видим твоята идея? [ezik] [ezik]

Автор: thefly_   
Дата:   15-10-06 13:03

ако искаш съвет наистина - качи нейде 2-3 от читавите и 2-3 от размазаните снимки, ама със запазен EXIF :)

Дата:   15-10-06 13:11

Малките апарати са за добро осветление.

За лошо осветление ДСЛР+отворен обектив

https://photo-forum.net/static/forum/2006-10/voqr9528.JPG
http://img135.imageshack.us/img135/5994/dsc1147at2.jpg

Автор: zaiko   
Дата:   15-10-06 13:12

сапунерка + ниска светлина = винаги със светкавица!!!

Автор: Morph   
Дата:   15-10-06 13:17

или режим за нощтно снимане+статив [smile]

Дата:   15-10-06 13:18

Добре ,

святкайте с светкавицата и като направите снимка за пред хората ще продължим разговора...

Дата:   15-10-06 13:22

мартинов, никой не казва, че светкавицата е нещо прекрасно. Аз също не я обичам. Но ако си правиш снимки за спомен и нямаш друг шанс да ги направиш да приличат на нещо, по-добре да си святкаш, отколкото да имаш размазани силуети. А и човекът говори за движещи се обекти. Такова нещо не може да се спряга за слабо осветление и сапунер без светкавица.

Публикацията е редактирана (15-10-06 13:23)

Дата:   15-10-06 13:26

Снимките за спомен с

Малкия апарат

Лошото осветление

И движещи се обекти

Е лоша комбинация...

Публикацията е редактирана (15-10-06 13:31)

Дата:   15-10-06 13:30

Според мен последните 3 са лоша комбинация. Снимките за спомен са си снимки. Те са различни от художествената фотография и артЪ. И тук не е място за тях. Но не можем да кажем, че снимките за спомен са лошо нещо. Нито, че са лоша комбинация с малкия апарат [ezik]. То малките апарати се правят предимно за снимки за спомен [cool] (изключвам LX2, той е малък, но вече знае [smilie5] )

Публикацията е редактирана (15-10-06 13:33)

Дата:   15-10-06 13:32

zaiko, каза нищо [smilie18] [beer] [beer]

аз пък искам снимите ми за спомен да са максимално качествени. [smilie21] [smilie21]

Дата:   15-10-06 13:36

Ми то и аз искам да са максимално качествени. Но защо трябва винаги да пречупвате всичко през вашите високи изисквания? Всички апарати си имат пазара. И се продават. И много хора им се кефят. Проблемът на bobsixkiller не е, че снимката му е с нисък рейтинг, или подобни глупости. Неговите са размазани. И единственото решение (донякъде) с неговия апарат е да си пусне светкавицата. Толкоз.

Дата:   15-10-06 13:38

ми аз какво писах по-горе? [smilie18]

[beer]

чешам си клавиатурата, не обръщай внимание [shtrak]

Публикацията е редактирана (15-10-06 13:38)

Дата:   15-10-06 13:41

Ти хубаво си го написал, ама мартинов почна да плюе по светкавиците [smilie18]

Автор: bobsixkiller   
Дата:   15-10-06 13:47

Ей хора, не искам да ставам причина за чак толкова сериозни спорове помежду Ви [smile]. От написаното до тука разбирам че с моята "сапунерка" немога да правя никакви сносни снимки, и е трябвало да мисля когато я купувам. Но за толкова пари - такива снимки явно. Ами в такъв случай пускам обява "Продавам Pentax "[smilie5] и втора обява "какъв сносен фотоапарат да си купя" [smilie6] Относно поста на thefly_, че иска да види няколко снимки, ето http://snimka.bg/album.php?album_id=70149 Ако все пак Ви дойде на идея как мога да спася положението без да се мята нещо през терасата - очаквам предложенията Ви.

Публикацията е редактирана (15-10-06 14:05)

Дата:   15-10-06 13:52

Ами... сериозни спорове [smilie5] Чешем си езиците [beer]

Дата:   15-10-06 13:56

bobsixkiller, аз принципно в такива теми не обичам да пиша, но ти, изглежда, искаш да мислиш.

първо - реши дали това ще ти е сериозно занимание. аз лично смятам, че не е оправдано купуването на скъп апарат за съвсем любителски цели. все пак не снимаш птици в полет, предполагам, така че се замисли дали реално ти трябва сериозна машина.

не е вярно, че не можеш да правиш сносни снимки! можеш и то съвсем сносни. просто има определени ситуации (най-вече при ниска осветеност), където, както си забелязал, апратчето издиша. какъв процент от снимките ти са при такива условия?

предполагам, че на силна дневна светлина дори движещи се обекти ще са ок като рязкост, защото шатър спийд-а ще е достатъчен.

замисли се дали е оправдано да даваш 1000+лв (като начало!) за нещо, което ще използваш веднъж годишно.

Автор: 3DFEN   
Дата:   15-10-06 14:09

bobsixkiller
ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО:
Виж момче, не скачай и не хвърляй.
Не е лошо апаратчето. Мопйте всички снимки в профила са с по стар модел 330GS.
Апарата не е лош и върши работа, но не може да искаш много от него.
Проблемът ти е следния:
Предполагам, ч е снимаш на авто режим, както мноого хора щракат. При този режим апарата си определя скорост, бленда и чувствителност (ИСО демек). Ако си го оставил на автоматично ИСО разбира се в настройките. При това положение апрата може да пресметне например, че трябва да снима със скорост например 1/15, което при статичен обект е добре и ще излезе добра снимка, но ако има някои който се движи и си мести главата то тя ще е размазана.
Разгледай напр. някои снимки на водопади там го има този ефект природата е отлична , а водата е размазана. Ако се направят снимки на водопад с голяма скорост 1/250 или 1/500
тогава ще видиш капклите застинали. Това се получава при теб.
Има едно положение на врътката за настроийки
PIC при нея можеш да настроиш различни типове снимки портрет, залез, панонорама и тн
Ще трябва да си поиграеш да пощракаш на различни настройки и да си разгледаш снимките и по този начин да разбереш коя настройка за какво е.
Когато е е слабо осветено ще е необходима и светкавица. Пак проби.
Много важно е, когато снимаш да държиш здраво апарата и да не ти трепка ръката.
Пробвай да снимаш през прозорчето а не през дисплея. Когато снимаш и гледаш през дисплея
апарата се държи от двете ръце тоест 2 точки
ако гледаш през прозорчето (ако аарата има такова) то последния се опира и в гхлавата ти и е малко по стабилен. Поиграй си със бутона за снимане и не бързай.
Има го в упътването: Бутона има две функции.
Като го натиснеш леко се чува избръмчаване леко или изщракване и ти светва зелена лампичка. С това леко натискане апарата проверява и се настройва , като продължиш да натискаш той вече снима. Мисълта ми е, че трябва малко да изчакаш между двете функции. д асе настрой и след това да снимаш.
Пак повтарям дръж здраво апарата. Аз съм имал размазани снимки и на добро осветление.
Поиграй си щракай, прави проби в тези апарати няма филми, можеш и дса триеш снимки.
Погледни ако снимките ти са още в апарата, като ги прегледаш долу в дясно или ляво се изписва скоростта и блендата. Това може да те ориентира. ако скоростта е под 1/60 проблема ти е , както казах о горе.

Автор: ukk   
Дата:   15-10-06 15:25

... и като си на сватба - тури една салфетка пред светкавицата (не пред обектива, ей! ;-)) че да няма отблясъци и става [smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна